Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 19:00
    TE durnie z ministerstwa zamiast obnizyc podatki i prowizje agencji
    dopierdzielaja sie do wykształconych ludzi i obnizaja takse czyli de facto
    spowoduje to zwolnienia niewinnych prcownikow kancelarii i plajte 1/3
    kancelarii glownie na scianie wschodniej i malych kancelarii a to spowoduje
    jescze bardziej utrudniony dostep do notariusza np. miesieczny termin 100 km
    od domu
    Obserwuj wątek
      • Gość: Krociech Już widzę te plajty IP: *.sm-rozstaje.pl 11.01.07, 19:39
        500 zł zamiast 1000 zł za przygotowanie dokumentu, który wymaga jakiejś pół roboczogodziny pani z maturą i pół roboczogodziny pani notariusz. Rzeczywiście katastrofa.
      • Gość: no1 Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:36
        Gość portalu: kielbasa wyborcza napisał(a):
        > TE durnie z ministerstwa zamiast obnizyc podatki i prowizje agencji
        > dopierdzielaja sie do wykształconych ludzi i obnizaja takse czyli de facto
        > spowoduje to zwolnienia niewinnych prcownikow kancelarii

Bzdury napisałeś niesamowite. Najwidoczniej nie bardzo rozumiesz rzeczy
        stosunkowoproste do zrozumienia i związek pomiędzy nimi.

Dziwne, że dopiero teraz ( a nie wcześniej ) zabrano się za wypasine tyłki
        notariuszy.
        Dranie i nieroby dostawały prawie za darmo kupę kasy, bo każdy
        musiał "korzystać z ich usług" obojętnie czy chciał, czy nie. Zwykły monopol,
        sitwa, draństwo, itd.

Prawie za darmo kasowali kupę kasy :
        PRZYKŁAD. Za mieszkanie zapłaciłeś 150 tys. zł. Od pierwszych 60 tys. zł z tej
        kwoty zapłacisz notariuszowi według nowych taryf 1010 zł. Od pozostałych 90
        tys. taksa wyniesie 450 zł. Razem więc usługi notariusza będą cię kosztowały
        1460 zł netto, bo do tego musisz doliczyć 22-proc. VAT - w kancelarii zatem
        zostawisz razem 1781,2 zł.
        A dziennie załatwiali takich spraw kilkanaście - taka to "b.ciężka praca".
        • Gość: Do no najwięcej do powiedzenia mają zawistni ignoranci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 23:59
          Jeśli nie masz pojęcia o instytucji notariatu łacińskiego, to się nie odzywaj.
          Notariusz gwarantuje ci, że naprawdę kupiłeś nieruchomość (a więc, że przeszła
          na ciebie własność), a nie tylko dałeś kasę drugiej stronie. Notariusz oprócz
          tego, że przygotowuję z prawnego widzenia całą umowę, udziela stronom
          informacji (bezpłatnych), przechowuje i odpowiada za oryginał umowy
          (bezpłatnie), nalicza i pobiera (bezpłatnie) oraz na swój koszt przelewa do
          właściwych urzędów podatki i opłatę sądową, rozsyła odpisy aktu o właściwych
          urzędów. Oczywiście za te wszystkie czynności ponosi opdpowiedzialność cywilną
          (całym swoim majątkiem), dyscyplinarną, a nawet karną (jako funkcjonariusz
          publiczny).
          Owszem, dobrze działające kancelarie potrafią obsłużyć dużą ilość klientów w
          Krótkim czasie. Ale dojście do tego etapu wymaga mnóstwa pieniędzy (inwestycje
          w sprzęt i pracowników), doświadczenia i przede wszystkim WIEDZY PRAWNICZEJ,
          pozwlającej na błyskawiczne rozwiązywanie wątpliwości prawnych i podejmowanie
          decyzji w zakresie interpretacji przepisów (decyzji, za które odpowiada swoim
          majątkiem i których po podpisaniu aktu odwołaćsię nie da (inaczej niż w
          przypadku adwokatów, którzy mogą przekonywaćdo swojej interpretacji no sąd 2
          instancji). Ale wiedza w tym kraju nigdy nie cieszyła się szacunkiem.
          Notariusze w Polsce mają najniższą stawkę spośród państw notariatu łacińskiego
          (Francja, Niemcy, Austria, Belgia, Hiszpania, Włochy itd), i już teraz, gdy
          przygotwują i biorą odpowiedzialność za olbrzymie transakcje, o wartościach
          przekraczających miliony złotych, ich wynagrodzenie budzi rozbawienie nie
          ponoszących za nic odpowiedzialności pośredników nieruchomości. O ich
          wynagrodzeniach jakoś nikt nie wspomina, mimo, że za podanie adresu i
          powtarzanie im tego, co usłyszeli od notariusza wyłudzają od klientów 3 % ceny
          (od każdej ze stron!). Plujesz na notariat, a tylko notariat gwarantuje ci, że
          za 20 lat nie dowiesz się, że "twoje" mieszkanie, tak naprawdę nie jest twoje.
          Ciekawe, gdzie wtedy będzie pośrednik, któremu "z własnej woli" (każdy kto zna
          się na rynku nieruchomości wie, że możliwość nie skorzystania z usług
          pośrednika jest tylko iluzoryczna, bo agenci praktycznie okupują cały rynek
          m.in. podszywając się bezczelnie pod oferty prywatne, i tak długo zamęczają
          klientów swoimi propozycjami, aż ci wreszcie przystają na ich "nieobowiązkowe"
          usługi) zapłaciłeś np. 15.000 zł (od 500.000, za które notariusz wziąłby
          maksymalnie 3210 zł).
          • Gość: przytomny Re: najwięcej do powiedzenia mają zawistni ignora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.07, 10:51
            a może biedni notariusze zaczna emigrować skoro jak piszesz gdzie indziej sa
            wyższe stawki.Fora ze dwora :P
            • Gość: rejent Re: najwięcej do powiedzenia mają zawistni ignora IP: *.sie.vectranet.pl 12.01.07, 11:41
              Oczywiście słuszna jest teza, iż fachowa wiedza kosztuje, ale porównanie
              zarobków i odpowiedzialności notariuszy z zarobkami i odpowiedzialnością sędziów
              czy prokuratorów upoważnia do tezy, iż są one stanowczo za wysokie. Z dużą dozą
              tolerancji należy też traktować wypowiedzi notariuszy jakie to wysokie są koszty
              funkcjonowania ich kancelarii. Także sporządzenie WIĘKSZOŚCI aktów notarialnych
              jest mało pracochłonne w porównaniu z czynnościami sędziego czy prokuratora /np.
              wielotomowe sprawy karne czy gospodarcze/.
          • hjalmar Re: najwięcej do powiedzenia mają zawistni ignora 12.01.07, 11:45
            Jaja sobie robisz.

> udziela stronom informacji (bezpłatnych),

Trudno, zeby bylo inaczej. Wyobraz sobie ze idziesz do sklepu i pytasz, ile
            kosztuje chleb. A pani pobiera 5 gr oplaty za informacje.

> przechowuje i odpowiada za oryginał umowy (bezpłatnie)

Bezplatnie? Nie zartuj! 1800 zl taksy to pies?

> nalicza i pobiera (bezpłatnie) oraz na swój koszt przelewa do

Niech sobie zalozy dobre konto internetowe, to nie bedzie placil za przelewy.
            Kto placi za przelewy, w istocie placi za lenistwo.

> rozsyła odpisy aktu o właściwych urzędów.

Tak. 7,32 zl za jedno strone ksero. To juz za jedna strone jest na dwa znaczki
            na list polecony (a potrzeba tylko jeden) do urzedu, do ktorego to idzie. A
            stron akt notarialny ma zwykle 4 (juz notariusz dba zeby bylo ich wiecej niz
            mniej). 7,32 za strone ksero? Ciekawe kto by korzystal z takiego ksero, gdyby
            nie musial. Za 230 zl za odpisy, to ja juz sam sobie powysylam odpisy do
            urzedow, a notariusz niech mi zrobi ksero po 30gr za strone. Jak taki biedny
            jest ze robi i rozsyla te wypisy.

Notariat w Polsce to rozboj w bialy dzien. Co z tego ze we Francyi, Szkopii,
            Italii itd. jest drozej, skoro tam i ludzie wiecej zarabiaja.

Jak takie biedne te notariusze, to niech sie przekwalifikuja.

• Gość: marcin Re: najwięcej do powiedzenia mają zawistni ignora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:11
            notariusz sprawdza (sam) np czy dana nieruchomosc ma np hipoteke czy tylko
            sprawdza wiarygodnosc dokumentow?
            • hjalmar Re: najwięcej do powiedzenia mają zawistni ignora 12.01.07, 12:17
              No cos Ty?

Chcialem podpisac umowe w Warszawie w sprawie nieruchomosci z Raszyna. To mnie
              notariusz wyslal po wypis z ksiegi wieczystej do Pruszkowa (bo Raszyn to powiat
              Pruszkow i tam sa ksiegi), bo mu sie nie chcialo samemu doopy ruszyc i
              sprawdzic. Jakby ksiega byla w Warszawie, to by sie laskawie sam pofatygowal.

Nie piszcie ze notariusz cos sprawdza, albo za cos odpowiada, skoro wypis z kw
              jest wazny trzy miesiace i w tym czasie na ten swistek, to ja jestem w stanie
              swoja dzialke sprzedac 120 razy (liczac dwa razy dziennie przez 60 dni roboczych).
              • Gość: ha Re: najwięcej do powiedzenia mają zawistni ignora IP: 212.160.172.* 12.01.07, 14:38
                Potwierdzam.
                Przy sprzedaży mieszkania facet przedstawił notariuszowi zaświadczenie ze
                spółdzielni że nie zalega z czynszem z przed miesiąca (zaświadczenia jest ważne
                3 miesiące). Potem się okazało że po wzięciu zaświadczenia przestał płacić.
                Jedyna "pomoc" jaką uzyskałem od notariusza to stwierdzenie że nie jest
                detektywem i nie będzie nic sprawdzał.
                Korzystanie z notariusza powinno być dobrowolne. Kto chce niech sprawdza sam
                dokumenty (bo notariusz i tak ich nie sprawdzi) i idzie po potwierdzenie
                podpisania umowy (wydruk 1 strony - 20 gr) do np. Urzędu Miasta. Urzędnik niech
                weźmie za to 10 zł (w USA to kosztuje 1 USD) a umowy niech sobie ludzie
                trzymają w domach. Ostatecznie jest coś takiego jak księga wieczysta gdzie
                wpisany jest właściciel i to jest moim zdaniem pewniejsze źródło wiedzy niż
                archiwum notariusza.
              • Gość: jo Re: najwięcej do powiedzenia mają zawistni ignora IP: *.chello.pl 12.01.07, 19:22
                zgadzam sie notariusz nie odpowiada . a mieszkanie dokladnie tak samo mozna
                kilka razy sprzedac i z tego powodu notariusz nie odpowiada
          • Gość: jo Re: najwięcej do powiedzenia mają zawistni ignora IP: *.chello.pl 12.01.07, 19:19
            dziwne pamietam jak naglosniono pewna sprawe jakis czas temu.czlowiek mial
            podpisany akt notarialny a nigdy nie wprowadzil sie bo mieszkanie do nego
            nalezalo mimo iz notariusz sporzadzil umowe notarialna itd... i nie pamietam
            aby odpowiedal za to swoim majatkiem .ci ludzi i tak nigdy nie odzyskali ani
            pieniedzy ani mieszkania.czyli cos tu sie niezgadza.mnie sie wydaje ze
            notariusz wcale nie odpowiada za prawidlowosc transakcji
          • mike-great Inne zawody też mają najniższą stawkę w RP, więc 12.01.07, 23:27
            Inne zawody też mają najniższą stawkę w RP, więc nie pierdziel, że notariusze są tacy biedni (i uczciwi). Na 1000 mieszkańców w RP przypada mniej prawników niż w np. wypierdniętej małej Holandii, dostęp na studia prawnicze sztucznie ograniczany, podobnie jak i przez srane korporacje do zawodu. Tyle.
          • Gość: al9 żenujący przykład całkowitego braku przyzwoitości IP: *.teleton.pl 15.01.07, 09:58
            Biedni profesjonaliścii notariusze, skandalicznie nisko opłacani i rozwydrzone
            hordy zarabiających za dużo pośredników! Brawo! To się nazywa kontakt z
            rzeczywistością! Tylko szanowny przedmówca nie widzi że:
            a.notariusze nie zajmują sie tylko obrotem nieruchomościami - obsługują szereg
            czynności które MUSZĄ przejść przez ich kancelarie (spadki, rozdzielności,
            spółki...)
            b.dostęp do zawodu jest zamknięty - były lata, kiedy w całym kraju przyjmowano
            na aplikacje np 30 osób
            c.negocjacje taks były traktowane przez korporację jako WYKROCZENIE przeciw
            zasadom etyki - i były KARANE!!!
            --------
            jestem pośrednikiem - dostałem się do zawodu po zdaniu państwowego egzaminu -
            nikt mi nie mógł tego zabronić ani zatrudnić
            Odpowiadam za swoje błędy - MUSZE mieć polisę OC
            ZAWSZE negocjuję swoje wynagrodzenie!!
            Wniosek - smieszni koledzy notariusze - zwłaszcza ci, którzy nie widzą
            konieczności zmian - sami się doigraliście...
            al
            • Gość: zulkatx Re: żenujący przykład całkowitego braku przyzwoit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 15:25
              Al, a co Ty taki zgryźliwy jesteś. Pewnie, że odpowiedzialność pośrednika
              w porównaniu z odpowiedzialnością notariusza jest mniejsza.
              Ale nic się Alu nie martw. Szykuje się u nas system amerykański. Może on wcale
              nie jest taki zły, skoro jakoś w tej Ameryce obrót nieruchomościami działa.
              Ja myślę, że bardziej społeczeństwo jest rozemocjonowane obniżeniem taksy niż
              sami notariusze. W naszym zawodzie konkurencja się zmniejszy, bo zarobki
              notariusza to nic pewnego. Pewne są tylko koszty związane z prowadzeniem
              kancelarii. Poza tym notariusze ( może poza tymi z wielkich miast ) nigdy nie
              byli jakimiś bogaczami.

• Gość: al9 notariusze nigdy nie byli bogaczami? IP: *.teleton.pl 15.01.07, 17:00
                Chyba żartujesz? Dochody kilka razy większe niz sędziowie, lexusy i mercedesy,
                apartamenty w Hiszpanii, wille po 300m2, włąsne kancelarie po 300m2 w ścisłym
                centrum.... Domy pobudowane na wynajem, hacjendy, baseny....
                Nigdy nie liczyłęm cudzej forsy, ale dochody notariuszy są za wysokie,
                zwłaszcza w stosunku do ryzyka, umiejętności, sytuacji rynkowej. Potrzebny jest
                system amerykański - każdy prawnik moze wykonac szereg czynnosci do tej pory
                zarezerwowanych tylko dla noatriuszy.. Moi przyjaciele adwokaci i radcy tylko
                na to czekają....
                Pozdr
                al
                • Gość: zulkatx Re: notariusze nigdy nie byli bogaczami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 20:11
                  Al, ty masz perspektywę warszawską, a ja prowincjonalną. Ja nie boję się
                  systemu amerykańskiego, bo wiem, że jestem dobrym prawnikiem. I słowo daję, że
                  jak przyjdzie co do czego, to wykoszę adwokatów i radców prawnych. Wcale nie
                  dlatego, że ich nie lubię, tylko dlatego, że umiem pracować z ludźmi, lubię ich
                  i zależy mi żeby dobrze załatwiać sprawy. Satysfakcja z dobrze wykonanej roboty
                  jest dla mnie nie mniej ważna niż szmal.
                  Współczuję tym wszystkim dupkom, którzy myślą tylko o forsie, a szczególnie
                  tym, którzy myślą o cudzej forsie.
                  • Gość: al9 zulkatx - pełna zgoda IP: *.teleton.pl 16.01.07, 08:14
                    Mieszkam i pracuję 500 km od Warszawy
                    :-))
                    Generalnie jestem przeciwnikiem zamknietych korporacji. Uwazam, że kazdy, kto
                    spełnia ustalone przez ustawodawcę kryteria (np wykształcenia) - zweryfikowane
                    egzaminem - ale państwowym, nie korporacyjnym - powninien posiadac prawo
                    wykonywania zawodu i zderzyć sie z rynkiem.
                    Rzeczoznawcy, pośrednicy i zarządcy - walcza o Klienta każdego dnia. I nie
                    narzekaja, mimo, ze co roku do zawodów tych dochodzą tysiące nowych ludzi.
                    Tak samo musi się stać ze wszystkimi zawodami prawniczymi.
                    A na sędziów i prokuratorów powinny byc konkursy i nominacje. Nie oddzielne
                    aplikacje - prokurator i adwokat to oddzelne zawody? A 30 letni sędziowie z 3
                    letnią praktyką asesorską?
                    Żarty
                    Pozdrawiam
                    al
              • Gość: Gosc2 Re: żenujący przykład całkowitego braku przyzwoit IP: *.gprs.plus.pl 30.08.08, 20:38
                A propos notariuszy na prowincji: info z pierwszej reki (od osoby
                pracujacej w urzedzie skarbowym), kto w malej miescinie ok 25 tys.
                mieszkancow jest w najwyzszym progu podatkowym? Ano aptekarze i
                notariusze.
          • Gość: balbi Re: najwięcej do powiedzenia mają zawistni ignora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 21:10
            Przeczytałem wypowiedź w istocie bardzo mądrą, ale zadałem sobie trud i
            przeczytałem również uzasadnienie do zmian rozporządzenia a co za tym idzie do
            ograniczenia zarobków notariuszy. Zgodnie z nim przeprowadzono pewna symulację
            która dała odpowiedź ile zarabia statystyczny notariusz miesiecznie, tj zysk w
            wysokości 90.000,00 (po odliczeniu wszystkich kosztów).
            Przepraszam ale to za dużo.
            • al9 90 tys to za dużo 19.03.07, 22:21
              a nie zadałeś sobie pytania, kto i jak zrobił tę symulację?
              przecież to kompletny bełkot. Usredniony dochód? a skąd ta wiedza? Notariusze
              nie mają obowiazku wysyłania pitów do ministerstwa sprawiedliwosci!
              kazcory łżą a Ty jak dziecko łykasz takie głupoty jak peilkan ryby...
              wstyd!
              al
        • Gość: vitaaga Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 23:12
          Śmieszne to wszystko...
          To twierdzenie, że napisanie aktu sprzedaży mieszkania jest czynnością
          wyjątkowo trudną i ta zazdrość, że notariusz tyle kasuje.
          To nasze polskie piekiełko.
          Propunuję powrót do Państwowych Biur Notarialnych. Notariusze i klienci będę
          wtedy zadowoleni.
          A POLSKA NA TYM ZYSKA.
          Przypominam, ja stara notariuszka, że wtedy taksa wynosiła 3%. Czyli przy
          mieszkaniu wartym wartym 100000 zł, Państwu należało się 3000 zł.
          Ale ja niedługo idę na emeryturę i nic mnie już to nie obchodzi. A moje dziecko
          jest profesorem matematyki.
      • Gość: katerina77 Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 12:22
        Ładnie bzdurne pojecie o rzeczywistosci maja niektórzy. Kogo stac na mieszkanie
        za 150 tys, temu nie robi roznicy 500 zl w tą czy w drugą. A ja sie pytam,
        dlaczego niedlugo panstwo kaze mi doplacac do kredytow mieszkaniowych osob
        samotnie wychowujacych dzieci i biednych. Dlaczego ja ma dopłacac do cudzego
        kredytu ????? A mnie nikt nie dopaci, bo nie jestem menelem zycjacym tylko z
        opieki i zapieprzam w pracy, zeby w razie np zachorowania na raka oplacic sobie
        chemioterapie, bo tylko 1 jest refundowana. Takie rzeczy mnie obchodza, a nie
        taksy notariuszy. Jezeli panstwo chce regulowac ceny na uslugi- niech ureguluje
        wszystko- fryzjerow, szewcow, krawcowe, telefony i wszystko inne.
        • hjalmar Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani 12.01.07, 12:46
          > Jezeli panstwo chce regulowac ceny na uslugi- niech ureguluje
          > wszystko- fryzjerow, szewcow, krawcowe, telefony i wszystko inne.

Chyba z jednej roznicy nie zdajesz sobie sprawy. Zawody, ktore wymieniasz
          podlegaja wolnej konkurencji. Notariusze w ogole konkurencji nie podlegaja.
          Wszyscy sa obowiazkowo zrzeszeni w samorzadzie notarialnym, ktory swoimi
          przepisami wymusza stosowanie maksymalnych stawek. Co wiecej, ten samorzad
          decyzuje, kto moze byc notariuszem, co znacznie ogranicza dostep do zawodu i
          oczywiscie winduje stawki.

A jesli chodzi o 500 zl roznicy, to ja bym tego nie lekcewazyl. Jak to mawial
          jeden pragmatyczny krol bohater prozy Andrzeja Sapkowskiego (dobrze zeby taki
          krol rzadzil V RP): miec 500 zl i nie miec 500 zl, to razem 1000 zl.

Jestem wrogiem PiSu, ale jak zrobia porzadek z notariuszami i jeszcze paroma
          innymi podobnymi prawdziwymi a nie wyimaginowanymi ukladami (np. monopol gazowy,
          faktyczny monopol paliwowy Orlenu, samorzad adwokacki, korupcjogenna
          nadbiurokracja budowlana) , to zastanowie sie nad daniem im swego glosu w
          nastepnych wyborach.
          • hjalmar Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani 12.01.07, 12:56
            Juz pamietam. To byl krol Koviru, Esterada Thyssena. Niech zyje!
            • Gość: katerina77 Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:06
              A za dopłatami do cudzego kredytu tez jestes ? Pytanie, czy w ogole wiesz, o
              czym teraz mowie ?
          • Gość: ptak Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 14:01
            Jasne zdaniem większości z Was należy tępić wykształciuchów! Wszyscy do
            polskiego bagna stwarzanego przez PiS. Przestańcie zazdrościć komuś
            wykształcenia bo uczyli się po to żeby godnie zarabiać. Niech PiS ureguluje, że
            mieszkania mają być tanie to i u notariusza będzie tanio.
            • Gość: MW Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: 212.160.172.* 12.01.07, 14:11
              Rewelacyjna jest twoja wypowiedź. Każdy, kto uważa, że notariusze pobierają za
              wysokie stawki, tępi wykształciuchów. No i jak się teraz, tępiący, czujecie?
              Lekarze, inżynierowie, nauczyciele, sędziowie i inni zarabiający w miesiąc tyle
              ile pan notariusz w jeden dzień. Zapewne dlatego że interes notarialny jest
              taki słaby w większości gabinetów notariuszy stoją skórzane lub zabytkowe meble.
        • Gość: jo Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.chello.pl 12.01.07, 19:25
          a skad ty wiesz czy tego kogos stac na miszkanie czy nie.moze cala rodzina sie
          zlozyla albo zadluzyla by ktos z rodziny corka wnuk mogl mieszkac osobno i
          zaczac zycie osobno.nie wszyscy co kupuja maja kupe forsy przzewaznie tak jest
          ale wiele osob nie ma wyscia wynajmuj lub plac raty za kredyt ale swoje
      • Gość: 3primer Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.chello.pl 12.01.07, 14:18
        Co do prowizji, to w moich transakcjach ZAWSZE negocjowałem wysokość. Ostatnio
        zeszliśmy o 65% w dół. Proste, schodzicie Państwo ? Jeśli nie to wstaję od stołu
        i wychodzę. Za każdym razem jeszcze jak stałem to prowizja spadała.
        Szanujcie się ludzie.
        • Gość: 3primer Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.chello.pl 12.01.07, 14:20
          Oczywiście negocjacje zaczynają się wtedy kiedy klienci (czyli my) się już
          dogadali, ale nie było zadatku ani umowy przedwstępnej. I zawsze samodzielnie,
          bez drugiej strony. Druga strona przy ostatniej transakcji się dowiedziała u
          notariusza przypadkiem. Szczęki im opadły...
          • Gość: ha Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: 212.160.172.* 12.01.07, 14:45
            Być może jest to możliwe w dużych miastach ale nie w miejscowościach gdzie jest
            2 czy 4 notariuszy. To jest taka oficjalna zmowa cenowa zgodna z "kodeksem
            etyki notarialnej" czy jakoś inaczej śmiesznie nazywa się ten dokument.
      • Gość: Al Nawet gdyby: 1500zl za 100km przejazdzke? chetnie! IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.01.07, 15:27
        Nie wydaje mnie sie. Ale nawet gdyby ten "czarny" scenariusz sie wydarzyl, czyli
        rzeczywista konkurencja miedzy kancelariami, to kolejek i tak by nie bylo (bo
        kancelarie poprzyjmowalyby pracownikow biurowych), a 1500zl roznicy (+- tego co
        w artykule za 150k nieruchomosc) za 100km przejazdzki (nie wiem skad wziales te
        liczby) to niezly interes.
        • Gość: kubek Re: Nawet gdyby: 1500zl za 100km przejazdzke? che IP: *.chello.pl 14.01.07, 19:11
          Notariat to zalegalizowane złodziejstwo.
          Jakim prawem jest PRZYMUS korzystania. ????

A znany mi notariusz z Kartuz (Wilk ? albo jakoś tak buduje 3 dom , ma lexusa
          itp) i śmie się z jak to mówi z "bolków" co muszą płacić "haracz" lub jak to
          się mówi wśród nich " dziesięcinę na swego Pana"
          Noriatat może sobie byc ,ale z swobodnym dostępem do zawodu.

Zresztą wiedzy tu strasznei dużo nie trzeba, nie więcej niż sędzia, lekarz czy
          inforamtyk ,a znacznei mniej.
          W USA umowa kosztuje symbolicznego 1 USD.
      • Gość: miciek Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 08:24
        ciekawe że tylko prawnicy to wykształceni, pozostali - KUPUJĄCY to ciemna masa
        DOJNE KROWY
        • yasiekz Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani 30.01.07, 15:17
          To wszystko jakis koszmar. Totalne poplątanie. Mity i przywidzenia pomieszane
          częsciowo z faktami i całkowitą niewiedzą.
          Dostep do zawodu - jest ustawa Pisowata o naborze na aplikacje i państwowa
          komisja.
          Notariusz w USA - to nie notariusz tylko faceik z pieczątka, który moze tylko
          stwierdzic, że Mr. Smith podpisał sie w jego obecności i tyle. I za ten podpis
          bierze przynajmniej w Sacramento 20 bucksów.
          Notariuszy w Hiszpani, Francji i Włoszech jest więcej niż w Polsce, bo i
          ludności 2 razy więcej i tam zajmuja sie jeszcze pośrednictwem w handlu
          nieruchomościami. Doliczcie posredników w Polsce do liczby notariuszy, wyjdzie
          calkiem spora liczba.
          Prawo łacińskie - obowiazuje w krajach europejskich. W Hameryce jest cos
          innego. Zwykłe common law. Ale coraz więcej prawników włącza się do notariatu
          łacińskiego. Bo jest pewniejszy.
          A troche ekonomii - przyda sie kazdemu. Przychód to nie dochód. Przychód to
          kwota od ktorej odejmuesz koszty. Dochód jest opodatkowany, jak kazdego.
          Coś o prostocie pracy notariusza.
          Proszę zatem wspaniałych znawców teorii chaosu o mniej oszołomstwa, a więcej
          wiedzy. i o nie uleganie propagandzie.
          Najłatwiej przywołać hasło komuchów - wszyscy mamy takie same żołądki. I
          wszystkim po równo.
          Ale to już było. Nie da się zawrócic. Notariat trwa od stuleci bo nic lepszego
          nie wymyślono.
          • Gość: Gosc tak tak IP: *.49.rev.vline.pl 04.02.07, 13:16
            20 USD to w stanach pikus. Co za porownanie.

Pierdzielisz glupoty.
            Ci wszyscy notariusze kosza niezla kase. Wystarczy wejsc do ich kancelarii i
            popatrzec na meble. Skorzane kanapy, fotele, meble art deco etc. U jednego
            widzialem sygnet na palcu.

U jednego notarisuza na sugestie czy nie moglibysmy ponegocjowac oplate
            notarialna gosc usmiechnal sie i stwierdzil, ze moge isc do innego notariusza.
            Akurat to bylo w Sieradzu gdzie wszystkich notariuszy jest 3. A ze to bylo
            latem pozostalych 2 bylo na wakacjach.

Klika i banda.
          • Gość: karola Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.07, 12:56
            "Zwykłe common law" - czyli masło maślane ;)
            Zgadzam się, ze ostatnio jakaś taka propaganda, ze wszystkim należy się po
            równo, a społeczeństwo zamiast równać w górę żąda równania w dół. Oj, myślmy
            Polacy trochę, bo sami się pogrążamy...
      • Gość: Jan Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.acn.waw.pl 20.03.07, 21:30
        Niedawno czytałem na jakimś form jak notariusz zalił sie na swoje skromne
        zarobki w wys. 30 tys, zł./ mies. Nareszcie wyjdzie ustawa, która położy kres
        "panoszeniu" sie notariuszy. Za kupno 1700 m2 działki rolnej zapłaciłem
        notariuszowi 2600 zł., a On stwierdził głośno, ze nie miał czasu dzisiaj
        sprawdzić księgi wieczystej.
        Gdzie podziała się rzetelność w tym zawodzie?
      • renifer77 Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani 17.06.07, 13:32
        Czy może ktoś się orientuje na jakim etapie znajduje się projekt zmian w taksie
        notarialnej? Minister zrobił z zamiaru obniżenia stawek event PR’owy, ponoć
        zmiany miały wejść w życie w kwietniu 07 i najwyraźniej sprawa utknęła pomiędzy
        biurkami. Czy wiadomo co się dzieje z tym projektem i kiedy planowane jest jego
        wejście w życie (jeśli w ogóle)?
        • Gość: Cygan Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.aster.pl 17.06.07, 15:05
          Ja to miałem odpowiedzialną pracę , ja to byłem elektrykiem wysokich napięć
          Jak bym się raz pomylił to by po mnie popiół został

Oszukują nas! Banda złodziei, polskich decydentów
          Kur** jeb*** Biorą pieniądze za darmo ,nasze pieniądze !
          Wielcy urzędnycy , połowe tych służb bym zwolnił w piździet , tych całych polityków wyje*** na zbity pysk

Mam 500 zł renty za 35 lat pracy! To jest śmiech na sali
          Musze dorabiać bo cienka renta , a to kur** dykty ciężkie , obijają
          A ten urzędas nabazgroli kilka liter i pieniądze nasze zabierze.
          Od odpowiedzialności za immunitetami chowają sie jak chociażby taki Lepper Czerwonomordy , patrzeć na niego nie moge .
          Żeby film w telewizji jakiś puścili to bioro abonament i każą mi oglądać czerwono morde i grube babska wokół niego .
          Co jedna to brzydsza od drugiej , świnie w krawaty się poubierały i myślo że som panami , kradną ile wlezie . Porobili złodziejskie ustawy i okradają każdego z nas , z naszej ciężkiej pracy.
          Jedynie na Ziobro licze że kur*om jeb**ym immunitety pozabiera i wyłapie co do jednego polskiego złodzieja.

www.youtube.com/watch?v=Dro6iTg1vng
      • Gość: Oburzony Re: Maleją dodatkowe opłaty przy kupnie mieszkani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.08, 22:13
        chybaś nie lał z miesiąc kolego!!!!!
        przygotowanie aktu np. sprzedaży mieszkania trwa max 2 godziny!
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka