Dodaj do ulubionych

Budynek komunalny przy Staniewskiego

09.03.09, 11:29
Witam,

Jeśli ktoś jest zainteresowany to publikuję zdjęcie planów nowych budynków komunalnych jakie miasto chce nam wybudować tuż za płotem. Zdjęcie można obejrzeć tutaj:
fotoforum.gazeta.pl/3,0,1695787.html
lub bezpośrednio:
fotoforum.gazeta.pl/photo/6/id/vd/hwhs/PbMHRotwU06xu7TaIB.jpg
--
Scorq
Obserwuj wątek
    • yonyo Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 09.03.09, 13:21
      Możesz podać źródło tych planów? Są gdzieś opublikowane, czy to jakiś
      nieoficjalny "przeciek"?
      • scorq Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 09.03.09, 15:38
        yonyo napisał:

> Możesz podać źródło tych planów?

Plany i inne dokumenty są do wglądu w Wydziale Urbanistyki Urzędu
        Miasta.

--
        scorq
    • magdzik271 Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 09.03.09, 13:39
      Odebrałam dzis na poczcie oficjalne pismo z Urzędu Miasta w
      Swarzędzu informujące o powstaniu tych 2 budynków komunalnych
      wielorodzinnych i kilkupiętrowych. Istnieje podobno przepis , że
      jako mieszkańcy właściciele mieszkań mamy prawo wyrazić swoją zgodę
      bądź sprzeciw...
      • scorq Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 09.03.09, 15:45
        magdzik271 napisała:

> Istnieje podobno przepis , że
        > jako mieszkańcy właściciele mieszkań mamy prawo wyrazić swoją zgodę
        > bądź sprzeciw...

Tak podobno można się odwoływać zarówno od decyzji o warunkach
        zabudowy, jak i później od decyzji w sprawie pozwolenia na budowę. W
        obu przypadkach jest na to zdaje się 14 dni.
        • maly_ale_wariat Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 09.03.09, 17:47
          sa jakies konkretne plany tej budowy?
          • magdzik271 Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 09.03.09, 19:39
            Konkretne plany, konkretne zamierzenia skoro juz pisma do nas
            rozsyłają z informacją o planowanej budowie. Miasto znalazło sobie
            miejsce na komunalne mieszkania..
            • yonyo Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 10.03.09, 09:08
              No to co, Wiaruchna? Sprzeciwiamy się, nie? Co nam będą obniżać wartość mieszkań.
              • promkonto Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 10.03.09, 10:41
                A dlaczego Wam przeszkadzają te 2 bloki? ale elita....rany.....
                Nasze bloki też postawili ludziom między ogródkami i jakoś nie mieliście Państwo
                oporów kupić tutaj mieszkania.
                Co do wartości tych mieszkań......ceny faktycznie z kosmosu ludzie dają przy
                sprzedaży, śmiać się chce ;D
                • yonyo Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 10.03.09, 21:34
                  Cytatpromkonto napisała:

> A dlaczego Wam przeszkadzają te 2 bloki? ale elita....rany.....
                  > Nasze bloki też postawili ludziom między ogródkami i jakoś nie mieliście Państw
                  > o
                  > oporów kupić tutaj mieszkania.
                  > Co do wartości tych mieszkań......ceny faktycznie z kosmosu ludzie dają przy
                  > sprzedaży, śmiać się chce ;D

Takie prawo rynku: coś jest warte dokładnie tyle ile ktoś jest skłonny zapłacić, a ceny obniża się, gdy w ogóle nie ma chętnych. Z tego co wiem jednak co trochę jakieś mieszkanie się sprzedaje, więc "kosmos" dla Ciebie oznacza przystępną cenę dla innych.

Co do "elity", to według mnie w ogóle nie ma znaczenia kto będzie mieszkał w tych mieszkaniach komunalnych. Mogą to być nawet wyłącznie ludzie dziesięć razy lepsi ode mnie. Jednak dla potencjalnych klientów pojęcie "mieszkania komunalne" brzmi mało zachęcająco i dlatego nie mam ochoty się zgadzać na takie sąsiedztwo.
                  • promkonto Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 10.03.09, 21:54
                    poda warunkiem, że mieszkania schodzą....ale od wielu miesięcy jakoś widzę te
                    same ogłoszenia w necie odświeżane.
                    spoko.
                    • magdzik271 Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 11.03.09, 08:41
                      Poza wartością mieszkania ubędzie nam też miejsc parkingowych. Skoro 2 ulice:
                      Gwiazdzista i Księżycowa będą otwarte do ulicy Staniewskiego. Łatwo policzyć: 56
                      miejsc parkingowych zaplanowanych przy nowych blokach i 60 nowych mieszkań..
                      Zagęszczenie sporo wzrośnie!
                      • tomekdp Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 11.03.09, 10:01
                        Szkoda mimo wszystko tych brzózek, które sobie rosły...
                        A co do zasadniczej kwestii - uważam, że ewentualne zastrzeżenia co
                        do projektów zabudowy mogą mieć sens tylko wtedy, jeśli zgłosi je
                        jednomyślnie całe Promykowe i przedłoży odpowiednim władzom. Wówczas
                        możliwa będzie jakaś dyskusja i postulowanie ewentualnych zmian.
                        Znając jednak życie, niewielką ilość czasu jaka pozostała tudzież
                        naszą 'wrodzoną aktywność społeczną', nie wyobrażam sobie aby ileś
                        tam wspólnot miało nagle się skrzyknąć, wypracować swoje stanowisko,
                        wybrać przedstawicieli i złożyć sensownie napisaną petycję w
                        Urzędzie.
                        No bo o co tak naprawdę nam chodzi i czy aby na pewno wszystkim?
                        - o pozostawienie terenu takim jakim jest?
                        - o zmianę charakteru budynków (z komunalnych na developerskie)?
                        - o nieprzebijanie ślepych dotąd ulic Gwiaździstej i Księżycowej?
                        - o projektowaną liczbę miejsc parkingowych przy nowych blokach
                        (uroczy pomysł - 60 mieszkań i 5 miejsc parkingowych...)
                        - czy o coś jeszcze?
                        Sądząc po aktywności tego forum w ciągu ostatnich 12 miesięcy,
                        pesymistycznie i realistycznie myślę, że temat umrze śmiercią
                        naturalną jeszcze zanim wszyscy zdążą odebrać swoje przesyłki z
                        poczty. Obym się mylił...
                        • promkonto Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 11.03.09, 13:33
                          z tym się zgodzę. na zebranie wspólnoty dotyczące własnego podwórka pojawiło się
                          ostatnio niecałe 30% osób.....a szkoda. Bo potem przechodzą "różne" pomysły....
                        • yonyo Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 12.03.09, 09:55
                          tomekdp napisał:
                          > Sądząc po aktywności tego forum w ciągu ostatnich 12 miesięcy,
                          > pesymistycznie i realistycznie myślę, że temat umrze śmiercią
                          > naturalną jeszcze zanim wszyscy zdążą odebrać swoje przesyłki z
                          > poczty. Obym się mylił...

...bo nie było ciekawego tematu. A ten temat, jak widać, chwycił. Niestety
                          zgadzam się z twierdzeniem, że wielu ludzi na tym osiedlu, o dziwo, nie obchodzi
                          co się dzieje z ich własnością, co szczególnie jest widoczne po frekwencji na
                          zebraniach wspólnot. No i jeszcze dochodzi fakt, że nie wszyscy czytają to forum.

Poza tym sprawdzam skrzynkę pocztową codziennie i żaden list na temat planowanej
                          budowy do mnie nie dotarł. Zdaje się, że zawiadomienia wysyłane są tylko do
                          właścicieli posesji bezpośrednio sąsiadujących z planowaną budową. Jeśli ci
                          właściciele nie wyrażą bezpośredniego sprzeciwu, to głos reszty osiedla ma chyba
                          tylko znaczenie "wyborcze". A to, biorąc pod uwagę wspomniane już
                          "zainteresowanie", władze Swarzędza mogą spokojnie i bez konsekwencji zignorować.

A wracając do przebicia Gwiaździstej (Księżycowa wg planu ma być ślepa) to nie
                          jest to taki zły pomysł. Przybędzie trochę ulicy do zastawiania samochodami :)

No i jeszcze jedno - trzeba oddać sprawiedliwość - mieszkań ma być 60 i miejsc
                          parkingowych tyle samo (nie to co nam Agrobex zafundował). Przyjrzycie się
                          dokładnie planom: są jeszcze po dwa miejsca na boku każdego budynku. Niepokojąca
                          jest mała "dostawka" pomiędzy nimi - czyżby kotłownia?
                          • przemo_rz Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 12.03.09, 10:48
                            Nie ma pojęcia wg jakiego klucza Urząd Miasta wysyłał zawiadomienia. Mieszkam na Księżycowej 13 i część ludzi z klatki dostała takie pisma a część nie. Pytałem nawet tych którzy nie dostali czy może nie są zameldowani, ale to nie to. Może losowo wysyłali???
                            Czy tylko Gwieździsta ma być przelotowa? Wydaję mi się że wg tego planu to Księżycowa też.
                            Miejsc parkingowych mają faktycznie zaplanowanych 60 (w tym 4 dla "inwalidów"), a ta dostawka chyba rzeczywiście jest na planie opisana jako kotłownia.
                            Niestety tak jak już inni pisali, na naszym osiedlu większość ma głeboko gdzieś co się dzieje wokół nich.
                            Kilka dni temu na zebranie wspólnoty przyszło 10 osób na 33 mieszkania, z czego 6 było z jednej klatki.
                            Frekwencja powalająca.
                            • daniels_j Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 13.03.09, 00:28
                              Witam wszystkich,
                              Tak pokrótce- rozmawiałem z pewna grupą osób z Panią Burmistrz na
                              temat tej budowy-nie wiem czy wiecie, ale poprzedni Burmistrz
                              zaplanował budowę tych budynków zupełnie innym miejscu Swarzędza-a
                              dokładnie w Jasiniu - oddalone od normalnie mieszkających ludzi! W
                              miejscu wcześniej zaplanowanym były dostępne juz wszelkie pozwolenia
                              tylko ruszyć z budową!!!! Co stanęło na przeszkodzi trudno
                              powiedzieć- w tej kwestii mizerne tłumaczenia Burmistrza?!!!!! A co
                              z ludźmi, którzy kupowali działki pod budowę jednorodzinna z gruba
                              kasę?
                              Burmistrz twierdzi, że będzie selekcja mieszkańców, którzy
                              zamieszkają te budynki – większość z nich będą to ludzie wysiedleni
                              z rynku gdyż miasto planuje remont tych kamienic i pewnie
                              atrakcyjnie je sprzedać bądź wynająć– a ludzie mieszkający przy
                              sprzedaży to tylko kłopot!!!- Prosty przykład w Poznaniu przy ulicy
                              Głównej powstały podobne budynki komunalne-miała być selekcja i co
                              po roku budynki wyglądają jak by miały ze 100 lat a policja i
                              ochrona to więcej wydaje na interwencje niż kosztowałoby ich
                              otwarcie kolejnego komisariatu na tym osiedlu - juz nie wspomnę o
                              zniszczeniach i kradzieżach, rozbojach w okolicy osiedla!!!!Mieszka
                              tam sam element społeczny, z którym w żaden sposób się nie da
                              rozmawiać!!!
                              Uważam, że powinniśmy jak najszybciej zareagować na zaistniałą
                              sytuację i nie dopuścić do wybudowania takich budynków. To
                              Burmistrz, wsakazuje miejsce budowy, gdyż to on dysponuje majątkiem
                              gminy w postaci działek - może znalazłaby się mniej atrakcyjna
                              działka w Swarzędzu gdzie można by wybudować takie bloki!
                              Czy zdajecie sobie sprawę z tego, co się tu będzie działo - koniec
                              spokoju i przyjemnych wieczorów w ciszy-a przecież większość z nas
                              potrzebuje tego spokoju po powrocie z pracy a nie użerać się z
                              elementem?!!! A wartość nieruchomości na pewno spadnie!!!!
                              Pomysłów na zblokowanie tej inwestycji jest sporo tylko musimy
                              zoorganizowac spotknie - może na wstępie zarządów wspólnot?Tak na
                              koniec to ulica Gwiaździsta i Księżycowa będą zamknięte dla ruchu!!!
                              • keratiw Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 13.03.09, 09:29
                                Witam,
                                Nic dodać nic ująć - dla zainteresowanych odsyłam do artykułów w lokalnej prasie na temat mieszkań komunalnych w Poznaniu na Nadolniku ... teksty dla osób o mocnych nerwach ...
                                Przeczytałem też z niepokojem, że cześć mieszkańców otrzymała już pisma z UM w sprawie tej inwestycji - ja niestety nie. Swoją drogą już wysłałem do UM pytanie oraz kilka uwag związanych z uchybieniami proceduralnymi w tej "cichociemnej inwestycji" . Chętnych do zapoznania się z pismem lub chętnych do skorzystania z podpowiedzi - dajcie info
                                ... Pamiętajmy, że tylko jako zorganizowani ( a jest nas dobrze ponad setka - w większości to mieszkańcy wspólnot) możemy skutecznie interweniować.
                                Ja rozpocząłem pismem z protestem i prośbami o wyjaśnienie zaistniałej sytuacji - jeżeli każdy zrobi to samo Urząd się mocno zastanowi - a pani Burmistrz, która przegrała 74 (!) głosami i została burmistrzem z drugiego miejsca - na pewno doceni dodatkowe kilkaset głosów w kolejnych wyborach - tak myślę - dlatego wydaje się że ten wątek jest tak ważny ...
                                PS. Popatrzcie jakie mamy tematy (wątki) na forum w okresie ostatnich miesięcy : kradzież samochodów, nieśmiertelne parkowanie , śmieci na osiedlu, samowola i ignorancja Agrobexu, tematy współżycia społecznego - jak myślicie - czy nasi potencjalni nowi sąsiedzi będą podchodzili ze zrozumieniem i podniosą nam poziom bezpieczeństwa i atmosfery na osiedlu - ja mocno w to wątpię ...
                              • yonyo Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 13.03.09, 09:36
                                CytatWitam wszystkich,
                                Tak pokrótce- rozmawiałem z pewna grupą osób z Panią Burmistrz na
                                temat tej budowy-nie wiem czy wiecie, ale poprzedni Burmistrz
                                zaplanował budowę tych budynków zupełnie innym miejscu Swarzędza-a
                                dokładnie w Jasiniu - oddalone od normalnie mieszkających ludzi! W
                                miejscu wcześniej zaplanowanym były dostępne juz wszelkie pozwolenia
                                tylko ruszyć z budową!!!! Co stanęło na przeszkodzi trudno
                                powiedzieć- w tej kwestii mizerne tłumaczenia Burmistrza?!!!!!

No to tylko jeszcze dodam, że pan Baumgart mógłby nadal być burmistrzem, gdyby
                                nie mała frekwencja na wyborach uzupełniających. Nie pamiętam już dokładnie, ale
                                przegrał chyba ilością ok. 30 głosów, a poparcie "sondażowe" miał większe.
                                Głosowałem na niego i byłem zawiedziony, że przegrał, a teraz złe wspomnienie
                                wróciło...
                                • maly_ale_wariat Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 13.03.09, 10:49
                                  Zeby nie bylo - tez nie jestem zadowolony z tych planow i popre
                                  wszelkie akcje zmierzajace do zablokowania tej inwestycji, nie chce
                                  mieszkac obok blokow z menelami, po to wyprowadzilem sie na zadupie
                                  za miastem.
                                  Swoja droga co to za biedacy ktorych na mieszkanie nie stac ale
                                  zakladaja ze kazdy bedzie mial auto?

Jednak z drugiej strony - kupujac mieszkanie na osiedlu sasaidujacym
                                  z pustym polem mam nadzieje kazdemy do glowy przyszla mysl ze nie
                                  wiadomo co tam ktos kiedys postawi. Wiadomo bylo ze dzialki naleza
                                  do gminy i np komunalne mieszkania moga tam stanac.

Jezeli ktos udawal przed samym soba ze na pewno pozostanie tam
                                  brzozkowy zagajniczek to.. no coz, nie chce byc dosadnym...

Pozostaje nadzieja ze pani burmistrz buduje mieszkanka ktore po
                                  znajomosci rozejda sie dla powiedzmy nie az tak bardzo
                                  potrzebujacych.

• keratiw Re: Budynek komunalny przy Staniewskiego 13.03.09, 14:56
                                    Nadzieje raczej płonne - bo "takie mieszkanka" już właśnie zostały zbudowane i podzielone przy ul. Kaczorowskiego ...
                                    A tak nawiasem to rozumiem, gdyby miasto te działki sprzedało - wyszło by z tego pewnie 7-8 pięknych działek budowlanych - przetarg publiczny dałby zapewne nawet w tych ciężkich czasach ok. 200 - 220 PLN za metr - kwota nawet jak dla miasta - potężna ...
                                    Przedszkole, żłobek , przychodnia lekarska (takie były plany jak się wprowadzaliśmy !)- rozumiem , ale mieszkania komunalne to najgorszy z możliwych wariantów ...
                                    Jest jeszcze pytanie - dlaczego miasto nie kontynuuje inwestycji w Jasieniu - czy koniecznie domy komunalne muszą mieć gazową centralną kotłownię - dlaczego właśnie nie ogrzewanie gazowe etażowe - typu płacisz grzejesz .... czy nie można zmodyfikować całej dokumentacji już istniejącej ? - pewnie można - i o to powinniśmy pytać urzędników.
                                    Komunalne to znaczy budowane przez miasto - miasto to my - my to nasze podatki - czy w ten sposób będziemy mieli wpływ na to kto tam zamieszka ? - ja nie mam złudzeń - na pewno nie ...
                                    • tomekdp No to sobie pogadaliśmy, ponarzekaliśmy... 13.03.09, 19:42
                                      Trzy dni minęły...ale co dalej?
                                      Termin zgłaszania uwag pewnie za czas jakiś minie i ci co dostali
                                      pisma z Urzędzu Miasta, dostaną wkrótce informacje, że przy braku
                                      zastrzeżeń, plan zostaje zaakceptowany.
                                      Zadaję więc kolejne pytania:
                                      - czy obecni na tym forum mają zamiar ostatecznie podjąć jakieś
                                      konkretne kroki, by zgłosić swoje zastrzeżenia co do planów gminy?
                                      - czy chcemy stworzyć jakąś (choćby i samozwańczą) reprezentację
                                      całego osiedla, tak by mieć większą siłę oddziaływania?
                                      - czy wiadomo w jakiej formie takie zastrzeżenia muszą być
                                      sformułowane/przekazane/podane do wiadomości aby mogły
                                      jakoś 'zadziałać', tzn. by gmina odniosła się do nich z należytą
                                      powagą?
                                      - co w naszym przypadku mówią obowiązujące przepisy - co nam
                                      przysługuje, co my tak naprawdę mamy tu do powiedzenia?
                                      - czy wśród nas jest osoba (albo czy znamy kogoś takiego), która
                                      mogłaby nas przez te prawne 'meandry' bezpiecznie prowadzić?
                                      - czy dalsza dyskusja na tym forum ma sens - czy może (jak widzę po
                                      niektórych wypowiedziach) jesteśmy coraz bardziej przekonani, że to
                                      i tak nic nie da i najlepiej sobie odpuścić i dalej narzekać?
                                      • keratiw Re: No to sobie pogadaliśmy, ponarzekaliśmy... 13.03.09, 20:36
                                        No to konkrety:
                                        - wolę działać niż narzekać;
                                        - pismo z protestem, pytaniami według swojej najlepszej wiedzy przygotowałem i wysłałem - służę ewentualną kopią - można powielić i również wysłać w podobnej formie i treści;
                                        - jeżeli potrafimy się zorganizować "fizycznie" i wiedzę naszą wykorzystać do wspólnego celu to tylko lepiej - czy potrafimy? - ja bym chociaż spróbował...;

• masa206 Re: No to sobie pogadaliśmy, ponarzekaliśmy... 13.03.09, 20:52
                                          witam,
                                          możesz podeslać mi kopie tego pisma?
                                          moj adres: masa206@gazeta.pl
                                          pozdr
                                          • przemo_rz Re: No to sobie pogadaliśmy, ponarzekaliśmy... 13.03.09, 22:02
                                            Też poproszę o wzór pisma: przemo_rz@gazeta.pl
                                            • magdzik271 Re: No to sobie pogadaliśmy, ponarzekaliśmy... 13.03.09, 22:44
                                              Ja tez poproszę na: magdzik27@tlen.pl Dziękuję :)
                                              • tomekdp Re: No to sobie pogadaliśmy, ponarzekaliśmy... 13.03.09, 23:31
                                                Ja oczywiście też - na gazetowego maila. A potem będzie trzeba
                                                myśleć o następnych krokach...
                                        • kaktus105 Re: No to sobie pogadaliśmy, ponarzekaliśmy... 14.03.09, 14:43
                                          Witam,
                                          Czy mogę prosić też o kopię tego pisma
                                          mój adres zcaki@tlen.pl
                                        • prom666666 Re: No to sobie pogadaliśmy, ponarzekaliśmy... 14.03.09, 17:35
                                          Uprzejmie proszę o przeslanie kopii pisma santko6@yahoo.com
                                          (powinnismy wyslac jak najwiecej) Oglaszam STRAJK !!!
                                        • scorq Re: No to sobie pogadaliśmy, ponarzekaliśmy... 14.03.09, 21:26
                                          keratiw napisał:

> - pismo z protestem, pytaniami według swojej najlepszej wiedzy
                                          przygotowałem i
                                          > wysłałem - służę ewentualną kopią - można powielić i również
                                          wysłać w podobnej

Ja również poproszę o kopię na scorq@gazeta.pl

--
                                          Scorq
    • yunan7 komunalne czy socjalne ? 14.03.09, 00:06
      jeśli komunalne, to niewykluczone, że TBS, czyli będą to budynki znacznie wystawniejsze niż agrobexy i do tego towarzystwo raczej OK. Śmiem twierdzić, że nawet lepsze niż ... no, daruję sobie.
      Jeżeli natomiast socjalne, to przechlapane. Wielbiciele 'spokojnych wieczorów', odpoczynku po ciężkim dniu, cichych uliczek i miłośnicy innych emeryckich przyjemności mogą już się wynosić lub ubezpieczać samochody na wysoką kwotę - zwłaszcza, gdy nowi lokatorzy przeczytają, co o nich sądzimy.
      • przemo_rz Re: komunalne czy socjalne ? 14.03.09, 11:20
        Na 100% to nie będą TBSy. Niestety będą to mieszkania socjalne. Takie informacje mam od osób które były w Urzędzie Miasta.
        Krótko mówiąc szykują się tu slumsy.
        Ludziska może warto byłoby się spotkać np w niedzielę wieczorem gdzieś na osiedlu w większym gronie i ustalić jakiś plan działania.
        To działanie musi być zdecydowane.
        Keratiw w piśmie do Urzędu wytykał im kilka nieprawidłowości, no cóż to jest inwestycja miasta. Papiery których np. brakuje a powinny być stworzone oni sobie stworzą z datą wsteczną i im nie udowodnimy że ich nie było.
        Może o nieprawidłowościach poinformować jakieś media?
        • magdzik271 Re: komunalne czy socjalne ? 14.03.09, 12:07
          My rozdamy pisma protestacyjne do Urzędu od Keratiwa w całej naszej klatce.
          Jesteśmy za szybkim spotkaniem, moze byc niedziela. TV lub gazeta (wyborcza?)
          jak najbardziej powinny sie dowiedzieć..
    • scorq Komunalne przy Staniewskiego - PODSUMOWANIE 14.03.09, 22:15
      Witam,

Byłem w Urzędzie Miasta przejrzeć dokumenty i zebrałem nieco
      dodatkowych informacji. W tej chwili stan jest następujący:

Urząd Miasta chce nam wybudować pod nosem dwa trzykondygnacyjne bloki
      komunalne, które mają funkcjonować jako lokale socjalne będące w
      dyspozycji miasta. Przy okazji przebite zostaną ulice Księżycowa i
      Gwiaździsta, jako że będą stanowiły podstawową drogę dojazdu do
      nowych budynków (przynajmniej do czasu utwardzenia Staniewskiego, ale
      nie wiadomo kiedy to się wydarzy). Budynki staną tuż przy granicy
      naszych działek, przesłaniając jednocześnie całą południową stronę,
      co w efekcie spowoduje, że ta niewielka już teraz przestrzeń między
      naszymi blokami będzie przypominała ciemną studnię. Bezpieczeństwo
      całej okolicy ucierpi nie tylko ze względu na nieciekawe sąsiedztwo,
      ale również ze względu na fakt, że dotychczas spokojne osiedlowe
      uliczki zaroją się od dodatkowych samochodów.

Na dzień dzisiejszy Urząd Miasta wystąpił do samego siebie z
      wnioskiem (RAU.7331-0087/2009 z dnia 18.02.2009 - nie ma w BIP w
      Internecie) o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego.
      Formalnie, na wydanie takiej decyzji mają miesiąc, więc
      prawdopodobnie lada chwila taka decyzja się pojawi. Zgodnie z prawem
      będzie się można od niej odwołać, ale o tym za chwilę.
      Póki nie ma decyzji możemy pisać protesty skierowane do Referatu
      Architektury i Urbanistyki Urzędu Miasta i Gminy Swarzędz lub lepiej
      bezpośrednio do Pani Burmistrz. Wzór pisma mogę przesłać e-mailem.

Z tego co się orientuję, to formalnie w procesie administracyjnym
      poprzedzającym rozpoczęcie takiej inwestycji muszą zapaść trzy
      decyzje:
      1/ decyzja o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego;
      2/ decyzja o warunkach zabudowy;
      3/ decyzja o pozwoleniu na budowę.
      Zgodnie z prawem, możemy odwoływać się od każdej z tych decyzji. W
      przypadku dwóch pierwszych: "Od decyzji przysługuje prawo wniesienia
      odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Poznaniu, w
      terminie 14 dni od daty jej doręczenia. Odwołanie należy złożyć za
      pośrednictwem Wydziału Architektury i Urbanistyki."
      Jeśli chodzi o pozwolenie na budowę, to o ile mi wiadomo to musi je
      wydać Starostwo Powiatowe, zatem w tym przypadku odwołanie należy
      kierować nieco inaczej: "Od decyzji przysługuje stronom postępowania
      odwołanie do Wojewody Wielkopolskiego, w terminie 14 dni od dnia jej
      doręczenia. Odwołanie należy złożyć za pośrednictwem Starosty
      Poznańskiego."
      Wzór pierwszego odwołania mogę przesłać e-mailem.

Co ważne: "Rozpoczęcie wykonania robót budowlanych może nastąpić
      tylko w przypadku, kiedy decyzja o pozwoleniu na budowę stanie się
      ostateczna i kiedy Inwestor uzyska ostemplowany dziennik budowy."
      Zatem, mimo że Urząd Miasta chciałby wjechać na plac budowy już w
      połowie roku, to możemy go skutecznie przyblokować.

Pojawił się już pomysł spotkania w większym gronie w niedzielę
      wieczorem. Żeby było konkretnie, to proponuję godzinę osiemnastą.
      Spotkajmy się jutro o osiemnastej pod pawilonem usługowym (tam gdzie
      na piętrze jest gabinet dentystyczny ProDental).

PS. Jeśli gdzieś się mylę, to proszę mnie sprostować.

--
      Scorq
      • piotr.11 Re: Komunalne przy Staniewskiego - PODSUMOWANIE 14.03.09, 22:54
        Witam,
        czy ktoś z mieszkańców Osiedla, którzy otrzymali pismo od UM może
        zacytować pełną jego treść na forum?
        Wszyscy jesteśmy zainteresowani tym tematem, ale tylko właściciele
        nieruchomiści graniczącej z terenem inwestycji otrzymali pismo.
        Znając treść łatwiej nam będzie wyrazić sprzeciw i ewentualnie
        powołać się na odpowiednie przepisy. Im więcej głosów tym lepiej. Z
        doświadczenia też wiem, że dobrze będzie jeżeli osobne pisma napiszą
        również Zarządy odpowiednich wspólnot. Władza wybrana przez ludzi
        bardziej liczy się z głosem władzy też wybranej przez
        ludzi/wyborców :-)
        Pozdrawiam
        • przemo_rz treść ZAWIADOMIENIA 14.03.09, 23:38
          Treść zawiadomienia:

"RAU.7331-0087/001/2009
          Zawiadomienie
          Na podstawie art.53 ust 1 Ustawy z dnia 27.03.2003 o planowaniu i
          zagospodarowaniu przestrzennym art.28, art. 61 par.1 i par.4. art. 73 par.1 i 2
          ustawy z dnia 14.06.1960 KPA zawiadamia się strony postępowania, że na wniosek z
          dnia 18.02.2009 wszczęto postępowanie w sprawie w sprawie wydania DECYZJI O
          USTALENIU WARUNKÓW ZABUDOWY dla inwestycji polegającej na budowie zespołu dwóch
          budynków mieszkalnych wielorodzinnych (komunalnych) na terenie działki nr geod.
          3643 położonej w Swarzędzu przy ul. Staniewskiego.
          Pouczenie: W każdym studium postępowania stronie przysługuje prawo przeglądania
          akt sprawy oraz sporządzania z nich notatek i odpisów."

1. Z tego wynika (nie mam pewności) ze decyzja o ustaleniu lokalizacji już
          zapadła, bo teraz chcą wydać decyzję o warunkach zabudowy.
          2. Osoby, które nie dostały zawiadomienia powinny i jest to w naszym interesie,
          wystąpić z żądaniem o dopuszczenie do postępowania, gdyż z niewiadomych im
          przyczyn nie zostały potraktowane jako strona (porada prawnika tak na gorąco i
          przez telefon).
          3. spotkanie o godzinie 18.00 pod dentystą - z mojej strony jest aktualne.
          • prom666666 Re: treść ZAWIADOMIENIA 15.03.09, 12:46
            Potwierdzam swoja obecność dzis tj. 15.03.2009 o godz 18:00
        • scorq Re: Komunalne przy Staniewskiego - PODSUMOWANIE 14.03.09, 23:45
          Dobry pomysł. Zeskanowałem otrzymane zawiadomienie. Mam nadzieję, że będzie dość czytelne:
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1701913,2,1.html
          Przesyłam też zdjęcia innych dokumentów jakie oglądałem w Urzędzie Miasta:

** Wniosek o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1701922,2,4.html
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1701923,2,5.html
          ** Wstępna ocena wniosku o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1701924,2,6.html
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1701919,2,1.html
          ** Plan budynku A
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1701921,2,3.html
          ** Plan budynku B
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1701920,2,2.html
          --
          Scorq
          • tomekdp Re: Komunalne przy Staniewskiego - PODSUMOWANIE 14.03.09, 23:57
            Postaram się też pojawić 'pod dentystą' (własciwie "pod
            dentystką" ;), tudzież zmobilizować resztę kolektywu z mojej klatki.
            Tak na gorąco przyszło mi do głowy, że należałoby temat przedstawić
            równiez na forum Rady Miasta z tezami:
            - czy gmina posiada środki, by budować budynki socjalne w nowej
            lokalizacji (skoro stara już istnieje w Jasinie)
            - czy jeśli te działki mają być zabudowane, to czy w interesie gminy
            chyba byłoby lepiej sprzedać je na rynku komercyjnym, zwłaszcza w
            konktekście kryzysu należy chyba popierać dodatkowe źródła dochodu,
            a nie mnożyć źródła wydatków
            - jak to się stało, że procedury 'ucywilizowania' dojazdu na
            Promykowe ciągnęły się latami, a kwestia budowy bloków socjalnych
            jest załatwiana praktycznie na bieżąco?

No i w ten deseń - jeśli pomysły o postawieniu bloków socjalnych
            pochodzą od pani burmistrz i jej otoczenia, warto będzie spróbować
            dotrzeć z tą kwestią do 'opozycji'...
            Do zobaczenia, idę spać ;)
            • promykowicz Re: Komunalne przy Staniewskiego - PODSUMOWANIE 15.03.09, 12:21
              Czy spotkanie jest w niedziele 15 marca o 18:00?
              Prosze o kopie pisma na promykowicz@gazeta.pl
              • przemo_rz Re: Komunalne przy Staniewskiego - PODSUMOWANIE 15.03.09, 12:24
                Pismo poszło, a spotkanie dziś o 18.
                • rookie7 Re: Komunalne przy Staniewskiego - PODSUMOWANIE 15.03.09, 19:20
                  witam
                  będę również wdzięczny za podesłanie wzoru pisam, moj adresL
                  rookie7@gazeta.pl
                  z góry dziękuje.
          • maruszka27 Re: Komunalne przy Staniewskiego -ADRES DO DORĘCZE 15.03.09, 20:17
            Witam,
            Przy okazji spotkania wyszlo, ze wiele osob nie dostalo pism, albo
            dostalo na stare adresy. Proponuje wraz z pismami poskladac pisma o
            aktualnym adresie do doreczen wszelkich pism zwiazanych ze sprawa.
            Jesli ktos jest zainteresowany wzorem takiego pisma to prosze
            przyslac maila na adres weill@interia.pl
            • przemo_rz Re: Komunalne przy Staniewskiego -ADRES DO DORĘCZ 15.03.09, 22:46
              W piśmie które mamy podpisać i kierować do urzedu jest mowa o:

E. Wyceny utraty wartości naszej nieruchomości ze względu na planowaną inwestycję i sąsiedztwo mieszkańców budynków komunalnych oraz przedstawienia zasad realizacji odpowiedniej rekompensaty.

Wynika to z Art. 36 i 37 ustawy z 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz.U. nr 80, poz. 717 ze zm.).
              Dla zainteresowanych artykuł o tym:
              prawo.gazetaprawna.pl/porady/32119,kiedy_nalezy_sie_odszkodowanie_za_spadek_wartosci_nieruchomosci.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka