martatatama Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 25.01.11, 08:47 ekogroszek jest fatalny, mój piec bez przerwy gaśnie na ekogroszku Odpowiedz Link Zgłoś
tomi78s Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 13.07.11, 16:08 zgadzam się w 100%. W Polsce za dużo rynkiem trzęsą kampanie węglowe i dlatego wydaje mi się że tak sytuacja wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murof Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: 78.8.104.* 03.08.11, 09:11 Wszystko zależy od producenta ekogroszku, ja ma i nie narzekam jest czysto, poza tym jest dużo bardziej kaloryczny od pelletu, mam również solary i jestem z takiego rozwiązania zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
rixonss Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 03.08.11, 14:10 panowie, taniej to juz było. Odpowiedz Link Zgłoś
bylobydobrze Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 15.09.11, 11:11 www.forum.ogrzewnictwo.pl/topic/277/czy-warto-wybrac-kociol-na-ekogroszek-z-podajnikiem/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zokisj Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.centertel.pl 15.09.11, 13:34 hmm ekogroszek jest tani, może być też pelet, ważny jest też piec, według mnie lepiej wydać kase na porządny polski typu cichewicz niz sie wyatkowac na niemiecką drożyznę Odpowiedz Link Zgłoś
kawaler86 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 03.06.13, 20:33 Dokładnie, ja uwazam, że to co masz po spaleniu i jak ci piec grzeje, to 60% sprawa dobrego pieca, a tylko 40 wsadu. Ja korzystam z pieca zakupionego w firmie Mocek i nie mam powodów do narzekania i to co czytam o tych toooonach popiołów, to pewnie odnoszą się do pieców jakie używali nasi dziadkowie, szkoda, że nie zaczna porównywac z kozą Odpowiedz Link Zgłoś
misie.zelki Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 29.10.11, 15:31 Mój znajomy też ma piec na PELLET. Jest mega zadowolony z użytkowania. Piec DALESSANDRO kupił w PLESZEWIE. Opowiada, że widzi same PLUSY w ogrzewaniu na PELLET. Jak będę miała własny dom, to też się ZDECYDUJĘ na takie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawaler86 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 03.06.13, 20:23 Widzę, że Pleszew to takie zagłębie kotlarskie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
rarely jestes z Wachocka? 30.10.11, 09:31 moze jeszcze w Dani sie dowiedziales ze maja ciepla wodw w kranach i prad w domu pelet jest dobrze znany od jakis 8 lat w polsce sa kotly i oferty to ze sie nie przyjal to inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
pit-87 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 23.11.11, 20:28 Witam Aby zaoszczędzić na ogrzewaniu w domu należy wybrać najkorzystniejsze rozwiązanie inwestycję która pozwoli nam zaszczędzić dość sporą sumę. Zapraszam do zapoznania się z rekuperacją www.ekofresh.c0.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathy.k Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.net.pbthawe.eu 26.11.11, 09:13 puzz.com.pl/?p=rs7g7Qc1Iv8Q jak macie troszkę wolnego czasu w domu i w pracy polecam fajną zabawę. układanie puzzli chyba wszyscy lubią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.11, 18:23 Witam, a porównałeś cenę groszku czy ekogroszku a cenę pelletsu tu jest problem .....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 13.12.11, 16:33 alternatywny sposob ogrzewania www.mowimyjak.pl/dom/budowa-i-remont/jaki-kocio-do-co-i-cwu,10_32134.html warto przejrzec zanim kupisz Odpowiedz Link Zgłoś
dmocho Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 21.12.11, 17:18 W Polsce stosuje się ekogroszek gdyż jest tańszy i tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.play-internet.pl 24.02.12, 12:42 Mam piec na ekogroszek 15kw pale w nim już trzeci sezon. Zalety o których mogę powiedzieć to ze nie trzeba w nim wygaszać i czyścić można go podczas pracy, nie wygaszam w nim przez cały rok. Do zasobnika wchodzi 80kg ekogroszku i starcza na 3-4dni w zimie, latem na potrzeby ciepłej widy miesiąc . Posiadam dom o powierzchni użytkowej ok 140m ocieplony styropianem 10cm, zużywam 3,5 tony ekogroszku na rok to jest jakies 3000zl jest to jeszcze uzależnione od jakości ekogroszku, ale jak decydowałem się na niego to tona kosztowała 350zł . Tylko pierwszego roku udało mi się kupić świetny ekogroszek gdzie wypalał się świetnie i piec pracował prawie cały czas na nadzorze co nie mogę powiedzieć teraz co świadczy o dobrej kaloryczności a popiołu miałem z zasobnika jedeną szufladę teraz dwie.W tej chwili ciężko kupić taki ekogroszek w moim regionie. Natomiast jeśli natomiast chodzi o czystość to muszę powiedzieć ze się kurzy jak przesypuję do wiaderka, chyba, że bym to robił na zewnątrz to uniknął bym tego zapylenia. Strata ciepła, która idzie w komin jest nie wielka na wyjściu do komina można położyć rękę na blasze co świadczy o dużej wydajności pieca. Muszę przyznać że po mimo to zastanawiam się nad innym rozwiązaniem ogrzania domu - wygodniejszym. Czy tańszym? nie wiem, ale chyba nie droższym, mianowicie geotermalnym. Po wstępnym rozeznaniu, założenie tego ogrzewania kosztować mnie będzie około 40-50 tyś zł.Potem roczne ogrzanie będzie mnie kosztowało 2500 zł(5000kw rocznie) tyle kosztuje prąd jaki zużyje przy ogrzaniu tego metrażu. Cena jest uzależniona od ceny prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
lewwysocki Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 23.01.12, 09:33 Bardzo fajnie wygląda grzanie miałem. Polecam piece miałowe!!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.net.zeork.com.pl 15.10.12, 05:08 Dziękuję bardzo!!! Tylko jak podmuch przy dorzucaniu miału pójdzie to kotłownia do malowania a Ty do fryzjera. Tylko nie pisz, że to się nie zdarza, bo wystarczy zapomnieć sprawdzić wilgotność miału i buch, jak w kopalni wybuch pyłu! Miał to jest dobry do elektrowni a nie palenia w domowym piecu! Odpowiedz Link Zgłoś
buderus-lublin Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 24.01.12, 10:46 Wartościowa uwaga. U nas ""nowości" przyjmują się dużo wolniej. Ludzie potrzebują czasu, żeby się przekonać. Ale zgadzam się, że opał w postaci pelletu to ekologiczne paliwo. Warto wspomnieć również o innych biopaliwach, tj. owies, trzcina czy wierzba energetyczna. Wokół nas jest pod dostatkiem biomasy, która stanowi idealne źródło energii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom.m Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 06:34 tylko kolego zapomniałeś dodać że kaloryczność jest mniejsza a po drugie jeżeli twierdzisz że nie promujesz wyrobu i ze polski pelet jest toki dobry to dlaczego skupiasz sie na jednym producencie a wracając do ekologi to wycinanie lasów jest twoim zdaniem ekologiczne a by zrobić pelet ? bo według mnie nie jest to odnawialne szybciej trzciny wikliny soja i wiele innych ale nie lasy czy wiesz ile rośnie drzewo aby do czego kol wiek sie nadawało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: groszek Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.netask.pl 14.03.12, 22:04 Witam, Przez dwa sezony do ogrzewania domu o pow. użytkowej 120m2 wykorzystywałem piec na ekogroszek. Początkowy entuzjazm szybko zamienił się w niechęć, a pózniej było tylko gorzej. dlaczego? Już odpowiadam. To wczale nie jest takie tanie rozwiązanie, tona tego paliwa dobrej jakości to wydatek 920zł, ja potrzebowałem na jeden sezon 3,5 t. Tańszy groszek= w najlepszym przypadku oszukane wagowo worki np. zamiast 25 kg dostajecie 20-22kg, dopiero na wadze można to stwierdzić, przy odbiorze dostawy nikt się w to nie bawi. W nieco gorszym wariancie w worku z tańszym "węglem" znajdziecie kamienie, kawałki gruzu, miał węglowy itp. Popdajnik ślimakowy jest dość wrażliwy na takie niespodzianki, blokuje się, zrywa zabezpieczenie w postaci słynnego "bolca" i wtedy zaczyna się zabawa. Awaryjne wysypywanie opału z zasobnika (175kg) węgla na podłodze w kotłowni w środku nocy. Po kilku razach można się przyzwyczaić:-) Kolejna sprawa to brud, piec trzeba raz w miesiącu porządnie wyczyścić a co dwa dni opróżnić popielnik, około 10l popiołu. Trzeba się tego popiołu jakoś pozbyć. Zakopać, lub gromadzić w workach po węglu, tłumacząc sobie że na wiosne coś się z tym zrobi:-) Oczywiście raz w tygodniu zasyp zasobnika, nie ma że boli, że kręgosłup, że zimno i że sie nie chce targać worów z jakiegoś magazynku na końcu działki. Dodatkowo odpowiednia wentylacja kotłowni to podstawa. Tlenek węgla czy siarki to nic przyjemnego. Przekonałem się o tym gdy dla świętego spokoju włączyłem czujnik CO, myślałem że żona dramatyzuje, ale niestety okazało się że usłyszeliśmy alarm po 1 godzinie od uruchomienia wspomnianego czujnika. Trzeba było przerobić wentylację. Mam nadzieję że komuś przydadzą się moje doświadczenia i przynajmniej przygotuje się dobrze do ogrzewania domu ekogroszkiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JustynaCh. Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.12, 15:42 Witam, zdecydowaliśmy z mężem, że stawiamy jednak na ogrzewanie gazowe, najbardziej zależy nam na wygodzie użytkowania. Może za to nie będzie najtaniej, bo przyłącza nie mamy ;) czy ktoś z Was słyszał coś więcej lub ma doświadczenie z dostawcą gazu firmą Amerigas i podzieli się z nami swoimi spostrzeżeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
djcargo Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 16.03.12, 00:00 Zgadzam się z Twoją opinią w 100% - to nie jest takie proste jakie się wydaje. Na problem ze słynnym bolcem jest rozwiązanie - po którymś razie założyliśmy po prostu grubszy bolec i problem zniknął :) Ale generalnie syf, brud, malaria, problem z trzymaniem opału, piec czasami sam z siebie wygasa, bo coś mu się przyblokuje, a to nie jakiś piec za 1500 zł, tylko ze średniej półki. Na chwilę obecną jak dla mnie tylko gaz - no chyba, że ktoś ma chatę 300 metrów i lubi się brudzić. Już lepiej założyć na kaloryfery inteligentne termostaty i pokombinować z ociepleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reee Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.12, 16:07 Szkoda mi ciebie. Wydaje mi się, że kompletnie nie masz dopracowanego sposobu na ogrzewanie. 1. Eko w workach, to najlepszy sposób na zgłaszanie reklamacji. Zawartość musi być identyczna z opisem. Wygrasz każdy proces z producentem, dystrybutorem. Ja kupuję luzem, więc nie mam takiej możliwości 2. Opracuj sposoby wymiany zawleczki bez wysypywania zbiornika węgla. Da się to zrobić. 3. Wysypywanie popiołu co 2 dni? 10 l? Czy palisz. Ja 1,5 wiaderka wybieram po spaleniu 250 kg węgla (średnio raz na 2 tygodmie). Widocznie kupiłeś bubel węgiel i kocioł. U mnie popiół opróżniam po wypaleniu całego zasobnika. 4. Piec należy porządnie czyścić 1-2 razy w sezonie. Częściej wystarczy tylko zgarnąć pyły i sadze, a to zwykle zajmuje od kilku do kilkunastu minut 5. Popiół najczęściej zabierają Przedsiębiorstwa oczyszczania, chyba, że nie masz tego w umowie 6. Jeżeli wydobywa się tlenek węgla masz nieszczelności w kotle, trochę czasu i można sobie z tym poradzić 7. Magazyn węgla trzeba organizować blisko. Dla odłamania opalanie węglem czy miałem nie należy do czystych, nie polecam takiego ogrzewania kobietom, ale bez przesady zawsze można opracować metody zmniejszenia do minimum brudu. Co do peletu. Panowie, wszystko jest zgodne z prawdą, wygoda, ekologia tylko cena mocno wygórowana. Składów węglowych jest mnóstwo w okolicy, peletów jak na lekarstwo ze 2-3 w promieniu 50 km. Ja osobiście nie chcę uzależniać się od jednego dostawcy, który w razie zwiększonego popytu podniesie cenę. Cena Peletu i tak jest mocno wygórowana. W moim kotle mogę palić ekogroszek, miał, pelet, owies itd. Gdybym jednak chciał zakupić kocioł tylko na pelet i płacić o 20-30% więcej za takie ogrzewanie wybrałbym gaz, bo wyszłoby porównywalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grabki Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.spokonet.com 03.11.12, 08:55 Widać, że logistyka zawiodła. Na całej linii. Najpierw liczymy ile wyjdzie nas ogrzewanie, sprawdzamy dostawców. Nie jest też tajemnicą że węgiel trzeba przerzucać, wsypywać, wynosić popiół, czyścić piec, sprawdzać komin. Paliwo składujemy zaraz obok pieca, a nie na drugim końcu działki (kompletna głupota). Skoro czujnik CO (nawisem mówiąc rzecz OBOWIĄZKOWA przy gazie) piszczał, widać że wentylacja w domu nie działa. Kolejny błąd. Błąd nawet przy ogrzewaniu prądem. Typowo polskie podejście do życia - hip hip hura a później marudzi. Winny jest każdy tylko nie on. MYŚLCIE LUDZIE TO MOŻE TEN KRAJ COŚ OSIĄGNIE W KOŃCU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: instal Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 20:15 Właśnie kupiłeś dom lub mieszkanie? A może przeprowadzasz od dawna planowany remont? Na pewno chcesz aby Twoja łazienka była stylowa, praktyczna i przytulna! Pomogą Ci w tym grzejniki INSTAL PROJEKT z Włocławka. Serdecznie polecam! allegro.pl/show_item.php?item=2153286878 Odpowiedz Link Zgłoś
alerty Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 21.02.12, 15:53 ja mam kolektory turbosolar firmy Makroterm i jestem zadowolony. nareszcie jest wygodnie i przede wszystkim ekologicznie. też miałem groszek i zrezygnowałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: errrer Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 19:47 Fajne to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: instal Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.12, 17:55 Remontujesz łazienkę? Oto rozwiązanie dla Ciebie! Praktycznie i stylowo. allegro.pl/grzejnik-lazienkowy-instal-projekt-450x760-chrom-i2248459522.html Odpowiedz Link Zgłoś
heniek113 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 13.04.12, 20:28 Ekogroszek to faktycznie nie najlepsze rozwiązanie. Dużo informacji na temat ogrzewania i wybór grzejników można znaleźć na dobregrzejniki.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salamo Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.play-internet.pl 27.04.12, 17:58 Orientacyjnie roczne koszty ogrzewania wyliczyć można z wykorzystaniem internetowego narzędzia. Kalkulator kosztów ogrzewania Było, nie było, węgiel wciąż najtańszy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapono Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.96.244.35.tvksmp.pl 18.05.12, 11:36 Dużo zmienia odpowiednie ogrzewanie - piec co. Zamawialiśmy cały zestaw w sklepie e-inclusive. Wiem jaką różnicę robi zainwestowanie w dobre co. -40% na ogrzewaniu w pierwszym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
tommason Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 23.07.12, 17:18 Czy mógłby mi ktoś z Was poradzić co jest bardziej opłacalne: ekogroszek czy Pellety? Odpowiedz Link Zgłoś
animalbar Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 24.07.12, 16:47 Wydaje mi się, że pellety. Jednak chyba nie tyle chodzi o opłacalność, co po prostu o lepsze rozwiązanie dla danego człowieka. Dla Ciebie zapewne najważniejsza jest ogólnie opłacalność, a dla kogoś innego mogą to być inne aspekty. Nie mniej od siebie polecam pellety. Odpowiedz Link Zgłoś
draconella Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 31.07.12, 23:08 Jak kupisz dobry pellet od solidnego producenta (a nie od Wieśka zza miedzy który tam nie wiadomo czego napcha), to masz paliwo o wysokiej kaloryczności i w dobrej cenie. Jak jest szczelnie zapakowane, to nie nabiera wilgoci i przez to pali się o wiele lepiej i wydajniej. Odpowiedz Link Zgłoś
animalbar Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 14.08.12, 16:09 W kwestii producenta to znam i polecam markę Stelmet. Jak ktoś zainteresowany tematem, to można sobie wyszukać więcej informacji i wybrać jakąś ofertę dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pyszi Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 05.09.12, 17:53 Większość zależy od tego jakie dostaniesz ceny w swojej okolicy na dany opał. Ekogroszek ma więcej użytkowników więc na jego temat dostaniesz więcej opinii, co nie przekreśla pelletu. Pellet jest mniej popularny, co nie znaczy gorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.14, 14:11 Według mnie dobrym opałem i na dokładkę ekologicznym jest pellet . Jest go kilka rodzai ale ja jestem przekonany do pelletu ze Stelmetu. Mój piec bardzo dobrze przy tym pellecie zachowuje się . Temperaturę w domu mamy taką samą jak przy spalaniu węgla. Ale o niebo mniej pracy przy pellecie jest Odpowiedz Link Zgłoś
grubykln Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 14.08.12, 17:13 linki24.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robus Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.12, 23:07 Mam ogrzewanie na gaz i kominek w salonie. Dom łącznie 170 m.kw, bez piwnic, styropian 13cm/ściany, dach-wełna 20 cm, okna 1,1, posadzka 12 cm.styropian. Zasiedlony w 2004r. Jak chcesz mieć ciepło w domu (23-24st.C), to gazu trzeba dużo spalić. Mi wychodzilo ok 6 tys. na rok. Palenie z kominkiem(przez 7 sezonów) pozwoliło zmniejszyć koszty ogrzewania do ok. 4 tys/sezon. Ale co z tego? Spalałem drzewa 10 kubików rocznie. Po drzewo musiałem jechać, wyłożyć z auta(i przyczepy) i schować pod wiatę. 10 kubików(czyli m.sześciennych) z przywózką zajmowało mi dwa dni pracy. Potem przez całą zimę wozić taczkami to drzewo do kominka. Codziennie czyścić kominek(szybę szczególnie) i brudzić w salonie. Roboty przy takim paleniu jest naprawdę dużo. Mamy z żoną już dość. Temperatura dobra tylko w okolicy kominka (22-25 st.), w innych pokojach 17-19 st. Kupiliśmy teraz kocioł C.O. na ekogroszek 16KW. Długo szukaliśmy i analizowaliśmy, co wybrać. Padło na ''niebieskiego'' ze sterownikiem Ecoal, kocioł ten spali prawie wszystko. Sterownik sam nastawia parametry spalania. Przekonamy się sami, czy przed sześciesiatką mądrze zrobiliśmy? Nowoczesność, nowoczesnością a ekonomia jest nieubłagana. pozdrawiam ryszard Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1212 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 11.09.12, 18:01 Eh, jedni mówią, że najlepszy ekogroszek, a inni, że najlepszy pellet, więc już sam nie wiem, na co sie zdecydować. Czy mógłby ktoś wymienić wady i zalety obu rozwiązań? Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.s.ki Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 12.11.12, 10:42 Może proszę także pomyśleć o dociepleniu budynku. 13 cm materiału termoizolacyjnego to taki standard, ale może warto pokusić się o uzyskanie wyższych parametrów energetycznych przegród budowlanych. 20cm wełny mineralnej to zalecana grubość izolacji dla budynków średnioenergochłonnych, i to przy współczynniku przewodzenia ciepła dla wełny 0,035W/mK. Termoizolacja dachu jest szczególnie ważna, z uwagi na fakt, iż przez tą przegrodę budowlaną może uciekać nawet do 30% ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
tommason Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 16.09.12, 10:48 moglibyście podać orientacyjną cenę za tonę peletu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.12, 00:06 Witam! Przybliżony cennik dla klientów indywidualnych: cena pelletu LAVA – 839 zł. brutto/tona OLIMP - 869 zł. brutto/tona Ceny dla dystrybutorów są ustalane zawsze indywidualnie. Jeśli jest Pan zainteresowany konkretnym regionem, mogę podać listę punktów sprzedaży z numerem kontaktowym. Pozdrawiam! Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1212 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 19.09.12, 20:29 Witam Ja jestem zainteresowany okolicami Warszawy. Tylko w sumie nadal nie jestem przekonany... Jakie są zalety pelletu w stosunku do groszku, a w czym jest gorszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robus Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.12, 23:18 mikołaj napisał ''Tylko w sumie nadal nie jestem przekonany... Jakie są zalety pelletu w stosunku do groszku, a w czym jest gorszy? '' Każde z tych paliw ma zalety i wady. Lecz wg. mnie to nie tędy droga. Właściwie to do pelletu powinien być stosowany dedykowany piec, i podobnie do ekogroszku specjalizowany piec. Owszem ludzie palą te paliwa w swoich kotłach, lecz mają problemy z ich ''dobrym'' spalaniem. najczęściej więc spalają miesznki ekogroszku i pelletu w proporcjach (np 60% groszku i 40% pelletu). Lub inne proporcje, np. 50/50. Dlaczego? Każde z tych paliw ma swoją ''charakterystykę'' spalania. Spalanie tych paliw w nieodpowiednich ''warunkach'', może być utrudnione, trudne lub niemożliwe. W piecu na ekogroszek, spalanie samego pelletu będzie powodowało wygaszanie pieca, lub inne trudności. Ten kto ma łatwy dostęp do pelletu powinien zainteresować się kotłem przeznaczonym na to paliwo (są takie), a ci co mają łatwy dostęp do ekogroszku zrobią dobrze jak nabędą kociołek do ekogroszku. Kotły te (do ekogroszku i pelletu) mają różne rozwiązania konstrukcyjne i dlatego spalają te paliwa w określonych przez producenta warunkach. To tak naprawdę ogólnie i ''skrótowo'', bo temat jest ogromny, a wydawałoby się co to za różnica? Można poszukać informacji w necie na ten temat, ile to ludzie mają problemów i kłopotów ze spalaniem tych paliw, jeżeli coś zrobil;i nie tak jak trzeba. Mieszkam na Ślasku i po analizie tych wszystkich za i przeciw (zajeło mi to kilka miesięcy czytania i przygotowań), wybrałem kocioł na ekogoroszek z możliwością spalania samego groszku, mieszanek z miałem, pelletem, zbożem, drewnem (nie samym, tylko jako dodatek). Na moją kubaturę domy i zapotrzebowania na ciepło, kupiłem kocioł o mocy 16KW, z automatyczny sterownikiem spalania (sterownik ten sam dobiera takie parametry jak: czas podawania paliwa i powietrza w kotle, reaguje na temp.zewnętrzną i wenętrzną i steruje spalaniem (jeżeli podłączy się czujniki temp.zewn. i wewn.) Moją czynnością ma być zasypanie paliwa do zasobnika, raz na kilka dni, wybranie popiołu i od czasu do czasu wyczyszczenie pieca z sadzy. Są wątki w necie na temat kotłów na ekogroszek (nawet ranking kotłow), na temat ekogroszku i innych paliw. Poszukać i czytać. Bo jak wiadomo, kto czyta nie błądzi. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj1212 Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! 07.10.12, 01:03 Dzięki za tak długiego posta :) Czytam o tych paliwach i czytam i trudno się zdecydować, bo jedni polecają jedno, a inni drugie. Będę musiał poczytać więcej o cenach różnych kotłów i w końcu zdecydować. Na korzyść pelletu jest dla mnie to, że mało popiołu zostaje i można sobie potem na wiosnę ogródek tym zasiać :) No i parę innych zalet też ma... tylko jednak trochę droższy od groszku... No nic, będę czytac dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konan Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: 46.187.177.* 09.10.12, 13:53 tylko musisz czasami tez troche wapna wysypac do ogrodka, bo popiol zakwasza ziemie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Wysocki Ogrzewanie taniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.13, 22:22 Witam! Z tym wapnem to racja, lecz oszczędnie. Różne rośliny lubią różny odczyn PH. Poziom zakwaszenia gleby możemy sprawdzić papierkiem lakmusowym który możemy zakupić w klepie ogrodniczym. Pozdrawiam! Andrzej Wysocki _____________________________ eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIE marcin mazurek Re: Ogrzewanie taniej. Byle nie ekogroszek! IP: *.dynamic.chello.pl 20.09.12, 02:06 Odradzam zatrudnienie budowlańca Marcina Mazurka ok. 30lat z Lublina , obecnie ukrywającego się w Dublinie. To niesolidny pracownik, podkrada pieniądze i nie rozlicza się z kolegami, pije w pracy i pracuje na czarno, bez faktur, pobiera wyłącznie zaliczki i i nie kończy prac. Odpowiedz Link Zgłoś