Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym?

IP: *.2-0.pl 30.08.06, 23:47
    Witam, czy ktos moze doradzic mi jaki projekt domu wybrac?
    czy w sensie uzytecznosci, wygody,orzewania itd. szukac domu, w ktorym
    wszystkie pomieszczenia sa na jednym poziomie czy moze lepiej wybrac dom z
    uzytkowym poddaszem.
    dzieki. Kinga.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mif Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 00:21
        A Ty i rodzina, uwielbiacie chodzić po schodach?
      • igakinga Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? 31.08.06, 22:12
        kots jeszcze sie wypowie-prosze bardzoooooooooooooooo.
        • ramonka27 Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? 31.08.06, 22:45
          To zależy ile masz miejsca na działce.
          Jak masz mniej i pozwalają na to warunki zabudowy to piętrówka.
          Jak masz duzo miejsca na sam parter to parterowy. Ja polecam parterowy z
          poddaszem uzytkowym. Schody nie są aż takie straszne do pokonywania.
          Dla Ktosia, który nie lubi schodów - są jeszcze windy :P:P:P:P:P
          • Gość: mif Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 23:17
            ramonka27 napisała:
            > Dla Ktosia, który nie lubi schodów - są jeszcze windy :P:P:P:P:P

Najprostsza 40 tys, zł. A jak prąd wyłączą z windą na półpiętrze? :)
            • ramonka27 Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? 01.09.06, 16:15
              hhahahahaha oki dla ciebie polecam tylko parterowy.
      • Gość: mis Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? IP: *.client.dsl.net 01.09.06, 17:02
        Tylko parterowy.Bieganie po schodach szczegolnie po 50-tce jest bardzo
        uciazliwe.
        • Gość: bietka Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? IP: *.kosson.com 03.09.06, 10:01
          Tylko parterowy.Bieganie po schodach szczegolnie po 50-tce jest bardzo
          > uciazliwe.

Ale zdrowe. Dzięki temu zachowujesz kondycję i nie musisz katować się na siłowni
          aby zachować figurę :))
      • Gość: Pytany Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 21:15
        Zdecydowanie z poddaszem, parterowy nie ma takiej ładnej bryły, gwarantuję, że z
        poddaszem będzie łatwiej potem sprzedać, bo się po prostu lepiej prezentuje. Co
        do schodów, to trochę ruchu, nawet na starość jest jak najbardziej wskazana. Ja
        mieszkam na 3 bez windy, czasem to przeklinam, ale często to mój jedyny ruch w
        ciągu dnia niestety.
        • Gość: mif Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 21:19
          Dulski na kopcu :)
        • ramonka27 Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? 01.09.06, 21:19
          Hmm
          Moim zdaniem wszystko zalezy od tego, gdzie ma się znajdować takowy dom, i
          jakie ma spełniać zadanie.
          Nie przesadzajmu z tymi schodami - to tylko jedno piętro, a często przedzielone
          w jakieść częsci półpiętro.
          Poza tym w dom z poddaszem można bardzo fajnie wkomponować ANTRESOLĘ -
          zajefajne rozwiązanie - sam zastosuje w moim domu.

Poza tym dom powinien mieć dwie strefy - architekci wiedzą o co chodzi. W domu
          pietrowym uzyskujemy je bez problemu. W domu parterowym będzie potrzebna do
          tego duża powierzchnia zabudowy. Nie będę doradzał bo jednym podobają się
          takie, innym takie.
          POZDRAWIAM
      • Gość: mili_vanili Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 23:29
        odwieczne pytanie:P
        mieszkam w domu, mieszkałam w domu, rozmawiam ze znajomymi, którzy też mają domy

nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zależy od uwarunkowań, potrzeb, perspektyw.
        Jeżeli: masz małą działkę, potrzebujesz dużego domu, bierzesz pod uwagę, że dom
        ma być *wielopokolenieowy* w przyszłości - weź parterowy.
        zaoszczędzisz na pow. zabudowy (szczególnie przy dużej powierzchni), możesz
        wybrać projekt, który w przyszłości będzie mógł funkcjonować jako dwa oddzielne
        mieszkania.

Jeżeli lubisz wygodę i właśnie _ładne_ bryły wybierz rozłożysty parterowy.
        Bardzo trudno wygłuszyć idealnie poddasze, by nie było słychać *góry*, skosy
        bardzo zmniejszają pomieszczenia, klatka schodowa zabiera miejsce, a też musi
        być ogrzewana (ile m3powietrza).

W jednym poziomie też można wydzielić część dzienną i nocną, możesz wybrać
        projekt, by z sypialni wychodzić do ogrodu, bryłę budynku można lepiej wtopić w
        otoczenie. i mi takie projekty podobają się bardziej

mój trzeci dom taki właśnie będzie :P
        • igakinga dzialka jest naprawde duza ;) 01.09.06, 23:49
          dzialka ma w sumie 33ary, z tego w zalozeniu pod ogrod przeznaczymy jakies 12a,
          reszta "niech lezy".
          tak wiec w tym sensie nie ma w zasadzie ograniczen. dom planujemy na 4 osoby,
          wazne zebyz dodatkowych pomieszczen bylo miejsce do pracy-gabinet, cos w stylu
          garderoby oraz poieszczenie gospodarcze i spizarnia.
          garaz ma byc osobno.
          mieszkania wielopokolenioweo nie przewidujemy.
          mili_vanili, wlasnie o te klatke schodowa chodzi- o jej ogrzewanie, skosy-
          dokladnie w tym czujemy problem:(
          mamy pare projektow na oku, ale jakos do konca wyglad zewnetrzny domow do nas
          nie przemawia.
          moze ktos z Was moze podsunac jakis ciekawy link-powierzchnia do 150m2.
          dzieki- Kinga-s.
          • igakinga prosze o ciekawe projekty-parterowe domy 01.09.06, 23:50

• mary_elx parterowy, TRZY STREFY i bryła też chyba ok: 02.09.06, 11:14
              www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=361&IdKolekcji=20&action=showProject&ver=mirror

Garaż można przerobić na pokój, jak komu za mało miejsca.
              • Gość: Hmm Re: parterowy, TRZY STREFY i bryła też chyba ok: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 12:48
                To jest ładna bryła? Przypomina amerykańskie przedmieścia.
                • ramonka27 Re: parterowy, TRZY STREFY i bryła też chyba ok: 02.09.06, 14:07
                  Obrzydliwy ten dom. W dodatku z MURATORA. Zyczę powodzenia w znajdowaniu
                  konstrukcji spod linii wymiarowych.
                • Gość: mary jak kto woli polskie przedmieścia... IP: 217.153.205.* 02.09.06, 15:47
                  To nie ma sprawy. Takich akurat "gargameli" to jest do wyboru do koloru... Jak
                  to dobrze, że mnie się zawsze podoba co innego niz "większości"....
            • Gość: igakinga moze jeszcze jakies propozycje? IP: *.2-0.pl 02.09.06, 17:55
              po glowie chodzi nam jakis "polamaniec" parterowy-2-3 czesci. katalogow
              przegladnelam mnostwo i juz zglupialam.rzuccie cos prosze. Kinga.
              • Gość: Zbyszek Re: moze jeszcze jakies propozycje? IP: *.zax.pl 02.09.06, 23:07
                A może po prostu projekt indywidualny? W sumie w kosztach budowy to nie taka
                duża różnica, a może być ładniej. Wada - trzeba wiedzieć, co się chce ;>
                • Gość: Grażyna Re: moze jeszcze jakies propozycje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 08:32
                  Ile może kosztować indywidualny projekt,jeśli sami sobie ten dom narysowliśmy i
                  wiemy czego chcemy?
                  Interesuje nas projekt+nadzór nad budową+prowadzenie budowy.
                  Działkę narożną mamy kupioną na obrzeżu W-wy/w pobliżu Makro/ 19,70x34 m.

Dom o prostej bryle,bez ozdóbek,bez podpiwniczenia,parter,piętro,użytkowe
                  poddasze,z garazem.
                  • ramonka27 Re: moze jeszcze jakies propozycje? 03.09.06, 13:15
                    Ja przeczytałem gdzieś tutaj, że za sam projekt indywidualny jakiś architekt
                    chciał 10% wartości domu. A za nadzór i prowadzenie to najpierw musiałby mieć
                    takowe uprawnienia a potem może prowadzić nadzory budowlane. Nadzór autorski
                    nie jest nadzorem budowlanym - no chybz że delikwent ma uprawnienia to można to
                    połaczyć. Natomiast mało jest architektów posiadających uprawnienia do
                    nadzorowania i kierowania robotami budowlanymi. Przeważnie mają o specjalności
                    architektonicznej.
                    • Gość: mif Re: moze jeszcze jakies propozycje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 14:09
                      Ten, co walnął 10% za projekt, to:
                      - urwał się z choinki,
                      - ma przerost ambicji,
                      - chory,
                      - wyraził pobożne życzenie.
                      Obstawiam ostatnie. Naogół projekt nie przekracza 6% wartości budowy z nadzorem
                      autorskim. No, ale wszystko zależy od umowy, zakresu prac i kilku innych
                      czynników.
                      Cena projektu zależy od skomplikowania tematu, upierdliwości klienta, renomy
                      pracowni. Poszukaj małej, 1 - 2 osobowej pracowni, w pobliżu budowy. Z takimi
                      łatwiej dogadać się.
                      • ramonka27 Re: moze jeszcze jakies propozycje? 03.09.06, 14:16
                        Drogi MIF dziękuję ci za wytłumaczenie owych 10%.
                        Co do projektu to muszę cię rozczarować, ale zrobię go sobie sam i tylko
                        podpisze mi go architekt - w dodatku kolega z politechniki. Muszę jeszcze
                        dodać, że bedę go robił na podstawie gotowca bo nie chce mi się wymyslać
                        jakiegoś NEWSA, natomiast ten co znalazłem jest całkeim good. Oczywiście bedzie
                        miał zmienioną konstrukcję przeze mnie i ANTRESOLĘ.
                        POZDRAWIAM
                        • Gość: Kinga-s ramonka27 IP: *.2-0.pl 03.09.06, 14:34
                          a moglbys byc tak mily i rzucic link do tego gotowca z antresola?

a tak w ogole to my raczej liczymy na gotopwca z mala przerobka.raczej juz sie
                          zdecydowalismy na parterowy, tylko jakos wsrod tych wszystkich propozcji nie ma
                          tej , ktora by nam sie od razu spodobala-jak srodek fajny to z zewnatrz nie
                          bardzo i odwrotnie.
                          myslelismy o domu w zonkilach z Archonu, ale od wrzesnia ma byc traktowany jako
                          projekt indywidualny. raczej odpada, bo babka z Archonu rzucila cene od 6tys. w
                          gore.przesada.
                        • Gość: mif Re: moze jeszcze jakies propozycje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 15:34
                          ramonka27 napisała:

> Drogi MIF dziękuję ci za wytłumaczenie owych 10%.

mif pisz małymi literami. Dzięki za szacunek :)

> Co do projektu to muszę cię rozczarować, ale zrobię go sobie sam i tylko

Nie mam i nie chcę mieć wpływu, co zrobisz. Wolna i nie przymuszona..

> podpisze mi go architekt - w dodatku kolega z politechniki. Muszę jeszcze
                          > dodać, że bedę go robił na podstawie gotowca bo nie chce mi się wymyslać

Czyli po najmniejszej... Też fajnie :)

> miał zmienioną konstrukcję przeze mnie i ANTRESOLĘ.

Zaprojektuj tak, żeby po 3 latach można ją było zamknąć :)

• ramonka27 Re: moze jeszcze jakies propozycje? 03.09.06, 16:04
                            Dlaczego chcesz zamykać ANTRESOLĘ??? drogi mif???
                            • Gość: mif Re: moze jeszcze jakies propozycje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 17:06
                              ramonka27 napisała:
                              > Dlaczego chcesz zamykać ANTRESOLĘ???

Nie ja, ale bądź na to przygotowany :)
                              Koszty ogrzewania, klimatyzacji, sprzątania, remonty (np. malowania) itd.
                              Pochwała młodego wieku, a później....
                              50 lat mieszkałem w prawie 4m mieszkaniu. Z antresolą wyskość będzie większa.
                              • ramonka27 Re: moze jeszcze jakies propozycje? 03.09.06, 19:44
                                AHA.
                                No tak - ale jak na razie to mi się podoba. Oczywiście pare innych rzeczy też
                                mi się podoba - jak np fajne schody, które powinno się wyeksponować w salonie -
                                a tymczasem wiekszość chowa je w ciasnej klatce schodowej i robią zabiegówki.
                                Hmmm - tylkoo po co???
                                • Gość: mif Re: moze jeszcze jakies propozycje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:35
                                  O schodach w salonie też gdzieś pisałem. Jak czytasz mnie uważnie, to znasz
                                  moje zdanie.

ramonka27 napisała:
                                  > mi się podoba - jak np fajne schody, które powinno się wyeksponować

Słusznie

> a tymczasem wiekszość chowa je w ciasnej klatce schodowej i robią zabiegówki.
                                  > Hmmm - tylkoo po co???

Bo tak jest w gotowcach :(
                                  • ramonka27 Re: moze jeszcze jakies propozycje? 03.09.06, 20:48
                                    hehehe - zawsze można zmienić gotowca na takiego, gdzie da się wyeksponować
                                    schody, zrobić antresolę, i otworzyć przestrzeń wewnątrz. Wystarczy troszkę
                                    chęci na pobawienie się w aranżacje, przeglądanie gotowców i wybranie sobie
                                    takiego, który będzie ładnie wyglądał z zewnatrz i da się łatwo zaadaptować.
                                    Wiesz - dom nie musi wcale w środku wyglądać jak gotowiec - zwłaszcza po
                                    adaptacji. W bardzo prosty sposób można pozbyć się np ścian wewnętrznych
                                    nośnych i przerobić je na (......... tajemnica państwowa).
                                    POZDR.
                                    • Gość: mif Re: moze jeszcze jakies propozycje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:54
                                      im mniej ścian, tym lepiej, :)))
                                      a drzwi, tylko tam, gdzie są konieczne.
                                      • ramonka27 Re: moze jeszcze jakies propozycje? 03.09.06, 21:01
                                        Naturalnie że W.C, oraz łazienka na dole powinny mieć drzwi :D:D:D:D:D
                                        Ja jestem zwolennikiem otwartych przestrzeni - najlepiej takich, żeby na dole
                                        można było objąć wzrokiem wszystkie pomieszczenia stojąć w jednym miejscu.
                                        Ale to tylko na dole. Góra - tradycyjnie.
          • Gość: bietka Re: dzialka jest naprawde duza ;) IP: *.kosson.com 03.09.06, 10:09
            Zaplanuj jeszcze sobie pomieszczenie na pralnię z suszarnią. Nie wszystko da się
            wysuszyć w mechanicznej suszarce a tam rozwiesisz i wypierzesz spokojnie. Rzeczy
            do prasowania też masz gdzie składować.
          • niedzwiedzica_sousie Re: dzialka jest naprawde duza ;) 04.09.06, 09:30
            a po co ci garaż osobno?? dużo większe koszty!
      • Gość: Kinga-s Kornelia z Archipelagu IP: *.2-0.pl 03.09.06, 14:44
        co myslicie o tym projekcie-z zewnatrz bym go inaczej wykonczyla. garaz
        przerobila na pomieszczenie gospodarcze, pralnia itp. planujemy garaz oddzielnie.
        poddasze na razie zostawila bezuzyteczne.
        • Gość: mif Re: Kornelia z Archipelagu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 15:46
          Gość portalu: Kinga-s napisał(a):
          > poddasze na razie zostawila bezuzyteczne.

Sam projekt jest bezużyteczny. Dom jeszcze nie stoi, a już się wali, łącznie z
          kominem. Stąd podpory (zapewne pogrubione styropianem). Kominek zewnętrzny pod
          dachem, a bractwo siedzi pod chmurką. Wiatrołap, hol, spiżarka - powierzchnie
          bez sensu. Kibelek jest rewelacyjny: żeby naciągnąć majty, trzeba otworzyć
          drzwi :)
          Itd.
      • Gość: Kinga-s Kornelia z Archipelagu-jak sadzicie? IP: *.2-0.pl 03.09.06, 14:46
        co myslicie o tym projekcie-z zewnatrz bym go inaczej wykonczyla. garaz
        przerobila na pomieszczenie gospodarcze, pralnia itp. planujemy garaz oddzielnie.
        poddasze na razie zostawila bezuzyteczne.
        oto link:
        www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=326Kinga
      • Gość: Kinga-s jeszcze raz Kornelia IP: *.2-0.pl 03.09.06, 14:47
        www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=326
        • ramonka27 Re: jeszcze raz Kornelia 03.09.06, 16:25
          1. Wejście do kuchni znowu przez pokój dzienny
          2. Bezsensowne umieszczenie kominka
          3. Bezsensowne umieszczenie grila na zewnątrz
          4. Widzę, że upierasz się na dom z garażem - twój wybór
          5. Bezsensowne umieszczenie pomieszczenia gospodarczego - 3,4m2 ???? na
          kosiarkę chyba.
          6. Schody zabiegowe - strasznie to wygląda - ale mało miejsca zajmuje
          7. Góra pozostaje praktycznie bezużyteczna a ogrzewać ją bedziesz. Kąt
          pochylenia dachu jest zbyt mały.
          8. No nie ma żadnej lukarny :-((( A co z doświetleniem poddasza - kompletna
          ciemnica nawet połaciówki???

TERAZ TO CO MI SIE PODOBA:
          1. Salon z wyjściem bezpośrednio na taraz i z częsćią jadalną
          2. Próba zastosowania przynajmniej częsciowo otwartej przestrzeni - chodzi o
          widok z korytarza na salon, schody, kuchnię.
          Ogólnie lewa strona domu - prawie tak - prawa strona domu - trochę gorsza wg
          mnie.

Elewacje: Frontowa nawet by uszła - podcien daje odrazu zadaszenie nad
          wejściem. Tylna taka sobie, Boczne nawet nawet. Oczywiście zupełnie bezsensowne
          dodatki na elewacjach. No i te obrzydliwe kominy. Komin ma być dodatkiem do
          dachu. Ładnie wykończony daja fajny efekt. A tutaj??? Kominy są jakby złem
          koniecznym - brzydkie, źle ustawione na ścianach zewnetrznych???, strasznie
          wykończone. No i ten okropny słup podtrzymujący podciągi na tarasie.

Ogólnie wg mnie w skali od 0 do 10 -----> 5. czyli słaba trójka.
          POZDRAWIAM

• Gość: Kinga-s Re: jeszcze raz Kornelia IP: *.2-0.pl 03.09.06, 22:24
            tak jak pisalam, projekt troche bym przerobila:
            -wywalila kominek, grill na zewnatrz,
            tak jak mowilam-garaz ma byc osobno-zamiast garazu w domu jakies pomieszczenie
            gospodarcze,
            -co do kata dachu to fakt, nie zwrocilam uwagi, przyznaje Ci racje,
            -fatalny slup na tarasie.
            szukam dalej, moze cos z Atrium, bo maja faktycznie fajne parterowe.
            pozdrawiam, Kinga.
            • ramonka27 Re: jeszcze raz Kornelia 04.09.06, 16:02
              OK
              JAk cosik znajdziesz - daj znak.
      • Gość: Kinga-s Re: ramonka27 IP: *.2-0.pl 03.09.06, 16:20
        dom w zonkilach -archonu mial antresole, ale ze wzgledow finansowych projekt odpada.
        mimo wszystko jesli masz jakies propozycje to prosze podaj.
        szukamy czegos w stylu:
        www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=326
        • Gość: mati170303 Re: ramonka27 IP: *.brnt.adsl.virgin.net 14.09.06, 22:52
          a moze taki projekt?
          www.lipinscy.pl/project.xml?id=54759&page=1
      • eewa18 Re: dom- parterowy czy z poddaszem uzytkowym? 12.12.06, 20:37
        rodzice mają domek parterowy w niezłym stanie. Jednak patrzymy w przyszłość i
        zamierzamy go podnieść . Przecież to jest raptem 1-1,5 m wysokości. Zdrowe
        fundamenty. Może trzeba je trochę wzmocnić.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka