Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do notariusza z GOTOWKA??!!

IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 18.02.03, 23:55
    Hej, zbliza sie wyczekany przeze mnie moment podpisania aktu notarialnego na
    mieszkanie, ale mam problem.

Wszystkich oplat notarialno-sadowych wyszlo mi ponad 10 tys. a notariusz
    zyczy sobie, zeby cala te kase przyniesc do niej W GOTOWCE!!! W zaden sposob
    nie godzi sie na przelew.

Boje sie latac po miescie z taka kupa pieniedzy - co robic??

Czy ktos ma jakies doswiadczenie w tej sprawie ew. argumenty mogace przekonac
    notariusza do rozliczenia bezgotowkowego? Z gory dzieki.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Do notariusza z GOTOWKA??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.03, 00:03
        Zgodzi się na przelew ale pod warunkiem, że pieniądze znajdą się na rachunku
        kancelarii przed podpisaniem aktu (samo polecenie przelewu to jest nic w naszym
        systemie, a pamiętaj, że Twoje opłaty to nie tylko taksa notarialna - to także
        pdoatek i ew. opłata sądowa). Dla notariusza gotówka to też problem - przecież
        potem musi ją wywieźć a po co? Na przelewie złożonym kilka dni wcześniej
        napisz, że to zaliczka na opłaty za nabycie przez Ciebie takiej nieruchomości,
        i jeśli dojdą pieniądze na czas - to nie będzie problemu.
        • Gość: podejrzliwa Re: Do notariusza z GOTOWKA??!! IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 19.02.03, 00:14
          Dzieki Bebiak! Mam nadzieje, ze notariusz wykaze sie odrobina rozsadku (w
          zasadzie na gotowke naciska glownie agentka nieruchomosci, sama nie wiem,
          czemu - chyba jej brak wyobrazni, ze mozna inaczej niz gotowka, no bo nie
          sadze, zeby chciala kogos na mnie 'naslac' ;-)
          • Gość: birma Re: Do notariusza z GOTOWKA??!! IP: *.at.ibm.com 19.02.03, 11:43
            Notariuszy ci u nas dostatek, jeśli ten stawia ci warunki, które ci nie
            dopowiadają, idź do innego. Mała podpowiedź - agenci mają często "swoich"
            notariuszy, a gdzie indziej po cichu da się wynegocjować niższe stawki (przy
            takiej kwocie warto spróbować). Pamiętaj, że ustawa określa maksymalną stawkę
            taksy notarialnej, a to nie oznacza, że jest to opłata stała (znajomi
            wynegocjowali upuścik). W każdym razie ja bym nie ryzykowała chodzenia z
            gotówką po mieście, powiedz agentce żeby się dogadała z notariuszem albo
            znalazła innego, który się zgodzi na twoje warunki (w końcu to ty jej płacisz i
            to tobie ma być wygodniej!!!)Pozdrowienia.
            • Gość: ania Re: Do notariusza z GOTOWKA??!! IP: 217.8.161.* 20.02.03, 10:13
              A ile wynosi maksymalna stawka taksy notarialnej, tzn. ile notariusz bierze za
              swoje usługi?
              pozdr.,
              ania
              • Gość: Bebiak Re: Do notariusza z GOTOWKA??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.03, 20:49
                Zależy od jakiej umowy i od wartości przedmiotu tej umowy. Napisz coś
                bliższego, dobrze?
            • Gość: podejrzliwa Re: Do notariusza z GOTOWKA??!! IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 20.02.03, 16:26
              Gość portalu: birma napisał(a):

> Notariuszy ci u nas dostatek, jeśli ten stawia ci warunki, które ci nie
              > dopowiadają, idź do innego. Mała podpowiedź - agenci mają często "swoich"
              > notariuszy, a gdzie indziej po cichu da się wynegocjować niższe stawki (przy
              > takiej kwocie warto spróbować). Pamiętaj, że ustawa określa maksymalną stawkę
              > taksy notarialnej, a to nie oznacza, że jest to opłata stała (znajomi
              > wynegocjowali upuścik). W każdym razie ja bym nie ryzykowała chodzenia z
              > gotówką po mieście, powiedz agentce żeby się dogadała z notariuszem albo
              > znalazła innego, który się zgodzi na twoje warunki (w końcu to ty jej płacisz
              >> to tobie ma być wygodniej!!!)Pozdrowienia.

Dzieki za rady - notariuszka wlasnie zmiekla i zgodzila sie na przelew!
              Osiagnelam to metoda nacisku na agentke - jeszcze nie dostala calej prowizji,
              wiec sie stara - przynajmniej taki pozytek ;-))
              • Gość: Lukasz Re: Do notariusza z GOTOWKA??!! IP: proxy / 172.29.20.* 25.02.03, 13:16
                Ilekroc slysze o notariuszach to mi skora na karku cierpnie.
                Banda pasozytow i nic wiecej. Dlaczego ich omijaja reguly wolnego rynku?!
                I jeszcze zadaja pieniedzy w gotowce jak w 3-im swiecie. Pewnie robia jakies
                machlojki..

Powiedz mi kolezanko Podejrzliwa na co sie w koncu zdecydowalas? A moglismy byc
                sasiadami ....
                • Gość: podejrzliwa Re: Do notariusza z GOTOWKA??!! IP: *.acn.pl / 10.71.6.* 28.02.03, 00:26
                  Gość portalu: Lukasz napisał(a):
                  > Powiedz mi kolezanko Podejrzliwa na co sie w koncu zdecydowalas? A moglismy
                  > byc sasiadami ....

Witaj, ano moglismy byc, bo mnie sie ta Lewicka naprawde podobala ;-)
                  Mieszkalam kiedys niezbyt daleko (przy Batorego) i mam sentyment...

W koncu kupilam mieszkanie z rynku wtornego, ale w nowym budynku (oddany w
                  2000r), w dodatku pieknie urzadzone i czesciowo umeblowane (cala kuchnia,
                  szafy, nawet nowe lozko!). Jedyne, co musze zrobic, to tylko zmienic zamek w
                  drzwiach i kupic stol z krzeslami do kuchni... Aha, sa to 4 pokoje (wlasciwie
                  to nawet 5) na bardzo bliskim Ursynowie, wyszlo mi ponizej 4 tys. za m.kw.
                  No i nie musialam wykladac az takiej gotowki pod stolem :-))

W kazdym razie trzymam kciuki, zeby u Ciebie bylo gladko i zeby po rozliczeniu
                  inwestycji spoldzielnia dala Ci zwrot, a nie zadala doplaty :-)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka