25.09.24, 11:07
Trochę się wyszalałem, wracamy teraz do harmonogramu czwartkowego - wpis na jutro.

Przejdziemy teraz do kontaktów z obcym życiem w kosmosie. Abstrahując od dywagacji horror czy thriller.

Ludzkość powoli eksploruje kosmos, spotyka obce cywilizacje. Czasami szybko nawiązuje z nimi pozytywny kontakt, rozpoczyna współpracę. Chyba wszyscy znają jakieś seriale, filmy itp. z "uniwersum" Star Trek. Współpracujemy z wieloma: Wolkanie, Betazoidzi, Trille, Bolianie, Saurianie, Andorianie, Telaryci, Rigelianie, Denobulanie, Coridanie itd. Nawet od pewnego momentu potrafimy z bardzo wojowniczymi Klingonami.

Jednak czasem - nie da się.

Star Trek: Voyager
Spotykamy COŚ o nazwie Borg. Nie wiem, jak to coś sklasyfikować. Cywilizacja roju? Każda jednostka już nawet nie jest jednostką tylko częścią kolektywu sterowaną przez Królową Borg. Opór jest bezcelowy powie Wam w twarz każda "jednostka" Borg. Nie ma mowy o jakimkolwiek porozumieniu - druga strona jest zainteresowana wyłącznie "asymilacją" kolejnych cywilizacji. Na swoich warunkach. By przejąć jej wiedzę.

Tym razem już w tym momencie następuje materiał multimedialny. Zobaczycie tam jednego z szanowanych kapitanów Gwiezdnej Floty (w tej roli wybitny aktor teatralny znany też z różnych mniej ambitnych filmów — Patrick Stewart), który niestety w pewnym momencie dostał się w macki Borga. Tak, ludzkość zwyciężyła ostatecznie, ale w psychice Picarda pozostały już na zawsze bolesne rany.

Niezwyciężony
Powieść Stanisława Lema.
Również jakaś cywilizacja roju, też inne formy życia - staramy się zrozumieć, ale niestety... Polecam przeczytać.

Koniec operacji Arka
Powieść braci Strugackich.
Tym razem mamy do czynienia z planetą, na której rozbił się kiedyś nasz statek. Szybko znajdujemy tam potomka pierwszej załogi. Staramy się z nim porozumieć, jakoś tam to wychodzi. Docieramy do wiedzy o miejscowej cywilizacji, ale oni jednak nie chcą najwyraźniej z nami gadać. Ci agresywni nie są - dajcie nam spokój. Koniec kontaktu.

Solaris
Znów Lem.
Tym razem "ocean" tamtej planety usiłuje się z nami porozumieć, ale my nijak tego nie rozumiemy. Wywołuje to w nas jakieś wspomnienia, emocje i jesteśmy kompletnie pogubieni. Mamy tu co najmniej dwa filmy:
Solaris (1972) reż. Andriej Tarkowski
Solaris (2002) reż. Steven Soderbergh

Głos Pana
Cóż - Lem... Przechwytujemy jakiś sygnał z kosmosu. Analizujemy go na różne sposoby, które przyjdą nam do głowy. Nawet niejako przy okazji znajdujemy jakieś nowe technologie. Coś jak podobno powstały te samoprzylepne żółte karteczki - że ktoś chciał czegoś innego, ale tak przypadkiem mu wyszło. Ale co właściwie wysyłali obcy - nijak nie rozumiemy... Też kiedyś wysyłaliśmy na sondach jakieś płyty czy coś. No tak, może tamci są mądrzejsi od nas i nasz przekaz zrozumieją...

I tu niespodziewany powrót do Obcego - 8 pasażera. Tam było hasło promocyjne typu w kosmosie nikt nie usłyszy twojego krzyku. Parafrazując — w kosmosie nikt nie zrozumie twojego komunikatu. Oczywiście - przesadnia. Nie nikt - ale czasem znowu parafrazując: kontakt jest bezcelowy.
Obserwuj wątek
    • asdzxcvfsrggxdfsd Solaris 1978 - muzyzyka początkowa 25.09.24, 11:15
    • dziewczynaengina Re: MPP 7 25.09.24, 12:08
      to ja dorzuce troche innego typu produkcje o obcych
      Kpax z rewelacyjnym jak zawsze Kevinem spacey
      Pod skora Fabera. ale blagam, ksiazka, nie film, film poza tytulem nie ma NIC wspolnego z ciekawym i dajacym do myslenia pierwowzorem literackim
      ostatnie: na wesolo- Faceci w Czerni i Marsjanie atakuja
      • dziewczynaengina Re: MPP 7 25.09.24, 12:16
        no i u Kinga bylo baaardzo duzo o obcych, ale wam nie polecam :P bo zdaje sie, ze jestem tutaj jedyna fanka Kinga. Moje ulubione to Stukostrachy
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 7 25.09.24, 12:45
        Kpax będzie w innym pokoju. Bo w filmie to nie było wiadomo, kim/czym on jest. Dlatego film doskonały = ludzie nie wiedzieli i nie mieli wiedzieć z czym mają do czynienia. Jeden z absolutnej topki, która mnie ukształtowała.
        Czy przypadkiem w 1 części książki nie było tak samo, a dopiero w 2 widzimy, że jednak był obcym? Bo książek dokładnie nie pamiętam. Wszystko przesłania mi to jakem wzrokowiec:

• dziewczynaengina Re: MPP 7 25.09.24, 12:50
          oj, ja tylko film znam, ksiazek nie.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 7 25.09.24, 12:59
            Fuck, nie zauważyłem, że uwaga o książkach było odnośnie innego tytułu.
            Sprawdzałem notatki na temat mpp i w sumie nie widzę innego tytułu do połączenia w jednym pokoju z Kpaxem. To zaraz niespodziewanie zacznę lepić wątek.
            • dziewczynaengina Re: MPP 7 25.09.24, 13:04
              czekaj, czekaj, bo ja sie lubie wtracac i innym palace urzadzac... Kpaxa bys nie dokleil do kategorii w stylu nieodgadnione co jest prawda? bo popatrz, to jest jakby cala odrebna galaz filmow z gatunkow od sasa do lasa. Mozna tu wrzucic zarowno Incepcje, jak i Babadooka... to bylaby troche szalona kategoria, taki pokoj bez klamek :D
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 7 25.09.24, 13:22
                dziewczynaengina napisała:

> czekaj, czekaj, bo ja sie lubie wtracac i innym palace urzadzac... Kpaxa bys ni
                > e dokleil do kategorii w stylu nieodgadnione co jest prawda? bo popatrz, to jes
                > t jakby cala odrebna galaz filmow z gatunkow od sasa do lasa. Mozna tu wrzucic
                > zarowno Incepcje, jak i Babadooka... to bylaby troche szalona kategoria, taki p
                > okoj bez klamek :D

Mojego pałacu urządzić nie możesz. Bo to mój pałac - wynocha!!!! :D Jak najbardziej możesz coś przypominać, jak w tym wypadku.

> Kpaxa bys ni
                > e dokleil do kategorii w stylu nieodgadnione co jest prawda?

Takich jest multum i tego nawet nie mam w planach.
                Incepcja będzie, to nie jest od sasa do lasa tylko o manipulacji. A konkretnie o pograniczu sny u jawy.

• dziewczynaengina Re: MPP 7 25.09.24, 13:27
                  to nie chcesz, zebym Ci pomalowala zabytkowe sciany zamku neonowym sprejem? no jak? foch!
                  p.s. goscia masz na forum, wyciagaj chleb, sol i siwuche, to moze z nami zostanie na dluzej...
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 7 25.09.24, 13:36
                    Mój pałac nie ma ścian, które możesz pomalować - no chyba, że dobierzesz mi się do mózgu...
                    ALE - zakładaj swój, chętnie pozwiedzam - na Forum Magnum są wciąż wolne parcele. Gościa widziałem i zaraz się odniosę :)

• dziewczynaengina Re: MPP 7 25.09.24, 13:43
                      a dzieki, dzieki. ja ostatnio mam cos takiego, ze jak zaczynam goadac z ludzmi o filmach i serialach, to zaraz sie zaczynam czuc staro. dlaczego? no bo najbardziej na czlowieka oddzialuja filmy obejrzane za mlodu, potem sie pojawia takie zblazowanie. no wiec jak sie wkolko walkuje w rozmowach produkcje z lat 90tych to do czlowieka dociera jakim jest prochnem :D
                      wiec tak na przekor przemijaniu szukam nowosci...
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 7 25.09.24, 13:47
                        Bo to trza znaleźć takich nawet młodych, co szanują bazę... Nam już w podstawówce pani od plastyki mówiła, że od wielu tysiącleci ludzkość nie wymyśliła niczego nowego - i to jest tylko TWÓRCZE mielenie dawnych motywów.
                        • dziewczynaengina Re: MPP 7 25.09.24, 13:51
                          no i zawsze mozna jako nowosc zaliczyc taki na przyklad nowy sok z zuka... tutaj sie spodziewam duzo dobrego!
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: MPP 7 25.09.24, 14:04
                            A ja się spodziewam klasycznych popłuczyn. Jak wejdzie na platformy co mamy to zobaczę dla Wednesday (Jenna Marie Ortega).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka