Gość: lustro IP: 213.76.143.* 27.02.03, 09:23 Gdzie w internecie mogę poczytać o konkretach? Bo stron i linków jest bez liku i reklamują też ksiązki. A ja chciałabym wiedzieć konkretnie co zmienić w mieszkaniu, a może w sobie, kto mi pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ditrich Re: feng shui IP: 80.48.237.* 27.02.03, 13:58 To nie taka prosta sprawa, feng-shui łączy w sobie energię jang i jing, które oddziałują na siebie nawzajem, w przyrodzie jest pewna równowaga energetyczna i jeśli chcesz coś zmienić w sobie, czy w pokoju, czy w ogóle gdziekolwiek to musisz wiedzieć dokładnie jakimi prawami kieruje się ta taoistyczna wiedza o życiu w charmonii. Polecam książkę Ewy Wong o Feng Shui, albo jakąkolwiek, która pozwala na zaznajomienie się z kilkoma ważnymi zasadami, jakie mają miejsce w feng shui. Feng shui to nie tylko ustawienie mebli, ale też energia terenu, na którym stoi blok (dom), wg. tej wiedzy w chinach i japoni wyznaczano nawet miejsce nagrobku zmarłego, tak, aby wokół toważyszyła mu pozytywna energia, więc nie wystarczy wg. książki np. o kwiatach, czy o projektowaniu wnętrz dokładnie zaprojektować otoczenie. Do tego potrzebna jest najpierw ogólna wiedza o feng shui. Polecam również książkę o t'ai chi, czyli o sile ruchu i doskonaleniu chi - jeżeli chcesz zmienić coś w sobie. Bibliografia: Hua-Ching Ni, Daoshing Ni i Maoshing Ni, Siła ruchu: doskonalenie chi, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 1999 Eva Wong, Feng Shui. Starożytna wiedza o życiu w harmonii w czasach współczesnych, Zysk i S-ka, Poznań 1996 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raakk Re: feng shui IP: *.proxy.aol.com 27.02.03, 21:08 Witam, uwazam ze ditrich ma racje, musisz zrozumiec zasady feng shui, wtedy dopiero bedziesz mogla wprowadzac "zmiany" w swoim zyciu czy mieszkaniu, to dosyc dlugi proces , musisz dojrzec. Dzieki Feng Shui zrozumialam dlaczego wazne jest utrzymanie porzadku w mieszkaniu. Nie zebym pierwszy raz w zyciu slyszala , ze mieszkanie trzeba sprzatac albo zwiedniete kwiaty natychmiast wyrzucac. W kazdym razie pelna motywacja. Na poczatek polecam "wszystko o Feng Shui" autor- Zaihong Shen www.bertelsmann-media.pl . Mam kilka ksiazek na ten temat, wiadomo zasady sie powtarzaja, ale sa one dosyc skomlikowane, tak ze z kazdej interpretacji dociera do mnie cos nowego. Super zabawa i nie tylko. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
catalina1 Re: feng shui 28.02.03, 12:51 Dokładnie - bardzo dobra ksiązka, właśnie skończyłam ją czytać. Przeczytałam już dwie różne książki w tej tematyce i czuje ciągle niedosyt. Muszę kupić coś jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś