Dodaj do ulubionych

MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk

11.06.26, 08:16
Mecz otwarcia pomiędzy Meksykiem a RPA na Estadio Azteca w Mexico City już dzisiaj o godzinie 21:00

Tak jak w tym roku zupełnie nie czułam Eurowizji a wcześniej Igrzysk Olimpijskich, tak teraz nie czuję Mundialu.
Pewnie w dużej części ma to związek z tym, że nasi nie grają. Ale przykładowo mistrzostwa w RPA jarały mnie bardzo, mimo że bez Polski.

Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 10:03
      Mimo wszystko na wieczór zaopatrzyłam się w piwo i chipsy 😎
    • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 10:44
      FIFA postanowiła być "lepsza" od UEFA, która zorganizowała ME rozwalone po całym kontynencie.
      Tera bedom lotać po dwóch.

https://pbs.twimg.com/media/F1vvURLXsAEU4qK.jpg
      • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 11:11
        Jak po dwóch? 🧐
        • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 11:25
          borsuczyca.klusek napisała:

> Jak po dwóch? 🧐
          >

A po ilu? Ameryki: Północna i Południowa.
          • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 11:27
            Sory - mój błąd. Meksyk to formalnie północna.
            • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 11:39
              Nie tylko formalnie, ale po prostu północna 🧐
              • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 12:05
                Veto - kulturowo południowa.
                No mówi się o środkowej - ale formalnie nie ma takiego kontynentu.

To trochę jak z rassiją - no uznaje się ją za kraj europejski, bo granica na Uralu i w Europie są ich 3 największe miasta, gdzie wielu mieszkańców należy do europejskiej kultury.

Jednak większość terytorium oraz większość obywateli mieszka w Azji. I co ważniejsze - uznaje azjatycką "kulturę" kultu batiuszki cara... Gdyby tylko putain wiedział jak źle żądzą lokalne gubernatory to ło ho ho by było!!!
    • e-zybi Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 14:03
      Nasi nie grają, ale są gotowi do gry 😉
      • dunajec1 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 18:24
        Juz kiedys mowilem ze beda gac jak beda z kosciolem w zgodzie, mieli chodzic przed kazdym meczem na msze i do spowiedzi-chodzili?
        Mieli miec przenosne oltrarze i kapelana -mieli?
        Mieli dostac od razu pieniadze takie zeby nie musieli myslec o graniu z zagranicznej lodze-dostali?

No i tak by mozna bylo gadac jeszcze dlugo co mieli miec czy dostac.
        I mamy to co mamy
        Ament.
        • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 18:35
          dunajec1 napisał:

> Juz kiedys mowilem ze beda gac jak beda z kosciolem w zgodzie, mieli chodzic pr
          > zed kazdym meczem na msze i do spowiedzi-chodzili?
          > Mieli miec przenosne oltrarze i kapelana -mieli?

> I mamy to co mamy
          > Ament.

Gott mit uns to nawet Hitlerowi się nie sprawdziło.

Ja bym jednak postulował, aby PZPN posłuchał wreszcie dawnego Beenhakkera i zreformował nasz system szkolenia od podstaw.

• carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 19:35
      Postępy idiokracji.
      W tvp sport jest studio, między innymi z udziałem Szpakowskiego. Przed chwilą mówił, że mundial został rozdęty do niewyobrażalnych rozmiarów, bo to zysk dla FIFA. ALE tvp sport musi oszczędzać = na miejscu komentatorzy pojawią się dopiero od ćwierćfinałów.
      No to mu wszedł w słowo prowadzący młodziak.

Ale na początku komentarz będzie z Warszawy, więc nasze serduszka już tam biją.

Po czym przełączył na równie mu dośwadczonego reportera, co też coś tam pedrolił.

