Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie.

IP: *.waw.cdp.pl 14.01.02, 10:23
    Cały czas nie mogę się zdecydować - co lepsze. Z jednej strony, kominkiem
    zamkniętym mozna troche dogrzać mieszkanie, z drugiej otwarty - to taki miły
    nastrój, no koszt instalacji chyba znacznie mniejszy. Zamknięty -
    bezpieczniejszy, ale przecież otwarty rozpalę tylko jak będę w domu itd. Czy
    mozecie podzielić się swoimi opiniami na ten temat, co macie lub co planujecie
    mieć w swoich domkach i co was do tego przekonało. Jedno jest pewne - kominek
    muszę mieć. Będę wdzięczna za Wasze wypowiedzi. Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Robert Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 10:53
        Ja planuję wkład kominkowy ,po prostu ze względów ekonomicznych.Taki kominek
        może mieć 80% sprawności ,bezpieczeństwo, brak przykrych zapachów a jeżeli jest
        szyba panoramiczna to wizualnie nie ma różnicy.
        • Gość: Jola Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: 158.66.46.* 14.01.02, 11:32
          Ja też, z tych samych ekonomicznych względów, o których wspomniał Robert, będę
          miała wkład kominkowy. Chociaż uwielbiam otawrty ogień w kominku, zapach
          palącego się drewna, nastrój jaki się wytwarza... ale rozsądek musi wziąć górę.
          Przeróbki po wybudowaniu, to zmarnowane pieniądze.
          Pozdrawiam
          • Gość: Robert Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 11:39
            Popieram opinię Joli ,a jeśli chodzi o bespośredni kontakt z ogniem to nic nie
            zastąpi ogniska w ogródku i pieczonych kiełbasek lub ziemniaczków.
            Pozdrawiam
            • Gość: Sylwia Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 14.01.02, 12:30
              Gość portalu: Robert napisał(a):
              > Popieram opinię Joli ,a jeśli chodzi o bespośredni kontakt z ogniem to nic nie
              > zastąpi ogniska w ogródku i pieczonych kiełbasek lub ziemniaczków.
              > Pozdrawiam >

Dlatego mój kominek jest zaprojektowany na tarasie.
              Czy ktos ma podobne rozwiązanie ???

• Gość: Jola Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? IP: 158.66.46.* 14.01.02, 13:18
                Sylwia, Robert proponuje ziemniaki z ogniska!
        • Gość: Robert Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 17.01.02, 21:58
          Witaj Bobku ,dzięki że podzieliłeś się z nami spostrzeżeniami z targów ,jak
          możesz podaj namiary na tego polskiego producenta.
          Pozdrawiam.
      • Gość: Doki Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.turboline.skynet.be 14.01.02, 13:16
        Wystarczy obejrzec sufit nad otwartym kominkem, by wolec zamkniety. Chocby nie
        wiem jak dobry byl ciag w kominie, zawsze leci na pokoj troche sadzy.
        No i w zamknietym kominku mozna palic czesc smieci.
        • Gość: balbina Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.pekao.com.pl 14.01.02, 13:30
          Naprawdę? Ale jakie śmieci? Czy to nie zaszkodzi tym wszystkich filtrom i innym
          urządzeniom w instalacji ? Bo ja też będę miała taki zamknięty z
          rozprowadzonymi przewodami do innych pokoi, ale wydaje mi się, że tylko drewno
          się nadaje...A czy rzeczywiście taka instalacja kominkowa daje dużo ciepła? Np.
          w takie mrozy jak ostatnio były to chyba jednak nie wystarczy sam kominek?
          • osssa Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. 14.01.02, 14:05
            A ja już mam , francuski , oryginalny wkład.
            Dlatego radzę : zamknięty , zamknięty i jeszcze raz zamknięty!!!!
            Kiedy mąż zdecydował że będzie to kominek zamknięty i pokazal mi na fotografii
            jak to wygląda , o mało nie płakałam!
            Mówiłam mu ,że kojarzy mi się z kremacją i takie tam inne bzdury.
            Przyjaciele , równocześnie z nami zbudowali otwarty. Teraz przyznają ,że
            popełnili błąd. Zawsze czuć u nich w salonie zapach sadzy , a o suficie , wokół
            kominka , szkoda mówić. Nie wspomnę też o funkcji grzewczej.
            Mój jest piękny , zbudowany z czerwonej klinkierowej cegiełki (tez francuskiej)
            i z dębowego drewna , ma pochyły czopuch i jest asymetryczny.
            Uwielbiam rozpalać w nim , patrzeć jak buzuje ogień i grzać się w jego ciepełku.

Budujcie zamknięty !

To tylko moja subiektywna opinia , ale naprawdę szczera.

:))

osssa
          • Gość: Doki Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.turboline.skynet.be 14.01.02, 15:09
            Przewody nie rozprowadzaja spalin, tylko powietrze nagrzane od plaszcza
            kominka, wiec chyba nie ma problemu.
            Co do spalania smieci: jesli kominek ma w dnie komory spalania wentylatory, to
            mozna wrzucic wszystko, ewentualnie pare kawalkow antracytu (do kupienia w
            lokalnym supermarkecie) na dno i pojdzie. Przeciwnicy twierdza, ze komin sie
            bardziej brudzi, wiec nie ma sensu i ryzyko zapalenia sadz, zwolennicy
            kontruja, ze wywozka smieci tez kosztuje.
      • Gość: Tom Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: 10.48.1.* 14.01.02, 16:10
        kup sobie wkład (czyli kominek zamknięty) z możliwością podnoszenia szyby do
        góry (wtedy szyba chowa się w obudowie kominka i masz kominek otwarty); dwa w
        jednym! siedzisz przy kominku z podniesiona szybą, chcesz iść spać to
        opuszczasz szybę. przyzwoity wkład z podnoszoną szyba kosztuje ok. 2.500,- pln.
        pzdr.
        • Gość: Karolina Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: 62.89.101.* 14.01.02, 16:39
          Dzieki za opnię. Wynika z nich, że bezwzględnie - zamknięty. No dobrze, a ile
          to wszystko z rurami, wkładem itp kosztuje? Montuje się samemu, czy lepiej
          zatrudnić ekipę. Jaką markę polecacie/ odradzacie? Dzięki
          • Gość: Tom Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: 10.48.1.* 14.01.02, 17:21
            wkład z otwieraniem szyby do góry - 2.500,-
            materiały (gips/karton, rury, inne) - 1.300,-
            kamień (marmur) w zależności od projektu - 1000,- 1500,- kamień izoluje wkład
            od reszty kominka
            robocizna 1.700 - 2.500,-
            RAZEM - od 6-7 tys w góóóóóóóre :) pzdr
            PS mój kominek kosztował 9 tys.
            • Gość: Karolina Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.waw.cdp.pl 15.01.02, 09:12
              Dzięki Tom, czy możesz podać nazwę producenta / dystrybutora swojego kominka i
              napisać czy dobrze Ci ten kominek się sprawuje?
              • Gość: Tom Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: 10.48.1.* 15.01.02, 09:39
                wkład kominkowy jest produkcji firmy GABO Les Foyers. Sądząc po cenie nie jest
                to coś nadzwyczajnego. Dla mnie najwazniejsze było to ,aby wkład był zamknięty
                a jednocześnie po podniesieniu szyby do góry (chowa sie w obudowę kominka i jej
                nie widać) było palenisko otwarte. Jak się sprawuje? Jeszcze nie wiem, bo
                dopiero kończą mi go montować :) Z tego co się dowiedziałem ważny jest nie
                tylko wkład ale też: wykonanie samego komina, dostarczanie powietrza do
                kominka najlepiej jakąś instalacją doprowadzającą, warto też ustawić tzw.
                "strażaka" na końcu przewodu kominowego na dachu, wtedy powietrze nie wraca do
                komina...
          • Gość: bobek Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: 157.25.192.* 15.01.02, 11:04
            Jutro jadę na targi do Poznania aby sie zainspirować - również kominkami.
            Jednak z analizy rynku wynika,że również polscy producenci mają coś do
            powiedzenia. Bo sam wkład - szukam wkładu z prostą szyba podnoszona do góry -
            kosztuje w Polsce od 1.800 do 5500. I różnią się różnymi szybrami,
            deflektorami, mechanizm em podnoszenia szyby, samooczyszczaniem szyby
            przedniej,sposobem pobierania powietrza itp. Więc wybór nie jest wbrew pozorem
            najprostrzy.A polskie kominki w cenie dobrej mają te wszystkie bajery.
            Podzielę się spostrzeżeniami po powrocie.
            Robert vel bobek
            • Gość: bobek Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: 157.25.192.* 17.01.02, 13:01
              Witam po Targach
              Niestety były tylko niemieckie kominki( nie wiem czy dobrze zapamiętałem nazwę -
              Spartherm) - niesamowity, nowoczesny design obudów. Żadnych polskich nie było.
              Ale w katalogach które kupiłem jest nam,iar na polkiego producenta - najdrozszy
              kinek wg cenników to 2 400 z panoramnmiczną podnoszoną szybą. Chce rozpoznać
              ten temat.
              Robert
              • zizzi Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. 17.01.02, 13:43
                Zamknięty.Poza tym nie wieje wiatr w kominie wietrzne dni ,gdy nie palisz
                (oszczędzasz ciepło).
                • Gość: Karolina Do Roberta. IP: *.waw.cdp.pl 18.01.02, 08:53
                  Jak już się rozeznasz w tych kominkach to podziel się swoimi spostrzeżeniami.
                  My niestety nie mogliśmy być na targach, a propos było coś ciekawego, jakieś
                  nowości?
                  • Gość: Robert Re: Do Roberta. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 19:24
                    OK, mysle,ze jasność w tym temacie bedę miał w ciągu najbliższego tygodnia :))
                    A na targach każdy szuka czegos innego. Mnie interesowała wykończeniówka a
                    ponadto ww kominki, sauny, rekuperatory. Ale to co mnie zaciekawiło ty był
                    kamień trawertyn, płytki różnych polkich firm oraz płyta z pianki do pomocy w
                    aranżacji wnetrz firmy Wedi. A saun i rekuperatorów ( za wyjątkiem REKU0 nie
                    było :(((
                    • Gość: Ulka Re: Do Roberta. IP: *.chello.pl 18.01.02, 21:11
                      Robercie czy mozesz cos napisac o trawertynie? Tez mi sie ten kamien podoba,
                      ale nie wiem o nim duzo. Do jakich celow chcesz go uzyc? do budowy kominka? Czy
                      znasz juz miejsca w Warszawie gdzie warto go kupowac?
                      I do czego ta plyta z pianki sluzy?
                      • Gość: Robert Do Uli IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 21:23
                        Oto link
                        www.trawertyn-jagiello.pl/
                        tam jest troche wiedzy, opis i cennik. Ja byłem wczoraj w Warszawie na
                        Kłobuckiej 8 paw. 103 - dostałem nawet próbki tego kamienia. Mysle o
                        wykorzystaniu go na schody i moze na obłozenie kominka.
                        Płyty firmy Wedi
                        www.wedi.pl/

Mozna jej użyć do różnych celów ( strona WWW) ale na targach był mały katalog i
                        pokazano przykładowe zastosowania przy aranżacji lazienki przed położeniem
                        płytek - słupki, półki, fantazyjne blaty, podwieszenia dla halogenów itp.
                        • Gość: Ula Re: Do Roberta IP: *.chello.pl 19.01.02, 21:04
                          Slicznie Ci dziekuje!
      • Gość: Rena Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: 192.168.1.* 18.01.02, 08:57
        Otwarty ! Żywy ogień stwarza wyjątkowy nastrój. Ogień za szybą ?
        ... mam taki program komputerowy. Z tego co wiem coraz więcej osób
        decyduje się na kominki otwarte. Ja też się zdecydowałam i szczerze
        polecam.
        • Gość: Karolina Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.waw.cdp.pl 18.01.02, 17:44
          Dlaczego nie przekonują Cię powyższe argumenty? Mi też podobają się szalenie
          otwarte kominiki, ale jak tu ktoś juz wczesniej napisał ekonomia bierze górę.
          Co Ty na to?
      • Gość: majo Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.cps.pl 18.01.02, 18:26
        wszystko zalezy od tego po co ci kominek. jezeli ma ogrzewac chalupe, to
        zamkniety, ale taki, ktory mozesz sobie otworzyc (w bok lub w gore, albo w
        ogole wymontowac drzwiczki - to nieskomplikowane i dopuszczalne na czas palenia
        otwartego) i popatrzec na zywy ogien. ja (a takze kilku moich znajomych) uzywam
        od paru lat norweskiego jotula i nie dam sie przekonac ze zabojady wiedza
        wiecej od norwegow na temat ogrzewania chalupy drewnem. jest cudownie. ale
        palenie smieci to wioska i dyskomfort dla kominka i komina, a takze dla
        srodowiska. poza tym wszystkim zawsze mozesz zrobic sobie w ogrodzie ognisko, a
        jak dotad nie slyszalem o zamknietych ogniskach.
        • Gość: Doki Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.turboline.skynet.be 18.01.02, 19:41
          Gość portalu: majo napisał(a):
          > ale palenie smieci to wioska i dyskomfort dla kominka i komina, a takze dla
          > srodowiska.

To zalezy. Te kominki celowo sa wyposazane w wentylatory, aby ulatwic spalanie
          smieci. Moze i wioska, ale wywoz smieci jest drogi i klopotliwy. Dyskomfort:
          zgoda. Zreszta, sytuacja jest podobna do tej z mlynami do odpadkow montowanymi na
          kanalizacji. A co do srodowiska: te smieci i tak zostana spalone.

> poza tym wszystkim zawsze mozesz zrobic sobie w ogrodzie ognisko,

Nawet nie probuj! To juz chyba tylko w Polsce mozliwe, albo w rezydencyjnych
          dzielnicach, gdzie sasiednie domy oddalone sa od siebie o pol kilometra.

> jak dotad nie slyszalem o zamknietych ogniskach.

A betonowy kominek z rusztem nie wystarczy?
        • Gość: Robert Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 20:35
          Gość portalu: majo napisał(a):

> wszystko zalezy od tego po co ci kominek. jezeli ma ogrzewac chalupe, to
          > zamkniety, ale taki, ktory mozesz sobie otworzyc (w bok lub w gore, albo w
          > ogole wymontowac drzwiczki - to nieskomplikowane i dopuszczalne na czas palenia
          >
          > otwartego) i popatrzec na zywy ogien. ja (a takze kilku moich znajomych) uzywam
          >
          > od paru lat norweskiego jotula i nie dam sie przekonac ze zabojady wiedza
          > wiecej od norwegow na temat ogrzewania chalupy drewnem. jest cudownie. ale
          > palenie smieci to wioska i dyskomfort dla kominka i komina, a takze dla
          > srodowiska. poza tym wszystkim zawsze mozesz zrobic sobie w ogrodzie ognisko, a
          >
          > jak dotad nie slyszalem o zamknietych ogniskach.

Witaj Majo.Z uwagą przeczytałem twoją wypowiedź i powiem Ci że to co mówisz o
          kominkach ,,Jotul" potwierdza moją wiedze zebraną na temat ogrzewania wkładami
          kominkowymi.Jestem przed kupnem wkładu i wszystko co wiem na ten temat wskazuje
          że kupię wkład ,,Jotul" lub mało mi jeszcze znany(zbieram wiadomości),,Fondis".
          Jako użytkownik ,,Jotula" proszę wzbogać moją wiedzę na temat tej
          firmy .Interesują mnie takie fakty jaką moc ma twój wkład ,jaką powierzchnię
          ogrzewasz,ile spalasz drewna w jakim czasie i ile wkład trzyma żar bez dokładania
          drewna.Ponadto czy zauważyłaś jakieś nieprawidłowości w funkcjonowaniu.
          Proszę odpiszi.
          Pozdrawiam Robert.
          • Gość: majo Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.cps.pl 20.01.02, 21:09
            >
            > Witaj Majo.Z uwagą przeczytałem twoją wypowiedź i powiem Ci że to co mówisz o
            > kominkach ,,Jotul" potwierdza moją wiedze zebraną na temat ogrzewania wkładami
            > kominkowymi.Jestem przed kupnem wkładu i wszystko co wiem na ten temat wskazuje
            >
            > że kupię wkład ,,Jotul" lub mało mi jeszcze znany(zbieram wiadomości),,Fondis".
            > Jako użytkownik ,,Jotula" proszę wzbogać moją wiedzę na temat tej
            > firmy .Interesują mnie takie fakty jaką moc ma twój wkład ,jaką powierzchnię
            > ogrzewasz,ile spalasz drewna w jakim czasie i ile wkład trzyma żar bez dokładan
            > ia
            > drewna.Ponadto czy zauważyłaś jakieś nieprawidłowości w funkcjonowaniu.
            > Proszę odpiszi.
            > Pozdrawiam Robert.

witaj robert,
            ja osobiscie uzywam tego typu pieca w domu letnikskowym i nie jest to typowy
            wklad, tylko wolno stojacy piec typu 8TD. ogrzewa mi 80 m2 domku. jak porzadnie
            sie w nim rozpali to dobrze wysuszone polana brzozowe spalaja sie w 6-7 godzin,
            ale koncowka tego palenia to juz spadek temperatury i lepiej dokladac po ok 5
            godzinach. jak dotad zadnych problemow technicznych oprocz trudnosci w utrzymaniu
            w czystosci szyby (nawet przy uzyciu magicznego jotulowskiego plynu troll). z
            osob znajomych kilka uzywa wkladow do ogrzewania domow, kilka podobnie jak ja do
            letniakow. wszyscy sa zadowoleni. kupowalismy te piece polecajac je sobie
            nawzajem. trudno jest mi uwierzyc, ze kupiony za 1200 zl polski wklad mialby
            dzialac niezawodnie i skutecznie. zauwazylem tez, ze personel sklepow jotula
            (mialem do czynienia ze sklepami w bydgoszczy i gdansku) jest bardzo fachowy i
            mozna od nich wyciagnac naprawde duzo szczegolow. jak kupowalem piec
            zastanawialem sie nad fondisem, ale wlasnie dyletanctwo sprzedawcy mnie do tego
            zrazilo. no i mam jutula. i dobrze. pozdrawiam i zycze wielu milych chwil przy
            kominku. majo
            ps. w drewno warto sie zaopatrzyc w lesnictwie zima i wczesna wiosna,
            wlasnorecznie porabac i wysezonowac. jest znacznie taniej niz u sprzedawcow
            gotowych polan i masz pewnosc, ze drewno schlo tyle ile potrzeba.

• Gość: Robert Re: Do Majo IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 20.01.02, 22:25
              Majo jeszce raz dziekuję za tak wyczerpującą odpowiedź,również pozdrawiam i
              życzę wszystkiego dobrego.
      • Gość: Robert Do Karoliny IP: 157.25.192.* 22.01.02, 10:28
        Ostatnio rozmawiałem zarówno z polskimi producentami jak i wykonawcami.
        najwyżej sa punktowane kominki niemieckie i norweskie (Jotul) - ze wzggledu na
        długi czas utrzymywania ognia ( szczelność) francuskie i polskie sa na podobnym
        poziomie, z tym,że polskie firmy HAjduk wydaja sie lepsze ( wyłożone szamotem,
        automatyczne szybry itp. Szyba otwierana do góry ma dwa mankamety - trudno
        utrzymac higienę szyby ( nawet pyroliza nie rozwiązuje problemu)a mechanizm
        podnoszenia szyby powoduje,że nie mozna wykonać komika małego iz grabnego o
        jaki mi chodzi, tylko duży i rozbudowany z przodu. NAjlepiej więc kupic taki, w
        którym łatwo zdjąć szybę aby cieszyć się odkrytym ogniem.

pozdrawiam

Robert (ten drugi :)) )
        • Gość: Karolina Re: Do Karoliny IP: *.waw.cdp.pl 22.01.02, 10:48
          Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Przekonaliście mnie,że chyba jednak warto
          zainstalować kominek zamkniety z otwieraną lub zdejmowaną szybą. Poniewaz nie
          planuję instalowania przewodów rozprowadzajacych gorące powietrze po całym
          domu, a tylko do salonu i hallu po sąsiedzku, czy ktoś może więcej mi o tym
          opowiedzieć. Jak to działa i na co zwracać uwagę przy montażu, jaką moc
          powinien mieć kominek itp.? Dzięki i pozdrawiam wszystkich.
          • Gość: Robert Re: Do Karoliny IP: 157.25.192.* 22.01.02, 10:57
            Rozmawiaj juz z fachowcami od budowy kominków. Chciałem sobie sam zrobić cały
            kominek, ale przyzna, szczerze,że "wymiękłem" - Chyba zlece ( koszt robocizny -
            2-2,5 tys.
            Chyba że znajdę ładny kominek do samodzielnego montazu. Może ktoś ma namiary na
            taka firmę, która sprzedaje w ten sposób ?

• Gość: Irek Re: Do Karoliny IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.01.02, 11:46
        Mam jeszcze jedną propozycję : kominek zamknięty z wężownicą , który jest
        włączony do systemu centralnego ogrzewania , działa naprawdę super ,jak
        co to mogę przytoczyć parę szczegółów .
        Pozdrawiam Irek
        • Gość: Wojtek Re: Do Karoliny IP: 10.202.2.* 22.01.02, 12:38
          No to przytocz, bo brzmi ciekawie. Mam już centralne i kominek do przebudowy (zostal po starym
          wlascicielu).
          • Gość: Irek Re: Do Karoliny IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.01.02, 13:34
            Kominek kupiłem w firmie CTM w Głownie koło Łodzi .Firma jest włoska , podobno
            jest przedstawicielstwo na ul. Bartyckiej w Warszawie . Kominek kosztował
            ok.5500
            PLN plus podłączenie do centralnego ok. 800 PLN . Zasada działania jest prosta
            palisz w palenisku , które ogrzewa wężowicę . Po dojsciu do odpowiedniej zadanej
            temp. włącza się pompka i ciepła woda zaczyna cyrkulować w sieci a tym samym
            nie włącza się piec centralnego ogrzewania , a zapotrzebowanie na ciepło
            pobierane jest z kominka . Jeżeli chcecie jakieś dokładniejsze dane techniczne
            to wieczorem jak dojadę do domku .
            Pozdrawiam Irek
            • Gość: Wojtek Re: Do Karoliny IP: 10.202.2.* 22.01.02, 16:58
              Jasne. Ciekawe czy zadziałałoby z moim piecem dwusystemowym Vailanta? I czy
              wtedy musi koniecznie byc kominek zamknięty?
              • Gość: Irek Re: Do Karoliny IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.01.02, 17:42
                Ja mam piec Wiessmana , ale czy jest to piec jedno systemowy czy dwu nie ma
                chyba znaczenia bo gdy palisz w kominku to on przejmuje role grzewczą i piec
                się nie włącza bo jego czujniki odbierają wzrost temp. i nie załączają pieca .
      • Gość: Irek Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.wave.net.pl 22.01.02, 20:05
        Jak chcesz więcej informacji to odwiedż
        adres:www.profit.gdynia.pl/kominki.html
        Pozdrawiam Irek
      • Gość: Jagoda Re: Kominek otwarty, czy zamkniety? Doradźcie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.02, 22:45
        Od początku byłam przkonana do kominka zamkniętego z rozprowadzeniem ciepłego
        powietrza do innych pomieszczeń.Mama jednak wątpliwości co do niektórych
        szczegółów technicznych. Czy ktoś wie np. jak to jest z doprowadzeniem zimnego
        powietrza do kominka? Czy to ma być rura w podłodze doprowadzająca powietrze z
        zewnątrz, z wylotem pod wkładem kominkowym i jeśli tak to z czego i o jakiej
        średnicy? A może to jest jakoś inaczej. Ponadto czy wystarczy, aby ogrzane
        powietrze przemieszczało się grawitacyjnie czy może niezbędne jest urządzenie
        wymuszające obieg powietrza. Wszystkie pomieszczenia , które chcę ogrzać
        znajdują się na poziomie parteru.Nie wiem też, czy lepszy jest taki wkład z
        kilkoma wylotami ciepłego powietrza w jego górnej części z których każda rura
        idzie w swoją stronę, czy może wkład z jednym otworem, nad którym potem
        zamontowany jest taki metalowy dystrybutor, do którego dopiero podłączone są
        rury.Pozdrawiam wszystkich inwestorów.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka