amsterdama 18.08.26, 20:29 Jak zwracacie się do koleżanek, które w podstawówce były Asiami ? Joanno? Joasiu? Po staremu Asiu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdulecp Re: Dorosła Asia 18.08.26, 20:38 Ha i to jest jedno z imion, które w poważnym wieku robi się problemem. Asia jak do dziewczynki, Aśka ordynarnie, Joanno tak patetycznie. Do koleżanek z podstawówki nie miałabym dylematu i mówiłabym Asia. Większy problem to mają te osoby z przedstawianiem się, bo nie ma żadnego sensownego skrótu, ale w sumie moje imię ma, a i tak przedstawiam się pełnym imieniem. Swoją drogą mąż i pasierbica zwracają się do mnie pełnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
azja_pl2 Re: Dorosła Asia 18.08.26, 20:41 A Gosia, Kasia, Basia, Zosia itd? Tak samo jak i Asia 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:31 Ja mam jedno z takich imion. Rozwiązanie dla mnie jest proste, w sytuacjach oficjalnych przedstawiam się pełnym imieniem, np. Katarzyna, a na gruncie prywatnym, typu kolezanka przedstawia mi swojego nowego faceta - zdrobnieniem Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:28 Patetycznie to brzmi modna od dekady Antonina ale na pewno nie Joanna.Niestety ma kretynskie zdrobnienie.. Odpowiedz Link Zgłoś
llllllolllllipop Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:30 Nie tylko Antonina. Nadawano Florentyny, Klementyny, Walentyny, Faustyny i robią to nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Dorosła Asia 18.08.26, 20:42 Asiu, bo tak sobie życzy i wszyscy się tak do niej zwracają. Odpowiedz Link Zgłoś
llllllolllllipop Re: Dorosła Asia 18.08.26, 20:59 Tak samo, bo Joanna niby za sztywna, a Aśka to zgrubienie, choć niektórzy wolą ' -śka. Można mówić też Joa, Joanka, Jonka, Jona, Joania. Raczej odpada Joasia, Asieńka, Asiunia, Asika, Asiula czy Asix xD A najlepiej spytać, jak lubi. Joanna jest dość rzadka w nadaniach obecnie. Za granicą pisana Asia będzie wyglądać dość tajemniczo xD Mam pomysł - może jak jest Stasiek i Staszek, to może być mała Asia i duża Asza? Acha - trochę zagadkowo, trochę bulwarowo. I prawie jak Achaja xD Kiedyś jedną z form Joanny była Jenna, Jena, Janna, Johanna. Jana w Polsce ostatnio też nadawana. Mnie z tych form podoba się Jenna. A ze skrótów Joa. Asia ogólnie to jedno z najładniejszych zdrobnień. Bardzo rzadko używa się Joasi, Joaśki, a jeszcze rzadziej Joanki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:08 Znam sporo Aś i żadna z nich nigdy nie prosiła zeby mówić do niej inaczej niż Asia. Nawet zapytanie mówiły że- po prostu Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:27 Do koleżanek Asiu, Aniu, Kasiu, Basiu... itd. Żadna nie zgłaszała sprzeciwu, więc chyba im pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:34 Wszystkie Asię, które znam, chcą być nazywane Asiami. Kwestia gustu, ale wybierając imiona na moich dzieci kierowałam się m.in tym, jakie mają zdrobnienia i czy pełne imię jest często zdrabniane. Moja szwagierka i mój mąż mają oboje imiona, które rzadko są używane w pełnej formie nawet w przypadku dorosłych osób. Coś właśnie jak Joanna, Małgorzata lub Krzysztof, Waldemar. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Dorosła Asia 18.08.26, 21:59 Tak jak chcą, czyli zasadniczo po staremu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dorosła Asia 18.08.26, 23:01 A tak przy okazji, dla wszystkich Waszych mlodszych i starszych Asiek & Joasiek ... enjoy Kool & The Gang - Joanna Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
llllllolllllipop Re: Dorosła Asia 18.08.26, 23:07 Fajne, kojarzę jeszcze to: Eddy Grant - Give me Hope, Jo'Anna music.youtube.com/watch?v=ZTGOAFXUEyI&si=iv9yfuHiTn2zUc6U Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Dorosła Asia 18.08.26, 23:07 Joanna to piękne imię, ale Asia to aż mnie mdli. Odpowiedz Link Zgłoś