No fajne oszczędności - wysyłają od początku jakichś żółtodziobów zamiast doświadczonych komentatorów...
      • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 19:46
        Małgosiu nic nie słyszę.

czyli wewnętrzny komunikat nadany na antenie ogólnokrajowej. Profeska w uj...
      • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 20:55
        Szpakowski to już powinien być dawno na zasłużonej emeryturze
        • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 21:51

> Szpakowski to już powinien być dawno na zasłużonej emeryturze
          >

Bo co? Nadal ma bystry umysł a i wiedzę nieosiągalną dla idiokratycznych prowadzących studio.
          • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 09:10
            Bo się już go słuchać nie da jak myli zawodników albo widzi Maradonę na boisku
    • mysiulek08 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 20:22
      o tym, ze mundial sie zaczal dowiedzialam sie wlasnie w warzywniaku, gdzie tv, tak na oko 50 albo wiecej cali :P powieszony na scianie, ryczal niemilosiernie
      • dunajec1 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 20:53
        A to zbiorka do kapelusza ta co to Republika oglosila nic nie dala? Nikt nic nie wrzucil aby ktos tam jechal?
        • mysiulek08 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 11.06.26, 21:12
          hmmm, od ojczyzna łona dzieli mnie jakies 13000 km :P a kraj, jak w am pld bywa, czci pilke kopana niczym boga wiec to tv w warzywniaku nikogo nie dziwi
    • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 09:12
      Wyjątkowo niemrawy i mało satysfakcjonujący mecz otwarcia. Zawodnicy RPA nie pokazali zupełnie nic, ale i po Meksyku można było spodziewać się więcej skoro grali z tak mało wymagającym przeciwnikiem.
      • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 09:14

> Wyjątkowo niemrawy i mało satysfakcjonujący mecz otwarcia. Zawodnicy RPA nie po
        > kazali zupełnie nic, ale i po Meksyku można było spodziewać się więcej skoro gr
        > ali z tak mało wymagającym przeciwnikiem.

RPA ratował bramkarz oraz słupek.

Tymczasem jest też wynik 2-1 dla RPA - w czerwonych kartkach :D

• borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 09:15
          Z tymi kartkami też sędzia poszalał. Ciekawe czy ten trend się utrzyma
          • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 09:30
            Pierwszej nie widziałem. Drugą sprawdzał na varze a trzecia to już w ogóle była bezdyskusyjna.
            • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 10:03
              Ta pierwsza raczej też uzasadniona
      • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 09:14
        W drugim rozegranym wczoraj meczu Korea Południowa pokonała Czechy, ale czy był to mecz lepszy i godny mistrzostw świata to nie wiem, bo nie oglądałam.
        • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 09:31
          "Zaraz" na tvpsport ma być skrót.
          • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 10:04
            A dzisiaj Kanada kontra Bośnia i Hercegowina. Przypominam, że Bośniacy wywalili Włochów z rozgrywek.
            • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 10:38

> A dzisiaj Kanada kontra Bośnia i Hercegowina. Przypominam, że Bośniacy wywalili
              > Włochów z rozgrywek.
              >

Włosi to już 3 raz z rzędu się nie zakwalifikowali. Jakiś bojkot czy co?

Ja chętnie posłucham co tam będą mówić o Kanadzie - bo kompletnie o ich piłce nic nie wiem.
              • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 10:54
                No jak na życzenie :) Już wiem:

- ich selekcjoner pochodzi z usa
                - w składzie mają wielu czarnoskórych zawodników, którzy nawet się tam nie urodzili, ale Kanada ich "przygarnęła"
                - prawdopodobnie to najsilniejszy skład w historii
    • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 12.06.26, 11:39
      Tymczasem trwają eliminacje do mundialu kobiet.
      Oglądam powtórkę Holandia - Polska.
      Źle to wygląda, od początku rozpaczliwa obrona Częstochowy i w 24 minucie było 1-0.
    • carte_2026 Mistaken identity 13.06.26, 15:26
      Taki to komunikat var pojawił się na ekranie.

Wcześniej boiskowy dał żółtą obrońcy za faul.
      Powtórki pokazały, że gość nawet nie dotknął napastnika.

Żółta dla obrońcy cofnięta i pokazana napastnikowi za symulkę.

• borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 15.06.26, 09:37
      Wczoraj były dwa ciekawe mecze:

Wyrównany pojedynek Holandia - Japonia. Ci drudzy mimo małej imponującej postury nie oddawali pola i dwa razy udało im się strzelić bramkę na remis.

A wcześniej Niemcy rozjechały debiutujące Curacao 7:1. Tu największą sensacją było to, że wyspiarzom w ogóle udało się strzelić bramkę.
      • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 15.06.26, 13:53

> A wcześniej Niemcy rozjechały debiutujące Curacao 7:1. Tu największą sensacją b
        > yło to, że wyspiarzom w ogóle udało się strzelić bramkę.

Otóż tak się składa, że "wyspiarze" to

kraj autonomiczny Holandii w Ameryce Południowej (de iure wchodzący w skład Królestwa Niderlandów)

[wiki]

Komentator mówił, że w składzie mają 1 "wyspiarza" a reszta to kontynentalni Holendrzy. W tym siedmiu, którzy grali w holenderskich młodzieżówkach - tylko nie przebili się do głównej reprezentacji Holandii.

Więc raczej zaskoczeniem może być skala porażki - ale nie tym razem.
        Niemcy to samo kiedyś zrobili Brazylii. W półfinale :)

• carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 15.06.26, 17:48
          O, teraz grają wyspiarze.

Dwunastu spośród 26 powołanych na mundial graczy urodziło się w Republice Zielonego Przylądka. Reszta ma korzenie tego kraju, ale na świat przyszło w Europie lub USA.

sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/1255315/awans-na-mundial-niczym-druga-niepodleglosc-kadra-z-turystycznego-raju-chce-spra
          • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 15.06.26, 18:28
            Ciekawostka. Babcia Cristiano Ronaldo żyła na Wyspach Zielonego Przylądka.
            Nic dziwnego - to była kolonia portugalska.
          • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 15.06.26, 20:20
            No i mamy pierwszą dużą sensację czyli remis 0:0 Hiszpanii z Wyspami Zielonego Przylądka.
            • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 15.06.26, 21:30
              Zgadza się.

Mam też postępy idiokracji - w każdej połowie jest przerwa "na nawodnienie"
              Właśnie komentator powiedział, że:
              - są obowiązkowe bez względu na to co się dzieje
              - niektóre inne telewizje wlepiają na ten czas reklamy

Tadam!

• carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 15.06.26, 21:37
                Zobacz co dla mnie się stało z MŚ. Muszę sobie wyszukiwać ciekawostek o jakichś wyspiarzach, żeby mi się chciało to oglądać.
                Jeszcze niedawno przy takich imprezach drukowałem tabele grup, zaznaczałem kto z kim już grał, ile ma punktów i jaki stosunek bramkowy = kto dalej awansuje.

Obecnie 12 grup = 72 mecze. Czasem i 5 na dobę.

https://paczaizm.pl/content/wp-content/uploads/nie-no-tyle-to-nie-wojny-samochodowe-tvn-turbo.jpg

• borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 15.06.26, 21:54
                  Bo za dużo to i świnia nie zeżre 🐷
                  • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 15.06.26, 21:57
                    FIFA zeżre jednak. Bo co ja znaczę w ich tabelkach? Nic...
    • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 17.06.26, 12:55
      Francja - Francja B (Senegal) 3-1.

Obie drużyny preferują mocne piłki po ziemi na wybiegającego na pozycję zawodnika.
      Jak to Łazuka kiedyś śpiewał

uliczkę znam w Barcelonie
      w uliczkę wyskoczy Boniek
      • borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 17.06.26, 14:27
        Oglądałam. Warto wspomnieć, że dwie bramki padły w doliczonym czasie gry.

Brawo też dla australijskiego sędziego za nie podyktowanie rzutu karnego.
        • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 17.06.26, 15:48

> Oglądałam. Warto wspomnieć, że dwie bramki padły w doliczonym czasie gry.
          >
          > Brawo też dla australijskiego sędziego za nie podyktowanie rzutu karnego.
          >

Obrońca w trakcie niecelnego wślizgu zahaczył uniesioną stopę Mbappé. To nie moje zdanie, bo sam sędzia ostatecznie uznał że kontakt był, ale to M. szukał kontaktu z przeciwnikiem. Żeby był pretekst do karnego(?). Skoro tak to powinien mu wlepić żółtą za symulkę...

• carte_2026 Kompromitacja Portugalii 17.06.26, 21:47
      Kompromitacja CR7. Chłopu najwyraźniej się wydaje, że nadal sam potrafi wygrać mecz. No to po co ma podawać do kolegów na lepszej pozycji...
    • carte_2026 Anglia - Chorwacja 17.06.26, 22:18
      Zaczyna się od kompromitacji Luki Modrića. W 10 minucie dał Anglii karnego, którego var nawet nie chciał weryfikować.
      1:0
      • borsuczyca.klusek Re: Anglia - Chorwacja 17.06.26, 22:55
        Pootrzymuję swoją opinię, że przez cholerny VAR ten sport robi się powoli nieoglądalny. To zabija wszelkie emocje
        • carte_2026 Re: Anglia - Chorwacja 17.06.26, 22:59

> Pootrzymuję swoją opinię, że przez cholerny VAR ten sport robi się powoli nieog
          > lądalny. To zabija wszelkie emocje
          >

No to mamy przedyskutowane, nie uzgodnimy stanowiska - ale tego nie zmienimy. Var jest i koniec.
          Tu punkt dla Ciebie - od tego mundialu var może sprawdzać decyzje co do rzutu rożnego - ale tylko gdy został przyznany. Jak nie został - o to nie.
    • carte_2026 Pojedynek tytanów 18.06.26, 00:58
      Cristiano i Luka - kompromitacja.

Tymczasem Messi nie tylko 3 gole ale i kilka świetnych interwencji w obronie.
      Zamykam temat, kto z tego pokolenia był najlepszy.
      • borsuczyca.klusek Re: Pojedynek tytanów 18.06.26, 09:27
        Messi to powinien czerwoną kartkę dostać
        • carte_2026 Re: Pojedynek tytanów 18.06.26, 11:52
          Zależy czy by uznano za złośliwy faul. Ale żółta owszem się należała.

Ale w ogóle byś o tym nie mówiła, gdyby nie powtórki. Bo Marciniak był daleko, zasłaniany przez kogoś i zobaczył tylko wbiegnięcie od tyłu. A tu póki co var nie może interweniować.

• borsuczyca.klusek Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 18.06.26, 09:28
      A już dzisiaj ruszają mecze drugiej serii w grupach
      • carte_2026 Re: MUNDIAL 2026 - USA, Kanada, Meksyk 18.06.26, 11:54
        Już po tygodniu :)
    • carte_2026 Hydration break 18.06.26, 16:49
      czyli przerwa na nawodnienie.

Obowiązkowo, bez względu na warunki pogodowe.
      Leo why? For money.
      Amerykańskie TV w większości pakują w tym czasie reklamy.
      TVP już zaciera łapki i prowadzi testy wewnętrzne. Bo ona kulturalnie chce, obraz będzie zmniejszony i reklama bezdźwiękowa.

• borsuczyca.klusek Re: Hydration break 18.06.26, 19:27
        Wszyscy krytykują te przerwy...
        Od komentatorów przez dziennikarzy aż do zwykłych kibiców
        • carte_2026 Re: Hydration break 18.06.26, 19:44
          W tvp przygotowali wyliczenia z jednego meczu. W 57 minucie padła bramka, długie cieszonko, dwie zmiany - gra wznowiona na... 17 sekund.
          17 sekund na około 6 minut ciągłego czasu.

Prowadzący - były faule też, dyskusje - ile minut ostatecznie sędzia doliczył?
          Gość - 12 minut?

Nie - 6.

Jaki to wszystko ma sens?
          Jak tak dalej pójdzie to skończymy jak w amerykańskim futbolu.
          Mądry jestem, bo raz kiedyś spróbowałem obejrzeć super-bowl.
          Właśnie kilkanaście sekund biegania. Zatrzymanie. Ustawienie do wznowienia, czasem też tam coś jak var mają, bo przerwa trwa dłużej i też sędzia ogłasza publiczności.
          A teraz oficjalnie przerwa na reklamę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka