Dodaj do ulubionych

No to jak to jest z tym naszym godłem, "Rotą"

11.11.12, 11:55
tradycją i historią - jesteśmy z niej dumni, czy z niej szydzimy i drwimy?

miasta.gazeta.pl/miasto/1,96987,12821821,_Palacyk_Michla__i__Rota___Swietowanie_w_szkole.html

Pytam w związku ze skierowanym do mnie ostatnio komentarzem, fragmentem wiersza M. Konopnickiej, czyli Roty "Ty jesteś Królewski Szczep Piastowy" - do dziś nie wiem jak powinienem odebrać takie dictum ze strony drugiego Polaka, to kpina, szyderstwo, czy pochwała?

Obserwuj wątek
    • indeed4 Obchody 100-lecia "Roty" we Wrześni 11.11.12, 12:14
      www.rota.nowowiejski.pl/stronaglowna.php

Dziś w trakcie Marszu Prezydenckiego przy postaci Wincentego Witosa uczestnicy marszu mają odśpiewać "Rotę" - komu przeszkadza Rota, komu przeszkadza polski Orzeł, komu przeszkadza polska tradycja?
      • woda_woda Re: Obchody 100-lecia "Roty" we Wrześni 11.11.12, 12:19
        A komuś przeszkadza?
        • indeed4 Re: Obchody 100-lecia "Roty" we Wrześni 11.11.12, 12:42
          woda_woda napisała:

> A komuś przeszkadza?

Chciałbym wierzyć, ale jak napisałem wyżej różnie to z tym bywa - używanie słów Roty w charakterze swoiście nacechowanego "argumentu" (żeby nie powiedzieć mocniej) raczej nie świadczy o szacunku dla naszej wspólnej historii.
    • behemot17-13 Re: No to jak to jest z tym naszym godłem, "Rotą" 11.11.12, 12:33
      jeżeli napiszę, historycznie rzec biorąc, daliśmy dupy - jako naród, społeczeństwo, pojedynczy obywatele tego państwa. nie pytaj komu, kwestia gustu i preferencji.
      • indeed4 Re: No to jak to jest z tym naszym godłem, "Rotą" 11.11.12, 12:57
        > daliśmy dupy

Nie zapytam, za to pomogę ci w dniu naszego narodowego święta - i dajemy! Nic nie jesteśmy warci, nic nam nie wychodzi, jesteśmy do dupy i dajemy dupy - pojedynczo, zbiorowo, wszędzie zawsze i wszystkim. (credo Polaka AD 2012)

W domu na codzień też emanujesz taką pogodą ducha i optymizmem? Chyba współczuję rodzinie i bliskim...
        • behemot17-13 Re: No to jak to jest z tym naszym godłem, "Rotą" 11.11.12, 13:13
          nic z tego, nie stanę na baczność. w swoim domu kultywuję tradycję, tyle, że bez wycieczek w czasy zbyt odległe. nagie miecze mnie nie rajcują.
        • zgred-zisko Re: No to jak to jest z tym naszym godłem, "Rotą" 11.11.12, 13:17
          Skoro jest tal źle, to może zamiast pochodów powinniśmy urządzać przemarsze biczowników? Czym większy patriota, tym mocniej się smaga?
          • indeed4 Re: No to jak to jest z tym naszym godłem, "Rotą" 11.11.12, 13:41
            Dobre... :-) Pół biedy, gdyby to było samobiczowanie, ale tego rodzaju "patrioci"opluwają przy okazji innych - a ja jako obywatel tego kraju sobie po prostu nie życzę, żeby wyżywał się na mnie jakiś zgorzkniały stary tetryk, albo inny chorobliwy malkontent z obsesją na tle polskości. Jeśli nienawidzi kraju w którym żyje i za wszelką cenę chce poinformować świat, jacy to my jesteśmy odrażający, brudni i źli, to niech to sobie robi, ale pod konkretnym nazwiskiem i opluwa siebie i swoją rodzinkę, a nie mnie. A najlepiej niech odda dowód ze znienawidzonym orzełkiem, zmieni obywatelstwo i przestanie się męczyć - proste.
    • wariant_b Re: No to jak to jest z tym naszym godłem, "Rotą" 11.11.12, 13:53
      Faktycznie ciekawie jest z tą naszą tradycją i historią.

Narodowy katolik śpiewający Rotę Konopnickiej pod pomnikiem Dmowskiego
      to musi być na swój sposób zabawne.
      • zgred-zisko Re: No to jak to jest z tym naszym godłem, "Rotą" 11.11.12, 13:59
        Skoro bijemy brawo, konduktowi pogrzebowemu, oddajemy cześć zmarłym buczeniem i gwizdami, to widocznie rodzi się nowa tradycja.
      • sclavus Jestem za!! 11.11.12, 16:19
        ... niech tak robią!
        Przy okazji jakby, oddają hołd kobiecie wyzwolonej i bez kompleksów, które sami noszą w sobie ;)
    • gat45 Tak jest, że ich nie umiemy 11.11.12, 14:11
      www.wykop.pl/wpis/666819/takiego-powodzenia-tej-akcji-chyba-nikt-sie-nie-sp/
      Takiego powodzenia tej akcji chyba nikt się nie spodziewał. Udało się upleść dwa kręgi różańca wokół Sejmu:
      Sejm został szczelnie, nawet podwójnie, opasany odmawiającymi różaniec. - Odejdź szatanie, ustąp miejsca kościołowi - słychać z głośników. - Od demona wybaw nas panie.
      Ludzie klękają, śpiewają Rotę ze słowami "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie". - Módlmy się, żeby z tego budynku żadnemu dziecku nie groziła żadna nieprawość i kłamstwo - słychać modlitwę.
      Koniec modlitwy, ale część osób wciąż stoi w łańcuchu na około Sejmu - informuje Edyta Różańska

Wystarczy, czy mam wytłumaczyć,o co chodzi ?
      • indeed4 Jedni umieją, inni nie - i o tym jest ten wątek. 11.11.12, 14:25
        "Dziś w trakcie Marszu Prezydenckiego przy postaci Wincentego Witosa uczestnicy marszu mają odśpiewać "Rotę".

www.gazetaprawna.pl/artykuly/660720,w-niedziele-prezydent-poprowadzi-marsz-razem-dla-niepodleglej.html

Wystarczy, czy dojaśnić o co chodzi?
        • indeed4 Komorowski zrobił b. dobrą i ważną rzecz 11.11.12, 15:26
          jednocząc wobec idei walki o niepodległość przedstawicieli wszystkich nurtów, które mają w tym swoją zasługę i bardzo się z tego cieszę, bo dzięki temu to święto wreszcie przestało być zadymą skrajnych frakcji i wygląda tak, jak powinno wyglądać.

A na odśpiewanie symbolizującej walkę o niepodległość Roty zasługują wszyscy - tak samo Piłsudski, jak Dmowski, Witos i Paderewski.

www.tvn24.pl/zolnierz-artysta-chlop-polityk-ojcowie-niepodleglej-polski,287992,s.html
          • gat45 więc jednak muszę dopowiedzieć 11.11.12, 16:10
            Ludzie klękają, śpiewają Rotę ze słowami "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie".

W którym to miejscu Roty znajdują się te słowa ?
            I z góry zapowiadam, że zgadzam się, żeby moją krytykę osób, które zachłystując się patriotycznym zachwytem mieszają niefrasobliwie teksty dwóch różnych piesni nazwać zwykłym czepialstwem. Nie. To oni są zwykłymi niedoukami, a za pouczanie się biorą
            • indeed4 Ja ci nie dopowiem, ale powtórzę: 11.11.12, 16:22
              forum.gazeta.pl/forum/w,28,140368543,140371267,Jedni_umieja_inni_nie_i_o_tym_jest_ten_watek_.html

Jeśli masz problemy ze zrozumieniem słowa pisanego, to przykro mi bardzo, nie jestem w stanie ci pomóc.
              • indeed4 To wszystko - miłego popołudnia. 11.11.12, 16:24
                jw.
            • ave.duce Oj, Gat, Gat... 11.11.12, 16:30
              Takie proste pytanie nie dla forumowego mędrca indeed.
              On ze szczytów swego IQ nie pojmuje, o co Ci chodzi.
          • sclavus Re: Komorowski zrobił b. dobrą i ważną rzecz 11.11.12, 16:23
            ... bo to jestak, że jedni śpiewają rotę a inni "rotę"...
            Kwestią zasadniczą jest, kto i dlaczego śpiewa ;)
            Co to samej roty, wszyscy chyba znają jej wiek i pochodzenie... a nawet jej genom :O
            • indeed4 Re: Komorowski zrobił b. dobrą i ważną rzecz 11.11.12, 16:57
              sclavus napisał:

> bo to jestak, że jedni śpiewają rotę a inni "rotę"...

Niemożliwe, w życiu bym nie powiedział, pierwszy raz o tym słyszę... ;-)

> Kwestią zasadniczą jest, kto i dlaczego śpiewa ;)

Bywa też, że w ogóle nie śpiewa i nie będzie śpiewać - szczerze powiedziawszy jak dla mnie ci, którzy śpiewają historyczną wersję Roty niewiele się różnią od tych, którzy z niej szydzą, lub nią pogardzają. Ba! Powiedziałbym nawet, że porównanie wypada zdecydowanie na niekorzyść tych drugich. Sorry ;-)
              • sclavus Re: Komorowski zrobił b. dobrą i ważną rzecz 11.11.12, 19:14
                Nie przejmuj się... - jeszcze wiele rzeczy po raz pierwszy usłyszysz...
                Życie płata różne figle ;)
                Ech! Tak przy okazji, to jestem jednym z tych, którzy szydzą z "roty"... :D:D
                • indeed4 Re: Komorowski zrobił b. dobrą i ważną rzecz 11.11.12, 20:02
                  > Tak przy okazji, to jestem jednym z tych, którzy szydzą z "roty"

Wiem! i wiem też, że na tym forum nie jesteś w tym osamotniony, bo FK to matecznik twardego (lewicowego) elektoratu PO, tak jak Salon24 PiS.
          • mariner4 Też tak uważam. 11.11.12, 19:23
            Giertych z prezydentem... No, no. Ale to dobrze.
            M.
    • przemy1982 Re: No to jak to jest z tym naszym godłem, "Rotą" 11.11.12, 16:21
      :)
    • mariner4 Pewnie mnie wywołałes do tablicy 11.11.12, 18:51
      więc wyjaśniam. Kiedy widzę przejaw totalnej głupoty, zbrodni, albo na przykład kibolskich ekscesów, to mam takie skojarzenia. Dlaczego? Jakoś łączy mi się to z narodową megalomanią. To syndrom kiboli. Im gorzej nasi piłkarze grają, tym więcej "patriotycznego" zadęcia, chamstwa i brutalności u kiboli. Toż to Polacy i katolicy mordowali swoich sąsiadów w Jedwabnem (i nie tylko). A sam zobacz jak się oburzają, jak się to wypomni, także tutaj na FK. Przedstawiciele "Królewskiego szczepu piastowego" klepiącego w kościele bezmyślnie: "Iodpuśćnamnaszewwinyjakoimyodpuszczamynaszymwinowajcom", są gotowi wtedy zabić.
      Jak widzę kogoś kto katuje rodzinę, to zaraz mi przychodzi do głowy, że to musi być Polak-katolik.
      W kościele rozmodlony, w życiu kanalia. Dlatego tym zdaniem komentuję takie rzeczy.
      Teraz już wiesz?
      M.
      • indeed4 "Ekumeniczny" ewangelicki talib w akcji. 11.11.14, 14:51
        mariner4 napisał:

> Jak widzę kogoś kto katuje rodzinę, to zaraz mi przychodzi do głowy, że to musi być
        > Polak-katolik. W kościele rozmodlony, w życiu kanalia.

Szwabski prymityw nie może przeżyć dnia bez plucia na Polskę i Polaków.
        • aniechto.only Re: "Ekumeniczny" ewangelicki talib w akcji. 11.11.14, 15:25
          Podziwiam Twoją narodowo patriotyczną determinację w tropieniu pochodzenia współforumowiczów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka