Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wybudowac dom czy kupic ???

IP: *.pde.philips.com 01.02.02, 10:33
    Mam nastepujace pytanie: Co lepiej sie oplaca wybudować dom o powierzchni ok
    150m2 czy tez kupić gotowy ?
    Ile trzeba miec pieniedzy na taka inwestycje (zakladam przyzwoity standard ale
    bez szleństw).
    Jak rozwiazac problem nadzoru inwestycji jezeli duzo czasu poswieca sie pracy,
    a wiadomo że trudno o lojalnych fachowcow (slyszalem że jak sie nie ma fachowej
    wiedzy, to kantuja na kazdym kroku)......
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ala Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 10:42
        wiadomo, ze jak sie samemu buduje jest taniej. gotowe domy lub nawet w stanie
        surowym sa drogie(ogladalam kilka) ale to zozumiale . w koncu ktos musi
        zarobic. zalezy ile masz kasy i gdzie ten dom. w okolicach w-wy musialbys dac
        ok4,5-5 starych mld.co to znaczy samemu budowac?? ty jestes inwestorem, ale
        wynajmujesz firmy? znowu drogo. najtaniej systemem gospodarczym -ekipy a nawet
        praca wlasna.w ten sposob za 3 wybudujesz. nie szalejac oczywiscie (wazne jest
        rzeczowe podejscie do tematu0przemyslenie) wazne jest aby dom byl prosty i
        nieskomplikowany-trudno go spieprzyc i mniej kosztuje. i zastanow sie na czym
        warto oszczedzic a na czym nie. po prostu zainteresuj sie tematem a zobaczysz
        jak wciaga.
        • Gość: Adam Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: *.pde.philips.com 01.02.02, 10:48
          Dom w okolicach Pily, gdzie ceny są normalne
          • Gość: Ala Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 12:16
            to znaczy, ze spytam z ciekawosci.
        • miloszkdr Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 20.02.15, 16:57
          Witam serdecznie zainteresowanych budową domu.

Zajmujemy się budowaniem domów pod klucz (stan deweloperski).
          Dla chętnych wykańczamy dom tak, aby kupujący mógł wprowadzić się ze swoimi meblami do całkowicie wykończonego domu.
          Na życzenie klienta możemy wybudować tylko do stanu surowego otwartego, zamkniętego wszystko w zależności od wymagań klienta.

Jesteśmy świadomi jak dużo jest możliwości zbudowania domu oraz technologi ich wykonania, dlatego też zawsze staramy się dostosować pod klienta i jego żądania.

Dom możemy wybudować z:

- prefabrykatów (gotowych elementów) w ok. miesiąc od czasu podpisania umowy do stanu surowego zamkniętego ceny od ok 150 tyś zł dom pow. 100m2

- betonu komórkowego w ok 3 miesiące tu są przymusowe przerwy technologiczne przez co czas budowy się wydłuża cena budowy od ok. 200 tyś zł dom pow. 100m2

- bloczków ceramicznych w ok. 3 mies. podobnie jak powyżej od ok 200 tyś zł pow. 100m2 Każda technika jest dobra, ma swoje zalety oraz swoich zwolenników.

Oczywiście ceny wymienione powyżej mogą się zmieniać i ciężko mówić tu o dokładnych kwotach wszystko zależy od upodobań i wymagań, a najlepszą możliwością wycenienia kosztów budowy jest kontakt z nami.
          Mamy za sobą wiele inwestycji i jeszcze więcej zadowolonych klientów w Polsce i za granicą. Posiadamy biuro w Łodzi na ul. Drewnowskiej, gdzie serdecznie zapraszamy.
          tel kontaktowy 733443747
      • Gość: Sylwia Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 17:31
        Gość portalu: Adam napisał(a):
        > Mam nastepujace pytanie: Co lepiej sie oplaca wybudować dom o powierzchni ok
        > 150m2 czy tez kupić gotowy ?

Nie umiem ci doradzić, ale powiem co ja zrobiłabym : jeżeli to ma
        być mój dom marzeń, to buduję go od podstaw.
        A jeżeli tylko chcę zamieszkać w domku z ogródkiem, to szukam
        oferty ciekawej finansowo i kupuję.
        Dla mnie to byłoby jak mieszkanie w bloku, tylko o większym metrażu.
        A w domku budowanym, wszystko "rośnie" wg mojego planu. Jest mój!

> Ile trzeba miec pieniedzy na taka inwestycje (zakladam przyzwoity standard ale
        > bez szleństw).

Wydaje mi się, że od początku do końca jakieś 250 tys.zł ( dolar = 4zł).
        Ale może jeszcze wypowiedzą inni, poczekajmy.

> Jak rozwiazac problem nadzoru inwestycji jezeli duzo czasu poswieca sie pracy,
        > a wiadomo że trudno o lojalnych fachowcow (slyszalem że jak sie nie ma fachowej
        > wiedzy, to kantuja na kazdym kroku)...... >

Nie tak bardzo z tym "kantowaniem" nas. To już przechodzi w przeszłość.
        Mówię o ekpikach przy budowie własnego domu, naturalnie.
        Przecież im tak samo zależy na pracy jak nam na tym by wydać jak
        najmniej.
        W ten sposób zbierają sobie opinie, dobrą lub złą to już zalezy od
        nich samych.
        Wiadomo, że jeśli u mnie wybudują dobrze, sprawnie, bezproblemowo
        to szybko znajdą następną budowę. Tak to się kręci.
        Pozdr.

• Gość: Jola Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: 158.66.46.* 01.02.02, 17:45
          Budujemy dom 144 m kw.w Warszawie, oczywiście sposobem gospodarczym.
          Wyliczaliśmy i nie powinien przekroczyć 250 tys. zł, mam nadzieję, że będzie
          tańszy. Posiadamy namiary na solidnych, sprawdzonych fachowców + praca własna.
          Fachowców, jak już wyżej napisano, bierze się z polecenia. Znajomi lub znajomi
          najmomych budowali - polecają a Ty oglądasz ich dzieło i już wiesz czego się
          spodziewać.
          Co do pytania: budować, czy kupować? Oczywiście budować, bo tylko wtedy ten dom
          będzie Twój i dla Ciebie!
          • irga Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 03.02.02, 11:01
            A mogłabyś udzielić namiaru na sprawdzonych fachowców od wykończeniówki?
            Pozdrawiam
            Irga
            • oxygen Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 04.02.02, 09:48
              Dziekuje za rady !!!!!
            • Gość: Jola Re: do Irgi IP: 158.66.46.* 04.02.02, 11:59
              Owszem, mój mąż posiada takowe namiary, a co potrzebujesz? Napisz proszę na mój
              adres pocztowy: wandaj@poczta.gazeta.pl, a postaram się szybko podać telefony
              kontaktowe.
              Pozdrawiam
      • Gość: marta Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 15:50
        Kanadyjczyk 148m2 pow.całkowitej wewnętrznej,piętro z użytkowym poddaszem:4
        pokoje,kuchnia z jadalnią,WC,łazienka,2
        pom.gospodarcze,taras,wiata,kominek,okna drewniane-zespolone,ogrzewanie
        podłogowe w łazience reszta elektryczne,drzwi zewnętrzne metalowe,cała
        elektryka i podłączenia kanalizacyjne;praktycznie wszystko oprócz podłóg i
        białego montażu-firma budująca 200000+7%vat.Mam swojego nadzorcę-on odpowiada
        za prawidłowość etapów.Realizacja 5/6 miesięcy.Pozdrawiam
        • Gość: adam Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: 217.97.133.* 05.02.02, 17:34
          moze okolice W-wy? Poszukuje ekipy z doswiadczeniem w budowie Kanadyjczyka.
          • Gość: Patyk Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: *.camden.tds.net 05.02.02, 21:04

Wybudowac. Zobacz strone: www.allmendinger.com.pl Oni beda dudowac
            mojego "kanadola" Maja dom modelowy ( ten ze strony internetowej) w Lodzi ale
            buduja wszedzie, jak moj pod Warszawa.
          • viteek Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 06.02.02, 00:35
            Ludzie,zapomnijcie o kanadyjczykach.Jesli nie macie czasu lub doswiadczenia
            zeby je prawie non-stop naprawiac budujcie tradycyjnie.Pomijajac fakt ze w
            Polsce nie ma odpowiednich fachowcow,nie znana jest jakosc materialow.W USA-
            gdzie mieszkam dostawca odpowiada za jakosc drewna i jak sie cos powaznego
            stanie-pokrywa koszty naprawy,lub jest sadzony,a co zrobicie w Polsce???
            Bedziecie plakac......Jestem w tym biznesie 10 lat i Chwala amerykanom ze
            stosuja taka technologie,bedziemy zawsze miec prace:)).Powaznie,gospodarke
            amerykanska nie "ciagnie"budownictwo nowych domow,lecz remonty i przebudowy
            starych,a poniewaz srednio amerykanin przeprowadza sie 6 razy w zyciu wiec "who
            cares",ale wy nie budujecie chyba na kilka lat,no chyba zeby zaraz ten dom
            sprzedac,troche zarobic,i budowac nastepny.
            • Gość: Marta Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 14:36
              Nie wszystko złoto co amerykańskie.Chyba trochę przesadzasz.Widziałam
              dziesiątki kanadyjczyków,które stoją od lat a ich właściciele są zadowoleni i
              to w Polsce!Wszystko zależy od treści umowy,gwarancji i doświadczenia firmy ,a
              to ostatnie należy poprostu sprawdzić samemu.
            • Gość: Marcin Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: 217.153.127.* 15.02.02, 12:29
              Zgadzam się w 1000%!!!!!!!
              Ten gość ma naprawdę rację.Gratulacje za sczerość ,bo mało kto o tym wie.

Architekt
        • Gość: adam Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: 217.97.133.* 13.02.02, 17:24
          Gość portalu: marta napisał(a):

> Kanadyjczyk 148m2 pow.całkowitej wewnętrznej,piętro z użytkowym poddaszem:4
          > pokoje,kuchnia z jadalnią,WC,łazienka,2
          > pom.gospodarcze,taras,wiata,kominek,okna drewniane-zespolone,ogrzewanie
          > podłogowe w łazience reszta elektryczne,drzwi zewnętrzne metalowe,cała
          > elektryka i podłączenia kanalizacyjne;praktycznie wszystko oprócz podłóg i
          > białego montażu-firma budująca 200000+7%vat.Mam swojego nadzorcę-on odpowiada
          > za prawidłowość etapów.Realizacja 5/6 miesięcy.Pozdrawiam

Marta, jezeli mozesz polecic te firme, to podaj do niej kontakt

• Gość: Marta Re: Wybudowac dom czy kupic ???-do Adama IP: 217.99.1.* 19.02.02, 21:47
            Będę mogła polecić,ale dopiero za 4 miesiące jak zbudują i oddadzą.
      • agatabe Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 12.02.02, 14:32
        Ja kupiłam gotowy. We Wrocławiu. Szukałam długo, ale opłaciło się. Tylko, że ja
        chciałam domek poniemicki, z klimatem, nieduży, w zielonym miejscu (starodrzew,
        te rzeczy). I jest pięknie!! Zapłaciłam 200 tys i mieszkam. Oczywiście będę tam
        przerabiać po swojemu to i owo ale mieszkając, po kawałku i ogromną
        przyjemnością. Tyle, że ja to lubię - przerabiać, patrzeć jak się zmienia, nie
        przeszkadza mi, że trzeba zamieszkać na piętrze, kiedy remontuje sie górę.
        • Gość: iks Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: *.elbacsb.com.pl 13.02.02, 21:50

> przeszkadza mi, że trzeba zamieszkać na piętrze, kiedy remontuje sie górę.

Chyba raczej na parterze, gdy remontuje sie górę ;-)
      • Gość: Piotr Re: Wybudowac dom czy kupic ??? IP: 10.1.0.* 15.02.02, 16:07
        Rozważ czy masz wystarczająco cierpliwości. Prawda jest taka, że budując samemu
        trzeba "robić doktorat" - tak określali nasze podejście architekt i wyknawcy.
        Tylko znajomość rzeczy pozwoli ci wybrać dobre i akceptowalne kosztowo
        rozwiązanie. Jeżeli nie zgłębisz tematu to cię oszukają lub spartolą robotę.
        Budowa trwa co najmniej kilka miesięcy. W tym czasie musisz podjąć masę
        decyzji, od których zależy bliska lub daleka przyszłość. Jeżeli nie bawi cię
        szukanie materiałów, rozmowy z wykonawcami i odwiedzanie setek hurtowni lub co
        gorsza znudzi cię to wkrótce to lepiej szukaj czegoś co już stoi.
      • 0krakus Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 23.02.15, 09:37
        Wybudować, według swojego projektu. Przemyślany i oszczędny. No i waiadomo z jakich materiałów.
        • walaszko Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 29.05.15, 11:52
          myślę że nie koniecznie... można zawsze się zdecydować na specjalistów. Moi rodzice kupili dom w Woli Mrokowskiej – dom pod miastem... ja przejąłem ich mieszkanie na mokotowie... pomagałem im przy przeprowadzce i wcześniej przy wszelkich ustaleniach dotyczących kupna i odbioru domu. Dawno nie widziałem takiej inwestycji a jako że im pomagałem też przy wyborze lokalizacji to sporo tego widzieliśmy. Jakość wykonania po prostu POWALA! Wielki ogród, użyte materiały, drewniane okna, wszystkie instalacje zrobione na tip top. Inwestycja na lata wg mnie
      • jula-79 Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 11.08.15, 13:26
        A nie wiesz jak okolica, gdzie to jest w ogóle?
      • lalazuuuzia Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 11.08.15, 15:50
        zależy czego się oczekuje, jak się znajdzie odpowiedni dom z odpowiadającym nam rozmieszczeniem pomieszczeń, to można kupić, nie trzeba wtedy czekać, aż będzie wybudowany;) ja osobiście wolałabym swój dom wybudować;)
        • eda-n1 Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 17.08.15, 07:43
          Natomiast moi znajomi kupili dosyć niedawno dom w domaszczynie i z tego co widziałam to fajny projekt domu. Podobno szeregówka, dla mnie wygląda jak bliźniak. Tłumaczyli mi że nie chcieli denerwować się i wszystkiego co chwile załatwiać podczas budowy własnego domu.
      • just_krk Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 18.08.15, 18:34
        budując robisz tak, jak chcesz...wszystko pod swoje potrzeby. Kupując nigdy nie wiesz jak będzie;)
        • ziolag2 Re: Wybudowac dom czy kupic ??? 14.10.15, 21:49
          ja osobiście wolałam wybudować, jeżeli chodzi o koszty to mała różnica a tak sama wszystko projektowałam, dla Pani domu to najlepsza frajda, najbardziej jestem dumna z mojej łazienki, jest przestronna chociaż niewielka, zabudowałam wc z zastosowaniem stelaża podtynkowego i całość wyszła rewelacyjnie, sami zobaczcie na kkpol.com - korzystałam z dobrej jakości produktów w przystępnych cenach więc warto zobaczyć
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka