Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dom Emanuela

IP: *.prz.rzeszow.pl 24.10.06, 09:12
    Mam możliwość kupienia domu - projekt Emanuela (dobre domy). Powierzchnia
    uż. ok. 150m2 + garaż na 8 arowej działce. Dom jest w stanie surowym
    otwartym, bez wylewek. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć ile mniej więcej wart
    jest taki dom i ile jeszcze trzeba w niego włozyć żeby można było się
    wprowadzić. Koszt samej działki w tej okolicy to kwota ok. 50 tyś. zł. Bardzo
    prosze o odpowiedź bo musimy z mężem podjąć decyzję.
    Dom ma wygladać tak : www.dobredomy.pl/?id_project=45
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosc Re: Dom Emanuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 09:19
        150 tysiecy + 100-150 tysiecy i bedziec cacus .
        • Gość: kupująca_dom Re: Dom Emanuela IP: *.prz.rzeszow.pl 24.10.06, 10:59
          Sprzedajacy nie określił jeszcze ostatecznej ceny, z przecieku wiemy że gość
          chce ok. 250 tys. (to chyba dużo?). Wiadomo, ze on chce zarobić ale my też nie
          możemy (i nie chcemy dać sie nabić w butelkę), musimy postawić swoje, realne
          oczywiscie warunki. Jak myslicie te 250 tys. sa ok. czy dac sobie spokój.
          • Gość: gosc Re: Dom Emanuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 12:20
            wybudowanie stanu surowego to kosztuje okolo 100 - 110 tysiecy maxymalnie( wliczajac robociznę) , jak patrze na ten projekt to wydaje mi sie ze nawet duzo mniej . Stan surowy kosztuje duzo mniej niz wykonczenie: stolarka okienna , podłogi , itd. Za 250 tysiecy mozecie wybudowac dom pod klucz .Ja bym nie brał za ta cenę.
            zbudowałem 2 domy i wiem co mowię.
            • mamamonika Re: Dom Emanuela 24.10.06, 12:27
              A ja zbudowałam "przed chwilą" jeden i wiem, że za 250K za cholerę tego domu
              nie zbudujesz...
              Ja też tak myślałam jak zaczynałam ;-)
              Realna wartość stanu surowego tego domu to jakieś 130K, zależy od materiałów (z
              czego dom, co na dachu, jaka izolacja fundamentów itp). Czyli z działką wartość
              to jakieś 180-190K
              Cena zależy jeszcze od tego, czy doprowadzone są przyłącza NA działce. Jeśli są
              przyłącza i notarialnie + wykonawczo jest OK, a dom z dobrych materiałów, ja
              bym wzięła.
              Weź rzeczoznawcę, niech oceni fachowość wykonania i zgodność z projektem.
              Zakup w stanie surowym uwolni cię od papierologii (sporo trwa), poza tym w tym
              roku ceny materiałów i roboty bardzo poszły do góry
              • mamamonika Re: Dom Emanuela 24.10.06, 12:29
                Oceniając ile zarobi na transakcji sprzedający weź też pod uwagę cenę pozwoleń,
                adaptacji itp. To też con. 5K
                Sprawdź bardzo dogłębnie sprawy prawne i poszukaj "niespodzianek" -
                sprzedającemu zabrakło kasy albo wyjeżdża, czy dowiedział się, że w sąsiedztwie
                powstanie dwupasmówka albo świniarnia na 5000 sztuk ;)?
      • kajusia76 Re: Dom Emanuela 24.10.06, 15:24
        Cześć! fakty sa takie - znajomi wybudowali Emanuelę za 60 tys w stanie surowym
        otwartym z batonu komórkowego + pokrycie papą. Ale budowali przy pomocy taniej
        siły roboczej. Pozostałych kosztów na budowę jakie ponieśli nie znam.
        Pozdrawiam.
      • Gość: kasik Re: Dom Emanuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 19:19
        z mezem budujemy dom o powieszchni 130 metrów i do tej pory wydalismy 40 tysiecy
        .musimy wykonac jeszcze dach iprzykryc go papą.budujemy systemem gospodarczym
        .Kupujac stan surowy za 250 tysiecy zaoszczedzisz tylko na czasie i sprawach urzędowych ( od 3 -6 miesiecy).Ile stracisz po odliczeniu ceny działki (- około 50 tysiecy) : załuzmy ze koszt wybudowania stanu surowego 100 tysiecy (watpie aby wiecej , naprawde) wiec doplacasz 100 tysiecy.

spojrz na to tak : 250 -stan surowy z działka
        +150 wykonczenie = 400 tysiecy
        a teraz spojrz na to tak : kupujesz działke 50 tysiecy , budujesz stan surowy 60-100 tysiecy , wykanczasz 100-150 tysiecy. Wydasz 250 -300 tysiecy .
        • Gość: zainteresowana Re: Dom Emanuela IP: *.180.rev.vline.pl 26.10.06, 12:36
          mam pytanko czy za 40tys to wybudowaliscie tzw. stan surowy?? bez okien, drzwi
          itd. same mury?? wlasnie jestem tym zainteresowana bo na wiosne my rowniez
          ruszamy z budowa.
          • Gość: kasik Re: Dom Emanuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 18:36
            Za 40 tysiecy wybudowalismy stan surowy czyli bez stolarki, stan surowy .Nie mamy jeszcze dachu ale juz mamy materiał na dach i wliczony jest on juz w kwote okolo 40 tysiecy złotych.Budowalismy bez ekip.Jesli wzielibysmy ekipe budowa kosztowałaby nas 20-25 tysiecy wiecej.
          • Gość: mif Re: Dom Emanuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 19:43
            Gość portalu: zainteresowana napisał(a):

> mam pytanko czy za 40tys to wybudowaliscie tzw. stan surowy?? bez okien,
            drzwi
            > itd. same mury?? wlasnie jestem tym zainteresowana bo na wiosne my rowniez
            > ruszamy z budowa.

40 tys., to fundamenty i mury. bez dachu :(, wię cie całkiem stan surowy.
            • Gość: kasik Re: Dom Emanuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 19:46
              własnie robimy dach który zawiera sie 40 tysiacach , bowiem jak juz wspomiałm materiał jest zakupiony i dach własnie się tworzy .
              • Gość: mif Re: Dom Emanuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 21:51
                Fundamenty, mury, materiał na dach - 40 tys. ...
                Za tanio. Bujasz :)
                • madagaskar17 Re: Dom Emanuela 27.10.06, 12:13
                  40 tys za fundamenty mury material na dach ktos tu jaja sobie robie.

Sam dach srednio 100 m2 kosztuje 30 tys liczac weizbe folie i dachowki i to jest
                  najtaniej jak mozna ktos tu kity niezle wciska
                  • Gość: kasik Re: Dom Emanuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 13:23
                    jesli uwaznie byscie przeczytali cały watek to wyraznie napisałm ze dach deskujemy i pokrywamy papą a o dachówce niec nie wspomiałm.Mili panstwo mowimy o stanie surowym otwartym: mury i odeskowany pokryty papa dach .
      • Gość: mif Re: Dom Emanuela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 21:45
        Bubel architektoniczny i do tego drogi. Co w nim się Tobie podoba?
      • Gość: kupująca_dom Re: Dom Emanuela IP: *.prz.rzeszow.pl 26.10.06, 12:14
        Dziękuję wszystkim za rady. Postanowilismy nie kupowac tego domu. Oprócz
        przyłaczy w domu - nie było tam żadnych plusów. Blacha na dachu - fuj!, działka
        mała i do włożenia jeszcze jakieś 150 tys. Szukamy działki i budujemy sami.
        Chyba...:) Jeszcze raz dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka