borsuczyca.klusek 14.12.24, 14:47 Tak wiem syf, syf niemożebny, najgorszy syf świata, ale kurczę lubię i co mi zrobicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - burger drwala 14.12.24, 14:49 Zdjęcia burgera nie dostaniecie, bo już zeżarty, ale macie fotę kartonika 🙄 Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - burger drwala 14.12.24, 14:50 I jeszcze Mieciu walczący z tematem domowego Drwala: "Kanapka Drwala" domowej roboty! | Ni mom pojęcia co robię [;reupload]; Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 14.12.24, 15:01 borsuczyca.klusek napisała: > Tak wiem syf, syf niemożebny, najgorszy syf świata Co?! Tam jest wszystko co tygryski lubią najbardziej. Oprócz bułki-macszmatki. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - burger drwala 14.12.24, 15:02 Taaa wszystko co świeci w ciemności 🙄 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 14.12.24, 15:05 Na coś trzeba umrzeć. Lepiej świecąc niż z wegańskiego niedożywienia. Odpowiedz Link
klatwafornittyzostalarzucona Re: Kulinarnie - burger drwala 14.12.24, 15:06 o jaki ladny Mieciu! dawajcie szybko swoje fotki, to wam tez napisze, zescie ladni ;) taka mam faze, moze sie strulam czyms... ale nie w maku- brrrr, :P Odpowiedz Link
leziox Re: Kulinarnie - burger drwala 14.12.24, 15:47 A kogo to? żryjta co kceta. Organizm Wam podziękuje. Albo nie. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - burger drwala 22.01.25, 10:56 Dzisiaj ostatni dzień w menu i znowu trzeba będzie rok czekać 🙏 Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Kulinarnie - burger drwala 22.01.25, 14:22 Kupuję czasami Biedronkowy i doprawiam. Także tatar. Nie są złe.. Odpowiedz Link
e-zybi Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 07:41 Jeść każdy może, jeden lepiej, reszta gorzej...;-) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 07:56 To prawda - dla miejscowych co już sprawdzili, że U Wiesi jest tanio i dobrze. Jak jedziesz do innego miasta to nic nie wiesz skąd się taniość wzięła i czasem lepiej dołożyć te 2 zł do "korporacyjnej" oferty, bo wszędzie jest tak samo. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 08:17 No świetnie, ale tak jak u Pani Wiesi to ja mogę zejść sobie w domu 🙄 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 08:39 Ty tak i wielu też. Są jednak tacy co nie mają czasu/chęci codziennie rozkładać się z robieniem obiadu i dla nich są takie tanie-dobre Wiesie. Ja na przykład będąc w trasie korzystam ze znalezionej gdzieś rady - jedz tam, gdzie na parkingu stoją tiry. W nosie mam piękne zajazdy co zapłacę w opór za nie wiadomo jaką jakość. Tam, gdzie zatrzymują się tirowcy musi być tanio, suto i bezpiecznie czystościowo, bo jakby jeden dostał tam sraczki - to już CB radio by im zrobiło jesień średniowiecza. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 08:47 W sumie to możemy się tylko cieszyć, że jest taki wybór i kto chce stołuje się u pani Wiesi a inni wybierają korporacyjny karton czy tam kebsa na cienkim 🙄 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 09:10 Oczywiście. Nie pamiętam jaka firma z jakiej branży (ale w sumie i do gastro pasuje) wypuściła takie ulotki: U nas jest - szybko - tanio - solidnie !!! Klient do woli może wybrać 2 punkty. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 09:16 To było coś z branży budowlanej. Najgorszej, że w rzeczywistości może jedno się sprawdzi i to losowe... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 09:25 borsuczyca.klusek napisała: > To było coś z branży budowlanej. Najgorszej, że w rzeczywistości może jedno się > sprawdzi i to losowe... > Dlatego pisałem, że jak Wiesię znasz, to wiesz jaki kompromis wśród tych zjawisk utrzymuje. I tak samo w mc-szmatce wiesz, że będzie szybko i solidnie (w sensie strzału energii do dalszych działań i wysokiego prawdopodobieństwa braku sraczki) - więc musi być relatywnie drogo. U nieznanej Kazi widzisz tylko, że tanio. Jak będzie szybko to znaczy, że jak często w rewolucjach zamrażarka+mikrofala. No to mało solidnie. Jak Kazia robi solidnie ze świeżych składników - a jest tanio - to najprawdopodobniej znaczy, że sama wszystko robi z ewentualną pomocą jakiejś uczennicy, czyli nie będzie szybko. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 09:32 O jeszcze taki dowód anegdotyczny. Jak jeszcze teściowie żyli to jeździliśmy dość często kilkaset kilometrów i mieliśmy po drodze taką upatrzoną miejscówkę na placki po węgiersku. Palce lizać, pięknie wypieczone, solidne kawały mięcha, pyszny sosik. Aż któregoś razu coś się zmieniło. Nie wiem, może po prostu obsada kuchni? Fujka... Odpowiedz Link
louger.n Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 09:33 Jestem zdania że (prawie) wszystko jest dla ludzi. Z rozsądkiem i umiarem. Chciałam dzieci zapoznać z makiem żeby zbytnio nie odstawały od rówieśników - wszystko poszło do kosza 🤷 Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 23:25 Czy ktos na nocnej zmianie reflektuje na burgerka ?:D Odpowiedz Link
leziox Re: Kulinarnie - burger drwala 23.01.25, 23:31 Po obiedzie nie jem już nic, aż do śniadania. Ale dziękuję za kuszenie, mogłem znowu przećwiczyć opieranie się pokusom. :) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - burger drwala 31.01.25, 09:26 W Maczku pojawił się nowy burger. Maestro w wersji z pieczarkami. Może powiedzieć, że kotlet z pieczarkami to takie polskie smaki. Oprócz tego mamy sałatę, pomidora i jakiś sos, który jak zwykle w Macu robi robotę. Całość jest zaskakująco soczysta i naprawdę smaczna: Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 31.01.25, 09:33 - Mamo, kupisz mi Maestro? - Kotlet z pieczarkami mamy w domu. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - burger drwala 31.01.25, 09:33 asdzxcvfsrggxdfsd napisał: > - Mamo, kupisz mi Maestro? > - Kotlet z pieczarkami mamy w domu. No trochę tak 🙄 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 31.01.25, 09:51 A sam maestro-kotlet jakoś się różni od ich zwykłego? Poza chyba grubością? Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - burger drwala 31.01.25, 10:03 Był bardziej różowy w środku niż standardowa Mac podeszwa. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 31.01.25, 10:15 Czyli niedopieczony .) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - burger drwala 31.01.25, 10:18 A ty to chyba w ogóle nie możesz jeść takich śmieci? Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 31.01.25, 10:29 borsuczyca.klusek napisała: > A ty to chyba w ogóle nie możesz jeść takich śmieci? > Obecnie cukrzyk może jeść wszystko - nawet pół weselnego tortu - odkąd ma możliwość monitorowania poziomu cukru i pen z insuliną pod ręką. I pamiętaj - chwilowy nadmiar cukru jeszcze nikogo nie zabił. Chodzi o to, by nie dopuszczać do stałego takiego stanu - bo są konsekwencje długofalowe. Za to mocno za niski poziom owszem może zabić. Największym konsumentem jest mózg, więc organizm najpierw go wyłączy (omdlenie). Jak nikt Cię w tym stanie nie pomoże... Odpowiedz Link
louger.n Re: Kulinarnie - burger drwala 31.01.25, 19:16 Tylko czy ma to sens. Serio pytam. Od czasu do czasu jest u nas cukrzyk (z 30 kg nadwagi) i objada nas ze wszystkiego. I ciągle ten pen w użyciu. Sensowniej byłoby kontrolować co i ile się je. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Kulinarnie - burger drwala 01.02.25, 07:54 Ja tylko odniosłem się do frazy "w ogóle nie możesz jeść takich". Mogę wszystko - i tak się muszę wkłuć przed każdym jedzeniem (no chyba że to szybka interwencja przy niedocukrzeniu). Jak jest planowana jakaś rozpusta cukrowa to wbijam nieco więcej insuliny. Natomiast jeśli chodzi o Twojego znajomego "I ciągle ten pen w użyciu" i oznacza to wielokrotne "dobijanie insuliny" - to tu jest problem. Skóra nie lubi czegoś takiego, zwłaszcza jak się rzadko zmienia igły (formalnie radzą po każdym wkłuciu!) Odpowiedz Link