Dodaj do ulubionych

Witamina B12

12.10.13, 10:04
Nie znalazłam na forum wątku z informacjami zbiorczymi o witaminie b12, zatem powstaje on teraz smile

Na forum polecamy badać B12. Powody:
- przy niedocznności/szwankującej tarczycy pojawiają się czasami niedobory tej witaminy
- jeśli stwierdzono Hashimoto to pojawia się ryzyko innej choroby autoimmunologicznej:
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Witamina B12 12.10.13, 10:08
      Zapomniałam dodać, że przy braniu zastrzyków czy preparatatów z większą dawką b12 mogą pojawić się problemy ze spadającym potasem i powiązane objawy: problemy z sercem, osłabienie. Zatem jeśli masz problemy z niskim potasem uzupełnij ten brak przed rozpoczęciem terapii i sprawdzaj/uzupełniaj jego poziom w trakcie.
      • lipcowa14 Re: Witamina B12 27.04.15, 09:36
        Witam.
        Mam pewien problem. Choruję na niedoczynność tarczycy, TSH skacze jak szalone, raz jest 1,5 by po jakimś czasie skoczyć do 5. Endo zwiększa mi dawkę a ja czuję się coraz gorzej. Dodatkowo mam niedobory wit B12 stwierdzone przez hematologa. Dostałam serię 10 zastrzyków witaminy, wybrałam to przez 2 tygodnie i czułam się o niebo lepiej. Teraz mam zalecone do końca życia przyjmowanie raz w miesiącu zastrzyk 1000 wit B12. Od dwóch miesięcy jestem na takim dawkowaniu, w międzyczasie endo znowu zwiększyła dawkę, biorę 75 Letroxu. Niestety, czuję się fatalnie, nie mam siły wstać z łóżka, ciągle czuję się zmęczona, mam problemy z cerą, koncentracją. Najgorsze jest to, że ostatnio doszło mi do tego wszystkiego przyspieszone bicie serca, puls w spoczynku zazwyczaj nie schodzi poniżej 90, dosyć często przekracza 110. Dostalam od rodzinnego Propranolol, mam go brać przy pulsie powyżej 80. Dodam też, że odczuwam bóle w klatce piersiowej. Pod koniec tygodnia idę na kontrolne TSH. Endo każe mi robić samo TSH (chodzę prywatnie) ale ja dużo się naczytałam, że samo TSH nic nie mówi. Myślicie, że warto na własną rękę wykonać więcej badań? Możecie mi polecić co powinnam zbadać, żeby znaleźć źródło mojego złego samopoczucia? Dodam jeszcze, że ostatnio strasznie drży mi powieka w oku. Standardem są też bóle nóg i okropna męczliwość kończyn. Liczę na Wasze porady.
        • czupakabra27 Re: Witamina B12 27.04.15, 10:27
          Witaj. Zaloz swoj osobisty watek. Postaramy sie doradzic. Na moje oko masz niedobory wit D, magnezu i moze niska ferrytyne. Robienie badan indywidualnie, wtedy kiedy czujemy potrzebe a nie kiedy lekarz zleci, jest dla nas jedyna opcja.
    • mama_dorota Re: Witamina B12 14.10.13, 10:20
      Ja dopowiem coś od siebie. Niedobór nie oznacza wartości poniżej normy. Nie będę wyrokować o tym kiedy warto uzupełniać, ale moja wartość ok. 14% normy była zdecydowanie za niska - miałam bardzo dużo dotkliwych objawów niedoboru. Po uzupełnieniu szybko przeszły. Sprawdziły mi się tu świetnie tabletki PP 1000 mcg - 3 tygodnie suplementacji, ale niektórym tabletki szkodzą - mają bóle żołądka.

A jedno wiem na pewno. Polskie tabletki z b12 10 mcg to nie jest preparat odpowiedni do uzupełniania niedoborów. Szkoda pieniędzy.
      • beba2 Re: Witamina B12 14.10.13, 12:39
        Przetestowałam na sobie wraz z pomiarem wyników przed i po ( dwa tygodnie po odstawieniu ). Brałam tę w kroplach ( podjęzykowa Puritans z all )przez miesiąc. Z około 20% normy skoczyło na ponad 80% ). I jeszcze jedna dobra informacja - nie jest toksyczna, nie można przedawkować. Więc lepiej brać niż nie brać smile
        • mama_dorota Re: Witamina B12 14.10.13, 12:59
          > beba2 napisała:
          > I jeszcze jedna dobra informacja - n
          > ie jest toksyczna, nie można przedawkować. Więc lepiej brać niż nie brać smile

