Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Najem mieszkań bezpieczniejszy

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 18:46
    I bolszewiz dalej gora. Moja rodzina ma kamienice i od 50 lat zadnego zysku.
    Gdzie tu sprawidliwosc? I my podobno wchodzimy do Europy? Czemu ja mam
    dotowac ludzi, ktorzy jezdza dobrymi samochodami i zarabiaja wiecej ode mnie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Baba-w-oknie Re: Najem mieszkań bezpieczniejszy IP: *.tvk / 172.16.0.* 16.12.03, 20:03
        Przeczytaj artykul spokojnie jeszcze raz i nie denerwuj sie!
      • Gość: krotki Re: Najem mieszkań bezpieczniejszy IP: *.torun.mm.pl 16.12.03, 21:39
        nie przesadzaj 3% w warszawie to 10 zł - ob tylko lokatorzy płacili, natomiast jest rzeczywiście problem ja nie płacą ale tu na szczęście dla Ciebie gmina będzie Ci dokładało różńicę pomiedzy owymi 10 zł a czynszem wolnym - mało ale zawsze coś,
        Pozdrawiam
        • Gość: dora5 trochę pustego smiechu czyli podwyzka naciągana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.03, 08:06
          Rząd nie zamierza jednak pozostawić lokatorów bez ochrony.

Ustawa ma zobowiązać właścicieli do uzasadniania każdej podwyżki, która
          przekraczałaby próg 3 proc. wartości odtworzeniowej.

Mało tego.---------!!!! Lokatorzy będą mogli zażądać kalkulacji!!!!! Gdyby
          podwyżka wydała się im naciągana----
          • Gość: kiki Re: trochę pustego smiechu czyli podwyzka naciąga IP: 195.20.110.* 17.12.03, 09:47
            Ten Zapis Redaktora jest tylko wyrazem jego rozpasanego języka. Nie trzeba
            udawadniać podwyżki, wystarczy np. porównać czynsze w dzielnicy i ew. standardy
            mieszkań i wyjaśnić, że różnica wynosi 250%. Jednoczsnie można odnieść się do
            ustawy sprzed 1994 roku - obniżka za brak okna w kuchni 9%, brak łazienki 13% -
            ale nie jest to obniżka rzędu 70%. Zamawiałem już takie badanie u pośrednika w
            obracie mieszkań - cena 400 zł (mogłem oczywiście dalej targować). I po
            sprawie...
      • Gość: ger Re: Najem mieszkań bezpieczniejszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 11:47
        Znowu bolszewicka mafia chroni swoich pupilków co załatwili
        sobie ponad stu metrowe mieszkania za komunu. Gdzie tu równość
        jeden wybuduje teraz i może naliczyć czynsz jaki chce ( kolesie
        z SLD co chcą zainwestować to co już nakradli) a ci co
        wybudowali 50 lat temu dalej dostają w tyłek i utrzymują lumpi z
        kwaterunku!!!!
        • Gość: krotki Re: Najem mieszkań bezpieczniejszy IP: *.torun.mm.pl 17.12.03, 12:30
          spokojnie - niech tylko to wprowadzą w życie!!!!
          wówczas metoda małych kroczków pójdziemy do przodu,
          Pisałem o tym projekcie wielokrotnie - jedyny dla nas kamieniczników dramat to art dot odszkodowań!! reszte można przełknąc ( poza wa-wą, krakowem i może Gdańskiem) Niech zniknie - ugoda, idiotyczny sposób traktowanie 1 mieszkania jak kamienicy, i pare innych rzeczy a będzie znowu lżej!! i Tak pomału do przodu - musi tak byc odrazu nie da się!!

A co do uzasadniania podwyzki to faktycznie bedzie martwy zapis bo ggg.. dajcy lokatorom - ale nich go maj cos przeciez dac im trzeba!!!
          Pozdrawiam
      • Gość: ajax pytanie IP: *.ite.waw.pl 18.12.03, 15:57
        Ciekawe jest, jak projekt ustawy oceni Trybunał Konstytucyjny ? Czy w ogóle to
        zrobi ? Na zaskarżenie przez RPO nie liczę. Według mnie, dzielenie lokali
        według kryterium daty zawarcia umowy najmu nie jest sprawiedliwe, jako
        niezgodne z konstytucyjną równością obywateli i podmiotów gospodarczych wobec
        prawa. Przepraszam ... zagalopowałem się w marzeniach o sprawiedliwości, prawie
        i jego przestrzeganiu. Zapomniałem w jakim kraju żyję ...

Ustawodawcom proponuję wprowadzenie dodatkowych kryteriów segragacji -
        kamienicznicy z niebieskimi oczami mogą podwyższyć lokatorom czynsz o 0.25% w
        latach parzystych, a pozostali muszą go zmniejszyć o 0.75% wartosci
        odtworzeniowej 1m^2 w latach nieparzystych. Dodatkowo kamienicznicy-blondyni
        muszą kupować i co rano dostarczać swoim lokatorom gazetę codzienną "Trybuna",
        ew."GW".
        • Gość: kiki Re: pytanie IP: 195.20.110.* 18.12.03, 17:56
          Dla formalności - Trybunał ocenia zgodność ustaw z konstytucją a nie projekty
          ustaw.
          Trybunał w uzasdanieniu wyroku z 3 10 2002 wskazał już, że ograniczenie
          czynszów po 2004 roku będzie niesprawiedliwe ponieważ zawarto porozumienie
          społeczne w 1994 roku o zamrozeniu czynszów do 2004 roku (nikt co prawda ze mną
          tego nie negocjawał). Co prawda będziemy mieli element uwolnienia czynszów po
          2004 roku - owe 0,25% rocznie i być może będzie to argument rzadu, że coś się
          dziej. Ale z drugir strony musimy pamiętać, żę wchodzimy do unii a tam są
          czynsze wyższe, już dziś użytkownicy mieszakań społecznych TBS płacą 4 %
          czynszu i wreszcie, że tak naprawdę to nierynkowe ograniczenie czynszu dotyczy
          enklawy okołó 600 tys mieszkań prywatnych i w nich mieszkają czsami bardzo
          bogaci ludzie, których niekiedy sponsorują bardzo biedni ludzie. Co chyba nie
          jest mechanizmem poprawnym.
          • Gość: krotki Re: pytanie IP: *.torun.mm.pl 18.12.03, 18:44
            Dla formalnosci
            piszesz:
            tak naprawdę to nierynkowe ograniczenie czynszu dotyczy
            > enklawy okołó 600 tys mieszkań prywatnych i w nich mieszkają czsami bardzo
            > bogaci ludzie, których niekiedy sponsorują bardzo biedni ludzie

Nie, te 600 tyś, to zawsze był mit. Po to, by zwiekszyć presję na ochronkę. Ale jeśli nawet - to moje doświadczenie wskazuje, że niecale 50% lotarów ma tytuł prawny do czynszu nazwijmy go "ochronnym" czyli jest to max jakies 200-300 tys. Teraz odejmj te miasta gdzie czynsz wolny niewiele przekracza 3% a pozostana Ci 2-4 miasta gdzie jest istotnie problem (moim zdaniem Wa-wa, Kraków, może Gańsk lub Poznań). Jest to ok. 30-50 tys mieszkań i to jest prawdziwe pole sporu. Warto to uświadamiac posłom i innym krzykaczom w obronie lokatorów, bowiem jak sie zorientują, że nie jest to liczny elektorat a wrećz liczniejszy to kamienicznicy, to oleją ich i przesataną chronić - wreszcie.

A co do TK - to jest dość prawdopodobne, że łyknie te podwyżki po 0.25% Dlaczego?? Popatrz na realia ustawa wejdzie w życie w końcu 2004, procedura skargi - 4-6 miesiecy, przyjecie jej, iiiiiii ..... rok do wyroku!! tO WRĘCZ WYNIKA Z PROCEDURY. Zatem wyrok nie prędzej jak w 2006 roku ALE TU UWAGA będą juz dwie podwyżki po 0,25% czyli dozwolony czynsz to 3.5%. Zatem znowu pole sporu się zmniejszy - bo częśc loatorów się wyprowadzi; naturalnych (mnie ubywa 5% loktorów rocznie), wejście w życie 3 latek, strach przed uwolnieniem czynszu za kilka lat, i sama wysokośc czynszu. A wówczas TK widząc jak maleje pole sporu (wówczas to może być nawet mniej niz 20 tys mieszkań i nie widząc krzywdy ogólnopolskiej dla kamieniczników a tylko w miarę niewielka w Wawie czy Krakowei może przymknąc oko - niestety!!

Pozdrawiam
            • Gość: kiki Re: pytanie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 23:15
              Witaj Krotki.
              Zgadzam się zTobą w praktyce. Pisałem o teoretycznej Utopii.

Pozdrawiam
        • Gość: krotki Re: pytanie IP: *.torun.mm.pl 18.12.03, 18:23
          Według mnie, dzielenie lokali
          > według kryterium daty zawarcia umowy najmu nie jest sprawiedliwe, jako
          > niezgodne z konstytucyjną równością obywateli i podmiotów gospodarczych wobec
          > prawa.

tak masz rację ale własnie dlatego cicho sza!!!!

Pozdrawiam
          • Gość: dora5 Re: pytanie - cóz to jest za data? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 09:01
            dzis.dziennik.krakow.pl/?2003/12.19/Krakow/02/02.html

Latami trwa wykwaterowanie lokatorów z budynków, które grożą zawaleniem. W
            Krakowie od 2000 roku do teraz nie zakończono przenosin mieszkańców z 19
            budynków prywatnych i 14 gminnych, gdzie stwierdzono zagrożenie katastrofą
            budowlaną
            (...)
            Gmina zapewnia mieszkania zastępcze dla lokatorów komunalnych kamienic albo
            tych, którzy mieszkają w kamienicach prywatnych, ale płacą czynsz regulowany.

----a to:
            W pozostałych przypadkach lokal zastępczy powinien zapewnić właściciel
            budynku. Miasto ma obowiązek zapewnienia lokali zastępczych do 2015 roku

czarno widze całą polityke mieszkalnictwa, czyli jak się kamienica zawali po
            2015 roku ( i po którym to roku lokatorzy nadal sa chronieni swoimi prawami)
            to ma się im nowa wybudować? co to sa za pozostałe przypadki?
            • Gość: dora5 Re: pytanie - odpowiedz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 14:58
              twojemiasto.gazeta.pl/krakow/1,35797,1823545.html
        • Gość: dora5 Re: pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.03, 09:19
          USTAWA
          z dnia 21 czerwca 2001 r.

Art. 2.

1. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1 lokatorze - należy przez to rozumieć najemcę lokalu lub osobę używającą
          lokal na podstawie innego tytułu prawnego niż prawo własności,

2 właścicielu - należy przez to rozumieć wynajmującego --
          • Gość: ajax ustawa IP: *.ite.waw.pl 19.12.03, 15:31
            Projekt nowej ustawy nie podoba mi się. Data, o której wspomniałem w
            poprzednich postach, to data wejścia ustawy w życie. Podobno po niej najem ma
            być dla nowych właścicieli-wynajmujących łatwy i przyjemny, opłacalny i
            bezpieczny, tj. czynsze rynkowe (dowolne!!!) i eksmisja (bez sądowych
            korowodów!!!). To rozwiązanie ma niby pobudzić rynek mieszkaniowy i
            budownictwo. Przypadki wcześniejsze mają podlegać dotychczasowym ograniczeniom,
            tylko z niewielkimi, kosmetycznymi zmianami. Oni myślą, że są bardzo cwani ...
            i ..., że znajdą naiwnych z bardzo dużym kapitałem.
      • Gość: Jonek Re: Najem mieszkań bezpieczniejszy IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.03, 22:35
        Gość portalu: krotki napisał(a):

> Zatem znowu pole sporu się zmniejszy - bo częśc loatorów się wyprowadzi;
        naturalnych (mnie ubywa 5% loktorów
        > rocznie), wejście w życie 3 latek, strach przed uwolnieniem czynszu za kilka
        >lat, i sama wysokośc czynszu.

To mi idzie lepiej, bo przez 4 lata wyprowadziło się już prawie 50%. Niektórych
        zresztą żałowałem. Innych zupełnie nie. Jeszcze mi kilku problemowych zostało,
        ale gnębię ich czynszami.

I tu dochodzimy do takiego punktu, że w zasadzie czynsz 3% jest równy
        rynkowemu, albo go nawet trochę przekracza. Ostatnio wynajęłem duże mieszkanie
        właśnie w takiej cenie. Problem polega na tym, że zwalniane mieszkania sa mocno
        zaniedbane i na ogół mają ogrzewanie piecowe. To mocno obniża cenę.
        Z drugiej strony nie opłaca się w nie inwestować: ostatnio zrobienie (i to
        tylko w niezbędnym zakresie) mieszkania 90 m2 kosztowało mnie 20.000. Ale ta
        inwestycja podniosła mi cenę najmu tylko o 200 zł. Jak łatwo policzyć, zwróci
        się po 10 latach, gdy mieszkanie znów będzie do kapitalnego remontu. Nie ma
        więc w tym żadnego zysku.
        Moja konkluzja jest dosyć smutna: w polsce nie opłaca się budować na wynajem
        (stosunek ceny najmu do kosztów wybudowania ma się tak samo, jak powyżej), ani
        nawet zbytnio inwestować w to, co jest.

Wiem, Krotki, że się ze mną nie zgodzisz, ale takie sa fakty wynikające z
        prostego rachunku ekonomicznego. Dlatego, choć początkowo chciałem rozbudować
        mój budynek, teraz zupełnie z tego zrezygnowałem.
        • Gość: krotki do Jontka! IP: *.torun.mm.pl 21.12.03, 18:35
          Wiem, Krotki, że się ze mną nie zgodzisz, ale takie sa fakty wynikające z
          > prostego rachunku ekonomicznego. Dlatego, choć początkowo chciałem rozbudować
          > mój budynek, teraz zupełnie z tego zrezygnowałem

Ależ w 1000% sie zgadzam!!!!!!

Twoje doświadczenie z podniesieniem standardu i tak jest super korzystne bo wynając dziś 90 m to prawdziwa sztuka !!! a jak jeszcze ogrzewanie nie piecowe to właściwie beznadzieje - ludzie sa biedni. A rozbudowywanie może jest warte na Szerokiej i to od frontu :) reszta to absurd, ale!!!!! jak jest żle to może byc lepiej zatem może warto...... cos kupić ale za sensowna cenę - ostatnio popełniłem błąd i komus uświadomiłem to -i...... sam kupił !!!

Ja czynszem max nie gnębie bo.... mam dość pustych lokali ( wprawdzie wynajmuje je po kilku miesiacach) zatemn wole ok 4-5 zł za metr niz nic a co gorsza koszty remontu!!!
          Bo co do kwoty 20000 za remont 90 m to się znowu zgadzam tak wychodzi- niestey i to bez ekstrawagancji - ale wychodzi fajny lokal no i połozenia ciekawe

Pozdrawiam na swięta

Pozdrowienia śiąteczne
          • Gość: Jonek (bez "t") Re: do Jontka! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.03, 20:56
            > Ja czynszem max nie gnębie bo.... mam dość pustych lokali ( wprawdzie
            > wynajmuje je po kilku miesiacach) zatemn wole ok 4-5 zł za metr niz nic a co
            > gorsza koszty remontu!!!

Ja zdecydowałem się na maksymalny, ale już zapowiedziałem lokatorom, że to
            koniec podwyżek. jak dotad tylko jedna rodzina wyprowadziła mi się z powodu
            czynszu.
            Mieszkanie wynająłem na wolnym rynku za tę samą cęnę.
            A to zrobione, to dla studentów. Wtedy cena jest zasadniczo wyższa (ok. 50%),
            ale tylko przez 9 miesięcy, potem (i w trakcie) trzeba cały czas coś naprawiać,
            tak, że w rezultacie różnica nie jaest tak wielka.
            Marzą mi się czasy, gdy piękne, arystokratyczne mieszkanie (170m2, wysokość
            3,9m, sam salon 40 m2) będę mógł zrobić na błysk i wynająć jednemu zamożnemu
            najemcy. Ale na taka sytuację to jeszcze kilka lat poczekamy.
            A co do ceny nowych mieszkań, to w powyższym poście się pomyliłem, wychodzi to
            jeszcze mniej opłacalnie:
            Powiedzmy, że cena m2= 2tys. Mieszkanie 50 m2 = 100 tys zł. powiedzmy, że mamy
            dwa pokoje, które wynajmiemy po 250zł czynszu + opłaty. Załóżmy nawet
            optymistycznie, że bedą wynajęte przez cały rok. Wyczodzi 500zł/miesiąc i 6.000
            na rok. Mieszkanie zwróciłoby się teoretycznie po 17 latach, ale gdzie podatki,
            remonty, puste przestoje itp. Zwróci się w najlepszym razie po 20 latach.
            Wniosek: jeśli mamy możliwość zainwestowania w cokolwiek, co przynosi więcej
            niż 5% zysku rocznie, to nie warto kupować mieszkania - nawet dla siebie.

> Bo co do kwoty 20000 za remont 90 m to się znowu zgadzam tak wychodzi-
            niestey
            > i to bez ekstrawagancji - ale wychodzi fajny lokal no i połozenia ciekawe

Mowisz o położeniu twojej kamienicy?

> Pozdrawiam na swięta

Pozdrawiam Cię również
            • Gość: krotki do Jonka! IP: *.torun.mm.pl 22.12.03, 22:21
              Ja zdecydowałem się na maksymalny, ale już zapowiedziałem lokatorom, że to
              > koniec podwyżek. jak dotad tylko jedna rodzina wyprowadziła mi się z powodu
              > czynszu.> Mieszkanie wynająłem na wolnym rynku za tę samą cęnę.

u mnie z powodu czynszu nikt mnie oficjalnie nie opuścił - w tym roku tradycyjnie ubyło mi 5 % lokatorów z decyzjami ( ci z wolnym nie mieli podwyżki zatem i nie mieli powodów do wyprowadzki) a wynajmuje tak jak Ty za podobna cenę

co do interesu w inwestowanie to czywista racja ale takie buiedne mamy społecześństwo ale to sie zmieni nie jutro i nie za tydzień !!!

Pozdraiam
              PS przepraszam za nick
              PS. poczytaj projekt z 16 grudnia - szykuja sie jaja!!!
              Pozdrawiam

• Gość: Jonek Re: do Jonka! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.03, 16:37
                Nie potrafiłem znaleźć.
                • Gość: krotki Re: do Jonka! IP: *.torun.mm.pl 23.12.03, 21:36
                  www.umirm.gov.pl/nowa.htm
                  dalej w projekt dwa razy!!

Pozdrawiam światecznie
                  • Gość: Jonek Re: do Jonka! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.03, 08:28
                    Dzięki
              • Gość: dora5 Re: jutro Wigilia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.03, 19:31
                a ze jedziemy wcześnie rano
                tak więc dziś składam serdeczne życzenia zdrowych i wesołych Świąt !!!

Dora
                • Gość: krotki Re: jutro Wigilia IP: *.torun.mm.pl 23.12.03, 21:38
                  I nawzajem ale ja życze sztampowo jak przystało na liberała- zdrowia..... zdrowia..... zdrowia a o resze niech każdy zatroszczy się sam!!

Pozdrowienia
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka