Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast drewna

• dorka556 Re: Lepsze Drewno ! 08.04.11, 12:54
        Mam porównanie, palę i suchym drewnem bukowym i brykietami (ołówkami).
        Brykiety dają więcej ciepła, mniej popiołu, brudu, ale cenowo nie wytrzymują porównania z drewnem.
        Za m3 drewna płacę 2oo zł, za tonę brykietów 900. Opłaciłoby się, gdyby kosztowały ok.600PLN.
        • Gość: TheArt Re: Lepsze Drewno ! IP: *.play-internet.pl 05.02.13, 07:09
          +1 chociaż jedna rzeczowa wypowiedź
      • altaner Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 09.04.11, 11:53
        Gość portalu: kart napisał(a):

> Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast kominkowego drewna? Może
        > ktoś z was ma jakieś doświadczenia w tym względzie?
        >
        > Pozdrawiam

Nie warto!
      • murito Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 27.09.11, 22:37
        Jak już pewnie większość powiedziała, brykiet jest wygodniejszy w korzystaniu, ale także jego wartość opałowa jest wyższa niż w przypadku drewna.
        • asp5 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 27.11.11, 15:52
          ja sama sprawdzilam jak się wypowiedzial po drodze poprzednik ze nie ma nic lepszego od brykietu eco-pal, jego jakość zadowolila mnie na tyle ze sama zaczelam nim handlować, ceny mam prosto od producenta, więc zapraszam :-)), zachecam rowniez do zakupienia zgrzewki 6kg o srednicy 8cm za jedyne 4,99zł i wypróbowania sobie na początek- napewno będziecie zachwyceni.
          • asp5 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 27.11.11, 16:01
            aaaaaaaa moje namiary- wczesniej zapomnialam podac :-)) brykiet kominkowy ECO-PAL Ania tel: 607 508 588 pozdrawiam wszystkich ktorzy dbają o swoje kominki
      • rafik86 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 05.10.11, 12:04
        Tradycjonalistom polecam drewno kominkowe. Na pewno ładniej wygląda w kominku ;)
        www.stanmark.com.pl/
      • Gość: wbr Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.11, 21:12
        nie warto,
        nie wiem gdzie drewno kupujecie, ale ceny jakie widzę na forum to jakaś abstrakcja, no chya że do ogrzewania kupujecie worki z marketu albo stacji bezynowej po 5 szczap za 15 zł... u mnie porąbana grabina lub inne twarde w tym sezonie 120 zł za m, brzoza na rozpałkę odpowiednio taniej ale kupowanie gotowca przy ogrzewaniu drewnem jest bezsenowne. ile kosztują metrowe kloce na metry to polecam sprawdzić fanom brykietu - do tego piła łańcuchowa i siekiera i oszczędzasz na karnecie na siłownię.
        • Gość: Andrzej Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.tvgawex.pl 06.01.12, 00:09
          Podaj mi swój mail, mam parę pytań.
          Andrzej
          z góry dzięki
          fpmuzyka@wp.pl
        • Gość: miki Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.aircity.pl 29.11.13, 17:14
          Dodaj antybiotyki, syropy, i inne rzeczy +- 500zł, miesiąc chorobowego, strata na premiach itp, narąbiesz się jak dzik niewielkim toporkiem, fajna oszczędność, ale [podobno można taniej dać w łapę leśniczemu i narąbać w lesie samemu, słowem i tak przepłacasz. W sumie w wątku chodzi co się opłaca ale porównajmy produkty o podobnym stopniu przetworzenia, a wiec brykiet, lub wysuszone i porąbane drewno, a zbieranie mebli po śmietnikach mimo że tańsze rozwiązanie to ma się ni jak do palenia brykietem, chyba że ten także znajdziesz na śmietniku.
      • 3cz Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 29.12.11, 21:14
        oczywiście że nie warto.. odbre sezonowane drewno jest dużo lepsze..
      • Gość: L Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 11:41
        A ja polecam kupic sobie jedna paczke w supermarkecie i samemu spawdzić. Ja tak zamierzam zrobić :)
      • zosia9090 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 01.03.12, 19:22
        nie warto-trzeba go dużo więcej bo się szybko wypala
      • animalbar Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 15.06.12, 19:57
        Ja opalam pelletem. Myślę, że to się w sumie opłaca. Na dłuższą metę to najlepsze możliwe wyjście.
      • al9 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 21.06.12, 09:08
        Zatem podsumowując:
        brykiet jest lepszy - jeśli chodzi grzanie
        tym którzy używają kominka od czasu do czasu - w celach klimatycznych czy towarzyskich - lepiej drewno...
        al
      • pelletshop777 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 21.06.12, 12:00
        Warto! zapraszamy www.pelletshop.pl
        • diamor4 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 26.11.15, 16:51
          Moim zdaniem drewno jest bardziej uniwersalne, będzie do wszystkiego pasować. Nigdy nie wyjdzie z mody.
      • drewno_emeko Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 20.09.12, 12:04
        Wszystko ma swoje wady i zalety. Drewno powinno wyjść taniej, oczywiście o ile będzie suche i uczciwie przywiezione. Warto szczegółowo wypytać z kiedy jest drewno i czy było sezonowane. Nie dawajcie się nabierać na niższe ceny metra nieułożonego. Trochę info tutaj: emeko-drewno.pl/firma/. W dużej mierze płacicie wtedy za przywiezione powietrze. Pozdr.
        • Gość: Piotr Olczyk Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.12, 14:44
          Co prawda, nie mam zbyt długiego stażu kominkowego, ale szykując się do trzeciego sezonu postanowiłem w tym roku zaopatrzyć się w brykiet. Decyzja jest motywowana ekonomicznie. Po lekturze wypowiedzi przedmówców jestem zdziwiony, przede wszystkim, ogromnym zróźnicowaniem cenowym brykietu. Wielu z Was płaci za brykiet relatywnie wysoką cenę. Nie wiem, czy to efekt uzależniony od regionalnych standardów, czy też, wynika z braku chęci do staranniejszych poszukiwań. Ja kupuje brykiet u producenta (Długołęka k. Wrocławia) dębowych podłóg i schodów (jako poprodukcyjny odpad), płacąc za 20-kilogramowy foliowy worek 8,61 zł. Czyli 430,50 zł za tonę. Dlatego nie przemawia do mnie argument, że brykiet jest droższy w eksploatacji, pomimo, rzeczywistego jego większego, ilościowego zużycia. W moim przypadku, jakby nie kalkulować, drewno jest znacznie droższe. Dwa sezony kupowałem drewno i średnia cena zakupu wyniosła 1850 zł za sezon. natomiast za dwie tony (mam nadzieję, że starczy) brykietu dębowego zapłaciłem 861 zł. Sami przyznacie, różnica spora. Już wypróbowałem palenie brykietem. Potwierdza się, że spala się szybciej (przez co więcej), ale jest o wiele bardziej kaloryczny (cieplejszy) i "czystszy". Nad utratą efektów wizualnych (czyli tzw. klimatu) przesadnie nie boleje. W końcu: coś za coś. Pozdrawiam: Piotr Olczyk
          • Gość: brykiet Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.opera-mini.net 26.09.12, 14:55
            warto odwiedzić stronę AB POLSKA:

brykietkominkowy.pl/brykiet.php
            mają bardzo dobre brykiety i dowożą na terenie całego kraju.

mają w ofercie najlepszych polskich producentów
            • Gość: zadowolony gość Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.14, 14:14
              Jednym z najlepszych na rynku jakim paliłem jest mega ruf system3 . Paliłem i pini@keyem , rufem , polanem , ale ten jest mega wydajny .
      • Gość: ja Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.13, 13:50
        Wszystko ma swoje plusy i minusy,
        Brykiet kominkowy - najlepiej z trociny drzew liściastych, jeśli chodzi natomiast o drewno kominkowe - ważne żeby było sezonowane, należy też uważać na rozróżnienie - metr przestrzenny - metr rzucany i metr układany to zupełnie różne wymiary drewna :)
        • Gość: piotrek123 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.sowinskiego4.lublin.pl 26.09.13, 19:30
          Jeżeli dobrej jakości jest zakupiony brykiet to warto. Dobrym materiałem opałowym może być też pellet warunkiem użycia pelletu jest zastosowanie specjalnych koszy które umieszcza się wewnątrz wkładu kominkowego. Przy zastosowaniu w/w kosza można również używać drobne kawałki drewna jak i zrębkę drzewną. Posiadanie takiego kosza przyczynia się do znacznych oszczędności, ponieważ można wykorzystać podczas palenia dużo tańszy opał.
          Dołączam link do broszury reklamującej taki kosz: gardenika.eu/images/kosz_kominkowy.pdf KOSZ KOMINKOWY
      • Gość: jimmy21 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.szczecin.mm.pl 18.08.13, 13:34
        [url=brykiet kominkowy] brykiet kominkowy to dobry wybór ze względu na ekologiczny charakter tego materiału.
      • Gość: jimmy21 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.szczecin.mm.pl 18.08.13, 13:34
        brykiet kominkowy to dobry wybór ze względu na ekologiczny charakter tego materiału.
      • Gość: nik brykiet IP: *.cdma.centertel.pl 16.10.13, 20:24
        brykiet mieszany z drewnem to dobra alternatywa poniewaz jest duzo tansza a cieplo takie samo
      • Gość: pioter Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.centertel.pl 03.11.13, 09:54
        Nie warto. Kupiłem na próbę 10 kg brykietu liściastego z Barlinka, to się tylko tli a nie pali, temperatura nieporównywalnie niższa niż przy paleniu buczyną. Jedyna zaleta, że kostka zasypana w popiele tli się długo, więc używam, kiedy chcę podtrzymać żar podczas palenia "nieciągłego", żeby nie bawić się rozpałką.
      • Gość: pudel Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.11.13, 15:21
        ja pale tylko brykietemi nie narzekam. Co prawda uzywam go do kominka, nie do pieca
      • Gość: emil Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast drewna IP: *.play-internet.pl 01.12.13, 16:42
        To zalezy
        • Gość: cafeho Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: 79.162.195.* 04.12.13, 14:54
          Z kupnem drewna w naszym kraju jest kłopot bo polacy mają szczególny dar do "radzenia sobie". Szansa na to, że ktoś przywiezie zamówioną ilość drewna o określonej wilgotności jest chyba mniejsza niż 50%. O rachunku nie wspomnę aby się nie ośmieszać. Ilość można zmierzyć ale z wilgotnością gorzej. Drewno na powietrzu będzie miało ją większą a jeśli było na zewnątrz i padał deszcz to tym bardziej. Dlatego drewno trzeba kupić wcześniej i samemu wysuszyć. Kupienie suchego drewna na ten sezon jest praktycznie niemożliwa - wystarczy sprawdzić Allegro czy ktokolwiek posługuje się pojęciem "wilgotności drewna".
          Bryk jest więc konieczną alternatywą ponieważ trudno tu oszukać na ilości i wilgotności.
      • Gość: Oskar Brykiety -wymysł dla naiwnych IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.14, 15:34
        nie polecam brykietu, wartość opałowa-energetyczne podawana przez producentów mocno zawyżona, a nawet uważam że suchy buk czy dąb daje dużo więcej ciepła niż najlepszy brykiet. Uważam, że brykiet powinien być w cenie drewna lub tańszy, bo inaczej to jest to bardzo drogi opał.
        • Gość: Dąbex-brykiet Re: Brykiety -wymysł dla naiwnych IP: 83.0.12.* 19.02.14, 15:13
          Jestem przedstawicielem firmy Dąbex, i polecam w 100% brykiet.
          Brykietem trzeba umieć palić: inaczej brykiet zachowuję się w kominku a inaczej brykiet zachowuję się w piecu. Zgadzam się z poprzednikami, że brykiet nie może zawierać piasku, popiołu, kory. Brykiet musi być dębowy bo inaczej będą występować problemy o których piszą przedmówcy. Polecam i zachęcam do sprawdzenia brykietu firmy Dąbex. Zapraszam na stronę internetową www.brykietopalowy.pl lub do dystrybutorów firmy Dabex.
          • milotu.pl Re: Brykiety -wymysł dla naiwnych 23.10.14, 20:24
            Potwierdzam, brykiet jest super, pod warunkiem, że umie się nim palić. Co nieco już o tym wiem, bo sporo już brykietu w kominku spaliłem. Z resztą, palenie brykietem jest bezobsługowe. Raz ładuję kominek i mam spokój na co najmniej 24 godziny.

A najbardziej efektywny sposób palenia brykietem do miks tego pierwszego i małej ilości drewna i palenie "od góry". Z resztą wszystko to opisałem.
      • Gość: pawel Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.14, 11:41
        ja kupuje brykiet drzewny w elli odziezroboczalublin.pl/brykiet/ i sprawdza sie jako opal. Do tego jest tani wiec same plusy
        • Gość: ktoś Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre IP: *.30.71.43.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.03.14, 10:35
          a jaką ma kaloryczność?? porównywalną z pelletem, węglem??
          • milotu.pl Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 23.10.14, 20:21
            Brykiet ma kaloryczność w granicach 18-22 Mj/kg. To całkiem nieźle, pod warunkiem, że mamy do czynienia z brykietem a nie syfem spod szlifierki płyt meblowych.
      • marekkowal781 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 25.10.14, 11:04
        Ja jestem zdecydowanie za brykietem. Od lat niezmiennie palę w ten sposób i nie mam zadnych problemów.
      • aski73 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 04.11.14, 01:05
        Najlepsze jest suche sezonowane drewno. Jeżeli takiego nie mamy zostaje nam brykiet, dobrym sposobem jest też używanie obu paliw jeżeli drzewo jest wilgotne. To moje doświadczenie. Proponuje przetestować z jeden miesiąc takie rozwiązanie.
        strefadom.blogspot.com/
      • paula32500 Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 26.10.17, 09:49
        Zakupiłem pierwszy raz w tym sezonie brykiet drzewny. Kurier dostarczył brykiet na palecie. Dla mnie i mojej rodziny jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ brykiet zapakowany jest w 10 kg worki. Każdy z łatwością może taką paczkę przynieść pod kominek. Brykiet nie jest rozkruszony, w domu jest czysto. W kominku pali się idealnie. Kupiłem brykiet drzewny
        RUF ICF WOOD jest on dostępny na www.swiatopalu.pl
      • annanieania Re: Czy warto kupić brykiet kominkowy zamiast dre 06.03.25, 19:12
        Z doświadczenia mogę powiedzieć, że brykiet kominkowy ma swoje zalety, ale drewno wciąż pozostaje najlepszym wyborem dla większości użytkowników kominków. Brykiet jest wygodny, czystszy i łatwiejszy w przechowywaniu, jednak często kosztuje więcej niż drewno. Ponadto brykiet ma mniejszą kaloryczność niż twarde drewno liściaste jak dąb czy buk.

Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości opału i chcesz zaoszczędzić, drewno kominkowe jest najlepszą opcją, zwłaszcza jeśli masz dostęp do sezonowanego drewna. Jeśli szukasz dobrego drewna kominkowego w Łodzi, polecam skontaktować się z sprawdzonym dostawcą drewna.

📞 Zamów: 697 084 029
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka