remez2 26.02.13, 11:45 Kto tak mówi, ten grzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
humbak Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 11:50 Kto jak mówi? Że jest, czy że nie jest?:) Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 11:55 humbak napisał: > Kto jak mówi? Politycy i episkopat. > Że jest, czy że nie jest?:) To jest realizacja wolności wyboru. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 12:29 humbak napisał: > Kto jak mówi? Że jest, czy że nie jest?:) Konstytucyjnie jeszcze nie jest!95 % katolików i NIE jest? Dyskryminacja woli większości polskiego społeczeństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 11:57 Co w zaden sposob nie zmienia faktu, ze 95% jej obywateli to katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 12:57 pis_da_deby napisał: > Co w zaden sposob nie zmienia faktu, ze 95% jej obywateli to katolicy. To dane kościoła.Pewnie powyżej 50% zadeklarowanych katolików jest w Polsce. Najlepszy wynik byłby w przypadku wprowadzenia podatku kościelnego. To znaczy najbardziej wiarygodny. Ja jestem jestem w mniejszości. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 13:10 W Niemczech podatek kościelny obligatoryjnie płacą wszyscy podatnicy.Fiskus odstępuje od "tego" dopiero po przedłożeniu zaświadczenia o wystąpieniu z kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 13:19 godz-0800 napisał: > Najlepszy wynik byłby w przypadku wprowadzenia podatku kościelnego. > To znaczy najbardziej wiarygodny. Zgoda gdyby byl to dodatkowy podatek a nie planowany odpis. Inna sprawa, ze nie trzeba przynalezec do zadnego kosciola by wierzyc. Znam takich sporo. Wystapili z kosciola by nie placic podatku ale na masze chodza i modla sie jak wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 12:07 Może i nie jest. Jeszcze nie uchwalono przymusu za.....nia do kościoła w niedzielę z banknotem w kieszeni. Zastąpiono to świętopietrzem od wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 12:21 Jeszcze nie? Zmienić Konstytucję eRPe! POPiS,PSL,SP mają przecież konstytucyjną większość(82%).No i ....TK,SN! Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 12:25 Polska przez ponad 40 lat rzadzili ateisci. To byly czasy !!! Az sie niktorym lezka w oku kreci. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 12:38 A katolicy byli prześladowani!Np gen Kiszczak wyrzucił z "roboty" zomowca bo ten ochrzcił swego syna.Ale IPN już prowadzi śledztwo w sprawie TEJ zbrodni komunistycznej! Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 12:55 zoil44elwer napisał: > A katolicy byli prześladowani! Ja nie bylem bo nie ubiegalem sie o zadne stanowiska dla ktorych obowiazkowa byla przynaleznosc partyjna ale jak sie zylo pamietam dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 13:06 pis_da_deby napisał: > zoil44elwer napisał: > > > A katolicy byli prześladowani! > > Ja nie bylem bo nie ubiegalem sie o zadne stanowiska dla ktorych obowiazkowa by > la przynaleznosc partyjna ale jak sie zylo pamietam dobrze. Ja też pamiętam dobrze te czasy. Nie należałem do kościoła,ale byłem bezpartyjny. Dlatego mówienie o prześladowaniu katolików uważam za "semantyczne nadużycie". Kościół współpracował z władzą i budowane były liczne kościoły. Sekretarz POP nie chrzcił dziecka w swojej parafii,ale nieco dalej. Tak więc wielowiekowa tradycja kościoła o symbiozie z władzą była realizowana nawet w okresie PRL. Bierut bywał nawet na uroczystościach związanych z obchodem Bożego Ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 13:15 Przez 45 lat w PRLu odbudowano i wybudowano więcej kościołów niż przez poprzednie tysiąc lat! Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 13:24 godz-0800 napisał: > Dlatego mówienie o prześladowaniu katolików uważam za "semantyczne nadużycie". Napisalem, ze mnie to nie dotknelo a piszac o tym jak sie zylo nie mialem na mysli wolnosci religijnej lecz codzienna jakosc zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 14:39 A polska prawica patriotyczna nawija że "wolność" jest ważniejsza od jakości życia!Dla wolności mogą nawet umrzeć z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 14:47 zoil44elwer napisał: > A polska prawica patriotyczna nawija że "wolność" jest ważniejsza od jakości ży > cia!Dla wolności mogą nawet umrzeć z głodu. Ta stara lewica zabrala na,m i wolnosc i mozliwosc godnego zycia. Nie zapomne proszenia sie u jakiejs pindzi o paszport czy klotni w kolejkach by zrealizowac kartki na zywnosc. Tak sie zylo w PRLu jak sie nie nosilo odpowiedniej legitymacji Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 14:53 Nie zapomne proszenia sie u jakiejs pindzi o paszport Pindzia i tak o tym nie decydowała,więc dziwie się,że pindzię prosiłeś o paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 14:56 godz-0800 napisał: > Nie zapomne proszenia sie u jakiejs pindzi o paszport > > > Pindzia i tak o tym nie decydowała,więc dziwie się,że pindzię prosiłeś o paszpo > rt. > Pindzia byla naczelnikiem wydzialu i duzo od niej zalezalo Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 15:03 pis_da_deby napisał: > godz-0800 napisał: > > > Nie zapomne proszenia sie u jakiejs pindzi o paszport > > > > > > Pindzia i tak o tym nie decydowała,więc dziwie się,że pindzię prosiłeś o > paszpo > > rt. > > > Pindzia byla naczelnikiem wydzialu i duzo od niej zalezalo Myślałem,że o referentce pisałeś. No ale cóż,takie to były wtedy czasy,gdzie o wszystkim decydował Wielki Brat. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 15:11 godz-0800 napisał: > No ale cóż,takie to były wtedy czasy,.... Thanks God slusznie minione i oby nigdy nie wrocily. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 13:31 godz-0800 napisał: > Dlatego mówienie o prześladowaniu katolików uważam za "semantyczne nadużycie". > Kościół współpracował z władzą ... www.wykop.pl/ramka/915387/grupa-d-jak-walczono-z-kosciolem-w-prl/ Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 13:38 pis_da_deby napisał: > godz-0800 napisał: > > > > Dlatego mówienie o prześladowaniu katolików uważam za "semantyczne naduży > cie". > > Kościół współpracował z władzą ... > > www.wykop.pl/ramka/915387/grupa-d-jak-walczono-z-kosciolem-w-prl/ Nie musisz mi niczego wklejać. Żyłem w tych czasach. Popiełuszko,Wyszyński czy nawet paru innych nie zmienia faktu,że kościół nie był prześladowany tak jak chciałbyś mi to dowieść. Mogę ci wkleić teksty o prześladowaniu robotników,bezpartyjnych,o czerwcu 1956,marcu 68 i późniejszych represjach na ludziach żydowskiego pochodzenia,o grudniu 1970,o 1980 roku etc. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 14:18 godz-0800 napisał: > Sekretarz POP nie chrzcił dziecka w swojej parafii,ale nieco dalej. Ciekawe, ze nauke religii w szkole uznajesz za represje a nie dostrzegasz, ze robili to wlasnie by uniknac prawdziwych represji. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 14:23 pis_da_deby napisał: > godz-0800 napisał: > > > > Sekretarz POP nie chrzcił dziecka w swojej parafii,ale nieco dalej. > > Ciekawe, ze nauke religii w szkole uznajesz za represje a nie dostrzegasz, ze r > obili to wlasnie by uniknac prawdziwych represji. W chwili obecnej,nie mówimy o czasach minionego systemu. Nie miałem zamiaru wychwalać braku demokracji. Nie wiem jak wytłumaczyć,że lekcje religii z zakresu jedynie słusznej religii są formą represji wobec innych religii. To nie mój problem,bo ja uważam,że w szkole nie powinno być w ogóle lekcji religii. Jednak uważam,że jak w Orwellu i w tym przypadku są równi i równiejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 14:27 godz-0800 napisał: >ja uważam,że w szkole nie powinno być w ogóle lekcji reli > gii. Moge sie z toba zgodzic Osobiscie uwazam, ze nalezaloby uczyc religioznawstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 14:30 pis_da_deby napisał: > Osobiscie uwazam, ze nalezaloby uczyc religioznawstwa. jeśli w ogóle to właśnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
j-230 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 12:27 od 966 roku to Iran EUROPY !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 13:22 Nic mnie bardziej nie irytuje niż uproszczenia wynikające zwykle z niewiedzy połączonej ze złą wolą. Byś przeczytał(a) kilka książek. Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 Może jeszcze nie, ale ku temu zmierza 26.02.13, 13:04 Czarna sotnia rozpycha się coraz bardziej. Niestety na normalność musimy jeszcze poczekać. Oni wykorzystuję od początku swojego istnienia naturalny ludzki strach przed śmiercią. Ludzie sie boją i myślą, że może istotnie jest to życie wieczne? Ja myślę, że Palikot & Co kompromituje sprawę państwa świeckiego. Te jego zadymy pozwalają czarnym przetrwać na swoich pozycjach. Palikoty pracuję w istocie na rzecz czarnej sotni. M. Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Może jeszcze nie, ale ku temu zmierza 26.02.13, 13:21 JP-MGR filozofii katolickiej(KUL),były wydawca ultrakatolickiego OZONu nie ma świadomości swych "czynów"? Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Polska nie jest państwem wyznaniowym????????????? 26.02.13, 13:31 czyżby? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 13:37 99venus napisał: > czyżby? Przeczytaj uważnie post otwarcia, pliiiz. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 13:44 Hmmmmm,de facto nie jest. Jeżeli wziąć jednak pod uwagę elementy państwa wyznaniowego....cytuję za Wiki. - uprzywilejowanie jednej instytucji wyznaniowej w porównaniu z innymi instytucjami działającymi w państwie (m.in. poprzez finansowanie z budżetu państwa) - dostosowanie praw stanowionych przez władze państwowe do interesów instytucji wyznaniowej (m.in. poprzez podejmowanie decyzji państwowych zgodnych z doktrynami religii państwowej) - materialne uprzywilejowanie hierarchów religijnych jednej, państwowej religii w porównaniu z innymi grupami społecznymi - represyjna polityka wobec religii innych niż religia państwowa i ich wyznawców To wszystko przemawia za tym,że jest Polska jest państwem wyznaniowym. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 13:53 godz-0800 napisał: > - represyjna polityka wobec religii innych niż religia państwowa i ich wyznawców > Z czyms podobnym mamy do czynienia w Polsce ? Rozwin to moze, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 13:58 pis_da_deby napisał: > godz-0800 napisał: > > > > - represyjna polityka wobec religii innych niż religia państwowa i ich > wyznawców > > > Z czyms podobnym mamy do czynienia w Polsce ? > Rozwin to moze, prosze. Dla przykładu lekcje religii w szkole. Jakiej religii tam nauczają? Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:02 PWN represja 1. «surowy środek stosowany jako forma odwetu lub nacisku» 2. «mechanizm obronny osobowości polegający na usuwaniu ze świadomości myśli, uczuć, pragnień wywołujących lęk lub poczucie winy» Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:05 humbak napisał: > PWN > > represja > 1. «surowy środek stosowany jako forma odwetu lub nacisku» > 2. «mechanizm obronny osobowości polegający na usuwaniu ze świadomości myś > li, uczuć, pragnień wywołujących lęk lub poczucie winy» To teraz wystukaj sobie co oznacza pojęcie - represyjna polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:08 Twoim zdaniem uprzywilejowana pozycja jednej religii to represyjna wobec innych? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:10 humbak napisał: > Twoim zdaniem uprzywilejowana pozycja jednej religii to represyjna wobec innych > ? oczywiście faworyzowanie jednego z dzieci poniża pozostałe Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:13 Abstrahując od celności porównania, nie widzę w tym nic oczywistego. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:33 scoutek napisała: > humbak napisał: > > > Twoim zdaniem uprzywilejowana pozycja jednej religii to represyjna wobec > innych > > ? > > oczywiście > faworyzowanie jednego z dzieci poniża pozostałe > Zgadzamy sie wiec, ze przywileje kolejarzy czy gornikow ponizaja tokarzy i kierowcow ? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 16:31 pis_da_deby napisał: > Zgadzamy sie wiec, ze przywileje kolejarzy czy gornikow ponizaja tokarzy i kier > owcow ? a karta nauczyciela i szybka emerytura policyjna poniża bibliotekarzy i inżynierów? Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 27.02.13, 07:37 scoutek napisała: > > pis_da_deby napisał: > > Zgadzamy sie wiec, ze przywileje kolejarzy czy gornikow ponizaja tokarzy > i kier > > owcow ? > > a karta nauczyciela i szybka emerytura policyjna poniża bibliotekarzy i inżynie > rów? > Z tego co piszesz, ze przywileje jednych "ponizaja" innych wynika, ze tak Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:12 humbak napisał: > Twoim zdaniem uprzywilejowana pozycja jednej religii to represyjna wobec innych > ? Moim zdaniem,nauczanie w szkołach tylko jednej uprzywilejowanej religii jest formą represji wobec innych religii. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:15 Nie przyznanie komuś przywileju to represja? Wątpię byśmy się porozumieli. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:20 humbak napisał: > Nie przyznanie komuś przywileju to represja? Wątpię byśmy się porozumieli. pewnie, że się nie dogadasz, bo stawiasz problem na głowie to nie chodzi o to, aby jakakolwiek religia miała jakikolwiek przywilej chodzi o to, aby wszystkie religie były traktowane jednakowo inaczej ta jedna uprzywilejowana wyrasta na dominującą, a więc zmienia państwo ze świeckiego na wyznaniowe Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:24 scoutek napisała: > stawiasz problem na głowie > to nie chodzi o to, aby jakakolwiek religia miała jakikolwiek przywilej > chodzi o to, aby wszystkie religie były traktowane jednakowo > inaczej ta jedna uprzywilejowana wyrasta na dominującą, a Ja mam wrazenie, ze to wlasnie stawiasz sprawe na glowie. Nie dlatego religia staje sie dominujaca, bo jest uprzywilejowana lecz jest uprzywilejowana bo jest dominujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:30 pis_da_deby napisał: > Nie dlatego religia staje sie dominujaca, bo jest uprzywilejowana lecz jest upr > zywilejowana bo jest dominujaca. a tak powinno być? w państwie nie-wyznaniowym? Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:42 scoutek napisała: > pis_da_deby napisał: > > > Nie dlatego religia staje sie dominujaca, bo jest uprzywilejowana lecz je > st upr > > zywilejowana bo jest dominujaca. > > a tak powinno być? w państwie nie-wyznaniowym? > > Trudno byloby zatrudniac nauczyciela dla jednego muzulmanina w klasie Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:45 pis_da_deby napisał: > scoutek napisała: > > > pis_da_deby napisał: > > > > > Nie dlatego religia staje sie dominujaca, bo jest uprzywilejowana l > ecz je > > st upr > > > zywilejowana bo jest dominujaca. > > > > a tak powinno być? w państwie nie-wyznaniowym? > > > > > Trudno byloby zatrudniac nauczyciela dla jednego muzulmanina w klasie No widzisz jak sprawnie główkujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:54 godz-0800 napisał: > No widzisz jak sprawnie główkujesz. Nie jestem pewien czy nalezy pozbawiac mozliwosci nauki kilkudziesieciu uczniow by ten jeden nie poczul sie gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 15:07 pis_da_deby napisał: > godz-0800 napisał: > > > > No widzisz jak sprawnie główkujesz. > > Nie jestem pewien czy nalezy pozbawiac mozliwosci nauki kilkudziesieciu uczniow > by ten jeden nie poczul sie gorzej Jakiej nauki? lekcje religii a nie nauki. Pisałem, że lekcje religii nie powinny być przedmiotem nauczania w szkołach. Od tego są i były kiedyś salki katechetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 15:13 godz-0800 napisał: > Jakiej nauki? lekcje religii a nie nauki. > Pisałem, że lekcje religii nie powinny być przedmiotem nauczania w szkołach. > Od tego są i były kiedyś salki katechetyczne. Z tym sie juz wyzej zgodzilem ale jak dlugo jest jak jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:25 scoutek napisała: > humbak napisał: > > > Nie przyznanie komuś przywileju to represja? Wątpię byśmy się porozumieli > . > > pewnie, że się nie dogadasz, bo stawiasz problem na głowie > to nie chodzi o to, aby jakakolwiek religia miała jakikolwiek przywilej > chodzi o to, aby wszystkie religie były traktowane jednakowo > inaczej ta jedna uprzywilejowana wyrasta na dominującą, a więc zmienia państwo > ze świeckiego na wyznaniowe Dokładnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:25 humbak napisał: > Nie przyznanie komuś przywileju to represja? Wątpię byśmy się porozumieli. Ja też w to wątpię. Głównie dlatego,że zatrzymałeś się w pewnym punkcie i nic dalej nie widzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:15 humbak napisał: > Twoim zdaniem uprzywilejowana pozycja jednej religii to represyjna wobec innych? Jeżeli przyjąć, że represja to - "działanie o charakterze karnym najczęściej stosowane przez państwo (lub jakąś organizację) w stosunku do obywatela" - to nie. Natomiast w skutkach - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:10 godz-0800 napisał: > Dla przykładu lekcje religii w szkole. > Jakiej religii tam nauczają? Czy te lekcje sa obowiazkowe dla wszystkichj uczniow ? Pytam bo nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:17 pis_da_deby napisał: > godz-0800 napisał: > > > Dla przykładu lekcje religii w szkole. > > Jakiej religii tam nauczają? > > Czy te lekcje sa obowiazkowe dla wszystkichj uczniow ? > Pytam bo nie wiem. nie, ale są problemy z zapewnieniem zamiennika czyli etyki znam przypadki utrudniania życia rodzicom dzieci uczęszczających na etykę, zajęcia te organizuje się np. w soboty pomijam fakt, że na początku ustalano, że zajęcia z religii miały się odbywać na pierwszej lub ostatniej lekcji, by dzieci, które nie chcą na nie chodzić nie musiały czasu spędzać na korytarzu nic z tych ustaleń nie wyszło niby się nie zmusza, ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:44 scoutek napisała: > ustalano, że zajęcia z religii miały się odbywać n > a pierwszej lub ostatniej lekcji, by dzieci, które nie chcą na nie chodzić nie > musiały czasu spędzać na korytarzu > nic z tych ustaleń nie wyszło To tylko sprawa organizacji > niby się nie zmusza, ale.... > Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 16:27 pis_da_deby napisał: > To tylko sprawa organizacji komuś zależy by tak właśnie zorganizować życie, by utrudnić innym Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym???????? 26.02.13, 14:18 pis_da_deby napisał: > godz-0800 napisał: > > > Dla przykładu lekcje religii w szkole. > > Jakiej religii tam nauczają? > > Czy te lekcje sa obowiazkowe dla wszystkichj uczniow ? > Pytam bo nie wiem. To są kolejne kroki do brnięcia w wyjaśnianiu rzeczy już wyjaśnionych. Niby nie ma takiego obowiązku.Ale w rzeczywistości jest tak, jak w powiedzeniu "jeśli wlazłeś miedzy wrony" Przedstawiciele jednej tylko religii są głównie zapraszani do mediów,są uprzywilejowani. Projekt odpisu na FK został zrobiony głównie dla "panującej religii" odezwały się głosy protestu innych kościołów,itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
zoil44elwer Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 14:44 Tak twierdzi Episkopat i jego owieczki oraz barany. Odpowiedz Link Zgłoś
godz-0800 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 14:46 zoil44elwer napisał: > Tak twierdzi Episkopat i jego owieczki oraz barany. Bardzo dobre podsumowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 19:24 Oczywiście ,że nie jest. A że, naprzykład, większość osrodkó adopcyjnych w Polsce prowadzi KK to zupelny przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 26.02.13, 19:53 że w zdecydowanej większości miast i miasteczek oraz na wsi istnieja tylko cmentarze we wladaniu proboszczow katolickich, to tez o niczym nie swiadczy? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 27.02.13, 19:04 aniechto.only napisała: > Oczywiście ,że nie jest. A że, naprzykład, większość osrodkó adopcyjnych w Pol > sce prowadzi KK to zupelny przypadek. Wprawdzie podobne przypadki układają się w logiczny łańcuch ale to też przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 27.02.13, 20:38 Serio? Ale nie wynika to chyba z niskiego "zapotrzebowania" na takie ośrodki? Odpowiedz Link Zgłoś
neoretronick To katoland jak cholera ! 27.02.13, 20:48 Biskup pedał nietykalny, pedofil w sutannie usprawiedliwiony, złodziej z tacą rozgrzeszony. To jak taki kraj się nazywa ? Nazwa jest oczywista jak oczywista oczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: To katoland jak cholera ! 28.02.13, 12:24 Biskup pedał nietykalny, Wręcz przeciwnie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
derduch-antykatolik Re: To katoland jak cholera ! 28.02.13, 12:37 A co, powiesili któregoś? Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: To katoland jak cholera ! 28.02.13, 12:49 derduch-antykatolik napisał: > A co, powiesili któregoś? Za co? Za homoseksualizm? To już nie te czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
derduch-antykatolik Re: To katoland jak cholera ! 28.02.13, 13:49 Nie, za pedofilię. Notoryczną i wielokrotną. Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: To katoland jak cholera ! 28.02.13, 13:52 derduch-antykatolik napisał: > Nie, za pedofilię. Notoryczną i wielokrotną. Przecież nie utożsamiasz homoseksualizmu z pedofilią. Odpowiedz Link Zgłoś
derduch-antykatolik Re: To katoland jak cholera ! 28.02.13, 14:05 remez2 napisał: > derduch-antykatolik napisał: > > > Nie, za pedofilię. Notoryczną i wielokrotną. > Przecież nie utożsamiasz homoseksualizmu z pedofilią. Oczywiście że nie! Wiadomo że nie każdy ksiądz jest pedofilem, zdecydowana większość to zwykli homoseksualiści i nie ma co ich karać, wystarczy potępiać za dwulicowość i zakłamanie. W sumie ciekaw jestem ile procent księży jest hetero? 1? 2? Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: To katoland jak cholera ! 28.02.13, 13:54 derduch-antykatolik napisał: > Nie, za pedofilię. Notoryczną i wielokrotną. forum.gazeta.pl/forum/w,28,142790008,142793246,Re_Chamska_okladka_Newsweeka.html > Odpowiedz Link Zgłoś
pis_da_deby Re: To katoland jak cholera ! 28.02.13, 13:57 pis_da_deby napisał: href="forum.gazeta.pl/forum/w,28,142790008,142793246,Re_Chamska_okladka_Newsweeka.html" target="_blank" rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,28,142790008,142793246,Re_Chamska_okladka_Newsweeka.html</a> > > Dlaczego utrzymuje sie tych pedofili z panstwowych pieniedzy. Pozamykac szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 28.02.13, 12:43 Hahaha, kto mowi ten grzeszy?? Nie!!! Kto istnieje i mysli ten grzaeszy!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
remez2 Re: Polska nie jest państwem wyznaniowym. 28.02.13, 13:40 ginusia napisała: > Hahaha, kto mowi ten grzeszy?? Nie!!! Kto istnieje i mysli ten grzaeszy!!!!!!!!! Jeżeli ma grzeszne myśli na temat grzechu, to grzeszy. Ale jeżeli myśli, że całym swoim jestestwem jest przeciwko grzechowi, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś