andrzej.sawa 24.05.07, 06:15 Czy da radę rozliczyć historię i żyć po sąsiedzku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pisz_pan_na_berdyczow Re: Polacy i Ukraińcy 07.09.07, 14:27 I mysle, ze Chelmszczyzna ma tu do odegrania duza role. Tu zawsze bylo zawsze choc troche lepiej niz na innych ziemiach polsko- ukrainskiego pogranicza. Tylko tutaj doszlo do wspolpracy WiN i UPA po II wojnie swiatowej. Tylko tutaj Ukraincy masowo wlaczyli sie do Powstania Styczniowego i nawet dowodcami byli. Odpowiedz Link Zgłoś
pisz_pan_na_berdyczow lista PLUK 07.09.07, 14:36 Przy okazji zapraszam na polsko-ukrainska emailowa liste dyskusyjna PLUK: wesolek.org/pluk.htm Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: lista PLUK 07.09.07, 15:22 No dobra ale chełmszczyzna to mi zalatuje- tak trochę nie po naszemu. Już wole Ciemia Chełmska Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: lista PLUK 08.09.07, 04:39 Bo ja wiem. A może nie podoba Ci się,że to podobne do Chołmszczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: lista PLUK 09.09.07, 13:00 Jest nie tyle podobne0 co jest nawet spolczczeniem z ukraińskiego. pamiętam jak kilka lat temu przemianowano Serebryszcze- na Srebrzyszcze tłumacząc tym że poprzednia nazwa zbyt kojarzyła się z ukrańskim językiem Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: lista PLUK 09.09.07, 13:19 Nie jestem językoznawcą tak dogłębnym,jednak wydaje mi się,że bardziej to regionalizm,a zidentyfikowanie etnicznego pochodzenia wielu słów na obszarze nadbużańskim jest chyba wręcz niemożliwe. Masz rację w tym,że napewno przypomina to słowo brzmienie bardziej ruskie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: lista PLUK 09.09.07, 13:24 Przy tej okazji przypomniał mi się wykład przewodnika w Podziemiach - historia Ziemi Chełskiej jest tak ciekawa,że Chełmszczyzna jest w niej na miejscu - choć może ortodoksi /lub putyści/ językowi mogą mieć wątpliwości. I tutaj też zachęcam do odwiedzenia Podziemi - choćby tylko dla opowieści przewodnika. Odpowiedz Link Zgłoś