Gość: Petr IP: 193.227.131.* 11.07.07, 10:07 a może coś innego? muszę wymienić drzwi w mieszkaniu w bloku, chciałbym żeby dobrze wyciszyły i były antywłamaniowe, no i zrobiłem wstępne rozeznanie, ale potrzeba mi więcej informacji pozdrawiam Petr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosc Re: Drzwi wejsciowe: Gerda czy Porta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 10:35 Sprawdz jeszce oferte KMT, Juwentu, stalproduktu zamosc, czy tez firmy capek. Ja wejsciowe do domku ma gerdy, model gsx, i sa naprawde ok, ciche i przedewszystim cieplutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petr Re: Drzwi wejsciowe: Gerda czy Porta? IP: 193.227.131.* 11.07.07, 11:20 dzięki, podobają mi się drzwi gerdy, teraz mam lata 50 te i "troche" sie zużyły:) co do pozostałych to nie wiem czy bede je mógło obejrzeć na "żywo" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Drzwi wejsciowe: Gerda czy Porta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 11:44 IMHO nie powinienes miec problemu, kazdy z wymienionych producentow ma sporo dealerow. Aha, w garazu mam KMT plus, tloczone w kolorze calvados, i tez trudno im cos zarzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Drzwi wejsciowe: Gerda czy Porta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 15:54 A ja miałam i jedne i drugie (w tej samej klasie cenowej) i zdecydowanie polecam Ci drzwi Porty. Bardzo dobrze wygłuszają, są szczelne, mają bardzo dobre zamki. Nawet wrażenie bardziej solidnych sprawiają. Miały jedną wadę, żeby zamknąć drzwi (a nie pozbywać się oryginalnych uszczelek) trzeba było drzwiami trzasnąć. Z rok trzaskałam, zanim uszczelki się wyrobiły i dało się zamykać drzwi z klamki - po ludzku. W ubiegłym roku (już w nowym mieszkaniu) robiłam remont i mniej więcej pod koniec remontu (podczas odwracania drzwi w drugą stronę ;-) okazało sie, że dobrze byłoby je wymienić. Ponieważ Porta okazała się dużo mniej dostępna (niż np. w 2003r. kiedy remontowałam poprzednie mieszkanie), nabyłam Gerdę. Bez porównania. Są lżejsze, kiepsko wygłuszają, żeby je zamknąć też trzeba nimi trzasnąć, zamki są słabsze (w sensie wchodzą tylko w bok, u Porty wchodziły w bok, górę i dół), próg dostałam pęknięty (i tylko w jedynie słusznym, niepasującym do reszty kolorze czyli dębie) a ekipa z Gerdy zapomniała zabetonować futryny. Za pierwszym razem oczywiście, bo po interwencji jest już dobrze. Przypominam, że mówimy o tej samej klasie cenowej. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Re: Drzwi wejsciowe: Gerda czy Porta? IP: *.chello.pl 13.07.07, 20:56 Jeżeli porównujesz Portę do Gerdy to zwróć uwagę również na klasę drzwi. Porta tak naprawdę nie produkuje drzwi antywłamaniowych pomimo iż tak je nazywa. Cytat ze strony Porty "Rama skrzydła wykonana jest z klejonki drewna iglastego (już to dyskwalifikuje te drzwi). Wewnętrzne wypełnienie skrzydła stanowi specjalna konstrukcja Porta, oparta na płycie wiórowej wzmocnionej prętami stalowymi. Poszycie skrzydła stanowi specjalna płyta dwuwarstwowa wykonana z blachy aluminiowej i HDF-u." Są to tak naprawdę drzwi wzmocnione, a nie antywałamaniowe. Trudno porównywać je np. do Gerdy, która ma konstrukcję stalową, wzmocnioną wewnątrz prętami stalowymi i obitą z zewnątrz blachą stalową. Co do zamków to ilość rygli zależy od typu wybranych drzwi. Ja w Gerdzie typ C mam ryglowanie w trzech miejscach. Jeżeli chodzi o montaż to najlepiej drzwi zamawiać w autoryzowanych salonach. Wtedy masz pewność poprawnego montażu i wydłużoną o 12 miesięcy gwarancję na drzwi. Co do progu można go zamówić w różnych kolorach, za dopłatą. Na pewno Gerda nie jest jedynym producentem dobrych drzwi, ale nie porównuj dwóch produktów różnej klasy. A fakt, że cena Porty jest równa Gerdzie świadczy o zawyżonej cenie tej pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Petr Re: Drzwi wejsciowe: Gerda czy Porta? IP: 193.227.131.* 17.07.07, 10:37 dla mnie drzwi które trzeba trzasnąć żeby się zamkneły to pomyłka, słyszałem też o drzwiach Witex, ale słyszałem od oosoby która ma drzwi i Gerdy i Witex że jednak poleca bardziej Gerde, Porta niczym mnie nie użekła, a zwłąszcza płytą wiórową, jest taki model Gerdy WX 10- drzwi wzmocnione wytłumiane płytami z mdf, kosztują 2000 z montażem, na dobrą sprawę w mieszkaniu nie mam żadnych kosztowności, i mogłbym zaoszczędzić te 500-600 zł kupując drzwi wzmocnione zamiast antywłamaniowych, ale czy jest sens oszczędzać na zabezpieczeniu mieszkania?, zastanawiałem się i chyba tak, a estetycznie drzwi gerdy bardziej mi się podobają niż porty, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Drzwi wejsciowe: Gerda czy Porta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.07, 16:25 sąsiedzi w bloku wymieniali drzwi wejścowe do mieszkania. Sama też może bym wymieniła, ale dlaczego wymieniając drzi, trzeba wymieniać stalową futrynę? Jak dla mnie to za duża demolka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja zbigmet IP: *.acn.waw.pl 17.07.07, 19:50 hej, rowniez wymienialam drzwi zew.kolezanka polecila mi firme 'zbigmet'.drzwi solidne.wyciszaja baaaaaardzo,sa grube i ciezkie.koszt ok.2500-2600zlz montazem Odpowiedz Link Zgłoś
adamus120 Re: zbigmet 30.07.07, 10:20 Również posiadam w bloku drzwi zbigmet - model alfa B z tego co pamiętam. Drzwi solidne i cieżkie - 8cm grubości i 80kg wagi. Z obu stron obłożone płytą meblową. Zawiasy na łożyskach. Dodatkowy zamek w standardzie. Wyciszają bardzo dobrze - przestałem słyszeć windę a nawet trudno się porozumieć z osobą stojącą za drzwiami. Cena niecałe 2000zł z montażem. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga.77 Re: Drzwi wejsciowe: Gerda czy Porta? 19.07.07, 12:48 Drzwi antywłamaniowe firmy Witex. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Drzwi wejsciowe: Gerda czy Porta? IP: *.tomaszow.mm.pl 19.07.07, 14:57 W poprzednim mieszakniu mieliśmy Witex a teraz Interdoor i chyba te pierwsze bardziej mi odpowiadały. Swoją drogą chyba trafiłam na kiepską ekipę montująca i wogóle w kiepskim salonie zakupiłam i do tej pory bujam się z poprawkami. Może dlatego obecne drzwi juz mi zbrzydły. Odpowiedz Link Zgłoś
violinistmail Re: Drzwi wejsciowe: Gerda czy Porta? 30.07.07, 01:23 troche odswieze temat ale nieco z innej strony ;) mam juz drzwi, i nie za bardzo mam kase zeby je wymieniac, ale szukam sposobu na ich uszczelnienie - wyciszenie na tyle na ile sie da. Widac gdzieniegdzie małe szparki, jest co prawda taka standardowa uszczelka gumowa, ale zastanawiam sie czy nie ma jeszcze jakis sposobow? Odpowiedz Link Zgłoś