22.10.24, 09:44
Dziś kończymy wycieczkę po pałacu. Zwiedzaliśmy skrzydło wschodnie (od urodzenie i nawet wcześniej aż do dorosłości) i skrzydło zachodnie - od dorosłości do dzisiaj. Jesteśmy teraz na poddaszu, w którym następuje spotkanie obu skrzydeł. W filmie mowa o rzeczywistości wirtualnej, no ale to była prawdziwa. A może jednak nie i wszyscy żyjemy w symulacji? Jakiś inny film też o tym był :)

Obserwuj wątek
    • io_stupido Re: MPP 13 22.10.24, 09:47
      Film:

Prawda:

Nawet nie na strychu tego budynku/pałacu a nawet zamku cesarskiego w Poznaniu (no co, Poznań to długo był Posen, także pod zwierzchnictwem cesarza Prus Wilhelma II)

https://www.bilety24.pl/blog/wp-content/uploads/2020/07/CK-Zamek-Pozna%C5%84.jpg

działał w czasach mojego przełomu dorosłości pewien klub filmowy, do którego należałem. Się filmów naoglądało, piratów z VHS oczywiście wtedy. Na którymś nocnym maratonie magnetowid albo telewizor zrobił kuku i się oglądało na żółto-zielono albo jakoś tak. I nikomu to nie przeszkadzało. Dzisiaj niektórzy muszą mieć 4k i krystaliczny dźwięk. No bo oczywiście to jest w filmach najważniejsze...

• borsuczyca.klusek Re: MPP 13 22.10.24, 10:24
        Okazały ten pałac 🙄
        • io_stupido Re: MPP 13 22.10.24, 10:34
          Cóż, cysorz to ma klawe życie. A tak naprawdę to miał być symbol ostatecznej przynależności Posen. Po 39 zrobili z niego kwaterę Adolfa (który chyba nawet nigdy tu nie był) za to inne pachołki owszem. Szczęśliwie PRL nie wyburzył i dzisiaj mamy Centrum Kultury „Zamek”. Jest Kino Pałacowe (serio tak się nazywa) wielki hall na wystawy i rozliczne pomieszczenia na mniejsze imprezy. A tak, z boku i piwa się można napić :)
          kinopalacowe.pl/
          • io_stupido Re: MPP 13 22.10.24, 10:39
            Ps - właśnie dlatego śmieszą a nawet irytują mnie pomysły niektórych, by wyburzyć PKiN w Warszawie.
            NIE - na pohybel pogrobowcom stalina jak najbardziej trzeba go przekształcić na potrzeby Rzeczpospolitej Polskiej.
            • borsuczyca.klusek Re: MPP 13 22.10.24, 10:43
              io_stupido napisał(a):

> Ps - właśnie dlatego śmieszą a nawet irytują mnie pomysły niektórych, by wyburz
              > yć PKiN w Warszawie.

Mało rzeczy mnie tak wkulsonia jak takie pomysły. Najczęściej snute przez ludzi, którzy nic nigdy nie wybudowali i nie stworzyli.

> NIE - na pohybel pogrobowcom stalina jak najbardziej trzeba go przekształcić na
              > potrzeby Rzeczpospolitej Polskiej.

No i jest przekształcony, znajduje się tam muzeum, teatr, imprezy okolicznościowe. Sama byłam tam kiedyś na targach noży 😃
              • io_stupido Re: MPP 13 22.10.24, 10:48
                borsuczyca.klusek napisała:

> Mało rzeczy mnie tak wkulsonia jak takie pomysły. Najczęściej snute przez ludzi
                > , którzy nic nigdy nie wybudowali i nie stworzyli.

Raczej to ci, którzy "chcą wstawać z kolan" - nie widząc, że już dawno wstaliśmy.
                A miłośnikom stalinów, hitlerów czy tam cysorzów mówimy uprzejmie,, zapraszam wypierdalać.

> No i jest przekształcony, znajduje się tam muzeum, teatr, imprezy okolicznościo
                > we. Sama byłam tam kiedyś na targach noży 😃

Ja wiem, że tam życie się toczy - tylko tam nie jeżdżę. Ale po co to burzyć - jak się nie sypie?
              • io_stupido Re: MPP 13 22.10.24, 10:52
                zajrzyj do hymnu, bo wpadłem na nowego pomysła :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka