Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

żyrandole w salonie

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.03, 22:37
    Mam takie pytanie.Mam salon w kształcie prostokata, podzielony na dwie
    części kwadratowe - jadalnia (stół +krzesła) oraz część wypoczynkowa .Ten
    podział jest własciwie umowny , bo generalnie nie ma ściany oddzielającej
    te części, jedynie ustawienie mebli powoduje wyodrębnienie 2 stref.Czy
    żyrandole na suficie powinny być identyczne (stojąc przy wejściu do salonu
    widać cały sufit czyli obie strefy) czy też lepiej dać dwa różne ?
    Gdzie znależć poradę na ten temat?
    Obserwuj wątek
      • kixx Re: żyrandole w salonie 17.10.03, 10:07
        Taki sam układ,podobny problem.
        Skończyło się na tym,że wiszą dwie lampy ,nowoczesne raczej:) o takim samym
        wzorze(projekcie?),z tym,że jedna ma dwa ramiona ,a druga trzy.
        Ta nad częścią wypoczynkową ma dwa ramiona.
        • Gość: stankiee Re: żyrandole w salonie IP: *.chomiczowka.waw.pl 17.10.03, 10:14
          Ja dałabym jednakowe. Kixx ma rację. A może żyrandol i lampę stojącą? Ja w
          dużym pokoju nie mam górnego światła tylko dużą lampę stojącą. W tym pokoju
          nie czytamy, służy tylko do odpoczynku. Fajnie jest, gdy goście szukają
          kontaktu w pokoju, potem w korytarzu a w końcu nie kryją zdziwienia dla naszej
          głupoty.
      • Gość: AniaSK Re: żyrandole w salonie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.03, 12:40
        Hm... No a mój architekt stwierdził, że inne ;-)), oczywiście nie powinny
        odbiegać znacząco od siebie (czytaj: byc z róznych zupełnie epok), ale jednak
        polecał inne - własnie dla odróznienia dwóch częsci pomieszczenia.
        • Gość: kixx Re: żyrandole w salonie IP: *.acn.waw.pl 17.10.03, 22:19
          No to trochę też zależy od tego czy są to dwa wyodrębnione pmieszczenia o innym
          stylu,między którymi nie ma ściany,czy jedno pomieszczenie z jednolitym
          wystrojem pełniące dwie funkcje.
      • mareczek_k Re: żyrandole w salonie 08.02.14, 11:35
        Ja dałbym z tej samej serii, ale np. różnej wielkości (zależy czy pokoje po wyodrębnieniu są różnej wielkości).
        Marka Normann Copenhagen ma ciekawe nowoczesne lampy (mozesz kupić takie same o różnej wielkości), są białe więc dodatkowo rozjaśnią wnętrze.

Gość portalu: niezdecydowana napisał(a):

> Mam takie pytanie.Mam salon w kształcie prostokata, podzielony na dwie
        > części kwadratowe - jadalnia (stół +krzesła) oraz część wypoczynkowa .Ten
        > podział jest własciwie umowny , bo generalnie nie ma ściany oddzielającej
        > te części, jedynie ustawienie mebli powoduje wyodrębnienie 2 stref.Czy
        > żyrandole na suficie powinny być identyczne (stojąc przy wejściu do salonu
        > widać cały sufit czyli obie strefy) czy też lepiej dać dwa różne ?
        > Gdzie znależć poradę na ten temat?
      • rkkrakow Re: żyrandole w salonie 10.02.14, 21:39
        mialam podobny problem - kuchnia z jadalnia, w centralnej czesci kuchni wyspa - nad nie jeden zyrandol, w durgiej czesci stol - z drugim zyrandolem i kinkietami. Postawilam na dwie lampy utrzymane w podobnym stylu. Nad wyspa jeden wiekszy, nowoczesnoklasyczny abazur z krysztalkiem pod spodem, nad stolem trojplomienny, zmalymi abazurkami na kazdej czesci ze wzorem i kinkiety z tej samej serii. Wyszlo super bo udalo mi sie dobrac dekoracyjne firanki na obydwa okna z podobnym wzorem i jest spojnie a jednk inaczej:) dwie takie same lampy + takie same kinkiety wialyby nuda
        • mareczek_k Re: żyrandole w salonie 11.02.14, 16:51
          To wszystko zależy od wystroju, wielkości pomieszzenia tego, jakie lampywybierzemy. Nie do wszystkiego da się coś spójnego dobrać, ale jak widac warto czasem poszukać.
      • luisgaravito Re: żyrandole w salonie 30.05.14, 10:52
        chyba dwa takie same beda lepsze :)
      • aski73 Re: żyrandole w salonie 04.11.14, 21:57
        tu są porady na temat oświetlenia
        strefadom.blogspot.com/2014/11/swiato-potrzebne-do-zycia-czyli-jak.html
      • retynars Re: żyrandole w salonie 21.07.15, 08:22
        Polecam żyrandole z mosiądzu które na pewno rozświetlą twój salon i możesz dać jeden na środek salonu a tam gdzie masz jadalnie lampy led kierunkowe i będzie bardzo dobrze wyglądać.
        • karolczakartur Re: żyrandole w salonie 06.10.15, 15:55
          Moim zdaniem najlepiej będzie jak wybierzesz opcje z dwoma różnymi żyrandolami w tym samym stylu(z tej samej serii), zobacz żyrandole do salonu na szykownydom.com tam są czasami 4 różne modele w tym samym stylu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka