Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

podatek od spadku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.03, 16:08
    Moja babcia po śmierci pozostawiła po sobie w spadku dom z działką. W drodze
    postępowania spadkowego nieruchomość została podzielona na 3 równe części
    (pomiędzy moją mamę, jej siostrę i brata).Złożyliśmy stosowne dokumenty do US
    o wyliczenie należnego podatku. Przysłali, że każdy ma do zapłacenia po ok.
    6.000 zł. Moja mama jest obecnie na emeryturze i dostaje ok. 1500 zł
    miesięcznie, ale musi opłacić czynsz za mieszkanie i pozostałe rzeczy z tym
    związane tzn. energia, telefon itp. Razem płatności wychodzą coś ok. 550 zł.
    Nie mamy też odłożonej takiej kwoty aby zapłacić ją jednorazowo w całości.
    Słyszałam gdzieś, że można złożyć wniosek o zapłacenie podatku w ratach. Czy
    jeżeli napiszemy wniosek o rozłożenie płatności na 12 miesięcy to czy
    oprócz kwoty bazowej trzeba będzie uiszczać jakieś odsetki? Decyzję o podatku
    została odebrana wczoraj, termin płatności 14 dni od momentu doręczenia.
    Gdzieś kiedyś czytałam, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że jak się złoży
    taki wniosek przed upływem tych 14 dni to nie ma zaległości podatkowej ale i
    odpowiedź z urzędu musi być przed upływem tego wyznaczonego terminu
    płatności podatku. Czy jeśli ja wyślę takie pismo w terminie a odpowiedzi z
    US nie dostanę w ciągu 14 dni (roboczych czy kalendarzowych?) to jak mam to
    traktować? Czy wstrzymać się z zapłatą i czekać, czy zapłacić aby należność
    podatkowa nie stała się zaległością podatkową, od której nalicza się odsetki?
    Czy ktoś mógłby mi doradzić jak powinien wyglądać taki wniosek o rozłożenie
    płatności na raty? Jakie uzasadnienia należy podać aby były skuteczne i nie
    budziły żadnych zastrzeżeń? Jak dobrze to uargumentować i czy dołączać jakieś
    xero np. wpłat na mieszkanie, telefon, energię? Obił mi się też o uszy
    termin – opłata prolongacyjna, ale nie wiem czy to dotyczy tylko należności
    podatkowych od firm czy również osób fizycznych.
    A czy jest w ogóle możliwość odwołać się od decyzji i np. prosić o
    obniżenie wartości podatku lub nawet może o jego zaniechanie? Jakie
    przesłanki musiałyby wystąpić, żeby można byłoby coś takiego rozpocząć i czy
    w ogóle jest to możliwe?

Mam nadzieję, że nie zagmatwałam o co mi chodzi i proszę o pomoc
    Z góry dziękuję i pozdrawiam

Obserwuj wątek
      • Gość: kati Re: podatek od spadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 12:38
        A może są jakieś strony wyjaśniające na przykładach tą kwestię i wzory pism
        odwołujących się od decyzji?
        Też będę wdzięczna.

pzdr
        • vampi_r Re: podatek od spadku 10.07.03, 12:50
          Tu tylko Bebiak może ci pomóc.
      • Gość: egi Re: podatek od spadku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.03, 15:06
        Gość portalu: kati napisał(a):

> Moja babcia po śmierci pozostawiła po sobie w spadku dom z działką. W drodze
        > postępowania spadkowego nieruchomość została podzielona na 3 równe części
        > (pomiędzy moją mamę, jej siostrę i brata).Złożyliśmy stosowne dokumenty do
        US
        > o wyliczenie należnego podatku. Przysłali, że każdy ma do zapłacenia po ok.
        > 6.000 zł. Moja mama jest obecnie na emeryturze i dostaje ok. 1500 zł
        > miesięcznie, ale musi opłacić czynsz za mieszkanie i pozostałe rzeczy z tym
        > związane tzn. energia, telefon itp. Razem płatności wychodzą coś ok. 550 zł.
        > Nie mamy też odłożonej takiej kwoty aby zapłacić ją jednorazowo w całości.
        > Słyszałam gdzieś, że można złożyć wniosek o zapłacenie podatku w ratach.
        Czy
        > jeżeli napiszemy wniosek o rozłożenie płatności na 12 miesięcy to czy
        > oprócz kwoty bazowej trzeba będzie uiszczać jakieś odsetki?
        Mozna, na podstawie Ordynacji podatkowej, art.48, mozna tez wnosic o
        odroczenie terminu platnosci podatku. Jesli us sie zgodzi to na pewno rozloza
        w taki sposob, o jaki wnioskujecie. Ale to wszystko to kwestia uznaniowa us.
        Do tych rat beda jednak doliczane oplaty prolongacyjne w wysokosci polowy
        odsetek za zwloke, czyli teraz 7,25%

Decyzję o podatku
        > została odebrana wczoraj, termin płatności 14 dni od momentu doręczenia.
        > Gdzieś kiedyś czytałam, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że jak się
        złoży
        > taki wniosek przed upływem tych 14 dni to nie ma zaległości podatkowej ale
        i
        > odpowiedź z urzędu musi być przed upływem tego wyznaczonego terminu
        > płatności podatku. Czy jeśli ja wyślę takie pismo w terminie a odpowiedzi z
        > US nie dostanę w ciągu 14 dni (roboczych czy kalendarzowych?) to jak mam to
        > traktować? Czy wstrzymać się z zapłatą i czekać, czy zapłacić aby należność
        > podatkowa nie stała się zaległością podatkową, od której nalicza się odsetki?
        Wniosek na pewno trzeba zlozyc przed uplywem terminu platnosci, bo dopiero po
        nim leca odsetki. Decyzji na pewno nie dostaniesz prawie od reki. Obawiam sie,
        ze jesli bedzie negatywna to sa te odsetki za zwloke, jesli pozytywna to nie.
        Terminy liczy sie w dniach kalendarzowych nie roboczych. Nie wiem co ci
        radzic, bo jak zaplacisz no to przeciez nie rozloza na raty. A jak czekac, a
        nie rozloza to moze wnosic o umorzenie odsetek za zwloke?

> Czy ktoś mógłby mi doradzić jak powinien wyglądać taki wniosek o rozłożenie
        > płatności na raty? Jakie uzasadnienia należy podać aby były skuteczne i nie
        > budziły żadnych zastrzeżeń? Jak dobrze to uargumentować i czy dołączać
        jakieś
        > xero np. wpłat na mieszkanie, telefon, energię?
        Co do tresci itd to zdecydowanie poszukaj jakis wzorow pism, na pewno sa nawet
        w bibliotekach. Na pewno mozna sie zwrocic do jakiegos doradcy podatkowego o
        napisanie takiego wniosku, no ale to dodatkowe koszty. Co do zalacznikow, to
        moim zdaniem nie musisz dolaczac, przeciez us moze potem wezwac do
        przedstawienia jakis dowodow.

Obił mi się też o uszy
        > termin – opłata prolongacyjna, ale nie wiem czy to dotyczy tylko należnoś
        > ci
        > podatkowych od firm czy również osób fizycznych.
        > A czy jest w ogóle możliwość odwołać się od decyzji i np. prosić o
        > obniżenie wartości podatku lub nawet może o jego zaniechanie? Jakie
        > przesłanki musiałyby wystąpić, żeby można byłoby coś takiego rozpocząć i czy
        > w ogóle jest to możliwe?
        >
        Na to to nie ma szans. POdatek jest liczony wedlug skali, od wartosci spadku,
        pewnie nawet uwzgledniono ewentualne zwolnienia i ulgi. Wiec kwota jest
        sztywna, a nie wedlug widzi mi sie organu. Zaniechac poboru urzedy skarbowe
        niestety juz nie moga.

> Mam nadzieję, że nie zagmatwałam o co mi chodzi i proszę o pomoc
        > Z góry dziękuję i pozdrawiam
        >
        >
        Mam nadzieje ze cos pomoglam, przynajmniej tak na goraco i na szybko.
        >
        • Gość: e-com Re: podatek od spadku IP: 149.156.15.* 11.07.03, 09:00
          Miałam taką sytuację pół roku temu. US wyliczył mi podatek na 3 tys. zł których
          oczywiście nie miałam (takiej sumy w całości). Zwróciłam się z pismem do US z
          prośbą o umorzenie naliczonej kwoty podatku argumentując to trudną sytuacją
          życiowa.Wtedy US zawiedsza postępowanie i przekazuję sprawę do decyzji
          burmistrza miasta - razem z pismem. Burmistrz wydał decyzję, o umorzeniu kwoty
          podatku w wysokości 50%. Dla US pod który podpadałam wtedy(podkarpackie),
          decyzja burmistrza na mocy odrębnych przepisów była wiążaca.Zapłaciłam połowę
          sumy plus odsetki- bo wstrzymałam się z płatnoascią. najważniejsze jest żebyś
          ustaliła czy takie praktyki w Twoim US się zdarzają, porozmawiaj osobiście,
          przedstaw jaka jest sytuacja - w moim przypadku to był szok, bo mnie wcześniej
          przez omyłkę poinformowano o zupełnie innejj kwocie. Jak ta procedura nie
          wyjdzie, to rozłożenie na raty zawsze jest możliwe, z tym że rzeczywiście kwota
          rośnie.Wazne jest żebyś nie rzucała przepisami, podstawami prawnymi bo to
          będzie podejrzane, jesteś w trudnej sytuacji i słyszałaś, że można starać sie o
          cxzęsciowe umorzenie kwoty podatku.
          • Gość: kati Re: podatek od spadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 15:43
            Witaj,

A czy możesz mi na priva podać wzór pisma jaki wystosowałaś do urzędu, jak
            dokładnie to umotywowałaś? Czy orientujesz się co dla nich znaczy trudna
            sytuacja rodzinna? Czy jeżeli moja mama ma 1500zł emerytury (- wszelkie
            miesięczne opłaty)czy mogą uznać, że tyle wystarczy na zapłatę? Co jeszcze mogą
            brać pod uwagę, czy również np. moje dochody? Czy Ty określiłaś ile chcesz,
            żeby Ci umorzyli? Długo czekałaś na odpowiedź?
            Wczoraj też przeczytałam, że można np. wpłacić parę rat (tak żeby widzieli, że
            coś się wpłaca) a potem wnieść o umorzenie pozostałej części podatku. Nie wiem
            jak zagrać, czy od razu prosić np. o umorzenie jakiejś części czy najpierw
            wpłacić jakieś raty i później spróbować powalczyć? Jak oni się przychylają do
            takich próśb?! Tragedia!!!

pozdrawiam

Gość portalu: e-com napisał(a):

> Miałam taką sytuację pół roku temu. US wyliczył mi podatek na 3 tys. zł
            których
            >
            > oczywiście nie miałam (takiej sumy w całości). Zwróciłam się z pismem do US z
            > prośbą o umorzenie naliczonej kwoty podatku argumentując to trudną sytuacją
            > życiowa.Wtedy US zawiedsza postępowanie i przekazuję sprawę do decyzji
            > burmistrza miasta - razem z pismem. Burmistrz wydał decyzję, o umorzeniu
            kwoty
            > podatku w wysokości 50%. Dla US pod który podpadałam wtedy(podkarpackie),
            > decyzja burmistrza na mocy odrębnych przepisów była wiążaca.Zapłaciłam połowę
            > sumy plus odsetki- bo wstrzymałam się z płatnoascią. najważniejsze jest żebyś
            > ustaliła czy takie praktyki w Twoim US się zdarzają, porozmawiaj osobiście,
            > przedstaw jaka jest sytuacja - w moim przypadku to był szok, bo mnie
            wcześniej
            > przez omyłkę poinformowano o zupełnie innejj kwocie. Jak ta procedura nie
            > wyjdzie, to rozłożenie na raty zawsze jest możliwe, z tym że rzeczywiście
            kwota
            >
            > rośnie.Wazne jest żebyś nie rzucała przepisami, podstawami prawnymi bo to
            > będzie podejrzane, jesteś w trudnej sytuacji i słyszałaś, że można starać sie
            o
            >
            > cxzęsciowe umorzenie kwoty podatku.
            • Gość: e-com Re: podatek od spadku IP: 149.156.15.* 14.07.03, 12:18
              Każdy ma inną sytuacje rodzinna.ja wysłałam zaświadczenie z zakładu pracy o
              wyskokości zarobków plus umowę najmu(bo wynajmuje garsonierę). Dodałam, że mam
              umowę na czas określony więc z kredytu nici. Opisałam to wszystko, dodając że w
              chwili obecnej nie jestem w stanie ponieść takiego ciężaru finansowego i każde
              choćby częsciowe umorzenie będzie dla mnie wielką pomocą w uregulowaniu
              zobowiązań podatkowych. Wysłałam to pismo w ciągu tych 14 dni które masz na
              odpowiedz, US zawiesił postep. i skirował zapytanie do Burmistrza. W sumie
              całośc trawła jakieś 2 miesiące dłużej.
              • Gość: kati Re: podatek od spadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.03, 13:11
                Dzięki,

Właśnie w weekend napisałam to pismo.

pzdr
        • Gość: kati Re: podatek od spadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 14:46
          Gość portalu: egi napisał(a):

Dzięki, dzięki, dzięki za wyjaśnienia! Masz jeszcze parę pytań.

> Mozna, na podstawie Ordynacji podatkowej, art.48, mozna tez wnosic o
          > odroczenie terminu platnosci podatku. Jesli us sie zgodzi to na pewno rozloza
          > w taki sposob, o jaki wnioskujecie. Ale to wszystko to kwestia uznaniowa us.
          > Do tych rat beda jednak doliczane oplaty prolongacyjne w wysokosci polowy
          > odsetek za zwloke, czyli teraz 7,25%

Czyli rozumiem, że nawet jak dostanę pozytywną opinię z US o rozłożeniu
          płatności na raty to i tak będzie doliczona opłata prolongacyjna. A jest może
          jakiś sposób żeby jej nie płacić? Czy można też wnosić o jej zaniechanie?

Czy możesz mi tez wyjaśnić jak będzie naliczana ta opłata. Przykładowo,
          miesięcznie będę wpłacać po 500zł przez rok. Jak jest liczone te 7,25%? Czy np.
          I rata do 31.08.2003 500 zł + 7,25% x ilość dni przekroczonych po terminie
          płatności (np. 30 dni); II rata 500 zł + 7,25% x ilość dni przekroczonych po
          terminie (np. 60 dni)? Czy możesz mi obliczyć jaki będzie rzeczywisty koszt
          podatku tzn. ile się nadpłaca?

> Wniosek na pewno trzeba zlozyc przed uplywem terminu platnosci, bo dopiero po
          > nim leca odsetki. Decyzji na pewno nie dostaniesz prawie od reki. Obawiam
          sie,
          > ze jesli bedzie negatywna to sa te odsetki za zwloke, jesli pozytywna to nie.

Czyli odsetki za zwłokę naliczane są tylko w momencie przekroczenia terminu
          płatności a opłata prolongacyjna to co innego i jest naliczana niezależnie od
          złożonego wniosku.

> Terminy liczy sie w dniach kalendarzowych nie roboczych. Nie wiem co ci
          > radzic, bo jak zaplacisz no to przeciez nie rozloza na raty. A jak czekac, a
          > nie rozloza to moze wnosic o umorzenie odsetek za zwloke?

Czy raczej są przychylni do takich wniosków czy bywa różnie?

> Na to to nie ma szans. POdatek jest liczony wedlug skali, od wartosci spadku,
          > pewnie nawet uwzgledniono ewentualne zwolnienia i ulgi. Wiec kwota jest
          > sztywna, a nie wedlug widzi mi sie organu. Zaniechac poboru urzedy skarbowe
          > niestety juz nie moga.

Dom ten jest w złym stanie, nadaje się do generalnego remontu. Niestety po
          śmierci babci okazało się, że stan prawny tego domu nie jest do końca
          uregulowany i są jeszcze osoby (nie z rodziny), które upominają się o swoje.
          Jakie koszta (chodzi mi o obniżenie wartości nieruchomości)US powinien odjąć
          podając rzeczywistą wycenę majątku? Czy odejmuje się koszt pogrzebu a co
          jeszcze? Czy np. kwotę jaką powinniśmy spłacić tej osobie też się odejmuje?
          Mam wrażenie, że cholernie przesadzili z wyceną wartości domu. Czy można to
          jeszcze gdzieś zaskarżyć?

> Mam nadzieje ze cos pomoglam, przynajmniej tak na goraco i na szybko.

Oczywiście, że pomogłaś i jeszcze raz wielkie dzięki.

pzdr
          • Gość: egi Re: podatek od spadku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.03, 15:41
            Wiesz, nie jestem mocna w tym podatku od spadkow i nie bardzo mam czas tak
            szczegolowo wchodzic w Twoje problemy. Niestety, komputer mam do dyspozycji
            tylko w pracy. Zasady obliczania oplaty prolongacyjnej znajdziesz w Ordynacji
            podatkowej i w rozporzadzeniu wykonawczym. Postaraj sie jakos do tego dotrzec.
            Ale jedna wazna rzecz. Zapomnialo mi sie, ze ta oplata jest obligatoryjna przy
            rozlozeniu na raty podatkow stanowiacych dochod budzetu panstwa, a podatek od
            spadkow to dochod budzetow gmin. Tak wiec na 100% nie jest pewne ze bedzie, bo
            to ustala sama dana gmina. Jesli juz masz rozlozenie na raty, to nie moga
            jednoczesnie leciec odsetki za zwloke: albo jedno albo drugie. TA oplata to
            chyba w zalozeniu jakby odsetki za zwloke, ale "zaleglosc" jest zaakceptowana
            przez organy.
            Co do tej podstawy opodatkowania, to blizsze informacje powinny byc w ustawie
            o podatku od spadkow i darowizn, ale z tego co pamietam, to spadkobierca
            podaje wartosc, a us moze ja co najwyzej kwestionowac.
            Tyle na teraz, poszperaj i poczytaj, moze cos uda Ci sie wyjasnic.
            • Gość: kati Re: podatek od spadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 15:49
              Ok, rozumiem. Dzięki za dotychczasową pomoc.
              pzdr

Gość portalu: egi napisał(a):

> Wiesz, nie jestem mocna w tym podatku od spadkow i nie bardzo mam czas tak
              > szczegolowo wchodzic w Twoje problemy. Niestety, komputer mam do dyspozycji
              > tylko w pracy. Zasady obliczania oplaty prolongacyjnej znajdziesz w Ordynacji
              > podatkowej i w rozporzadzeniu wykonawczym. Postaraj sie jakos do tego
              dotrzec.
              > Ale jedna wazna rzecz. Zapomnialo mi sie, ze ta oplata jest obligatoryjna
              przy
              > rozlozeniu na raty podatkow stanowiacych dochod budzetu panstwa, a podatek od
              > spadkow to dochod budzetow gmin. Tak wiec na 100% nie jest pewne ze bedzie,
              bo
              > to ustala sama dana gmina. Jesli juz masz rozlozenie na raty, to nie moga
              > jednoczesnie leciec odsetki za zwloke: albo jedno albo drugie. TA oplata to
              > chyba w zalozeniu jakby odsetki za zwloke, ale "zaleglosc" jest zaakceptowana
              > przez organy.
              > Co do tej podstawy opodatkowania, to blizsze informacje powinny byc w ustawie
              > o podatku od spadkow i darowizn, ale z tego co pamietam, to spadkobierca
              > podaje wartosc, a us moze ja co najwyzej kwestionowac.

No właśnie urząd zakwestionował naszą wycenę i o zgrozo podwoił jej wartość,
              dlatego szukam jaki jest sposób wyliczenia wartości nieruchomości.

• Gość: egi Re: podatek od spadku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.03, 15:57
                Fragmenty ustawy:
                Art. 7. 1. Podstawę opodatkowania stanowi wartość nabytych rzeczy i praw
                majątkowych po potrąceniu długów i ciężarów (czysta wartość), ustalona według
                stanu rzeczy i praw majątkowych w dniu nabycia i cen rynkowych z dnia
                powstania obowiązku podatkowego. Jeżeli przed dokonaniem wymiaru podatku
                nastąpi ubytek rzeczy spowodowany siłą wyższą, do ustalenia wartości przyjmuje
                się stan rzeczy w dniu dokonania wymiaru, a odszkodowanie za ubytek należne z
                tytułu ubezpieczenia wlicza się do podstawy wymiaru.
                2. Jeżeli spadkobierca i zapisobierca lub obdarowany został obciążony
                obowiązkiem wykonania polecenia lub zapisu, wartość obciążenia z tego tytułu
                stanowi ciężar spadku (zapisu) lub darowizny, o ile polecenie zostało wykonane.
                3. Do długów i ciężarów zalicza się również koszty ostatniej choroby
                spadkodawcy, jeżeli nie zostały pokryte za jego życia i z jego majątku, koszty
                pogrzebu spadkodawcy, łącznie z nagrobkiem, w takim zakresie, w jakim koszty
                te odpowiadają zwyczajom przyjętym w danym środowisku, koszty postępowania
                spadkowego, wynagrodzenie wykonawcy testamentu, obowiązki wykonania zapisów
                oraz poleceń zamieszczonych w testamencie, wypłaty z tytułu zachowku oraz inne
                obowiązki wynikające z przepisów Kodeksu cywilnego dotyczących spadków.
                4. Przy nabyciu w drodze zasiedzenia wyłącza się z podstawy opodatkowania
                wartość nakładów dokonanych na rzecz przez nabywcę podczas biegu zasiedzenia.
                5. Jeżeli budynek stanowiący część składową gruntu będącego przedmiotem
                nabycia został wzniesiony przez osobę nabywającą nieruchomość przez
                zasiedzenie, z podstawy opodatkowania wyłącza się wartość tego budynku.
                6. (12) Przy nabyciu w drodze nieodpłatnego zniesienia współwłasności podstawę
                opodatkowania stanowi wartość rzeczy lub praw majątkowych, w części
                przekraczającej wartość udziału we współwłasności, który przed jej zniesieniem
                przysługiwał nabywcy.
                orzeczenia sądów
                tezy z piśmiennictwa
                pisma urzędowe
                Art. 8. 1. Wartość nabytych rzeczy i praw majątkowych przyjmuje się w
                wysokości określonej przez nabywcę, jeżeli odpowiada ona wartości rynkowej
                tych rzeczy i praw, a wartość praw do wkładów oszczędnościowych - w wysokości
                tych wkładów.
                2. Obowiązek składania zeznań podatkowych przez podatników podatku od spadków
                i darowizn określają odrębne przepisy.
                3. Wartość rynkową rzeczy i praw majątkowych określa się na podstawie
                przeciętnych cen stosowanych w danej miejscowości w obrocie rzeczami tego
                samego rodzaju i gatunku z uwzględnieniem ich stanu i stopnia zużycia oraz w
                obrocie prawami majątkowymi tego samego rodzaju z dnia powstania obowiązku
                podatkowego.
                4. Jeżeli nabywca nie podał wartości nabytych rzeczy i praw majątkowych lub
                wartość podana przez nabywcę według oceny urzędu skarbowego nie odpowiada ich
                wartości rynkowej, urząd ten wezwie nabywcę do określenia wartości rzeczy i
                praw lub podwyższenia tej wartości w terminie nie krótszym niż 14 dni. W razie
                nieudzielenia odpowiedzi lub podania wartości nie odpowiadającej wartości
                rynkowej, urząd skarbowy ustali wartość z uwzględnieniem opinii biegłych.
                Jeżeli wartość ustalona w ten sposób przekroczy o 33% wartość podaną przez
                nabywcę, koszty opinii biegłych ponosi nabywca.
                5. Przepis ust. 4 stosuje się odpowiednio, jeżeli kilku nabywców podało różne
                wartości tej samej rzeczy lub prawa majątkowego.
                6-9. (skreślone).

I byc moze dla Was tez wazne:
                Art. 16. 1. W przypadku nabycia budynku mieszkalnego lub jego części, lokalu
                mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość, spółdzielczego własnościowego
                prawa do lokalu mieszkalnego oraz wynikających z przydziału spółdzielni
                mieszkaniowych: prawa do domu jednorodzinnego lub prawa do lokalu w małym domu
                mieszkalnym:
                1) w drodze spadku lub darowizny przez osoby zaliczane do I grupy
                podatkowej,
                2) w drodze spadku przez osoby zaliczane do II grupy podatkowej,
                3) w drodze spadku przez osoby zaliczane do III grupy podatkowej,
                sprawujące przez co najmniej dwa lata opiekę nad wymagającym takiej opieki
                spadkodawcą, na podstawie umowy zawartej z nim przed organem gminy,
                - nie wlicza się do podstawy opodatkowania ich wartości do łącznej wysokości
                nie przekraczającej 110 m2 powierzchni użytkowej budynku lub lokalu.
                2. Ulga, o której mowa w ust. 1, przysługuje osobom, które łącznie spełniają
                następujące warunki:
                1) spełniają wymogi określone w art. 4 ust. 4,
                2) nie są właścicielami innego budynku mieszkalnego lub lokalu
                mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość bądź będąc nimi przeniosą
                własność budynku lub lokalu na rzecz zstępnych, Skarbu Państwa lub gminy,
                3) nie dysponują spółdzielczym lokatorskim prawem do lokalu lub
                nie są właścicielami spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu
                mieszkalnego oraz wynikających z przydziału spółdzielni mieszkaniowych: prawa
                do domu jednorodzinnego lub prawa do lokalu w małym domu mieszkalnym, a w
                razie dysponowania tymi prawami przekażą je zstępnym lub przekażą do
                dyspozycji spółdzielni, w terminie 3 miesięcy od dnia złożenia zeznania
                podatkowego,
                4) nie są najemcami lokalu lub budynku lub będąc nimi rozwiążą
                umowę najmu,
                5) będą zamieszkiwać w nabytym lokalu lub budynku przez 5 lat:
                a) od dnia złożenia zeznania podatkowego - jeżeli w chwili złożenia
                zeznania nabywca mieszka w nabytym lokalu lub budynku,
                b) od dnia zamieszkania w nabytym lokalu lub budynku - jeżeli nabywca
                zamieszka w ciągu roku od dnia złożenia zeznania podatkowego.
                3. Jeżeli nabyty budynek lub lokal jest zajęty przez osoby trzecie, spełnienie
                warunków określonych w ust. 2 pkt 2-5 może nastąpić w okresie 5 lat od dnia
                nabycia; w tym wypadku zawiesza się odpowiednio bieg terminu przedawnienia do
                dokonania wymiaru podatku.
                • mariella1 Re: podatek od spadku 11.07.03, 16:42
                  Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam. Np. przy darowiźnie nieruchomości (dla I
                  grupy) o powierzchni 148m2 - płacę podatek tylko za: 148-110=38m2? Bo już sama
                  nie wiem, czy przy takiej powierzchni łapię się na to (chociaż częściowe)
                  zwolnienie od podatku, czy muszę już zapłacić od pełnej wartości? Może ktoś wie?
                  • Gość: egi Re: podatek od spadku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.03, 16:50
                    Moim zdaniem dokladnie tak. O ile jest to nieruchomosc mieszkaniowa. Jesli cos
                    ma mniejsza powierzchnie to nie ma podatku, jak wieksza jest od nadwyzki. I to
                    jak sadze o ile ta resztka przekroczy kwote wolna, tj. dla pierwszej grupy
                    9.660 zl.
                    • mariella1 Re: podatek od spadku 11.07.03, 17:16
                      Dzięki! Byłoby super!
                      • Gość: egi Re: podatek od spadku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.03, 09:37
                        No i tak powinno byc. Liczysz sobie ile w całej wartości nieruchomości wynosi
                        wartość 110 m2, ta roznice odejmujesz od wartosci calosci, potem odejmujesz
                        kwote wolna zaleznie od grupy podatkowej i reszta do opodatkowania.
      • Gość: kati Re: podatek od spadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 16:04
        DZIęęęęęęęęKI!

Wezmę sobie to do domu i poczytam.

pozdrawiam
        • Gość: egi Re: podatek od spadku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.03, 16:11
          Bardzo prosze, oby to sie dalo przelozyc na "ludzkie" i konkretna sytuacje.
          PZDR
        • Gość: egi Re: podatek od spadku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.03, 16:26
          Znalazlam Ci jeszcze dwa pisma odnosnie wyliczania oplaty prolongacyjnej, ale
          tak jak mowilam, nie wiadomo czy bylaby ona naliczona. Aha, i to organ wydajac
          decyzje o rozlozeniu na raty od razu nalicza ja do kazdej raty.

€1998.01.13pismo MFNRS-7250-48/OP/O/98/ZBBiul.Skarb. 1998/1/3Wzór naliczania
          odsetek za zwłokę od zaległości podatkowych i wzór ustalania opłaty
          prolongacyjnej.
          Pismo RS-7250-48/OP/O/98/ZB Podsekretarza Stanu z 13.01.1998 r. do izb
          skarbowych i urzędów kontroli skarbowej
          W związku z licznymi pytaniami związanymi z nową, przewidzianą w ustawie z
          dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926),
          formułą naliczania odsetek za zwłokę od zaległości podatkowych oraz
          dotyczącymi sposobu ustalania opłaty prolongacyjnej, Ministerstwo Finansów
          uprzejmie wyjaśnia:
          1. Zgodnie z art. 56 § 1 ordynacji podatkowej stawka odsetek za zwłokę od
          zaległości podatkowych wynosi 200% podstawowej stopy oprocentowania kredytu
          lombardowego. Stopa ta wynosi obecnie 27% w stosunku rocznym. Wobec tak
          sformułowanej normy ustawowej stawka odsetek za zwłokę od zaległości
          podatkowych podana przez Ministra Finansów w obwieszczeniu opublikowanym w
          Monitorze Polskim Nr 86, poz. 874 musiała być również wyrażona w stosunku
          rocznym. Oznacza to, że od dnia 1 stycznia 1998 r. dla celów ustalenia odsetek
          za zwłokę nie można stosować stawki dziennej (ani 0,14%, ani 0,15% za każdy
          dzień zwłoki).
          2. W celu zapewnienia jednolitego systemu naliczania odsetek za zwłokę od
          zaległości podatkowych oraz ustalania opłaty prolongacyjnej, Ministerstwo
          Finansów zaleca stosowanie następujących wzorów:
          Odsetki za zwłokę:
          Kz x L x 0,54
          -------------
      • Gość: kati Re: podatek od spadku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.03, 13:15
        Napisałam dwa pisma. Jedno o częściowe umorzenie podatku a drugie o płatność w
        ratach. Dzisiaj je złożę ale które to zdecyduję po wstępnej rozmowie w
        urzędzie. Zobaczę jak podchodzą do tematu umorzenia.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka