satorianus 12.09.08, 15:27 Wszyscy trąbią o tym, że ceny mieszkań odbiły się od sufitu i spadają/spadną. A co z cenami działek w okolicach Warszawy? Tanieją? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: al9 za 25 lat IP: *.teleton.pl 12.09.08, 16:14 ceny mieszkan spadają tylko w warszawie i krakowie i to niektórych kryzysu nie ma (43% większy niż w 2007 wolumen kredytów hipotecznych) a ceny działek nie spadaja nigdzie tylko rosną także czekaj sobie czekaj al Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: za 25 lat 12.09.08, 16:41 Dlaczego tak sądzisz? I skąd wytrzasnąłeś te księżycowe dane? Sprzedaje się dolny decyl(może) spośród wszystkich ofert (jako pośrednik wiesz to zapewne doskonale) Mnie to wygląda na cholerny kryzyz :) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: za 25 lat 12.09.08, 19:29 W Trójmieście i okolicach ceny działek rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: za 25 lat 28.12.08, 16:12 Czekam, czekam. Na razie doczekałem się tego kryzysu co go miało nie być :) A wracając do tematu - jak tam z cenami działek? Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: za 25 lat 24.03.09, 13:17 Czekam, czekam :) Chyba jednak warto :) Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: za 25 lat 24.03.09, 16:29 sezon dopiero się zaczyna, o ile ceny spadną to najprawdopodobniej zauważalne to będzie na przełomie listopada i grudnia, w najbliższych miesiącach nie liczyłabym na jakieś szczególne okazje Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: za 25 lat 24.03.09, 17:36 I tak chcę kupić mieszkanie najwcześniej na początku przyszłego roku. Jeśli do tego czasu działki spadną o 30-40% to może zamiast na wkład własny będę miał na ziemię. Zobaczymy. Spekulacja na gruntach była znacznie większa niż na mieszkaniach. Zresztą teraz nie da się już wziąć kredytu na budowę domu nie mając spłaconej działki. Z tego powodu przeceny mogą być ostre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: butynski Re: za 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 20:34 działki spadną o 30-40% !!!! Jak spadną o tyle daj znać - chętnie wezmę parę sztuk ! Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: za 25 lat 24.03.09, 22:18 Jeśli interesują Cię grunty inwestycyjne pod Warszawą to z radością donoszę, że spadły już nawet bardziej. kurierbudowlany.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=526&Itemid=1 A to dopiero początek :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.kamila7 Re: za 25 lat 24.03.09, 22:50 Ja w takim razie też się piszę na kilka działek- nie wiem co to za bzdura z tym spadkiem cen na grunty budowlane -nie może spaść cena na coś czego w Wawie i okolicach po prostu brakuje. ja kupiłam działkę 700 m w Markach w 2006 roku ..teraz jest droższa o 400 tysięcy ;-) a i tak jej nie sprzedam bo nie jestem głupia . Nie ma co się łudzić... każdychce uciekać z kawalerek na które był szał jakiś czas temu..i wszystkim marzy się domek..ale to zabawa dla bogatych lub tych z duuużym kredytem...i to się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: za 25 lat 24.03.09, 23:30 Ja też nie wiem co to za bzdura. Może zadzwoń i zapytaj tych co tak nieroztropnie obniżają te ceny. > zabawa dla bogatych lub tych z duuużym kredytem...i to się nie zmieni. Duuuże kredyty ostatnio umarły. I to też się nie zmieni. Jeszcze w zeszłym roku dało się wziąć jeden kredyt na działkę, a drugi na dom. Teraz nie da rady. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: za 25 lat 25.03.09, 09:06 No i bzdury piszesz. Jeśli masz zdolności kredytowe to kredyt dostaniesz ZAWSZE! Tak, to zabawa dla bogatych. Ceny działek nie spadają, tych atrakcyjnych idą w górę. Mieszkam pomiędzy Łodzią a Warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: za 25 lat 25.03.09, 10:01 Problem w tym, ze liczba osób mających zdolność kredytową na kwotę potrzebną do zakupu atrakcyjnej działki ostatnio dramatycznie się zmniejszyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: za 25 lat IP: *.home.otenet.gr 27.03.09, 04:08 Nie wiem na co wy ludzie liczycie. Kryzys polega na tym ze wszyscy chca mieszkania na kredyt a banki sa w ciezkiej sytuacji wiec latwo ich nie udzielaja. Kryzys i spadek cen mieszkan jest bardzo widoczny w krajach strefy euro, tam mieszkania naprawde tanieja(nawet do 30%). Firmy sprzedajace taniej mieszkania to firmy, ktore potrzebuja pieniedzy na rozpoczecie kolejnej inwestycji (1 inwestycja wstrzymuje 2) a jesli chodzi o dzialki to chyba jeszcze tak nie bylo zeby ich wartosc spadla, w tej chwili jesli ktos taniej sprzedaje to tylko dlatego ze potrzeguje natychmiastowej gotowki, bo ziemnia jak polezy ugorem 5-10lat to jej sie nic nie stanie, a kto inteligentny sprzedaje teraz jak za kilka lat wchodzimy w strefe euro? Na spadek bym nie liczla:) Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: za 25 lat 27.03.09, 08:52 > bo ziemnia jak polezy ugorem 5-10lat to jej sie nic nie stanie, a kto inteligentny sprzedaje teraz jak za kilka lat wchodzimy w strefe euro? Jeśli chodzi o ziemię rolną to już można trafić na niezłe okazje. Dla przykładu. Rodzinna wieś mojej lepszej :) oddalona o 30km od Przasnysza. Jeszcze rok temu za hektar chcieli ode mnie ~20k. Teraz jak pokażesz gotówkę to i za połowę tej kwoty kupisz a kto inteligentny sprzedaje teraz jak za kilka lat wchodzimy w strefe euro? Liczysz na to, że Niemcy będą kupować? Jest mały problem. U nich ziemia jest nawet parę razy tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: za 25 lat 18.09.09, 13:50 > także czekaj sobie czekaj Poczekałem. Dużo wtopiłem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al9 Re: za 25 lat IP: 213.136.237.* 21.09.09, 10:05 także czekaj sobie czekaj Poczekałem. Dużo wtopiłem? ----- nic nie wtopiłeś ale i nic nie zyskałeś działki w okolicach duzych maist potaniały o ok 15,20% ale Ci którzy kupili na górc e i teraz budują (a Ty siedzisz na dupie i odgrzebujesz sowje wątki) - budują za 30-40% taniej. Bo tansze sa materiały i ro0bocizna. Ergo - bedą miec dom 200 tys tanszy. Ty kupisz za 3 miesiące działkę, na której zaoszczedzisz 50 tys, ale budowac bedziesz znacznie drożej... ściski, dawno Ci nie widziałem (i się stęskniłem satorianus :-) pozdrawiam al Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: za 25 lat 23.09.09, 09:10 > ale budowac bedziesz znacznie drożej... Czyżbyś teraz wieszył rychły wzrost cen materiałów i robocizny? Daj spokój. Od dwóch lat żadna Twoja prognoza się nie sprawdziła. Mogę tylko współczuć Twoim klientom, którzy uwierzyli Ci, że taniej nie będzie i teraz są w plecy (20% na działce + 30-40%) * 40% na kursie CHF. Czyli lekko licząc przepłacili DWUKROTNIE. Nie dziwię się, że w tej sytuacji zmieniłeś nick. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: za 25 lat 30.09.09, 13:20 Daj spokój. Od dwóch lat żadna Twoja prognoza się nie sprawdziła. Mogę tylko współczuć Twoim klientom, którzy uwierzyli Ci, że taniej nie będzie i teraz są w plecy (20% na działce + 30-40%) * 40% na kursie CHF. Czyli lekko licząc przepłacili DWUKROTNIE. Nie dziwię się, że w tej sytuacji zmieniłeś nick. ------------------ raz. nie zmieniłem nicka dwa - jestem posrednikiem. Czyli jak zgłsza sie klient - szukam mu nieruchomości. Nie jestem ani twórcą trendów, ani nawet doradcą. Sprzedaje informację. Zawód prosty jak drut i nie mam sobie w jego wykonywaniu przez ostatnie lata nic do zarzucenia. Nie tylko ja nie przewidziałem kryzysu. Klienci którzy szukaja działek oczekiwali i oczekują ode mnie ofert. Nie rady - nie kupuj. naprawde tego nie rozumiesz? al Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al10 Re: za 25 lat IP: *.centertel.pl 30.09.09, 18:55 a już argument, że złotówka jest słabsza o 40% to też wina al9 jest po prostu satorianus zajebisty al10 Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: za 25 lat 03.10.09, 16:35 jeepwdyzlu to niby nie Ty? Jaki czs temu pisałeś też, że widzisz siebie bardziej jako doradce niz sprzedawce. No i jawnie naśmiewałeś się z tych, którzy kryzys jednak jakimś cudem przewidzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
al9 Re: za 25 lat 05.10.09, 09:29 nie satorianus jeepwczyms tam to nie ja a co do błędu arogancji - przyznaje że grzeszyłem Nie tylko nie przewidziałem kryzysu, ale jeszcze slepy byłem A to, że razem ze mna pomylili się prawie wszyscy - niewiele mnie pociesza.. Wszystko prawda Niemniej - pośrednik to nie doradca. To sprzedawca nieskomplikowanej usługi. al9 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xymer Re: Ceny działek.Czy/kiedy spadną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 19:30 Spadną. www.dobryebook.pl/ebook-71-0291.html Odpowiedz Link Zgłoś
viole-ta73 Re: Ceny działek.Czy/kiedy spadną? 29.03.09, 14:37 co jak co, ale ziemia może troche potanieć a później znowu podrożeje :/ taka kolej rzeczy - ziemi coraz mniej, a chętnych coraz więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk Re: Ceny działek.Czy/kiedy spadną? IP: *.tpnet.pl 01.04.09, 07:59 Skąd biorą się przygłupie babki takie ja ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-analytyk Re: Ceny działek.Czy/kiedy spadną? IP: *.aster.pl 01.04.09, 22:33 analityk i po co obrażasz ? Ziemia i działki już gdzie niegdzie spadły o 15-20% i obecnie mamy do czynienia z cenami, które utrzymają się dłuższy czas (tzn te obniżone o 15-20 proc). Pewnie za 3-4 lata znowy działki trochę podrożeją, szczegolnie jak EURO utrzyma się po 4,7. A nawet jak nie podrożeją to i tak nie znaczy, że wszyscy zaczną wyprzedawac to co mają. Długofalowo bowiem czeka nas moda na własny dom na przedmieściach a do tego potrzeba jest maaaaase działek (no i dróg :- ( - tak czy inaczej wokół dużych miast nie prognozowałbym dalszych spadków. Ja w każdym bądź razie zaryzykowąłem i za 197 tys kupiłem w Ruściu k/Nadarzyna 1000m2. Rok temu ceny transakcyjne były po 230- 240. Gratuluję sąsiadom jak ktoś kupi taniej. Dlaczego ? Bo 5 działek wystawionych przez właściela poszło w 3 tygodnie. Dobrze, że uzbierałem po rodzinie gotówkę bo bym nie zdąrzył ... (Szczęsliwy Właściciel tych 5 ciu - ja mam jeszcze trochę kasy do oddania :-( ale działke mam ładną :-) Odpowiedz Link Zgłoś
satorianus Re: Ceny działek.Czy/kiedy spadną? 18.09.09, 13:49 > Gratuluję sąsiadom jak ktoś kupi taniej Chyba sporo znajdziesz takich sąsiadów dom.gratka.pl/dzialki-grunty-sprzedam/lista/,rusiec,1,10000,20,1,c_1,rd,co,li,s,sr.html Odpowiedz Link Zgłoś
203korek wieś w Polsce się wyludnia, miasta się powiększaja 19.09.09, 08:29 Miasta się rozrastają , przybywa nowych mieszkańców. Wszystko zalezy od lokalizacji. Ta rozmowa jest abstrakcyjna. Jesli ojciec przekazał dzieciom działke ojcowizne, to raczej trudno ją zbyć. Warszawa i okolice bardzo silnie się rozbudowały. Każdy wolny kawałek ziemii staje sie atrakcyjny. Mlodzież wracajaca z zagranicy widzi ,ze w Anglii buduję się małe domki segmenty i podobnych domków oczekują w Polsce. Jest to niermożliwe , brakuje mediów i plan zagospodarowania przestrzennego przwiduje większe działki , czyli droższą inwestycje na poczatku. Odpowiedz Link Zgłoś
23student segmenty pod miastem, może na wsi 19.09.09, 19:08 Moda czy koniecznośc ? biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/przedmiescia-to-nowy-hit,1370072 Odpowiedz Link Zgłoś
21ciekawy Lotnisko Modlin nowa inwestycja w Nowym Dworze Maz 21.09.09, 05:45 Poranna Rzeczpospolita podaje informacje z tych okolic. Wzrost zainteresowania zakupem działek i wzrost cen. Wszystko w okolicach Warszawy w pasie północnym. www.rp.pl/artykul/8,366190_Ziemia_zbyt_droga_i_zle_przygotowana_pod_budowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
yang76 Rolnicy na razie kupują grunty 30.09.09, 10:29 i to padają rekordy cenowe. Pomimo wprowadzenia obowiązku zameldowania w danej gminie. Padają rekordy cenowe w cenie zakupu ziemii rolnej a może w trakcie robienia planu zagospodarowania przestrzennego ? www.rp.pl/artykul/9211,370542_Ziemia_na_Kujawach_droga_jak_w_Luksemburgu.html Skoro dalej od dużych miast padają rekordy cenowe przy zakupie ziemii na przetargach , to co się bedzie działo pod dużymi miastami ? Odpowiedz Link Zgłoś
carlos678 Łomianki- Nowy Dwór Maz. - Białołęka 01.10.09, 05:29 Ceny działek stabilne i raczej wysokie. Tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
krka7 Ceny działek, grunty inwestycyjne 07.10.09, 08:07 To są grunty dla firm w W-wie i okolicach a nie dla konkretnej osoby. Nic z tego nie wynika. Przecież Pan X nie kupi dużego terenu pod centrum logistyczne, tylko mała działke pod dom dla siebie. Coś pokręcili i nie wiadomo o co chodzi w tym artykule. www.zw.com.pl/artykul/1,408396_Ceny_gruntow_spadaja__a_chetnych_na_nie_brak.html Odpowiedz Link Zgłoś
203korek ceny działek - ceny mieszkań 12.10.09, 08:25 Stabilizacja cen mieszkań na rynku pierwotnym. Ruszają nowe inwestycje mieszkaniowe , tylko skąd pojawia się kapitały na ich budowe. www.parkiet.com/artykul/7,858236_Deweloperzy_ruszaja__z_nowymi_inwestycjami.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raczej nie Re: Ceny działek.Czy/kiedy spadną? IP: *.gemini.net.pl 12.10.09, 09:31 Ceny raczej nie spadną, bo nie mają do tego powodów :/ Przeczytaj sobie artykuł: Koniec spadku na rynku mieszkań? kryzys jakoś szczęśliwie Polskę omija, więc raczej się weź za zarabianie porządnej kasy, niż licz na to że wyczekasz do 2 tys za metr ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Ceny działek.Czy/kiedy spadną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.09, 01:45 Podobno średnia krajowa to już około 3300zł brutto. Myślę że przewidywania pana Marka Wielgo się spełnią, jak nic w Warszawie średnia cena metra 12k, a może nawet 15. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milanik Re: Ceny działek.Czy/kiedy spadną? IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.10.09, 14:07 Generalną tendencją w II kwartale 2009 r. jest spadek cen działek wokół dużych miast. Największy dotyczy miejscowości podwarszawskich, takich jak Legionów, Łomianki, Stare Babice i Józefów. W niektórych przypadkach cena spadła nawet o 35 proc. cały artykuł: Ceny działek Tabela Odpowiedz Link Zgłoś