Ale to jest b-complex. Wprawdzie tylko b12 jest w tej olbrzymiej dawce, pozostałe w o wiele mniejszych, ale ogólnie ostrzega się, że z witaminami z grupy b trzeba uważać, bo niektóre z nich w nadmiarze są rakotwórcze.
          • natder Re: Witamina B12 14.10.13, 13:25
            Odnośnie związku witamin z grupy b i nowotworów małe sprostowanie - dotyczy to nie wszystkich osób, które chorowały na nowotowry lecz osób, które chorowały na nowotwory krwi.
          • beba2 Re: Witamina B12 14.10.13, 13:26
            Nie wiem skąd wnioskujesz, że pisałam o B complex, skoro wyraźnie napisałam B12. I taką tez miałam na myśli.
            • beba2 Re: Witamina B12 14.10.13, 13:27
              Proszę bardzo, ja zażywam tę:
              allegro.pl/witamina-b12-pod-jezyk-w-plynie-ener-b-shot-mocna-i3616302588.html
              • mama_dorota Re: Witamina B12 14.10.13, 14:02
                W takim razie bardzo przepraszam.

Po raz pierwszy widzę b12 z PP w kroplach nie w formie complex. Zastanawiające jest to, że nie ma logo PP na etykiecie, przynajmniej na zdjęciu, a w opisie aukcji logo widnieje. Jak jest fizycznie na opakowaniu?
                • mama_dorota Re: Witamina B12 14.10.13, 14:04
                  No ale na ich stronie też jest:

www.puritan.com/vitamin-b-026/b-12-5000-mcg-018187
                  Czyli tylko wygląd taki inny. Taka wydaje się zdecydowanie bardziej bezpieczna od tej complex.
                • czupakabra27 Re: Witamina B12 14.10.13, 14:08
                  Bardzo lubię PP ale ta firma ma jakieś wariactwo z opakowaniami. Co chwila inna szata graficzna.
                  Mały OT. Myślicie, że jak Amazon wejdzie do Polski to będziemy mieć niższe ceny na nasze suple?
                  • czupakabra27 Re: Witamina B12 14.10.13, 14:16
                    No tak, ale sklepu nie otwierają. No to sobie sama odpwink
                  • mama_dorota Re: Witamina B12 14.10.13, 14:25
                    Inna szata graficzna to jeszcze nie taki problem, ale brak logo na przedniej stronie etykiety...
                    Szczerze mówiąc, to ta aukcja, gdybym na nią trafiła wydałaby mi się podejrzana. No ale u nich samych etykieta identyczna.
                    • czupakabra27 Re: Witamina B12 14.10.13, 14:27
                      Kupowałam u tego sprzedawcy ostatnio wit D i Macę i wszystko było ok. Ale nie dziwię się, że włączył Ci się instynkt detektywistycznysmile
                • beba2 Re: Witamina B12 14.10.13, 19:43
                  Ależ nic się nie stało smile

Tak, jest logo na opakowaniu, w kilku miejscach nawet . I nawet nie zażywałam pełnego jednego ml dziennie, tylko mniej - ile się nabrało w pipetkę. I efekty świetne. Żadnych dziwnych reakcji na nią nie zauważyłam.
                  • mama_dorota Re: Witamina B12 15.10.13, 13:12
                    Z tego, że to jest tak wysoka dawka i z tego co piszesz wynika, że ten właśnie preparat najlepiej polecać osobom z niedoborami.
                    • beba2 Re: Witamina B12 15.10.13, 18:11
                      No, ja właśnie z forum zgapiłam, bo któraś dziewczyna polecała już z rok temu ( wtedy to zdychała na wszelkie niedobory ) - nie pamiętam jednak jej nicka, ale jestem wdzięczna smile
                      Zwłaszcza, że po tych wszystkich żelazach, magnezach, to tabletki mi juz kołkiem w gardle stają. A tu sama przyjemność - ociupinka płynu w znośnym smaku.
                      • beba2 Re: Witamina B12 15.10.13, 18:12
                        > wtedy to zdychała
                        Ja. Ja zdychałaM smile
                • venez Re: Witamina B12 22.04.15, 11:46
                  jaką forme witaminy b12 bierzecie? nie chodzi o tabletki czy płyn,ale czy to jest cyjankokobalmina? jak się wchalania,słyszałam różne opinie na ten temat
    • czupakabra27 Re: Witamina B12+kwas metylomalonowy 17.10.13, 14:52
      Szukałam badania poziomu kwasu metylomalonowego w Polsce jakiś czas temu i nikt nie robił, a dzisiaj odkryłam że Diagnostyka się za to wzięła. Super, choć cena przerażająca 250zł!!!
      Ten kwas jest najlepszym wyznacznikiem poziomu biodostępnej witaminy b12 we krwi:
      www.diag.pl/Badanie-Kwas-metylomalonowy-MMA.85+M565fd61bffd.0.html
    • elayne_trakand Re: Witamina B12 29.09.14, 21:24
      Czytam właśnie ciekawą książkę na temat wit. B12 i chciałam dodać dwie informace z którymi nie spotakłam się tu na forum (choć może gdzieś są)

1. Podtlenek azotu czyli tzw gaz rozweselający unieczynnia zapasy wit. B 12 w organizmie - ile szkód wyrządzi to zależy od czasu trwania i powtarzalności znieczulenia. Jest bardzo niebezpieczny u osób z już występującym deficytem wit. B12

2. Jeśli chodzi o normy stężenia wit. B12 we krwi to w zakresie normy nalezy wyróżnić szarą strefę czyli wartości przy których jeszcze zwykle nie występują zmiany w morfologii krwii ale występują już zmiany neurologiczne. Wg tej książki szara strefa to zakres 200-450 pg/ml (148-332 pmol/L)
      • mama_dorota Re: Witamina B12 30.09.14, 09:32
        Faktycznie, takich informacji nie było, ale wiedzę z punktu 2. przekazujemy w formie "wynik w normie, ale nisko, też jest za słaby" i sugerujemy podbicie tego wyniku przynajmniej do połowy.
        Nie wiem i od ręki nie sprawdzę, w jakich dokładnie jednostkach otrzymałam swój wynik 3 lata temu, bo zapisałam sobie tylko liczbę: 189 i 15%. Przy takim wyniku miałam naprawdę dokuczliwe objawy niedoboru witaminy b12. Najgorszym z nich był dotkliwy i długotrwały ból przy prawie każdym, nawet niezbyt dużym uderzeniu. Innym było wewnętrzne drżenie, które nie było wyczuwalne przy dotyku, ale ciągle mnie rozstrajało, niepokoiło. Drżenie przechodziło, gdy przyjmowałam małe, dostępne w aptekach dawki b12, a wracało 2-3 dni po tym, jak przestawałam je przyjmować.
        Na szczęście szybko i trwale wyszłam z tego przy pomocy tabletek PP w dawce 1000mg. W 3 tygodnie bez żadnych dokuczliwych objawów ze strony żołądka uzyskałam wynik 50%.
        • elayne_trakand Re: Witamina B12 01.10.14, 15:56
          No tak, tylko bez większych konretów wink a tu znalazłam konkretne informacje liczbowe, które co do niektórych lepiej docierają wink

A ja się tak teraz zastanawiam jak to musiało wyglądać u mnie jeśli w trakcie pierwszego porodu wciągnełam 3,5 butli gazu. Jakie niedobory w związku z tym miały i pewnie mają moje córki, bo w drugą ciążę zaszłam 9 m-cy po pierwszej.
          Zastanawiam się też czy kilkunastokrotne w ciągu dnia wrażenie tąpniecia ziemi i utraty równowagi, które było szczególnie dokuczliwe w drugiej ciąży, to od tego.
          • mama_dorota Re: Witamina B12 01.10.14, 16:38
            Ależ ja nie miałam zamiaru lekceważyć tego odkrycia. Chodziło mi o to, że tego doświadczamy i dzielimy się tak, jak to rozumiemy. Ty nam to jeszcze potwierdziłaś.

Nie martw się niepotrzebnie o dzieci. One rodzą się różowe, no organizmy nam skwapliwie oddają im wszystko, co mają, a potem mamy są blade i nawet anemię leczą za krótko. Ja po poradach miałam zawsze fatalną hemoglobinę, około 10, a na dzieciach to się nie odbiło.

Myślałam dziś o tobie, o tych krwawieniach. Odkryto u mnie polipropylenu w macicy i przez to kilka razy mnie pytano, czy mam szczegolnie obfite krwawienia. Czy miałaś USG transwaginalne w celu diagnostyki tego problemu?

Czy te objawy opisane na końcu są od niedoboru B12 dowiesz się najlepiej, gdy ją uzupełnisz. Tak było ze mną.
            • mama_dorota Re: Witamina B12 01.10.14, 16:39
              * polip w macicy wink
      • venez Re: Witamina B12 22.04.15, 12:18
        elayne_trakand napisała:

> Czytam właśnie ciekawą książkę na temat wit. B12 i chciałam dodać dwie informac
        > e z którymi nie spotakłam się tu na forum (choć może gdzieś są)
        >
        > 1. Podtlenek azotu czyli tzw gaz rozweselający unieczynnia zapasy wit. B 12 w o
        > rganizmie - ile szkód wyrządzi to zależy od czasu trwania i powtarzalności zni
        > eczulenia. Jest bardzo niebezpieczny u osób z już występującym deficytem wit. B
        > 12
        >
        > 2. Jeśli chodzi o normy stężenia wit. B12 we krwi to w zakresie normy nalezy wy
        > różnić szarą strefę czyli wartości przy których jeszcze zwykle nie występują zm
        > iany w morfologii krwii ale występują już zmiany neurologiczne. Wg tej książki
        > szara strefa to zakres 200-450 pg/ml (148-332 pmol/L)
        >
        proszę podaj kochana namiar na książkę,będe bardzo wdzięczna
        • elayne_trakand Re: Witamina B12 23.04.15, 10:36
          venez napisała:

> proszę podaj kochana namiar na książkę,będe bardzo wdzięczna

Could it be B12?
          An Epidemic of Misdiagnoses
          Sally M. Pacholok, R.N., B.S.N.
          Jeffrey J. Stuart, D.O.

2nd edition
          Quill Driver Books
          Fresno, California
    • harmoniak Artykuł z Resmedica 29.11.14, 12:42
      Link do artykułu o b12 z resmedica nie działa (jak i cała strona), dlatego poniżej wklejam jego treść.

Witamina B12
      artykuł Barbary Michalik

Witamina B12 to inaczej kobalamina, czyli złożony związek kompleksowy kobaltu. Jest nazywana czerwoną witaminą lub cyjanokobalaminą. W rzeczywistości ta ostatnia substancja jest dostępną w handlu, najtrwalszą, syntetyczną formą witaminy B12 w tabletkach.

Historia odkrycia witaminy B12 jest niezwykle interesująca i związana z chorobą rozpoznaną już w XIX wieku, którą nazwano anemią złośliwą (pernicious anemia). Po kilku latach od zachorowania powodowała ona śmierć chorego (dzisiaj niedokrwistość ta jest znana jako choroba Addisona - Biermera). Przejawia się zmniejszeniem liczby krwinek czerwonych (erytrocytów) przy zachowanej, a nawet zwiększonej ilości hemoglobiny. Schorzenie to jest spowodowane m.in. upośledzeniem funkcji wydzielniczej żołądka.

W 1926 r. wykazano, że podawanie chorym zwierzęcej wątroby w ilości około 500 g dziennie, w której znajduje się witamina B12, powoduje cofanie się objawów choroby. Naukowcy amerykańscy, którzy dokonali tego odkrycia (G.H. Whipple, G.R. Minot i W.P. Murphy), otrzymali w roku 1934 Nagrodę Nobla. Tak więc dzisiaj historyczna nazwa tego rodzaju niedokrwistości, jak się niegdyś wydawało - nieuleczalnej, straciła sens, gdyż obecnie można ją leczyć z powodzeniem (nie tylko jedząc wątróbkę).

Ustalenie struktury B12 stało się możliwe dzięki zastosowaniu przez D. Hodgkin metod rentgenostrukturalnych. W dziewięć lat po opublikowaniu w 1955 r. przez D. Hodgkin informacji opisujących kompletną strukturę witaminy B12 ich autorka również otrzymała Nagrodę Nobla.

Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i jest skuteczna nawet w małych dawkach. Poza tym zawiera elementy mineralne niezbędne dla organizmu. Odkłada się w wątrobie, nerkach i innych narządach, a objawy jej niedoboru można zauważyć po 1-6 latach.

Rola w organizmie

Podobnie jak inne witaminy z grupy B, witamina B12 bierze udział w przemianie węglowodanowej, białkowej, tłuszczowej i w innych procesach. Wpływa na energetyczną przemianę materii, dzięki czemu zapewnia aktywność, ma wpływ na wzrost, pracę mięśni, ułatwia przemianę żelaza, tłuszczu oraz pobudza apetyt.

Przede wszystkim zaś uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, a więc przeciwdziała niedokrwistości. Jest niezbędna do prawidłowej syntezy kwasów nukleinowych w komórkach, szczególnie szpiku kostnego, które wytwarzają komórki krwi. Poza tym stwierdzono, że anemii zapobiegają zarówno określone czynniki wewnętrzne, jak i zewnętrzne. Witamina B12 (która jest obecna m.in. w wątrobie) podawana choremu razem z pożywieniem należy do czynników zewnętrznych, natomiast czynnikiem wewnętrznym, zwanym także czynnikiem Castle'a, są m.in. jony wapnia oraz białko, które służy do jej transportu. Jest ono zawarte w sokach trawiennych żołądka i umożliwia wchłanianie tej witaminy. Łączy się w jelicie cienkim z witaminą B12, dzięki czemu jest ona przyswajana przez organizm.

Odkryto, że anemię można również leczyć za pomocą witaminy B12, podając ją np. w postaci zastrzyków, czyli z pominięciem przewodu pokarmowego. Skuteczne jest również jednoczesne doustne podawanie chorym tej witaminy oraz aplikowanie im soku żołądkowego zdrowych ludzi. Samo podawanie tej witaminy drogą doustną nie jest w pełni skuteczne, gdyż osoby te mają upośledzoną zdolność wchłaniania tej witaminy z powodu zmniejszonego wydzielania soku żołądkowego. Tak więc równoczesne oddziaływanie czynników zewnętrznego i wewnętrznego zapewnia właściwy skutek leczniczy.

Witamina B12 wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe, a także neuroprzekaźników nerwowych, które ułatwiają przepływ informacji między komórkami. Poza tym B12 - razem z kwasem foliowym (czyli witaminą B9) - bierze udział w procesie wytwarzania metioniny zapewniającej dobry nastrój. Tak więc witamina B12 ułatwia osiągnięcie równowagi psychicznej, pomaga w uczeniu się i skupieniu uwagi.

Oprócz tego odgrywa ona dużą rolę przy odtwarzaniu kodu genetycznego, aktywizuje budowę kwasów dezoksyrybonukleinowych oraz rybonukleinowych, czyli białek wchodzących w skład jąder komórek i zawierających cechy dziedziczne.

Obecność witaminy B12 ma wpływ na funkcjonowanie karnityny, substancji "wyławiającej" z krwi cząsteczki tłuszczu i przenoszącej je do mitochondriów znajdujących się w komórkach, gdzie ulegają one utlenieniu, dzięki czemu komórka uzyskuje energię. Dlatego też dzięki witaminie B12 zmniejsza się ilość lipidów (tłuszczów) we krwi, gdyż przyczynia się ona do ich zużytkowania.

B12 oddziałuje na układ kostny, co ma szczególne znaczenie dla rozwoju dzieci oraz dla kobiet w czasie menopauzy, które są w tym okresie zagrożone osteoporozą polegającą na utracie masy kostnej. O prawidłowym rozwoju kości świadczy obecność tej witaminy w tzw. osteoblastach, czyli komórkach produkujących substancję międzykomórkową tkanki kostnej.

Niedobór i nadmiar

Najbardziej znanym skutkiem niedoboru witaminy B12 jest oczywiście niedokrwistość. Wynika nie tylko z niedostatecznego dostarczania tej witaminy w pożywieniu, ale - jak już wspomnieliśmy - jednocześnie z zaburzeń w funkcjonowaniu układu pokarmowego, który nie wytwarza odpowiedniej ilości kwasu żołądkowego umożliwiającego wchłanianie witaminy B12. Poza tym - ze względu na jej rolę w komórkach szpiku kostnego produkujących krew - brak tej witaminy powoduje zahamowanie dojrzewania komórek i wytwarzanie czerwonych krwinek, co również powoduje anemię, a nawet przyczynia się do zmniejszenia liczby krwinek białych i płytek krwi. Powstające komórki nabierają charakterystycznego wyglądu i kształtu i zarówno one, jak i ich jądra stają się olbrzymie (stąd nazwa: "anemia megaloblastyczna" pochodząca od greckiego słowa "megas", czyli "wielki").

Skóra chorych ma odcień żółtawobrązowy (przypominający mleczną kawę), występują u nich częste biegunki i trudności w zachowaniu równowagi.

Niedobór witaminy B12 przyczynia się także do powstania zaburzeń w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego. Obserwuje się długotrwałe stany rozdrażnienia, irytację, lęki, depresje, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności z chodzeniem, jąkanie się. Brak tej witaminy towarzyszy ciężkim schorzeniom neurologicznym, takim jak stwardnienie rozsiane czy choroba Alzheimera. Nie wiadomo jeszcze, jakie są przyczyny tych chorób, ale stwierdzono, że obnażenie komórek nerwowych pozbawionych otoczki mielinowej, w której wytwarzaniu bierze udział witamina B12, powoduje bezwład umysłowy i fizyczny, drętwienie, mrowienie, utratę pamięci, dezorientację, zmiany w tkance nerwowej, postępującą demencję. Dlatego też stosowane w terapii dawki witaminy B12 mogą złagodzić przebieg tych - na razie nieuleczalnych - schorzeń.

Ponieważ objawy niedoboru witaminy B12 oraz zaburzeń układu nerwowego w cukrzycy są podobne, przypuszcza się, że jej brak może być związany z neuropatią cukrzycową.

Gdy w organizmie zabraknie witaminy B12, możemy również zaobserwować stany zapalne ust, niemiły zapach ciała i dolegliwości miesiączkowe.

Toksyczność witaminy B12 jest mała i nie jest ona szkodliwa nawet w dużych dawkach. Zaobserwowano wprawdzie objawy uczulenia podczas zażywania preparatów z tą witaminą, a nawet szok anafilaktyczny, ale prawdopodobnie reakcje te były spowodowane śladami zanieczyszczeń preparatów witaminowych B12, a nie oddziaływaniem witaminy.
      • harmoniak Re: Artykuł z Resmedica 29.11.14, 12:48
        Źródła witaminy B12

Obecność tej witaminy w przyrodzie jest bardzo ograniczona, ale za to już małe jej dawki są bardzo aktywne. Najbogatszymi źródłami witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli wątroba, nerki i serce, a także chude mięso, ryby, skorupiaki, sery i jaja. Ostatnio pojawiły się doniesienia o obecności tej witaminy w bardzo małych ilościach w grochu i innych roślinach strączkowych oraz w siewkach zbóż.

Czy wiesz, że...

- Witamina B12 aktywizuje substancje żelaza w organizmie oraz umożliwia wchłanianie witaminy A, gdyż pobudza karoteny do udziału w przemianie materii, aby potem mogły się przekształcić w aktywną formę tej witaminy.

- Prawidłowo działająca tarczyca ułatwia wchłanianie witaminy B12.

- Osoby starsze mają często trudności z przyswajaniem witaminy B12, dlatego też potrzebują jej dodatkowych dawek dostarczanych drogą iniekcji.

- Witaminę tę stosuje się - razem z innymi witaminami - u kobiet mających obfite krwawienia.

- Ludzie nie jadający jajek, mięsa i przetworów mlecznych powinni zażywać dodatkowo witaminę B12, gdyż mają jej za mało w organizmie.

- Czynniki szkodliwe dla witaminy B12 to: alkohol, kwasy, alkalia, woda, światło słoneczne, estrogeny, tabletki nasenne.

- Wchłanianie witaminy B12 umożliwia wapń, a proces ten ułatwia obecność żelaza, witaminy B6 oraz E.

---------------------------------------------------

Nazwa witaminy
        kobalamina (czerwona witamina, cyjanokobalamina)

Rola w organizmie
        bierze udział w przemianie węglowodanowej, białkowej, tłuszczowej i w różnorodnych procesach, zapewnia aktywność, uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, umożliwia syntezę kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego; wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe i neuroprzekaźników nerwowych, zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w uczeniu się, skupieniu uwagi; odgrywa rolę przy odtwarzaniu kodu genetycznego; dzięki niej zmniejsza się ilość tłuszczów we krwi; wpływa na układ kostny, pobudza apetyt

Skutki niedoboru
        niedokrwistość, zahamowanie dojrzewania komórek, szczególnie krwi, opóźnienia wzrostu, częste biegunki, zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, trudności w zachowaniu równowagi, rozdrażnienie, irytacja, stany lękowe, depresje, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, trudności z chodzeniem, jąkanie się, bezwład umysłowy i fizyczny, drętwienie, mrowienie, utrata pamięci, dezorientacja, stany zapalne ust, niemiły zapach ciała, dolegliwości miesiączkowe

Skutki nadmiaru
        nie jest toksyczna

Źródła w pożywieniu
        produkty pochodzenia zwierzęcego, czyli wątroba, nerki i serce, a także chude mięso, ryby, skorupiaki, sery i jaja; w bardzo małych ilościach występuje w grochu i innych roślinach strączkowych oraz w siewkach zbóż
        • kudlata67 Re: Artykuł z Resmedica 29.11.14, 23:54
          Znalazłam inny ciekawy artykuł; dawkowanie jest dobrze rozpisane www.zdrowa-zywnosc.pl/artykuly/15-witamina-b12-prawdy-i-mity
      • pies_z_laki_2 Re: Artykuł z Resmedica 04.12.14, 16:44
        Harmoniaczku, dzięki za wklejenie tekstu, a jakby co, to ten artykuł jest też tu:
        - www.b12.org.pl/readarticle.php?article_id=1

Drogie Hashimotki, czy pamiętacie gdzie było o tym, że jak mamy niedobory B12 i jednocześnie żelaza / ferrytyny, to morfologia wychodzi dobra? Moja internistka jest bardzo zainteresowana, bo do tej pory znała tylko oczywistą zależność, że jeśli mamy niedobory B12 czy żelaza, to morfologia musi to pokazać w ilości czy wielkości krwinek.

• cristine1 Re: Witamina B12 27.12.14, 14:10
      Polecam witaminę B12 z dwóch firm o dobrej opinii:

1. W kroplach z firmy Swanson
      www.naturala.pl/Produkt/197/witamina_b-12?gclid=CKWlrPui5sICFSrjwgod0SQAIQ

2. W tabletkach z firmy Solgar
      www.solgar.pl/produkty/witaminy/witaminy-z-grupy-b/naturalna-witamina-b12-100ug
      • cristine1 Re: Witamina B12 27.12.14, 14:20
        Zapomniałam podkreślić, że wit. B12 z firmy Solgar nie zawiera: cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
        • zamostkowa Re: Witamina B12 27.12.14, 22:13
          Solgar to w ogóle dobra firma (np. ich probiotyki). Co do wit. B - jednak ostrożnie u pacjentów onkologicznych. Ktoś wyżej napisał, że przeciwwskazanie tylko w przypadku raka krwi. Otóż nie, generalnie również w przypadku raka harmonozależnego, np, piersi.
    • cristine1 Re: Witamina B12 29.12.14, 16:28
      Witaj,
      proszę o podpowiedź w spr dawki B12 bez badania. Myślę, że jakaś rosnądna dawka mi nie zaszkodzi smile Kupiłam z formy Solgar. Zalecają 1 tabletkę po 100mcg.

Moje wyniki podstawowe krwi są w dolnych normach (hemoglobina, leukocyty, erytrocyty) itp, ale MCV na górze normy). Myślę, że nie powinno mi zaszkodzić smile
      • mama_dorota Re: Witamina B12 30.12.14, 11:01
        Tak, to nie jest jakaś bardzo duża dawka, ale już znacząca. Po miesiącu radzę odstawić preparat i zrobić badanie. Z reguły nie jest drogie. W moim labie, fakt, że tanim, kosztuje 10 zł.
        • mama_dorota Re: Witamina B12 30.12.14, 11:02
          Odstawić, zrobić 2-tygodniową przerwę i wtedy zrobić badanie.
      • pies_z_laki_2 Re: Witamina B12 07.01.15, 20:48
        100? Ja łykam 1200 dziennie smile
        A właściwie nie łykam, tylko przyjmuję tabletki podjęzykowe, czyli rozpuszczam w ustach.
        Miałam niedobór, brałam Solgara dawkę 100, poziom nie wzrósł ani o odrobinę, dostałam zastrzyki, a potem przedłużenie w postaci dużych dawek zimą i z przerwą na lato.
        • pinac.olada Re: Witamina B12 25.01.15, 20:52
          Witamina B jak i żadna inna witamina nie wchłania się tak dobrze z tabletek jak z żywności, wbrew pozorom nawet witaminy o zwiększonym wchłanianiu nie dostarczają zbyt wiele. Nie wiem jak to wygląda w przypadku zastrzyków, ale chyba wszystko co przez układ krwionośny od razu działa lepiej wink Dużo witamin z grupy B zawierają pomidory, czytałam o tym w tym artykule: blog.klubseniora.pl/pomidory-cenne-witaminy-seniorow/ czytałam też, że najwięcej z pomidorów można wyciągnąć pijąc pomidorowe soki.
          • elayne_trakand Re: Witamina B12 25.01.15, 20:59
            B12 z pomidora nie wykręcisz
            • mama_dorota Re: Witamina B12 25.01.15, 23:01
              A ja czytałam, że b12 i się nie wchłania z tabletek i żołądek po tym boli, ale nie mogłam się doprosić zastrzyków i z braku innych pomysłów kupiłam tabletki Puritan's Pride 1000 mcg, bo objawy niedoboru miałam naprawdę dokuczliwe. I się zdziwilam, bo brzuch mnie nie bolał, a poziom b12 we krwi z kilkunastu procent normy poszybował na jej środek i był tam nadal pół roku później, choć już potem nie suplementowałam.
              • mama_dorota Re: Witamina B12 25.01.15, 23:02
                Co ważne, tabletki brałam tylko przez 3 tygodnie smile.
                • miroslaw111 Re: Witamina B12 25.01.15, 23:04
                  h niektórzy biorą przez 1,5 mca i z 7% wędrują na 80% inni twierdzą że tylko megadawdki B12 coś zmienią i że B12 niweluje inne z grupy B , jak to naprawdę jest, naamerykańskich forach polecją metylokobalaminęa nie cyjanko
                • elayne_trakand Re: Witamina B12 26.01.15, 00:38
                  Ja brałam 2000 mcg z NOW( 70% cyjano, 15% methyl, 15% koenzym), srednio jedną tabletkę na dwa tygodnie.
                  Nie wiem jaki poziom miałam przed ale ubytek krwi zawsze duży. Po kilku miesiącach (4-5) jak miałam zbadaną to poziom był całkiem ładny 765 pg/mL (245-894).
                  Badanie było kilkanaście dni po wzięciu ostatniej tabletki.
                  Biorę dalej ale już rzadziej. W książce którą wspomniałam wyżej wyczytałam, że poziom minimalny tak na prawdę powinien być ustalony w okolicach 500 a optymalny powinien oscylować w okolicach 1000 jak nie wyżej.
                  Gdzieś tydzień temu zaczęło mnie ciągnąć po nerwiekulszowym, wzięłam B12 i przeszło i tak się zastanawiam na ile prawdziwy był mój wynik, bo może gdybym miała o kilka dni dłuższą przerwę do badania, to poziom byłby inny?
                  • miroslaw111 Re: Witamina B12 26.01.15, 01:04
                    czyli B12 wystaczry zażyć raz na kilka dni w dużej dawce żeby nie kłócić z wchłananiem wit C, i po waszych wynikach widać że szybko dochodzi się do dużych dawek
                    • elayne_trakand Re: Witamina B12 26.01.15, 12:30
                      Przy niedoborach sugeruje się, że najpierw odziennie przez tydzień lub dwa a potem już rzadziej - raz na tydzień czy dwa.
                      Ja nie znałam swojego poziomu początkowego, więc cieżko powiedzieć czy miałam niedobór, choć po suplementacji niektóre objawy ze strony układu narwowego zniknęły, więc pewnie byłam gdzieś w szarej strefie, czyli powyżej 245 ale poniżej 500.
                      NIe wiem też, czy mój wynik to mój rzeczywisty poziom, czy wpływ dużej dawki którą wzięłąm kilkanaście dni przed badaniem.
                      I jeszcze jedno - w mojej diecie jest dużo jajek i wołowiny a to bogate źródła B12
                      • lipcowa14 Re: Witamina B12 17.05.15, 23:07
                        Dziewczyny, a czy jak sumplementujecie witaminę B12 to bierzecie też kwas foliowy?
    • rafal111.net Re: Witamina B12 03.04.18, 20:34
      Czy używał ktoś z was witaminy b 12 w kroplach ??
      www.best-raf.pl/pl/p/Aliness-Witamina-B12-Metylokobalamina-200-g-30-ml-w-Kroplach/788

Jeżli tak podzielcie sie opinniami
      • 2norika Re: Witamina B12 24.06.18, 14:17
        Ja nie używałam tej, o której piszesz, ale za to znalazłam formę witaminy B12 podjęzykową, też bardzo dobrze przyswajalną.która rozpuszcza się już w ustach i tam zostaje w części wchłonięta, co zabezpiecza ją przed strawieniem w żołądku. W dodatku zapakowana jest w specjalną buteleczkę z fioletowego szkła, która przedłuża jej trwałość. . Producentem jest niemiecka firma biowroclaw.pl/witaminy-b/949-witamina-b12-coenzym-b12.html Zażywam ją dość krótko, za wcześnie na miarodajną opinię, ale sił mam jakby więcej smile Muszę uzupełniać witaminę B12, bo do minimum ograniczyłam spożywanie mięsa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka