Dodaj do ulubionych

Kulinarnie - bigos

14.02.25, 16:50
W ramach obiadu walentynkowego u nas był dzisiaj bigos. Ja to bym wolała coś innego, ale Stary Borsuk sobie zażyczył to dzięki temu mam prezent z głowy 🙄

Macie jakieś swoje tajniki gotowania bigosu? Co jest u was bigosowym must have?

Aha zdjęcia nie wrzucę, bo średnio apetycznie wyszło, no ale cóż bigos już tak ma...
Obserwuj wątek
    • leziox Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 17:00
      Grzyby, kiełbacha, kapusta kiszona i słodka, gotowany na żeberkach. No i wszystko to, co się nieopatrznie w kuchni zapałęta, wrzuca się do gara. Jakieś śliwki suszone może też...
      • leziox Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 20:18
        I co? Nikt nie ma pomysłów na bigosik?
        A może jakieś zakamuflowane wegetariany tu są?
        :>
        • borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 20:20
          Może słodkie zażerają dzisiaj 🤔

Ja czekam z chipsami na preselekcje eurowizji 🙄
          • leziox Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 20:32
            Ja czekam z koniakiem na to, aż się trochę ogrzeje, bo przywlokłem go z piwnicy. Tymczasem za oknem prawie co i wiosna.
            :)
            • borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 20:34
              Ej a może by tak piwko do tej eurowizji strzelić 🤔
    • mysiulek08 Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 20:33
      z uwagi na jarosza w domu, bigosu z prawdziwego zdarzenia nie gotuje, tylko kapusta z grzybami suszonymi wchodzi w rachube

ale

babcia i mamuska gotowaly super bigos

kapusta odcisnieta z soku (najczesciej wlasnej produkcji), kawalki miesa - najczesciej jakas lopatka albo 'od szynki', podsmazone na cebulce zeszklonej na smalcu ze sporym dodatkiem slodkiej papryki, do tego kielbasa slaska i co ta bylo do zuzycia z mies i wedlinw w lodowce )tego nigdy nie brakowalo, nawet w czasach kartek :P) i to sie dusilo z kapusta, podlewane sokiem i woda, szly grzyby suszone o obgotowane i pokrojone w ilosci sporej, sliwki wedzone jak drzewiej bywalo, lisc laurowy, angielskie ziele, sporo pieprzu, do smaku cukier albo miod i przecier pomidorowy :) - babcia byla fanka i kapusniak czy fasolowa tez z dodatkiem przecieru gotowala
      i tak do sie razem pyrkalo przez dzien, dwa, trzy...
      • leziox Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 20:39
        I znowu jestem głodny.
        • mysiulek08 Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 20:46
          ciasteczko chcesz?

ps
          piekne kocie :)
          • leziox Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 20:48
            Chcę. Ze dwa!
            :>
            • borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 20:59
              leziox napisał:

> Chcę. Ze dwa!
              > :>

Temu to zawsze mało 🙄
              • leziox Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 21:08
                Większe auto pali trochę więcej - niby co w tym dziwnego? A ciacho wyglądało całkiem cacy, ale jedno, takie biedne na tym talerzyku było. Dwie sztuki byłyby akurat w sam raz. Potem można byłoby poprawić sernikiem, albo innym makowcem. Potem...ekhm...No może wystarczyłoby.
                • mysiulek08 Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 21:57
                  cala blaszka prawie jest 😉 makowczyka czy sernika to nie mam, ale cos sie wymysli 😀
                  • leziox Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 22:03
                    A koty fajne - w sensie fajne mordki. Mój Lucyfer mnie w zeszłym roku roku niestety też opuścił.
                    Ale w pamięci zawsze jest.
                    • mysiulek08 Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 22:23
                      echh, to byly dwa najwspanialsze koty pod sloncem 😢 Kicia.Yoda wykarmiona smoczkiem, rozpuszczona zaborcza jedynaczka, 16lat razem, zjechala z nami cale Chile, auto bylo jej drugim domem, umarla za szybko przez niedouczonych wetow, w domu
                      a Miszczu, coz byl miszczem i on tez skonczyl zycie zupelnie nieoczekiwanie, pojechal do lecznicy tylko na enoskopie jam nosowych, zdrowy jak mlody bog, we srode, we wtorek zawozilismy mojego ukochanego Kota do kremacji.... a mialo byc tak dobrze...
                      • mysiulek08 Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 22:24
                        Kicia.Yoda to byl kot legenda

forum.gazeta.pl/forum/w,10264,177357333,177357333,Legenda_umarla_.html
                        • borsuczyca.klusek Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 22:28
                          mysiulek08 napisała:

> Kicia.Yoda to byl kot legenda
                          >

Najbardziej fotogeniczny kot w historii:

• leziox Re: Kulinarnie - bigos 14.02.25, 22:32
                          Napiszę coś w nowym wątku. Bo tu tak trywialnie, o bigosie. A koty są ponadto, mimo że bigos też wspaniała rzecz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka