Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy warto montowac kominek?

IP: *.centertel.pl 09.01.09, 23:17
    witam,mysle o kominku z plaszczem wodnym,kominek w salonie,czy duzo
    z problemow jest przy eksploatacji tzn duzo kurzu i pylu,czy
    czestotliwosc malowania pokoju sie zwieksza?palone przypuscmy 3 razy
    w tygodniu.
    Obserwuj wątek
      • Gość: yup Kominek jest bardzo proktyczny... w folderze IP: *.eranet.pl 11.01.09, 20:36
        Jesli nie masz kartofla zamiast nosa to bedziesz czuc czesto w domu wedzarnie
        ['a u mnie nie nic nie pachnie' mowia czesto i niewiele ma to wspolnego z
        prawda]. Ogrzewanie kominkiem jest ZAWSZE drozsze niz np. gaz. Nie ma
        'samoczyszczacych' kominkow - trzeba je dosc czesto szorowac [tym czesciej im
        gorsze drewno... ale nie pozwolisz sobie by palic wysokogatunkowym drewnem].
        • Gość: Nomi Re: Kominek jest bardzo proktyczny... w folderze IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 21:48
          Nie zgadzam się w Twoją wypowiedzią. Kominek mam w małym domku letniskowym i moi
          rodzice mają w swoim domu rodzinnym.

Może masz źle wykonany ciąg lub podłączenia? U nas ma żadnej wędzarni i smrodu!
          U rodziców, którzy oprócz gazu dogrzewają się kominkiem, rachunki za ogrzewanie
          są sporo niższe, niż gdy tylko ogrzewali się samym gazem. To nieprawda, że
          ogrzewani kominkiem jest droższe od gazu! Ja polecam! Malowanie ścian, jak
          zwykle. Nie zauważyłam, aby się aż tak u rodziców kurzyło. Jeśli ktoś nie
          potrafi właściwie rozpalić to czasem może zakopcić w mieszkaniu i odymić górną
          część kominka - widziałam takie akcje u znajomych;).
          • al9 jeśli musisz... 12.01.09, 10:35
            Spośród moich znajomych - 99% rozpala kominek kilka razy w roku...
            Je sli masz gaz i nie musisz liczyc kazdej złotówki rzecz jasna..
            czemu? sadza, pył, dym...
            Jasne - jak zrobisz płaszcz wodny i kupisz metry drewna - bedziesz
            mieć oszczednosci...
            ale roboty przy tym mnóstwo - przynajmniej dla mieszczucha..
            al
            • tamaryszek44 Re: jeśli musisz... 12.01.09, 11:29
              Kominek to fajna rzecz tylko robi trochę bałaganu
              • Gość: MW Kominek jest super IP: 212.160.172.* 12.01.09, 13:57
                Użytkuję kominek od 3 lat. Jest to polski kominek Tarnava 16 KW, z
                szlifowaną krawędzią drzwiczek( bez sznura), z doprowadzeniem
                powietrza z zewnątrz i podłączony do ceramicznego komina Schiedel
                średnicy 18 cm. Rozprowadzenie ciepłego powietrza wyłacznie
                grawitacyjnie. Dom 250 m kw. Zużywam 8 m dębiny w sezonie zimowym po
                140 zł za metr, gaz działa równolegle ( grzejniki automatyczne w
                ogóle się nie włączają, bo jest ciepło 21 st, działa tylko
                podłogówka. Gaz zimą 300 zł miesięcznie, razem z ciepłą wodą. 4
                kawałki drzewa rozpalamy wieczorem i żar jest do rana. Jak rano
                zostajemy w domu ( sobota, niedziela) to dokładamy znowu 4 i ciepło
                jest do wieczora. Nie boję się braku dostawy gazu ani szczególnie
                prądu( w nowoczesnym domu bez prądu zazwyczaj nic nie działa, takze
                CO, a zdarza się to ok 2 razy w roku). Kominek jest w salonie, 40 cm
                od kominka jest jasny dywan i meble. Miejscowość podwarszawska.
                • Gość: Ikka Re: Kominek jest super IP: 81.26.13.* 12.01.09, 14:36
                  I to jest porządna, konkretna odpowiedź na postawione pytanie :-)
                • agagin Re: Kominek jest super 12.01.09, 17:50
                  To mi sie podoba, jakies namiary na @ mozna dostac, albo na forum?
                  • trurl100 Re: Kominek jest super 12.01.09, 23:26
                    Polecam www.tarnava.pl porady. Wszystko kompetentnie. Firma polska,
                    sam zamówiłem kominek od nich internetem.
                • vazz Kryptoreklama lub bzdura 13.01.09, 08:36
                  Chcesz nas przekonać, że 16kW ogrzewa 250m i to tylko rozprowadzeniem
                  grawitacyjnym? Dobre sobie.

Pozatym

>Rozprowadzenie ciepłego powietrza wyłącznie
                  > grawitacyjnie. Dom 250 m kw

oraz

> 4 kawałki drzewa rozpalamy wieczorem i żar jest do rana. Jak rano
                  > zostajemy w domu ( sobota, niedziela) to dokładamy znowu 4 i ciepło
                  > jest do wieczora.

Proszę takich kryptoreklam nie umieszczać, 4 kawałeczki drewna na 250m?? ;)

Policz sobie ile ciepła uzyskasz z tych 4 kawałeczków drewna, nastepnie policz
                  ogrzewanie na 250m biorąc pod uwagę te 16kW ( trzeba brac pod uwage, ze w
                  większości przypadków podane kW uzyskano w warunkach optymalnych czyli dobry
                  ciąg, sezonowane 2 lata drzewo, minimalne straty ciepła, a przy rozprowadzeniu są).

Następnie, rozprowadzenie grawitacyjne robi się gdy rura z ciepłym powietrzem
                  idzie do góry lub do 3 m w poziomie, chcesz powiedzieć, że masz rozprowadzenie w
                  250m do 3m? Pozatym powietrze na wyjściu po tych 3m jest conamniej trochę ciepłe.

Dodaj tylko, że przy rozprowadzeniu grawitacyjnym nie masz 21stopni w całym
                  domu, resztą wątpię, żebyś osiągnął tą temp w warunkach przez ciebie opisywanych.

Jak dla mnei to kryptoreklama producenta wkładu kominkowego

• Gość: MW Re: Kryptoreklama lub bzdura IP: 212.160.172.* 13.01.09, 09:32
                    Nie jest to żadna bzdura. Dom jest ocieplony 15 cm styropianu, na
                    poddaszu 20 cm wełny mineralnej. Piec gazowy kondensacyjny
                    Viessmanna zasila prawie wyłącznie podłogówkę - tam gdzie leży
                    terakota, hol, kuchnia, 3 łazienki. Kosztuje to jak napisałem 300 zł
                    miesięcznie zimą wraz z ciepłą wodą. Kuchenki są elektryczne.
                    Kominek kupiłem wraz z gotowym płaszczem do podłączenia 4 rur z
                    powietrzem. Dwie rury poszły na piętro - do dwóch pokojów, dwie na
                    parter. Ciepło z holu i salonu rozprasza się po całym domu. Kominek
                    ma 16 KW moc nominalną. Według moich obliczeń zapotrzebowanie domu
                    na ciepło przy 20 st mrozie wynosi 10 KW. Mam zrobiony kurs audytora
                    cieplnego.
                    • vazz Re: Kryptoreklama lub bzdura 13.01.09, 10:04
                      Mając kurs audytora oraz kominek powinieneś wiedzieć i powiedzieć, że kominek z
                      rozprowadzeniem grawitacyjnym nierównomiernie rozprowadza ciepło i panuje zasad
                      im bliżej kominka tym cieplej i nie można podawać jednej temp dla całego domu,
                      zrobiłeś obliczenia na -20, a miałeś kiedyś taką temp?

Dodałeś do obliczeń, że do kominka należy dostarczyć co najmniej 10 m3/h
                      świeżego powietrza na 1 kW mocy urządzenia, co oznacza, że kominek o mocy 16 kW
                      potrzebuje 160 m3 powietrza w ciągu godziny. Zatem do kominka musisz dostarczyć
                      powietrze z zewnątrz o temp np. -18.
                      • vazz Re: Kryptoreklama lub bzdura 13.01.09, 10:14
                        ...zresztą jeżeli masz taki ocieplony dom to tylko pozazdrościć, chodzi mi
                        jednak o to ,żeby nie szafować swoim przykładem ,ze "16kW ogrzeje 250 przy -20"
                        bo wielu ludziom 18kW nie ogrzeje 150m. Często będą się upierać przy twoim
                        przeliczniku, a gdy okaże się ,ze u nich się nie sprawdza mają pretensje do
                        sprzedawcy wkładu, firmy montującej itp itd.
                      • al9 ta dyskusja jest akademicka 13.01.09, 10:18
                        widać gołym okiem, że zwolennicy kominków trzymaqja sie twardo tezy,
                        że dom mozna ogrzewać z salonu...
                        Pewnie można, ale po co?
                        Kominek - jako żródło OGNIA (nie ciepła), jako atawistyczne centrum
                        domu do spotkań rodzinno przyjacielskich od czasu do czasu - super
                        Natomiast jako podstawowe źródło ciepła - zdecydowanie NIE!
                        O jakim komforcie cieplnym tu mówimy? Domy 250m w 25 stopniowym
                        mrozie ogrzewane kilkoma kawałkami drewna przez CAŁĄ NOC pozwalaja
                        utrzymac temperaturą w okolicach 20 st C, panie audytorze z bożej
                        łaski???
                        Bez żartów...
                        drodzy forumowicze! Instalujcie kocioł na gaz, brykiety czy węgiel.
                        Nie oszukujcie się. Płaszcz wodny może nieco zmniejszy rachunki. Ale
                        kominek nie zastapi nowoczesnego pieca...
                        Chyba sie nie dziwicie?
                        al
                        • vazz Re: ta dyskusja jest akademicka 13.01.09, 10:35
                          al9 napisał:

> Nie oszukujcie się. Płaszcz wodny może nieco zmniejszy rachunki. Ale
                          > kominek nie zastapi nowoczesnego pieca...
                          > Chyba sie nie dziwicie?
                          > al

Co za różnica jaki piec skoro przy kominku z płaszczem wodnym także mamy
                          rozgrzane grzejniki?

ps. ja jestem zwolennikiem kominków
                          • Gość: Mw Re: ta dyskusja jest akademicka IP: 212.160.172.* 13.01.09, 12:22
                            Moim jedynym celem było pokazanie, że kominek jest tanim,przyjemnym
                            i ekologicznym uzupełnieniem ogrzewania domu, stanowiacym istotne
                            zabezpieczenie w przypadku awarii dostawy energii. I naprawdę
                            czystym i niekłopotliwym w użytkowaniu. Na tym kończę udział w tej
                            dyskusji.
                • Gość: Kominiarz Re: Kominek jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 09:46

Witam !

Mam 2 kominki jeden na dzialce drugi w domu od ponad 20 lat. KOCHAM
                  ogien i bardzo czesto podpalam sobie . Kominki sa bardzo dobre
                  jakosciowo norweskie Jotul , ale trzeba sobie jasno i wyraznie
                  powiedziec czego sie chce ? zrobic z salonu kotlownie ?
                  Kazdy nawet najlepszy kominek zwalszcza po dluzszej ekploatacji czuc
                  dymem .Kominki sa czyszczone min co 2 miesiace i jest wypalana z
                  nich smola / pale tylko grabem /. Po roku trzeba malowac sufit i
                  sciany bo widac zaciemnienia i osobiscie mnie to denerwuje . Ponadto
                  przy ciaglym pleniu / pomimo tego , ze sa to kominki zamkniete /w
                  powietrzu unosza sie bardzo male pylki i osadzaja sie po calym
                  pokoju . Nie ulega watpliwosci ,ze kominek tworzy atmosfere i klimat
                  w salonie .
                  Zycze doglebnych przemyslen
        • bartuchag Re: Kominek jest bardzo proktyczny... w folderze 12.01.09, 12:34
          sorki gościu ale nie masz pojęcia o czym mówisz..grzeję kominkiem
          piąty rok..kosz drewna to 600-700 złotych za dwie przyczepy na cały
          sezon.koszt gazu to 300-350 miesięcznie więc policz sobie jeśli
          potrafisz...komin mam bardzo sprawny więc nic nie śmierdzi a szybę
          czyszczę raz na dwa tygodnie i to raczej z własnych chęci...bzdury
          piszesz że aż boli
          • Gość: stefan Re: Kominek jest bardzo proktyczny... w folderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 14:33
            Gdzie takie tanie drewno kupujecie?
            • agagin Re: Kominek jest bardzo proktyczny... w folderze 12.01.09, 17:51
              odpady z tartaku sie zdadza, moja matka uzywa. Taniocha!
          • Gość: kj Re: Kominek jest bardzo proktyczny... w folderze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 18:35
            Może śmierdzi może nie śmierdzi .
            Nie spotkałem jeszcze palacza tytoniu żeby mu coś śmierdziało .
            • lia.13 Re: Kominek jest bardzo proktyczny... w folderze 12.01.09, 20:12
              Palacz pali codziennie, po ileś racy dziennie. Jak ktoś mówi, że ma kominek w
              domku letniskowym, do którego jeździ (jak sama nazwa wskazuje) tylko latem, to
              chyba można założyć, ze wie, czy mu śmierdzi od kominka, czy nie.
              • Gość: Nomi Re: Kominek jest bardzo proktyczny... w folderze IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 21:39
                ..a przepraszam bardzo paliliśmy w kominku do później jesieni (domek jest
                całoroczny)- lubimy bowiem jesienne wypady w góry. A wiadomo jesienią w górach
                noce są już zimne. Poza tym, jak pisałam w domu rodzinnym jest od 10 lat kominek
                i rodzice nigdy nie zgłaszali problemu z nim...

• Gość: lavinka z nielogu biorąc pod uwagę zakręcony kurek z gazem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 13:05
          kominek może być nie tyle tańszym a jedynym sposobem na ogrzanie
          domu. To czy pachnie czy nie zależy od szczelności wkładu. Jak się
          nie otwiera go za często to nie czuć nic. Znajomy dogrzewa tak dom
          (ma dostęp do taniego drewna) i cały dom nim ogrzewa. Byłam u niego
          nie raz i nigdy nie czułam zapachu spalenizny. Jeśli zapach jest to
          znaczy,że cofa się powietrze z komina. Może wywietrznik być zatkany.
          • vazz Re: biorąc pod uwagę zakręcony kurek z gazem... 13.01.09, 09:16
            Może ma kiepski ciag, może komin za niski, warto założyć nasadę na komin
            www.kratki.com/index.php?cPath=80&osCsid=392c2896fc550048b8a6f184d058f698
            wtedy powietrze nie jest wwiewane przez wiatr do komina.

Pozatym taka drobnostka jak np. plastikowe szczelne okna mogą mieć wpływ na
            cofanie dymu, w szczególności gdy nie mamy doprowadzenia powietrza z zewnątrz,
            ponieważ w pomieszczeniu tworzy się podciśnienie i poprostu zasysa dym.
        • sikorka68 Re: Kominek jest bardzo proktyczny... w folderze 12.01.09, 18:06
          Naucz się używać i pal bukiem. Będzie ok i taniej.
        • Gość: kjadsb Re: Kominek jest bardzo proktyczny... w folderze IP: *.chello.pl 13.01.09, 11:30
          kup ten z www.mango.pl
      • Gość: misia Re: Czy warto montowac kominek? IP: 217.168.192.* 12.01.09, 12:10
        a my mamy kominek z rozprowadzeniem.
        Palę codzienie - popół wyciągam raz na 3 dni.
        palę tak że ogrzewanie gazowe się nie włącza ( temp w domu 23)

Pokój pomalowany na biało - waniliowo rok temu nadal taki jest.
        dobry ciąg w kominie, wentylacja i prawidłowa obsługa kominka
        zapewnia czystość i brak zapachów ( oprócz naturalnego drewna)

TYlko kominek z szybą samoczyszczącą ( ja myję szybę raz na 1-2
        miesiące) i nie palic śmieci.

a szyba samoczyszcząca - oczyszcza się sama przy odpowiedniej
        temperaturze wewn. i nie nalezy jej myć typowymi srodkami do
        kominków - bo to kwasy i rozpuszczają powłokę czyszczącą..
      • Gość: kalj Re: Czy warto montowac kominek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 12:15
        "Jesli nie masz kartofla zamiast nosa to bedziesz czuc czesto w domu
        wedzarnie ['a u mnie nie nic nie pachnie' mowia czesto i niewiele ma
        to wspolnego z prawda]. Ogrzewanie kominkiem jest ZAWSZE drozsze niz
        np. gaz. Nie ma 'samoczyszczacych' kominkow - trzeba je dosc czesto
        szorowac [tym czesciej im gorsze drewno... ale nie pozwolisz sobie
        by palic wysokogatunkowym drewnem]. "

Większych idiotyzmów nie czytałem dawno - przepraszam za wyrażenie :)

Mam ogrzewanie gazowe i kominek. Kominek miał pełnić rolę ozdobną i
        dogrzewczą w czasie np. ciężkich mrozów. Wyszło z tego, że to
        kominek stał się motorem grzewczym a nie gaz, opalanie kominkiem
        kosztuje mnie o połowę taniej niż gaz. Fakt, że kominek jest z
        wyższej półki, ale znajomi mają zwykły standardowy wkład i też sobie
        bardzo chwalą.

Odwiedza mnie dużo znajomych i jeśli chodzi o kominek słyszę same
        komplementy na jego temat, żadnego smrodu itp. Oczywiście dla
        mieszczucha wygarnianie popiołu będzie napewno katorgą :)

Pominę już jaki nastrój stwarza kominek.

pzdrawiam
        • Gość: bn Re: Czy warto montowac kominek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 12:35
          > Większych idiotyzmów nie czytałem dawno - przepraszam za wyrażenie :)

A czytałeś swoją wypowiedz ????
      • Gość: owner oczywiście że warto IP: *.bph.pl 12.01.09, 12:58
        tyle że nie należy patrzeć na to tylko z punktu widzenia kosztów (są niższe niż
        elektyczne które mam jako podstawowe grzanie), ale i przyjemnego klimatu który
        daje oraz ćwiczeń fizycznych przy rąbaniu ;) Co do kosztów (dom 120m2), od
        września spaliłem ponad 3m3 - cena ok. 600PLN, a moja miesięczna zaliczka na
        prąd to 500PLN...
      • Gość: Horg Re: Czy warto montowac kominek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 13:04
        Kominek ogólnie nie bardzo nadaje się jeko główne źródło ciepła w
        domu - nie po to się go montuje, by potem robić z salonu kotłownię.

Najbardziej brudzą ściany kominki powietrzne - malowac trzeba co 2-3
        lata. ponadto taki kominek nie ogrzeje całego domu, a tylko salon i
        pomieszczenia pobliskie.

Co do kominka z płaszczem wodnym to owszem, ogrzeje on cały dom,
        jesli jest dobrze dobrany, tylko jest mała wada: nie będzie
        pracował, jeśli braknie prądu, więc jako zabezpieczenie na takie
        okoliczności odpada. Ratunkiem jest ewentualnie agregat...

Pozdrawiam
      • jurek.powiatowy Re: Czy warto montowac kominek? 12.01.09, 13:08

Kominek nie służy do ogrzewania, ale do tego aby usiąść przy nim i miło spędzić
        czas.
        Jasne, że jest więcej z nim roboty i niestety w zależności od jakości opału,
        czuć trochę w salonie ale nie ma róży bez ognia.
        • Gość: wiejska baba Re: Czy warto montowac kominek? Tak !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 13:17
          nie ze wzgledów uzyskiwania ciepła ale ze wzgledu na cudowne i
          szybkie wietrzenie, nic tak nie wyciagnie smrodu np papierochow jak
          kominek , jest tylko jedno ale : ile da ciepła tyle odbierze....Tyle
          po 13 latach posiadania kominka , w nowym domu nie mam i nie załuje,
          kupie piec finski i tez bedzie brudno od czasu do czasu :)
        • Gość: lavinka z nielogu Re: Czy warto montowac kominek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 13:19
          Ależ zaręczam Ci,że służy do ogrzewania. Tylko trzeba prócz niego
          rozprowadzić po domu specjalne rury,które rozprowadzą ciepło po
          konstrukcji. Najłatwiej jest ją wykonać w domku szkieletowym, bo rury
          lecą w stropie.
          • Gość: dzikus Re: Czy warto montowac kominek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 14:22
            Palę od czterech lat.Kominek z płaszczem wodnym.Po dwóch latach
            pierwsze malowanie.Teraz w tym roku następne.Na wiosnę rozwalam i
            przenoszę do kotłowni.Najgorsze w tym wszystkim jest co robić ze
            szlaką?W zimie wysypiesz na drogę to za dwa dni masz z powrotem w
            garażu.Niestety we wsi niema gazu.Mam jeszcze piec olejowy ale ceny
            oleju są takie że służy tylko do grzania ciepłej wody.Jeśli zaś
            chodzi o węgiel to brak miejsca na składowanie.Drzewo jest w miarę
            tanie na razie.Pamiętać musisz o jednym,żeby to było efektywne
            musisz "leżakować" drzewo na dworze jakieś 2-3 lat bo to co przywożą
            to niestey nie nadaje się do palenia za mokre,więcej z tego dymu niż
            jakiejkolwiek "ciepłoty".
            • trurl100 Re: Czy warto montowac kominek? 12.01.09, 23:33
              Jakieś nieporozumienie . W kominku palisz węglem ? Z drzewa to tylko
              zostaje jasny popiół. Drzewo musi być suche - najlepiej suszone
              ponad rok. Wybranie popiołu raz na tydzień.
      • malalu1 Re: Czy warto montowac kominek? 12.01.09, 14:33
        Fajny jest kominek , ale jedno pytanko - czy dopiero budujesz dom?
        Jeśli tak to ok nie będzie kłopotu z jego montażem ale jeśli chcesz
        dostawić taki przejaw luksusu to będzie bardzo trudno. Co do kurzu -
        jak będziesz miał dobry ciąg komina to nie bedzie z tym
        kłopotu.Oczywiscie ściana za kominem i nad kominkiem będzie bardziej
        narażona na brud. Można ja jednak pomalować specjalną zmywalną farbą.
        A miły wieczór z lampką wina przed kominkiem - BEZCENNE
        • kp-75 Re: Czy warto montowac kominek? 14.01.09, 00:59
          Witam,mam zamontowany kominek JotulPanorama,zrobione są nawiewy na
          cały dom ma 105 m.Zamontowana jest turbina rozprowadzająca
          powietrze.Mieszkamy trzy miesiące i spaliliśmy już 2,5 tony brykietu
          oraz 10 metrów przestrzennych mokrego drzewa(ale uważam że było dużo
          mniej).Wydaje mi się że to bardzo dużo,dom nie jest jeszcze
          ocieplony.W zasadzie temperatura jest 20-25 stopni a nam jest cały
          czas zimno.
      • malalu1 Re: Czy warto montowac kominek? 12.01.09, 15:22
        Jeśli poważnie myślisz o kominku
        i rozwiazaniach technicznych to prosze o kontakt.
        W miare możliwości będe starała się pomóc
        • Gość: jarek Re: Czy warto montowac kominek? IP: 195.47.201.* 12.01.09, 16:03
          moj prywatny e-mail: jaroslawostasz@wp.pl prosze o kontakt ze swoim
      • Gość: Aya Re: Czy warto montowac kominek? IP: *.eranet.pl 12.01.09, 15:41
        Z zakoczeniem czytałam niektóre wypowiedzi: bród? kurz? smród??
        Albo jestem ślepa i nie mam węchu, albo mam cud kominek...
        Od 3 lat go mam, jest właściwie rekreacyjny, ponieważ nie ma
        rozprowadzenia ciepła na resztę domu.
        Oczywiście nie jest otwarty ze względów bezpieczeństwa.
        Zapach wędzarni?? Skąd niby? Kurz, bród? NIE. Obok kominka leży
        jasny dywan, więc byłby coś widać... Ściana obok kominka w tym samym
        kolorze co reszta ścian. Aż poszłam się przyjrzeć. Bez zmian.
        Acha i zimą palimy praktycznie codziennie, bo jest przyjemnie. Ale
        to juz kwestia upodobań.

• Gość: majk Re: Czy warto montowac kominek? IP: *.aster.pl 12.01.09, 17:19
          polecam Firekom Pan Dąbrowski
      • renata601 Re: Czy warto montowac kominek? 12.01.09, 17:22
        Witam, mamy dom o powierzchni 140 m uzytkowych. Od 10 lat
        praktycznie ogrzewamy dom wylacznie kominkiem marki SUPRA. Pan
        montujacy nam wklad kominkowy zrobil jednoczesnie rozprowadzenia
        cieplego powietrza do wszystkich pomieszczen w domu. Od kiedy
        uzywamy kominka nie wlaczamy WOGOLE pieca gazowego ( jest sprawny-
        tak na wszelki wypadek zeby mozna go bylo wlaczyc gdy wyjezdzamy na
        dluzej z domu tzn na dluzej niz 15 godzin bo tyle " wytrzymuje"
        kominek nawet przy najwiekszych mrozach). Nie czuc zadnego
        zapachu "wedzenia" w domu- bylo go czuc gdy mielismy otwarte
        palenisko kominka. Po wstawieniu wkladu zapach zniknal. Oczywiscie,
        ze troche sie kurzy- ale niewiele wiecej niz gdy grzaly kaloryfery.
        Ogrzewanie kominkowe przez cala zime kosztuje nas mniej wiecej tyle
        ile wynosil jeden rachunek za gaz w czasie gdy nim jeszcze
        ogrzewalismy dom.Trzeba sie jednak liczyc z tym, ze duzo wczesniej(
        pozna wiosna, lato) nalezy przygotowac drewno- koniecznie lisciaste.
        Musi porzadnie wyschnac wtedy nie zasmala szyby(jesli kominek jest z
        tzw szyba samoczyszczaca sie mozna "zapakowac" go i ogien wypali
        cale zabrudzenie- tak wlasnie robie kazdego wieczora-do rana szyba
        jest czysta).Mieszkamy na polskim " biegunie zimna"wiec temperatury -
        25 -30 stopni nie sa niczym specjalnym zima. Spalamy 12 metrow
        szesciennych drewna palac od wrzesnia do maja- calkowity koszt
        ogrzewania okolo 1500 zl + praca wlozona w rabanie i ukladanie
        drewna. Kominek w domu?- goraco polecam :0))
      • Gość: mp Re: Czy warto montowac kominek? IP: 195.128.228.* 12.01.09, 17:44
        Jeśli zamierzasz palić 3x w tygodniu, to po co kominek z płaszczem
        wodnym ? Mam kominek z wkładem już 5 lat i nie żałuję, choć jako
        odrzewania głównego go nie mogę używać (mam rozprowadzenie ciepła
        przy pomocy turbiny, ale za mało czasu przebywam w domu, więc
        kominek zdąży zawsze wygasnąć przed następnym dołożeniem drewna).
        Czasem zadymi , ale nie jest to specjalnie kłopotliwe, a nastrój
        wieczoru przy kominku z powodzeniem rekompensuje uciążliwości, jeśli
        nie jest się pedantem wypatrującym każdej plamki i paproszka :)
      • Gość: dziadek Re: Czy warto montowac kominek? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 18:59
        Jeżeli masz służbę to bardzo fajna rzecz, a tak szkoda zachodu i brudu co niemiara.
      • Gość: Jacek Re: Czy warto montowac kominek? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.09, 22:32
        www.nawegiel.pl
      • Gość: Darek Re: Czy warto montowac kominek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 23:54
        Kominek mam od 16 lat, oczywiscie jest to wkład zamknięty firmy
        Supra z rozprowadzonymi kanałami do prawie wszystkich pomieszczeń.
        Palimy w kominku drewnem liściastym, codziennie w godz 18-23,
        zużycie ok 10-12 m szesc. na sezon. Mam jeszcze ogrzewanie
        elektryczne podłogowe i gazowe z kaloryferami, ale praktycznie jest
        nieużywane, bo paląc w kominku codziennie nie ma potrzeby używania
        dodatkowego ogrzewania. Nie mam pojęcia skąd macie swąd dymu w domu,
        nic takiego nie wystepuje, przecież dym ucieka kominem. Może coś
        jest żle wykonane? Ja u siebie komorę nad wkładem kominkowym
        obudowałem (tzn kowal obudował) z kutej blachy metalowej ozdobionej
        kutymi elementami. Wygląda bardzo ładnie i oryginalnie, a co
        najważniejsze błyskawicznie się nagrzewa oddając bardzo szybko i
        dużą powierzchnią ciepło. Kiedyś miałem obudowaną zaizolowaną wełną
        płytą gipsową, ale to przerobiłem i temperatura od razu podniosła
        się o kilka stopni! Drewno zawsze kupuję w maju, czerwcu połupane
        schnie przez całe lato. Nie wyobrażamy sobie dnia bez palenia w
        kominku, to jest jak narkotyk. Powierzchnia domu ok 140 m kw.
        czyszczenie kominka raz w tygodniu (mycie szyby i wybieranie
        popiołu). Co 3-4 lata malowanie pomieszczeń. Jak komuś śmierdzi dym
        albo uważa ze salon to nie kotłownia to po co się męczy. Po pierwsze
        trzeba wszystko wykonać porządnie i wtedy nie ma problemów, po
        drugie trzeba to lubić
        • vazz Re: Czy warto montowac kominek? 13.01.09, 09:00
          Gość portalu: Darek napisał(a):

Ja u siebie komorę nad wkładem kominkowym
          > obudowałem (tzn kowal obudował) z kutej blachy metalowej ozdobionej
          > kutymi elementami. Wygląda bardzo ładnie i oryginalnie, a co
          > najważniejsze błyskawicznie się nagrzewa oddając bardzo szybko i
          > dużą powierzchnią ciepło. Kiedyś miałem obudowaną zaizolowaną wełną
          > płytą gipsową, ale to przerobiłem i temperatura od razu podniosła
          > się o kilka stopni!

;) oj poprostu szybciej nagrzewa się tobie pomieszczenie gdzie stoi kominek i tyle.

Kominek daje pewną określona ilość ciepła i żadna metalowa płyta z której
          zrobiony jest tzw. czopuch tego nie zmieni ;).
          Twoje rozwiązanie jest ok w przypadku kominka bez rozprowadzenia, bo w przypadku
          rozprowadzenia ilość ciepła przekazana rozprowadzeniem będzie znikoma skoro
          większość ciepła odda nagrzana metalowa płyta ;).
      • vazz Czy warto? Mało danych. 13.01.09, 08:53
        Najpierw musisz odpowiedzieć na pytania:

1. Czy ma być to główne źródło ogrzewania?
        2. Jaką powierzchnię chcesz ogrzewać?
        3. Czy chcesz mieć w salonie dużo drewna do palenia?
        4. Ile masz miejsca w salonie (kominki z płaszczem wodnym są gabarytowo większe,
        do tego dochodzi aparatura- kontrolka, pompka, zbiornik wyrównawczy.

Kominek z płaszczem wodnym sprawdza się jako źródło ogrzewania, ale robi się z
        tego mała kotłownia, bo dość dużo drzewa trzeba tam wrzucać.

Jeżeli nie miałby to być główne źródło ogrzewania to polecam zwykły kominek z
        wkładem (po jakimś czasie może okazać się jak w wielu przypadkach, że staje się
        on głównym źródłem ogrzewania).
        Pozatym, jeżeli masz dobry komin i ciąg, a na kominie założonego "strażaka" dym
        nie będzie się cofał i dymił, pozatym przy otwieraniu drzwiczek należy lekko
        otworzyć i poczekać, aż ciąg załapie powietrze w komin i wtedy otwieramy.
        Drewno, jeżeli jest to twarde liściaste sezonowane to mało dymu, najbardziej
        dymi mokre i iglaste drewno.
        • vazz aha jeszcze jedno 13.01.09, 09:03
          W kominkach z płaszczem wodnym szybciej brudzi się szyba, ma to związek z
          różnicami temp w środku wkładu kominkowego. W wkładzie z płaszczem wodnym siła
          rzeczy ścianki płaszcza wodnego są mniej nagrzane niż w tradycyjnym wkłądzie.
      • Gość: kasa Re: Czy warto montowac kominek? IP: 217.153.234.* 13.01.09, 12:22
        Dom ocieplony ,ogrzewanie kocioł gazowy vailant dwufunkcyjny z
        zasobnikiem ciepłej wody 100 litr dla wygody,a gdy braknie prądu,lub
        mam ochote kominek Lechma 190 wyłożony szamotem .W kominku plimy na
        okragło bo miło i fajnie.Gaz włącza się tylko do ogrzewania
        wody.Wdomu od 20-23 stopni,kurz w normie zapachu spalenizny
        niema.Polecam kominki z dopływem powietrza z zewnątrz j.w.Polcał bym
        zastanwienie co w razie awari prądu.Pomyłka w wyborze będzie karana
        zimnem w domu.Dwa alternatywne systemy dają rozwiązanie .Polecam
        przemyślenie tego.
        • Gość: piotr Re: Czy warto montowac kominek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 10:55
          Chociaż mam ogrzewanie gazowe , ciągle mam smród kominka .
          Nie , to nie pozostałości po kominku , to sąsiedzi którzy mają kominek a ja mam smród z ich kominka i nie mogę przewietrzyć domu .
          Czy kominek śmierdzi - ależ skąd ... śmierdzi u sąsiada .
      • robmar2007 Re: Czy warto montowac kominek? 26.01.09, 12:59
        Kominki są OK, sam mam i sobie popalam w weekendy. Ale... Koszt
        niezłego kominka jest porównywalny z kosztem niezłego pieca, a
        często nawet wiekszy, bo obudowa, rozprowadzenie, turbiny itp. Przy
        normalnym domu mieszkalnym i tak trzeba mieć jakieś grzejniki:
        elektryczne lub wodne. Kominek wymaga ciągłej obsługi: czyszczenie,
        wynoszenie popiołu, przynoszenie drewna. Obsługa kominka jest
        uzależniona od naszej obecności. Kominek jest nieekologiczny, moim
        zdaniem, bo spalanie drewna przez wieksza część obywateli, i to
        dobrej jakości spustoszyłoby nasze lasy:)
        Entuzjastów pozdrawiam!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka