11.01.26, 18:20
Ponieważ jak wspominałem w okolicy zamieszkania mamy trudno znaleźć coś innego niż płaza, wczoraj syn na szybko zainstalował ich appkę.
Tak coś mi się dziś nie zgadzało po zakupie - ale spoko, pierwszy raz, na etykietach regałowych dopiski drobnym druczkiem - będę się uczył.
Patrzę ja na koniec, pobrano kaucje od puszek od piwa.
Co jest? Jak dotąd to samo piwo w puszcze było droższe od wersji butelkowanej i to miało pokrywać koszty recyklingu...
Proszę czekać - będzie CSI :D

Obserwuj wątek
    • leziox Re: WTF? 11.01.26, 19:10
      Skoro pobrano kaucję, znaczy, jest wprowadzona od Nowego Roku, ale skoro jest, no to będzie trzeba puszki chyba oddać, aby dostać kasę z powrotem?
      • carte_blanche_2025 Re: WTF? 11.01.26, 19:52
        Pytanie tylko gdzie? A to następnym razem zapytam. Będzie jak "od wieków" z butelkami od piwa - położę im na ladzie puste i odbiorę pełne? Czy mam zapierdalać z niezgniecionymi puszkami do jakiegoś automatu pod marketem?
        • leziox Re: WTF? 11.01.26, 21:56
          Dobre pytanie.
          Mogłbym tylko powiedzieć, jak to na obczyźnie funkcjonuje. Jednak wiem, że ojczyzna nasza swoimi prawami rządzi.
          Tak co, następnym razem pytać, gdzie oddać złom z powrotem.
          • carte_blanche_2025 Re: WTF? 11.01.26, 23:24
            leziox napisał:

> Mogłbym tylko powiedzieć, jak to na obczyźnie funkcjonuje.

Czyli jak? Ale konkretnie puszkami.

> Jednak wiem, że ojczyzna nasza swoimi prawami rządzi.

No właśnie czego by nie zmieniali to twierdzą, że wymogi unijne. Choć często to ściema.

> Tak co, następnym razem pytać, gdzie oddać złom z powrotem.

Zrobię CSI i najwyżej odkurzę swój plastikowy koszyczek na 6 szklanych butelek.
            Dotąd najczęściej po prostu świadomie nieco dopłacałem do puszek, by za każdym razem się ze szkłem nie tarabanić.

• borsuczyca.klusek Re: WTF? 11.01.26, 22:07
          Raczej odpowiedź to bramka numer dwa 🙄
          • carte_blanche_2025 Re: WTF? 11.01.26, 23:26
            No my już dawno zrezygnowaliśmy z butelek wody. Kuchnia powiększona to sobie dumnie stoi dzbanek filtrujący kranówkę.
            • leziox Re: WTF? 11.01.26, 23:45
              U Niemca jest tak:
              -puszki, Pet-y, inne plastiki, są wrzucane do tego samego automatu
              -Butelki ze szkła przyjmowane są w automatach w wiekszych centrach handlowych, gdzie wstawia sie do automatu też skrzynki z butelkami, albo wrzuca się je luzem.

Kaucję od butelek opłaca się przy kasie, kupując napoje. Za puszki płaci się 25 centów, za plastyki takoż samo, od tego są wyjątki "twardych" butelek plastykowych typu coca cola, za które płaci się 15 centów, ale nie wrzuca ich się do tych automatów, gdzie wrzuca się puszki i Pet-y, tylko we wspomnianych centrach handlowych-tam, gdzie oddaje się butelki szklane.
              Kaucja od szklanych butelek piwa wynosi 8 centów, za wyjątkiem nielicznych butelek z porcelanowym korkiem i drucianym zamknięciem, za te należy się 15 centów.

Wymienione butelki można kupić w Hamburgu, a oddać je 700 km dalej na południe.
              Gdzie się napoje kupilo, a gdzie oddaje się butelki, nie ma najmniejszego znaczenia.

Ale zaraz...Czy Polska rzeczywiście wygrała drugą wojnę?
              :>
              • carte_blanche_2025 Re: WTF? 12.01.26, 11:03
                leziox napisał:

> Wymienione butelki można kupić w Hamburgu, a oddać je 700 km dalej na południe.

Wspaniale, tylko że z większych odległości to ja raz w roku zwożę dzieciom kilka tamtejszych butelek.

Normalnie płacę w lokalnym sklepie, tam pobrali kaucję i powinni tam mi ją oddać lub wymienić na pełne. Jak tylko sięgam pamięcią to tak w Polsce działał system na butelki od piwa.

Teraz mam znaleźć sobie przestrzeń magazynową, ładować do wozu, szukać sprawnego srautomatu a następnie z kwitkiem lecieć do kasy sklepu, w którym nie kupuję. No i użerać się z kasjerem, że dawaj gotówkę.

> Ale zaraz...Czy Polska rzeczywiście wygrała drugą wojnę?

Przecież nie wygrała.
    • carte_blanche_2025 Re: WTF? 12.01.26, 16:40
      Raport z linii frontu. W "naszym" płazie jest taki mały automat. Swoją drogą - cały dzień żre prąd i od czasu do czasu klientom wypluwa karteczkę, którą za moment kasjer wywali do kosza. Ekologia pełną gębą!
      Wcześniej sprawdziłem na ich stronach - jeśli w punkcie automat jest, to kasjer nie może puszek odebrać ręcznie.
      Jak dobrze, że tym razem jeszcze nie potrzebowałem piwa.
      Gdyż albowiem ponieważ na ekranie wyświetlał się komunikat
      Przetwarzam...
      Koniec komunikatu.
      Zagadałem do sprzedawcy - a bo się zawiesił; jutro przyjedzie serwis...
      Czyli gdybym piwa potrzebował to bym szedł z 6 puszkami (bo takie są promki tam) po czym wracał z 6 pustymi i 6 nowymi, oczywiście za kaucją. To wkrótce bym miał 12 pustych...

• borsuczyca.klusek Re: WTF? 12.01.26, 17:17
        Jakie piwo pijasz?
        • carte_blanche_2025 Re: WTF? 12.01.26, 18:08
          Zależy do czego, jak do napędu do roboty to najtańsze koncerniaki. I obecnie właśnie mamy z tym do czynienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka