Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sprzedarz mieszkania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 20:07
    Kupilem niedawno pierwsze mieszkanie ,i teraz musze go sprzedac.Slyszalem ,ze
    zeby nie placic podatku trzeba za te piniadze kupic jakas nieruchomosc.Czy
    moglby mi ktos doradzic co moge kupic (czy np.moge wykupic za te pieniadze
    mieszkanie komunalne),i ile mam na to kupno czasu?Z gory dziekuje.
    Obserwuj wątek
      • Gość: m4b Re: Sprzedarz mieszkania IP: 217.8.168.* 01.10.03, 11:48
        Witam. Pomijając paskudne ortografy to rzecz ma się tak że :
        aby uniknąc podatku musisz zgłosić w US fakt zbycia mieszkania i wypełnić
        deklarację że uzyskane w ten sposób środki spożytkujesz w ciągu bodajże trzech
        lat (nie jestem pewnien na 100%)na poprawę swoich warunków mieszkaniowych. W
        wielkim skrócie znaczy to że nie możesz np. kupić mniejszego niż sprzedałeś, bo
        zapłacisz podatek, ale grunt pod budowę już raczej tak. Szczegóły na pewno
        powiedzą Ci w US.

pozdrawiam
        • Gość: Piterx Re: Sprzedarz mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.03, 12:01
          Dzieki za wyjasnienie,i sorry za blad odruchowo mi sie to wpisalo ,a nie
          wiedzialem jak to zmienic.
          • Gość: AniaSK Re: Sprzedarz mieszkania IP: *.katowice.agora.pl 01.10.03, 12:14
            Masz 14 dni od daty sprzedaży na oświadczenie w skarbowym, że wydasz pieniądze
            na cele mieszkaniowe ściśle określone w ustawie + załączasz PIT-23. Kwotę
            możesz pomniejszyć o koszty sprzedaży na prowizję pośrednika. Wydac musisz w
            ciągu 2 lat na np. zakup mieszkania, remont
          • Gość: egi Re: Sprzedarz mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 12:19
            2 lata od sprzedaży i nie ma słowa o poprawie warunków mieszkaniowych. Ma być
            po prostu na cele mieszkaniowe. Np. nabycie budynku, jego częśći, lokalu
            mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość, spółdzielczego własnościowego
            prawa, gruntu lub prawa wieczystego użytkowania gruntu pod budowe budynku,
            nabycie praw wynikających z przydziału spółdzielni mieszkaniowych, na budowe,
            rozbudowę, remont i modernizację własnego budynku lub lokalu mieszkalnego.
            • Gość: M4b Re: Sprzedarz mieszkania IP: 217.8.168.* 01.10.03, 14:06
              Mi radosna panienka w US powiedziała że to musi być wydane na poprawę warunków
              mieszkaniowych, stąd taka a nie inna moja wiedza.
              Niespecjalnie mnie to bolalo bo i tak poszlo na zakup nowego wiekszego M :)
              Ale dzięki za sprostowanie - teraz juz jestem mądrzejszy :)
              • Gość: egi Re: Sprzedarz mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 14:15
                Taa, nie ma to jak kompetencja większości panienek z okienka. Ja tam sprawdzam
                w przepisach. Moglo jej się troche pomieszać z podatkiem od spadków, gdzie
                jest mowa o konieczności zmiany warunków mieszkaniowych, ale też nie chodzi
                bynajmniej o poprawę.
                • Gość: m4b Re: Sprzedarz mieszkania IP: 217.8.168.* 01.10.03, 15:01
                  :) Teraz już jestem mądrzejszy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka