andrzej.sawa 18.04.09, 10:39 Jak zwykle przypominam o flagach - jeszcze czas nową kupić,a używaną uprać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakiwredny ... moja racja jest racją najmojszą a "małpka" 20.04.09, 04:21 andrzej.sawa napisał: > Jak zwykle przypominam o flagach - jeszcze czas nową kupić,a używaną uprać. Jak w teatrze greckim. Dramat - wszystkie opcje mają rację! Jeśli kupimy nową to wspomożemy finansowo polskiego dystrybutora i chińskiego producenta, pranie zasila sprzedawcę proszku ale zanieczyszcza środowisko i wspomaga najczęściej niemiecki przemysł chemiczny. Poważnie :) Można świętować na róźne sposoby. Osobiście proponuje ten dzień uczcić dodatkowo poprzez spożycie zawartości buteleczki " w rozmiarze prezydenckim". Dzięki tej formie świętowania osiągniemy jednocześnie kilka celów: 1) Taka forma świętowania ma już w Polsce swoich orędowników, 2) Dowiemy się jak taka maleńka dawka wpływa na samopoczucie, 3) Wspomożemy nieznacznie budżet państwa, 4) Wspomożemy miejscowy biznes, 5) Być może "pod wpływem" weźmiemy udział w debacie o "starych Polakach, wojnach i karabinach, o czołgach wrażych i sojuszniczych...". Oczywiście można manifestować swój patriotyzm też za pomocą flagi. Metoda ta jakby przy okazji pozwoli ujawnić fałszywych patriotów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=253&w=87056364&a=87056364 dodatkowo udowodnimy sobie jak długo mamy internet: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=253&w=61625010&a=61625010 Jeśli znów rozgorzeje dyskusja na temat, to przynajmniej dla mnie będzie to przywołanie obrazu: www.youtube.com/watch?v=Tb1XTIcqaa4 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: ... moja racja jest racją najmojszą a "małpka 20.04.09, 14:09 Ja jestem zwolennikiem wspierania produkcji regionalnej,a wiec pijmy na zdrowie Naszej Ojczyzny napojem pędzonym sposobem domowym /piwem i winem też/. Na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: 3 Maja 20.04.09, 22:40 Za czerwonych nie wieszałem w żadne obowiązkowe święta. Z przekory. A teraz jakoś mi się nie chce. No nie wiem dlaczego ? Może dlatego że Sawcio każe ? Odpowiedz Link Zgłoś
45b Re: 3 Maja 21.04.09, 07:46 andre_234 napisał: > Za czerwonych nie wieszałem w żadne obowiązkowe święta. > Z przekory. > A teraz jakoś mi się nie chce. No nie wiem dlaczego ? > Może dlatego że Sawcio każe ? ...a przecież obiecywał , że zniknie z tego forum. A przecież było tak pięknie .... Odpowiedz Link Zgłoś
jakiwredny "Tany tany" ze świętowaniami czyli "kto zacz" 21.04.09, 08:25 andre_234 napisał: > Za czerwonych nie wieszałem w żadne obowiązkowe święta. > Z przekory. > A teraz jakoś mi się nie chce. No nie wiem dlaczego ? > Może dlatego że Sawcio każe ? Za czerwonych też nie wieszałem - robili to moi dziadkowie, bynajmniej nie z przekonania. Wówczas sprzątano ulice, a przed 1 Maja też bielono krawężniki. Pewnikiem znów ględze, ale Pan Andrzej nie każe - on wzywa! Apetyt na nakazywanie wywieszania flag apiać miała ekipa słusznie niedawno miniona. Uczciwie powiedziawszy to manifestowanie patriotyzmu 3 Maja może być dla innych rodzajem sygnału "kto zacz",tak jak onegdaj malowanie chałup np. na niebiesko. Twoi dziadkowie czy rodzice mogli opowiedzieć o takim zwyczaju. Rodzicom czy Tobie zapewne nie obce jest wspownienie o konieczności wyprania flagi natychmiast po Pierwszym i ponowne zawieszenie na Dień Pabiedy (9 maja - przecież nie 8!). Od wczoraj mam ochotę świętować rocznice wyborów nie jak większość 4 czerwca, nie jak jeden pan wraz z dziećmi(1 czerwca), ale może o ile nie znajdzie się ktoś na przyczepkę już 26 maja - na Dzień Matki. Komedie z świętami nie są tylko naszą specjalnością. Niemieccy koledzy nie mogąc z powodu ustaw "denazyfikacyjnych" oficjalnie obchodzić urodzin swojego duchowego przywódcy starają się czcić Jego pamięć spotykając się w tego dnia w Dreźnie czy w Usti nad Łabą pod pretekstem rocznic bombardowania tych miast przez aliantów. Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: "Tany tany" ze świętowaniami czyli "kto zacz" 21.04.09, 19:01 Jednak ten nasz patriotyzm , podobnie jak religijność jest siermiężno-buraczany. Odpowiedz Link Zgłoś
ole707 Re: "Tany tany" ze świętowaniami czyli "kto zacz" 23.04.09, 06:15 A jak na żółto - to Żółtek jest??? Odpowiedz Link Zgłoś
andre_234 Re: "Tany tany" ze świętowaniami czyli "kto zacz" 28.04.09, 00:54 Żółtek wisi u mnie w garażu na gwoździu. To taka kurtka przeciw deszczowa jest. Odpowiedz Link Zgłoś
donpedro72 Re: 3 Maja 30.04.09, 21:51 Nowej nie kupię, wolę piwo. Starą poleruję felgi. Wolno mi prawda? Daj mi extra konto za zrzeczenie się obywatwlstwa na rzecz np. Mozambiku ? Keni? Wszystko jedno, byle szybko. A co dała mi ojczyzna? hahahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
benjaminblimchen Re: 3 Maja 30.04.09, 22:22 Andrzej! swięto flagi jest 2 maja a nie trzeciego! :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: 3 Maja 05.05.09, 17:52 Ale 3 Maja jest Święto Konstytucji Majowej. Odpowiedz Link Zgłoś
martyn159 Re: 3 Maja 30.04.09, 23:27 Ja bym osobiście wywiesił synio - żowtoju :) Odpowiedz Link Zgłoś