Dodaj do ulubionych

Platforma szuka sobie miejsca

16.11.05, 07:02
Jesli panowie politycy potrzebuja specjalisty, ktory ich ma nauczyc jak
komunikowac z wyborcami i jesli ci sami panowie politycy nie sa w stanie
zorientowac sie w podzialach panujacych w Polsce, to ja w zasadzie nawet sie
ciesze, ze ci panowie nie musza podejmowac zadnych waznych decyzji.
Obserwuj wątek
    • almagus Re: Dla Wielkiego LEcha niech zdmuchnie jadu pianę 16.11.05, 07:04
      Deerektor więcej mocy, bo Rokita cię zaskoczy!

Stolik brydżowy rządowy
      i obrusik moherkowy.
      Cztery rogi, cztery nogi.
      Centralnie jedna noga.
      Dalej nogi jak stonoga.
      Kiedyś belki i szczebelki!
      Teraz przyszedł okres trwogi.
      Zamiast wiedzy same nogi!
      Moherkowy obrusik i święte obrazki.
      Radio Maryja daje wiedzy łaski.

Bogactwo nazw, ubóstwo treści.
      W nazwach PiSu się to mieści!
      PiSiaki, PiS Dorn,
      PiS da wam zawsze,
      PiS dzielnie, SamoPiS,
      PiSzczki, kiedyś PiCzki.
      Rydzom kasa! Wam kapliczki!
      Co tam trzepie pod moherkiem?
      To głupota, jak ratlerkiem!!!
      Rydzol daje więcej mocy,
      aż polucje miałam w nocy?

Przybywa elektrowni atomowych.
      Jak powidal Karel Hajek
      dom bez prądu,
      chłop bez jajek!
      U nas nawet chłop z jajami,
      nie chce figli z atomami!
      Coś tam trzepie pod moherkiem,
      to głupota jak ratlerkiem!
      Rydzol daje więcej mocy,
      aż polucje miałem w nocy!

Wszystkie media liberalne
      są dla Rydza nienormalne.
      Spojrzał groźnie spod moherka.
      Premier pozycja ratlerka.
      Tylko Trwam wam prawdę powie,
      poukłada jakoś w głowie.
      Bo kaganiec na ratlerki
      i zawijać wam w papierki
      przyjdzie, gdy was liberały,
      libertyni, agnostycy, aferały
      razem z koszerną gazetką,
      że do szamba za klozetką
      spadniecie po ich kopie,
      Ty się lepiej słuchaj chłopie!
      Ja wam wszystko poukładam,
      ludziom na pokutę zadam.
      Każdy przecież umoczony,
      kradnie, rwie do cudzej żony.
      Oczywiście to nie w Pisie,
      to w Platformie widzi mi sie.
      Musisz usiąść na Platformie,
      jeszcze jest w za dobrej formie.
      Kurski weźmie się do Tuska
      i zrobimy z niego Ruska.
      Zawsze Niemcy z Ruskim przecie
      robią nam układy krecie.
      Z wermachtem afera dęta
      dała nam dziś prezydenta,
      ale czegoś tu brakuje.
      PO nam horyzont psuje,
      z tej przyczyny i dlatego:
      w miącho, ropę, gaz, wrzucimy jego!

Coś tam trzepie pod moherkiem,
      to głupota jak ratlerkiem!
      Rydzol daje więcej mocy,
      aż polucje miałem w nocy!

Mamy różnorodny świat, ja Tobie podaję tylko lusterko w sytuacji kiedy starasz
      się zawisnąć na jednej ręce nad przepaścią, a ogon masz podkulony!
      Jeszcze pytam czy masz myśli uczesane i podaję Tobie grzebień!
      Patrzę na odruchy!
      Tak, gdzie ta inteligencja, gdzie humaniści, gdzie technologia, gdzie miejsca
      pracy, jakie finanse, jakie matoły doprowadzili do takich wierszyków?
      Kraj wieszczy, pcheł i kleszczy!

Pamiętaj urzędniku Kodeks Etyczny Wiecznego Urzędnika pt. "spieprzaj dziadu"
      już wchodzi do użytku!

Napisz o sobie na forum: jestem głupi i z PiS dzielny jestem, i szukam liryki,
      i nie pojmuję treści, a potem bluzgaj na mnie!
      • 80662270a platforma kretów w sojuszu z SLD 16.11.05, 08:05
        to wstyd panowie, kompromitacja prawicy
        • tekameka śmietnik historii - oto miejsce PO 16.11.05, 08:12
          niedługo zacznie się wędrówka ludów z PO do Samoobrony, LPR i PiS hehehe
          • atomm Re: śmietnik historii jest zarezerwowany dla PiS 16.11.05, 08:17
            Jak na razie to czlonkowie LPR i SO ciagna do PiS....
            • miss.take Re: śmietnik historii jest zarezerwowany dla PiS 16.11.05, 08:33
              atomm napisał:

> Jak na razie to czlonkowie LPR i SO ciagna do PiS....

Mam nadzieje, ze elektorat ciagnie z PiS do Samoobrony i LPR.
              To bedzie ubaw za 4 lata jak PiS wyciagnie dziadkow Leppera i Giertycha w
              kampanii wyborczej.
              • davidmors Re: Rozbiegane oczy Tuska szukają miejsca dla PO 16.11.05, 11:04
                A tu nie ma czego szukać. Miejsce Platformy jest na śmietniku historii,
                obok Unii Wolności.
                Obie formacje były nastawione antypolsko.
                • hardee Re: Rozbiegane oczy Tuska szukają miejsca dla PO 16.11.05, 11:47
                  Idź do szkoły, i dowiedz się co to znaczy "anty", bo chyba w tym problem...
                  • mcov wkrotce KaczoLeppery odnajda sie w wiezieniach 16.11.05, 14:37

• pozlotemu Smietnik historii to wlasciwe miejsce dla pieniacz 16.11.05, 21:27
                      Czy Tusk i Rokita sie "odnajda" czy nie, to ich sprawa.

PO jest juz jedna noga na smietniku historii.

Uratowac ich moze tylko sojusz z SLD - bratnia partia,
                      z ktorej wyszli. Niech sie zjednocza w PZPR -
                      Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej.
            • kronos1969 Re: śmietnik historii jest zarezerwowany dla PiS 16.11.05, 08:41
              Spokojnie Po też się zmieści miejsca jest dosyć ich miejsce zajmą Leppery i
              Giertychy oczywiście dzięki promocji PO
              • jakrzy to jest juz znany dla PiS zabieg demagogiczy... 16.11.05, 08:46
                ...odwracac kota ogonem - na piedestaly giertycha i leppera wyniosl kaczor -
                twierdzi ze szanuje ich wyborcow - zobaczymy jak to sie dla niego skonczy
                • fritz.fritz Nie, to PO odkrywa na nowo Rokite. Innymi slowy 16.11.05, 10:25
                  przybudowka "Rokita" byla tylko i wylacznie lapaniem naiwnych "wierzacych" w
                  to, ze linia Rokity jest rowniez linia PO. Jak widac, bylo to zwykle oszustwo
                  wyborcow, wyrazajace sie rowniez tym, ze ludzi Rokity, jak slusznie napisal
                  autor, wyrznieto z list wyborczych.

Mam nadzieje, ze wyborcy ci wyborcy nie nabiora sie znowu na oczywisty kamfluaz
                  PO i probe oszustwa wyborcow. PO bez "lini Rokity" to jest okolo 12% glosow.
                  I to jest wlasnie potencjal PO.

PO nie ma partnera na scenie politycznej. Wlasciwie nie powinno byc problemu ze
                  znalezieniem partnera: partnerem PO powinna zostac partia Rokity, ktora mam
                  nadzieje powstanie. A wtedy zgodnie z mottem: osobno maszerowac, wspolnie
                  zwyciezac, PO zawrze przed wyborami sojusz koalicyjny i moze zdobeda w sumie
                  moze nawet .... 50%.

Chyba ze... nowa partia odkryje, ze ma jednak blizej do PiS niz do zaklamanej
                  PO, bylej KL-D, broniajacej dalej starych, skorumpowanych do szpiku kosci
                  postkomunistycznych ukladow, oczywiscie po malych zabiegach kosmetycznych.

KL-D aferalna z szefem Tuskiem i premierem Bieleckim jedna z budowniczych razem
                  z SLD ukladu postkomunistycznego.

• dolegapit Re: Nie, to PO odkrywa na nowo Rokite. Innymi slo 16.11.05, 10:47
                    masz rację fritz - PO bez Rokity to by było jakieś 10-12 procent poparcia, albo
                    i jeszcze mniej jak SLD urośnie w siłę,
                    Płażyński już po roku wystąpił z PO twierdząc, że PO przyjmuje neoliberalne
                    szaty, a w jego zamyśle miała to być bardziej konserwtywna partia,
                    gdyby na czele PO stał Rokita i to on wyznaczał linię programową partii, a nie
                    Tusk, to myślę, że i ja zagłosowałbym za PO, podobnie w wyborach prezydenckich
                    twierdzę że Rokita miałby znacznie większe szanse na zwycięstwo z Kaczyńskim
                    niż Tusk, ja osobiście na niego bym głosował, ale nie na Tuska,
                    myślę, że PO powinno rozliczyć jak najszybciej Tuska z porażki wyborczej i
                    powyborczej, a nie tylko zmieniać po raz kolejny tylko powierzchownie szatki,
                    Rokita po wyborach parlamentarnych powiedział - przegraliśmy z PiSem bo byliśmy
                    za mało radykalni, jakoś Tusk nie wziął sobie tych słów do serca powtarzając
                    przez dwa ostatnie tygodnie kampanii prezydenckiej - "Ja nie chcę nikogo
                    skrzywdzić", to tak jakbym słyszał Kwasniewskiego, który może był i dobrym
                    prezydentem na okres w którym ważyły się losy członkostwa Polski w NATO i UE,
                    ale dzisiejsze czasy wymagają większego zaangażwania prezydenta w sprawy
                    wewnętrzne, co zresztą podkreślił Kaczyński po wygranych wyborach mówiąc, że w
                    przeciwieństwie do poprzednika będzie szeroko korzystał z prerogatyw
                    prezydenckich w sprawach wewnętrznych, jeśli ktoś mówi "Ja nie chcę nikogo
                    skrzywdzić" to znaczy, że nie tylko nie widzi, że w Polsce mamy mnóstwo
                    patologii i problemów do rozwiazania, ale jest tez nieudolny do stawienia im
                    czoła i rozwiązania ich - przecież nie da się dokonać wielkich reform bez
                    krzywdzenia nikogo, ktoś musi na nich stracić, jak różne sympatie budzi np.
                    Wałęsa, w wiekszości raczej negatywne, ale nie można powiedzieć, że to nie
                    był "człowiek czynu"
                    dobrze się więc stało że Tusk nie wygrał, jeszcze żeby tylk zrobili z nim
                    porządek w PO to byłoby dobrze dla kraju,
                    • jakrzy domorosli politolodzy hehe 16.11.05, 11:05
                      jakos PO sie nie rozpadla, i nie wierze zeby to sie stalo bo Rokita nie mial by
                      wyjscia musial by blagac Kaczynskich o przyjecie do PiSu gdyz jego frakcja nie
                      miala by co liczyc na reelekcje, w PO rokita jest w scislym zarzadzie partii
                      jest jednym z liderow, w PiSie Rokita bylby chlopcem na posylki nawet jak
                      Kaczynscy obiecaja mu zlote gory to on im i tak nie uwierzy bo bracia dali sie
                      poznac jako cyniczni gracze ktorzy za nic maja sobie slowo (vide Kurski)
                      • dolegapit Re: domorosli politolodzy hehe 16.11.05, 11:20
                        trudno żeby PO się rozpadło w mgnieniu oka, UW dogorywała z 5-6 lat, aż w końcu
                        zupełnie zniknąła ze sceny politycznej, Rokita na pewno nie bedzie błagał o
                        wejcie do PiSu, on się w przeciwieństwie do Tuska dogada z Kaczyńskimi - sam w
                        wieczorze powyborczym powiedział, że "zwycięzca rozdziela karty", jakoś się
                        dogadywał z Marcinkiewiczem poza kamerami i myśle, że tutaj obaj panowie
                        odwalali poza kamerami kawał dobrej roboty, niestety zakompleksiony Tusk nie
                        potrafił przegrać z godnościa, zauważ kolego, że wywiady z Rokitą jakkolwiek by
                        się zaczynały, zawsze kończą się prognozą że jednak ten rząd PiS-PO powstanie
                        dla dobra Polski, wypowiedzi Tuska takiego optymizmu nie mają w sobie
                        • jakrzy Re: domorosli politolodzy hehe 16.11.05, 11:31
                          no wlasnie nieboszczka UW - PO nie popelnila bledu nieboszczki UW i nie dala
                          sie wmanewrowac na partnerska odpowiedzialnosc przy niepartnerskim wplywie na
                          rzadzenie
                          • dolegapit Re: domorosli politolodzy hehe 16.11.05, 11:59
                            trzeba oddać UW że w tym niepartnerskim wpływie na rządzenie bardzo dużo
                            zrobiła dla kraju (przez 2 lata wspólnych rządów z AWS - reforma samorządowa,
                            ubezpieczeń społecznych, edukacji) i chwała jej za to, UW rozpadła się
                            bynajmniej nie z tego powodu - gwóźdź do jej trumny przybił niestety Tusk, też
                            nie potrafiąc przegrać z godnością wybory na fotel przewodniczącego UW z
                            Gieremkiem, a jak zaczęła się już chwytac postkomunistów (Demokraci) to już
                            przegrała z krestesem,
                            znow kolejny przedziwny frazes powtarzany po Tusku - nie weżmiemy
                            współodpowiedzialności za rządy PiSu, bo będziemy musieli przeprowadzić trudne
                            reformy gospodarcze za które PiS zrzuci na nas winę, bo PO ma lepszy program
                            gospodarczy od PiS (poza podatkiem liniowym), jeśli ktoś ma kompleksy i boi
                            się, że może nieosiągnąć zamierzonych rezultatów to może jednak lepiej niech
                            się nie bierze za rządzenie, jeszcze raz Rokita z wieczoru powyborczego, gdzie
                            zachował się z klasą i z godnością, chociaż dowiedział się że nie zostanie
                            premierem, Rokita powiedział, co PO obiecała swoim wyborcom (nie wspomniał o
                            podatku liniowym) i wyraził głebokie przekonanie, że jeśli będą współrządzić
                            krajem to oni te cele zrealizują!- szkoda że takiej klasy jak Rokita nie ma Tusk
                            • jakrzy Re: domorosli politolodzy hehe 16.11.05, 14:43
                              jak juz jestes takim uwaznym obserwatorem sceny politycznej to doskonale
                              pamietasz wypowiedz Rokity ktory przyznal Tuskowi racje i oddal honor w sprawie
                              przewidywan Tuska ze PiS jak bedzie dostatecznie silne bedzie probowalo
                              delikatnie mowiac wykolegowac PO, okazalo sie ze to Tusk mial racje wiec taki
                              zly polityk z niego nie jest
                        • hardee Re: domorosli politolodzy hehe 16.11.05, 11:54
                          JEżeli koalicję PiS-SO-LPR-PSL to wg. Ciebie godność to ja Ci z całego serca współczuję. Wiedziałbyś o co chodzi, gdybyś oglądał scene polityczną, a nie słuchał polityków z PiSu.
                          • dolegapit Re: domorosli politolodzy hehe 16.11.05, 12:05
                            właśnie to jest godność - umiejętność doceniania drugiej strony nawet jeśli
                            zupełnie nie podziela się jej poglądów, albo tylko w niewielkiej części, nasze
                            społeczeństwo poparło takie partie jak SO, LPR i PSL i trzeba to uszanować,
                            mówienie że SO czy LPR to oszołomy i idioci, nie rowiązuje żadnego problemu, a
                            wręcz świadczy o jakiejś indolencji umysłowej i hipokryzji osób wypowiadajacych
                            takie słowa
                            • jakrzy Re: domorosli politolodzy hehe 16.11.05, 14:40
                              "właśnie to jest godność - umiejętność doceniania drugiej strony nawet jeśli
                              zupełnie nie podziela się jej poglądów" - co defakto jest dogadywaniem sie z
                              kazdym dla objecia wladzy - ja znam inne slowo na K na okreslenie takiej
                              postawy bynajmniej to slowo nie ma nic wspolnego z godnoscia
                    • levinas Re: Nie, to PO odkrywa na nowo Rokite. Innymi slo 16.11.05, 12:15
                      Popieram. Sam tez bym zdecydowanie zaglosowal na partie Rokity. Na partie
                      konserwatywno-liberalna ale juz nie na partie liberalna. Bardziej mi tez by
                      odpowiadala taka formacja niz ludowo-konserwatywny blok Kaczynskich
          • jakrzy na smietnik PiS SO i LPR juz za 4 lata :)))) 16.11.05, 08:22
            cieszy mnie fakt ze pis zniknie bo praktyka wyborcza w Polsce pokazuje ze po
            okresie rzadzenia popada sie w niebyt polityczne wuec o opozycyjne PO jestem
            spokojny
            • dolegapit Re: na smietnik PiS SO i LPR juz za 4 lata :)))) 16.11.05, 12:11
              Churchill zapytany kiedyś jaki powien być dobry polityk odpowiedział: "Dobry
              polityk powinien potrafić przewidzieć co się stanie za tydzień, miesiąc, rok, a
              po tym czasie potrafić wytłumaczyć dlaczego tak się nie stało jak prognozował",
              z tej rady Churchilla rada dla ciebie - może "dotychczasowa praktyka wyborcza w
              Polsce pokazuje że po okresie rządzenia popada się w niebyt polityczny" ale ja
              bym był daleki od prognozowania że tak zawsze będzie czy że tak będzie nawet
              podczas tej kadencji Sejmu,
          • rerana Re: śmietnik historii - oto miejsce PO 16.11.05, 08:50
          • rerana Re: śmietnik historii - oto miejsce PO 16.11.05, 08:51
            tekameka napisał:

> niedługo zacznie się wędrówka ludów z PO do Samoobrony, LPR i PiS hehehe
            > Oni to mają w genach wędrówki i jątrzenie!!!
        • atomm Jak na razie to PiS czerpie z SLD... wstyd! 16.11.05, 08:16
          Expose premiera PiS bylo takie same jak premiera SLD...
          Nic w tym dziwnego wszak PiS to socjalisci...
          Dodajac poparcie ich przez formacje narodowe (LPR, Radio Maryja itp.)
          mozna wyciagnac wniosek ze to narodowo-socjalistyczna partia...
          Az strach sie bac co bedzie dalej...
          i oczywiscie szkoda Polski...
        • hardee Re: platforma kretów w sojuszu z SLD 16.11.05, 11:45
          Platforma to Partia centrum. Poczytaj troche więcej o niej.
        • marmaris_pl czas prania mózgów 16.11.05, 12:26
          To czas prania mózgów tym którzy mysla inaczej niz pan bulterier Komorowski
    • trojanska Punktowanie PiSu 16.11.05, 07:10
      Główne zajęcie platformersów będzie teraz polegało, tak jak to powiedział
      prezydent Gdańska Paweł Adamowicz na punktowaniu PiSu każdego dnia, każdego
      miesiąca i o każdej godzinie. I na tym to oni się naprawdę znają.
      • 9111951u Re: Punktowanie PiSu 16.11.05, 07:12
        Nowa taktyka platfusów, to ośla ławeczka dla Donalda na FK.
        • jakrzy pisu nie trzeba punktowac on sam sie punktuje... 16.11.05, 08:23
          ...wystarczy tylko relacjonowac jego poczynania
        • jola_z_dywit ŚLEPI NA FAKTY FRUSTRACI Z PO --MYŚLĄ--? 16.11.05, 10:58

"

O rozmowach PO z SLD jeszcze nic nie slyszano, ale powinowactwo i powiazanie KDL i
          UW (te partie tworza jadro PO) sa oczywiste: rozumieja sie z komunistami wrecz
          bez slow.
          Najwieksza kradziesz i korupcja zaczela sie w Polsce po przejeciu rzadu przez
          premiera Bieleckiego z KDL. Korupjca w Polsce byla jedna z najwyzszych na
          swiecie. W miedzynarodowych gazetach szacowano wysokosc lapowkie na
          wprowadzenie ustawy na okolo 30'000 $.

Szefem KDL byl niejaki Tusk. Dokladnie ten sam Tusk.
          Tusk twierdzil na zarzuty o korupcji, o ktrorej cwierkal kazdy wrobel na dachu,
          ze ... "W Polsce nie ma korupcji."

To znaczy, ze Tusk, chociaz samemu nie bral lapowek, korupcje w pelni
          sankcjonowal.
          I dokladnie taki facet chciał zwalczac jako prezydent w Polsce korupcje. Gorzej,
          Tusk z powodu pasywnego sankcjonowania korupcji moze byc nawet szantazowany.

PO spekuluwał na wygrana Tusa, slepo proniemieckiego szefa partii nie
          znajacego jakoby problemu korupcji.

• almagus Re: [....] 16.11.05, 15:30

Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • baat-man Jak to szuka sobie miejsca? 16.11.05, 07:16
      Przeciez juz jest w "malej koalicji" (znowu).
      • 9111951u Re: Jak to szuka sobie miejsca? 16.11.05, 07:20
        tam na tym śmietniku muszą się rozpychać bo takich jest więcej.
        • sawa.com Re: Jak to szuka sobie miejsca? 16.11.05, 07:52
          Co z Wami, Koleżanki i koledzy z FK? Żadnych pozytywnych rad nie dacie
          pokonanym?
          Ja wierzę w PO. Ta partia ma w sobie potencjał. Inaczej grozi nam powtórka z
          historii. To wolne miejsce zajmie SLD. A to co ta partia sobą reprezentuje jest
          poniżej poziomu no... chyba afrykańskiego bantustanu. Napieralski czy
          Napierwski (przepraszam za przekręcenie nazwiska) plótł trzy po trzy ostatnio w
          Szczecinie.
        • jakrzy za cztery lata bedzie jeszcze wiecej... 16.11.05, 08:24
          ..a za 5 lat dolaczy tam taki jeszcze jeden pokurcz
    • menea Re: Platforma szuka sobie miejsca 16.11.05, 07:19
      PO buja w oblokach.
      Jak zejda na ziemie to zobacza te swoje 15%.
      • sawa.com To dobrze, że duch nie gaśnie i PO bierze się do 16.11.05, 07:43
        roboty. Ja będę ustaysfakcjonowana jesli:
        Przygotują się dobrze do wyborów samorządowych - koniecznie powinni być do tego
        powołani ludzie którzy się znają. Dać im zielone światło a jak sie ociągają to
        kopnąć w kostkę. Samorządowcy PO do roboty. Robić programy modernizacyjne dla
        regionów miasteczek i wsi. Stać was na to, żeby zachwycić prowincję.

Drugie przygotowywać wraz z PISem zmianę ordynacji wyborczej. Nie możecie
        zrezygnować z tego punktu swojego programu. Trzeba do tego przekonywać PIS,
        jeśli nie przekonacie wodzów PISu, to dobrze będziecie postrzegani przez
        elektorat PISu. Polsce jest potrzebna dwubiegunowa scena polityczna. A po raz
        pierwszy jest tak, że są dwa duże ugrupowania polityczne które nie muszą
        podnosić swojej atrakcyjności poprzez manipulowanie prz ordynacji i sięganiem
        prawą ręką do lewej kieszeni...
        No i trzeci punkt - monitoring rządu Marcinkiewicza. Spokojnie bez bicia piany
        lub bicia po łapach.

I będzie dobrze. Będzie bardzo dobrze.

Tak tak trzeba bywać w terenie. Koniecznie.
        • jakrzy musi byc lepiej bo PO nareszcie bedzie miala... 16.11.05, 08:26
          ...jakies zaplecze finansowe, przypomnijcie jak kaczki zaczely kampanie
          wyborcza juz na wiosne z spotami TV te spoty kosztowaly o wiele drozej niz te
          slawetne wypominane bilbordy Tuska - a skad PiS miala na to pieniadze -
          subwencja!
          • sawa.com Re: musi byc lepiej bo PO nareszcie bedzie miala. 16.11.05, 08:35
            jakrzy napisał:

> ...jakies zaplecze finansowe, przypomnijcie jak kaczki zaczely kampanie
            > wyborcza juz na wiosne z spotami TV te spoty kosztowaly o wiele drozej niz te
            > slawetne wypominane bilbordy Tuska - a skad PiS miala na to pieniadze -
            > subwencja!

Rzeczywiście kampania PIS wyglądała mi na wyjątkowo kosztowną.
            Trzeba nareszcie domagać się transparentnych rozliczeń wyborów.

Ostatnie dwa tygodnie kampanii prezydenckiej Kaczyńskiego to chyba coś czego
            jeszcze nie było. Spoty zmieniały się jak w kalejdoskopie. Jazdy chyba nawet
            samolotami wzdłuż i szerz Polski. W czym zresztą nie ma nic złego, wręcz
            porzeciwnie. Ale koszty i zgodność z ordynacją wyborczą powinny być wykazane.

Tusk wyraźnie za tym rozmachem nie nadążał. Chyba jednak zabrakło mu tych
            subwencji, które PIS zagospodarował bardzo rozsądnie.
            • jakrzy Re: musi byc lepiej bo PO nareszcie bedzie miala. 16.11.05, 08:39
              nie zabraklo tylko PO za zeszla kadencje nie dostalo subwencji!, byl to
              swiadomy wybor wg mnie zbyt honoroewe podejscie bo PO zamiast wystartowac jako
              partia wystartowala jako komitet wyborczy
              • dolegapit Re: musi byc lepiej bo PO nareszcie bedzie miala. 16.11.05, 11:12
                człowieku zastanów się - hasło żeby nie finansować partii z budżetu jest równie
                populistyczne jak hasła głoszone przez Leppera, subwencje są po to by każda
                partia musiała się rozliczyć z finansowania swojej kampanii wyborczej (przy ich
                braku można by spokojnie prać brudne pieniądze - i wtedy naszych polityków
                sponsorowaliby gangsterzy), poza tym przy braku subwencji z kasy państwowej
                partia która zapronowałaby wielkim korporacjom najlepsze rozwiazania dostała by
                ogromne wsparcie finansowe i pewnie wygrałaby wybory, tylko że na tym
                skorzystały by wielkie korporacje a nie przeciętny obywatel,
                poza tym nie wiem skąd się wział ten powtarzany po Tusku podział: socjalisci-
                liberałowie, ja jestem za wolnościa gospodarczą- społeczna etc, ale
                jednocześnie uważam że zakres tej wolności nie powinien zagrażać podstawowym
                wartościom człowieczeństwa: prawu do życia, godności, bezpieczeństwa, pracy -
                czy to znaczy że jestem liberałem czy socjalistą, takie szuflatkowanie ludzi
                jest po prostu śmiechu warte
                • jakrzy Re: musi byc lepiej bo PO nareszcie bedzie miala. 16.11.05, 11:17
                  jest wiele rodzajow finansowania i akurat subwencja nie jest zwrotem za koszty
                  poniesione podczas kampanii, subwencja to dodatkowa kasa na funkcjonowanie
                  partii - pozatym wyobraz sobie sytuacje ze do politykow partii przychodza
                  lobbysci i mowia ze chca im dac kase na kampanie a politycy odpowiadaja my nie
                  bierzemy my mamy subwencje - jak w to wierzysz to jestes naiwny
                  • dolegapit Re: musi byc lepiej bo PO nareszcie bedzie miala. 16.11.05, 12:18
                    właśnie że jest - partie żeby otrzymać subwencję muszą się najpierw rozliczyć
                    wskazując zródła finansowania partii, jeśli jest coś nie wporządku dostają figę
                    z makiem, oczywiście że lobbyści dają kasę na kampanię, jeśli się trochę
                    orientujesz w polityce i pracach Sejmu to powienieneś wiedzieć, że mają
                    zamiar "zalegalizować" lobbying,
            • cynik9 Re: musi byc lepiej bo PO nareszcie bedzie miala. 16.11.05, 19:52
              jakrzy napisał:
              >
              > Rzeczywiście kampania PIS wyglądała mi na wyjątkowo kosztowną.
              > Trzeba nareszcie domagać się transparentnych rozliczeń wyborów.
              >
              > Ostatnie dwa tygodnie kampanii prezydenckiej Kaczyńskiego to chyba coś czego
              > jeszcze nie było. Spoty zmieniały się jak w kalejdoskopie. Jazdy chyba nawet
              > samolotami wzdłuż i szerz Polski. W czym zresztą nie ma nic złego, wręcz
              > porzeciwnie. Ale koszty i zgodność z ordynacją wyborczą powinny być wykazane.
              >
              > Tusk wyraźnie za tym rozmachem nie nadążał. Chyba jednak zabrakło mu tych
              > subwencji, które PIS zagospodarował bardzo rozsądnie.

czego tuskowi zabraklo w koncowce kompanii to przede wszystkim zdolnosci
              przywodczych. Od kaczego "listu do proboszczow" stalo sie jasne ze szale
              przegrywanej kompanii Kaczynscy moga odwrocic tylko mobilizacja powszechnego
              ruszenia przeciw PO. "Wehrmacht" nie obudzil powszechnej odrazy do Tuska, ale
              Radyjo zadzialalo wspaniale i zaczelo przechylac szale. Widzac Kaczynskich
              zdejmujacych rekawiczki i uciekajacych sie do mobilizacji ciemnogrodu, Tusk -
              jako aspirujacy lider - powinien zaatakowac frontalnie PiS, przeciwstawiajac im
              wizje panstwa neutralnego swiatopogladowo i haslo "glosujasz na PiS glosujesz na
              Rydzyka". Byloby to oczywiscie polaryzujace ale moglo zmobilizowac duzy
              dodatkowy elektorat ktory wcale za Tuskiem czy PO nie przepadal ale dla ktorego
              wizja talibanu w Polsce byla tym mniej akceptowalna. A "czlowiek z
              ukladami" nie zrobil nic, zadnej kontry, wszedl w zwarcie i przegral przez nokaut.
    • jaro_ss Mnie zawiedli i stracili 1 głos na przyszłość 16.11.05, 07:41
      Oddałem im głos, a oni sobie to potraktowali jako przyczynek do własnych
      zagrywek. Aby ich pognębić, stwierdzam, że Lepper jet bardziej racjonalnym i
      przewidywalnym politykiem niż państwo z PO.

Tak przepultać jeden z najlepszych wyników partii liberalnej w świecie,
      pokążcie mi drugą sytuację, gdzie liberałowie dochrapali by się tylu głosów.
      Dlatego, jeżeli licząw przyszłości na jakieś jeszcze większe poparcie, to
      właśnie stanowi o ich niedojrzałości do polityki.

• jakrzy nie klam ze glosowales na PO bo czuc cie PiSSem 16.11.05, 08:30
        jak bys sluchal expose Kaczynskiego to bys sie dowiedzial od tego "genialnego
        stratega politycznego" ze koalicji z PO nie mialo byc z prostego powodu - PO
        zgodzila by sie tylko na koalicje partnerka a nie z pozycji sily, a sejmowe
        niedobitki popra wszystko czego chce Kaczka bo boja sie przyspieszonych wyborow
        • dolegapit Re: nie klam ze glosowales na PO bo czuc cie PiSS 16.11.05, 11:03
          i tu się kolego jakrzy mylisz pisząc że Kaczki boją się przyśpieszonych
          wyborów, nie dziwi mnie powolny tok twojego myślenia, bo pewnie głoswałeś na
          Tuska, no ale Kaczyńscy są od niego mądrzejsi, mają przygotowane różne warianty
          na przyszłość - nie wyszła koalicja z PO to utworzyli rząd mniejszościowy z
          poparciem SAO i LPR,i teraz:
          1 - jeśli PO w końcu pogodzi się z porażką i rozliczy za nią Tuska, a na czele
          PO stanie Rokita to wrócą do rozmów i powstanie rząd PiS-PO,
          2 - jeśli rząd mniejszościowy będzie miał problemy z rządzeniem, bo LPR i
          Lepper będą "fikać" to wtedy rozwiąże się parlament, wcześniej zmieniając
          ordynację wyborczą na wzór brytyjski, w czym poprze rząd Marcinkiewicza PO, bo
          sama trąbi o tym już od dłuzszego czasu, - dlatego Kaczyńscy teraz przyciągają
          do siebie wyborców LPR i Samoobrony, jeśli przyjdzie im realizować drugi
          wariant to te głosy okażą się nieocenione - przy ich poparciu PiS wygra wybory
          i nie będzie musiała się z nikim układać, rządząc samodzielnie i mając swojego
          prezydenta będą mogli zrobić w kraju co zechcą - łącznie ze zmianą konstytucji
          i wprowadzeniem IV RP
          tak więc widzisz jakrzy dlaczego Kaczyńscy wygrali z PO i Tuskiem, bo są
          mądrzejsi i skutczniejsi, wiedzą że wygrali już dużo ale jeszcze więcej jest do
          wygrania
          • jakrzy naucz sie czytac 16.11.05, 11:54
            jak nie pisalem ze PiS boi sie przedterminowych wyborow tylko plankton ktory
            ich popiera, a co do PiSu no to sie okaze za roka albo dwa czy ich manewry
            polityczne nie zraza do nich czesci normalnego elektoratu (no bo buraki i
            mohery beda wierni do konca), a co do skutecznosci Kaczorow to sie zgodze tylko
            to byl manewr jednorazowy wiele osob nie wierzylo w cynizm PiSu teraz sie
            przekonali wiec to byla duza skutecznosc na krotka mete
            • dolegapit Re: naucz sie czytac 16.11.05, 12:40
              i tutaj znowu się z tobą ie zgodzę jakrzy -
              "to byl manewr jednorazowy wiele osob nie wierzylo w cynizm PiSu teraz sie
              przekonali wiec to byla duza skutecznosc na krotka mete"
              podczas ostatnich wyborów prezydenckich w USA wymyślono taką strategię - jeśli
              wszyscy wiedzą, że kandydat nadużywa alkoholu albo ma kochankę, to nie podważaj
              jego kompetencji na urząd wskazując, że jest alkoholikiem czy kochasiem,
              wyborcy powiedzą bowiem "My to wiemy, nie musicie nam tego powtarzać", zaatakuj
              przeciwnika w tym punkcie w którym twierdzi, że jest najsilniejszy - tak
              przeprowadzono atak na Kerriego, który szczycił się, że jest bohaterem wojny w
              Wietnamie, podobnie u nas załatwiono Cimoszewicza, który twierdził, że
              jest "uczciwy"
              w przypadku PiSu powtarzanie że Kaczyńscy są cyniczni jest bez sensu, ci którzy
              na nich głosowali wiedzieli o tym i nikt nie wierzył, a może nawet i nie chciał
              żeby się zmieniali, ale oni mieli lepszą wizje Polski od PO, PO miała tylko
              lepszy program gospodarczy (poza podatkiem liniowym)
              poza tym bądź ponad to co mówi Tusk i nie używaj słów "plankton", "buraki"
              czy "mohery", z drugiej strony jeśli nie ma się już nic do zaoferowania to
              zawsze znajdzie w zanadrzu kilka obelg pod adresem innych
              • jakrzy Re: naucz sie czytac 16.11.05, 14:37
                ja nie jestem politykiem tylko komentatorem sceny politycznej i nazywam rzeczy
                po imieniu dla mnie elektorat samoobrony to buraki a lpru to moherowe berety,
                pewnie ja dla innych jestem zlodziejem masonem liberalem albo jeszcze jakim
                innym zydem z wermachtu :)
      • hummer A u mnie zyskali 1 głos w przyszłości 16.11.05, 09:41
        Już niedługo go oddam na wiosnę :-)
    • rekontra gabinet cieniasy 16.11.05, 07:45

"W znalezieniu wspólnego języka z wyborcami pomóc im ma specjalny zespół ds.
      wizerunku partii"

może
      specjalny zespół
      odszuka
      zaginiony program partii
      napisany do szuflady
      • rekontra punktatorzy z gabinetu cieniasów PO wężykiem 16.11.05, 08:05

dzisiejsza Rzeczpospolita:

"Kolejny pomysł na odnowę Platformy to powołanie przez tę partię gabinetu
        cieni. Według pierwotnych zapowiedzi ma on powstać na początku przyszłego
        roku. - Gabinet cieni już powinien funkcjonować. Od razu moglibyśmy występować
        z punktowaniem różnych dziwnych decyzji rządzących - uważa Paweł Śpiewak."

punktatorzy z PO będą punktowali różne dziwne decyzje i wężykiem je,
        wężykiem je podkreślali

a 4 listopada Donald zapowiedział utworzenie gabinetu cieni jeszcze w tym roku:
        PAP 04-11-2005

Stworzenie "gabinetu cieni" i konkretne propozycje programowe to sposób
        Platformy Obywatelskiej(...) Tusk zapowiedział w piątek dziennikarzom w Sejmie,
        że Platforma zaprezentuje wszystkie swoje propozycje merytoryczne i personalne
        jeszcze w tym roku."

prorokuję, że nawet na przednówku nie powstanie gabinet cieniasów.

• atomm Jak na razie to mamy rzad cieniasow z PiS... 16.11.05, 08:19

• jakrzy przynajmniej tych "cieniasow" nie.... 16.11.05, 08:31
          ....nie bedzie nam wybieral ojciec co ma ryja
      • rerana Re: gabinet cieniasy 16.11.05, 09:00
        rekontra napisał:

>
        > "W znalezieniu wspólnego języka z wyborcami pomóc im ma specjalny zespół ds.
        > wizerunku partii"
        >
        > może
        > specjalny zespół
        > odszuka
        > zaginiony program partii
        > napisany do szuflady

>Niech się zgloszą do Szarona dostał troszkę od synka może coś skapnie???
    • kzegota1 Re: Platforma szuka sobie miejsca 16.11.05, 08:06
      jesli platforma chce cos uszczknąć z moherowego elektoratu musi koniecznie
      uderzyc w ton chrześcijański. już to powtarzalem: polsce brakuje nowoczesnej
      chadecji - liberalnej w kwestiach gospodarczych, chadeckiej w kwestiach
      swiatopoglądowych. tylko w ten sposób można bedzie powstrzymac oszołomów z pisu
      i zdobyc te upragnione 40%
      • sawa.com Re: Platforma szuka sobie miejsca 16.11.05, 08:10
        kzegota1 napisał:

> jesli platforma chce cos uszczknąć z moherowego elektoratu musi koniecznie
        > uderzyc w ton chrześcijański. już to powtarzalem: polsce brakuje nowoczesnej
        > chadecji - liberalnej w kwestiach gospodarczych, chadeckiej w kwestiach
        > swiatopoglądowych. tylko w ten sposób można bedzie powstrzymac oszołomów z
        pisu

Myślę inaczej. Wręcz przeciwnie. Amantów do konserwatywnego i super religijnego
        elektoratu jesyt ponad miarę od Rydzyka, Giertycha po Marcinkiewicza i
        Kaczyńskich.
        To kreatywny i nastawiony modernistycznie elektorat nie ma swoich
        reprezentantów. Znów by się go pozostawiło na pożarcie dinozaurów i
        żółtodziobów z SLD
        > i zdobyc te upragnione 40%
        • krzyyy Re: Platforma sę rozpadnie 16.11.05, 08:15
          w najbliższym czasie
          • jakrzy wasze niedoczekanie 16.11.05, 08:33
            juz sie miala rozpasc podczas rady krajowej a byla jednomyslnosc - to dlatego
            PiS nie dopuszcza do oficjalnej koalicji z LPR i SO bo caly czas liczy na
            rozlam w PO ale obawiam sie ze Lepper i Giertych dlugo nie beda czekac bo ich
            elektorat sie kurczy wiec zaatakuja niebawem :)
            • ociecdyrektor Re: wasze niedoczekanie 16.11.05, 08:46
              jakrzy napisał:

> juz sie miala rozpasc podczas rady krajowej a byla jednomyslnosc ...

Co to za rada? Wiesz przeciez dobrze, że nie było jeszcze rady krajowej na
              której oceniono by wyniki wyborów. A tam do by dopiero dali popalić liderom.
              Dlaeczego Donald jej nie zwoła? Pęka?
              • jakrzy Re: wasze niedoczekanie 16.11.05, 08:50
                zostala zapowiedziana na grudzien, a podczas tej rady co sie odbyla byla czesc
                na wolny glos i jakos zadnych objawow rozpadu nie bylo za to PiSowi sie dostalo
                wiec na rozpad bym nie liczyl
        • sawa.com Re: Platforma szuka sobie miejsca 16.11.05, 08:16
          sawa.com napisała:

> Myślę inaczej. Wręcz przeciwnie. Amantów do konserwatywnego i super
          religijnego
          >
          > elektoratu jesyt ponad miarę od Rydzyka, Giertycha po Marcinkiewicza i
          > Kaczyńskich.
          > To kreatywny i nastawiony modernistycznie elektorat nie ma swoich
          > reprezentantów. Znów by się go pozostawiło na pożarcie dinozaurów i
          > żółtodziobów z SLD

Na prowincji też mieszkają ludzie pragnący dobrze funkcjonującej nowoczesnej
          Polski.

Nie namawiajcie tylko PO do konserwatyzmu obyczajowego.
          Te sprawy trzeba poddać pod dyskusję a zachowywać się z umiarem. Nie można
          krępować ludzi ponad miarę. ND i tak PO nie zdobędzie. Bo i po co?
    • widziane_inaczej Proponuję samolikwidację PO, obrażone chłoptasie 16.11.05, 08:12
      • jakrzy [...] 16.11.05, 08:34
    • korekt WYJŚCIE OZNAKOWANE 16.11.05, 08:15
      Wyjście z gmachu sejmu jest czytelnie oznakowane tabliczkami z odpowiednim
      napisem.Stosując się do tych zaleceń obędzie się bez kosztów specjalisty.
      PO ma tylu specjalistów od zatapiania,że w sumie jest to obojętne z czyich
      usług będą korzystać.Ja bym proponował panią Hanię , która aż się wyrywa przed
      szeregi aby coś zmajstrować.
      • jakrzy buahahah 16.11.05, 08:35
        ja rozumiem ze do milosnikow koalicji leppera i rydzyka przemawia pismo
        obrazkowe ale sa jeszcze litery o czym pewnie nie wiecie
        • klesni [...] 16.11.05, 08:47
          • jakrzy jak to bylo w misiu "pan ma relaks" hehe 16.11.05, 08:53
            ...i nie pienie sie tylko sie dobrze bawie - jeszcze jak by mi za to placili
            bylo by super
    • widziane_inaczej Tak doczekalismy się koalicji destrukcyjnej PO-SLD 16.11.05, 08:17
      • sawa.com Re: Tak doczekalismy się koalicji destrukcyjnej P 16.11.05, 08:19
        Właśnie na takie etykietki jak ta w tytule postu PO powinna się uodpornić.
      • jakrzy koalicja w opozycji buahahah... 16.11.05, 08:36
        ...takiego tworu nikt jeszcze nie wymyslil, koalicja moze byc tylko rzadowa a
        oozycja to opozycja
    • pioterek ??partią 40-proc?? Nieaktualne 16.11.05, 08:35
      PO nie moze byc partia 40% bo to dawno nieaktualne.
      Obecnie maja tendencje w dóóóół.
      Bieżace Poparcie P.O. obliczamy:
      Poparcie P.O.= 40% - (suma mocherowych wypowiedzi*0,5%).
      Sposobem na zwiekszenie poparcia jest umiejetnosc tworzenia minus-moherowych
      wypowiedzi...A tak na serio to fajnie byc w opozycji - za nic nie ma sie
      odpowiedzialnosci. P.O. majac mozliwosci zmieniania Polski, poprzez trudna ale
      nie niemozliwa wspolprace z PiS, obrazaja sie, robia kroczek w tyl i mowia: to
      nie nasza wina. To wstyd.
      • jakrzy ogladales expose kaczynskiego... 16.11.05, 08:43
        ...to znasz odpowiedz - kaczor przyznal czego chyba teraz bardzo zaluje ze ta
        koalicja nie miala nigdy powstac (no chyba ze PO by dala sie zwasalizowac)
    • czwarta5 Zyta ,głupcy,Zyta! 16.11.05, 08:44
      No i kto teraz przekona mnie i moje znajome do PO ?Napewno nie Ci co zmusili
      Gilowską do odejścia.Myślę że PiSowcom tez na rękę było odejście Gilowskiej
      • jakrzy przynajmniej PO nie jest jak PiS.... 16.11.05, 08:47
        ...jak kogos wywala to nie na pokaz
        • sawa.com Pani profesor odeszła sama. 16.11.05, 10:54
          jakrzy napisał:

> ...jak kogos wywala to nie na pokaz

Pani profesor odeszła sama.
      • sawa.com Zyto wróć... 16.11.05, 10:53
        No jasne. Każdy komu zależy na PO powinien namawiać co najmniej Radę Krajową a
        jeszcze lepiej Zjazd (kiedy będzie?), żeby porosił profesor panią Zytę Gilowska
        o powrót.
        Przyznaję sie, że w czasie awantury lubelskiej krytykowałam ja za nepotyzm i
        doradzałam, zeby syn stratował z ostatniego miejsca. Ale nie wiedziałam, że
        miejsce musi być dla Palikota. Jakby Gilowski wystartował z ostatniego to nie
        wiadomo czy Palikot zabrałby się na pociąg do sejmu? Ile w końcu PO zdobyło
        mandatów w Lublinie?
    • jakeww Re: Platforma szuka. Szukaj szukaj 16.11.05, 08:51
      Dziś na nowo próbuje opisać swą sytuację i miejsce na scenie politycznej - ho
      ho, to już sie liryzm jakiś wplata w relacje, coś jak w przypadku nieboszczki
      ROAD-PD.
      • jakrzy ta nieboszczka popelnila jeden kolosalny blad... 16.11.05, 09:14
        ...zaczela rzadzic w koalicji na kolanach, ze zwiazkami zawodowymi
    • antyklerykal PLATFORMA TONIE!!!! 16.11.05, 09:00
      Ponaddwuletnia pycha liderów PO mści się. Bardzo prawdopodobne, że już niebawem
      z Platformy nic nie zostanie. Prawica to PiS, a lewica będzie nowa.

CHCESZ I LUBISZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
      • swoboda_t Re: PLATFORMA TONIE!!!! 16.11.05, 18:46
        Jeśli przez prawicę rozumieć religijną ostentację to tak. Bo w kwestiach
        gospodarczych PiS to taka sama lewica jak SLD. Co z tą Polską będzie...
    • kompost444 Miejsce Platfusów 16.11.05, 09:30
      Drodzy moi! Mam starą pluszową kanapę. Akurat dla was wystarczy.
    • kompost444 Jeszcze raz do Platfusów 16.11.05, 09:33
      Coś słabiutko, tylko 40%. Bądźcie mężczyznami 95% to jest dla was, a dla waszych pań 12 % winko i zalać głupie pały.
    • piwi77 PO musi stawiac na panstwo swiatopogladowo 16.11.05, 09:37
      neutralne. To musi byc najwazniejszy punkt programu!
    • jm19 Platforma nie ma szans na 40%! 16.11.05, 09:44
      PO jest partią liberalną, a liberalizm w Europie zaczyna być w odwrocie.
      W RFN partia liberalna oscyluje wokół 8% poparcia!
      Jest miejsce w Polsce na silną - 40%-ową partię chrześcijańsko-demokratyczną,
      jaką jest PiS. A zatem miejsce jet juz zajęte.
      PO nie może budować drugiej partii chadeckiej w Polsce!!!
      Oprócz tego, jeżeli chodzi o charyzmę, to zarówno Tuska jak też Rokitę od
      Kaczyńskiego dziela lata świetlne!
      Jarosław Kaczyński, to wyjątkowo charyzmatyczny przywódca, który w pojedynkę
      jest w stanie wykreować potężny ruch polityczny!
      Duży zamęt wprowadziła wizyta w Polsce pani Merkel, która uznała PO za partię
      chadecką, co jest kompletnym nieporozumieniem!!
      Wszystko bierze się stąd, że w UE partie chadeckie wchodzą do tzw "bloku partii
      ludowych", z tym, że ludowość ta nie jest rozumiana w dosłownym znaczeniu tego
      słowa, ale jako "obywatelskość", co jest nieporozumieniem!
      Zatem Europejska Partia Ludowa jest federacją partii demokratycznych i
      chadeckich o "obywatelskim" (burżuazyjnym) rodowodzie. Jest to kolejne
      nieporozumienie.
      Zabawne były kiedyś wywody Janusza Wojciechowskiego, który cieszył się, że PSL
      może odgrywać w Europejskiej Partii Ludowej jakąś ważną rolę?! Nie może, gdyż
      tam w ogóle nie ma partii chłopskich!!!
      Tak to zatem niewiedza pani Merkel a także brak operatywności PiS (już tawno
      powinna w Europejskiej Partii Ludowej odgrywać kluczową rolę), powoduje, że PO
      robi Polakom "wodę z mózgu", bredząc coś o tym, że jest partią chadecką, co nie
      jest prawdą!
      Jeżeli Lepper i Samoobrona zaczną pracę organiczną to mogą stać się potężną
      partią lewicową o socjaldemokratycznym charakterze (30% poparcia)!!!

Dążęnie do modelu amerykańskiego w Polsce, to nieporozumienie. Partie
      amerykańskie to jeden wielki cyrk. Republikanie są bardziej konserwatywni.
      Demokraci bardziej lewicowi. Te dwa przymiotniki rozróżniające nie są
      przystające i mamy w efekcie ogromną labilność postaw i poglądów.
      W państwie w którym rządzi pieniądz a biednymi nikt specjalnie sie nie
      przejmuje (wszystko załatwia statystycznie wysoki PKB), jest to możliwe.
      W Polsce nie do pomyslenia!

Budowanie w Polsce 40%-owej partii liberalnej (PO), to mżonka i fantazja!!!
      • jakrzy PO jest partia konserwatywno-liberalna... 16.11.05, 09:56
        ...a to jest odpowiednik europejskich partii chadeckich ktorych poparcie
        oscyluje w granicach 40%, PiS wyrasta natomiast na partie narodowo-ludowo-
        socjalna jest jeszcze miejsce dla trzeciego gracza liberalna-lewice czyli pole
        dla sdpl pd i sld
      • hummer Platforma ma szanse na 40%! 16.11.05, 09:56
        jm19 napisał:

> PO jest partią liberalną, a liberalizm w Europie zaczyna być w odwrocie.
        > W RFN partia liberalna oscyluje wokół 8% poparcia!

Taką Gombrowiczowa gębę dorobił im PiS. Nic więcej. Ale do następnych wyborów ta gęba bedzie oddawala PiS nie PO poza tym kostucha na beretami sie klania. A przy rzadach PiS latwiej emerytom sie nie bedzie żyło. Czyli raj dla kostuchy.
        • pamin1 Re: Platforma ma szanse na 40%! 16.11.05, 10:05
          hummer napisał:
          > Taką Gombrowiczowa gębę dorobił im PiS. Nic więcej. Ale do następnych wyborów
          t
          > a gęba bedzie oddawala PiS nie PO poza tym kostucha na beretami sie klania. A
          p
          > rzy rzadach PiS latwiej emerytom sie nie bedzie żyło. Czyli raj dla kostuchy.

Czy kolega posiada dziadkow, czy tez juz kostucha im sie uklonila?
      • cynik9 Re: Platforma nie ma szans na 40%! 16.11.05, 11:12
        m19 napisał:

> PO jest partią liberalną, a liberalizm w Europie zaczyna być w odwrocie.
        > W RFN partia liberalna oscyluje wokół 8% poparcia!

ciekawy post, wiele w nim racji. ale motto w postaci epitafium dla liberalizmu
        w Europie jest,byc moze, przedwczesne..?.. moze i nie ma szansy na wiekszy ruch
        liberalny, ale moim zdaniem dlugofalowa alternatywa nie jest chadecja czy socjal
        ale rzady autorytarne tego czy innego autoramentu.

Chodzi o to ze obecny socjal w Europie i mentalnosc "cos za nic" nie jest
        finansowo do utrzymania na dluzsza mete. Natomiast nie wierze aby jakakolwiek
        "demokratycznie" wybrana opcja z prawa czy lewa byla w stanie demokratycznie
        odwrocic bezustannie rozrastajacy sie socjal, ktory z wolna zabija wszystko,
        lacznie z demokracja. Masy nigdy nie zaglosuja demokratycznie za "mniej", a
        zaden polityk tez nie spieszy sie do politycznego harakiri.

W rezultacie chadecja/socjaldem. moga dzielic stale zmniejszajaca sie pizze
        jeszcze dlugo, ale w koncu przyjdzie kryzys i lud zrozumie ze niewiele z pizzy
        zostalo. I wtedy sam masowo zawola o "silnego" czlowieka, o ile jakis "silny"
        czlowiek nie wezmie go za morde wczesniej.
      • kashub75 PO to partia wolnorynkowa niekoniecznie liberalna 16.11.05, 15:10
        porownanie PO do niemieckiej FDP nie jest do konca scisle bo ta ostatnia
        prezentuje co prawda odwazny, modernizacyjny i wolnorynkowy program w sferze
        godpodarki w sferze obyczajowej jest jednak bardzo "postepowa" i
        momentami "libertynska" (np.jej szef jest zadeklarowanym homoseksualista..tyle
        ze dla Niemcow jest to bez znaczenia raczej),nie podkresla tez przywiazania do
        wartosci chrzescijanskich itp. PO odpowiada raczej liberalnemu skrzydlu
        chadeckiej CDU (sa tam trzy liberalne, konserwatywne i narodowe). Co do
        rozumienia "ludowosci".. rzeczywiscie termin ten oznacza w Europie
        raczej "obywatelskosc", "charakter mieszczanski", w Polsce kojarzy sie
        z "chlopstwem".

Rzeczywiscie PiS sam sie wyautowal nie wchodzac do frakcji EPP-ED w PE (wszedl
        do malej skrajnej frakcyjki z wloskimi neo-faszystami, dunskimi prawicowymi
        populistami i jakimis lotewskimi dziwakami) ale decyzja ta wynikala nie z
        pobudek ideowych lecz z naiwnosci i "przekombinowania" przez braci
        Kaczynskich.ci obracajacy sie w brukselskich klimatach wiedza ze chodzi o to ze
        zostali oni wykorzystani i wykiwani przez brytyjskich konserwatystow...

zachwytow nad geniuszem "charyzmatycznych" co to "w pojedynke buduja wielka
        partie" nie podzielam. partie wodzowskie zawsze sa nieprzejrzyste i
        nieprzywidywalne, wole zachodni model parti z wewnetrzna demokracja.
    • widziane_inaczej Jest wolne miejsce na parkingu dla frustratów 16.11.05, 09:44
    • lortea Koło akademika mam ładny śmietnik,miejsce w sam 16.11.05, 09:45
      raz dla PO.
      • jakrzy to ta uczelnia rydzyka ma akademiki?? 16.11.05, 09:56
    • t-800 Re: Platforma szuka sobie miejsca 16.11.05, 09:47
      > PO czeka na ofertę Jarosława Kaczyńskiego, ale chyba nie wierzy, że się doczeka.

Czeka na ofertę? Już była oferta!

Sporo wiązałem nadziei z Waszą partią, ale jak tak dalej pójdzie, skończycie jak
      UW/PD...
    • brynk PO -frustranty do kwadratu. PO do roboty![Belka] 16.11.05, 09:54
      Oceniam was słowami Millera: jestescie zerem! Dla was :im gorzej tym lepiej !
      Na taka partię to nalezy nasr...
      • jakrzy widze ze masz "fajne" wzorce - Millera... 16.11.05, 10:00
        ...ale mnie to nie dziwi w koncu to Miller wykreowal Leppera ktory teraz jest
        sojusznikiem Kaczora
    • brynk POmyje - destruktor em Polski ! 16.11.05, 10:00
      Taką partie nalezy zaorać!
    • bryt.bryt Re: Platforma szuka sobie miejsca 16.11.05, 10:10
      pamin1 napisał:

> Jesli panowie politycy potrzebuja specjalisty, ktory ich ma nauczyc jak
      > komunikowac z wyborcami i jesli ci sami panowie politycy nie sa w stanie
      > zorientowac sie w podzialach panujacych w Polsce, to ja w zasadzie nawet sie
      > ciesze, ze ci panowie nie musza podejmowac zadnych waznych decyzji.

Czas sie obudzic, mamy rok 2005.
      • jago Obrazanie ludzi, wykpiwanie szczegolow ubioru-nied 16.11.05, 10:16
        obry sposob na zwiekszenia poparcia! Trzeba starac sie zrozumiec polityczne
        decyzje wyborcow - starac sie w jakis sposob zaadresowac ich frustracje, leki,
        potrzeby! To nasi rodacy!. Stwierdzenie - sa glupi - nieczego nie rozwiazuje i
        nieczego nie wyjasnia wydajac ich na lup demagogow i szowinistow jak Lepper i
        Giertych. Platformo-opamietaj sie!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka