Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Cena netto

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.07, 23:36
    Czy ktoś z kupujących spotkał sie z taką sytuacją?: sporządziłam umowę
    przedwstepną w biurze nieruchomości (Nie akt notarialny),w umowie tej
    okreslona jest cena działki z domem, zapłacilismy 10%zadatku (w umowie jest
    napisane "zadatek" nie "zaliczka"). Po 2 tygodniach sprzedajacy oznajmił, że
    cena jaka podał do sprzedazy to cena netto, do której nalezy doliczyc podatek
    Vat, w konsekwencji cena jest wyzsza o ten podatek a dokładnie o 10 % Vatu
    (który odprowadza sprzedający do US).Co mam robic?I co tym myśleć? Czy
    sprzedajacy mógł tak postapić? Proszę niech ktos mi poradzi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Marcin Re: Cena netto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 01:15
        10% VATu? Przecież u nas nie ma takiej stawki...no chyba, że o czymś nie
        wiem...A w umowie jest określone chociaż pośrednio czy to cena netto czy brutto?
        • Gość: Maria Re: Cena netto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 08:53
          Przepraszam, masz rację z tym vate-em.Chyba z nerwów palnęłam tę
          głupotę.Oczywiście doliczyli 22 % vat-u ale do ceny gruntu, nie budynku, który
          na nim stoi. W umowie jest podana po prostu cena całości, nie ma nic o tym ,czy
          jest to cena netto czy brutto. Zresztą nikt z osób, które znam, a które zakupiły
          nieruchomości nie miały w umowach nic, co by wskazywało na cenę jako netto, czy
          brutto.
          • daaar0 Re: Cena netto 13.05.07, 09:52
            Cytat:

Zgodnie z ustawą deweloper, sprzedając budynek lub jego część (np. mieszkanie),
            "nie może wyodrębnić z podstawy opodatkowania wartości ziemi". Deweloper nie
            może więc opodatkować oddzielnie gruntu 22-proc. VAT i mieszkania 7-proc. VAT.
            Musi zastosować jedną stawkę. A na budownictwo mieszkaniowe wynosi ona 7 proc.
            • Gość: Maria Re: Cena netto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 15:34
              Chodzi o działkę z domem, nie mieszkanie. Sprzedaje je firma(ale nie
              deweloperska ani żadna ,która zajmuje się handlem nieruchomościami) poprzez
              Biuro Nieruchomości.Dziękuję jednak za zainteresowanie. I proszę o więcej.
      • daaar0 Re: Cena netto 13.05.07, 09:35
        Na ten Vat trzeba uważać.
        Miałem podobną sytuację. Umówiłem się na kwotę 1500 PLN. Nie przyszło mi do
        głowy by sprecyzować czy mówimy o cenie netto, czy brutto. Na fakturze dostałem
        do zapłaty 1830 PLN (1500 PLN + 22% Vat). Zapłaciłem. Sam jestem ciekaw jak to
        wygląda od strony prawnej.
        Druga sytuacja jaka mi się przytrafiła była jeszcze ciekawsza.
        W umowie przedwstępnej określona była cena brutto za dom z garażem (7% Vat).
        Tymczasem okazało się, że inny jest Vat na dom (7%), a inna na garaż (22%).
        Developer poinformował mnie, że się pomylił i przysłał mi aneks, w którym rozbił
        sobie cenę, a potem tak to sobie powyliczał, że wyszło mu, iż muszę mu dopłacić
        różnicę w Vacie za ten nieszczęsny garaż. Też zapłaciłem. Choć prawo było po
        mojej stronie (opinia prawnika), to niestety umowa przedwstępna spisana była tak
        jak w Twoim przypadku nie u notariusza. Dostałem ultimatum. Płacę, albo on zrywa
        umowę.
        • Gość: Maria Re: Cena netto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 15:41
          Dzięki! I tak dokładnie będzie w moim przypadku. Ponieważ cena jest bardzo
          korzystna (tak czy inaczej) zapłacę jak to się mówi "z pocałowaniem w rękę". A
          jak to wygląda od strony prawnej? - DECYZJA Nr RKR - 7/2007 - wpisz ten tekst
          w wyszukiwarkę, tam jest odpowiedź,właśnie przed chwilą to znalazłam. Po prostu
          "płać i płacz" jak zależy Ci na kupnie. Pozdrawiam i dziękuję
      • Gość: a Re: Cena netto IP: *.chello.pl 13.05.07, 18:25
        Chroni prawo konsumenckie, ktore mowi, ze dla konsumentow ceny musza byc brutto.
        • Gość: Maria Re: Cena netto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.07, 20:02
          Tak, tylko czy sprzedającego to obchodzi? Zerwie umowę, zwróci podwójny zadatek,
          sprzeda komuś innemu a ja zyskam kilkadziesiąt tysięcy złotych a nie o to mi
          chodzi. Niestety prawo chroni, ale nie gwarantuje mi zakończenia sprawy wg
          zawartej umowy:-/ Dziękuję za wypowiedź mimo wszystko
      • Gość: jest to nieuczciwe Re: Cena netto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 03:15
        Cena którą podaje ci sprzedawca, jest ceną do zapłaty / zgodnie z prawem/.
        Jeżeli robi inaczej, to jest zwykłym oszustem /jest to często stosowane/.
        Ponieważ podaje ci cenę o ileś procent niższą/ o Vat/- czyli atrakcyjniejszą, a
        jak klijent się napali na towar , to stawia go pod ścianą i wykorzystując chwyt
        psychologiczny każe płacić więcej. Klijent macha ręką a sprzedawca cieszy
        się ,że zrobił cię w konia. Normalnie na tą cenę końcową ,którą zapłaciłeś,
        pewnie byś się nie zgodził. Na pewno się nie pomylił, tylko zrobił to z
        premedytacją. Zadzwoń do byle jakiej agencji nieruchomości i zapytaj ile wynosi
        ich prowizja. Odpowiedzą ,że 2,9% . Dopiero na natarczywe pytanie , czy jest to
        kwota brutto, dodadzą, że plus 22% vat-u/ oczywiście od obu stron transakcji/.
        • Gość: tadek Re: barany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 18:34
          są po to aby je strzyc a krowy po to aby je doić
          i wcale nie oznacza to nieuczciwosci
          raczej umiejetność handlowania
          • Gość: Maria Re: barany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 21:29
            Mówi się trudno i żyje dalej, całe szczęście, że takich rzeczy nie kupuje się na
            co dzień. Wszyscy mówią,żebym mimo wszystko nie rezygnowała, choć mogłam. Już
            więcej nie dam się ani wystrzyc ani wydoić!To był ostatni raz. Pozdrawiam.
      • Gość: az Re: Cena netto IP: 83.2.116.* 27.05.07, 17:46
        Powiedz sprzedawcy niech cie nie oszukuje.
        W umowie podaje sie cenę do zaplaty.
        Jesli byłaby mowa o cenie netto to powinien pojawić sie zapis ze doliczony
        zostanie podatek Vat.
        Wygrasz sprawę w sadzie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka