Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

potrzebuję info: darowizna a podatek

IP: *.2a.pl / 10.10.3.* 15.08.03, 18:34
    Witam wszystkich bardzo serdecznie,
    mam pytanie do znających się na rzeczy (wydaje mi się, że szczególnie Bebiak
    może mi pomóc ;))lub tych co mieli podobną sytuację:
    dostałam w darowiźnie mieszkanie od matki,
    nie zapłaciłam podatku (dokładnie nie wiem dlaczego:))- bo rodzina, bo
    pierwsze mieszkanie, coś tam)
    dostałam je w maju 1999

Teraz chciałabym to mieszkanie sprzedać, no i tu pojawia się moja seria
    pytań:
    - kiedy mogę sprzedać nie płacąc podatku
    - ile wynosi taki podatek, jesli sprzedam wcześniej
    - czy jakoś można tego podatku uniknąć (np.: jeśli pieniądze pójdą na zakup
    innego mieszkania)
    Bardzo liczę na Waszą pomoc.
    Z góry dziękuję
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: potrzebuję info: darowizna a podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.03, 00:23
        Cześć, postaram się wyjaśnić Ci Twoje wątpliwości
        Gość portalu: jako napisał(a):
        > dostałam je w maju 1999
        > Teraz chciałabym to mieszkanie sprzedać, no i tu pojawia się moja seria
        > pytań:
        > - kiedy mogę sprzedać nie płacąc podatku

Możesz je sprzedać po upływie 5 lat licząc od dnia zamieszkania w tym
        mieszkaniu. Jeśli w dniu zawarcia umowy darowizny byłaś zameldowana na pobyt
        stały w tym lokalu - to po upływie 5-ciu lat od dnia zawarcia umowy darowizny.
        Jeśli zameldowałaś sie później (a miałaś na to rok od przyjęcia darowizny) to
        po upływie 5-ciu lat od dnia zameldowania na pobyt stały.

> - ile wynosi taki podatek, jesli sprzedam wcześniej

Dokładnie Ci nie napiszę, bo od tamtego czasu zmieniły się ponownie stawki
        podatku od darowizny, w tym kwoty wolne (ona się co jakiś czas zmieniają). Ja
        tych poprzednich czyli obowiązujących w 1999 roku kwot wolnych i progów
        podatkowych juz nie pamiętam, a wydaje mi się, że gdyby urząd cofnął Ci ulgę to
        obliczałby w/g tamtych stawek doliczając (jak znam życie) jakieś odsetki. Już
        od kilku lat (czyli w 1999 roku też) podatek w I-szej grupie sięga do 7%
        wartości przedmiotu darowizny, z tym, że odejmuje się kwotę wolną od podatku
        raz na 5 lat (a wtedy była to chyba, podkreślam: chyba, kwota ok. 7.000,-zł).

> - czy jakoś można tego podatku uniknąć (np.: jeśli pieniądze pójdą na zakup
        > innego mieszkania)

Można. Jeśli nie minęło te 5 lat, o których wyżej, to możesz zbyć ten lokal,
        ale aby utrzymać ulgę musisz w ciągu 6 miesięcy od dnia zbycia (pamiętaj: SZEŚĆ
        MIESIĘCY, nie dwa lata jak przy podatku dochodowym) nabyć za uzyskaną cenę
        (albo więcej) inny lokal mieszkalny a nadto "uprawdopodobnić, że ta zmiana była
        spowodowana koniecznością zmiany warunków mieszkaniowych".
        To co wzięłam w cudzysłów to zacytowane z ustawy a dla mnie to straszliwie
        nieostre. Dla każdego tąż koniecznością może być coś innego i diabli wiedzą jak
        urząd podejdzie do tej czy innej sprawy. Napewno sprzedaż mniejszego lokalu a
        kupno większego nie jest w tym rozumieniu żadnym problemem.

> Z góry dziękuję
        A proszę bardzo - cała przyjemność po mojej stronie:-)))Gdybym coś niezbyt
        jasno napisała to się upomnij.
        Pozdrowionka cieplutkie. B.
        • Gość: jako Re: potrzebuję info: darowizna a podatek IP: *.2a.pl / 10.10.3.* 16.08.03, 16:42
          wielkie dzięki
          jesteś niezawodna Bebiaku :))) teraz wystarczy tylko znaleźć to nowe cudowne
          gniazdko...
          pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka