GoĹÄ: unionista IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 20:43 Na www.kapitalizm.republika.pl przeczytacie, co o UE mysli znany dysydent Wladimir Bukowski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Nath Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: *.154-201-24.mtl.mc.videotron.ca 15.04.03, 20:44 A co to? Nasi dysydenci (Walesa, Geremek, Michnik etc.) gorsi od jednego dysydenta rosyjskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: unionista Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 21:25 Gość portalu: Nath napisał(a): > A co to? Nasi dysydenci (Walesa, Geremek, Michnik etc.) gorsi od > jednego dysydenta rosyjskiego? Gorsi to moze nie sa, ale Bukowski nigdy nie pil brudzia z Brezniewem, ani nie nazywal go "czlowiekiem honoru". Dlatego chyba moze mowic to, co mysli naprawde, a nie to, co jest modne w "towarzystwie". Mozna oczywiscie dyskutowac, czy ma racje, ale to juz jakby inna kwestia. Ja akurat uwazam, ze ma. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Bukowski to rosyjski Zyd. I - co rzadkie - glupi Zyd. 15.04.03, 22:30 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Proxy GW tekst mi wyrwal. A wiec krotko... 15.04.03, 22:41 Wystarczy sobie to wystapienie Bukowskiego przeczytac, by wiedziec, czemu o glupim Zydzie mowa (nie mam mu za zle, ze Zyd. Mam mu za zle, ze glupi. I wlasnie dlatego siedzi w Europie - w Izraelu zbyt duza konkurencja madrych Zydow i kariery by nie zrobil, jak zrobili ci, co na przelomie 80/90 masowo Rosje opuszczali). Otoz to tekst PUSTY. Duzo slow, metafor i ZADNEJ TRESCI. Pogrywanie na EMOCJACH dzieki uzyciu taniego porownania (zwiazek sowiecki - unia). Na dobra sprawe to co mowi, mozna by przylatac takze i USA - zastapcie Unie Stanami Zjednoczonymi, Parlament Europejski Kongresem itd. itp. - tez bedzie pasowalo jak ulal!!! A ze chwilowo w USA nie rzadza "socjalisci" tj. demokraci? To sie moze zmienic. Coz, socjalista nie byl takze ani Adenauer, ani Kohl, wielcy oredownicy europejskiego zjednoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: x UE JEST TYLKO DLA ROLNIKOW ! PRECZ Z UE ! IP: 217.153.49.* 16.04.03, 10:36 UE to organizacja prorolnicza. Tylko wiesniaki dostana dotacje. Jak tak ma byc, to olal UE. Nie bedzie lepszych, albo wszyscy dotacje albo nikt ! Polski rzad tez tylko podlizuje sie wiesniakom. Jakies chore ustawy u ustroju rolnym uderzajace w konstytucyjne prawo rownosci obywateli, to smierdzace biopaliwa, to poblazliwosc dla blokad. Co to k. ma byc ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pol Re: Bukowski to rosyjski Zyd. I - co rzadkie - gl IP: 203.122.72.* 18.06.03, 12:36 a Kwasniewski vel Stolzman to ukrainski Zyd i jak moze rzadzic ta zgraja gojow w Judeopolonii ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PwT W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkowsk... IP: 193.140.194.* 15.04.03, 20:45 Jak na kraj, ktory ma byc w Europie to wyjatkowo glupio podkopujemy autorytet tego kontynentu szlajajac sie z Amerykanami. Uwazam ze wejscie do Unii byloby z ogromna korzyscia dla Polski i spoleczenstwa. Szkoda ze nasi politycy tego nie widza. Po pierwsze zeby referendum bylo na TAK rzad zlotoustego Millera powinien jak najszybciej podac sie do dymisji. Ja natomiast nie chcac glosowac na NIE do urny nie pojde. Wynika to z troski nie o Polske, ale o Europe ktora jak sie zapowiada bedzie miala z nami problem. A tak naprawde Europa moze byc jedyna przeciwwaga dla kolonialnych zapedow USA. No chyba ze powstanie cos jak Azja Zjednoczona z Chinami, Rosja, Japonia. Blagam tylko niech nikt nie bredzi ze mozemy alternatywy w NAFCIE szukac. Do tego wymagane byloby aby Polskie firmy byly obecne znaczaco w USA, albo zebysmy byli blisko geograficznie. Jak na moje oko zadna z tez nie jest prawdziwa, wiec rachunek ekonomiczny bylby ogromnie na strone USA. No chyba ze zdecydujemy sie byc terytorium zamorskim. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: M mimo watpliwosci, glosuj na tak IP: 140.247.125.* 15.04.03, 21:12 Doceniam Twoje zdanie, ale IDZ na referendum i glosuj "TAK". Porazka tego rozszerzenia bylaby tez porazka Europy, na ktorej Ci zalezy. Europa musi byc zjednoczona by byla silna. Zwyciestwo NIE byloby katastrofa dla Polski. A nie boj sie, Polska bedzie co prawda jednym z silniejszych krajow Unii, ale tylko jednym z kilku i na pewno po przyjeciu Polski Europa sie w amerykanski protektorat nie zamieni. Obecna polityka polska jest zbyt jednostronna (przydalyby sie tez gesty proeuropejskie - jaka jest nasza wizja Europy? Zero dyskusji). Ale z drugiej strony sojuszu transatlantyckiego trzeba tez bronic. Sojuszu PARTNEROW. Aby Europa stala sie partnerem musi oczywiscie byc silniejsza razem, rowniez politycznie i militarnie. Jest to mozliwe i z Polska, potrzebna jest po prostu powazna debata pomiedzy Europejczykami, pogodzenie wizji francuskiej i brytyjskiej w zasadzie. Ale zeby taka debata mogla miec miejsca, Europa musi sie najpierw ustabilizowac, zjednoczyc. Podzialy, jak widzisz, tylko wygrywaja Stany Zjednoczone. Wiec idz do referendum i glosuj na tak. To wazne. Pozostanie w domu bedzie prawie jak glosowanie na NIE, bo albo mozemy referendum przegrac, albo bedzie niewazne i nasze przystapienie bedzie mialo mniejsza legitymizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PwT Re: mimo watpliwosci, glosuj na tak IP: 193.140.194.* 15.04.03, 22:23 Chyba jedna z niewielu lub jedyna wywazona odpowiedz. Bez opluwania, wyzywania, grozenia, zastraszania i tak dalej. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: realista Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 21:16 Gość portalu: PwT napisał(a): > Jak na kraj, ktory ma byc w Europie to wyjatkowo glupio > podkopujemy autorytet tego kontynentu szlajajac sie z > Amerykanami. 1. Nie wiem PwT czy zauwazyles ale Europa to nie jest D i F i jezeli chodzi o szlajanie sie z Ameryka to robi to polowa legalnych rzadow EU i wiekszosc panstw kandydackich. Uwazam ze wejscie do Unii byloby z ogromna > korzyscia dla Polski i spoleczenstwa. Szkoda ze nasi politycy > tego nie widza. Po pierwsze zeby referendum bylo na TAK rzad > zlotoustego Millera powinien jak najszybciej podac sie do > dymisji. 100% racji Ja natomiast nie chcac glosowac na NIE do urny nie > pojde. Wynika to z troski nie o Polske, ale o Europe ktora jak > sie zapowiada bedzie miala z nami problem. Nikomu laski nie robisz, a jezeli uwazasz ze cel nadrzedny mozna poswiecic to jestes dupek. A tak naprawde Europa > moze byc jedyna przeciwwaga dla kolonialnych zapedow USA. Prawda chlopcze No > chyba ze powstanie cos jak Azja Zjednoczona z Chinami, Rosja, > Japonia. Totalna nieznajomosc polityki - nic takiego w tym 100-leciu nie powstanie > Blagam tylko niech nikt nie bredzi ze mozemy alternatywy w > NAFCIE szukac. Do tego wymagane byloby aby Polskie firmy byly > obecne znaczaco w USA, albo zebysmy byli blisko geograficznie. OK > Jak na moje oko zadna z tez nie jest prawdziwa, wiec rachunek > ekonomiczny bylby ogromnie na strone USA. No chyba ze > zdecydujemy sie byc terytorium zamorskim. To juz paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PwT Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: 193.140.194.* 15.04.03, 22:20 Widze, ze sarkazm jest Ci obcy wiec wyjasniam ze niektore kawalki sa napisane jako kpina i traktowanie ich smertelnie powaznie jest ci najmniej watpliwe (na przyklad o Azji Zjednoczonej i ewentualnej NAFCIE). A propos genialne pomysly wstapienia do NAFTY pojawialy sie na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Nie zbawiaj Europy. Ta poradzi sobie bez ciebie. 15.04.03, 22:49 Zbawiaj Polske, zrob cos z ta idiotyczna ordynacja wyborcza, z oddawaniem glosow na partyjne listy itd. itp. Ja sie wprawdzie poddalam (jest taki poziom umyslowego zniewolenia narodu, ze i klonica nie pomoze)i zgasilam za soba swiatlo, ale protestujacych w Polsce ciagle nie brakuje. A wiec niech zwroca swoje "NIE" nie przeciwko Unii (nie ma innej drogi dla Polski i Polakow do partnerskiego traktowania na Zachodzie, jak czlonkostwo Unii dla kraju i "unijne" paszporty dla jego obywateli - moj brytyjski umozliwia mi takze bezwizowy wjazd do USA itp), ale przeciwko ciagle jeszcze komunistycznym regulacjom i Konstytucji, ktore ma pewne "kawalki", pozwalajace te "komune" konserwowac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obcy patent na glupote IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.04.03, 21:21 Gość portalu: PwT napisał(a): > Jak na kraj, ktory ma byc w Europie to wyjatkowo glupio > podkopujemy autorytet tego kontynentu szlajajac sie z > Amerykanami. Uwazam ze wejscie do Unii byloby z ogromna > korzyscia dla Polski i spoleczenstwa. ---czas glupote zweryfikuje. Wyjatkowo glupio robi europa brnac glebiej w pajeczyne biurokracji, doplat, parytetow, sztucznych mechanizmow ekonomicznych i ciagle jej malo. Glupio to robi ta czesc europy, ktora chce ameryke wyrzucic poza krag swojej cywilizacji, zamiast podjac wyzwanie do zdrowej konkurencji. To usa stworzylo europe zachodnia, krwia swoich zolnierzy i planem marshalla, wieloletnia presja do zjednoczenia europy w goracym okresie zimnej wojny itd. Jesli europa bedzie dojzala do prowadzenia wlasnej polityki obronnej nawet dziecko to zauwazy i bedzie z niej dumne. poki co to pewne skur...e kraje szukaja sojusz spoza nato, (ewidentna zdrada) by POLSKIM kosztem poprawic sobie budzet. Sur...a z glupota nie myl, bo cie moga normalni ludzie pomylic z tarcza strzelecka. > Szkoda ze nasi politycy > tego nie widza. Po pierwsze zeby referendum bylo na TAK rzad > zlotoustego Millera powinien jak najszybciej podac sie do > dymisji. Ja natomiast nie chcac glosowac na NIE do urny nie > pojde. Wynika to z troski nie o Polske, ale o Europe ktora jak > sie zapowiada bedzie miala z nami problem. A tak naprawde Europa > moze byc jedyna przeciwwaga dla kolonialnych zapedow USA. No > chyba ze powstanie cos jak Azja Zjednoczona z Chinami, Rosja, > Japonia. ---zadne chyba, kazdy walczy o swoje najlepiej jak potrafi i dobrze by bylo, zeby europejczycy walczyli o europe i rozumieli jaka jej czesc jest zagrozona i czym, bo to napewno nie jest francja, ktorej cokolwiek grozi, nawet nie niemcy, bo najpierw musieli by sie wstretni wrogowie jakos do tych egoistow dobrac. > Blagam tylko niech nikt nie bredzi ze mozemy alternatywy w > NAFCIE szukac. Do tego wymagane byloby aby Polskie firmy byly > obecne znaczaco w USA, albo zebysmy byli blisko geograficznie. > Jak na moje oko zadna z tez nie jest prawdziwa, wiec rachunek > ekonomiczny bylby ogromnie na strone USA. No chyba ze > zdecydujemy sie byc terytorium zamorskim. ---blagaj to Boga o wybaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obcy patent na glupote i ... kolejna katastrofe IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.04.03, 21:42 Zwykle nie polemizuje z oslami, bo sam jestem tylko czlowiekiem. Natomiast dotarlo do mnie, ze ta cywilizacja oparta na powielanych zdjeciach zbeszczeszczonych wojna i przemoca ludzkich cial tak chetnie pokazywanych i tak wzruszajaco odbieranych przez krwi zadnych pacyfistow (jakos nikomu normalnemu nie przyjdzie do glowy, by rozsylac po internecia zmiazdzone szczatki ludzkie po 911) ma w du... ludzka krew i cierpienie. Dlatego pragne dodac dla tych bezdusznych kreatur, ze nie tyle amerykanska krew stworzyla zachodnia europe (do ktorej nie wszyscy mieli szczescie sie zalapac) ale TECHNICZNA CYWILIZACJA amerykanska zdolna do "rozpetania" produkcji militarnej i zdolna do zaopatrzenia wszystkich frontow w bron, byc moze nie najwyzszej jakosci ale w ilosci uniemozliwiajacej hitlerowcom osiagniecie przewagi i uratowanie takich cymbalow jak piszacy tu pacyfisci od tysiacletniej rzeszy, jak rowniez od nigdy nie gasnacego slonca i szczesliwosci blogoslawionej przez pokoj wladzy rad. Z czulym pozdrowieniem dla wszystkich zdegenerowanych pacyfow - fuck u. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Idz sie leczyc, skoro nie zauwazylas, ze tu MOWA O UE 15.04.03, 22:54 Nie zas o Stanach Zjednoczonych. Ktorych (ach, jak ty kochasz obiegowe prawdy pseudo-historyczne) by nie bylo, gdyby Europa nie wyslala tam paru tysiecy zolnierzy, paru tysiecy kryminalistow, paru tysiecy glodomorow i kilkuset sekciazy typu Ojcowie Pielgrzymi. I ciagle jeszcze czerwonoskorzy polowaliby w tej Ameryce na bizony. Z pozdrowieniami dla owladnietych Ameryka i dajacych durne rady Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Idz sie leczyc, skoro nie zauwazylas, ze tu M IP: 194.181.127.* 16.04.03, 11:59 Casey, zazwyczaj Twoje komentarze cos wnosza, ale uwazam, ze teraz przeginasz. Lapiesz czlowieka za slowka, gdy cos troche nie pasuje do Twojej koncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: schichi Re: patent na glupote i ... kolejna katastrofe IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.04.03, 03:32 No ale zeby ta Amerykanska techniczna cywilizacja mogla wybawic Europe (Polski jakos nie wybawila) to najpierw musiala powstac a nie powstalaby gdyby nie ta wstretna Francja, ktorej pomoc w wojnie z Brytyjczykami (polityczna i militarna) byla decydujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obcy wlasnie o to chodzi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 03:51 A niby kto tu jatrzy. Jaka to tajemnica, ze europa byla postrzegana jako ojczyzna przez samych amerykanow. To tu przyjezdzali sie ubierac, ksztalcic. Do europy uwielbiaja jezdzic i dzisiaj. Kto te wiezi zrywa, kto sie d... wypina? Teraz, gdy ameryka musi sama sobie z tymi terrorystami od putina do kima dawac jakos rade. teraz ameryka potrzebuje europy, jej inicjatywy, jej wkladu i jej zrozumienia. Oni maja kolosalna cierpliwosc, bedac tak podle traktowani, nawet przez kanade, ktora by sie od boliwii do dzis nie roznila, zeby nie to usa. Jewropejczyki, zamiast pier... glupoty wezcie sie za ta europe, zeby bylo z czego brac przyklad i w kulturze i w gospodarce. Bo jak na razie to w kulturze jestescie na bezdrozu infantylizmu i degeneractwa a w gospodarce robicie tylko mnostwo ladnych i dobrych ale bardzo drogich gadzetow (jak BMW - co drugi amerykanski murzyn popycha bima) A tak naprawde to szkoda mojego czasu, bo to musi byc wasza swiadomosc i od was musi wyplynac, nie odemnie. Jak z gowniarzem przez dupe do rozumu widocznie trzeba. Gość portalu: schichi napisał(a): > No ale zeby ta Amerykanska techniczna cywilizacja mogla wybawic Europe (Polski > jakos nie wybawila) to najpierw musiala powstac a nie powstalaby gdyby nie ta > wstretna Francja, ktorej pomoc w wojnie z Brytyjczykami (polityczna i > militarna) byla decydujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cynik Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: *.kabel.telenet.be 15.04.03, 21:43 Gość portalu: PwT napisał(a): A tak naprawde Europa > moze byc jedyna przeciwwaga dla kolonialnych zapedow USA. uchowaj panie boze od francuskich zapedow europejskiej "przeciwwagi" dla usa. ekonomicznie europa jest juz wiecej niz rownorzednym partnerem, natomiast wszelkie idea europejskiego panstwa federalnego, oczywiscie na wzor obecnego socjalu, sa i mam nadzieje pozostana mrzonkami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PwT Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: 193.140.194.* 15.04.03, 22:30 Nie chodzi o to ze jestem anty-USA czy cos. Za Francuzami nie przepadam, ale to nie jedyna nacja w UE. Ja raczej jestem anty- Bushowski, poniewaz prezydent ktorego narod nie wybral panoszy sie jak nie wiem co. Po prostu wolalbym zeby takiego kowboja pilnowal ktos i wstawial do szeregu jesli przyjdzie mu do glowy olewac prawo miedzynarodowe. Inaczej moze sie okazac, ze w przyszlosci jakis inny frustrat obrazi sie na Polske mowiac ze mamy bron ABC i bedzie nas wyzwalal. Wlasnie ten durny Bush uswiadomil chyba niejednemu ze aby w przyszlosci wstawic go do szeregu potrzebna jest silna Europa, bo innej alternatywy chwilowo na horyzoncie nie ma. Dodam, ze wielu Amerykanow rowniez obawia sie kowbojskich zapedow pana prezydenta. Niestety podobnie jak i w Polsce wyksztalcone nie jest 100% spoleczenstwa wiec raczej tylko Ci z wiedza z obawa patrza co kowboj robi. Ponoc glupimi latwiej sterowac i chyba to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Nawet Tony Blair zaczyna sie wyraznie obawiac obledu 15.04.03, 23:06 tego kowboja. Gorzej: jego wlasny tatus. Bush Senior, zaczyna przeciwko opetaniu syna przez Rumsfelda publicznie wykrzykiwac. Tony zaczyna sie martwic o wybory - wojna wojna, ale medialna kampania o rannych i okaleczonych irackich dzieciach (to nie czcze gadanie, jak chce to widziec "obcy", na te dzieciaki, ich leczenie i rehabilitacje juz sa tu zgromadzano miliony funtow, na samego Alego, tego bez raczek, ponad 300.000)i niedopuszczaniu do Bagdadu nawet brytyjskich helikopterow Czerwonego Krzyza, ani Toniemu, ani jego partii nie pomaga. I do tego jeszcze i Syria... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polish_joke Re: Nawet Tony Blair zaczyna sie wyraznie obawiac IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 23:33 The best polisz joke of the year: wypowiedzi z przed 2-tygodni Gabrieli Casey To jest poczatek, napiecie bedzie stopniowane, co nasza DIVA miala do powiedzenia: Przestaje sie obrazac na GW. Dopiero co, przy dowcipie primaaprilisowym o zbombardowaniu autobusu z "zywymi tarczami", o tym pisalam: amerykanscy boys sa dwudziestoletnimi dzieciakami, ktorych do prawdziwej wojny nikt nie przygotowal. Za mlodzi, zle wyszkoleni, zadnego drylu. Pisalam tez, ze ta kilkuletnia roznica wieku pomiedzy zolnierzami amerykanskimi i brytyjskimi (ci sa pod 30-tke; oficerowie nawet kolo 40-tki, liniowi) wlasnie w czasie tej wojny wychodzi - panikuja dzieciaki, na wojnie potrzebni sa "men". I to nie jest przypadek, ze "samobojcze gole" czy walenie po babach z niemowletami przy piersi Brytyjczykom sie nie zdarza. W tej wojnie nie tylko Bush dal plecow (to nawiedzony, zupelnie mu mania religijna we lbie poprzestawiala). Dal je przede wszystkim PENTAGON. Nie rozpoczyna sie wojny, gdy sie nie jest do niej gotowym. I mamy, co mamy - zsuwanie sie po rowni pochylej ku klesce i...wzmocnieniu swiata Islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polish_joke Re: Nawet Tony Blair zaczyna sie wyraznie obawiac IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 00:02 Tylko nie tlumaczcie na angielski, bo w Yeale beda wydawac nowy tomik poezji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Wojna jeszcze nie skonczona. Swiat Islamu sie wzmocnil 16.04.03, 00:06 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey A tak wogole, to mowa tu o EU, zawistny golcu z RP 16.04.03, 00:07 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yankee Wojna moze nie..Ale ty Gabrycha jestes skonczona..:o) IP: *.utc.com 16.04.03, 15:13 ..to sa twoje "wypociny" i powinny byc w cudzyslowie.Nie musisz sie tlumaczyc.Wszyscy znamy twoje mozliwosci siania nienawisci i zametu.Znane sa na wszystkich kontynentach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: whiskeyprint Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 00:25 Gość portalu: PwT napisał(a): > Ja raczej jestem anty- > Bushowski, poniewaz prezydent ktorego narod nie wybral panoszy > sie jak nie wiem co. ========================================= Nie wiem, z jakiej miejscowosci pochodzisz (macie tam TV?) ale musze ciebie skorygowac: George W. Bush ZOSTAL LEGALNIE WYBRANY PREZYDENTEM UNITED STATES of AMERICA. ========================================= > Po prostu wolalbym zeby takiego kowboja > pilnowal ktos i wstawial do szeregu jesli przyjdzie mu do glowy > olewac prawo miedzynarodowe. ========================================= Prawo miedzynarodowe zostalo olane, obrzygane i obsrane przez arabskich ekstremistow 11 wrzesnia 2001 roku, dla ktorych zabicie kogos jest tym samym co wysranie sie w krzakach. ========================================= > Dodam, ze wielu Amerykanow rowniez obawia sie kowbojskich > zapedow pana prezydenta. Niestety podobnie jak i w Polsce > wyksztalcone nie jest 100% spoleczenstwa wiec raczej tylko Ci z > wiedza z obawa patrza co kowboj robi. Ponoc glupimi latwiej > sterowac i chyba to prawda. ========================================== New York Times przeprowadzil sonde i opublikowal ... cos zupelnie przeciwnego. Ponad 90% ludzi, ktorzy popierali atak na Irak posiadali wyksztalcenie wyzsze i college. Wieksza czesc przeciwnikow wojny miala niepelne wyksztalcenie srednie. 75% ogolu narodu U.S.A. poparlo Busha wiec prosze nie wymyslac tutaj faktow dla propagowania swojej nienawisci do U.S.A. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PwT Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: 193.140.194.* 16.04.03, 01:05 Nie wiem czy czytasz gazety czy tylko ogladasz CNN, bo Bush zostal wybrany po ponownym przeliczeniu glosow na Florydzie o czym jak mniemam chyba zapomniales. Jesli zas chodzi o sondaz to dodaj sobie te procenty i zobacz czy probka byla reprezentatywna. Sondaz zawsze mozna zrobic tak zeby pokazal co chcesz. Po drugie swoja opinie czerpie nie z sufitu tylko z rozmow z kolegami z pracy, ktorzy jak w morde strzelil maja wyzsze wyksztalcenie i sa Amerykanami (nie wszyscy). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: schichi Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 16.04.03, 03:37 Nie wiem czy masz tam slownik w swojej wisoce (telewizor napewno masz) wiec cie przetlumacze United States of America to po polsku Stany Zjednoczone Ameryki Północnej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: whiskeyprint Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 00:02 Gość portalu: PwT napisał(a): > Szkoda ze nasi politycy tego nie widza. =================================== Typowa wypowiedz Polaka ze sloma w butach: "Oni nic nie widza a my wszystko widzimy". ============================================= > A tak naprawde Europa moze byc jedyna przeciwwaga dla kolonialnych zapedow >USA. No chyba ze powstanie cos jak Azja Zjednoczona z Chinami, Rosja, Japonia. =================================== Z tego, co wszyscy widzimy (wlacznie z politykami), to francuskie zapedy kolonialne sa o wiele silniejsze od wyimaginowanych przez ciebie amerykanskich zapedach. ============================================= > Blagam tylko niech nikt nie bredzi ze mozemy alternatywy w > NAFCIE szukac. Do tego wymagane byloby aby Polskie firmy byly > obecne znaczaco w USA, albo zebysmy byli blisko geograficznie. > Jak na moje oko zadna z tez nie jest prawdziwa, wiec rachunek > ekonomiczny bylby ogromnie na strone USA. No chyba ze > zdecydujemy sie byc terytorium zamorskim. ============================================= Kompletne brednie(!) wydostajace sie z ust lewicowca, ktory swoja mentalnosc wyssal z mlekiem matki, i ktory swojej wrodzonej nienawisci do U.S.A. nie pozbedzie sie nawet po francuskiej inwazji ekonomicznej na Polske, ktora nawiasem mowiac dobiegla juz prawie konca powodujac olbrzymie bezrobocie i biede w kraju. Wejscie do UE bedzie bardzo malo znaczace dla Polski, poniewaz bedzie to tylko ostatni gwozdz do trumny polskiej gospodarki. Wiem, wiem ... beda nowe drogi i fabryki ... ale nie polskie i Polacy nie beda mieli z nich znaczacych korzysci. North American Free Trade Agreement dziala na zupelnie innych zasadach. Nie sa one kolonialnym stylem francuskim ani tez checia dominacji (Niemieckiej) nad innymi. Jest to zdrowa, bezclowa wymiana handlowa (jeszcze nie calkowita), gdzie, faktem jest, silny wygrywa, slaby przegrywa. Ku zdziwieniu wielu, duzo firm z U.S.A. przegralo walke o byt i ... tak powinno byc. Taka sytuacja powoduje przemieszczanie sie gotowki z rak do rak, aktywowanie i ozywianie gospodarki. Francuska i Niemiecka "mini globalizacja" a raczej "europeizacja" takich celow nie ma. Oni chca, zeby gotowka przemieszczala sie tylko w jedna strone. Skutki polityki gospodarczej "europejskich wladcow" coraz bardziej juz widac w krajach "mniej waznych" a Francuzi i Niemcy zauwaza niedlugo, ze ich wielka maszyna moze stanac w kazdej chwili, gdyz mniejsze "kolka" coraz wolniej obracaja sie. Hough! whiskey powiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Zrywaj azbest z dachu i do Europy sie nie wtracaj. 16.04.03, 00:09 Bredzisz, nie wiesz, o cdzym mowisz, wyzygujesz tu swoj zal, ze po wejsciu Polski do Unii juz niczym kolezkom w kraju nie bedziesz mogl zaimponowac. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polish Re: Zrywaj azbest z dachu i do Europy sie nie wtr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 00:30 • Ta wojna sie skonczy za pare lat. Jak WIETNAM. Przeczytaj komentowany artykuł » gabrielacasey 01-04-2003 22:00 odpowiedz na list odpowiedz cytując A ty sie mozesz modlic do Bozi, tluku. I calowac tylek Busha - guzik ci to pomoze: zerem jestes i zerem zostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polish_joke Re: Zrywaj azbest z dachu i do Europy sie nie wtr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 00:31 • Ta wojna sie skonczy za pare lat. Jak WIETNAM. Przeczytaj komentowany artykuł » gabrielacasey 01-04-2003 22:00 odpowiedz na list odpowiedz cytując A ty sie mozesz modlic do Bozi, tluku. I calowac tylek Busha - guzik ci to pomoze: zerem jestes i zerem zostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Wlasnie: caluju tylek Busha. Moze ci w kieszen nasra. 16.04.03, 00:38 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: whiskeyprint Re: Zrywaj azbest z dachu i do Europy sie nie wtr IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 00:47 gabrielacasey napisała: > Bredzisz, nie wiesz, o cdzym mowisz, wyzygujesz tu swoj zal, ze > po wejsciu Polski do Unii juz niczym kolezkom w kraju nie > bedziesz mogl zaimponowac. ======================================= Pani Gabrysiu, sadzac z pani wypowiedzi widze, ze prawda troszeczke uklula pania w oczka. Szkoda mi pani bardzo szczegolnie za to, ze jakis Amerykanin plunal kiedys pani w twarz i znienawidzila przez to pani cala Ameryke. Chce pania zapewnic, ze Ameryka jest pieknym, spokojnym krajem a ludzie tutaj mieszkajacy sa bardzo pomocni, przyjazni i patriotyczni w odroznieniu do "zjednoczonej" Europy, gdzie slowo patriotyzm zniknelo juz dawno temu a ludzkie szczescie mierzy sie iloscia garnkow w kuchni. Tutaj ludzie sa jeszcze ludzmi ... wiec kolezkom w kraju bede mogl tylko wspolczuc. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Znam Ameryke glownie z perspektywy Harvardu... 16.04.03, 02:03 I - z tejze perspektywy - bardzo i ja, i Amerykanow, cenilam. Wiecej, cenie do dzis, utrzymujac kontakt z b.kolegami i profesorami. Mam wiele przeciwko polityce Busha-Juniora, ale system Big Brother, Homeland Security i inne formy zamachu na amerykanska demokracje zupelnie mi nie przeszkadzaly, poki Bush ich poza US nie wyprowadzal. Niestety, zabral sie za to wyprowadzanie poza granice wlasnego ogrodka, a to juz inna inszosc... Mam, za to bardzo wiele przeciwko POLSKIEJ GLUPOCIE. I BEZNADZIEJNEJ I SERWILISTYCZNEJ GLUPOCIE wypowiadajacych sie na tym forum "Hamerykanow", ktorych polszczyzna i ZADNA znajomosc angielskiego najlepiej wskazuje, kim oni moga byc w US (kogo bujac, to...nie doktora Harvardu, i to jeszcze social sciences) - NIKIM. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: whiskeyprint Re: Znam Ameryke glownie z perspektywy Harvardu.. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 02:48 gabrielacasey napisała: > I - z tejze perspektywy - bardzo i ja, i Amerykanow, cenilam. Wiecej, cenie do > dzis, utrzymujac kontakt z b.kolegami i profesorami. ================================================ Uczciwie musze stwierdzic, ze pani zupelnie nie wierze. A to dlatego, ze doktor social science z Harvardu, Baghdadu czy tez z Mombassy nie uzylby takiego wulgarnego jezyka, jak pani. To jest przeciwko kazdej zasadzie czlowieka (szczegolnie)po Harvardzie. Ale tu nie chodzi nawet o wulgaryzm. To nie ta skladnia, nie ta logika i nie ten choryzont myslenia. Jedna z mozliwosci, ktora przychodzi mi w tej chwili na mysli jest ta, ze moglaby pani skonczyc jakies internetowe kursy na Harvardzie, co jest mozliwe i tak samo drogie. Prawdopodobnie jednak (to jest tylko moja opinia wiec prosze sie nie obrazac) kupila pani taki dyplom za pare tysiecy $. Sa takie mozliwosci i podobno wiele osob nie mieszkajacych w U.S.A. robi to dosc powszechnie w celu uzyskania duzego autorytetu wsrod nieznajacych sie na rzeczy. Z drugiej jednak strony pani historia o Harvardzie pasuje dosc dobrze do pogladow, jakie pani tutaj wyglasza, gdyz tradycyjnie Harvard jest gniazdem rozwoju lewicowych i antyrepublikanskich nastrojow ale jednak uwierze chyba w to, ze pani sieje tutaj poprostu banialuki podobne do tych, ktore wyglaszal do niedawna jeszcze pan "Baghdad Bob" (minister informacji u Hussaina). ==================================================== >Mam wiele przeciwko > polityce Busha-Juniora, ale system Big Brother, Homeland Security i inne formy > zamachu na amerykanska demokracje zupelnie mi nie przeszkadzaly, poki Bush ich > poza US nie wyprowadzal. Niestety, zabral sie za to wyprowadzanie poza granice > wlasnego ogrodka, a to juz inna inszosc... > Mam, za to bardzo wiele przeciwko POLSKIEJ GLUPOCIE. I BEZNADZIEJNEJ I > SERWILISTYCZNEJ GLUPOCIE wypowiadajacych sie na tym forum "Hamerykanow", > ktorych polszczyzna i ZADNA znajomosc angielskiego najlepiej wskazuje, kim oni > moga byc w US (kogo bujac, to...nie doktora Harvardu, i to jeszcze social > sciences) - NIKIM. Pozdrawiam. ============================================== Wojna nie byla wcale tylko polityka Busha. Robi on to, co jest od niego wymagane przez narod t.zn. zapobiega powtornemu 9/11. Na uderzenie musial odpowiedziec uderzeniem. Coz w tym dziwnego? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Socjologia uczy, by do dolow spolecznych mowic 16.04.03, 03:46 jezykiem tychze dolow spolecznych. Nb. GDZIE ty u mnie widzisz "wulgarny jezyk"? Choc rewanzuje sie obelga na obelge - by przy chamstwie nie pozostalo ostatnie slowo.. Po drugie: guzik mi obchodzi, czy wierzysz, czy tez nie w moju doktorat: ja go po prostu mam. Po trzecie:nie obchodza mnie twoje o mnie opinie - jestes dla mnie i poszostaniesz NIKIM. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: whiskeyprint Re: Socjologia uczy, by do dolow spolecznych mowi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 05:10 gabrielacasey napisała: > jezykiem tychze dolow spolecznych. Nb. GDZIE ty u mnie widzisz "wulgarny > jezyk"? Choc rewanzuje sie obelga na obelge - by przy chamstwie nie pozostalo > ostatnie slowo.. > Po drugie: guzik mi obchodzi, czy wierzysz, czy tez nie w moju doktorat: ja go > po prostu mam. > Po trzecie:nie obchodza mnie twoje o mnie opinie - jestes dla mnie i > poszostaniesz NIKIM. ============================================ No dobrze, dobrze juz. Niech pani ma ten swoj dukturak z Harvarda. Nie bede juz o tym wspominal, bo widze, ze jest pani bardzo przewrazliwiona w tej kwestii. Jesli chodzi o Ameryke i pani nienawisc do niej to zbulwersowalo mnie to troche, podobnie, jak wypowiedzi wielu rozmowcow tego forum. Najgorsze jest to, ze ci, ktorzy tak kryrykuja Ameryke nic a nic o niej nie wiedza. Pani spojrzenie na U.S.A. pochodzi z Harvardu, ktory jest malutka czastka kultury amerykanskiej. Jest malym, brzeczacym komarem na ciele olbrzymiego kodiaka z Rocky Mountains. Zeby zrozumiec Amerykanow, trzeba tutaj mieszkac, uczyc sie, pracowac, podrozowac i robic business. Ja kiedys to wszystko robilem. Teraz czesto odwiedzam ten kraj, bardziej sluzbowo niz turystycznie. Ameryka to nie tylko Harvard i Fifth Avenue. To sa tylko symbole, ktore przemawiaja bardziej chyba do obcokrajowcow niz do Amerykanow. Czy byla pani w Grand Canyon? Czy byla pani w Yellowstone Park? Czy jadla pani chlebek prazony na kamieniu u Navajo indians w New Mexico? Czy probowala pani kiedys pieczonego jezyka aligatora w New Orleans? Czy byla pani kiedys na t.zw. "pack trip" z kowbojami w Montana? Czy grala pani w golfa w Boca Raton? Czy byla pani w Ray City w Georgia, gdzie jest knajpa z napisem "whites only"? Czy byla pani w Bridgeboro w tym samym stanie, gdzie jest pool house z napisem "blacks only"? Czy miala pani kiedys pod swoja pupcia Harley'a "soft tail"? Czy pekly pani kiedys resory przejezdzajac przez Yonkers w N.Y.? Czy opedzala sie pani kiedys od duzych czarnych much w Chinatown? Czy byla pani w Ruskin na Florydzie? Mam tam dwusypialniowe t. zw. condominium. Kilka kilometrow stamtad jest dosc biedne osiedle, gdzie ludzie (czarni i biali) mieszkaja w przyczepach kampingowych. Wiele z nich ma olbrzymie flagi amerykanskie trzepoczace sie nad brudnymi dachami. Czy to cos pani mowi? Te flagi widac wszedzie, u bardzo bogatych i u bardzo biednych, czarnych i bialych, na corvette'ach i na fordach tempo, nad brudna szyba sklepu Joe's Variety i nad zlotymi drzwiami Sear's Tower w Chicago. Ja to wszystko przezylem i wiem,ze George W. Bush poszedl na wojne z woli narodu. Dla pani jest to smieszne i lewicowa propaganda niech mowi, co chce ale ja to wiem i rozumiem. Ludzie w Europie nie maja zielonego pojecia o Amerykanach i ich odczuciach. Dlatego U.S.A. powinny im wybaczyc tak nieprzyjazne nastawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Bylam w Grand Canyon, bylam w Yellowstone, to 16.04.03, 06:13 - poza Disneylandem (na ktory bylam juz za stara)- dosc typowe atrakcje turystyczne; taki program obowiazkowy dla tych z Europy. Harleye sa popularne i w Europie i na Wyspach. Pare razy skorzystalam jako pasazerka, ale wole nowa brytyjska mode na te wasze dlugie, z przepiekna muzyka silnika , V8 z lat 70- tych - tyle o motoryzacyjnych symbolach Ameryki. Z Navaho sie nie zadawalam (poza jedna znachorka, leczaca moja przyjaciolke - artystke, jej gobeliny sa i w Kongresie i w bibliotece Kongresu), ale wzielam udzial w regularnych field studies u Hopi - roznica niezbyt wielka. Jezyka aligatora nie jadlam. Jadlam za to weza. U Hopi. Niemniej pieknie Pan to napisal. I te flagi nad tymi przyczepami - serce roscie! Niestety, cos mi to bardzo brzydkiego przypomina. Ta "wola narodu". Widze i flagi, i pochodnie, i szczerze wiwatujace tlumy. I czuje chec odwetu za narodowe upokorzenie (jakim byl niewatpliwie zamach na WTC - pomijam niepowetowane straty w ludziach). I slysze, niestety: Heil!!! Heil!!! Heil!!! I "Bog z nami"... Ameryka szczesliwa. Tego nie widziala. Obudzila sie dopiero na odglos bomb, spadajacych na Pearl Harbour. I te flagi nad slamsami nie musza sie jej, jak Europie, bardzo brzydko kojarzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Ej, "wykszatalcony": HORYZONT, nie "choryzont" 16.04.03, 03:50 Reszty nie chce mi sie poprawiac - nauczycielka w podstawowce nie jestem i nikt mi za to nie placi. I wyszlo szydlo z worka: jak ktos z TAKA ORTOGRAFIA ma czelnosc wypowiadac sie o czyimkolwiek stylu. Typowy proletariacki "know-all". A Harvard mial stypendia dla mlodych polskich uczonych. I nadal je ma. Oraz wiele innych uniwersytetow amerykanskich. Ale CO mi o tym mowic do czlowieka, ktory i amerykanskiej high scool od srodka nie widzial. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: whiskeyprint Re: Ej, 'wykszatalcony': HORYZONT, nie 'choryzont IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 05:33 gabrielacasey napisała: > Reszty nie chce mi sie poprawiac - nauczycielka w podstawowce nie jestem i nikt > > mi za to nie placi. > I wyszlo szydlo z worka: jak ktos z TAKA ORTOGRAFIA ma czelnosc wypowiadac sie > o czyimkolwiek stylu. Typowy proletariacki "know-all". > A Harvard mial stypendia dla mlodych polskich uczonych. I nadal je ma. Oraz > wiele innych uniwersytetow amerykanskich. Ale CO mi o tym mowic do czlowieka, > ktory i amerykanskiej high scool od srodka nie widzial. ================================================== Prosze pani, niestety musze przyznac, ze rzeczywiscie highs chool nie skonczylem w Polsce. Na kontynencie amerykanskim skonczylem forensic science na U of H i criminology na U of T. Tutejsza high school skonczylem i jeszcze mam swiadectwo, 97% sredni stopien. Not bad for a Pollack, eh? Bledy prosze mi wybaczyc ale mysle, ze nawet Chopin nie zagralby dobrze marsza zalobnego po 40 latach przerwy w graniu. Hough! whiskey powiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Fajnie, poczucie humoru ci wraca - moze w koncu da 16.04.03, 05:40 sie NORMALNIE. O temacie artykulu Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey PS: purystka jezykowa nie jestem - to byla zemsta 16.04.03, 05:47 za twe niesprawiedliwe wycieczki pod adresem mojego stylu - publikowalam i publikuje, roznego typu teksty, i po polsku, i po angielsku (masz kawalek ostatniego nizej - fragment wiekszej calosci). Jesli to prawda, co piszesz, to masz ciekawy zawod. Mnie zawsze interesowala forensic psychiatry - moze jeszcze nie jest na jej nauke za pozno. Ale ja juz chyba za leniwa na to jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gringo Angielszczyzna gabrielicastaway IP: *.mpoweredpc.net 16.04.03, 02:57 Jakis czas temu, gdy gabrielacastaway produkowala sie na onecie, umiescila ona tam post w jezyku angielskim. Ilez bylo uciechy! Kilku gimnazjalistow ze szkolna znajomoscia angielskiego bezlitosnie zmieszalo ja z blotem i caly onet ryl ze smiechu przez trzy dni. gabrielacastaway po sztubacku tlumaczyla sie, ze bledy byly celowe, ale od tego czasu nie sklecila jednego zdania po angielsku, wszystko na co ja stac, to copy-paste lub kilka oderwanych wulgaryzmow. A ja gdy mam chandre lub mnie meczy deprecha, przeczytam sobie angielskie wypociny gabrielicastaway, i jak reka odjal. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey To czytaj, tluku.Tylko sie nie udlaw- po ANGIELSKU 16.04.03, 03:56 Nie zas w gwarze z jackowa. To fragment mego opublikowanego w prasie UK atrykulu o Dublinie. NORTHSIDERS – SOUTHSIDERS Bono of U2 fame is a middle class Northsider. Bob Geldorf is a middle class Southsider. I admire both of them. Personally I think Bono is more earthy, despite his vast wealth and international fame and remains close to the ground. The other members of his group, all Northsiders, are pretty basic and have a reputation for being generous, especially to their staff and their friends. Bono gives more time to his African interest than his music. I’ve never heard a bad word said against them. Bob is liked by some and disliked by others. He speaks his mind and is forthright, but at least you know where he’s coming from. It’s amazing how both of them can deal with their fame without the help of illegal substances. It seems to me that Bono is more comfortable and secure with himself. Bob is a bit agitated but then no one is perfect. He tends to ‘waffle on’ but that’s a Southside disease. Bono has a mighty ego, but he wouldn’t be lead singer of one of the greatest rock bands in the World if he was a shrinking violet - it’s par for the course. He has stiff competition from the ‘Grandfather of Rock’ Mick Jagger and Elton John the ‘Royal Worshipper’. Sadly Elton is so hard up he has to do nixers (Dublinese for part time work) advertising for the Royal Mail, thus taking bread from the mouths of ‘out of work’ actors. There have been many casualties in the game including Shane McGowan of Pogue fame – ‘Fairy Tale of New York’, Boy George who bravely put his problem behind him and went back to doing what he’s brilliant at, and for me ‘The King of Egos’ Freddy Mercury who has paid the price and sadly departed. Excessive, over the top, madly talented and artistic. My number one, none of the others come close. So sensitive, delicate, hyper, ethereal, surreal, explosive, hugely imaginative, the ‘Ultimate Peacock’ looking for things he’d never find on this planet. If Elvis is the ‘King’, Freddy is the ‘Queen’. I niech ci to jakis licealista prztlumaczy, zaiwstna i opluskwiajaca GNIDO. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: whiskeyprint Re: To czytaj, tluku.Tylko sie nie udlaw- po ANGI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 05:57 gabrielacasey napisała: > Nie zas w gwarze z jackowa. To fragment mego opublikowanego w prasie UK > atrykulu o Dublinie. > > NORTHSIDERS – SOUTHSIDERS > > Bono of U2 fame is a middle class Northsider. Bob Geldorf is a middle class > Southsider. I admire both of them. Personally I think Bono is more earthy, > despite his vast wealth and international fame and remains close to the ground. > > The other members of his group, all Northsiders ... ============================== blah, blah, blah, blah, blah, blah Gabrysiu, w tej chwili udowodnilas, ze nawet nie weszlas do ubikacji w Harvardzie, zeby sie wysikac. Twoj tekst, jak to ponizej napisalas, nadaje sie tylko dla licealistow. Moj 12-sto letni syn pisze lepsze teksty do szkolnej gazetki, ktora sam redaguje. Jezeli dobrze pamietam, to tez kiedys pisal cos na temat rokowych muzykantow i narkotykow. To, co napisalas to jest basic English na poziomie Grade 9 w amerykanskiej high school. Jedno musze ci przyznac: jestes uczciwa dziewczyna, bo nie przepisalas jakiegos dobrego tekstu pisanego reka zawodowego dziennikarza piszacego dla powaznej gazety. ============================================================ > I niech ci to jakis licealista prztlumaczy, zaiwstna i opluskwiajaca GNIDO. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Nie masz racji - to nie jest zle. Ale -rzecz gustu 16.04.03, 06:16 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Nie masz racji: PRZEPISALAM. To byl Jeffry Archer 16.04.03, 06:45 Dales sie wypuscic, Whiskey. To byl fragment jednego z dramatow bardzo znanego brytyjskiego pisarza - Anglika czystej krwi, po Oxfordzie, z parokrotna Bookers Prize, a mianowicie z LORDA ARCHERA "The Accused" (to wypowiedz jednego z bohaterow sztuki). Jesli twoj 12-letni synek pisze lepiej, to powinienes go od razu zglosic do LITERACKIEGO NOBLA. Jednak jestes NIKIM, Whiskey. I od tej twojej oceny Archera (bos go wzial za mnie i musiales przykopac, bo mnie nie lubisz)jestes dla mnie zwyczajna, zadufana i prowincjonalnie pretensjonalna SZMATA - niczym wiecej. Nie chce ci juz wytykac, zes jako "wierszyki" okreslil poprzednio przytaczanie przeze mnie i Poe'go, i Kiplinga - ty ich po prostu nie rozpoznales. Fakt, jestes aroganckim i pretensjonnalnym ZEREM, czlowieku. Szkoda, ze nie oceniles mnie po angielsku - moi brytyjscy znajomi mieliby swietna zabawe z anegdotycznej tu durnej arogancji typowego Amerykanina. sadze,. ze raz na zawsze koncze z toba wszelkie deyskusje - pokazales i gusy, i "klase", i poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: whiskeyprint Re: Nie masz racji: PRZEPISALAM. To byl Jeffry Ar IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 14:45 gabrielacasey napisała: > Dales sie wypuscic, Whiskey. To byl fragment jednego z dramatow bardzo znanego > brytyjskiego pisarza - Anglika czystej krwi, po Oxfordzie ... =========================================== Czy to ten Archer, ktory kiedys napisal niewiarygodna historyjke polskiego emigranta, ktory nazywal sie Abel Rosnkowski? Ksiazka na poziomie Winnetou Karola Maya z jedna jednak roznica. Winnetou byla napisana dla dzieci zas Kain i Abel dla doroslych po podstawowce. Przynajmniej taka jest moja opinia. W jego jezyku nie ma polotu i serca. Powinien raczej pisac ksiazki kucharskie albo instrukcje do odkurzaczy. Tytul lorda otrzymal raczej za ilosc niz za jakosc a Ludzie kupowali jego ksiazki bardziej z powodu faktu, ze byl kiedys brytyjskim MP a nie dla jego "wspanialej" tworczosci. Nabralem sie ... przepisala jednak pani ten tekst. A juz mogloby sie wydawac, ze jest pani uczciwa. Hough! whiskey powiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gringo Wiadomo ze przepisala. IP: *.mpoweredpc.net 16.04.03, 18:34 Ja sie nie nabralem. Wiedzialem, ze gabrielacastaway nie potrafilaby sklecic jednego zdania po angielsku bez razacych bledow. Kiedys dala probke tego na onecie, caly onet pekal ze smiechu przez trzy dni. Szczyt jej mozliwosci to copy-paste. I wygladu na to, ze doktorat na Harvardzie robila po rosyjsku. Odpowiedz Link Zgłoś
acacia Re: To czytaj, tluku.Tylko sie nie udlaw- po ANGI 16.04.03, 18:01 > gabrielacasey napisała: > > I niech ci to jakis licealista prztlumaczy, zaiwstna i opluskwiajaca GNIDO No i ona naprawde nie jest wulgarna, przeciez powiedziala ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gringo Prawda w oczy kolnela. IP: *.mpoweredpc.net 16.04.03, 11:36 I znow gabriela castaway nie potrafila zniesc niewygodnej dla niej prawdy. Znow copy-paste i stek obelg. Kobito(?), wyluzuj troche, wiosna wkolo, a ciebie zolc zalewa i jadem ziejesz. Zlosc nie tyko pieknosci szkodzi, jeszcze bardziej szkodzi brzydocie. Szczerze zyczac osiagniecia rownowagi psychicznej, Gringo Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Kogo kolnela? Lorda Archera? Podalam tytul. 16.04.03, 11:56 Sprawdz. Chyba jakies czytelnie jeszcze w US bezplatne i na wstep do nich cie stac? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PwT Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: 193.140.194.* 16.04.03, 01:08 Jak widze posiadasz madrosc Salomona i w ogole. To powiedz dlaczego po raz kolejny w USA spadl tzw. growth output i firmy pracuja 25% ponizej swoich mozliwosci. Co do NAFTY nie odpowiedziales czlowieku na moje argumenty tylko wyjezdzasz mi tu z demagogia. Poza tym chyba napisalem ze nie jestem anty- Amerykanski tylko anty-Buszowski. Nie dziwota ze w Polsce sporo ludzi nie rozumie co czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: whiskeyprint Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 02:10 Gość portalu: PwT napisał(a): > Jak widze posiadasz madrosc Salomona i w ogole. To powiedz > dlaczego po raz kolejny w USA spadl tzw. growth output i firmy > pracuja 25% ponizej swoich mozliwosci. ========================================== Kolego PwT, czyzbys nie znal praw ekonomii? Wytlumacze tobie to prostym jezykiem. Jezeli masz rower to zacznij pompowac powietrze do detki. Pompujesz, pompujesz i w pewnym momencie zauwazasz, ze wiecej powietrza juz nie zdolasz napompowac, bo peknie detka. Jest wtedy zastoj w pompowaniu. Musisz poczekac az troche powietrza ujdzie, zeby znowu zaczac pompowanie. Niestety w wielu krajach Europy detki maja tyle dziur, ze nie oplaca sie w ogole pompowac. Francja i Niemcy wjechaly wlasnie na ulice pelna potluczonego szkla ... ========================================== >Co do NAFTY nie > odpowiedziales czlowieku na moje argumenty tylko wyjezdzasz mi > tu z demagogia. Poza tym chyba napisalem ze nie jestem anty- > Amerykanski tylko anty-Buszowski. Nie dziwota ze w Polsce sporo > ludzi nie rozumie co czyta. ======================================= O jakich argumentach piszesz? Jedynym twoim argumentem bylo wysmiewanie sie z ludzi, ktorzy widzieliby Polske w NAFTA. Ja tez nie jestem pewien, czy polskie firmy potrafilyby konkurowac z amerykanskimi a to dlatego, ze amerykanska produktywnosc jest wielokrotnie wyzsza od polskiej, ze wzgledu na olbrzymia roznice w technologii i organizacji pracy, co wiedzie za soba oczywiscie ceny i jakosc produktow. Polska wedlug mnie powinna konkurowac z rynkami Wschodu, z ktorymi ma jako taka szanse w walce ekonomicznej. Daleki Wschod i Chiny oczywiscie sa poza zasiegiem Polski. Wszyscy chyba zgodzimy sie w tym wzgledzie. Hough! whiskey powiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PwT Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: 193.140.194.* 16.04.03, 11:42 Wyklad z ekonomii byl niezwykle swiatly. Szkoda tylko ze zupelnie niezgodny z prawda. Jak widze nie rozrozniaz pojec z ekonomii a probujesz wszystkich edukowac. Growth output to nie wzrost GDP (po Polsku PKB). Jednym slowem jesli o ten rower chodzi to oni caly czas to powietrze pompuja tylko gdzies im ucieka. Poza tym gosciu widze, ze dyskusja z Toba zadna, bo wyglada to tak USA jest naj.. we wszystkim co robi, a reszta swiata bee.. Jakby nie patrzec jest to fanatyzm Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Radzilam mu kiedys, by NIE PIL TYLE BOURBONA 16.04.03, 02:14 Od ktorego, zapewne, ta jego durna ksywka. Bo napewno nie od szkockiej - pisownia inna! Facet jest DYLETANTEM, za to slepo zakochanym w najprymitywniejszych mitach Ameryki - wiesz, taka nadgorliwosc neofity. Jak sie z nim nie zgadzasz, to ma ci do powiedzenia tylko jedno: "jestes pacyfista i lewakiem". I powtarza to, jak zacieta plyta. Na rozne tematy, przy roznych watkach itd.itp. Mentally handicapped, fella! Typowy proletariacki "know-all". Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Jestes POMYLONYM DYLETANTEM. Wejdz na strony 16.04.03, 02:09 PAIZ i porownaj te francuska "inwazje" w Polsce z inwazja amerykanskiej...coca- coli i amerykanskich koncernow tytoniowych. Inwestycje francuskie sa w Polsce ZADNE, podobnie - niestety - jak i brytyjskie. Jeszce jakos wygladaja w miare przyzwoicie Niemcy; Irlandczycy zarabiala na "praniu szmalu ruskich mafii", tj. kapitale wiekszosciowym AIB w b. banku WBK (60%) i Banku Zachodnimj (80%), ktore ze 2-3 lata temu sie polaczyly. Skad ty, ciemniaku, dane do swych idiotycznych wypowiedzi bierzesz? Przysnily ci sie, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ojejku Re: Jestes POMYLONYM DYLETANTEM. Wejdz na strony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.03, 07:49 gabrielacasey napisała: > PAIZ i porownaj te francuska "inwazje" w Polsce z inwazja amerykanskiej...coca- > coli i amerykanskich koncernow tytoniowych. Inwestycje francuskie sa w Polsce > ZADNE, podobnie - niestety - jak i brytyjskie. Jeszce jakos wygladaja w miare > przyzwoicie Niemcy; Irlandczycy zarabiala na "praniu szmalu ruskich mafii", tj. > > kapitale wiekszosciowym AIB w b. banku WBK (60%) i Banku Zachodnimj (80%), > ktore ze 2-3 lata temu sie polaczyly. > Skad ty, ciemniaku, dane do swych idiotycznych wypowiedzi bierzesz? Przysnily > ci sie, czy co? ------------ No i nie wytrzymalem. Z zasady nie komnetuje megalomanskich wypowiedzi GC, ktora (ktory) za wszelka cene probuje zaistniec chocby na necie. Ale do rzeczy i to zrozumialym dla GC jezykiem: zerknij do danych PAIZ i UNCTAD (World Investment Report z roznych lat) a przekonasz sie barania glowo, ze Francja jest najwiekszym w Polsce inwestorem zagranicznym. Ranking najwiekszych w Polsce krajow - inwestorow zagranicznych wg wartosci skumulowanych bezposrednich inwestycji zagraniczncyh z lat 1990 - 2002 jest nastepujacy: Francja, USA, Niemcy,Holandia,UK, Wlochy. Moja rada: nie powoluj sie na statystki jesli nie potrafisz prawidlowo odczytac (o interpretacji nie wspomne)danych zawartych w najprostszej tabelce. O ile w ogole ja widzialas. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Masz racje: Francja (20%) i USA (16%). W 1999 16.04.03, 08:42 USA jeszcze bylo na pierwszym miejscu - te francuskie supermarkety tak statystyke Francuzom podniosly? Bo UK robi ja glownie Tesco - tyle w tutejszych danych (min.Trade Pratners UK). Jakby jednak nie bylo skala inwestycji, za przeproszeniem, gowniana. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ojejku Re: Masz racje: Francja (20%) i USA (16%). W 1999 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.03, 09:27 gabrielacasey napisała: > USA jeszcze bylo na pierwszym miejscu - te francuskie supermarkety tak > statystyke Francuzom podniosly? Bo UK robi ja glownie Tesco - tyle w tutejszych > > danych (min.Trade Pratners UK). Jakby jednak nie bylo skala inwestycji, za > przeproszeniem, gowniana. =============== I znowu sie mylisz. 1. Skumulowane inwstycje zagranicze w Polsce osiagnely pod koniec 2002 r. poziom 62 mld USD - to ma byc "gowniana skala"? 2.Bezposrednie zagraniczne inwestycje w Polsce stanowily w ubieglym roku 25% ogolnej wartosci inwestycji. 3.Z pkt 1 i 2 wyraznie wynika,ze ani w ujeciu bezwzglednym, ani tez wzglednym nie sa to - jak to okreslilas - "inwestycje gowniane". Jesli zdamy sobie ponadto sprawe z tego, ze wraz z inwestycjmai naplywaja najnowsze technologie i gotowe rynki zbytu to ich znaczenia dla rozwoju polskiej gospodarki nie da sie przecenic. 2.Francuzom "statystyke podniosly", i to juz kilka lata temu glownie inwestycje: France Telecom (TPSA), Vivendi (Elektrim, Carcom, Dalkia-Termika), Saint-Gobain(przemysl), Electricite de France, Alstom (sprzet transporotwy), Thomson (produkacja kineskopow i sprzetu adio-video)i - dopiero pozniej - takich korporacji jak Casino (Tesco) i Carrefour inwestujacych w hipermarkety. 3. W 1999r. na pierwszym miejscu wsrod krajow-inwestorow znajdowaly sie Niemcy.USA zajmowaly drugie miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Jest swietnie.I to dzieki tobie .A wiec czemu jest 16.04.03, 10:52 TAK ZLE? Skala inwestycji, powtarzam, gowniana: 62 mld. w ciagu 12 lat, ok.5 mld. rocznie w skali 40 mln. kraju. ILE to wynosi na statystyczna polska glowe? Bo w Europie inwestycje na GLOWE MIESZKANCA sie przelicza. I powiedz mi, prosze, jak ma sie wg.tego miernika skala inwestycji w Polsce do skali inwestycji w Czechach? Albo w takiej Estonii? Z conajmniej DWU-TRZYKROTNIE wyzszym udzialem inwestycji zagranicznych ( w stosunku do liczby ludnosci, na glowe, tego nie liczy sie "globalnie")? Dlaczego oni potrafia, a Polska NIE? "In 2000 the Czech Republic attracted over USD 4.6 billion (tj. "po polskiemu" 4,6 mld USD)in foreign direct investment, one of the highest annual figures since the start of economic and political transformation ten years ago. Measured on a per-capita basis the Czech Republic has become by far the most successful country in attracting foreign direct investment in Central Europe in recent years. " Z:www.ebsummit.org/details_3czech.cfm Oj, czy ty przypadkiem nie z PAIZ? I czy przypadkiem nie bronisz tu sensu swej wlasnej egzystencji w tymze "cielsku"? Niemniej za informacje szczerze dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ojejku Re: Jest swietnie.I to dzieki tobie .A wiec czemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.03, 12:07 gabrielacasey napisała: > TAK ZLE? Skala inwestycji, powtarzam, gowniana: 62 mld. w ciagu 12 lat, ok.5 > mld. rocznie w skali 40 mln. kraju. ILE to wynosi na statystyczna polska glowe? > Bo w Europie inwestycje na GLOWE MIESZKANCA sie przelicza. I powiedz mi, > prosze, jak ma sie wg.tego miernika skala inwestycji w Polsce do skali > inwestycji w Czechach? Albo w takiej Estonii? Z conajmniej DWU-TRZYKROTNIE > wyzszym udzialem inwestycji zagranicznych ( w stosunku do liczby ludnosci, na > glowe, tego nie liczy sie "globalnie")? Dlaczego oni potrafia, a Polska NIE? > > "In 2000 the Czech Republic attracted over USD 4.6 billion (tj. "po polskiemu" > 4,6 mld USD)in foreign direct investment, one of the highest annual figures > since the start of economic and political transformation ten years ago. > Measured on a per-capita basis the Czech Republic has become by far the most > successful country in attracting foreign direct investment in Central Europe in > > recent years. " > > Z:<a href="http://www.ebsummit.org/details_3czech.cfm"target="_blank">www.ebsum > mit.org/details_3czech.cfm</a> > > Oj, czy ty przypadkiem nie z PAIZ? I czy przypadkiem nie bronisz tu sensu swej > wlasnej egzystencji w tymze "cielsku"? Niemniej za informacje szczerze dziekuje > . ============= Oj, jam nie z PAIZ-U, ktory zreszta uwazam za instytucje marnotrawna i niepotrzebna. Jam z nauki, a od lat zajmuje sie koproracjami ponadnarodowymi i zwiazanymi z nimi inwestycjami zagranicznymi.Co do Twoich uwag: 1. Liczenie inwestycji zagraniczncy na lba to bezsens. Sensowne jest liczenie ich na jednostke PKB, tzn. ile USD inwestycji zagranicznych przypada na 1 zlotowke wytworzonego produktu krajowego brutto. A w tym rankingu wypadamy calkiem niezle 2. Zeby Ci poprawic humor - w tym samym okresie do Rosji naplynelo okolo 30 mld USD przy nieporownywalnie wiekszej gospodarce i nieporownywalnie wiekszych potzrebach. 3.Nadal uwazama, ze 62 mld USD w ciagu 12 lat to calkiem niezly wynik w warunkach niemal globalnej walki o przyciagniecie zagranicznego kapitalu oraz niestabilnego polskiego prawa, systemu podatkowego i zbyt silnej pozycji zwiazkow zawodowych. To tyle. Dalszego ciagu dyskusji nie przewiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Z Bialorusi... Dziekujcie!!! IP: *.dsl.austtx.swbell.net 15.04.03, 20:58 Podziekujcie wszytkim, ktorzy o to walczyli! Teraz sa zwyklymi ludzmi, moze nawet bez pracy, ale to oni dali Wam te szanse. To bylo zaledwie 20 lat temu. Ktos chce sprawdzic jak sie wtedy zylo? Zapraszam na Bialorus. Tu ciagle jest rok 1979 a swiat jest tak daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: W-WaToronto Unionista-toksyczny balwan IP: 66.193.24.* 15.04.03, 21:45 """Na www.kapitalizm.republika.pl przeczytacie, co o UE mysli znany dysydent Wladimir Bukowski"" -Tak psychopatycznych klamstw ubranych w pseudo-logiczne przemyslenia malego stasia w szopie w Nowosybirsku dawno nie czytalem. Unionista bezmyslny frajerze, szkoda ze masz jeden glos w referendum, nie nalezy ci sie zaden. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Unionista Re: Unionista-toksyczny balwan IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 22:19 Czy ktos wie, co to za kretyn, ten gosc z Toronto? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polish_joke Re: Czy kto wie, kto to ten oblakany z Piotrkowa? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 00:14 I jeszcze jedno: mam taka pozycje, ze pracuje dla Przeczytaj komentowany artykuł » Autor: gabrielacasey@NOSPAM.gazeta.pl Data: 02-04-2003 04:11 + odpowiedz na list + odpowiedz cytując ------------------------------------------------------------------------------- - PRZYJEMNOSCI. Wtedy, gdy chce i mam humor. Slyszales w tym US o czyms takim, jak CASH, nie zas DEBT, w banku? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Wlasnie, patrzecie jak mi tego CASHU zazdrosci !!! 16.04.03, 00:20 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polish_joke Re: Wlasnie, patrzecie jak mi tego CASHU zazdrosc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 00:24 Wlasnie tlumacze Twa wypowiedz i publikuje na forum BBC. Jako klasyczny przyklad opinii polskiego tluka o potrzebie brytyjskiegi wsparcia w wojnie za i o petrodolara. Wysylam tez ten tekst na forum 10 Downing Street, Misiu. Oraz do Independent. Jesli po podobnych "kwiatkach" jakies polskie "murzyny" w UK zostana to bardzo sie zdziwie. Poki co FAKTY swiadcza, ze to spanikowani Amerykanie strzelaja i do Brytow i do swoich; Brytom takie pomylki sie nie zdarzaja. I ze Pentagon wlazi do dupy nawet emerytom SAS, by tych ich American boys walki miejskiej na chybcika poduczyli. 2 tygodnie wojny, kolosalna przewaga techniczna i ZADNE miasto ni miasteczko NIE ZDOBYTE!!! Ty kpisz, czy o droge pytasz? To strategiczna i taktyczna KOMPROMITACJA. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee Re: Wlasnie, patrzecie jak mi tego CASHU zazdrosc IP: *.proxy.aol.com 16.04.03, 00:31 Gość portalu: polish_joke napisał(a): > Wlasnie tlumacze Twa wypowiedz i publikuje na forum BBC. Jako > klasyczny > przyklad opinii polskiego tluka o potrzebie brytyjskiegi > wsparcia w wojnie za i > o petrodolara. > Wysylam tez ten tekst na forum 10 Downing Street, Misiu. > Oraz do Independent. > Jesli po podobnych "kwiatkach" jakies polskie "murzyny" w > UK zostana to bardzo > sie zdziwie. Poki co FAKTY swiadcza, ze to spanikowani > Amerykanie strzelaja i > do Brytow i do swoich; Brytom takie pomylki sie nie > zdarzaja. I ze Pentagon > wlazi do dupy nawet emerytom SAS, by tych ich American > boys walki miejskiej na > chybcika poduczyli. 2 tygodnie wojny, kolosalna przewaga > techniczna i ZADNE > miasto ni miasteczko NIE ZDOBYTE!!! Ty kpisz, czy o droge > pytasz? To > strategiczna i taktyczna KOMPROMITACJA. > -jaka jedrnosc umyslu polaczona z blyskem w oku...i jaka szybkosc reakcji...szkoda ,ze tak szybko bbc nie powiadomnilo opinni swiatowej o zbrodni w katyniu... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Bo wtedy nie bylo TV i media nie robily show z wojny 16.04.03, 00:37 Moja wypowiedz wyrwana z konyekstu: to bylo na ZAPRZECZENIE amerykanskich "samobojow" i TEKST OBRAZLIWY DLA BRYTYJCZYKOW. Ty tez dajasz sobia manipulowac? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee Re: Bo wtedy nie bylo TV i media nie robily show IP: *.proxy.aol.com 16.04.03, 00:39 gabrielacasey napisała: > Moja wypowiedz wyrwana z konyekstu: to bylo na ZAPRZECZENIE > amerykanskich "samobojow" i TEKST OBRAZLIWY DLA BRYTYJCZYKOW. Ty > tez dajasz sobia manipulowac? ja nie wiem ...bez obrazy o czy ty belkoczesz... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey To nie wiesz,o czym PISALES? Na psychotropach jestes? 16.04.03, 00:42 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polish Re: Bo wtedy nie bylo TV i media nie robily show IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 00:40 • Mam doktorat Harvardu. Podaj adres - przesle kopie Przeczytaj komentowany artykuł » gabrielacasey 01-04-2003 23:54 odpowiedz na list odpowiedz cytując Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee Re: Bo wtedy nie bylo TV i media nie robily show IP: *.proxy.aol.com 16.04.03, 00:43 Gość portalu: polish napisał(a): > • Mam doktorat Harvardu. Podaj adres - przesle kopie > > Przeczytaj komentowany artykuł » > gabrielacasey 01-04-2003 23:54 odpowiedz na list odpowiedz > cytując > - a ja nie lubie cooleros... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: polish Re: Bo wtedy nie bylo TV i media nie robily show IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 00:40 • Mam doktorat Harvardu. Podaj adres - przesle kopie Przeczytaj komentowany artykuł » gabrielacasey 01-04-2003 23:54 odpowiedz na list odpowiedz cytując Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey To juz nie tylko CASHU ale i wyksztalcenia zazdrosci? 16.04.03, 00:43 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Chory na umysle: z zawisci "teczke" na mnie zalozyl. 16.04.03, 00:46 I mysli, ze cos zyska. Ale nie ze mna te numery, holoto! Ja szantazystom po prostu daje w morde. A z gnidami nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wojtek Re: Dziekujcie!!! IP: *.dsl.mtry01.pacbell.net 15.04.03, 21:51 Gość portalu: Z Bialorusi... napisał(a): > Podziekujcie wszytkim, ktorzy o to walczyli! Teraz sa zwyklymi > ludzmi, moze nawet bez pracy, ale to oni dali Wam te szanse. > To bylo zaledwie 20 lat temu. Ktos chce sprawdzic jak sie wtedy > zylo? Zapraszam na Bialorus. Tu ciagle jest rok 1979 a swiat > jest tak daleko... Bardzo bym cie prosil o szersze przedstawienie obecnego poziomu zycia i "demokracji" w jakiej zyje dzisiaj przecietny Bialorusin.Juz dawno temu czytalem o beznadziejnej i szarej, bez jakichkolwiek perspektyw sytuacji w tym kraju.Moze to ostudzilo by troche mlodych prolewackich Polakow, ktorzy byc moze nie pamietaja niedawnego PRL-lu,kraju szczesliwej klasy robotniczo chlopskiej,oraz "inteligencji pracujacej" Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Przedstaw dla Amerykanow. Co ich czeka przy Bushu. 16.04.03, 00:11 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obcy Re: Dziekujcie!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 04:49 Dobrywieczor drogi przyjacielu. Gość portalu: Z Bialorusi... napisał(a): > Podziekujcie wszytkim, ktorzy o to walczyli! Teraz sa zwyklymi > ludzmi, moze nawet bez pracy, ale to oni dali Wam te szanse. > To bylo zaledwie 20 lat temu. Ktos chce sprawdzic jak sie wtedy > zylo? Zapraszam na Bialorus. Tu ciagle jest rok 1979 a swiat > jest tak daleko... ---ciekawie to wyglada z Twojej perspektywy. Lachy juz zapomnialy i biadola teraz na wszystkie mozliwe inne powody. Tajemnica poliszynela jest, ze ci co walczyli, jak powiadasz, to juz od bardzo dawna nie maja nic do powiedzenia. Gdybujac, to tak sobie mysle, ze gdyby walczyli i wywalczyli tak jak w latach 1914 - 1920 to by i szanowali. Jak nic mielibysmy nowe pokolenie kolumbow, nowych slawkow i nowych slawojow. Ale poniewaz wykorzystali tylko i tak nieuchronny upadek zbankrutowanego systemu i nie rozliczyli sie sami ze soba to i sami z siebie szmatlawcow robia ku uciesze wszystkich nieprzyjaciol starych i nowych. Badz dobrej mysli, prosze. Bialorus to przepiekna kraina o bardzo orginalnych i bardzo pokojowych tradycjach wspolistnienia roznych kultur i wyznan. Wasza historia to ogromny kapital. Jedyne czego wam brakuje to pewnosci siebie i sojusznikow. Lukaszenko wieczny nie jest. Macie wybor Litwa z Polska albo rosja. Cokolwiek nie wybierzecie to tylko od Was zalezy ile bialoruskiego bedzie w bialorusinach. Geograficznie jestescie teraz calkiem niezle otoczeni - korzystajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey I to WSZYSTKO co mozesz zrobic dla Bialorusi? 16.04.03, 05:10 Ja chociaz pomagam tym (przypadek, miedzynarodowy kongres wlascicieli nieruchomosci byl w mojej "wsi"), ktorzy tu do nas dotarli, by sie czegos douczyc, jakies informacje zdobyc. Nb. Polakow jednak na tym kongresie nie bylo, choc Bialorys jechal trzy dni autobusem i to z przesiadkami. Nie wiem, o ktorym okresie w historii Bialorusi myslisz? Tym "Hromady"? Nb. czy znasz prace Obrebskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jędrek dziękujemy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.03, 19:15 Gość portalu: Z Bialorusi... napisał(a): > Podziekujcie wszytkim, ktorzy o to walczyli! Teraz sa zwyklymi > ludzmi, moze nawet bez pracy, ale to oni dali Wam te szanse. > To bylo zaledwie 20 lat temu. Ktos chce sprawdzic jak sie wtedy > zylo? Zapraszam na Bialorus. Tu ciagle jest rok 1979 a swiat > jest tak daleko... Drogi kolego z Białorusi ! święte słowa , ci którzy tak psioczą na to co w Polsce osiągnęliśmy niech się przejadą do was , do Łukaszenki . Osiągnięcia Polski tak naprawdę doceniają ludzie tam u was .. porównując je ze swoją sytuacją. twój post zacytuję w swojej pracy dyplomowej nt. eurosceptyków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Niunia Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: 195.117.129.* 15.04.03, 21:37 Człowiek to wielce zasłużony. Ale wcale to nie oznacza, że od czasu do czasu nie powie czegoś niemądrego i mijającego sie z faktami. Cytat z tegoż artykułu: "W jaki sposób Związek Radziecki został stworzony? Przez naciski, przez szantaże, przez siłę, a czasem nawet przez okupację. Oczywiście Unia Europejska jak dotychczas nie posunęła się do militarnej okupacji, natomiast wszystkie inne stosowane u zarania Związku Sowieckiego metody już były stosowane. Wywierano ekonomiczne naciski na kraje, które nie chciały przystąpić do Unii Europejskiej". To zdanie dyskwalifikuje jakąkolwiek merytoryczną dyskusję. U zarania ZSSR wysłano na tamten świat kilka, kilkanaście mln ludzi.(nikt tego dokładnie nie wie). Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Dzieki, Niuniu. Bo mnie sie nawet tego nie chcialo: 16.04.03, 00:18 jak wspomnialam, Bukowski wyglosil (moze pod "Polaczok- duraczok"?) klasyczny PUSTY TEKST, bazujacy na durnych grach skojarzen i odwolujacy sie wylacznie do EMOCJI. I jak cos takiego komentowac? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cynik idzie knur do punktu skupu IP: *.kabel.telenet.be 15.04.03, 22:07 Gość portalu: unionista napisał(a): > Na www.kapitalizm.republika.pl przeczytacie, co o UE mysli znany > dysydent Wladimir Bukowski zgadzam sie calkowicie z jego percepcja uni. niestety ciemne narody wschodu ciagle widza unie tak jak przybysz ze zgrzebnego socjalizmu ala gomulka ogladal bogate wystawy sklepowe za zelazna kurtuna. nic to ze unia z atrakcyjnej blondynki cudu gospodarczego stala sie stara sklerotyczna matrona rozsypujacego sie panstwa opiekunczego. z kolei panstwa europy wschodniej, w szczegolnosci polska, sa bardzo niepewne swoich mozliwosci, w kontekscie czego akces do unii, razem z innymi, wyglada w miare bezpiecznie - specjalnie gdy jedyna alternatywa jest oszolomstwo w stylu leppera czy rydzyka. tak wiec lud pojdzie do referednum i powie tak, mimo ze to co istotne juz ma na mocy traktatu stowarzyszeniowego a forsy NETTO i tak nie dostanie. mam nadzieje ze ten cyrk z rozszerzeniem przyspieszy moment kiedy unia runie pod wlasnym ciezarem, tak jak kiedys runal zwiazek radziecki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 777 Re: idzie knur do punktu skupu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 22:17 Cynik, Czas przenosin do US sie zbliza, kiedy u ciebie nastapi? Chociaz ten twoj cynizm nie jest taki glupi, to kiedy opuscisz to wredne Panstwo ktore belgia sie nazywa? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: MOSIEK Re: idzie knur do punktu skupu IP: *.net 15.04.03, 22:34 Pisz na temat: "Do UE wejdziemy 1 maja 2004 r., a skutki podpisu z 16 kwietnia - na dobre i na złe - odczuwać będą pokolenia Polaków." Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey To CO TY robisz w UNIJNEJ BELGII? Zwiewaj od tej 16.04.03, 00:22 zarazy. Oby szybko. Prosto do Lukaszenki. Albo chocby pod skrzydelka Jedrusia Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee Re: BIDULA STAWIA WARUNKI... IP: *.proxy.aol.com 15.04.03, 22:18 ...wycyckana przez komunizm po piedziesieciu latach...zaczyna stawiac warunki...i targuje sie niesamowicie bo zna swa cene....konie i nie tylko konie pekaja ze smiechu w unii...,ze wpadnie tu niedlugo bidula wydojona do cna ...ale dumna... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obcy muuuuuuuuuuuuu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 00:48 Gość portalu: mee napisał(a): > ...wycyckana przez komunizm po piedziesieciu latach...zaczyna > stawiac warunki...i targuje sie niesamowicie bo zna swa > cene....konie i nie tylko konie pekaja ze smiechu w unii...,ze > wpadnie tu niedlugo bidula wydojona do cna ...ale dumna... ---peka i peka i nie moze peknac. A niech pier... i sie rozpeknie. Malo, ze bedzie stawiac warunki to jeszcze nie jednemu degeneratowi europejskieemu po jajach przywali. Co za hipokryci. Dla jednych nasza wspolna europa a dla innych "wielmozni panstwo". Wy sie doigracie. Jeszcze beda konie hunnow po wersalach sraly. Nikt tyle uprzejmosci europie nie zrobil, nikt tyle jej kosztow wlasnych na siebie nie wzial, nikt ich nigdy z takim szacunkiem nie traktowal jak to poniewierana, wystepujace W ICH interesie, chociazby nawet teraz, i wbrew ich samobojczym pacyfistycznym zwyrodnieniem sterowanym z moskwy (jak wszystkie pokojowe ruchy) co to poniewierane usa. Zaczynamy spluwac na ta europe a oni nawet teraz mysla, ze to deszcz pada. Holota popier... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee Re: muuuuuuuuuuuuu IP: *.proxy.aol.com 16.04.03, 00:59 Gość portalu: obcy napisał(a): > Gość portalu: mee napisał(a): > > ...wycyckana przez komunizm po piedziesieciu latach...zaczyna > > stawiac warunki...i targuje sie niesamowicie bo zna swa > > cene....konie i nie tylko konie pekaja ze smiechu w unii...,ze > > wpadnie tu niedlugo bidula wydojona do cna ...ale dumna... > > ---peka i peka i nie moze peknac. A niech pier... i sie rozpeknie. > Malo, ze bedzie stawiac warunki to jeszcze nie jednemu degeneratowi > europejskieemu po jajach przywali. > Co za hipokryci. Dla jednych nasza wspolna europa a dla innych > "wielmozni panstwo". > Wy sie doigracie. Jeszcze beda konie hunnow po wersalach sraly. > Nikt tyle uprzejmosci europie nie zrobil, nikt tyle jej kosztow > wlasnych na siebie nie wzial, nikt ich nigdy z takim szacunkiem > nie traktowal jak to poniewierana, wystepujace W ICH interesie, > chociazby nawet teraz, i wbrew ich samobojczym pacyfistycznym > zwyrodnieniem sterowanym z moskwy (jak wszystkie pokojowe ruchy) > co to poniewierane usa. > Zaczynamy spluwac na ta europe a oni nawet teraz mysla, ze to deszcz pada. > Holota popier... -czy ty wiesz co to znaczy przenosnia...ty tu rozpisales wlasne widzimisie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obcy miauuuuu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 01:30 Nie wiem co to jest przenosnia. Musze? Mam dosc biadolenia nad polskim losem, bo jest to wspanialy kraj. Kraj ten dla takich gruzinow i kurdow jest wzorem cnot wszelakich. Wrecz niedoscignionym. Za zarty na temat tego kraju nie polacy, ale wlasnie oni moga w leb przywalic. Jak czytam z jakim "zapalem" niektorzy "polacy/ki" bronia brytyjskiego lub francuskiego honoru, ktorego nawet ze swieca nie sposob znalezc i jednoczesnie pluja na kraj, ktory ich tej mowy nauczyl i w ktorego historii sporo tego honoru bylo to na przenosniach sie nie znam, (mozesz to nazwac samoograniczeniem umyslowym). Jak czytam roznerwicowany proletariat, to mi go zal. Jak czytam pierdoly, ze friendly fire to tylko amerykanska specjalnosc, [podczas, gdy juz wiadomo, ze brytyjczycy wyslali samolot z niesprawnym "swoj-obcy", ze brytyjczycy w pierwszym strzale wojnyutlukli wlasnego challangera itd. to nie mam watpliwosci, ze europa jest zgnilym, zakompleksionym gniazdem wesz i solidny wyprysk azotoxem jej sie nalezy. Kto ma to zrobic? Amerykanie? Sami europejczycy, naprzyklad polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Zaczynasz miec rozdwojenie jazni.I nie widzisz, ze 16.04.03, 02:27 jestes nawet bardziej pro-amerykanski, nizli kto inny pro-brytyjski czy pro- francuski. A propos: friendly fire - wiadomo, ze media narodowe lza tu jak najete i zawsze winny "kolega" - czy nie rozsadniej byloby rozne media porownac, i dojsc do prawdy, lezacej zapewne posrodku? A jesli chodzi o Polakow: probowalam, prawie 10 lat w kraju, po 90 (nie tak jak ty, tylka nie ruszajac z US), po dobroci, grzecznie, z glaskaniem z wlosem i pod wlos. I co ? I mi sie odechcialo, gdy ten "wspanialy narod" po raz kolejny "zaglosowal przeciw" i zachwycil sie, ze komuna wraca. Gdy pojawily sie Leppery i Radio Maryja itd. itp. Teraz probuje innej socjotechniki, ze - bo narodzik przekorny - jak sie obraza, to pokaza. I znow zapewne nic. I przykro mi bardzo, ale wyglada mi na to, ze Polacy - mimo wielu talentow i mozliwosci - sa self-fuckers.A wiec - krzyzyk na droge. Ja mam sie niezle, rodzinie w kraju pomoge, cala reszta moze sobie nawet zdechnac z glodu. Nie moj interes i nie moje zmartwienie. A moze i moja korzysc: Polak "na czarno" bedzie jeszcze tanszy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obcy Media IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 04:10 Media sa po to, zeby zarabiac pieniadze i zawsze podaja to co ludzie chca czytac i z czym sie chca zgodzic i miec na co powolac w bulwarowych dyskusjach. W tej hameryce to z mediow sie nie korzysta, bo to dezinformacja. Prosze odemnie linkow nie wymagac. Jak z tymi obrazkami pomordowanych dzieci, ktorych rodzice nie maj dosc serca, zeby przed wojna uchronic, wrecz specjalnie jezdza z nimi samochodami za czolgami - to sa rodzice? Jaki uczciwy i po ludzku!!!!!!!!!!!! wychowany czlowiek by pozwolil, by caly swiat ogladal jego dziecko porozrywane na kawalki. W hameryce ofiary nawet w mediach sa pokazywane z okresu, w ktorym wiodly szczesliwe i normalne zycie przed tragedia, z usmiechem i ludzkim wyrazem twarzy, bo kazdy normalny czlowiek takim ich chce pamietac jakim ich kochal. Jestem i bede proamerykanski dopuki bedzie usa obrzucana blotem, inwektywami. Kazdy nieuczciwie traktowany czlowiek moze sie po mnie tego spodziewac. Jak ameryka sie wkoncu wk... i bedzie szkodzila europejskim interesom to bede tak proeuropejski, ze niejednego zadziwie. Jestem w stanie byc nawet bardzo prorosyjski, jesli mi rosja da ku temu powod. Moge tez byc prochinski i proarabski a nawet prozydowski, bo u mnie to zalezy od poczucia rownowagi. MOJEGO WLASNEGO POCZUCIA. gabrielacasey napisała: > jestes nawet bardziej pro-amerykanski, nizli kto inny pro-brytyjski czy pro- > francuski. A propos: friendly fire - wiadomo, ze media narodowe lza tu jak > najete i zawsze winny "kolega" - czy nie rozsadniej byloby rozne media > porownac, i dojsc do prawdy, lezacej zapewne posrodku? > A jesli chodzi o Polakow: probowalam, prawie 10 lat w kraju, po 90 (nie tak jak > ty, tylka nie ruszajac z US), po dobroci, grzecznie, z glaskaniem z wlosem i > pod wlos. I co ? I mi sie odechcialo, gdy ten "wspanialy narod" po raz > kolejny "zaglosowal przeciw" i zachwycil sie, ze komuna wraca. Gdy pojawily sie > > Leppery i Radio Maryja itd. itp. > Teraz probuje innej socjotechniki, ze - bo narodzik przekorny - jak sie obraza, > > to pokaza. I znow zapewne nic. I przykro mi bardzo, ale wyglada mi na to, ze > Polacy - mimo wielu talentow i mozliwosci - sa self-fuckers.A wiec - krzyzyk na > > droge. Ja mam sie niezle, rodzinie w kraju pomoge, cala reszta moze sobie nawet > > zdechnac z glodu. Nie moj interes i nie moje zmartwienie. A moze i moja > korzysc: Polak "na czarno" bedzie jeszcze tanszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Wiesz co, Obcy, to bardzo ciekawe - stosunek do 16.04.03, 05:30 smierci. Nie mowie tu o Arabach - juz kiedys pisalam, ze to inna kultura, ze "insz Allah". Mowie o roznicy pomiedzy Anglosasami: Brytami, ktorzy widza smierc w jej brutalnosci - plamach opadowych i "zapachu smieci". I Amerykanami, ktorzy i smierci, i zmarlym robia piekny make-up: to naprawde ciekawe i nie ma tu zadnej zlosliwosci z mojej strony, to jest roznica kulturowa, bardzo powazna w tym zakresie. Stad moze i tak diametralnie rozny obraz wojny w mediach (masz racje, sa pod publiczke; ale nie masz racji, ze sie w nie w US nie wierzy - cala moja wojna na necie byla z powodu "glubokowierujaszczich" Hamerykanow). Podoba mi sie Twoja obrona kopanego - to szlachetne. Nb. jeden powod do brony Rosji moge ci podac (a wlasciwie pare): Tolstoj, Bulhakow, Pasternak, Alkmenisci i balet. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey PS: wspominalam tu o medialnej zbiorce na Alego. 16.04.03, 05:37 Wybacz, ale rodzice tego chlopca zgineli w tym samym bombardowaniu ubogiej dzielnicy Bagdadu, w ktorej chlopczyk stracil obie raczki (jak przezyje, to ma zapewnione najlepsze elektroniczne i cialo-podobne protezy do konca zycia - juz jest na jego koncie 300.000 funtow, to pol miliona dolarow !). Nie jezdzili oni samochodem za czolgami. I nie demonstrowali swiatu kikucikow swego synka. Zapewne byli zbyt biedni, by z Bagdadu na wies uciec i tam jeszcze wybudowac sobie porzadny schron na podworku, jak pewna zamozna rodzina, prezentowana dzis w BBC. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obcy wspominalam tu o medialnej zbiorce na Alego IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 19:28 gabrielacasey napisała: > Wybacz, ale rodzice tego chlopca zgineli w tym samym bombardowaniu ubogiej > dzielnicy Bagdadu, w ktorej chlopczyk stracil obie raczki (jak przezyje, to ma > zapewnione najlepsze elektroniczne i cialo-podobne protezy do konca zycia - juz ---to sie nazywa odrobinka szczescia w wielkim nieszczesciu. A pieniadze? Znow naplyna od tych co sami ich za wiele nie maja. A co z pieniedzmi na na ta cala milczaca, pozbawiona tej odrobiny szczescia reszta kalek? Mniei ich boli? Gorzej lecza wyzuty sumienia? Spytaj kogos z Agory. Moge tak pisac bo w procentach moich dochodow to niewielu mi dorowna. > jest na jego koncie 300.000 funtow, to pol miliona dolarow !). Nie jezdzili oni > samochodem za czolgami. I nie demonstrowali swiatu kikucikow swego synka. > Zapewne byli zbyt biedni, by z Bagdadu na wies uciec i tam jeszcze wybudowac > sobie porzadny schron na podworku, jak pewna zamozna rodzina, prezentowana dzi > w BBC. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: y.. ...a "Stolicznaja" to co?? ..... :-))))))) IP: *.utc.com 16.04.03, 15:23 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obcy Ciekawosc to pierwszy stopien do ... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 20:04 Dziendobry Pani Gabrielo. gabrielacasey napisała: > smierci. Nie mowie tu o Arabach - juz kiedys pisalam, ze to inna kultura, > ze "insz Allah". Mowie o roznicy pomiedzy Anglosasami: Brytami, ktorzy widza > smierc w jej brutalnosci - plamach opadowych i "zapachu smieci". I Amerykanami, ---zly adres, ja nie dziele ludzi na brytow, frankow, slowian i zydow. Ludzie to jednostki. Cywilizacja to cywilizacja. Narodowosc to narodowosc. Rozumiem, ze ludziom eksponujacym swoje wyksztalcenie zrobilbym przykrosc tlumaczac jak dziecku na czym polegaja roznice - unikam robienia ludziom przykrosci. > ktorzy i smierci, i zmarlym robia piekny make-up: to naprawde ciekawe i nie ma > tu zadnej zlosliwosci z mojej strony, to jest roznica kulturowa, bardzo powazna ---nie kulturowa, tylko cywilizacyjna, no tak to sie nazywa. Korzysta pani z wolnosci i nie szanuje jej Pani. Przyklady. 1."nienasycony dupy" co juz moze tylko popatrzyc moze na internecie rok sie "rozrywkowac" i zaden numerek choc podobny to mu sie nie powtorzy - WOLNOSC. 2. Nienasycony krwi - voila la dzazira - jak policzyc wszystkie ujecia to i milion sie uzbiera - WOLNOSC. 3. Pacyfista - voila od ulianowa do chamskiego - WOLNOSC. Wlasny rozum to skarb, jak go brak to trzeba urzywac cudzych i czy to einstain, czy wawrzyniec arabski tez trzeba cos miec w glowie, zeby je urzyc z pozytkiem i z tej wolnosci skorzystac. Moi bronia cywilizacji jak potrafia. W mojej cywilizacji zawsze byly wojny, zawsze byly tragedie i bylo bohaterstwo i sa pewne idealy za ktore sie ginie. Jednym z nich jest szacunek do czlowieka, jego ciala i jego smierci. Hanba nam wszystkim, ze nie zapobieglismy ogromu nieszczesc poprzez obojetnosc i zaniechanie jak chociazby - Kambodze, nie bylo korespondentow, nie bylo zbiorek pieniedzy, nie bylo nawet jednej demonstracji no i konia z rzedem temu kto zna lub pamieta choc jedna ofiare w tym cywilizowanym swiecie. Chwala ameryce, ze jeszcze sa ludzie i korzystaja ze spolecznego wsparcia i pieniedzy podatnikow by ... sie chocby starac. Wiadomo, ze moze sie nie udac. Jak chociazby w ameryce lacinskiej, lub w wietnamie, czy somali - NO TO CO? > w tym zakresie. Stad moze i tak diametralnie rozny obraz wojny w mediach (masz > racje, sa pod publiczke; ale nie masz racji, ze sie w nie w US nie wierzy - > cala moja wojna na necie byla z powodu "glubokowierujaszczich" Hamerykanow). > Podoba mi sie Twoja obrona kopanego - to szlachetne. Nb. jeden powod do brony > Rosji moge ci podac (a wlasciwie pare): Tolstoj, Bulhakow, Pasternak, > Alkmenisci i balet. ---to sa ludzie, rosja to panstwo. Widze roznice podstawowa. Rosja to piekne panstwo i ma bardzo powazny problem, z ktorym ludzie w swojej demokratycznej wiekszosci w tym kraju musza sobie dac rade. Pani ma tez bardzo powazny problem, z ktorym musi sobie Pani dac rade. Czego serdecznie zycze. Wiem co mowie, bo znacznie lepiej Pania znam niz Pani mnie. Mnie ludzie interesuja, stad ta wiedza. Prosze sie nie interesowac kim jestem, poniewaz wystarczajaca odpowiedzia powinno byc to, ze wszyscy, ktorzy kims byli, kims sa, gdzies tam dzialali, czy zasiadali nie maja najmniejszej woli informowac o tym forum. Prosze sobie zalozyc, ze jestem zupelnie przecietnym czlowiekiem i problem z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jeszcze Polak Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: *.bc.hsia.telus.net 15.04.03, 22:46 I teraz zaczna sie prawdziwe problemy dla Polski.Staniemy sie smietnikiem zachodnioeuropejskiej nadprodukcji.Polskie zaklady do konca znikna z przemyslowej mapy Polski powszechna bieda z nedza zapanuja na dobre w kraju.Jedynym marzeniem mlodego pokolenia bedzie emigracja zarobkowa ktora osiagnie absurdalne rozmiary z czasem mlodym ludziom kraj nasz stanie sie zupelnie obojetny i to bedzie juz koniec kraju ktory kiedys byl znany w swiecie pod nazwa Polska Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obcy nakrakali az sie posrali IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 00:25 Gość portalu: jeszcze Polak napisał(a): > I teraz zaczna sie prawdziwe problemy dla Polski.Staniemy sie > smietnikiem zachodnioeuropejskiej nadprodukcji.Polskie zaklady > do konca znikna z przemyslowej mapy Polski powszechna bieda z > nedza zapanuja na dobre w kraju.Jedynym marzeniem mlodego > pokolenia bedzie emigracja zarobkowa ktora osiagnie absurdalne > rozmiary z czasem mlodym ludziom kraj nasz stanie sie zupelnie > obojetny i to bedzie juz koniec kraju ktory kiedys byl znany w > swiecie pod nazwa Polska ---jak by wrony tyle krakaly na swoje gniazdo, to kto by im jaja wysiadywal. Jewropa gnije, nikt juz sie nie chce bawic jej zabawkami. Glupiego peceta nie umieja zrobic i sprzedac. Ludzie musza do hamaryki wyjezdzac, zeby sie czymkolwiek tworczym zajac. Barany glupie macie wejsc do SIEBIE, czyli do europy i ustawic sprawy tak, zeby byly europejskie. Macie mnostwo sojusznikow do tego. Jestescie liczni silni i jak nie pieprzycie marudnych glupot i wierzycie troche w siebie, bo warto to bardzo wiele mozecie. Wszystko jedno jak i czyim kosztem, byle z tej europy tyle gnoju nie odpadalo, bo tu za atlantykiem smierdzi juz. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Zwracam honor: zauwazyles, i to madrze, ze mowa o EU 16.04.03, 00:34 Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Ale kraczesz. Jeszcze wykraczesz...DRUGA IRLANDIE 16.04.03, 00:32 Czego Polsce i Polakom szczerze zycze: jeden z najwyzszych dochodow na lebka w Unii. I w kieszeni obywatela. Super nowoczesna i "ekologiczna" struktura gospodarki. Bardzo silne poczucie tozsamosci narodowej i popularnosc kultury w swiecie. Praktycznie nieograniczone inwestycje amerykanskie w hardware i software (nie zas w ...offsetowe chlewnie). Place wyzsze niz w UK, bo stopa bezrobocia...UJEMNA. Jezyk urzedowy: na pierwszym miejscu Gaelic, na drugim angielski (narod dwujezyczny-stad to sie wzielo). Unia sie im tez ani w aborcje, ani w rozwody nie wtraca - to ich wlasne decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Michal Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkow IP: *.math.iupui.edu 16.04.03, 00:55 Gość portalu: unionista napisał(a): > Na www.kapitalizm.republika.pl przeczytacie, co o UE mysli znany > dysydent Wladimir Bukowski Dysydentem byl w Zwiazku Sowieckim, ale wyraznie lubi Rosje. A poniewaz wejscie Polski i innych krajow jest niekorzystne dla Rosji, jest przeciw. Argumenty, ktore wysuwa, nie maja sensu. Najlepszym tego przykladem jest pisanie o reprymendzie ze strony Unii. Niczego takiego nie bylo, byla reprymenda ze strony Czyraka, a na przyklad Blair (Anglia przeciez tez jest w Unii!) nas bronil. A teoria o stworzeniu Unii jako wyniku tajnych porozumien miedzy Zwiazkiem Sowieckim a Europa Zachodnia, to nonsens. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee Re: PO JENDRNEJ DYSKUSJI PRZYCHODZI MADROSC... IP: *.proxy.aol.com 16.04.03, 01:22 ...i stawiam ,ze frekwencja w polsce za/przeciw unii wyniesie ok.40 proc.i z tych 40 proc.70 proc.bedzie za i to bedzie sukces...bo tak czy siak do unii wejdziemy...dobrze ,ze daja nam troche pobisac...i tak sobie mysle,ze niemcy nam zaplaca za zbombardowane tzn zniszczone miasta polskie...a brytania zacznie sie bic w piersi i przeprosi nas za wrzesien...a jezeli chodzi o zabojadow to ci nie sa do ruszenia w swej wielkosci wielkiej...takrze nawet nie ma co im przypominac... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Mee, nie a propos, ale wazne... Zainstaluj sobie 16.04.03, 02:31 slownik ortograficzny. Polski. Nie wiem, jak dlugo jestes poza krajem (ja mialam powrot czasowy w latach 90-tych i jezyk przodkow mi sie wowczas poprawil), ale juz po paru latach sama zaczynam miec problemy z polska ortografia. Niemniej, gdzie mi do ciebie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee Re: Mee, nie a propos, ale wazne... Zainstaluj so IP: *.proxy.aol.com 16.04.03, 02:50 gabrielacasey napisała: > slownik ortograficzny. Polski. Nie wiem, jak dlugo jestes poza krajem (ja > mialam powrot czasowy w latach 90-tych i jezyk przodkow mi sie wowczas > poprawil), ale juz po paru latach sama zaczynam miec problemy z polska > ortografia. Niemniej, gdzie mi do ciebie! -gratulacje...ale co ja moge urodzony poza krajem...a co dopiero moje dzieci ...i dzieci moich dzieci(wylatujac w przyszlosc za motto kwasniewski)....fakt ortografia warzna...ale nie mniej co pomysli glowa...a po za -tym internet na zachod od polski ma calkiem inna forme ortograficzno - pismienna...w sumie my tu nie o ortografii prawimy....bo blaznic sie mozna nie tylko z ortografii... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Za moje myto jeszcze mnie pobito..To bylo friendly 16.04.03, 03:03 Inna rzecz, ze tych slownikow nie jest latwo na zachodzie kupic. A chetni klienci by byli. Znow Polacy nie wykorzystali mozliwosci eksportowych. Co sie tyczy zachodnich zachowan na necie, to bredzisz. Byki ortagraficzne sa bykami. W KAZDYM jezyku. I nie najlepiej o autorze swiadcza, choc - tu masz racje - najwazniejsze nie sa i nie nalezy byc purysta jezykowym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emily Brawo Polska, vivat Unia! IP: *.nv.nv.cox.net 16.04.03, 02:24 Zupelnie nie rozumiem, po co te wszystkie wyzwiska? Na tej stronie po prostu cuchnie i najgorszy fetor idzie z Kanady, a przeciec ma to byc kraj piekny pachnacy zywica. przykro. news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/photo_gallery/2950857.stm Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Emilly:gdzie ci Kanadyjczycy - widze tylko OK Nath 16.04.03, 02:53 Bardzo tu rozsadnie na Bukowskiego zareagowala (ja mniej, bo ...ja pacana mam nieprzyjemnosc "detaliczniej" znac). A photo-gallery: jasne ze jasne, ale mnie tym caly dzien wszystkie stacje brytyjskie bombarduja. I fotkami okaleczonych dzieci - ale nie by epatowac, co insynuuje dzisiaj "obcy" (niby rozsadny gosc, ale dzisiaj ma jakies rozdwojenie - jakby to dwa rozne obce) - to pod zbiorke na pomoc, jest juz kilka milionow funtow, w tym 300.000 dla Alego, tego co stracil oboje rodzicow i obie raczki. Jesli uda sie dzieciaka z Bagdadu wywiezc, nim umrze, bo...transportu sanitarnego armia US nie dopuszcza, White House nie reaguje takze na apele. Co tam u was w US mowi sie o sporze pomiedzy Blairem i Bushem na temat Syrii? Znam tylko to, co w NY Times. I co mowi sie o "obciachu" z powodu nieodnalezienia w Iraku broni chemicznej, biologicznej i jadrowej? U nas sie mowi. I mysle, ze zaraz - tj. podczas dosc bliskich wyborow parlamentarnych (do wladz terenowych sa prawie jutro) - spoleczenstwo te naiwna wiare Blaira w "poszlaki Powella" nalezycie podsumuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mee Re: Emilly:gdzie ci Kanadyjczycy - widze tylko OK IP: *.proxy.aol.com 16.04.03, 03:10 gabrielacasey napisała: > Bardzo tu rozsadnie na Bukowskiego zareagowala (ja mniej, bo ...ja pacana mam > nieprzyjemnosc "detaliczniej" znac). > A photo-gallery: jasne ze jasne, ale mnie tym caly dzien wszystkie stacje > brytyjskie bombarduja. I fotkami okaleczonych dzieci - ale nie by epatowac, co > insynuuje dzisiaj "obcy" (niby rozsadny gosc, ale dzisiaj ma jakies > rozdwojenie - jakby to dwa rozne obce) - to pod zbiorke na pomoc, jest juz > kilka milionow funtow, w tym 300.000 dla Alego, tego co stracil oboje rodzicow > i obie raczki. Jesli uda sie dzieciaka z Bagdadu wywiezc, nim umrze, > bo...transportu sanitarnego armia US nie dopuszcza, White House nie reaguje > takze na apele. > Co tam u was w US mowi sie o sporze pomiedzy Blairem i Bushem na temat Syrii? > Znam tylko to, co w NY Times. > I co mowi sie o "obciachu" z powodu nieodnalezienia w Iraku broni chemicznej, > biologicznej i jadrowej? U nas sie mowi. I mysle, ze zaraz - tj. podczas dosc > bliskich wyborow parlamentarnych (do wladz terenowych sa prawie jutro) - > spoleczenstwo te naiwna wiare Blaira w "poszlaki Powella" nalezycie podsumuje. =prawda cie przerasta...i nie mozesz sobie poradzic i buntuje ci sie glowa...bo gdyby rosja weszla do iraku ...to by znalazla bron chemiczna i biologiczna...i uszczelila- by rabujacych cywilow bo z nikim nie lubi sie dzielic, zainstalowala -by swa wladze....a swiat by o tym milczal...a jezeli chodzi o chlopakow gb/usa...to zrobili co mieli zrobic a teraz nadaja troche pod publike... Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Ty nie tylko walisz byki, ty BREDZISZ- jaka Rosja? 16.04.03, 03:35 I co ja, obywatelka UK, mam do Rosji? Putina nie lubie, choc go nie lekcewaze (jeszcze by nie, jeden z najzdolniejszych na Lubiance!). A Bukowskiego uwazam za nielicznego glupca wsrod rosyjskich Zydow. I malo mnie obchodzi, przy tej jego glupocie i demagogii, czy pijal wodke z Brezniewem czy z Sacharowem. Zreszta, przy twym poziomie wyksztalcenia, misiu (ktory jak sloma z butow ci wyglada), zapewne dalej nie wiesz, o czym i o kim mowie. I by ci sie ciasna glowka nie przegrzala zapewne znow bez sensu, z punktu siedzenia malego Miecia, zaatakujesz! A tak wogole, to jako obywatelka UK mam problem wyborczy - wybory do wladz lokalnych za pare dni. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey PS: ty to wydanie widzialas, ale dla innych linki 16.04.03, 03:27 1)UK-Niemcy news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2948411.stm news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/2948899.stm news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2951539.stm 2) Polityka zagraniczna UK (min.Irak) news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2947217.stm news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2945337.stm news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/2949441.stm 3) Polityka wewnetrzna UK (min. Unia i euro) news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2948847.stm news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2950947.stm news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2945741.stm news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2772791.stm news.bbc.co.uk/1/hi/business/2932107.stm news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/2928893.stm Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emily Re: PS: ty to wydanie - dzieki za linki IP: *.nv.nv.cox.net 16.04.03, 03:54 Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emily Re: Emilly:gdzie ci Kanadyjczycy - widze tylko OK IP: *.nv.nv.cox.net 16.04.03, 03:52 Kanadyjczykow to ja rozpoznaje po serwerze i tez mnie dziwi obecny ton Obcego, bo on jakos do niego nie pasuje. Podobnie ton Whiskey mnie dziwi. U nas w TV zupelnie nie pokazuje sie ofiar wojny, tylko same trumfy. Ofiary zobaczylam na BBC i w TV internationa, China). Ogolnie panuje atmosfera victorii, ale sam GB usmiecha sie jakby troche przez lzy i wyglada na zdepresowanego. Nic nie mowi sie o rozlamie ideologicznym miedzy Blairem i Bushem. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey A czy mowi sie o rozlamie Bush Junior-Bush Senior? 16.04.03, 04:01 Sporze wokol Rumsfelda, ktorego Senior nigdy nie lubil i ktoremu nigdy nie ufal? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emily Re: A czy mowi sie o rozlamie Bush Junior-Bush Se IP: *.nv.nv.cox.net 16.04.03, 05:09 gabrielacasey napisała: > Sporze wokol Rumsfelda, ktorego Senior nigdy nie lubil i ktoremu nigdy nie ufal > ? nie slyszalam, ale ostatnio bylam zajeta podatkami, wiec moze mi uszlo. mysle jednak, ze wiecej mozna sie dowiedziec z BBC oraz z TV miedzynarodowej. Najgorszy i najbardziej zaklamany jest Fox. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey I zaklamani i lgajacy wyznawcy Foxa: jak Whiskey 16.04.03, 07:35 Przytoczylam po raz kolejny cytat - tym razem ze sztuki Jeffrey'a Archera, bardzo znanego i nagradzanego brytyjskiego pisarza i czystej krwi Anglika z dziada-pradziada, po Oxfordzie, choc skandalista (ale barwna, nietuzinkowa osobowosc). Podalam jako swoj tekst, by tluka pod tytulem "Gonzo", wypuscic i wysmiac. Ode mnie pochodzil tylko ad hoc wymyslony tytul, jakos korespondujacy z trescia. Na wedke dal sie zlapac Whiskeyprint. By mnie (tj. de facto: Lorda Archera) skopac za nieumiejetnosc wladania jezykiem angielskim!!! I pochwalic sie, ze jego syn potrafi pisac lepiej. Moge sie zalozyc, ze dla tego typu CHOREJ OSDOBOWOSCI bedzie gownem nawet kawalek aktualnego Noblisty. Zaluje, ze Whiskeyprint nie odpowiedzial mi po angielsku - polowa wyksztalconych Anglikow mialaby przednia zabawe z kolejnego przykladu amerykanskiej glupoty i arogancji. A potem sie, amerykanskie tluki dziwia, ze ICH EUROPA NIE LUBI. Ma za co! Nb. tu akurat dosc latwo mozna rozpoznac gatunek literacki, ze to fiction, nie non-fiction. I ze to monolog, a wiec lub powiesc, lub dramat. Fanka Archera nie jestem, niemniej to zdecydowanie dobry pisarz. Jego wczesna powiesc, "Kain i Abel" jest dosc znana w swiecie, przelozona i na polski. Ale Archer nie jest wystarczajaco dobry dla naszego "wszystkowiedzacego" - pardon - gowna pt. Whiskeyprint - mowilam: za duzo tego taniego bourbona. Na mozg pada. I durny amerykanski hurra-patriotyzm niebezpiecznie napedza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obcy obcy to nie kanada, nie tylko kanada IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.04.03, 04:30 Hi Emily. Ja tez cie nie poznaje. Zupelnie jak by wojna nas zmienila. Skonczyly sie dobre rady. Skonczyly sie tez i dyskusje na wesolo i ... to nie moja wina. Gość portalu: Emily napisał(a): > Kanadyjczykow to ja rozpoznaje po serwerze i tez mnie dziwi obecny ton Obcego, > bo on jakos do niego nie pasuje. ---pasuje, pasuje. Cierpliwosci tylko mniej. > Podobnie ton Whiskey mnie dziwi. U nas w TV > zupelnie nie pokazuje sie ofiar wojny, tylko same triumfy. Ofiary zobaczylam na > BBC i w TV internationa, China). Ogolnie panuje atmosfera victorii, ale sam GB ---tyle razy Cie prosilem, nie ksztaltuj wlasnej opinii na mediach tylko na wlasnym nieglupim przeciez rozumie. Wlasnej osobowosci i wlasnej wrazliwosci na cierpienie innych ludzi. Kicia zabija, zeby miec papu. Baran "morduje" trawe, zeby zyc. Czlowiek natomiast uwaza siebie za madrzejszego i dorabia sobie do nieszczescia innych filozofie. ---Chcecie zyc w swiecie, w ktorym byle szuja moze sie obladowac dynamitem i razem z twoimi dziecmi w przedszkolu wysadzic w powietrze - wasza wola. > usmiecha sie jakby troche przez lzy i wyglada na zdepresowanego. Nic nie mowi > sie o rozlamie ideologicznym miedzy Blairem i Bushem. ---nie ma takiego rozlamu i nigdy nie bylo, bo to tylko ludzkie wyciagniecie reki do "pomylonych" ale w koncu swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Emily Re: obcy to nie kanada, nie tylko kanada IP: *.nv.nv.cox.net 16.04.03, 05:13 really. A ja myslalam ze ten obcy to Kanada. porozmawiamy o koniecznoci zabijania pozniej, teraz jestem zbyt zmeczona podatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Moze i nie ma rozlamu, ale Blair i Busha sprzeda. 16.04.03, 05:16 By cos znow dla siebie wygrac. A moze wygrac tylko w EUROPIE. Bo nie sadze, by go interesowal jakis wygodny stolek w board najlepszej amerykanskiej firmy. A tylko tyle Ameryka moglaby mu zaoferowac - ale to nie na jego ambicje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lesio europa europa IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 07:53 To rzeczywiście śmieszne, że komuniści wprowadzają nas do Europy, ale ważniejsze, że w ogóle wprowadzają, bo ta pełna hipokryzji prawica spod znaku LPR czy PIS prolongowałaby bez przerwy owo wprowadzanie, czepiając się nie tylko konstytucyjności Traktatu, ale nawet przecinków i kropek. Powodzenia Rzeczpospolito w lepszym świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jumper Re: W stolicy Grecji podpisujemy traktat członkowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.03, 08:09 ...a może ktoś wie,czy można głosować w referendum,przebywając w tym czasie poza krajem??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jumper Re: Dokąd pędzicie lemingi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.03, 12:01 na pewno nie do juesej,gdzie podobno żyją najbardziej niefrasobliwe lemingi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rozbrat W stolicy Grecji podpisujemy koniec Polski IP: 149.156.52.* 16.04.03, 09:40 Zdradzieckie knowania SLD iUW Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Rozbrat, czy to zart, czys ty zwariowal? 16.04.03, 11:07 Grozi nam dokladnie taki sam "koniec Polski", jak nastapil "koniec" Wielkiej Brytanii, Niemiec, Francji, Irlandii czy Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mariusz RZECZOWA DYSKUSJA IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.04.03, 10:36 Nie zdziwię się, jeśli frekwencja w referendum akcesyjnym wyniesie 40%. Telewizyjna akcja "informacyjna" w TV raczej przypomina czasy propagandy sukcesu. Przeciwnicy unii posługują się tylko sloganami, dlaczego podobnie robią zwolennicy? Gadanie o tym, że musimy wejść do Europy większość ludzi tylko denerwuje, bo od dawna mają atlasy i wiedzą, że Europa kończy się na Uralu. Argument o swobodnym podróżowaniu jest baz sensu, bo wszyscy od dawna jeździmy po Europie bez żadnych problemów. Polacy od dawna studiują w zachodnich uczelnich. Dlaczego nie mówi się szeroko np. o możliwościach podjęcia pracy w Unii. Polska ma ujemny wynik w wymianie handlowej z Unią. Polskie produkty są słabo rozreklamowane, nie mają marki lub są gorsze. Co Unia może od nas już dzisiaj wziąć abyśmy poprawili ten wynik? Siłę roboczą. Docelowo oczywiście ważne jest abyśmy w Polsce budowali naszą gospodarkę, ale dzisiaj musimy szybko do Polski przywieźć kapitał. dlaczego nie mówi się o tym, że Polska nie jest w stanie sprzedać swoich płodów rolnych nawet w biednej Rosji, gdzie króluje dotowana żywność z Unii. Wyrównanie szans jest nieodzowne abyśmy byli konkurencyjni. Dlaczego nie polemizuje się z opinią, że Unia to komuna sterowana centralnie. De facto w Unii pewne mechanizmy centralnego zarządzania istnieją ale mają one na celu próby osiągnięcia stabilizacji całego organizmu. Niewidzialna siła gospodarki rynkowej prowadzi do sytuacji takiej jak w czasach wielkiego wzrostu gospodarczego, czyli cyklicznego (co 5-6) kryzysu. Powiedzmy wreszcie uczciwie, że Unia nic nie chce dać nam za darmo. Chodzi o interes. Od nas zależy czy będzie to interes wspólny. Od nas zależy czy pójdziemy na to targowisko Unii Europejskiej i spróbujemy tam coś sprzedać czy będziemy kupować wszystko co nam przywiozą pod drzwi aż skończą się nam pieniądze. Zamiast rzeczowej dyskusji w TV widzimy spoty reklamowe z pięknych miast Unii, które możnaby nakręcić w wielu miejscach w Polsce. W radiu natomiast słyszymy deklaracje gwiazd filmu i estrady wątpliwego autorytetu zaczynające się od słów "jestem Europejką, chcę dla moich dzieci dostatniej przyszłości". Może dzięki rzeczowej informacji moglibyśmy przekonać niezdecydowanych do głosowania na TAK, bo tych co wierzą, że Unia doprowadzi do zabijania nienarodzonych i starców, do odebrania Polsce zachodnich ziem i pomorza - nic nie przekona.