Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak przemalować czarne meble?

31.01.02, 11:59
    Kiedyś były modne czarne i takie niestety mam (szafki i regał). Nie mogę już na
    nie patrzeć, a nie stać mnie, żeby wyrzucić i kupić nowe. czy da się je
    przemalować? I jak? Tzn. czy trzeba najpierw zedrzeć (zmyć?) starą farbę i
    jakiej należy użyć do ponownego malowania.
    Będę wdzięczna za porady.
    Obserwuj wątek
      • Gość: lem Re: jak przemalować czarne meble? IP: *.um.wroc.pl 31.01.02, 12:11
        jesli to drewno a farba jest olejna to mozna "oskrobac" opalarka i papierem
        sciernym. to czasochlonne ale potem ma sie czyste drewno. jesli to plyta to nie
        oskrobiesz w zaden spodob. wtedy najlepiej jest okleic. w sklepac mozna dostac
        fajne okleiny w najrozniejszych kolorach i wzorach. no i trzyma sie to przez
        dlugi czas i nie odkleja. a jak kupisz dobry kolor to wyglada calkiem calkiem.
        pozdrawiam.
        • Gość: Aga Re: oklejanie IP: *.*.*.* 31.01.02, 12:17
          Zeby oklejone powierzchnie wygladaly ladnie musiz miec wprawe w oklejaniu
          duzych plaszczyzn i wykanczania brzegow. Wykonuje sie to prosto, ale ewentualne
          twoje 'bledy' i 'poprawki' moga zle wygladac, dlatego warto to przecwiczyc.
          • balbina2 Re: Dzięki, ale mam jeszcze pytanie... 31.01.02, 13:02
            Jakie to są okleiny? Czy to coś takiego jak tapeta, czy raczej jak fornir?
            Samoprzylepne czy trzeba smarować klejem? A jak okleić półokrągłe wąskie
            powierzchnie (np. uchwyty szuflad)?
            • Gość: Aga Re: Dzięki, ale mam jeszcze pytanie... IP: *.*.*.* 31.01.02, 13:14
              Okleiny sa roznie powlekane. Powierzchnia jest na przyklad imitujaca sloje
              drewna, albo gladka, polysukujaca, albo matowa, jednokolorowe, wielobarwne,
              udajace marmur, kamien, granit. Okleiny te charakteryzuja sie tym, ze mozna je
              przyklejac bezposrednio z rolki, maja spodnia powierzchnie klejaca, ktora
              zabezpieczona jest papierem w kratke - latwo wiec wyciac potrzebna nam
              powierzchnie. Nalezy pamietac o precyzji. Duzy wybor mozna spotkac w marketach,
              nawet w niektorych wielobranzowych, np. Leclerc.
              • balbina2 Re: Dzięki, ale mam jeszcze pytanie... 31.01.02, 14:07
                dzięki jeszcze raz- lecę do marketu!
                pozdr,
                b
      • jochu Re: jak przemalować czarne meble? 31.01.02, 14:09
        Z własnego doswiadczenia odradzałabym oklejanie wcześniej malowanych mebli,
        łatwo jest okleić jedną czy dwie duże powierzchnie, a nie regały, półki itp.
        jest to bardzo pracochłonne a efekt....może być niezadowalający.
        Polecałabym porządnie umyć meble, odtłuścić i pomalować
        takim rodzajem farb jakie były malowane uprzednio, jeśli był to akryl
        to nie ma problemu z doborem kolorów. Najlepiej wydać parę groszy
        więcej i kupić porządne farby(polecam Beckersa).
        • balbina2 Re: jak przemalować czarne meble? 31.01.02, 15:03
          Ale czy taka farba pokryje czarny kolor, jeśli teraz chciałabym dać jakiś jasny?
          Czy nie będzie czerń przebijać jednak?
          • jochu Re: jak przemalować czarne meble? 31.01.02, 15:23
            jeśli będzie to farba kryjącą to na pewno, tylko pamiętaj żeby
            malować takim samym rodzajem farby.
            • Gość: Aga Re: jak przemalować czarne meble? IP: *.*.*.* 01.02.02, 09:22
              Farba latwo odpryskuje. Latwo ja zarysowac. Czy od wilgoci nie spuchnie? Nie
              wypaczy sie?
          • Gość: Doki Re: jak przemalować czarne meble? IP: *.turboline.skynet.be 01.02.02, 11:42
            Przerabialem to, tzn malowanie czarnych mebli. Nie pamietam czy kladlem 4 czy 5
            warstw, ale w koncu pokrylo.
            To sie da zrobic. Warto tylko od razu zrobic dosc farby, bo dorobienie takiego
            samego odcienia graniczy z niemozliwoscia.
      • viteek Re: jak przemalować czarne meble? 06.02.02, 00:14
        Hi,mieszkam w usa i miedzy innymi malowaniem mebli zajmuje sie zawodowo.Na
        malowanie mebli stac tylko ludzi zamoznych,wiec nie przejmuj sie ze Cie nie
        stac na nowe(np.pomalowanie mebli kuchennych kosztuje$2000-$6000).Jesli podasz
        z czego sa meble,czy sa okleinowane czy drewniane to podam Ci szczegolowy opis
        jak to zrobic.
        • Gość: msf Re: jak przemalować czarne meble? IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 06.02.02, 10:05
          ja tez mam czarne meble, stól i krzesła, które chce przemalowac na jasno.
          Pochodza z fabryki mebli, jest to jakas plyta z czarna okleina/fornirem, nie
          umiem tego stwierdzic. uszkodzenia przeswituja na jasno. planowalam przejechac
          to papierem sciernym i pomalowac farba akrylowa, czy to wlasciwe postepowanie?
        • balbina2 Re: jak przemalować czarne meble? 06.02.02, 12:25
          Raczej są okleinowane, z jakiejś płyty, na to okleina (fornir?) czarna z takimi
          słojami jak na drewnie.
      • viteek Re: jak przemalować czarne meble? 07.02.02, 03:54
        O.K. Poniewaz okleina to nic innego jak b.cienka warstwa drewna mozemy uznac ze
        przyczepnosc farby bedzie podobna jak przy meblu drewnianym.Najwazniejsze jest
        by byc pewnym ze na meblu nie ma brodu i tluszczu.PO kolei:
        1)-umyc meble wilgotna szmatka woda+plyn do naczyn.Zostawic do wyschniecia
        2)-poodkrecac wszystkie klameczki,uchwyty ,zawiasy z drzwi
        3)przeszlifowac kazdy element papieren sciernym-180
        4)po szlifowaniu przetrzec meble szmatka zamoczona w rozpuszczalniku-wilgotna-
        celem usuniecia kurzu.
        5)nastepnie dobrej jakosci pedzlem zagruntowac calosc olejna farba gruntujaca
        do drewna w dowolnym kolorze,np bialym .Farba musi byc b.dobra.Tu niestety nie
        mam rozeznania,choc slyszalem ze farby beckersa sa dobre.Wiem ze w niemczech
        mozna kupic znakomita farbe prod.holenderskiej ,Schreuder,firmy Hasco,niestety
        jest dosc droga.Gruntowanie najlepiej zrobic dwukrotnie w odstepie 2
        dniowym.Zeby farba dobrze trzymala i nie odpryskiwala najlepiej zostawic na
        kilka dni by b.dobrze wyschla.Acha,jesli sa jakies ubytki w drewnie,czy plycie
        nalezy je uzupelnic przed gruntowaniem i koncowym szlifowaniem.I tu
        uwaga:b.dobrym materialem do tego celu ,stosowanym w usa szeroko jest--szpachla
        do reperacji blachy samochodowej.Jest niezwykle twarda,dobrze sie trzyma i po
        wyszlifowaniu jest b.gladka.Po wyschnieciu znow przeszlifowac tym razem
        papierem 220,i usunac kurz-jak wyzej
        6)Nastepnie wybranym kolorem pomalowac meble stosujac rowniez wysokiej jakosci
        farbe olejna,do ktorej, by farba lepiej sie rozkladala mozna dodac troche
        pokostu lnianego zmieszanego z rozpuszczalnikiem ok 100g/litr.Malujemy 2-u
        krotnie,szlifujac miedzy warstwami.Wiem ze to szlifowanie to troche meczace i
        zmudne ale to zapewnia gladka,ladna powierzchnie jak i bardzo wzmacnia
        przyczepnosc kolejnych warstw farby do siebie i podloza.Prosze uwazac szlifujac
        by nie usunac farby gruntujacej,szczegolnie latwo o to na brzegach i
        kantach.Szlifowanie to takie lekkie przetarcie,praktychnie bez uzycia sily
        7)jesli kolor bedzie ciemny to farbe gruntujaca prosze zabarwic na szaro-
        przewaznie sprzedawana jest jako biala,wiec prosze poprosic o dodanie czarnego
        barwnika.
        8)caly proces mozna b.przyspieszyc wypozyczajac sprzet do natrysku,najlepiej w
        systemie hvlp,ale zwykly kompresor i pistolet tez jest o.k.Niestety natrysk
        jest metoda b."brudna" trudna do zrealizowania w mieszkaniu.
        Jesli cos jest nie jasne prosze pytac,Powodzenia.
        Ps.Prosze sie nie martwic ze bedzie troche widac slady po pedzlu,niektorzy
        klienci placa dodatkowo by otrzymac taki efekt

• Gość: Robert Do Vitka IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 07.02.02, 09:44
          Proszę pomóż bo widze że coś wiesz na temat renowacji mebli.Mam wyble z litego
          drewna fabrycznie malowane na kolor czarnu ,czy jest to możliwe aby zedrzeć
          farbę do naturalnego drewna i w jaki sposów.Myślałem o szlifowaniu tylko boję
          sie że pyło szlofowania będzie mi brudził drewno już czyste,a co z wgłębieniami
          bo jak wiadomo drewno jest sosnowe miękie przy uderzeniu sa delikatne
          wgniecenia,szlifowanie tego nie ruszy ,tylko ominie .Proszę o pomoc .
          • viteek Re: Do Vitka 07.02.02, 23:37
            Czesc Robert-musze znac wiecej szczegolow.To ze meble sa czarne nie znaczy ze
            byly malowane.Moga byc bejcowane,wtedy trzeba podejsc do problemu inaczej.Jesli
            widac sloje drewna a "farba" tak jakby wsiaknela w drewno to to jest
            bejca,jesli natomiast farba jest polozona jakby grubo to to farba.W obu
            przypadkach cos wymyslimy.............Pozdrowienia V.
            • Gość: Robert Re: Do Vitka IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 17:48
              Vitku dziękuję za zainteresowanie się mojim problemem.Jeżeli chodzi o to czym
              są malowane moje meble ,to podejrzewam że to bejca bardzo ciemna gdyż są
              widoczne słoje ale bardzo słabo ,a potem pomalowane są lakierem matowym.Przy
              głebszym zadrapaniu widoczne jest lite drewno.Całośc mebli jest zrobiona z
              litego drewna ,oprócz blatu ławy ,który jest wykonany z gróbej sklejki również
              pomalowanej na czarno.Spróbuj cos wymyślić proszę bardzo.
              Pozdrawiam
              • viteek Re: Do Vitka 16.02.02, 19:33
                Hi,Robert.Mam dla Ciebie zla wiadomosc-bejce jest dosc trudno usunac,czasem
                jest to nie mozliwe.Sproboj tak:chemichnie sciagnij lakier-srodkiem do usuwania
                farby,potem musisz wszystko szlifowac do golego drewna.Nie wiem czy jest
                dostepny w Polsce wood-bleach,srodek do webielania drewna,jesli tak to po
                szlifowaniu uzyj tego.Wszelkie wglebienia w drewnie mozesz usunac przykladajac
                w wgniecione miejsce wilgotna szmatke i zaprasowujac to goracym zelazkiem-ale
                to dopiero po usunieciu lakieru.Pamietaj ze jak juz osiagniesz oczekiwany
                wyglad mebla ,powinienes wszystko szlifowac przechodzac stopniowo od papieru np
                100 do finalowego szlifowania papierem 220.
                • Gość: Robert Re: Do Vitka-dzięki Vitku IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 16.02.02, 23:26
                  Będe walczył.
        • balbina2 Re: Dzięki bardzo, Viteek 07.02.02, 11:13
          za wyczerpującą instrukcję. Mam nadzieję, że się uda - zaraz przekażę mężowi i
          przystępujemy do działania.
          pozdrowienia, b
        • Gość: msf Re: jak przemalować czarne meble? IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 07.02.02, 13:20
          Dzieki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka