Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie gazowe

IP: PLWAWD* / 172.31.224.* 03.07.03, 08:49
    Znalazłam ofertę mieszkania któro mi się bardzo podoba. Ma ono ogrzewanie
    gazowe. Jest jeden piec gazowy dla całego budynku. Płaci sie za m3 zużytej
    ciepłej wody - kazdy lokal ma swój licznik ciepłej wody. Wydaje mi sie to OK
    ale nie wiem jak takie rzeczy są rozwiązane zazwyczaj. Czy nie powinnam miec
    jakiegoś podlicznka zużywanego gazu. Kuchnia jest elektryczna nie gazowa.
    pomóżcie bo nie wiem a chyba w końcu znalazłam mieskzanie w rozsadnej cenie
    któro na dodatek mi się podoba.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Doki Re: Ogrzewanie gazowe IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 03.07.03, 09:48
        Jesli ogrzewanie jest jednym piecem dla calego budynku, a
        kuchnia elektryczna, to po co Ci licznik gazu? W
        mieszkaniu przeciez w ogole nie bedziesz miec instalacji
        gazowej.
        Inna sprawa jak sie bedziesz rozliczac za ogrzewanie.
        Liczniki ciepla na grzejnikach?
      • Gość: Karolina Re: Ogrzewanie gazowe IP: PLWAWD* / 172.31.224.* 03.07.03, 10:22
        Będę płacić za każdy metr szescienny podgrzanej wody.
        • Gość: Doki Re: Ogrzewanie gazowe IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 03.07.03, 10:32
          Ale oplaty za ciepla wode to pryszcz w porownaniu z
          oplatami za ogrzewanie. Jak bedziesz sie rozliczac za cieplo?
          • Gość: Mat Re: Ogrzewanie gazowe IP: waprx* / 192.168.14.* 03.07.03, 12:06
            Zapewne z licznika zainstalowanego na odejściu rury z ciepłą wodą do
            grzejników. A jakby inaczej? Takie rozwiązanie to standard w nowo budowanych
            blokach. Pamiętajcie że wedle aktualnego prawa budowlanego nie może być
            instalacji gazowej w budynkach wyższych niz 4 piętra.
      • Gość: Karolina Re: Ogrzewanie gazowe IP: PLWAWD* / 172.31.224.* 03.07.03, 12:18
        Czyli w zasadzie wszystko jest OK i nie powinnam się martwić. Dzisiaj wieczorem
        potykam się z developerem i chciałabym się dopytać dokładnie o sposoby
        rozliczania za energię cieplną przy takim układzie. O co powinnam się spytać
        zeby uniknąc w przyszłości niespodzianek.Dzieki
        • Gość: Mat Re: Ogrzewanie gazowe IP: waprx* / 192.168.14.* 03.07.03, 12:36
          Zapytaj dla świętego spokoju o te liczniki i jak planują to rozliczać. Możesz
          również spytać jakie przewidują koszty eksploatacji takiego rozwiązania, ale
          prawie na pewno ci nie powiedzą prawdy. Z własnego doświadczenia powiem że ja
          sobie to chwalę. Po pierwsze masz wolność włączenia i wyłączenia kaloryfera
          kiedy chcesz a nie wtedy kiedy spec grzeje. Po drugie - wyszło mi po pierwszej
          zimie znacznie mniej niż się obawiałem. Straszono mnie że bedzie to z 1000-1500
          zł miesięcznie za samo ogrzewanie. A mi wyszło nie więcej niż 800zł (przy czym
          mieszkanie ma 95 m). Generalnie o sam fakt ogrzewania gazowego nie masz sie co
          martwić, teraz się przeważnie tak buduje. Rzadko który deweloper chce płacić
          specowi za dociągnięcie CO i nie mieć po tym nad tym kontroli.
      • Gość: Karolina Re: Ogrzewanie gazowe IP: PLWAWD* / 172.31.224.* 03.07.03, 12:42
        Dzięki serdeczne za pomoc. Pozdrawiam wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka