Dodaj do ulubionych

Rachunki za gaz, prąd, wodę

28.09.05, 16:17
Mam takie jedno pytanko.....czy dostaliście juz jakieś pierwsze rachunki za
gaz, prąd, wodę??? Mieszkamy na Horowej od 27.07.2005 r. i nie mieliśmy
jeszcze ani jednego takiego rachunku....
Obserwuj wątek
    • mentos1 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 28.09.05, 18:43
      Witam, też jeszcze nic nie dostałem. Za wodę będzie rozliczenie w czynszu co 2
      miesiące (info od Millenium), pozostałe media - rachunki powinniśmy dostawać
      pocztą co jakiś czas. Moja Mama na Powiślu dostaje rachunki 2 razy w roku,
      płatne co dwa miesiące z symulacją zużycia prądu. możliwe, że i tak będzie u
      Nas.

Pozdrawiam Sąsiadów z bloku, Marek.
      • marekkolod Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 06.11.05, 18:17
        rachuneczki za gazik będą napewno ciekawsze po sezonie grzewczym narazie w tym
        temacie mówię PA
        • mentos1 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 07.11.05, 07:19
          witam,

rachunek za gas już dostałem, jakieś 1,5 tygodnia temu, za prąd jeszcze nic a
          woda jest rozliczana przez administrację co jakiś czas w czynszu.

Pozdrawiam, Marek.
    • marekkolod Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 07.11.05, 08:47
      Rachunek za gaz otrzymałem w tym samym terminie, czy zwrócieliscie uwagę na
      ilość gazu zużytego a łaczną sumę na rachunku, te wszystkie opłaty za przesył,
      podatki itd. sprzedaż gazu to złoty interes, gazu zużyłem za 56 zł a rachunek
      jest ok. 150 zł miły początek, co będzie gdy na dworze temperatura osiągnie -20
      czego sobie i Wam nie życzę. Trzymajcie się ciepło.
      • neuron8 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 07.11.05, 08:53
        Dokładnie - taką samą refleksję miałem jak przeczytałem rachunek (kwota niemal
        identyczna smile)

A czy ktoś juz dostał rachunak i UMOWĘ z elektrowni? Od lipca juz troche czasu
        minelo - a za prad chyba sie placi miesiecznie - czy tez kwartalnie jak za gaz?
        • cucciolo Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 07.11.05, 10:36
          za prad sie placi co dwa miesiace na podstawie prognoz rozpisanych na pol roku
          naprzod - czyli dostajesz 3 faktury na pol roku, potem nastepuja ew. wyrowanania.
          Rzeczywiscie ciekawe jak to wyglada w przypadku nowych lokali - pewnie sa jakies
          ogolne prognozy - inne na sezon zimowy, inne na letni, dlatego wydaje mi sie, ze
          juz powinnismy dostac jakis rachunek za prad.
        • neuron8 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 07.11.05, 11:21

Dzwoniłem do Wołomina do elektrowni i….

Na umowę jeszcze trzeba poczekać bo maja jakaś zmianę i jest do przerobienia
          70.000 umów ale podobno są na dobrej drodze… smile

A co do rachunków, są w trakcie wysyłanie i prawdopodobnie na dniach tez maj
          być dostarczone.

I tka jak pisała cucciolo: system półroczny z prognozami itp.
          • aajn2 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 07.11.05, 16:38
            My chyba jako jedyni dostaliśmy rachynek za prad. Przysłali nam go jakieś 2
            miesiące temu. Co miesiąc (do końca roku)-70 zł (prognozy).
            • ania_dawid Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 08.11.05, 10:35
              to wcale nie tak tanio..dobrze ze to tylko prognozy i potem moga zwrócic ta
              kaske...
              • mentos1 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 18.11.05, 21:36
                dostałem rachunek za prąd za okres 19.07 - 10.11, pierwsza f-ra na 280 pln,
                potem co miesiąc do kwietnia po 44 pln. Chyba nie za dużo, bo wcale nie
                oszczędzałem, po za żarówkami energooszczędnymi.

Pozdrawiam, Marek.
                • cucciolo Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 21.11.05, 09:58
                  tez juz mam rachunek za energie - jedna fakture za okres od lipca
                  (prawdopodobnie od dnia podpisania ( ???) umowy do 10.11 i prognozy do kwietnia
                  z tym ,z e platnosci sa co miesiac a nie jak to znam z doswiadczenia co dwa.
                  Jak na fakt, ze moja ekipa remontowa rozpoczela prace pod koniec pazdziernika
                  wydaje mi sie, ze pierwsza faktura tez wcale nie jest mala - 22 zl , z czego
                  pradu zostalo zuzyte za max. 2 zl - reszta to wszytkie oplaty abonamentowe itd.
                  - to samo co z gazem......
                  pozostale prognozy wynosza u mnie niecale 44 zl za kazdy miesiac.
    • wdmitruk Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 21.11.05, 19:45
      Nie zastanawia Was fakt, że płacimy już za prąd, a nie mamy odesłanych podpisanych umów z elektrownią. Czy ktoś coś wie na ten temat !!!!
      • izakosinska Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 27.12.05, 09:25
        Witam wszystkich po Świętach. Mam pytanie, czy ktoś z Was dostał już może
        rachunki za gaz? Jestem ciekawa jakiego rzędu są to kwoty, wiem że rachunki
        przychodzą kwartalnie. Znajomi mówili nam, że ogrzewanie gazowe wychodzi bardzo
        drogo, czy ktoś może się orientuje w tej sprawie?
        • mak_22 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 27.12.05, 10:26
          Witam!!!!
          My za okres od lipca do listopada jesli dobrze pamietam dostalismy 280zl za gaz
          zaznacze tylko ze to bylo lato , jesien a nie zima co prawda grzejemy od samego
          poczatku zeby ogrzac sciany ale sadze ze teraz rachuneczki beda wyzsze sad(((
          niestetysmile))
          • krystek1 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 28.12.05, 14:29
            Witam,
            Sądzę, że jeśli nawet wzrośnie rachunek do 500 zł(w co jednak nie wierzę), to i
            tak kwartalnie wychodzi to korzystnie, zwarzywszy, iż nie płacimy za CO i
            ciepłą wodę. Tak sądzę i jeśli się mylę to mnie poprawcie.
            Pozdrawiam
            Krystek
        • agnieszka.jg Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 01.01.06, 16:08
          my za dwa miesiące 300 zł nie jest źle... wink
          • krystek1 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 01.01.06, 20:58
            Agnieszko a możesz mi powiedzieć, od kiedy mieszkasz, oraz czy twój piec
            pracował cały czas na wysokich obrotach??? Bo mi ... mać przyszedł rachunek za
            gaz od 02.11.2005 do 21.12.2005 na kwotę 589,81 zł. JAKIEŚ JAJA -300 ZL ZA
            MIESIĄC!!!

p.s. a tak niedawno się wymądrzałem, że to i tak nie dużo zważywszy za brak
            opłat za CO i ciepłą wodę - ale byłem naiwny!!!
            • agnieszka.jg Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 01.01.06, 21:27
              oj źle napisałam nie za dwa miesiące od 14.11.2005 do 21.12.2005 temperatura na
              piecu 60, temperatura w domku 20,5 ....i mmay sterownik... ale jeszcze nie
              ustawialiśmy funkcji cały czas jestta sama temperatura...
              • krystek1 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 01.01.06, 21:58
                Ja nie wytrzymam. Właśnie poszedłem do ochrony i wziąłem kluczyki od liczników
                gazu na klatce. Wiecie co wyszło - za 2 miesiące(do 21.12.2005) zużycie gazu to
                463 m3 dziś już jest na lioczniku 566 m3. Czyli przez 10 dni zużyłem ponad 100
                m3??? COŚ MI TU ŚMIERDZI I NA PEWNO TO NIE JEST ULATNIAJĄCY SIĘ GAZ!!!

• cucciolo Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 02.01.06, 10:27
                  Krystek,
                  Rozmawialam niedawno z pracownikiem gazowni - ot, zeby mi wytlumaczyl za co
                  dostalam fakture na prawie 100 zl , kiedy jeszcze nie mieszkam i piec mam
                  nieuruchomiony.
                  Pan byl bardzo profesjonalny i jedna z informacji jaka od niego uzyskalam bylo,
                  ze przy sredniej zimie dzienne zuzycie gazu dla ok. 60m mieszkania to ok. 10 m
                  na dobe - czyli twoj pomiar odpowiada jak najbardziej tej informacji i obawiam
                  sie, ze to nie jest kwestia ulatniania gazu. Pomijajac oplaty abonamentowe stale
                  to wychodzi za miesiac ok 300 zl...niestety.
            • ania_dawid Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 09.01.06, 12:01
              a jaki Ty masz metraz ze taki rachunek Ci przyszedł?
              My mamy raptem 40m2 , tylko 1 pokój a rachunek nam przyszedł 551 zł za okres
              25.10 - 2.01 (2 miesiące)poprostu jestesmy w szoku. W mieszkaniu mamy 20
              stopni..
              Prosze dajcie mi jakies instrukcje na ten cholerny piec (jakim cudem macie
              rachunki tylko 300zł za 2 miesiace) - jak on powinien byc ustawiony????????????

Pozdrawiamy
    • izakosinska Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 02.01.06, 15:05
      My jeszcze nie dostaliśmy rachunku za gaz, ale szczerze mówiąc to aż się boję.
      Muszę przyznać, że spodziewałam się trochę mniejszych opłat. Wiedzieliśmy, że
      ogrzewanie gazem jest drogie ale że nie aż tak. Co Wy sądzicie o tym?
      • ania_dawid Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 09.01.06, 12:13
        wracajac do rachunku za gaz:
        dostalismy 551 zł za okres 25.X - 2.I ( w tym 300zł brutto zuzycie gazu a
        reszta jakies chorte opłaty)
        co to jest opłata przesyłowa? czy moze mi ktos to wyjasnic za co oni pobieraja
        taka opłate
        • marekkolod Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 09.01.06, 20:13
          MSG to typowy monopolista, stąd te paskarskie ceny na usługi.
          Ale ja mam inną uwagę, czemu my mamy taryfę W-3?
          Mam przed nosem rachunek z mieszkania w prawie stolicy europejskiej i ten
          rachunek tu w prawie wsi. W mieście mam taryfę W-2 i po przeliczeniu wszystkie
          opłaty oprócz przesyłowej są w taryfie W-2 niższe, co trochę mnie niepokoi bo tu
          w mym mieszkanku 71m² zużyłem od 25.10.05 273 m³ gazu za 203 zł, a rachunek
          opiewa na 395 zł. Chyba zgłoszę w KP Marki rozbój w biały dzień. Bo gdybym miał
          taryfę W-2 to sama opłata przesyłowa stała to 3.20 a nie 15 zł miesięcznie.
          Cena gazu po podwyżce 5gr. m³ drożej w taryfie W-3 co dało by następna różnicę
          ok. 14 zł. Przesyłowa zmienna 2gr wyższa w taryfie W-2 . co daje - 5,5 zł. VATu
          i koła od roweru nie wspomnę. Więc konkludując to na trzy miesiące ok. 40 - 60
          zł do kieszonki MSG. A instalację gazową to zafundowaliśmy sobie za nasze
          pieniądze z lichwiarskich kredytów.
          Czy ktoś z Państwa walczył z MSG w sprawie taryfy?
          Jaki jest efekt potyczki?
          Myślę ze MSG d..a nas bez mydła, a ja nie lubię być w pozycji trudnej, podejmuję
          rzuconą rękawicę i na udeptanej ziemi ruszam na nierówny bój z rzeczywistością
          RP na mym Rusynancie mając w sercu mą ukochaną Dulcyneę.
          Już ...wa widzę te urzędnicze wiatraki i powrót na tarczy.
          „Lecz nie ważny jest cel i środki, ważna jest sama walka.” jak mawiał tow.
          Cyrankiewicz.
          • neuron8 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 09.01.06, 22:42
            Mnie natomiast zastanawia – po jaka cholerę są 2 odczyty skoro i tak płaci się
            za 2 miesiące:

Mój tok rozumowani jest następujący:

Rachunek za okres od 25.10 do 02.01 czyli 2 miesiące i 7 dni.
            W tym czasie 2 odczyty licznika 1: 01.01.2006 (ciekawe komu na kacu chciało się
            spisywaćsmile 2: 02.01 2006 czyli cały 1 dzień później

I tak:

Wiadomo opłata za paliwo i oplata przesyłowa stal liczona za m3 jest wiadomo –
            pomijajac wg jakiej taryfy bo to już inna bajka smile
            Ale abonament i opłata przesyłowa stała to już mnie zastanawia zważywszy na
            fakt ze występuje 2 razy w okresie za 2 miesiące i 7 dni. Jest pozycja:

Abonament 1: stawka za 2 miesiące
            2: stawka za 1 miesiąc

Podobnie w punkcie oplata przesyłowa stała

Czyli 7 dni = 1 miesiąc?

Rozumiem ze za gaz płaci się PO usłudze – to albo ja czegoś nie rozumiem – albo
            jest jakoś inaczej – może mi ktoś wytłumaczyć?
            Daje to jakieś około 23 zł brutto.
            • mentos1 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 09.01.06, 22:54
              najprawdopodobniej chodzi o zmianę ceny gazu od 1 stycznia, sprawdź czy zużycie
              od 1.01 do 2.01 nie jest czasem liczone po innej cenie m3 gazu, jeszcze nie
              dostałem swojego rachunku i ciekawe co będzie u mnie.

Pozdrawiam, Marek.
              • neuron8 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 09.01.06, 23:01
                no tak zmian jest, ale w poprzednim rachunku tez byly 2 pomiary.

Zresta zmiana kwoty jest tylko w 1 pozycji paliwo gazowe inne ceny bez zmian
                • mentos1 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 09.01.06, 23:32
                  bo zmieniła się tylko cena gazu, ceny przesyłu pozostały bez zmian.

pozdrawiam, Marek.
                  • neuron8 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 10.01.06, 09:59
                    No może smile
                    poczekam do nastepnego i zobaczymysmile

Pozdrawiam
                    • betina99 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 11.01.06, 12:11
                      Widze, ze niektorzy dostali straszne te rachunki za gaz! My dostalismy 235zł za
                      ten okres dla mieszkania o powierzchni 58m2. Piec mamy ustawiony na full i
                      kaloryfery tez,a mieszkanie dookoła otoczone innymi ktore tez nas troche
                      zapewne grzeja. Na sterowniku mamy 20,5 stopnia i piec włącza sie tak z 3 razy
                      na pol godzinki w ciagu dnia zeby tą temp. utrzymac. Powinnam sie wiec cieszyc
                      z niskiego rachunku chybasmile
                      pozdrawiam
    • artivii Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 17.01.06, 17:34
      Ostatnio przeprowadziłem pewien eksperyment - do tej pory nie miałem otworów
      wentylacyjnych w drzwiach w ubikacji i łazience - kilka dni temu je wywierciłem.
      Po ich wywierceniu, sśednia temperatura w przedpokoju (obserwuję ją od kilku
      dni) spadła o 2 stopnie C! sad(

Czemu o tym piszę w tym wątku? Dlatego, że uważam, że nasze rachunki za gaz w
      zauważalnej części są wynikiem źle działającej wentylacji, która wychładza nasze
      mieszkania.

Zastanówmy się, czy warto przymykać na źle funkcjonującą wentylację...
      • zazdro Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 17.01.06, 18:06
        no to sie zgadza z ta wentylacja... u mnie np. w garderobie zapierniczalo
        lodowate powietrze az bylem zmuszony przytkac lekko wlot bo ogrzewanie w tym
        momencie jest psu na bude... ja dostalem rachunek za listopad i grudzien ponad
        500 zl za gaz wiec nie jest to malo a srednio na wyswietlaczu mam 19 st.sad
        pozdro
        • mszyman88 Re: Rachunki za gaz, prąd, wodę 18.01.06, 07:55
          A możesz określić położenie mieszkania, tzn. czy jest to parter, ostatnie
          piętro, mieszkanie szczytowe ? Ja mam dookoła sąsiadów i za dwa miesiące
          zapłaciłem ok. 250 zł. Programator w dzień jest ustawiony na 21 st. grzeje od
          16:00 do 21:00 reszta godzin ustawione 19 st.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka