Dodaj do ulubionych

Grabalowski na Prezydenta Czestochowy

IP: *.icis.pcz.czest.pl 20.10.02, 13:31
Z tego co widze tutaj, jednoznacznie dla mnie wynika, ze rzeczywiscie Pan
Grabalowski jest osoba najbardziej kompetentna, zeby zostac Prezydentem
naszego miasta.

Ma kwalifikacje i koncepcje rozwoju miasta. A to jest najwazniejsze.

Poza tym sadzac po tym jak "postawil sie" wobec wladz SLD, ma tez charakter.

Obserwuj wątek
    • Gość: adam+ Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 80.48.252.* 20.10.02, 13:50
      Fakt, wygląda na faceta stanowczego, który wie czego chce i , tak mi się
      przynajmniej wydaje, chce się odciąć od częstochowskiej sitwy SLD, jednak
      jedna sprawa bardzo ciąży mi na jego wizerunku, jest to rzecz którą
      najprawdopodobniej pamiętają mu głównie obecni częstochowscy 50 - 60 latkowie:
      dlaczego pan Grabałowski tak skrzętnie ukrywa fakt iż był najbardziej
      surowym "rektorem" częstochowskiego WUML-u w latach 70-tych. Dla
      niewtajemniczonych WUML- Wieczorowy Uniwersytet Marksizmu-Leninizmu. Słynął z
      patologicznej służbistości, moi rodzice nie mogą mu tego wybaczyć. Cóż , może
      to inne czasy???
    • Gość: Czestochowinin Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 203.36.162.* 20.10.02, 14:12
      Pan jest jednym kadytatem na PREZYDENTA MIASTA CZESTOCHOWY !Zadam PANU pytanie.
      Czy da PAN sobie z Katowicami i RZADEM we WARSZAWIE ? Czy ma PAN na ta
      okolicznosc plan ? Zycze wygrania wyborow . Moj glos nalezy do PANA !!!
      CZESTOCHOWIANIN!!!WSZYSCY DO URN WYBORCZYCH I GLOSUJEMY NA PANA
      WOJCIECH GRABALOWSKIEGO !!!!
      CZESTOCHOWIANIN!!!
      • Gość: W.Grabałowski Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 18:53
        Nigdy nie byłem Rektorem WUMLU.Natomiast często wykładałem ekonomikę rolnictwa
        na rozmaitych szkoleniach w tym i organizowanych przez partię.Jeżeli więc już
        to byłem lektorem.Zapis o mojej surowości między bajki trzeba włożyć.Zawsze i
        stale uważałem,że każdy kto się uczy,uczy się z własnej nieprzymuszonej woli i
        zmusić się do tego nikogo nie da.W oświacie dorosłych funkcjonowałem przez
        wiele lat również i w NOT (SITR i SITO).A to co wykładałem ,wykładam i dziś
        tyle,że z innym programem wykładowym.A tak na marginesie w wielu renomowanych
        uniwersytetach wielu krajów i dzisiaj wykłada się filozofię marsistowską.
        Wybitnym znawcą tematu jest L.Kołakowski.A pierwsze wydania Kapitału osiągają
        na giełdach zawrotne ceny.
        Na forum wypowiadałem się dokładnie przedstawiając swój życiorys.Dzisiaj
        dlatego czuję się wciąż z lewicą (prawdziwą) związany,bo w tamtych latach nie
        zrobiłem żadnego draństwa (świństwa) i nadal mogę chodzić z podniesioną głową.
        W odróżnieniu od wielu tych co długo się nie pokazywali a dziś po latach,jak
        Lewica jest u władzy uważają że już można bo już nie ma niebezpieczeństwa.
        Wielu z nich jak mnie (wówczas kandydata Lewicy do Sejmu RP) widziało na ulicy
        to przechodziło na drugą stronę by się nie przywitać.Proszę pozdrowić rodziców.
        50-60 latków.Wielu z nich myśli podobnie jak ja.Budowaliśmy Polskę w miarę
        naszych możliwości i uczciwie,mimo błędów systemu.No i do dzisiaj jakoś jest co
        sprzedawać w procesach prywatyzacyjnych.Ale to inny temat.Pozdrawiam.
        • Gość: TOM Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.mim.pcz.czest.pl 20.10.02, 19:04
          "A tak na marginesie w wielu renomowanych
          uniwersytetach wielu krajów i dzisiaj wykłada się filozofię marsistowską"

Szanowny Panie zupełnie z innych powodów niż wykładało sie ja u nas.

• Gość: W.Grabałowski Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 19:20
            W odpowiedzi TOMOWI !!
            Tak wiem o tym.Tyle tylko,że ludzie myślący z tych nauk zawsze potrafili
            wyciągnąć wartości istotne dla siebie i Kraju.I tak historia tego okresu czeka
            na dobre i obiektywne opracowanie.A co do Marksa - kiedyś w tamtych latach
            próbowałem sprawdzić ilu z tamtejszych działaczy tak naprawdę znało Kapitał i
            ilu go czytało i zapewniem Pana,że to był ułamek procenta.
            A jak rozumiem nie rozmawiamy o nowomowie partyjnej "wicie rozumicie" tylko o
            poważnych sprawach i poważnym stosunku do czyjegoś i własnego życia.Pozdrawiam.
          • Gość: adam+ Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 80.48.252.* 20.10.02, 20:33
            Dziękuję za odpowiedź. Tak wiem że wiedza na temat Marksa i Engelsa jest
            wykładana na wielu uniwersytetach, rozumiem też całkowicie że to co działo się
            na WUML-u było najprawdopodobniej wymuszone przez tamten system. A o tamtych
            rzeczach należy zapomnieć. Ma Pan mój głos w wyborach prezydenckich. A to
            głównie za sprawą odejścia od częstochowskiego SLD, skorumpowanej sitwy kilku
            panów. Miałem w swoim czasie dużo do czynienie z naszym miejskim SLD, to co
            tam wyprawiali (przynajmniej niektórzy) to kpina z nas, z wszelkich zasad,
            kpina z demokracji i ze zwykłej ludzkiej przyzwoitości. Jestem zagorzałym
            lewicowcem ale to co tam wyprawiano, na głosowaniach, na walnym zjeździe SLD w
            cz-wie to skandal. Bardzo się rozczarowałem i wówczas stałem się Pana
            sympatykiem, zwłaszcza gdy widziałem jak SLD zaczęło się przed Panem
            bronić :))))
            Serdecznie pozdrawiam i namawiam innych zwolenników socjaldemokracji do
            głosowania na Pana. Jest pan jedyną lewicową alternatywą dla Częstochowy.
      • Gość: W.Grabałowski Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 19:10
        Dodam,że nigdy tego nie ukrywałem,że byłem lektorem.Jakiż byłby sens ukrywania
        tego faktu ??
        Natomiast co się tyczy współpracy z Katowicami i Warszawą.Głęboko wierzę że i
        tam do konca nie wytrzebiono ludzi pragmatycznie i logicznie myślących.A Ci
        zawsze znajdą wspólny język i płaszczyznę porozumienia.Wciąż mam tam zresztą
        wielu przyjaciół i znajomych myślących podobnie jak ja.Poza tym Częstochowa
        jest Miastem liczącym się z wielu względów i nie da się Go skazać na niebyt
        tylko z tego powodu ,że Prezydentem w pierwszych wolnych wyborach został facet
        który nie godzi się z lokalnymi układami "kolesiowej" władzy.Pozdrawiam.
        • Gość: TOM Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.mim.pcz.czest.pl 20.10.02, 19:17
          Czy uważa Pan że będzie Pan miał tyle argumentów aby walczyć
          z obecnym stanem żeczy , przeciez na końcu zawsze są pieniądze.
          TOM
    • Gość: TOM Przestań... IP: *.mim.pcz.czest.pl 20.10.02, 19:12
      XX - dostajesz jakąś posadę czy co.
      To jest Forum ma nie sluzyć politom tylko nam szarym obywatelom w celu
      wymiany myśli i komentarzy. Politycy maja dosyc powiązań gospodarczych żeeby
      sobie płacić za foldery.

A tak na marginesie to skąd w twoim postkomunistycznym sercu
      tyle libelaryzmu. Też się przefarbowałeś. Taki Rakowski miał
      przynajmniej odwagę i siłe odejść i sie nie wygłupiać jak reszta
      twoich kolegów. Odwagi.

Pozdrawiam p. Grabałowskiego i życzę mu powodzenia, ale są lepsze miejsca
      na politykierstwo.
      TOM.

• Gość: xx Re: Przestań... IP: *.icis.pcz.czest.pl 20.10.02, 19:28
        Nie przestane.

Za bardzo lubie to miasto i dlatego nie przestane.

Chce zeby sie rozwijalo, zeby bylo ladniejsze i zeby Czestochowianie mieli
        lepiej.

Dlatego w koncu mam jednoznaczna opinie:

najbardziej kompetentny jest po prostu Grabalowski.

Poza tym forum jest Czestochowskie, a w tej chwili nie ma wazniejszej sprawy
        dla Czestochowy niz wybory samorzadowe

Tak, bylem w PZPR, bo chcialem cos zrobic dla Polski, a wtedy jeszcze na
        dodatek w wiele rzeczy wierzylem.

W czesc rzeczy nadal wierze: jestem patriota, ale nie znosze nacjonalizmu.
        Jestem wyczulony na biede.

Ale wiem, ze bez rozwoju nic sie nie zrobi. A do rozwoju sa potzrebne pieniadze.
        Na Uczelni codziennie spotykam sie z tym problemem, pracownicy bez przerwy
        zadaja pieniedzy, mlodzi chca isc na studia doktoranckie. A jak to zrobic bez
        tych przyziemnych pieniedzy ?

Pytanie retoryczne, wiec trzeba dzialac i wiem juz, ze bardzo duzo zalezy od
        ludzi. Nauczylem sie tego juz w tamtym systemie - nie lubilem byc bierny.

Lubie jak cos powstaje nowego, wtedy i teraz - nie wazne czy panstwowe czy
        prywatne - wazne zeby sluzylo ludziom. Nauczylem sie nie zazdroscic innym i
        zagladac im do kieszeni, ale powinni robic cos, dawac prace. Dlatego dobrze
        wiem jak cenni sa ludzie bogaci z kapitalem i musimy ich przyciagac za wszelka
        cene. Byl Stacherczak i cos sie dzialo z kinem, nie ma go i nic sie nie dzieje.

W zyciu najwiecej zalezy od nas, od naszej pracy, pomyslowosci, charakteru,
        uporu i tylko w ten sposob mozemy byc bogatsi, lepsi, a biednych bedzie mniej.

Amen.

Gość portalu: TOM napisał(a):

> XX - dostajesz jakąś posadę czy co.
        > To jest Forum ma nie sluzyć politom tylko nam szarym obywatelom w celu
        > wymiany myśli i komentarzy. Politycy maja dosyc powiązań gospodarczych
        żeeby
        >
        > sobie płacić za foldery.
        >
        > A tak na marginesie to skąd w twoim postkomunistycznym sercu
        > tyle libelaryzmu. Też się przefarbowałeś. Taki Rakowski miał
        > przynajmniej odwagę i siłe odejść i sie nie wygłupiać jak reszta
        > twoich kolegów. Odwagi.
        >
        > Pozdrawiam p. Grabałowskiego i życzę mu powodzenia, ale są lepsze miejsca
        > na politykierstwo.
        > TOM.
        >
        >
        >
        • Gość: TOM Re: Przestań... IP: *.mim.pcz.czest.pl 20.10.02, 19:39
          XX chodzi o formę, nie musisz wszystkich namawiać pozwól im dojść
          do tego wniosku , tyle lat uczysz na P.CZ i jeszcze sie tego nie
          nauczyłeś.
          Jestem pewiem, że np. mozliwość dyskucji lepiej sie temu przysłuży
          niz bezpośrednie hymny pochwalne to po prostu trąci myszką.
          Ja osobiscie sobie z P. Grabałowskim z przyjemnością podyskutuję
          ale do wniosku dojdę sam. Nie musisz mnie jeszcze tutaj tym bombardować.
          Ludzie muszą rozmawiać po prostu rozmawiać.

A tak na marginesie to byłeś w PZPR bo Ci to było wygodne nalezy
          miec odwagę sie do tego przyznać - dzisiaj to juz historia, ale Ludzie Cie będą
          szanowac, a i poczujesz się lepiej :)))
          Pozdrawiam TOM.

• Gość: xx Re: Przestań... IP: *.icis.pcz.czest.pl 20.10.02, 19:50
            Pisze co mysle i chyba moge to robic na tym forum ?

A z PZPR to nie bylo takie proste - bylem mlody i po prostu nie wyobrazalem
            sobie, ze mozna inaczej. Po prostu to byla wtedy kwestia mojej wiary.
            Glupiej bo glupiej, ale tak bylo.

Do PZPR zreszta wstapilem w 1979, a wkrotce byla Solidarnosc. I wcale nie bylo
            tak przyjemnie byc wtedy w partii, oj nie. A na koncu nie wypadalo juz uciekac
            jak szczur z tonacego okretu. Trzeba bylo miec jakis honor. Potem w zadnej
            innej partii juz nie bylem. Mam dosc wszelkich partii. Ale wierze w ludzi.

Gość portalu: TOM napisał(a):

> XX chodzi o formę, nie musisz wszystkich namawiać pozwól im dojść
            > do tego wniosku , tyle lat uczysz na P.CZ i jeszcze sie tego nie
            > nauczyłeś.
            > Jestem pewiem, że np. mozliwość dyskucji lepiej sie temu przysłuży
            > niz bezpośrednie hymny pochwalne to po prostu trąci myszką.
            > Ja osobiscie sobie z P. Grabałowskim z przyjemnością podyskutuję
            > ale do wniosku dojdę sam. Nie musisz mnie jeszcze tutaj tym bombardować.
            > Ludzie muszą rozmawiać po prostu rozmawiać.
            >
            > A tak na marginesie to byłeś w PZPR bo Ci to było wygodne nalezy
            > miec odwagę sie do tego przyznać - dzisiaj to juz historia, ale Ludzie Cie
            będą
            >
            > szanowac, a i poczujesz się lepiej :)))
            > Pozdrawiam TOM.
            >
            >
            • Gość: TOM Re: Przestań... IP: *.mim.pcz.czest.pl 20.10.02, 19:56
              XX dalej bym Cie gnębił, ale ujeło mnie jedno
              cytuję: "A na koncu nie wypadalo juz uciekac
              jak szczur z tonacego okretu".

A tak w ogóle to prawie sie wzruszyłem.
              Zdrówko TOM.

Patrz XX do czego ta technologia prowadzi siedzimy
              sobie w ciepełku i dyskutujemy odważnie jak POlak z POlakiem
              a odległość nie ma znaczenia. Warto wierzyć w moc Nauki.
              To taka mała refleksja.

• Gość: W.Grabałowski Re: Przestań... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 19:35
        Wiara w to,że można inaczej dziś zawiodła mnie w dzisiejszą moją
        sytuację.Kandydowania w atmosferze pomówień i zastraszania w połowie wyrzucenia
        mnie z SLD.Nadal wierzę głęboko,że Lewica to ideowi ludzie broniący pewnych
        wartości,wrażliwi na ludzkie problemy i sprawy.Nie zaś grupa "kolesiów"
        realizujących swoje prywatne interesy i poglądy.Nie koteria.Gdyby nie była
        takich idealistów jak ja pewnie byłoby nudniej.Grzegorz Makowski kiedyś w
        przypływie szczerości powiedział mi ,że nie nadaję się do polityki bo jestem
        zbyt prostolinijny.No właśnie !! jestem idlatego przyszłą władzę widzę prosto
        jako pragmatyczne zarządzanie urzędniczym organizmem miejskim dla dobra
        mieszkańców a nie przeciw nim,uczciwie i przy otwartej kurtynie.Pozdrawiam.
        • Gość: TOM Lewica dobra rzecz IP: *.mim.pcz.czest.pl 20.10.02, 19:49
          Szanowny Panie...
          Osobiście jako pracobiorca, życze sobie lewicowych rządów,
          tylko problem polega na tym, że obecnie juz nie występują.
          Jeżeli sie nie mylę to Ronald Reagan powiedział:" najlepszym
          sposobem na komunistów jest ich uwłaszczenie".
          Prosze mi np. powiedzieć czy Pan Miller "pijący drinki
          w Marriocie z panem Kulczykiem lub Gudzowatym" może stwierdzić,
          że jest jeszcze lewicowy. NIe można sprowadzać lewicowości do
          aspektów historyczno światopoglądowych.
          Z wyrazami Szacunku..
          TOM

• Gość: W.Grabałowski Re: Lewica dobra rzecz IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 20:31
            Nie wiem.Trzeba by ich spytać.Ja mogę powiedzieć o sobie że w znacznej mierze
            uznaję wartości lewicowe wyrażające się głównie we wrażliwości na sprawy ludzi,
            społecznej sprawiedliwości (tzn.by obywatel nie był samotny wobec urzędniczej
            nacji i zdecydowanego prymatu kapitału a także nie był bezradny wobec kolesiów
            koterii,cwaniaków i innych układów i układzików) co nie oznacza ,że nie
            rozumiem wagi kapitału,prawa własności i zasad wolnorynkowej ekonomii.Rzecz w
            tym by służyła ona ludziom,by nie było jawnego wyzysku i panoszenia się
            nuworyszy mających w domu jedną książkę - przygody koziołka matołka i modlących
            się do mamony każdego dnia.Dlatego wykładam z radością i wielką
            przyjemnością.Kontakt z młodzieżą uznając za ożywczy i uzdrawiający,za
            napędzający mój intelekt.Socjalliberałowie to na zachodzie spora nacja a
            społeczna gospodarka rynkowa w Niemczech jest temu myśleniu naprawdę bliska.
        • Gość: Pepe Re: Przestań... IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.10.02, 10:47
          przyszłą władzę widzę prosto
          > jako pragmatyczne zarządzanie urzędniczym organizmem miejskim dla dobra
          > mieszkańców a nie przeciw nim,uczciwie i przy otwartej kurtynie

Ten organizm ma raka. Ciekaw jestem ilu urzędników pracuje w tej chwili w
          Urzędzie Miasta, ilu w jednostkach podrzędnych? Myślę, że im więcej tym gorzej.

Pozdrawiam.
    • Gość: internauta Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 21:57
      Panie Grabałowski mój głos juz Pan ma z tego prostego powodu, że jest Pan
      jedynym kandydatem, który umie (chce) posługiwać sie internetem
    • Gość: CZESTOCHOWIANIN Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 203.36.162.* 22.10.02, 09:02
      OBYWATEL WOJCIECH GRABALALOWSKI TO NLEPSZY KANDYDAT NA PREZYDENTA MIASTA
      CZESTOCHOWY!!NA NIM MOZNA POLEGAC JAK NA ZAWISZY !PRZEKONACIE SIE SAMI JAK
      BEDZIECIE NA NIEGO GLOSOWC I ZOSTANIE PREZYDENTEM MIASTA !!
      CZESTOCHOWIANIN !!!
      • maxx5 Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy 22.10.02, 13:00
        ALE WAZWLINA, MDLI MNIE !
      • maxx5 Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy 22.10.02, 13:01
        ALE WAZELINA, MDLI MNIE !
    • Gość: OBYWATEL! Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 203.36.162.* 22.10.02, 13:58
      POZDRAWIAM PANA !ZYCZE PANIE WOJCIECHU GRABALOWSKI WYGRANIA WYBOROW!
      OBYWATEL -CZESTOCHOWIANIN !
      • Gość: ramzes Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.02, 16:23
        moj głos Grabałowski juz ma
        • Gość: MIESZKANIEC Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 203.36.162.* 23.10.02, 06:52
          MOJ GLOS TO WOJCIECH GRABALOWSKI! WIECEJ ODWAZNYCH A BEDZIE SIE NAM ZYLO LEPIEJ
          I BEZPIECZNEJ !!POZDROWIENIA DLA PAN WOJCIECHA !!!
          MIESZKANIANIEC !!!
          • Gość: mieszkaniec Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.10.02, 15:52
            ja prawdopodobnie oddam swój głos na Grabałowskiego - ponieważ jako jedyny
            uczestniczy czynnie w tym forum i całkiem nie głupio gada:).
            tylko czy takich jak ja bedzie więcej.
            zbyt cichą kampanię Pan prowadzi.
            Pana plakaty wiszą tylko pod BGŻ-em, a Wolskiego w całym miescie.
            pozdrawiam i życze powodzenia...
          • Gość: szcz Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czes.gazeta.pl 23.10.02, 15:54
            Gość portalu: MIESZKANIEC napisał(a):

Chłopie, opanuj się. Gdzie się tylko pojawisz na forum
            piszesz dużymi literami. Wyłącz sobie Caps Lock, bo to
            fatalnie wygląda i zacznę myśleć, że masz jakiś kompleks

> MOJ GLOS TO WOJCIECH GRABALOWSKI! WIECEJ ODWAZNYCH A
            BEDZIE SIE NAM ZYLO LEPIEJ
            >
            > I BEZPIECZNEJ !!POZDROWIENIA DLA PAN WOJCIECHA !!!
            > MIESZKANIANIEC !!!
            • Gość: mieszkaniec Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 23.10.02, 16:03
              Gość portalu: szcz napisał(a):

> Gość portalu: MIESZKANIEC napisał(a):
              >
              > Chłopie, opanuj się. Gdzie się tylko pojawisz na forum
              > piszesz dużymi literami. Wyłącz sobie Caps Lock, bo to
              > fatalnie wygląda i zacznę myśleć, że masz jakiś kompleks
              >
              >
              >
              > > MOJ GLOS TO WOJCIECH GRABALOWSKI! WIECEJ ODWAZNYCH A
              > BEDZIE SIE NAM ZYLO LEPIEJ
              > >
              > > I BEZPIECZNEJ !!POZDROWIENIA DLA PAN WOJCIECHA !!!
              > > MIESZKANIANIEC !!!

przykro mi stary - ale od pewnego czasu również ktoś inny wpisuje się jako
              mieszkaniec.
              tak więc to nie ja.
              ja ani razu nie wpisywałem się dużymi literami.
              pozdrawiam...
        • Gość: W.Grabałowski Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 21:34
          Ilość plakatów,bilbordów i ulotek to również sprawa pieniędzy.Nasz komitetowy
          fundusz wyborczy jast bardzo skromny.Staramy się by nasze ulotki docierały
          bezpośrednio do ręki odbiorcy wraz z chwilą rozmowy i wysłuchania uwag.
          Powinno ich być dostatecznie dużo by nazwisko się utrwaliło i nigdy tyle by
          znajdować je w koszach na śmieci,by zaśmiecały ulice i chodniki.Tak zmarnowane
          pieniądze wolałbym ofiarować sierotom lub mp.zdolnej młodzieży jako
          stypendium.Od samego początku postawiliśmy na program i porozumienie ponad
          partyjnymi układami.
          Wczoraj skierowałem do Pana Wolskiego zaproszenie do publicznej debaty na temat
          programów i przyszłości Częstochowy.Niestety odmówił mimo,że oferowaliśmy
          salę,obiektywną,fachową moderacje dyskusji i obietnicę rzetelnej debaty o
          problemach Częstochowy opartej na faktach i prawdzie.
          Pan Wolski wyjaśnił że miał zaplanowane inne spotkanie.Nic nie stało na
          przeszkodzie by przyszedł na spotkanie wraz z tymi których On na spotkanie
          zapraszał.Szkoda.Wielka szkoda.
          • Gość: wyborca Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 22:36
            Panie Grabałowski Wolski nie przyszedł na spotkanie z Panem nie z tego powodu
            ze miał inne spotkania ale z tej przyczyny iz bał sie kompromitacji w starciu z
            takim fachowce jakim jest Pan. Wolski potrafi gadać banały na okrągło i
            obiecywac wszystkim wszystko. Ostatnio na meczu Victorii obiecał że na jej
            stadionie będą się odbywac mecze miedzypaństwowe jak go wybierzemy na
            prezydenta. Piramidalne bzudry. Z wiezy jasnogórskiej wystrzelimy rakietę w
            kosmos jak wybierzemy Wolskiego. Ciekawe kiedy nam to obieca?
            • Gość: PAN Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 203.36.162.* 24.10.02, 05:37
              MOCNO NA PAN WOJCIECHU LICZYMY !!
              PAN Z CZESTOCHOWY !
              • Gość: Desmond Konkrety nie frazesy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 11:02
                Naprawdę ten wątek zaczyna być śmieszny. Mam prośbę do MIESZKAŃCA vel Obywatela
                vel Częstochowianina vel Pana (zawsze ten sam adres), aby przestał słać te
                bałwochwalcze listy na cześć p. Grabałowskiego. Pomóc mu nie pomogą, a raczej
                drażnią. Chciałbym się natomiast odnieść do kilku kwestii poruszanych przez p.
                Grabałowskiego
                1. W jaki sposób będąc Prezydentem chciałby pan przywrócić województwo - nie
                leży to przecież w kompetencji samorządu tylko rządu i sejmu. Wydaje się to
                chyba tylko możliwe gdyby premier był z Częstochowy. Bo prawda jest smutna,
                jeszcze nigdy żaden z naszych posłow nie miał zbyt dużo do powiedzenia w Sejmie-
                na razie same pionki i to jest nieszczęście dla miasta. Natomiast pan z całym
                szacunkiem na razie walczy o zaistnienie na forum miejskim , a co dopiero
                Warszawa.
                2. Krytykuje pan Wolskiego i klikę, ale dlaczego przez 4 lata rządów SLD we
                wszystkich strategicznych głosowaniach był pan razem z nimi. Co więcej jako
                przewodniczący Komisji Skarbu jest pan współodpowiedzialny za zadłużenie,
                kondycję i maraz(s)m w mieście. To przecież moralność Kalego.
                3. I na razie ostanie pytanie. Przypuśćmy, że nie uda się panu przejść do II
                tury, to czy w konfrontacji Wrona - Wolski poprosi pan swoich wyborców o
                poparcie tego pierwszego, czy poprze pan "kolesiów". Powiem szczerze to będzie
                pana prawdziwy chrzest polityczny.
                Z pozdrowieniami
                Desmond
                • Gość: TOM Bardzo dobre pytania IP: *.mim.pcz.czest.pl 24.10.02, 11:24
                • Gość: W.Grabałowski Re: Konkrety nie frazesy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.02, 22:59
                  W odpowiedzi Desmondowi.Wiem dobrze że kompetencje w sprawie województwa leżą
                  po stronie Parlamentu.Nigdzie nie napisałem,że to ja przywrócę
                  województwo.Pisałem natomiast że jestem za jego przywróceniem i wiem jak tej
                  sprawie pomagać.Dyskusja na ten temat toczy się już od kilku dni i nie podobna
                  jej powtarzać ale,przywrócenie województwa to cały obszerny kompleks działań
                  który muszą podjąć i władze miejskie i obywatele i posłowie i Kościół czy
                  Kościoły.Powtarzam z uporem nie jest to tak proste i szybkie jak gotowanie
                  szparagów (jak to ktoś określał),wymaga jednego głosu wszystkich tych którzy w
                  tym województwie mieliby się znależć.Jeżeli ktoś chce w kilku zdaniach
                  konkretów na ten temat to nie wie najzwyczajniej o czym mówimy.Chyba,że chodzi
                  nam tylko o administracyjne zadekretowanie,ze jesteśmy województwem.Tyle,że
                  wówczas nie będzie więzi pomiędzy jednostkami województwa i po jakimś czasie
                  znowu się wszystko rozleci.Dlaczego po dwudziestu latach Olesno tak ochoczo
                  pognało do Opola ??? bo więzi jakie łączą tą miejscowość z ziemią
                  opolską,tradycja,kultura,język,więzy rodzinne były silniejsze od
                  administracyjnej decyzji o powołaniu województwa.W tym problem.I to nie są
                  komunały a konkrety właśnie.Bo taka jest tu rzeczywistość.Pozdrawiam.
                  • Gość: antek Re: Konkrety nie frazesy IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 23:36
                    P.Grabałowski, a odpowiedź na pozostale pytania?
                • Gość: W.Grabałowski Re: Konkrety nie frazesy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 00:53
                  Rzeczywiście pytań było więcej.Odpowiadam dalej.
                  Problem mojej pracy w Radzie na stanowisku Przewodniczącego Komisji Skarbu już
                  wyjaśniałem.Była to mała 8-osobowa Komisja i pracowaliśmy bardzo ciężko.Łącznie
                  posiedzeń było ponad 120.Bardzo rzadko głosowaliśmy.W większości wypadków
                  udawało nam się uzyskiwać kompromis i consensus.Nieprawdą jest że mijająca
                  kadencja Rady cała była zła.Wiele spraw było dobrych i dobrze załatwionych.Mam
                  z tej pracy sporą satysfakcję.Prawdą jest jednak również i to ,że w wielu
                  sprawach się nie zgadzałem z moimi kolegami.Wtedy głosowałem przeciw,bądż
                  wstrzymywałem się od głosu(kiedy nie miałem wyrobionej opinii o sprawie).
                  Protokoły Komisji są do wglądu i naprawdę nie mam się za co wstydzić.Można
                  zapytać o to Kolegów z opozycji którzy mogli sobie przecież pozwolić na
                  krytycyzm w tej sprawie i w sprawie oceny mojej pracy.Pozostawiłem tam jednak
                  przyjaciół nie wrogów.Sprawa zadłużenia przedstawiana jest hasłowo i niepełnie.
                  Alternatywą do kredytów (wcale zresztą nie nadmiernych - bo poziom kredytów
                  inwestycyjnych to 50 - 6o mln.reszta to gwaranncje kredytowe i kredyty obrotowe)
                  była dalsza stagnacja w inwestycjach i zwolnienia znacznej ilości
                  nauczycieli,stare autobusy.
                  Ostro poszliśmy w inwestycje drogowe i jeśli utrzymamy to tempo to Miasto
                  wreszcie zostanie odkorkowane.Kredyt jest po to by z niego korzystać.Trzeba to
                  robić umiejętnie i nigdy ponad granice dopuszczalne a do tego jeszcze bardzo
                  daleko.
                  Ja naprawdę mam szansę przejść do drugiej tury.Ale gdyby się zdarzyło inaczej
                  nie będę nikomu przekazywał głosów i niczego nakazywał.Każdy tą decyzję
                  podejmie w zgodzie z własnym sumieniem i na własną odpowiedzialność.To nie we
                  mnie jest wrogość i nienawiść,to moi koledzy wydalają mnie z SLD nie chcąc bym
                  na nich głosował.To chyba oczywiste.Im się pomyliło posłuszeństwo z lojalnością.
                  To naprawdę nie jest to samo.Umieć przegrać jest większą sztuką niż wygrywać.To
                  pierwsze potrafią tylko wielcy tego świata.Na wygranej świat się nie
                  kończy.Będę miał czas na basen,na pisanie wierszy i książek,na rower,na większą
                  ilość wykładów,na czytanie i podróże i... na internet.Pozdrawiam.
                  • Gość: TOM Re: Konkrety nie frazesy IP: *.mim.pcz.czest.pl 25.10.02, 16:28
                    "Każdy tą decyzję podejmie w zgodzie z własnym sumieniem i na własną
                    odpowiedzialność.To nie we mnie jest wrogość i nienawiść,to moi koledzy
                    wydalają mnie z SLD nie chcąc bym na nich głosował"

Od "kolegów" jest już bardzo blisko do "kolesi". Nadeszła chwila żeby sie
                    opowiedzieć bez zabezpieczania tyłów - im bardzej przestanie byc Pan politykiem
                    tym więcej będzie miał Pan zwolenników. Jak na razie to zbyt duzo dyplomacji.
                    Życie ma szary kolor ale w średniej, nie można trochę wejść do rzeki.
                    A może gdy Pan wygra to Pana koledzy nie wywalą albo włącza spowrotem syna
                    marnotrawnego. No więc odcina sie Pan od obecnie rządzących i śmiało popiera
                    na wypadek wpadki WRONĘ (też logicznie wyglądajacego kandydata lub innego
                    (jakiego)) czy NIe?

szacuneczek:) TOM

• Gość: Alkmena Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 23:35
      To, że jest Pan najodpowiedniejszą osobą, na którą można oddać głos jest rzecza
      oczywistą. Swego czasu miałam przyjemność uczestniczenia w wykładach z
      bankowości z Pana udziałem. Nie jestem fanatykiem, raczej zwykłym szarym
      studentem, który nie przepada za siedzeniem 5-ciu godzin na wykładach i
      słuchaniu o tak nudnych rzeczach, do jakich ( w moim mniemaniu) można zaliczyc
      bankowość. Jednakże na Pańskie wykłady chodziłam z przyjemnością. Ale, ale...
      Poznałam Pana także z tej bardziej zyciowej strony. Zapamiętałam, pewną
      sytuacje - po długich wykładach, (a był juz zmierzch), część studentów miała te
      przyjemnośc, że wsiadła w swoje cztery kółka i ruszyła do domków, reszta
      obległa przystnek 14-stki. Zachował sie Pan jak prawdziwy mężczyzna - podszedł
      Pan do grupki i zaproponował podwiezienie do centrum.
      Taki drobiazg, ale jak bardzo wazny i jak duzo mówiący o drugim człowieku.
      Będę na Pana głosować i namówie innych, aby i oni zrobili to samo.
      • Gość: adamiko Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 00:34
        Desmond zadał Panu, poważnemu kandydatowi na Prezydenta Miasta, bardzo
        konkretne pytania. Proszę odnieść się do wszystkich , a nie tylko do
        województwa, bo z tym Pan raczej nie powalczy ( nie bedzie pan miał poparcia,
        nawet jako Prezydent aktualnie rządzących naszym Państwem). Ważniejsza jest
        sprawa Częstochowy. Kogo Pan, ewentualnie poprze w drugiej turze, gdyby Panu
        się nie udało ( czego oczywiście Panu nie życzę). Jeżeli Pan stawia na
        uczciwość to kto? Jeżeli Pan nie zechce odpowiedzieć teraz to z pewnością to
        pytanie wróci! Czy Wolskiego? - skompromitowanego watażkę, któremu zreszta
        gwóźdź do trumny dzisiaj dodała w radiu FON p. poseł Janik?
        • Gość: adam Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 09:26
          Gratuluje zwyciestwa w plebiscycie Gazety. Nie mam nic przeciwko temu aby
          podobne jak w Gazecie wygrał Pan z Wolskim w drugiej turze.
          • maxx5 Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy 25.10.02, 11:20
            Gość portalu: adam napisał(a):

> Gratuluje zwyciestwa w plebiscycie Gazety. Nie mam nic przeciwko temu aby
            > podobne jak w Gazecie wygrał Pan z Wolskim w drugiej turze.

To było oczywistwe od pierwszego dnia, bez względu na ilość kuponów pozostałych
            kandydatów, było wiadomo kto ma wygrać w Gazecie Wyborczej, tfu

WYBORCA
      • Gość: adamiko Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 00:35
        Desmond zadał Panu, poważnemu kandydatowi na Prezydenta Miasta, bardzo
        konkretne pytania. Proszę odnieść się do wszystkich , a nie tylko do
        województwa, bo z tym Pan raczej nie powalczy ( nie bedzie pan miał poparcia,
        nawet jako Prezydent aktualnie rządzących naszym Państwem). Ważniejsza jest
        sprawa Częstochowy. Kogo Pan, ewentualnie poprze w drugiej turze, gdyby Panu
        się nie udało ( czego oczywiście Panu nie życzę). Jeżeli Pan stawia na
        uczciwość to kto? Jeżeli Pan nie zechce odpowiedzieć teraz to z pewnością to
        pytanie wróci! Czy Wolskiego? - skompromitowanego watażkę, któremu zreszta
        gwóźdź do trumny dzisiaj dodała w radiu FON p. poseł Janik?
    • Gość: olibar213 Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.02, 15:58
      PAN GRABALOWSKI !!! NAJNOWSZA NA SWIECIE TECHNOLOGIA W ODPADACH

ODPADY KOMUNALNE TO NIE PROBLEM TO DUZY DOCHOD DLA MIASTA

Nowoczesna sortownia /kompostownia odpadow komunalnych przynosi dochod okolo
      20 MILIONOW PLN rocznie przerabiajac 100-150 tysiecy ton rocznie. W zaleznosci
      od warunkow moze sie zamortyzowac w przeciagu 2 do maksimum 5 lat.

Zatrudnienie ponad 100 osob,w tym niepelnosprawni,zamkniety obieg wody, Czysta
      ekologiczna,NAJNOWOCZESNIEJSZA NA SWIECIE technologia,chroniona patentami
      miedzynarodowymi w tym polskim.

Dotychczasowe metody sortowania/kompostowania sa nieoplacalne ekonomicznie dla
      Miast, Gmin, Samorzadow.

Inna metoda spalanie zostala juz odrzucona przez UE---pozostawia 32% odpadow
      stalych (balastu),zuzywa rocznie ponad 50 milionow metrow szesciennych wody,
      emituje do kilkudziesieciu tysiecy m³ gazow na godzine.

Koszt budowy spalarni nowej generacji,to 150 MILIONOW DOLAROW,a spalenie jednej
      tony smieci komunalnych wynosi srednio 130 DOLAROW za tone.

Ja proponuje maksimum 10% odpadow stalych (balastu), zadnych gazow, woda w
      obiegu zamknietym.

Z powazaniem Jerzy Szydlowski
    • Gość: olo Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 20:08
      Jak czytam o kolejnych wyczynach Wolskiego i bandy z SLD to nie dziwie się, że
      miał Pan tego dość. Sprawdza się powiedzenie, że kiedy nie wiadomo jak się
      zachować to najlepiej zachować się porządnie
    • Gość: wyborca Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 203.36.162.* 26.10.02, 18:13
      tak ma byc .wojciech grbalowski na prezydenta miasta czestochowy !
      wyborca .
    • Gość: my, wy i oni ! Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 203.36.162.* 27.10.02, 01:12
      tak sobie zyczymy !
      my , wy i oni !
      • Gość: WYBORCA Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 203.36.162.* 28.10.02, 05:51
        SZANOWN PANIE WOJCIECHU GRABALOWKI !BYL PAN MOIM I MOJEJ RODZINY KANDYDATEM NA
        PREZYDENTA MIASTA CZESTOCHOWY !BEDZIEMY NA NASTEPNE WYBORY NAMAWIAC PANA ABY
        PAN ZLOSIL SWOJA KANDYTURE !WYGRANIE WYBOROW GWARANTOWNE !BEDZIEMY POSIADAC
        WIECEJ DOSWIADCZENIA !MAM NA TEN TEMAT SWOJE ZDANIE ! ZYCZE PANU I RODZINIE
        WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO I ZAPRASZAM NA URLOP DO SIEBIE!WYPOCZYNEK GWARANTOWANY
        SERDECZNY - WYBORCA !
        • Gość: W.Grabałowski Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.02, 23:24
          Wszystkim miłym sympatykom i wyborcom a także internautom i dyskutantom na
          niniejszych łamach serdecznie dziękuje.Wasze wsparcie i otucha tak bardzo
          pomocne w czasie kampanii było mi potrzebne.Pomagało mi i dodawało sił w
          wyborczej walce.Przekonywało,że podjęty wysiłek nie jest oparty tylko o moje
          przekonanie słusznej walki o dobro samorządu i demokrację ale i Wasze odczucia
          tej słuszności.Ten trudny czas pozostanie w mej wdzięcznej pamięci.DZIĘKUJĘ !!!
          • Gość: Wlodek Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: proxy / *.vf.shawcable.net 31.10.02, 02:34
            Gość portalu: W.Grabałowski napisał(a):

> Wszystkim miłym sympatykom i wyborcom a także internautom i dyskutantom na
            > niniejszych łamach serdecznie dziękuje.Wasze wsparcie i otucha tak bardzo
            > pomocne w czasie kampanii było mi potrzebne.Pomagało mi i dodawało sił w
            > wyborczej walce.Przekonywało,że podjęty wysiłek nie jest oparty tylko o moje
            > przekonanie słusznej walki o dobro samorządu i demokrację ale i Wasze
            odczucia
            > tej słuszności.Ten trudny czas pozostanie w mej wdzięcznej
            pamięci.DZIĘKUJĘ !!!

Jesli moge jeszcze slowo, to wydaje mi sie, ze to byl dobry przyklad, zeby
            skorzystac z takiego forum jak to do przedstawiania swoich racji.
            Szkoda, ze inni kandydaci nie byli tacy odwazni...
            Opinia publiczna nie gryzie.
            A my czestochowianie mieszkajcy kawalek [czasem spory] od Warty tez mamy wiele
            spostrzezen, ktore mozna wykorzystac.
            Swiat sie zmniejszyl od kilku lat, a problemy miejskie sa wszedzie dosyc
            podobne.
            I dzieli nas tylko ..... klikniecie paru klawiszy.
            Najlepszego!
            • Gość: EDWARD Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 203.36.162.* 31.10.02, 08:57
              SZANOWNY PANIE GRABALOWSKI !JEST PAN W NASTEPNYCH WYBORACH NASZYM KANDYDATEM NA
              PREZYDENTA CHESTOCHOWY .DLATEGO NASZYM ,ZE ZABIERAM GLOS W IMIENIU
              RODZINY .ZNAMY PRZCZYNY NIEPOWODZENIA W TYCH WYBORACH .SA ONE
              PROSTE .GLOSOWALO 28.9% WYBORCOW , A 71.1% NIE GLOSOWALO .WYNIK Z TEGO =PAN
              WRONA I PAN WOLSKI W DALSZYCH WYBORACH !JESZCZE JEDEN PRZYKLAD . W KATOWICACH
              GLOSOWALO WIECEJ WYBORCOW NIZ W CZESTOCHOWIE I SLD PRZEGRALO WYBORY !!NASTEPNE
              WYBORY BEDA NALEZYC DO NAS !TO BEDA PRAWDZIWE DEMOKRATYCZNE WYBORY . POD
              WARUNKIEM ZE WSZSCY BEDA GLOSOWAC !CZESTOCHOWA BEDZIE CZESTOCHOWA I
              WOJEWODZTWEM !!
              MOCNO POZDRAWIAM I ZYCZE DUZO ZDROWIA !!
              EDWARD !!!
          • Gość: inka_m Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.02, 20:30
            SZKODA, WIELKA SZKODA że się Panu (czytaj: nam) nie udało. Nie rozumiem
            dlaczego. Każdy z kim gadam głosował na Pana, a Pan przegrał! Mówi Pan mądrze,
            chce Pan zrobić coś dla miasta i nas ponad politycznymi podziałami, a Pan
            Wolski i jego "ekipa" obchodzą Pana jak zadżumionego! Co tu jest grane?
            Czy dla panów od Szczuki nic nie jest w stanie być nauczką? Zawsze będą
            udawać,że deszcz pada?! Arogancja tych panów jest przerażająca. Pycha i
            zadufanie, żądza władzy i pieniędzy, brak logiki. Jak im to odpowiada, to wio!
            ale dlaczego nieprzemyślanymi decyzjami narażają nas, mieszkańców na rządy tej
            Wrony! Oni mają swoje stołki i nas w d... a co my mamy zrobić z tym pasztetem
            który nam wyszykowali?
            • Gość: AH Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 203.36.162.* 31.10.02, 22:42
              INKA BADZ Z NAMI !MOJ KANDYDAT TO TEZ PAN WOJCIECH !PRYLACZ SIE DO PORTALU CHCE
              POGADAC .ZAPREASZAM !JEST NAS JUZ 5 OSOB !BEDZIE CIEKAWY TEMAT !
              POZDRAWIAM !
              • Gość: inka_m Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.02, 21:10
                Cóż, chętnie się przyłączę, ale to już nie ma znaczenia. Przegrana jest
                przegraną i nic tu już więcej nie wymyślimy. My nie mamy wpływy na to kto i JAK
                będzie rządził w naszym mieście. Dlatego pisałam,że to najgorszy scenariusz.
                Ani Wolski ani Wrona! A Grabałowski przepadł, choć jest z tej trójki najlepszy
                i najmądrzejszy. Jak tu przeczekać te cztery lata? Ech, durne ludzie wybrali bo
                Kościół kazał...Nawet pisać mi się nie chce..Pozdrawiam Pana Grabałowskiego i
                Was !
                • Gość: EDWARD Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: 203.36.162.* 04.11.02, 01:25
                  WITAMY CIEBIE NINO !MAMY WIEKSZE DOSWIADCZENIE !A ICH KADENCJA SZYBKKO MINIE !
                  " MASA PRZENOSI GORY "NASZ ORZEL POKONA WRONE I WOLSKIEGO !!!
                  MOCNO CIEBIE POZDRAWIAM !
                  EDWARD .
    • Gość: bebe Re: Grabalowski na Prezydenta Czestochowy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 08:31
      Czy byłeś za mało czerwony,czy za mało,czy za mało było obiecanek-cacanek,czy
      za dużo prawdy.Ludzie lubią być okłamywani i tumanieni obiecankami z gruntu nie
      realnymi.Po co komu wiedzieć,...że braknie na węgiel jak marzy o pierśćionku z
      brylantem.Pozdrawiam -Realista
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka