Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sprzedajcie, kupujcie mieszkania, domy

23.09.08, 10:14
    Póki jeszcze czas. Od nowego roku nie będziecie mieli szansy.
    Cudowna PO zadbała tylko o wysokość opłat za certyfikat energetyczny.
    Ministerstwo Infrastruktury wciąż nie opracowało dwóch rzeczy najważniejszych : sposobu mierzenia konsumpcji energii przez budynek, mieszkanie i wyglądu certyfikatu, który uniemożliwi podrabianie.Za sprzedaż mieszkania bez certyfikatu narazicie się na grzywnę, to raz. Dwa, żaden notariusz nie sporządzi aktu notarialnego.
    Cudowna PO:(
    Obserwuj wątek
      • hummer Ale tylko dla nowych domów :) 23.09.08, 10:29
        jola_iza napisała:

> Póki jeszcze czas. Od nowego roku nie będziecie mieli szansy.
        > Cudowna PO zadbała tylko o wysokość opłat za certyfikat energetyczny.
        > Ministerstwo Infrastruktury wciąż nie opracowało dwóch rzeczy najważniejszych :
        > sposobu mierzenia konsumpcji energii przez budynek, mieszkanie i wyglądu certy
        > fikatu, który uniemożliwi podrabianie.Za sprzedaż mieszkania bez certyfikatu na
        > razicie się na grzywnę, to raz. Dwa, żaden notariusz nie sporządzi aktu notaria
        > lnego.
        > Cudowna PO:(

Zapomniałaś dodać. :)
        • jola_iza Re: Nie zapomniałam 23.09.08, 10:52
          Zwolnione z certyfikatu są tylko budynki zabytkowe. Jeżeli sprzedajesz lub
          wynajmujesz dziesięcioletni, trzydziestoletni-musisz mieć certyfikat.
          • hummer OK 23.09.08, 11:04
            jola_iza napisała:

> Zwolnione z certyfikatu są tylko budynki zabytkowe. Jeżeli sprzedajesz lub
            > wynajmujesz dziesięcioletni, trzydziestoletni-musisz mieć certyfikat.

Będzie problem ze sprzedażą nieruchomości słabo izolowanych. Czyli ich ceny
            spadną. Tych zadbanych wzrosną. W czym problem? Jak ktoś coś kupuje, czy
            mieszkanie, czy pralkę, auto lub lodówkę powinien wiedzieć jakie koszty będą
            związane z użytkowaniem tych produktów.
            • jola_iza Re: OK?? 23.09.08, 11:59
              Wyraźnie napisałam, żaden notariusz nie sporządzi aktu kupna sprzedaży bez
              certyfikatu.
              Cudowna PO , sprzedajemy na buzię ??:(
              • hummer Re: OK?? 23.09.08, 12:15
                jola_iza napisała:

> Wyraźnie napisałam, żaden notariusz nie sporządzi aktu kupna sprzedaży bez
                > certyfikatu.
                > Cudowna PO , sprzedajemy na buzię ??:(

Tak ale co będzie stało na przeszkodzie byś taki certyfikat posiadała. Mało
                tego, sama jeśli nabędziesz uprawnienia będziesz mogła takie certyfikaty
                wystawiać. Skończy się więc kupowanie kota w worku. Ludzie będą kupować
                cieplejsze mieszkania, zimniejsze stanieją. W czym problem?
                • jola_iza Re: OK?? 23.09.08, 12:24
                  hummer napisał:
                  Tak ale co będzie stało na przeszkodzie byś taki certyfikat posiadała. Mało
                  > tego, sama jeśli nabędziesz uprawnienia będziesz mogła takie certyfikaty
                  > wystawiać. Skończy się więc kupowanie kota w worku. Ludzie będą kupować
                  > cieplejsze mieszkania, zimniejsze stanieją. W czym problem?
                  Przecież Ci napisałam, nie ma sposobu mierzenia , i nie ma druków :)))
                  • hummer Re: OK?? 23.09.08, 12:27
                    jola_iza napisała:

> hummer napisał:
                    > Tak ale co będzie stało na przeszkodzie byś taki certyfikat posiadała. Mało
                    > > tego, sama jeśli nabędziesz uprawnienia będziesz mogła takie certyfikaty
                    > > wystawiać. Skończy się więc kupowanie kota w worku. Ludzie będą kupować
                    > > cieplejsze mieszkania, zimniejsze stanieją. W czym problem?
                    > Przecież Ci napisałam, nie ma sposobu mierzenia , i nie ma druków :)))

To napisz list otwarty, podpiszę się pod nim, jak będzie pod czym. Choć
                    społecznikostwo mi obrzydło ostatnio - pewne forum uczyniło mnie egoistą :)
                  • woda.woda Jest wrzesień, 23.09.08, 12:30
                    druki będą potrzebne od stycznia - o co ci chodzi?
                    • hummer Pewnie o to, że choć druki będą 23.09.08, 12:34
                      woda.woda napisała:

> druki będą potrzebne od stycznia - o co ci chodzi?

Nie będzie uprawnionych do wydawania certyfikatów energetycznych. Swoją drogą
                      jest to niezły sposób na walkę z bezrobociem. Przeszkolić bezrobotnego by nabył
                      uprawnienia (oczywiście nie wszystkich, ale takich, którzy posiadają niezbędne
                      pojęcie). I otwiera się nowy zawód w RP. Ku chwale Ojczyzny.
                      • pies_na_czarnych Re: Pewnie o to, że choć druki będą 23.09.08, 12:50
                        hummer napisał:

> woda.woda napisała:
                        >
                        > > druki będą potrzebne od stycznia - o co ci chodzi?
                        >
                        > Nie będzie uprawnionych do wydawania certyfikatów energetycznych.
                        Swoją drogą
                        > jest to niezły sposób na walkę z bezrobociem. Przeszkolić
                        bezrobotnego by nabył
                        > uprawnienia (oczywiście nie wszystkich, ale takich, którzy
                        posiadają niezbędne
                        > pojęcie). I otwiera się nowy zawód w RP. Ku chwale Ojczyzny.
                        >

Przeciez to nie jest polski przepis. Mysle, ze to jest unijny
                        przepis (u mnie to juz chyba od roku, albo dwoch jest). Dzieki niemu
                        rowniez budowanie nowych domow bedzie pod lepsza kontrola.
                        Jak kontrolowac i jakie papiery maja byc to kwestia zciagniecia
                        gotowca. :)
                        • hummer Re: Pewnie o to, że choć druki będą 23.09.08, 13:01
                          pies_na_czarnych napisała:

> Przeciez to nie jest polski przepis. Mysle, ze to jest unijny
                          > przepis (u mnie to juz chyba od roku, albo dwoch jest). Dzieki niemu
                          > rowniez budowanie nowych domow bedzie pod lepsza kontrola.
                          > Jak kontrolowac i jakie papiery maja byc to kwestia zciagniecia
                          > gotowca. :)

Nie chodzi o gotowca, ale o miarodajne metody pomiaru, tak by można było wypełnić tego gotowca. Osobiście uważam, takie pomiary za dobrą rzecz, bo dowiemy się ile energii nam ucieka.

Słuszne są jednak obawy Joli, że choć gotowce będą nie będzie ich komu wypełniać.

Dodatkowo czy informacja o certyfikacie będzie umieszczona w Księdze Wieczystej? Tak by było wiadomo co kupujemy? Poza tym suma 1000 zł za mieszkanie w bloku wydaje mi się mocno przesadzona. Przy budynku 10 piętrowym i przy 20 mieszkaniach na klatkę 20 000 za wypisanie 20 certyfikatów głoszących to samo jest kwestią otwartą.

Inną sprawą jest, znając zdolność do kombinacji rodaków, wiarygodność takiego certyfikatu. Czy nie będzie nadużyć korupcyjnych? :)
                    • jola_iza Re: Serio pytasz Podwójna?? 23.09.08, 12:52
                      Mam Ci dokładnie wytłumaczyć??
                      Certyfikat jak świadectwo dojrzałości ma być tak zabezpieczony, by podrobić się
                      nie dało, raz. Dwa trzeba opracować metody pomiaru. To nie może być tak, że
                      wpadnie do domu "fachowiec" i powie: na moje oko ..Wszelkie procedury wymagają
                      czasu, tyle mam do powiedzenia.
                      Gdyby to był wrzesień 2007 , nie martwiłabym się.
                      • pies_na_czarnych Re: Serio pytasz Podwójna?? 23.09.08, 12:57
                        > Gdyby to był wrzesień 2007 , nie martwiłabym się.

Czym ty sie przejmujesz. Jak to nie bedzie dopracowane to przeciez
                        beda musieli przesunac wykonanie tych przepisow.
                        • jola_iza Re: Serio pytasz Podwójna?? 23.09.08, 13:01
                          Ależ niczym się nie przejmuję, ja się tylko zastanawiam,kiedy PO zacznie
                          pracować a nie tylko walczyć z kartoflami i resztą pisiaków.
                          Wnioski wysuwam następujące: PO może nawet chce, ale nie POtrafi.
                    • remez2 Re: Jest wrzesień, 23.09.08, 13:10
                      woda.woda napisała:

> druki będą potrzebne od stycznia - o co ci chodzi?
                      O czas.
                      BTW - proponowana cena certyfikatu za mieszkanie 500 - 1500 zł, co oznacza ca
                      1500 zł. Aby nie zamarł obrót nieruchomościami potrzeba ca 80 000 certyfikatów
                      miesięcznie. Posiadanie certyfikatu będzie wymagane również przy wynajmie. Takie
                      drobiazgi.
                      • pies_na_czarnych Re: Jest wrzesień, 23.09.08, 13:15
                        remez2 napisał:

> woda.woda napisała:
                        >
                        > > druki będą potrzebne od stycznia - o co ci chodzi?
                        > O czas.
                        > BTW - proponowana cena certyfikatu za mieszkanie 500 - 1500 zł, co
                        oznacza ca
                        > 1500 zł. Aby nie zamarł obrót nieruchomościami potrzeba ca 80 000
                        certyfikatów
                        > miesięcznie. Posiadanie certyfikatu będzie wymagane również przy
                        wynajmie. Taki
                        > e
                        > drobiazgi.
                        >

Przy wynajmie to przesada.
                        Ja dolozylbym do tego jeszcze certyfikaty instalacji elektrycznych i
                        gazowych. Biorac pod uwage ilosc wypadkow w PL byly by one bardzo
                        wskazane.
      • pies_na_czarnych Re: Sprzedajcie, kupujcie mieszkania, domy 23.09.08, 12:12
        > Ministerstwo Infrastruktury wciąż nie opracowało dwóch rzeczy
        najważniejszych :

Do nowego roku jeszcz duzo czasu.
      • zelazny.karzel.wasyl Święty Biurokracy, zmiłuj się nad nami :-) n/t 23.09.08, 12:29

• hummer Jedyne sensowne rozwiązanie 23.09.08, 13:22
        jola_iza napisała:

> Póki jeszcze czas. Od nowego roku nie będziecie mieli szansy.
        > Cudowna PO zadbała tylko o wysokość opłat za certyfikat energetyczny.

Bezpłatny, najniższy certyfikat energetyczny. Przecież najniższy spełnia każde
        mieszkanie. Jak komuś zależy na dobrej cenie przy sprzedaży mieszkania, na swój
        koszt wynajmuje rzeczoznawcę i robi pomiary, podwyższając wartość mieszkania.

Proste rozwiązania są najtrudniejsze do wprowadzenia :)
        • Gość: al9 no i po co się było pieklić? IP: *.teleton.pl 23.09.08, 14:25
          Ministerstwo wycofało się z wymogu przedstawiania certyfikatu przy
          akcie..
          Nie będzie też żadnych konsekwencji nie posiadania go...
          Czyli - nic sie nie zmieni...
          Pozdr
          al
          • Gość: kali Re: no i po co się było pieklić? IP: *.chello.pl 23.09.08, 16:03
            nie jesteście na bieżąco. Powinniście troche słuchać wiadomosci - bo chrzanicie.
            Nie wiesz to nie pisz. al9 ma rację, ale nie do końca. Kupujący będzie miał
            prawo zażądać certyfikatu. Tylko co mu to da?
            • Gość: al9 Re: no i po co się było pieklić? IP: *.teleton.pl 24.09.08, 09:32
              no jasne
              ma prawo zażądać
              a sprzedający powie - nie mam. Chce Pan? prosze bardzo - cena
              nieruchomości wzrasta o 1000 zł
              Ilu ludzi zechce płacic tyle za wiedzę o nieruchomości weryfikowalna
              gołym nieuzbrojonym wzrokiem?
              al
      • adasha Re: Sprzedajcie, kupujcie mieszkania, domy 03.12.08, 21:23
        spokojnie mie tak nerwowo. Niepotrzebnie nadużywasz literę O lub P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka