Dodaj do ulubionych

Serial na dziś - Breaking Bad

05.02.25, 22:40
8.8 od widzów, 8.9 od krytyków. Drugi w rankingu seriali Filmwebu. Odtwórca głównej roli pierwszy w kategorii najlepsza rola męska w serialu, jego partner miejsce 10.
To jeden z tych seriali, które zawsze zostawiałam sobie do nadrobienia na później, jak kiedyś będę mieć więcej czasu, bo przecież skoro ma takie oceny to musi być dobry i pewnie będę chciała obejrzeć ciurkiem, zarywając przy tym noce.
Ale jakoś niedawno doszły mnie słuchy, że być może serial będzie znikał z Netflixa, więc nie ciekając już ani chwili dłużej na lepsze okoliczności przyrody rzuciłam się jak Reksio na szynkę...

I niestety się rozczarowałam...
Serial może nie jest zły, ale na pewno nie wybitny. Temat jest ciekawy, bo oto by zabezpieczyć finansową swoją rodzinę, zdesperowany nauczyciel chemii postawia produkować metamfetaminę a za partnera dobiera sobie byłęgo ucznia, który już w "biznesie" siedzi. Klimat też ma niezły, bo rzecz dzieję się w mało eksplorowanym przez Hollywood Nowym Meksyku. Niestety przez całe 5 sezonów powtarza się ten sam schemat - panowie się kłócą, potem godzą, gotują, sprzedają, zarabiają by za chwile znów się pokłócić i tak w kółko.
Poza tym niektóre zabiegi scenariuszowe są zupełnie nielogiczne, bohaterowie zachowują się w delikatnie mówiąc nienaturalny sposób, no jednym słowem farmazon i to nie jeden. I jeszcze na koniec postaci drugoplanowe są pisane bardzo grubą kreską. Melina ćpunów to melina do kwadratu, że tylko brakuje, żeby ktoś nasrał na środku a sami narkomani bardziej przypominają bohaterów filmu o zombie niż ludzi, którzy mogliby rzeczywiście istnieć. To samo z członkami kartelu - są komiksowi, przerysowani, komiczni...
I po prostu myślałam, że to może nie jest serial skierowany do mnie, może targetem ze względu na komiksowość całości są bardziej nastoletni chłopcy, ale nobliwe starsze panie w osobie Karoliny Korwin-Piotrowskiej również dały 9/10 i to z dopiskiem "jeden z najlepszych seriali w historii".

No nie wiem, może gdyby całość skończyła się na czwartym sezonie, który był relatywnie najlepszy to moje odczucia byłyby lepsze, ale teraz kończę a raczej męczę piąty, ostatni sezon. Zostało mi dosłownie kilka odcinków i jakoś wcale mnie do nich nie ciągnie. Oczywiście dokończę, ale jakoś tak bez satysfakcji. A wy oglądaliście, macie jakieś przemyślenia?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 01:01
      widac nie Twoja bajka :)

my to to ogladalismy jeszcze z czasow 'sciagania na wlasny uzytek' i jest to obok homelanda, fargo,wire i kilku innych jeden z lepszych seriali na tle dzisiejszej sieczki serialowej
      nie jestem jakos wielkim fanem tego typu seriali/filmow ale breaking bad ogladalam nie zasypiajac :P

a troche zbaczajac z temu, chetnie bym ogladnela obyczajowke w stylu desperate housewives/firefly lane/mad men/ master of sex a posucha jest
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 07:29
        Coś tam pooglądałem i mimo tego, że to było raptem kilka lat temu - właściwie nic nie pamiętam. Parafrazując:
        Jak to nie zachwyca asd, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem asd, że go zachwyca.
        Na plus - podstawa serialu jest solidna. Gotowanie w zwykłej kuchni jest dostępne dla każdego. I można gotować także kompoty, tabaki, kryształy (kuchnia molekularna he he).
        I jak przy każdym gotowaniu jednemu wyjdzie prawidłowa potrawa, innemu jakiś syf, albo się dom spali... Jak wziął się za to łebski chemik, to miał potrawę najwyższej jakości.
        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 08:38
          asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Jak wziął się za to łebski chemik, to miał potrawę najwyższej jakości.

Tylko zadajmy sobie pytanie dlaczego ten łebski chemik nie poszukał sobie lepszej roboty tylko dymał w dwóch gównianych bez porządnego ubezpieczenia? A jego równie łebska żona księgowa siedziała na bezrobociu sprzedając wazony na allegro 🙄
          Sprawdziłam nawet, że Albuquerque gdzie mieszkali to pół milionowe miasto a nie jakieś podunk city in the middle of nowhere.
          Pomyśl sobie jesteś białym Amerykaninem z wyższym wykształceniem i fachem w rękach i co pucujesz lampy na myjni? To miałoby znamiona prawdopodobieństwa gdyby Walter był emigrantem, którego dyplom gówno znaczy w jueseju.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 08:54
            borsuczyca.klusek napisała:

> Tylko zadajmy sobie pytanie dlaczego ten łebski chemik nie poszukał sobie lepsz
            > ej roboty

No ja nie podyskutuję, skoro prawie nic nie pamiętam. Tylko mogę pogdybać, że nie każdy co ma jakieś zdolności chce brać udział w korpo wyścigu. Może mu wystarczała taka mała stabilizacja? Nic o tym w serialu nie było?

> dymał w dwóch gównianych bez porządnego ubezpieczenia?

Jako nauczyciel to chyba jakieś miał? Usański system ubezpieczeniowy to w ogóle inna bajka.

> Pomyśl sobie jesteś białym Amerykaninem z wyższym wykształceniem i fachem w rę
            > kach i co pucujesz lampy na myjni? To miałoby znamiona prawdopodobieństwa gdyby
            > Walter był emigrantem, którego dyplom gówno znaczy w jueseju.

Zapomniałaś mema gdzie profesor najczęściej spotyka swoich magistrantów w Polsce?
            Ciekawy jaki procent dogorywających w namiotach na ulicach czy przyczepach kempingowych na zadupiach miast też ma wyższe wykształcenie, tylko coś im w życiu nie wyszło. Nie spodziewam się, by w serialu poruszano aż tak głębokie przyczyny - pisząc o realizmie miałem na myśli kwestię jego szybkiego wejścia na rynek "potrawy".

>podunk city

Całe życie się czegoś uczę :)
            • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 09:21

> No ja nie podyskutuję, skoro prawie nic nie pamiętam. Tylko mogę pogdybać, że
              > nie każdy co ma jakieś zdolności chce brać udział w korpo wyścigu. Może mu wyst
              > arczała taka mała stabilizacja? Nic o tym w serialu nie było?

Było, że podjął złą decyzji sprzedaży swoich udziałów w firmie założonej na studiach. Ale no właśnie na studiach czyli jakieś 25 lat przed wydarzeniami serialu. Trochę długo, żeby się jednak ogarnąć.

> > dymał w dwóch gównianych bez porządnego ubezpieczenia?
              >
              > Jako nauczyciel to chyba jakieś miał? Usański system ubezpieczeniowy to w ogóle
              > inna bajka.

Miał gówniane, które nie obejmowało leczenia raka czyli w zasadzie tak jakby nie miał...

> Zapomniałaś mema gdzie profesor najczęściej spotyka swoich magistrantów w Polsc
              > e?
              > Ciekawy jaki procent dogorywających w namiotach na ulicach czy przyczepach kemp
              > ingowych na zadupiach miast też ma wyższe wykształcenie, tylko coś im w życiu n
              > ie wyszło.

Uzależnienia, choroby psychiczne i inne gówno może człowieka trafić tu tego nie było. Po prostu mieliśmy kupić fakt, że gość dyma w myjni samochodowej zamiast poszukać czegoś w zawodzie. A jego żona w ogóle od czterech lat siedzi w domu na tyłku, bo tak 🙄

> >podunk city
              >
              > Całe życie się czegoś uczę :)

Cieszę się 😊
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 09:40

> Było, że podjął złą decyzji sprzedaży swoich udziałów w firmie założonej na stu
                > diach. Ale no właśnie na studiach czyli jakieś 25 lat przed wydarzeniami serial
                > u. Trochę długo, żeby się jednak ogarnąć.

No jak się raz na działalności legalnej sparzył...

> Miał gówniane, które nie obejmowało leczenia raka czyli w zasadzie tak jakby ni
                > e miał...

No to fajny ten ich system, że pracownik szkoły takiego nie dostaje.

> Uzależnienia, choroby psychiczne i inne gówno może człowieka trafić tu tego nie
                > było. Po prostu mieliśmy kupić fakt, że gość dyma w myjni samochodowej zamiast
                > poszukać czegoś w zawodzie. A jego żona w ogóle od czterech lat siedzi w domu
                > na tyłku, bo tak 🙄

Tak, musiał być w totalnej dupie, żeby jako producent narkotyków zdobyć sympatię widza.
                • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 09:57

> No jak się raz na działalności legalnej sparzył...

To była kwestia osobista, jego ego zwyciężyło i podjął złą decyzję, ale to dalej nie tłumaczy dlaczego wykształcony chemik pucował lampy na myjni. Takie pracę to są dla byłych skazańców czy imigrantów właśnie.
                  Zauważ jeszcze, że studia w USA są płatne. Nikt się nie zadłuża na studencki kredyt by potem pracować na kasie czy myć samochody, bo to po prostu nie ma sensu.

> No to fajny ten ich system, że pracownik szkoły takiego nie dostaje.
                  >

To jest dyskusja na inny temat, ale było wspomniane, że on wie, że ma gówniane ubezpieczenie. Tu nie było zaskoczenia.

> Tak, musiał być w totalnej dupie, żeby jako producent narkotyków zdobyć sympati
                  > ę widza.

No mojej sympatii szczególnie nie zdobył. Nawet nie o narkotyki chodzi tylko o fakt, że obcego ćpuna traktował lepiej niż własnego syna. To kolejny wątek, którego w tym serialu nie czaję 🤷
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 10:04

> To była kwestia osobista, jego ego zwyciężyło i podjął złą decyzję, ale to dale
                    > j nie tłumaczy dlaczego wykształcony chemik pucował lampy na myjni. Takie pracę
                    > to są dla byłych skazańców czy imigrantów właśnie.
                    > Zauważ jeszcze, że studia w USA są płatne. Nikt się nie zadłuża na studencki kr
                    > edyt by potem pracować na kasie czy myć samochody, bo to po prostu nie ma sensu

Jeszcze pytanie jaki błąd popełnił z tą firmą? Może został z długami. Do tego spłacanie kredytu na studia. Kredytu na dom. Może nigdzie solidnej pracy nie dostał to się ratował szkołą i pucowaniem lamp? He he - pucylamp...

> No mojej sympatii szczególnie nie zdobył. Nawet nie o narkotyki chodzi tylko o
                    > fakt, że obcego ćpuna traktował lepiej niż własnego syna. To kolejny wątek, któ
                    > rego w tym serialu nie czaję 🤷

No widzisz - innych zdobył. Miejscowi to im nawet pomnik wystawili, ale to już raczej ze względów turystycznych.

https://newmexicotravelguy.com/wp-content/uploads/2024/09/IMG_6092-768x1024.jpg
                    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 10:14

> Jeszcze pytanie jaki błąd popełnił z tą firmą? Może został z długami.

Nie chodziło o to, że sprzedał swoje udziały za śmieszne pieniądze a potem firma wystrzeliła już bez niego.

Do tego s
                      > płacanie kredytu na studia. Kredytu na dom. Może nigdzie solidnej pracy nie dos
                      > tał to się ratował szkołą i pucowaniem lamp? He he - pucylamp...

No to jak nie możesz znaleźć roboty w swoim mieście to je opuszczasz i szukasz gdzie indziej. Akurat Amerykanie są bardzo mobilni jeżeli o to chodzi i raczej nikt się nie czuje przyspawany do miejsca gdzie jedyne co cię czeka to pucowanie lamp 🙄

> No widzisz - innych zdobył. Miejscowi to im nawet pomnik wystawili, ale to już
                      > raczej ze względów turystycznych

Ładniejszy przynajmniej niż nasz lubelski Kaczyński 🙄

> https://newmexicotravelguy.com/wp-content/uploads/2024/09/IMG_6092-768x10
> 24.jpg
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 10:25
                        Cóż, my tu "dzielimy włos na czworo" a producenci doskonale wiedzą, że masowy widz tego nie będzie robił. JAKOŚ trzeba uzasadnić "szlachetność" głównego bohatera i tyle.
                        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 10:47
                          Dlaczego właśnie wolę filmy niż seriale. Na mniejszym metrażu mniejsza szansa, że ktoś takich głupot nawciska.

Pewnie w weekend uda mi się dokończyć całość to jeszcze napiszę o końcowych przemyśleniach 🙄
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 10:52
                            Tak, ja już nie mam znudzeń, że ten Bates Motel mi się spodoba do końca, że całego obejrzę. To od dawna jet model kręcimy na zachętę - jak zażre to zakręcamy już wszystko na kolejne sezony - a jak nie, to zostawiamy w polu. Domyśl się...
                            Za dużo tego jest, by ktoś się bawił w oficjalne zamykanie końcowym odcinkiem.
                            Nadal czekam na kontynuację Poker Face ale cisza. Porzucone najwyraźniej.
                            • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:03
                              O Poker Face mam na liście. Może jak skończę BB to właśnie to odpalę...
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:06
                                Ciągle "na liście"? A już tyle razy polecałem... :)
                                • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:09
                                  Wiem, wiem...
                                  Co zrobić jak czas nie jest z gumy? 😒
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:09
                                    Jasne, a parę innych to wleciało :P
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:12
                                      hm, a w ogóle masz to?

www.filmweb.pl/serial/Poker+Face-2023-10014510/vod
                                      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:29
                                        Mam abonament Prime, ale ten roczny za 5 dych, to pewnie nie łapie... 😒
                                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:33
                                          Czyli ten co my i teraz szlag! przenieśli do wyższego. To już nie czekam a Ty się spóźniłaś...
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:39
                                            No to łap odc 1 z gówno serwera póki jest.

vider.info/vid/+fen15sc
                                            • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:45
                                              Jakie chamstwo 😭
                                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:48
                                                A słyszałaś, że MAX też podnosi opłaty? Na razie dla nowych. Ciekawe na jak długo.
                                                • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:54
                                                  Pewnie na zawsze.... 😒
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 11:59
                                                    A w życiu :D
                                                    Chodzi mi o to, że starym JESZCZE nie podnieśli.
                                                    Co tu widać, były dotąd 3 pakiety odpowiednio 20, 30 i 50 zł.
                                                    Teraz jest 30, 40 i... 50 nadal. Czyli idą kierunku spłaszczania oferty.
                                                    Za jakiś czas pewnie będzie pakiet za 40 z reklamami i bez reklam za 100. Albo coś takiego.
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 06.02.25, 08:51
        The Wire męczyłam jakiś czas temu 😅

forum.gazeta.pl/forum/w,276296,178086335,178086335,Serial_na_dzis_The_Wire_prawo_ulicy_.html?p=178086335
        Za to Homeland obejrzałam ze 3 razy i to jeden po drugim 😱
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 11.02.25, 23:20
      Dopiero dzisiaj udało mi się zmęczyć do końca. Piąty, ostatni sezon miał aż 16 odcinków i ciągnął się niemiłosiernie, na jeden dobry twist przypadało trzy razy tyle dłużyzn i smutnego pierdzenia. Sam finał muszę jednak przyznać, że dowiózł, udało się pospinać wszystkie wątki w miarę logiczny sposób.

Na Filmwebie ktoś napisał, że jest to serial o męskiej przyjaźni dla mnie głównym motywem przewodnim i motorem napędowym fabuły było męskie ego. Jest jeszcze film jako suplement i serial będący spin-offem. Pewnie też rzucę okiem...
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 12.02.25, 08:36
        Niewątpliwie to męski serial, ale kobietom też się podobał. Niektóre wolą pantoflarzy "masz rację kochanie" a niektóre wręcz marzą o twardzielu, który cały świat pośle na kolana - byle tylko zadbać o swoją królową. Cóż, teraz już księcia na białym rumaku trudno spotkać, to i producent "przyprawy" może być.
        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 12.02.25, 08:41
          Dobra im dłużej myślę o tym finale tym bardziej mi się podoba, ale dalej cały serial to dla mnie 7/10 🙄 do 9 trochę jednak brakuje.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 12.02.25, 08:48
            Nie pamiętam, czy dotarłem do finału. Owszem, miejscami mnie ciekawił - ale skoro nie chcę 2 raz oglądać to u mnie może być ewentualnie 5/10.

Namawiałaś .) i namówiłaś - zrobię sobie jakąś skalę ocen i może sobie przypomnę, jakie konto mam na filmwebie i powstawiam oceny...
            • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 12.02.25, 08:55
              Na Filmwebie kiepsko zrobili, że seriale i miniseriale są w jednym worku. Trochę ciężko porównywać kilku sezonową kobyłę do krótkiej zamkniętej opowieści, która nigdy nie będzie miała kontynuacji.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 12.02.25, 09:07
                To jeszcze nic - jak mam ustalić jedno kryterium porównujące komedię do dramatu psychologicznego? To chyba pójdę tylko na zasadzie jak mi się podobało w danym gatunku i tyle.
          • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 17.02.25, 09:24
            Dobra będziesz się ze mnie śmiał, ale właśnie podwyższam ocenę z 7 na 8. Odejmuję tylko za ten farmazon z myjnią i liczne dłużyzny, ale im dłużej myślę tym bardziej serial mi się podoba...
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Serial na dziś - Breaking Bad 17.02.25, 09:33
              Jak raz powiedziałem, że zacznę oceniać to zacznę - nie trzeba mi co pół roku przypominać .)
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Breaking Bad 27.03.25, 10:06
      Powracam do wątku po prawie dwóch miesiącach...

i tak ten serial zrobił mi coś z mózgiem, uderzył emocjonalnie w jakieś czułe miejsce. Ciągle analizuję poszczególne sceny i wybory postaci. To jest taki przykład dzieła, które lepiej się dyskutuje po niż oglądało się w trakcie.

A dla chętnych 30 sekundowy skrót serialu, tylko że od tyłu (uwaga na spojlery):

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka