22.09.24, 07:36
Mieliśmy już do czynienia z kryminałami. Teraz przejdę do zagadnienia różnic między thrillerem a horrorem. Oba gatunki wywołują u widza podobne uczucie niepokoju, zagrożenia. Czym się więc różnią? Według klasycznych definicji thriller opowiada o realnych sprawach — inny człowiek, żywioł, oszalałe zwierzę itp. O horrorze mówimy wtedy, gdy pojawia się byt z nierzeczywistego świata. Na początku było prosto — demony, wilkołaki, wampiry.
Potem pojawiło się SF. Jak zakwalifikować Obcego, 8 pasażera Nostromo? Przecież w rzeczywistości filmu jest to realna istota, tyle że nie z Ziemi.

Egzorcysta (1973)
W tytułowej roli jeden z tuzów aktorstwa – Max von Sydow. Ksiądz pełny wiary, który tym razem spotyka się z czymś, na co nie potrafi zaradzić. I nie ma tutaj mowy o chorobie psychicznej opętanego dziecka. Żadna realna choroba nie daje możliwości lewitowania, chodzenia po suficie i ścianach. Nie ma też mowy o urojeniach egzorcysty, bo widzi to też drugi ksiądz, a także matka i inni. Taka jest wewnętrzna rzeczywistość tego filmu.

Koszmar z ulicy Wiązów (1984)
Generalnie popierdółka, typowy slasher oparty na wykorzystywanym wielokrotnie pomyśle (także w Matrixie) — że mózg pogrążony we śnie traktuje go jak rzeczywistość i jak tam poczuje, że ginie - to w rzeczywistości również. Z dodatkiem - przekształca to na obrażenia fizyczne.
Bo jak wytłumaczyć, że kolejni młodzi ludzie zostają znalezieni z rozprutym ciałem i to także w łazience własnego domu pełnego innych osób? Wyrafinowane samobójstwo polegające na przykład na rozpruciu kilkoma cięciami od klatki piersiowej po krocze? No nie, mamy w tle historię z czasów ich rodziców, gdzie w okolicy grasował faktycznie seryjny. No i oni cóż, wymierzyli mu nielegalną sprawiedliwość. Tylko, że on jednak całkiem nie odszedł z tego świata... Fizycznie owszem, ale w snach wracał. Ponownie taka rzeczywistość filmu.
Co tam było dla mnie ciekawe? Myśl, że jak czegoś się boisz i przed tym uciekasz, to tym bardziej to Cię dopadnie. Też oczywiście nie oryginalna, ale przynajmniej ja to wtedy zrozumiałem.

Wróćmy do lepszych produkcji.

Szósty zmysł
Nie będę za dużo pisał, bo istnieje jakieś prawdopodobieństwo, że ktoś go jeszcze nie widział. Doktor Malcolm Crowe (Bruce Willis) usiłuje pomóc chłopcu (Haley Joel Osment) cierpiącemu na jakieś zaburzenia - widzącego umarłych. Kto widział — wie co się okazało, pozostałym polecam obejrzenie. Tu nie ma jakiegoś „straszymy, straszymy”. Na przykład na Wikipedii film on opisany jest jako psychologiczny (z elementami horroru).

Inni (2001)
I patrzcie Państwo — na polskiej Wiki jest opisany jako dreszczowiec czyli thriller, za to na angielskiej już prawidłowo — horror. Bo jak najbardziej są tam duchy. W roli głównej Nicole Kidman. Polecam oglądać w systemie surround, bo w niektórych scenach olbrzymie wrażenie robią dźwięki dobiegające zza pleców widza.
Obserwuj wątek
    • dziewczynaengina Re: MPP 5 22.09.24, 09:46
      czesc Asie, fornitta z tej strony. ale kurcze, koszmar z ulicy wiazow to ty szanuj! to jest film kultowy dla ludzi, ktorzy go jako dzieci ogladali. skad fenomen Freddyego? mysle, ze tu chodzi przede wszystkim o jego makabryczne poczucie humoru i sadystyczna pomyslowosc. fani serii (do ktorych sie zaliczam, jak sie domyslasz) sa zgodni co do tego, ze dobre sa czesci: pierwsza,, trzecia, szostka duzo gorsza, ale ma tez swoj urok.
      powiem Ci, ze z Koszmarem jest jak z innymi kultowymi dla pewnych generacji produkcjami: seria o Rockym, czy Przyjaciele- niby nic w nich nie ma wybitnego, a jak czlowiek w odpowiednim wieku to obejrzy, to zachwyca. k
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 06:59
        dziewczynaengina napisała:

> czesc Asie, fornitta z tej strony. ale kurcze, koszmar z ulicy wiazow to ty sza
        > nuj! to jest film kultowy dla ludzi, ktorzy go jako dzieci ogladali. skad fenom
        > en Freddyego? mysle, ze tu chodzi przede wszystkim o jego makabryczne poczucie
        > humoru i sadystyczna pomyslowosc.

Dzień dobry!
        Gdybym go nie szanował to by się w tym zestawieniu nie znalazł. Nadal to jednak popierdółka. W dziedzinie sadystycznej pomysłowości nie ma nawet podejścia do Cube, Piły a zwłaszcza:

• dziewczynaengina Re: MPP 5 23.09.24, 07:27
          no ale to juz zupelnie, zupelnie inne rodzaje filmow. Freddy to taki smiechowy potworek, dzieci sie go baly a zarazem jego teksty nas do lez bawily. podobny przypadek jak Pennywise grany przez Tima Currego.
          nie da sie wytlumaczyc, czemu z pierdyliarda postaci horrorowych to Freddy jest ikona, ale jest.. moze to te piekne pazy... kto wie...
          • borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 07:33
            To na pewno pazy 🙄
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 07:50
              borsuczyca.klusek napisała:

> To na pewno pazy 🙄
              >

No proszę, są nawet ślady krwi, powiedzmy :D
          • dziewczynaengina Re: MPP 5 23.09.24, 07:34
            no i oczywiscie jeszcze jedna kwestia sie na pewno do fenomenu Koszmaru przyczynila. To fascynacja ludzi swiatem snow. Wiesz, od lat istnieja senniki, tlumaczenie znaczen marzen sennych. w roznych czesciach koszmaru z ulicy wiazow byly upchniete rozne ciekawe wierzenia czy wrecz filozoficzne rozkminki nt swiata snow. to ludzi ciagnie jak magnes
            • dziewczynaengina Re: MPP 5 23.09.24, 07:41
              do B- no to juz sa prawie pazy level horror :D wzor wezowy plus dlugosc robia robote. tylko zamiast rozowego powinny byc plamy ciemnoczerwowe, jak krew....
              • borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 07:44
                I tak nie widać na zdjęciu pełnej krasy, bo jeszcze są takie mieniące się drobinki 🤪

A jeżeli chodzi o długość to już są za długie i pójdą do skrócenia niebawem
                • dziewczynaengina Re: MPP 5 23.09.24, 07:52
                  a kiedy pazy sie robia za dlugie? kiedy Ci sie z wygladu przestaja podobac, czy zaczynaja sie lamac, czy jak?
                  co do fenomenu koszmaru jeszcze no nie da sie ukryc, ze dla calej generacji byl Freddy znana postacia. to samo Gremliny,. Wspolczesnie probowali jeszcze kase z tego ciagnac i powstaly jakies slabizny, ale chyba nie chwycilo komercyjnie, to i wspolczesne dzieciaki mama innye horrorowe fascynacje.. a juz na przyklad nowy It sie ladnie wybronil i wiem, ze straszy kolejne pokolenia dzieci
                  • borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 07:57

> a kiedy pazy sie robia za dlugie? kiedy Ci sie z wygladu przestaja podobac, czy
                    > zaczynaja sie lamac, czy jak?

Za długie obciążają strefę stresu i mogą tam pęknąć.

> co do fenomenu koszmaru jeszcze no nie da sie ukryc, ze dla calej generacji byl
                    > Freddy znana postacia. to samo Gremliny,. Wspolczesnie probowali jeszcze kase
                    > z tego ciagnac i powstaly jakies slabizny, ale chyba nie chwycilo komercyjnie,
                    > to i wspolczesne dzieciaki mama innye horrorowe fascynacje.. a juz na przyklad
                    > nowy It sie ladnie wybronil i wiem, ze straszy kolejne pokolenia dzieci

Gremliny były super, absolutny kicz, groteska i czarna komedia, które do dzisiaj jakoś tam się bronią 😃
                    • dziewczynaengina Re: MPP 5 23.09.24, 08:01
                      no ja tez Grmliny baaardzo lubie, zwlaszcza opowiesc swiateczna o tacie, ktorego martwego w kominie znalezli. jako dziecko wlasnie z takich rzeczy sie zasmiewalam, zreszta takie poczucie humoru mi chyba zostalo juz :P
                      a widzialas wspolczesne cos o gremilnach.? ja sie to staram z pamieci wyrzucic, po prostu dno, zero czegokolwiek pozytywnego w tym filmie, nudny i bez sensu :(
                      • borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 08:08

> no ja tez Grmliny baaardzo lubie, zwlaszcza opowiesc swiateczna o tacie, ktoreg
                        > o martwego w kominie znalezli.

Siostro 😅👍

jako dziecko wlasnie z takich rzeczy sie zasmie
                        > walam, zreszta takie poczucie humoru mi chyba zostalo juz :P
                        > a widzialas wspolczesne cos o gremilnach.? ja sie to staram z pamieci wyrzucic,
                        > po prostu dno, zero czegokolwiek pozytywnego w tym filmie, nudny i bez sensu :
                        > (

Nie oglądałam. Za to w sobotę byłam na Substancji i tam jest moim zdaniem maleńkie nawiązanie do gremlinów. Ale w tym filmie jest ogólnie mnóstwo nawiązań i inspiracji.
                        • dziewczynaengina Re: MPP 5 23.09.24, 08:12
                          no popatrz, a my sie filmowo bardzo rzadko zgadzamy. tylko w przypadku wybitnych arcydziel filmowych mowimy jednym glosem; gremliny, ogniem i mieczem :D
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 08:10

> Za długie obciążają strefę stresu i mogą tam pęknąć.

Ja sobie zrobię z tego sygnaturkę!!!!

> Gremliny były super, absolutny kicz, groteska i czarna komedia, które do dzisia
                      > j jakoś tam się bronią 😃

No, wielu do dzisiaj siedzi w piwnicy by nie wychodzić na słońce, nie je po północy i unika wody :D
                      • borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 08:16
                        asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> borsuczyca.klusek napisała:
                        >
                        >
                        > > Za długie obciążają strefę stresu i mogą tam pęknąć.
                        >
                        > Ja sobie zrobię z tego sygnaturkę!!!!
                        >

Ty się nie śmiej to są poważne rzeczy 🙄
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 08:20
                          Pa tera...
                          • borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 08:23
                            Świnia 🐷🙄
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 08:27

> Świnia 🐷🙄
                              >

Usunąć?
                              • borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 08:32
                                Nie jak chcesz to sobie zostaw 😁
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 08:03

> co do fenomenu koszmaru jeszcze no nie da sie ukryc, ze dla calej generacji byl
                    > Freddy znana postacia. to samo Gremliny,.

Koszmar wszedł w 84 roku. To ja już byłem na przełomie dorosłości i o ile dobre pamiętam to oglądaliśmy go na pirackim VHS w takim klubie filmowym. Więc nie tylko dla jednej generacji on był kultowy, skoro poznałaś go w dzieciństwie.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 07:55

> no i oczywiscie jeszcze jedna kwestia sie na pewno do fenomenu Koszmaru przyczy
              > nila. To fascynacja ludzi swiatem snow.

Proszę czekać - taki pokój w pałacu też zostanie kiedyś udostępniony do zwiedzania.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 07:44

> no ale to juz zupelnie, zupelnie inne rodzaje filmow. Freddy to taki smiechowy
            > potworek, dzieci sie go baly a zarazem jego teksty nas do lez bawily. podobny p
            > rzypadek jak Pennywise grany przez Tima Currego.

No i w czym się różnimy? Ferdek jest z kolei o lata świetlne przed Jasonem w masce hokejowej, który też ma wielu fanów. Nadal to jest tylko popierdółka w świecie wszystkich filmów. Ja nie uznaję argumentu "w swoim rodzaju filmów". Tak to można sobie stworzyć dowolną klasyfikację i dowolny film będzie w swoim rodzaju wybitny.

> nie da sie wytlumaczyc, czemu z pierdyliarda postaci horrorowych to Freddy jest
            > ikona, ale jest.. moze to te piekne pazy... kto wie...

Jest dla Ciebie, jest dla mnie. Moje dzieci to już ode mnie o nim musiały usłyszeć.

• dziewczynaengina Re: MPP 5 23.09.24, 08:30
      jeszce co do Koszmaru... moje pokolenie (rocznik 87) sie Freddym jaralo. pokolenie kuzynki (2011 rocznik) tez rok, dwa lata temu ten film ogladalo i sie balo, oraz smialo. to jest klasyka horroru, tak jak ten jakis w masce- jason? mam wrazenie, ze jest jakis kanon postaci horrorowych, ktore wszyscy znaja i Freddy do nich z pewnoscia nalezy. z tym, ze ja mam glebokie przekonanie, ze horrory sa tak naprawde dla dzieci. ale te lekkie, nie jakies gore...
      • borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 08:36
        Jason Voorhess był nawet film Freddy vs Jason, ale nie pamiętam czy oglądałam
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 08:50

> Freddy vs Jason, ale nie pamiętam czy oglądałam

Już się boję. Takie coś vs coś zazwyczaj czerpią z niezależnej popularności poszczególnych postaci i potem wychodzi kupa...

Z tym, że właśnie po kinach chodzi Deadpool vs Wolverine, a ponieważ jak już chyba Ci wiadomo to moje ulubiene postacie są, to już się jaram kiedy będą na vod!
          • borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 08:53
            Jak twoje ulubione to trzeba było odżałować te 30 cebulionów 😉
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 08:59
              W sumie 60 bo syn też by poszedł. Ale nie chodzi o kasę. To lata po "multipleksach" - organicznie nie cierpię tego smrodu popcornu, mlaskania, siorbania koli i debili na widowni.
              A jak mi się zachce siku to na vod mam guzik pauza.
              • dziewczynaengina Re: MPP 5 23.09.24, 09:13
                do kina to sie chodzilo na randki, ewentualnie z cala paczka, denerwowac starrych pierdzieli na widowni obok :P
                w naszym wieku, w obecnych czasach koncepcja pojscia do kina na film jest co najmniej dziwaczna.... nie ma to jak pod kocykiem na lozku film ogladac i zatrzymywac akcje, zeby skomentowac i sie wrazeniami podzielic. kino to zuo
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 09:21

> do kina to sie chodzilo na randki,

W naszych czasach to też na Konfrontacje. Kupowało się karnet na kilkanaście filmów, których by się nie zobaczyło w TV - w tym też zachodnie za drogie do telewizji. Wiadomo, musiały przejść przez cenzurę PRL, ale na przykład Platoon dał radę.

> ewentualnie z cala paczka, denerwowac starry
                  > ch pierdzieli na widowni obok :P

Maupa.

> w naszym wieku, w obecnych czasach koncepcja pojscia do kina na film jest co na
                  > jmniej dziwaczna....

Nie jest, tylko trzeba mieć pod bokiem kina mniejsze, gdzie "plebs" niekoniecznie przychodzi, bo popcornu nie sprzedają :) A jak idziesz na film dla dzieci z siostrzenicą to tam nawet nie ma reklam!!!! Bo takie kino jest dofinansowywane w części przez państwo jako ośrodek lokalnej społeczności.

• dziewczynaengina Re: MPP 5 23.09.24, 09:26
                    a ja zawsze lubilam reklamy w kinach. tylko faktycznie, jak idziesz z dzieckiem, reklamy niepotrzebnie wydluzaja seans a mlodszym jest trudno wysiedziec dluzej bez siku na przyklad, jeszcze tak nie kalkuluja, ile mozna wypic i kiedy przed ogladaniem .)
                    kino to jednak troche inne wrazenia, plus jakas tam nauka zachowania podczas ogladania wspolnego z innymi... przynajmniej powinna byc :D jestem jak najbardziej za prowadzaniem do kina dzieci, natomiast ja juz jestem widz geriatryczny i swoje w kinach wysiadzialam :)
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 10:08
                      A ja nigdy. Siadam sobie o godzinie jak na bilecie a potem pół godziny reklam. Na co to komu?!

> jeszcze tak nie kalkuluja, ile mozna wypic i kiedy przed ogladaniem

Znaczy, że ja niby mam kalkulować? I jeszcze zapłacić za bilet? :D

> kino to jednak troche inne wrazenia, plus jakas tam nauka zachowania podczas ogladania wspolnego z innymi

Dokładnie. Siostrzenica to już jest pokolenie smartfona, ba, sama robi filmiki na YT :D

> ja juz jestem widz geriatryczny i swoje w kinach wysiadzialam

No my z żoną to bardziej, ale czasami lubimy sobie pojechać do takiego małego kina, zjeść obok kolacyjkę...

O, w następną sobotę co prawda nie na film, ale pojedziemy do byłego zresztą kina na mały koncert. I to razem z dziećmi, bo to one nam ten zespół pokazały. Taka sztafeta pokoleń.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 08:40

> jeszce co do Koszmaru... moje pokolenie (rocznik 87) sie Freddym jaralo.

No to tak jak myślałem, jak Ferdek wszedł to miałaś 3 latka. To ze mną mamy już 2 pokolenia!

> pokolenie kuzynki (2011 rocznik) tez rok, dwa lata temu ten film ogladalo i sie balo, oraz smialo

Oczywiście, że w dowolnym wieku jest to film, który warto obejrzeć. W końcu Wes Craven to nie Papryk Vega :D

> ja mam glebokie przekonanie, ze horrory sa
        > tak naprawde dla dzieci. ale te lekkie, nie jakies gore...

No ale Ferdek jak widać miał też coś do przekazania człowiekowi na przełomie dorosłości. W sumie więc można go uznać za niekonwencjonalny "film familijny".

• dziewczynaengina Re: MPP 5 23.09.24, 08:46
          obawiam sie, ze dla doroslych koszmar juz jest niestrawny. dla nastolatkow jeszcze spoko.
          tak na marginesie calkiem: w szostej czesci Depp zagral malenki epizod. byl postacia w telewizorze, ktora demonstrowala, co narkotyki robia z mozgiem...smazac jajka na patelni. nie powiem, usmialam sie. tam tego typu smaczkow sie troche znajdzie, no ale to juz fani serii sie nimi przerzucaja z luboscia, reszcie ludzkosci to obojetne.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 08:55

> obawiam sie, ze dla doroslych koszmar juz jest niestrawny. dla nastolatkow jesz
            > cze spoko.

Hm, ogólnie jest sprawnie zrobiony, dla facetów mamy niezłe laski, nie wiem jak chłopaki dla kobiet. Natomiast nastolatkowie to już mają swoje Sagi zmierzch itp to po co takie wapniackie filmy mają oglądać?

• borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 09:20
      Nowa lista filmów wleciała jakby ktoś chciał rzucić okiem 😉
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 09:42

> Nowa lista filmów wleciała jakby ktoś chciał rzucić okiem 😉
        >

Pędzę!
        • borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 09:47
          Tylko nóg nie pogub 😃
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 10:03
            Takie luźne skojarzenie - znasz dowcip o papudze (Styrlitz!) alkoholiczce?
            • borsuczyca.klusek Re: MPP 5 23.09.24, 10:23
              Nie 🙄
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 5 23.09.24, 10:31
                Jak właściciel wychodził do pracy, to ona się nauczyła dobierać do jego barku. W końcu jej zapowiedział - jeszcze raz i powyrywam ci wszystkie pióra!
                Wraca, ta urżnięta w sztok sama sobie wyrywa - na uj mi te pióra!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka