ponurus 20.10.10, 10:15 Znalazłem ciekawa informacje i wygląda na to że jeden z mieszkańców osiedla kandyduje na burmistrza Marek www.burmistrzmarek.pl/ Próbowałem się dowiedzieć czegoś więcej ale wygląda na to że strona dopiero w budowie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neuron8 Re: Wybory samorządowe 2010 20.10.10, 11:20 Dokładnie tak, strona w budowie. Google szybciej ją wypozycjonowało niż było w planach Oficjalna informacja o mojej kandydaturze w najnowszym wydaniu "Gazety MSG" od czwartku a strona oficjalnie rusza (w planach) miedzy 25 - 27 października. Czyli, można powiedzieć, zapraszam po 27 października. Jacek ORYCH Odpowiedz Link
ponurus Re: Wybory samorządowe 2010 20.10.10, 14:36 Wzasadzie to nie dzięki google bo musiałem troszke pogrzebac i przez przypadek trafiłem na tą informacje - ale to w sumie nieważne. Nadszedł czas aby zmienić obecnego burmistrza Powodzenia Odpowiedz Link
ponurus Re: Wybory samorządowe 2010 20.10.10, 14:44 Oczywiście czekam z niecierpliwością na szczegóły dotyczące programu wyborczego oraz planów na przyszłość rozwoju Marek ale biorąc pod uwagę zaangażowanie Neurona8 w sprawy obwodnicy mam coraz większą nadzieję na jej wybudowanie. Odpowiedz Link
mikka13 Re: Wybory samorządowe 2010 20.10.10, 16:04 Zaangażowanie to zdecydowanie za mało. Choć napewno zostanie odpowiednio wykorzystane w kampani wyborczej. W sumie temu miało służyć. Wątpię aby rozdawanie cukierków i zbieranie podpisów za obwodnicą miało jakiekolwiek znaczenie na jej powstanie. Bądźmy realistami, liczy się niestety tylko kasa i to z budżetu państwa. Ale powodzenia. Odpowiedz Link
aksaa Re: Wybory samorządowe 2010 21.10.10, 08:08 > Bądźmy realistami, liczy się niestety tylko kasa i to z budżetu państwa. Ale po > wodzenia. Oczywiście, że liczy się kasa, ale tę kasę trzeba pozyskać, zarówno z budżetu państwa jak i z funduszy unijnych. A następnie wydać tak, żeby to miało ręce i nogi. Sąsiednie gminy mogą, potrafią, rozwijają się, to Marki chyba też mogą wyjrzeć poza "cudowne" ramy PRL. Jacek, mam nadzieję, że dasz radę Odpowiedz Link
bacy Re: Wybory samorządowe 2010 25.10.10, 17:34 Nie wystarczy życzyć powodzenia, trzeba jeszcze pójść na wybory i odpowiednio zagłosować! Odpowiedz Link
kaju1234 Re: Wybory samorządowe 2010 27.10.10, 09:11 widzę neuron, że masz za kumpli Chucka Norrisa i Cezarego Cezarego więc wygrana jest twoja Odpowiedz Link
butch23 Re: Wybory samorządowe 2010 30.10.10, 00:29 Powodzenia Jacuś! Mój głos i żony już masz... Odpowiedz Link
wredna_lokatorka Re: Wybory samorządowe 2010 30.10.10, 22:47 Szanowny Panie, Gratuluję wyboru i zgłoszenia udziału w wyborach. Mam pytanie, czy także czynnie uczestniczy Pan w życiu naszego osiedla? Czy udziela się Pan na zebraniach i jakieś zmiany wprowadza - może coś się udało dobrego dla nas zrobić? pytam z ciekawości... z poważaniem Odpowiedz Link
paralaksa7 Re: Wybory samorządowe 2010 30.10.10, 23:48 Odpowiadam Pani wrednej_lokatorce: Jeżeli zadaje Pani takie pytania, to znaczy, że jest Pani na tym osiedlu "świeża" lub z trzeciego etapu. Jacek Orych (neuron8) zrobił więcej dla naszego osiedla niż wszystkie zarządy razem wzięte (pomijając w tym porównaniu Pana Rezlera). Wystarczy tylko prześledzić historię tego forum (założycielem i administratorem jest właśnie neuron8), aby przekonać się o jego mniejszych lub większych zasługach dla Horowej Góry. Przy okazji zachęcam do odwiedzenia forum mareckiego, gdzie w wątku "Orych na Burmistrza" powstał ruch poparcia Jacka Orycha. Jest młody i nasze poparcie jest mu potrzebne, bo wygrać z obecnym burmistrzem będzię mu ciężko. Odpowiedz Link
piotr56-3 Re: Wybory samorządowe 2010 31.10.10, 01:09 Ja też popieram Jacka, bo ma zapał, jest młody i może wiele zdziałać dobrego dla Marek. Po co mieszasz do tej sprawy Pana Rezlera. Chciałbym, żebyś zrobił w części to, co zrobił on dla naszej Wspólnoty a rozwój osiedla będzie zapewniony. Jeśli potrafisz krytykować to napisz o swoim zaangażowaniu i osiągnięciach w pracy na rzecz Wspólnoty Mieszkańców Horowa Góra. Czekam na wyliczenie Twoich osiągnięć. Odpowiedz Link
paralaksa7 Re: Wybory samorządowe 2010 31.10.10, 08:43 piotr56-3 napisał: > Po co mieszasz do tej sprawy Pana Rezlera. Chciałbym, żebyś zrobił w części to, > co zrobił on dla naszej Wspólnoty a rozwój osiedla będzie zapewniony. Jeśli po > trafisz krytykować to napisz o swoim zaangażowaniu i osiągnięciach w pracy na r > zecz Wspólnoty Mieszkańców Horowa Góra. > Czekam na wyliczenie Twoich osiągnięć. Źle mnie zrozumiałeś (a może ja się mało precyzyjnie wyraziłem). W sprawach dot. zaangażowania w życie naszego osiedla Pana Rezlera stawiam na równi z Jackiem Orychem. Nikogo nie krytykuję, a swoich osiągnięć nie będę wyliczał, bo ich nie mam. Odpowiedz Link
piotr56-3 Re: Wybory samorządowe 2010 31.10.10, 10:07 Cieszy mnie, że jesteś obiektywny w ocenie działalności Pana Jerzego. Nie zrozumiałem w Twojej wypowiedzi tego wpisu objętego nawiasem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
beryllus Re: Wybory samorządowe 2010 31.10.10, 01:10 To ze Pan Orych aktywnie uczestniczy w zyciu Marek nie ulega dyskusji , w koncu jest radnym. Ale nie moge Panu wybaczyc postawy tzw. "miekkiej dupy" w momencie budowy osiedla I i II etap kiedy to Pan trzymał z Millenium tlumaczac ich fuszerke. Kiedy pisalem ze Millenium stosuje tanie materialy i technologie Pan ich bronil i sugerowal ze moge sobie kupic mieszkanie w Wilanowie. Kiedy Millenium sie wyprowadzilo sprawy troche sie skomplikowaly bo zabraklo przyjaciela . Mimo wszystko zycze Panu powodzenia i licze na wieksza determinacje w dzialaniu. Bede na Pana glosowal. Odpowiedz Link
mikka13 Re: Wybory samorządowe 2010 01.11.10, 22:22 Paralaksa7, proszę o rozwinięcie tematu i wskazanie co dobrego zrobił Pan Radny Orych dla naszego Osiedla. Odpowiedz Link
washichu Re: Wybory samorządowe 2010 03.11.10, 23:37 Rozwijając temat : żaden "Pan Radny" nie powinien robić "czegoś dobrego" dla swojego czy jakiegoś osiedla, bo nie jest radnym osiedla tylko danego okręgu miasta a pracując w radzie działa na rzecz całego miasta. Jacek Orych od początku istnienia naszego osiedla służył pomocą nowym mieszkańcom. Jego forum i zawsze życzliwe porady nie jednemu z I i II etapu zaoszczędziły nerwów przy załatwianiu spraw mieszkaniowych. A co zrobił dla nas mieszkańców Marek wystarczy zadać sobie odrobinę trudu i prześledzić forum chociażby HG i Marek. Jacek Orych z naszą pomocą przy urnie (jako głos oddany na Burmistrza oraz Radnego z listy Nr 28 ) ma szanse wprowadzić pozytywne zmiany w tym Mieście. Odpowiedz Link
wredna_lokatorka Re: Wybory samorządowe 2010 04.11.10, 21:47 washichu napisał: > Rozwijając temat : żaden "Pan Radny" nie powinien robić "czegoś dobrego" dla sw > ojego czy jakiegoś osiedla, bo nie jest radnym osiedla tylko danego okręgu mias > ta a pracując w radzie działa na rzecz całego miasta. Jacek Orych od początku i > stnienia naszego osiedla służył pomocą nowym mieszkańcom. Jego forum i zawsze ż > yczliwe porady nie jednemu z I i II etapu zaoszczędziły nerwów przy załatwianiu > spraw mieszkaniowych. A co zrobił dla nas mieszkańców Marek wystarczy zadać so > bie odrobinę trudu i prześledzić forum chociażby HG i Marek. Jacek Orych z nasz > ą pomocą przy urnie (jako głos oddany na Burmistrza oraz Radnego z li > sty Nr 28 ) ma szanse wprowadzić pozytywne zmiany w tym Mieście. a mi się śledzić nie chce...ale jestem ciekawa, co też takiego zrobił nasz kandydat, skoro Ma Pan\Pani takie dobre zdanie? Generalnie wiem, że burmistrz ma za zadanie wiele innych działań, niż przejmowanie się osiedlem Horowa, ale bez wątpienia pozostaje fakt - iż kto czynnie działa na osiedlu - w małej grupie społeczności będzie też, być może, czynnie działał na szerszym obszarze, jakim są bez wątpienia Marki. Samymi postami na forum niewiele dobrego się osiągnie... my tu piszemy, krytykujemy, chwalimy i co z tego...liczą się działania a nie pisanko na forum gazety.pl. Życzę szczęscia...ale troszkę więcej konkretów poproszę. Odpowiedz Link
washichu Re: Wybory samorządowe 2010 05.11.10, 08:17 Dla tych, którym się nie chce wyszukiwać informacji o "Naszym kandynacie" polecam link www.burmistrzmarek.pl/?page_id=30 a co do mojej opinii "wcale_nie_wredna_lokatorko" (przepraszam za takie określenie ale Pani login zabrzmiałby nieuprzejmie ), znam Jacka Orycha i powiem tylko tyle - to człowiek któremu się poprostu chce działać, nosi go jak nie uczestniczy w jakimś przedsięwzięciu. Uczestniczyłem w dwóch posiedzeniach komisji UM Marki i wiem że jest to człowiek konkretny, jak się na czymś nie zna to zaprasza specjalistów z danej dziedziny a nie udaje i nie należy do "złoto ustych", więc nie obieca nam wszystkiego tylko to na co jest szansa że sie uda zrealizować. Kto go poznał to wie że działa nie dla "błysku fleszy" tylko jak jest pomysł czy potrzeba to podwija rekawy i działa - sam (motywując tym samym innych). "Ja jestem za" Pozdrawiam Odpowiedz Link
webadmin3 Re: Wybory samorządowe 2010 06.11.10, 21:01 wredna-lokatorka napisała: >a mi się śledzić nie chce...ale jestem ciekawa, co też takiego zrobił nasz kandydat,.... Podpisuję się w stu procentach pod tym, co napisał washichu, a gdyby ktoś odczuwał niedosyt, to dodam jeszcze od siebie: Jacek Orych zebrał i udostępnił na stronie www.horowa.pl (zakładka Serwis) kilkadziesiąt artykułów, wzorów dokumentów, przepisów itp. Poradnik mieszkaniowy był przydatny wszystkim nowym mieszkańcom Horowej Góry. Dzisiaj to może zabrzmi śmiesznie, ale taka jest prawda - wielu z nas uczyło się na jego zbiorach. Jacek Orych przecierał szlaki (2004-2005) w urzędach, instytucjach - np. w gazowni, w pierwszym dniu podpisywania indywidualnych umów na dostawę gazu. Pamiętam, stało w kolejce 30 osób z naszego osiedla i wszyscy widzieli Jacka w akcji - o szczegółach może innym razem - powiem tylko tyle, że był szybki i skuteczny. Tych samych słów użył Ryszard Węsierski – wice starosta powiatu wołomińskiego, w swoim głosie poparcia dla Jacka Orycha: "Jest szybki i skuteczny. Wie, jak zmobilizować do działania starostę, wice starostę, czy też nawet wicemarszałka zarządu Sejmiku Województwa Mazowieckiego" Jacek Orych czynnie wspierał inicjatywę pana Jerzego Rezlera – polegającą na organizacji pierwszego ogólnego zebrania Wspólnoty, odwołaniu fikcyjnego Zarządu i podjęciu uchwał regulujących funkcjonowanie naszego osiedla. Gdyby nie ta inicjatywa, to dzisiaj Horowa Góra nie była by tak przytulnym i zadbanym osiedlem. A wszystko zaczęło się w mieszkaniu Jacka. Uczestniczyłem w kilku konspiracyjnych spotkaniach, organizowanych właśnie u Jacka, na których omawiane były szczegóły operacji - a wiemy przecież, że nie było to łatwe przedsięwzięcie (Dziewczęta z Nowolipek były jeszcze wtedy mocne - chłopaki też). Na wszelki wypadek dodam (dla podejrzliwych) - na tych spotkaniach rozmawialiśmy o dziurach w płocie, przewróconych latarniach, pękających ścianach, placu zabaw, o brakach w dokumentacjach wykonawczych, odbiorczych, monopolu na dostawę internetu i TV itd., czyli krótko mówiąc o całym tym syfie, który pozostał po... - zapomniałem nazwiska (może ktoś mi przypomni). Jacek Orych rozpoczął negocjacje z właścicielem dymiącego komina (podczas wizyt w cegielni ubezpieczałem Jacka na lewej flance przed atakiem psów). Niezależnie od nas podobną inicjatywę (na większą skalę) podjął również "komitet blokowy 5J", a w następstwie zarząd osiedla, dlatego odstąpiliśmy od dalszych działań. Jacek Orych był (i jest do tej pory) inicjatorem i głównym organizatorem cyklicznych akcji sprzątania lasu: Sprzątanie lasu - I edycja 2006 Sprzątanie lasu - II edycja 2007 Sprzątanie lasu - III edycja 2008 Sprzątanie lasu - IV edycja 2010 Jacek Orych jest jednym z głównych organizatorów akcji Tak dla obwodnicy Marek Jacek Orych jest organizatorem akcji Świetlik mój przyjaciel Jacek Orych jest organizatorem akcji Mikołaj mieszka w Markach Można tak wyliczać w nieskończoność, ale po co? Przecież my, mieszkańcy Horowej Góry znamy te wszystkie fakty i nie trzeba nas przekonywać, a Panią wredną-lokatorkę (super Nick – lubię ludzi samokrytycznych) odsyłam do strony BurmistrzMarek.pl/Kim Jestem... Jacek Orych był też przez cztery lata radnym i... walił głową w mur. A mur był twardy... Ale TAK DALEJ BYĆ NIE MUSI, dlatego pójdźmy do wyborów i zagłosujmy na Jacka Orycha – kandydata na burmistrza i Jacka Orycha – kandydata do Rady Miasta Marki lista nr 28. Odpowiedz Link
webadmin3 Re: Wybory samorządowe 2010 06.11.10, 21:44 sorry, zapomniałem się przedstawić Zbigniew Bochenek, mieszkaniec osiedla Horowa Góra Odpowiedz Link
mikka13 Re: Wybory samorządowe 2010 07.11.10, 18:10 Ale się uśmiałem ha ha nawet ha ha ha ha ha ha ha .... Odpowiedz Link
marekkolod Re: Wybory samorządowe 2010 07.11.10, 19:30 żeby nie dziewczęta z Nowolipek to byś w dupie na swojej wsi mieszkał Odpowiedz Link
webadmin3 Re: Wybory samorządowe 2010 07.11.10, 20:05 Panie Marku - nie wypada! Fe, nieładnie. Ja przecież bardzo delikatnie to określiłem. Pozdrawiam. Zbyszek B. Odpowiedz Link
marekkolod Re: Wybory samorządowe 2010 07.11.10, 22:05 SPADAJ łącznie z tym 28 pozdrowienia od dziewczynek z nowolipek Odpowiedz Link
mikka13 Re: Wybory samorządowe 2010 08.11.10, 22:21 Co prawda nie jestem mieszkańcem Bloku 5J ale temat Cegielni nie jest mi obojętny w związku z czy byłbym wdzięczny Panie Zbigniewie o podanie daty a przede wszystkim ustaleń końcowych Waszych negocjacji oraz podjętych w sprawie czynności przez Pana Radnego Jacka Orycha. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link
wredna_lokatorka Re: Wybory samorządowe 2010 09.11.10, 20:08 a ja, pomimo moich wątpliwości początkowych, zagłosuję i życzę powodzenia. Uważam, że dobrze by było mieć kogoś z osiedla "wysoko postawionego" - oby tylko Pan Orych nie zapomniał po wyborach, gdzie osiedle horowa góra jest i jakie potrzeby mają zwykli obywatele Marek. Pozdrawiam Odpowiedz Link
and.nad Re: Wybory samorządowe 2010 11.11.10, 14:16 Witam, Reprezentuję Komitet Wyborczy Lepsze Marki PL. Zapraszam do zapoznania się sylwetkami naszych kandydatów oraz naszym programem. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące zbliżających się wyborów. Zapraszam też do dyskusji: Komitet Wyborczy Wyborców Lepsze Marki PL Nie bądź bezRadny - wybierz zaRadnych Pozdrawiam Andrzej Nadolski www.lepszemarki.pl Zmieńmy Marki na Lepsze! Odpowiedz Link
paralaksa7 Re: Wybory samorządowe 2010 11.11.10, 17:44 and.nad napisał: >Chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące zbliżających się wyborów. więc pytam: Co może zaproponować nam, mieszkańcom Horowej Góry, Komitet wyborczy Lepsze Marki? Czy znacie nasze problemy? Idąc dalej - słusznym tropem mikka13 i wredna_lokatorka - co Wasi kandydaci zrobili przez ostanie 5 lat dla mieszkańców HG? I ostatnie pytanie - czy któryś z kandydatów KW Lesze Marki mieszka na osiedlu Horowa Góra? Odpowiedz Link
and.nad Re: Wybory samorządowe 2010 11.11.10, 20:10 Podobnie jak mieszkańcy Horowej Góry, tak samo i ja jestem mieszkańcem Marek. Uważam, że nie trzeba być mieszkańcem tej samej ulicy, czy tego samego osiedla, aby móc skutecznie pomagać w rozwiązywaniu lokalnych problemów. Radni Miasta Marki są reprezentantami całego miasta i powinni obiektywnie patrzeć na problemy w całym mieście. Jesteśmy nową formacją kandydującą do Rady Miasta. Nie możemy się jeszcze poszczyć doświadczeniem na tym polu. Jesteśmy jednak przekonani, że nasze doświadczenie zawodowe, wykształcenie i otwartość na problemy, pozwolą zmienić się Markom w Lepsze Marki. Zapraszam do lektury naszego programu. Jestem pewien, że znajdziesz tam wiele elementów, które znacząco poprawią życie mieszkańców zarówno w Horowej Górze jak i w całych Markach. Andrzej Nadolski www.lepszemarki.pl Zmieńmy Marki na Lepsze! Odpowiedz Link
tomek_97114 Re: Wybory samorządowe 2010 16.11.10, 22:34 Czy wiadomo coś więcej o Komitencie Lepsze Marki PL? Czy oddanie na nich głosu to dobry wybór? Nie znam tych osób i nie wiem czego mogę się po nich spodziewać. Z drugiej strony podskórnie wyczuwam, że Markom potrzeba powiewu świeżości. Ktoś na forum mareckim napisał, a ja chyba się z nim zgadzam, że nieważne kim są Lepsze Marki, ważne że są nowi. Trochę to przewrotne, ale może warto podjąć ryzyko. Odpowiedz Link
and.nad Re: Wybory samorządowe 2010 18.11.10, 09:25 Zapewniam, że głos oddany na Lepsze Marki nie będzie głosem straconym Do rady chcemy wnieść powiew świeżości. Kandydaci z Lepsze Marki PL to wykształceni ludzie, którzy swoją wiedzę i doświadczenie chcą wykorzystać w skutecznej pracy w Radzie Miasta. Jestem przekonany, że warunkiem pozytywnych zmian w naszym mieście, są konieczne zmiany osobowe w Radzie Miasta. Zmieńmy Marki na Lepsze! Andrzej Nadolski, Lepsze Marki PL, Okręg 3, Lista nr 25, Miejsce 1 www.lepszemarki.pl Odpowiedz Link
mikka13 Re: Wybory samorządowe 2010 11.11.10, 22:49 Panie Zbigniewie cały czas czekam na info dot. oględzin Cegielni oraz podjętych przez Pana Radnego Orycha działań w tej sprawie. Odpowiedz Link
webadmin3 Re: Wybory samorządowe 2010 11.11.10, 23:31 do mikka13 W poście powyżej napisałem: "Jacek Orych rozpoczął negocjacje z właścicielem dymiącego komina... podobną inicjatywę (na większą skalę) podjął również "komitet blokowy 5J", a w następstwie zarząd osiedla, dlatego odstąpiliśmy od dalszych działań." To było w 2007 roku ... w archiwum naszego forum odnalazłem relacje z naszych wizyt w cegielni: archiwum - 04.06.2007 archiwum - 26.06.2007 Kilka słów uzupełnienia: Rozpoczęliśmy negocjacje, nie wiedząc o działaniach naszych sąsiadów z bloku 5J, które, jak się później okazało, były mocno zaawansowane, dlatego w tej sytuacji dublowanie się było bez sensu, zwłaszcza, że dysponowali oni fachową pomocą prawną. Nie chcę rozpisywać się na ten temat, bo wielu rzeczy już po prostu nie pamiętam, ale zapewniam, że dla mnie sprawa dymiącego komina cegielni, jak również tych mniejszych w sąsiednich domach jednorodzinnych, jest tak samo irytująca, jak dla Pana. Pozdrawiam. Zbyszek B. Odpowiedz Link
wredna_lokatorka Re: Wybory samorządowe 2010 12.11.10, 21:06 komin był pierwszy niż osiedle...każdy kto wybierał tu mieszkanie, wiedział, że jest komin...a co za tym idzie...dymek i smrodek... każdy też wiedział, że są wkoło domki jednorodzinne, gdzie każdy pali tym, na co go poprostu stać. Więc dziwi mnie w czym ten cały problem. Owszem, nie mówię, że mi to odpowiada, ale trzeba popatrzeć na całą sprawę z odrobiną rozsądku - nikt żadnego mieszkańca nie zmuszał do wybierania sowjego gniazdka obok dymiącego komina cegielni, który tu stoji fiufiu i dłużej ! Odpowiedz Link
mikka13 Re: Wybory samorządowe 2010 12.11.10, 22:18 Czyli właściciele samochodów z których spuszczono paliwo lub którym urwano lusterka powinni być cicho bo wiedzieli gdzie kupują lokal i jakie będzie sąsiedztwo. Odpowiedz Link
wredna_lokatorka Re: Wybory samorządowe 2010 13.11.10, 10:56 mikka13 napisała: > Czyli właściciele samochodów z których spuszczono paliwo lub którym urwano lust > erka powinni być cicho bo wiedzieli gdzie kupują lokal i jakie będzie sąsiedzt > wo. Urwane lusterka itp. zdarzenia są przejawem wandalizmu, który powinno się karać. Ale nie widzę związku tego typu zachowań z dymiącym kominem cegielni. Odpowiedz Link
mikka13 Re: Wybory samorządowe 2010 13.11.10, 12:53 Natomiast działalność Cegielni to skandaliczny wandalizm ekologiczny. Odpowiedz Link
marian_xx Re: Wybory samorządowe 2010 22.11.10, 12:20 Cisza.... czyżby niepowodzenie?? Odpowiedz Link
ponurus Re: Wybory samorządowe 2010 22.11.10, 17:17 1.Dec Radosław Kamil - 1119 głosów 2.Orych Jacek – 2703 głosów 3.Porębski Paweł Jan – 661 głosów 4.Szymański Paweł – 438 głosów 5.Werczyński Janusz – 3021 głosów Odpowiedz Link
wredna_lokatorka Re: Wybory samorządowe 2010 22.11.10, 18:38 Oj czuje, że będzie ciężko...ale może da radę??? oby nie obecny burmistrz ponurus napisał: > Będzie II tura Odpowiedz Link