Dodaj do ulubionych

TNS OBOP: PO wyraźnie przed PiS

16.06.06, 07:07
No mam nadzieję że ten trend się utrzyma... bo dosyć mam już pseudopolityki
rewanżu i zemsty Kaczorów i ich bezmózgich popleczników... Czyżby mądrość
wstąpiła w Polaków?? Czy też znowuż owczy pęd??

I tak zawsze może być gorzej....
Obserwuj wątek
    • yarixch Gratuluje PiS-owi - 21% takie poparcie za psucie p 16.06.06, 07:23
      anstwa to zdecydowanie za wiele. Buta, arogancja, PRL-owskie metody sprawowania
      zarzadzania panstwem plasuja ugrupowanie "braci" poza europa.
      • wan4 Yes yes yeeeeeesssssssss !!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.06, 07:39
        Moje prognozy się zadziwiająco sprawdzaja!!!!!
        Mam nadzieję, ze do końca!
        (przypomnę, Kaczor i jego PiSuar bedzie miał problemy z wejściem do sejmu
        nastepnej kadencji, czyli przekroczeniem 5% progu :) Yes yes yes
        • greri3 Do wyborow tylko 3 niedziele (palmowe) 16.06.06, 08:03
          • wan4 będę odliczał każdy dzień :) 16.06.06, 08:05

• wan4 każdy (ty)dzień :))) 16.06.06, 08:06

• norton2005 Re: Yes yes yeeeeeesssssssss !!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.06, 09:27
          > Moje prognozy się zadziwiająco sprawdzaja!!!!!

Przewaga sondażowa Platformy nad PiSem wygląda tak jak Prezydent Tusk i Premier
          z Krakowa.
      • erneste Klucz Erneste czyli jak czytać sondaże OBOPu 16.06.06, 07:40
        Mimo, iż sondaże - zwłaszcza te publikowane przez "Gazetę Wyborczą" - dość
        mocno odbiegają od stanu faktycznego (co pokazały ostatnie wybory
        prezydenckie i parlamentarne), to jednak nie zgodzę się z tymi, którzy na tym
        forum głoszą, ze są to sondaże kompletnie bezwartosciowe.
        Uważam, że z sondaży "uznanych" ośrodków badań publicznych (OBOP,CBOS,PBS,GFK
        Polonia) mozna naprawdę wiele się dowiedzieć ...tylko należy znaleźć właściwy
        klucz do ich odczytania.
        Poniżej prezentuję właśnie taki przykładowy klucz - mojego autorstwa. Klucz
        został stworzony na podstawie relacji danych sondażowych jednego z
        najpopularniejszych ośrodków badań opinii publicznej (OBOP-dane na ok.
        tydzień przed wyborami) do faktycznych wyników wyborów. Dane podaję w
        zaokrągleniu do 0,5%.

Wybory parlamentarne - 25.IX.2005
        Faktyczne wyniki: PiS-27% PO-24% Samoobrona-11,5% SLD-11,5% LPR-8% PSL-7%
        Sondaż OBOP (18.IX): PO-34,5% PiS-28,5% LPR-9% Samoobrona-8,5% SLD-6,5%
        ww2.tvp.pl/View?Cat=4146&id=246818
        Wnioski: OBOP nieznacznie zawyżył wynik PiSu (o 1,5%) i znacznie przeszacował
        wynik Platformy (aż o 10,5%). Gdyby sondaż uznać za wiarygodny, należałoby
        przyjąć, że w ostatnim tygodniu przed wyborami nastąpił dramatyczny odpływ
        wyborców PO do SLD (+5%), Samoobrony (+3%) i PSL. Takie przypuszczenie wydaje
        się jednak mało przekonywujące - w tygodniu tym nie zdarzyło się raczej nic,
        co tłumaczyłoby tak drastyczną zmianę preferencji tak dużej grupy wyborców.
        Konkluzja ostateczna - OBOP (podobnie jak i inne "uznane" ośrodki) podał
        diametralnie różne od rzeczywistości wyniki - albo na skutek kardynalnej
        niekompetencji albo w wyniku celowego działania.

Wybory prezydenckie - I tura - 9.X.2005
        Faktyczne wyniki: Tusk-36% Kaczyński-33% Lepper-15% Borowski-10%
        Sondaż OBOP (5.X): Tusk-45% Kaczyński-34% Borowski-9% Lepper-8%
        ww2.tvp.pl/View?Cat=4146&id=252663
        Wnioski: Podobna sytuacja jak w poprzednim przypadku. OBOP "przyznał" o 1%
        więcej Kaczyńskiemu i aż o 9% więcej Tuskowi. Albo uznać, że w ostatnich
        dniach przed wyborami ogromna rzesza wyborców Tuska odwróciła się od niego i
        przeniosła swoje głosy przede wszystkim na Leppera (+7%) albo przyjąć, że po
        raz kolejny "uznany" ośrodek popełnił ogromny błąd (celowo lub w wyniku
        skrajnej niekompetencji).

Wybory prezydenckie - II tura - 23.X.2005
        Faktyczne wyniki: Kaczyński-54% Tusk-46%
        Sondaż OBOP (16.X): Tusk-58% Kaczyński-42%
        ww2.tvp.pl/View?Cat=4146&id=257219
        Wnioski: Tym razem sytuacja jest prosta; OBOP "dodał" aż 12% Tuskowi a
        Kaczyńskiemu oczywiście tyle samo odjął. Kolejna ogromna "pomyłka" - jak
        zwykle na korzyść Tuska.

Wnioski ostateczne:
        OBOP podobnie jak i inne, wymienione na wstępie ośrodki badań opinii
        publicznej podają - na tydzień przed wyborami - następujące wyniki:
        -dla PO/Tuska - zawsze o 9-12% wyższe niż wynik wyborczy (ta reguła jest
        niejako regułą nadrzędną)
        -dla Samoobrony-SLD-PSL/Leppera-Borowskiego - zawsze niższe niż w wyborach
        (w sumie o tyle ile wynosi sondażowy "bonus" dla Platformy/Tuska)
        -dla PiS/Kaczyńskiego - wyniki o 1-1,5% wyższe niz w wyborach; wyjątek:
        bezpośrednia konfrontacja z Tuskiem (II tura wyborów prezydenckich)...

Korzystając z powyższych reguł można już sporządzić pewien klucz do sondaży
        OBOPu (a także CBOSu, PBSu i innych "uznanych" ośrodków) - należy jednak
        pamiętać dodatkowo o następujących faktach:
        -na wynik wyborów mogło mieć wpływ zjawisko "samospełniającej się
        przepowiedni" (ludzie chętniej głosują na liderów sondażu niż "drugich"
        czy "trzecich"); faktyczne preferencje wyborców na tydzień przed wyborami
        mogły być zatem jeszcze bardziej odległe od tego, co prezentował sondaż - sam
        sondaż (a właściwie sondaże) mógł faktycznie "zbliżyć" wyniki wyborów do
        własnych prognoz,
        -zakładając złą wolę (chęć przedstawienia nieprawdy) przez ośrodki badań
        należy pamiętać, że z uwagi na rychłą weryfikację (poprzez wybory)
        prawdziwości przedstawionych danych możliwość manipulacji była w omawianych
        przypadkach znacznie ograniczona (to ograniczenie jest nieporównywanie
        mniejsze w przypadku "nieweryfikowalnych" sondaży - np. na kilka lat przed
        wyborami).

Nawet pomijając drugi z wymienionych czynników i uznając za niewielki wpływ
        czynnika pierwszego przy sporządzeniu klucza do sondaży OBOP, chcąc uzyskać
        obraz rzeczywistych preferencji wyborczych wypada przyjąć, że:
        (preferencje w wyborach parlamentarnych)
        - dla Platformy OBOP podaje wynik o ok. 12% wyższy niż w rzeczywistości,
        - dla PiS OBOP podaje wynik o ok. 1% wyższy niż w rzeczywistości,
        - dla Samoobrony/SLD/PSL OBOP podaje wynik o ok. 12% niższy niż w
        rzeczywistości (mniej więcej:Samoobrona -4,5%, SLD -4,5%, PSL -3%).

Stosując zatem klucz - nazwijmy go roboczo "kluczem Erneste" - do
        opublikowanego dziś sondażu OBOP (PO-33%,PiS-21%,,Samoobrona-10%,SLD-6%,LPR-
        4%,PSL-3%)
        otrzymujemy następujący wynik:

PO-21%
        PiS-20%
        Samoobrona-14,5%
        SLD-10,5%
        PSL-6%

• abstrakt2003 I tak PO wygrywa :))))) 16.06.06, 07:42

• nikita.nika Re: Klucz Erneste czyli jak czytać sondaże OBOPu 16.06.06, 07:47
          Ernescie!! Prosze powiedz ze to nie prawda ze 14,5% jest za Lepppierem!!:)To az
          tylu jest ludzi w desperacji? Tylu niewidomych,gluchych i ciemnych umyslowo?
          Matko kochana;)
          • erneste Re: Klucz Erneste czyli jak czytać sondaże OBOPu 16.06.06, 08:08
            > Ernescie!! Prosze powiedz ze to nie prawda ze 14,5% jest za Lepppierem!!:)

No, niestety prawda - mój klucz nie kłamie:).

> Tylu niewidomych,gluchych i ciemnych umyslowo?

Tu akurat dość brzydko się wyraziłaś...Nie jestem zwolennikiem Leppera ale nie
            popieram też obrażania ludzi tylko za poglądy polityczne. "Za Lepperem" w swoim
            czasie był między innymi śp. Kazimierz Górski (nawet startował z list
            Samoobrony na posła) - jego też nazwałabyś "ciemnym umysłowo"?
            Rozumiem, że można prowadzić gorące dysputy polityczne ale zachowajmy w nich
            kulturę i szacunek do innych ludzi, "nawet" jeśli mają inne poglądy polityczne
            niż my.

• nikita.nika Re: Klucz Erneste czyli jak czytać sondaże OBOPu 16.06.06, 08:49
              Ernescie.Nie bede tlumaczyc tego dlaczego sp.K.G glosowal na ta partie..Mysle
              ze gdyby wiedzial kim jest i co soba reprezentuje pan L... To.... A swoja droga
              to dziwne ze ludzie inteligentni i cieszacy sie takim szacunkiem popierali
              takiego czlowieka!!I to jest moje zdanie do ktorego mam prawo takie samo jak
              Ty..I zapewniam Cie ze nie jestem zbuntowana malolata..Nie powiesz mi ze ludzie
              z takim wyksztalceniem maja byc wzorem do nasladowania i do uwielbienia.. A to
              kto glosowal na nich to zupelnie bez znaczenia.. I nie na miejscu jest tu mowic
              o zmarlych..Jesli to miala byc prowokacja do goracej dyskusji to nie ze mna to
              zle trafiles..Pozdrawiam
              • johndoe Re: Klucz Erneste czyli jak czytać sondaże OBOPu 16.06.06, 09:03
                nikita.nika napisała:

Nie powiesz mi ze ludzie
                >
                > z takim wyksztalceniem maja byc wzorem do nasladowania i do uwielbienia.

od kiedy to wyksztalenie decyduje o takich kwestiach? co ma wyksztalcenie do moralnosci np.? mam rozumiec,ze kazdy komu opatrznosc nie dala rozumu, zeby skonczyc studia to dla Ciebie smiec, niegodny nasladowania?

>Jesli to miala byc prowokacja do goracej dyskusji to nie ze mna to
                > zle trafiles

a propos prowokacji. czyz to nie Ty pisalas ostatnio o matkach co rodza g...wna w postaci zwolennikow prawicy?
                • nikita.nika Re: Klucz Erneste czyli jak czytać sondaże OBOPu 16.06.06, 18:56
                  ;lepiej siedzieć cicho i tylko wyglądać na glupiego niż odezwać się i rozwiać
                  wszelkie wątpliwości;Mark Twain..Zeby ktos nie pomyslal ze to Ty wymysliles:)
                  Zupelnie bez zrozumienia to odebrales!!Pewnie zrozumiesz jak opacznosc da Ci
                  skonczyc studia..
                  Ps. ;"No to co?" jest pytaniem kretyna, na które nawet mędrzec nie zna
                  odpowiedzi.;S.Mrozek:)
                  • hrabia.mileyski Re: Klucz do nikity 17.07.06, 22:54
                    nikita.nika napisała:

Pewnie zrozumiesz jak opacznosc da Ci
                    > skonczyc studia..

Opaczność, "wykształcona" kretynko, to może być stan, w którym wszystko stoi na
                    głowie, czyli jest na opak. Tak też odczytuję stan, w którym permanentnie
                    znajduje się Twój umysł.
                    Jakież to "studia" byłas łaskawa zaliczyć?
              • erneste Re: Klucz Erneste czyli jak czytać sondaże OBOPu 16.06.06, 09:23
                > Ernescie.Nie bede tlumaczyc tego dlaczego sp.K.G glosowal na ta partie..Mysle
                > ze gdyby wiedzial kim jest i co soba reprezentuje pan L... To.... A swoja
                > droga to dziwne ze ludzie inteligentni i cieszacy sie takim szacunkiem
                > popierali takiego czlowieka!!I to jest moje zdanie do ktorego mam prawo takie
                > samo jak Ty..I zapewniam Cie ze nie jestem zbuntowana malolata..Nie powiesz
                > mi ze ludzie z takim wyksztalceniem maja byc wzorem do nasladowania i do
                > uwielbienia..

Ja tylko mówię, że nie należy obrażać ludzi tylko dlatego, że głosują na inną
                niż nasza opcję polityczną.
                Ja też nierzadko nie potrafię zrozumieć dlaczego ludzie głosują np. na
                wspomnianą Samoobronę czy SLD - ale nie nazywam ich z tego powodu "ciemnymi
                umysłowo". Po prostu - akceptuję to, że ktoś może mieć całkowicie inne poglądy
                i innych idoli niż ja.
                Co do samego Leppera - jak już pisałem, zdecydowanie nie jestem jego fanem,
                choć nie uważam też, że "ludzie bez wykształcenia nie mogą być wzorami do
                naśladowania" - w bliższej i dalszej historii było wielu, którzy nie skończyli
                studiów wyższych i nie przeszkadzało im to stać się wielkimi, godnymi
                naśladowania...
                Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz życzę miłego dnia:)
        • erneste Klucz Erneste-przeczytaj, młody polityku:P 16.06.06, 07:49
          Żeby było jasne, zawczasu mówię zapalonym głowom: moją intencją przy tworzeniu
          klucza Erneste było "urealnienie" sondaży OBOPu, nie zaś prezentacja czy
          promocja określonych sympatii czy antypatii politycznych, choć dla wielu
          zacietrzewionych uczestników forum wszystko z "walką polityczną" się kojarzy.
          Zresztą, najlepszym dowodem na moje "apolityczne zamiary" jest fakt, iż klucz
          którego jestem autorem "sprzyja" przede wszystkim partiom do których,
          delikatnie mówiąc, specjalnej sympatii nie czuję - czyli SLD i Samoobronie.
          • nikita.nika Re: Klucz Erneste-przeczytaj, młody polityku:P 16.06.06, 07:55
            :) Ale ja nawet nie pomyslalam o tym ze jestes zwolennikiem jakiegos
            ugrupowania:)I nawet przez mysl nie przeszlo mi atakowac Cie za to co
            napisales:)Pozdrawiam cieplo
            Ps.Napisalam to z usmiechem na twarzy:)
            • erneste Re: Klucz Erneste-przeczytaj, młody polityku:P 16.06.06, 08:00
              > :) Ale ja nawet nie pomyslalam o tym ze jestes zwolennikiem jakiegos
              > ugrupowania:)I nawet przez mysl nie przeszlo mi atakowac Cie za to co
              > napisales:)Pozdrawiam cieplo
              > Ps.Napisalam to z usmiechem na twarzy:)

Nikitko.Niko - moja cierpka uwaga nie była skierowana do Ciebie.
              Napisałem "zawczasu mówię zapalonym głowom", bo przy okazji tego rodzaju
              dyskusji zawsze sporo ich się pojawia - ot tak chciałem po prostu uprzedzić
              ewentualne ataki nawiedzonych "polityków":).
              Również pozdrawiam serdecznie i życzę, by Twój - uroczy zapewne - uśmiech trwał
              przez cały dzień.
              • nikita.nika Re: Klucz Erneste-przeczytaj, młody polityku:P 16.06.06, 08:05
                Mam nadzieje ze zarazilam Cie swoim usmiechem i (podasz dalej)i zycze wszystkim
                zeby bylo bez nerwow na forum:))
        • vidi12 Re: Klucz Erneste daje prawdopodobny wynik 16.06.06, 10:52
          Wydaje się, że zastosowanie "klucza Erneste" do obliczenia wiarygodnych
          preferencji wyborczych nie jest pozbawione podstaw. Niewielki spadek poparcia,
          ale jednak, dla największych ugrupowań parlamentarnych - jest dla uważnego
          obserwatora sceny politycznej oczywisty. Wzrost poparcia dla Samoobrony jest
          uzasadniony objęciem przez Leppera funkcji v-ce premiera i jego wzmożoną
          aktywnością na polu łagodzenia konfliktów z przedstawicielami niezadowolonych
          grup pracowniczych ( niewiarygodne - ale to jednak prawda). SLD na tym samym
          poziomie co w jesiennych wyborach - i to też wydaje się wiarygodne , choć
          napawa mnie smutkiem - bo jestem działaczem tej partii. PSL - jak pokazuję
          rzeczywistość ostatnich lat - zawsze jakoś wciśnie się do parlamentu , a LPR -
          zaczyna mieszać się z PiS-em i widoki na przetrwanie tej partii są niewielkie.
        • muzg_na_patyku Re: Klucz Erneste ? raczej wytrych 16.06.06, 12:15
          Nie zgadzam się z wieloma konkluzjami przedmówcy, nie wzięto bowiem pod uwagę wielu czynników. Po kolei :

> Wybory prezydenckie - I tura - 9.X.2005
          > Faktyczne wyniki: Tusk-36% Kaczyński-33% Lepper-15% Borowski-10%
          > Sondaż OBOP (5.X): Tusk-45% Kaczyński-34% Borowski-9% Lepper-8%

Co tu dużo mówić - ludzie wstydzą się głosować na Lepera. tych brakujących 7% wyborców Lepera dość dobrze wpasowuje się w 9% nadwyżkę Tuska - jak słusznie przedmówca zauważył, niezdecydowani lub niechcący ujawnić swoich przekonań podają zazwyczaj partię (w sensie strony) prowadzącą w sondażach, a więc najmniej kontrowersyjną.

> Wybory prezydenckie - II tura - 23.X.2005
          > Faktyczne wyniki: Kaczyński-54% Tusk-46%
          > Sondaż OBOP (16.X): Tusk-58% Kaczyński-42%

Sondaż został przeprowadzony na tydzień po I i na tydzień przed II turą, więc trochę mogło się w tym czasie zmienić. O ile dobrze pamiętam, Lepper w końcu wyczuł pod czyim panowaniem będzie mu lepiej i ostatecznie poparł Brata. SO to partia feudalna a jej wyborcy nie używają własnego rozumu, więc tych 15% mogło tu zaważyć - na pewno bardziej niż 2% elektorat Henryki Bochniarz. Co ważniejsze jeszcze to potwarz rzucona przez Kurskiego właśnie przed drugą turą (12.X zdaje się) - mogła ona doprowadzić do chwilowej zwyżki notowań Tuska jako efektu oburzenia, a następnie do spadku będącego skutkiem nieufności ("przyklejenia się").

Nie sądzę aby sondaże były celowo aż w takim stopniu manipulowane - istnieje wiele konkurujących ośrodków i taka polityka ma krótkie nogi.
    • baltazarus Wyraźnie to sondaże zawsze kłamią 16.06.06, 07:55
      PS. Nie jestem zwolennikiem żadnej z socjalistycznych band typu PiS, PO, SLD,
      LPR itd.
      • greri3 Do wyborow tylko 3 lata! 16.06.06, 08:02
        • allspice Re: Do wyborow tylko 3 lata! 16.06.06, 08:08
          ...i wyniki -jak widac z sondazy -moga się powtórzyć,gdyz brakuje tylko LPR
    • tales1 Ha, ha, ha, ha! Inaczej skomentować nie można! 16.06.06, 08:21
      • allspice Re: Ha, ha, ha, ha! Inaczej skomentować nie możn 16.06.06, 08:32
        Kiedy notowania PO "ida w górę",wówczas pojawia się Kurski z informacjami
        na temat Platformy...i rozpoczyna się kołomyja.
        • tales1 Notowania PO nigdy "same"nie idą w górę! 16.06.06, 08:52
          One są "dmuchane" jak buteleczki w hucie szkła - "gorące" (zawsze, gdy w PO
          wybucha jakaś aferka lub grozi rozłamik) i "okrąglutkie" (PO zawsze w nich
          przeważa)!
          • kolargolo Re: Notowania PO nigdy "same"nie idą w górę! 16.06.06, 09:03
            oczywiscie afera z Netzelem to wina PO, prawda?
            • taziuta Nie ma afery z Netzlem... 16.06.06, 09:19
              Afera z Netzlem się zacznie jak się zmieni Prokurator Generalny, bo na razie
              wygląda na to, że została zamieciona pod dywan :-)

Zauważyliście różnicę w podejściu do tematu?:
              1) Podejrzenia co do udziału Netzla w praniu brudnych pieniędzy - prokuratura
              wyświetli tę sprawę /bez określenia terminu, czyli w bliżej nieokreślonej
              przyszłości/
              2) Insynuacje Kurskiego co do finansowania bilbordów PO - prokuratura
              natychmiast wszczyna śledztwo /w kilka godzin/ korzystając z pomocy Netzla.

I już wiadomo dlaczego nie można było Netzla zawiesić do czasu wyjaśnienia
              zarzutów o pranie kasiorki...
              Netzel może i mafioso, ale nasz mafioso :-)))

kolargolo napisał:

> oczywiscie afera z Netzelem to wina PO, prawda?
              • taziuta Podpadziocha "kaczo-użyteczna" :-) 16.06.06, 09:22
                Kiedyś się mówiło "społecznie-użyteczny", teraz się zacznie mówić "kaczo-
                użyteczny" :-)

taziuta napisał:

> I już wiadomo dlaczego nie można było Netzla zawiesić do czasu wyjaśnienia
                > zarzutów o pranie kasiorki...
                > Netzel może i mafioso, ale nasz mafioso :-)))
          • kralik111 Re: Notowania PO nigdy "same"nie idą w górę! 16.06.06, 09:40
            tales1 napisał:

> One są "dmuchane" jak buteleczki w hucie szkła - "gorące" (zawsze, gdy w PO
            > wybucha jakaś aferka lub grozi rozłamik) i "okrąglutkie" (PO zawsze w nich
            > przeważa)!

Jezeli w PO wybycha jakas aferka to zdaza sie to raz na wiele, wiele miesiecy i
            aferka jest tylko mala nic nieznaczaca aferka, ktora jest rozwiazywana od reki
            a bohaterowie aferki wylatuja z klubu na zbity pysk i na ogol laduja w PiS. Gdy
            w PiS wybuchaja afery kaczynscy z kur(ew)skim i cala swoja banda klamliwych
            burych suk, zaczynaja grysc i ujadac, krotko mowiac, klamac i staraja sie za
            wszelka cene zamaskowac swoje oszustwa.
            Jak widzisz tales, nie PO lecz PiS jest partia aferalow i zlodzieji, o esbecji
            juz nie wspomne, bo to co kaczynscy soba reprezentuja to jakas farsa, byli
            wspolpracownicy SB starajacy sie wyblielic szczekaniem i ujadaniem na
            wszystkich, ale ludzie nie sa glupi jakbyscie tego chcieli tales,na jesien
            wyborcy odstawia was PiSesmanow tam gdzie wasze miejsce, czyli do kolejki po
            zasilki dla bezrobotnych :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • zwispokolana Wreszcie, martwiłem się o kondycję psychiczną 16.06.06, 08:40
      Polaków ale jak pisze gazeta wszystko wraca do normy.
      • baltazarus Re: Wreszcie, martwiłem się o kondycję psychiczną 16.06.06, 08:47
        Co wraca? Znowu wierzą sondażom, chociaż one zawsze kłamią?
        • eboshi Ileż mozna czytac takie bzdury :( 16.06.06, 09:06
          Sondaż opinii publicznej to wyniki ankiety losowo wybranej próby Polaków
          zawierającej pytania typu "Na kogo Pan/Pani oddałby dzisiaj swój głos". Nic
          więcej nic mniej.

Sondaże nie są manipulowane ani oszukane.
          • cics Re: Ileż mozna czytac takie bzdury :( 16.06.06, 10:29
            eboshi napisał:
            > Sondaż opinii publicznej to wyniki ankiety losowo wybranej próby Polaków
            > zawierającej pytania typu "Na kogo Pan/Pani oddałby dzisiaj swój głos". Nic
            > więcej nic mniej Sondaże nie są manipulowane ani oszukane

Masz oczywiście rację z wyjątkiem tego ,że :
            - próba nie jest losowa, powinna być reprezentacyjna, ale kto potrafi dokładnie
            określić co to znaczy reprezentacyjna
            - jeśli piszesz "pytanie typu..." , to jest to coś innego niż kartka którą
            dostajesze do wrzucenia do urny
            - wyniki nie są manipulowane, ani oszukane - są tylko interpretowane ;-)

I stąd się biorą takie rozbieżności między róznymi sondażami.
            • jorge.martinez Re: Ileż mozna czytac takie bzdury :( 16.06.06, 10:52
              cics napisał:

> eboshi napisał:
              > > Sondaż opinii publicznej to wyniki ankiety losowo wybranej próby Polaków
              > > zawierającej pytania typu "Na kogo Pan/Pani oddałby dzisiaj swój głos". N
              > ic
              > > więcej nic mniej Sondaże nie są manipulowane ani oszukane
              >
              > Masz oczywiście rację z wyjątkiem tego ,że :
              > - próba nie jest losowa, powinna być reprezentacyjna, ale kto potrafi dokładnie
              >
              > określić co to znaczy reprezentacyjna
              > - jeśli piszesz "pytanie typu..." , to jest to coś innego niż kartka którą
              > dostajesze do wrzucenia do urny
              > - wyniki nie są manipulowane, ani oszukane - są tylko interpretowane ;-)
              >
              > I stąd się biorą takie rozbieżności między róznymi sondażami.

Różnice między sondażami biorą się z różnych metodologii doboru próby i
              konstuowania kwestionariusza (np. w jednych jest podane nazwisko lidera partii,
              a w innych jest sama nazwa partii)

A co do samej próby, to najpopularniejszą metodą jest próba losowo-kwotowa.

Co do reprezentatywności to bierze się pod uwagę tylko kilka najważniejszych
              zmiennych społeczno-demograficznych, by okraślić strukturę społeczną
              społeczeństwa i na jej podstawie próbę.
              Jedną z konsekwencji niedoskonałości próby jest zakładany w każdym badaniu tzw.
              błąd statystyczny, który wyniosi owe 3% przy próbie rzędu 1000-1200 respondentów.

No i wreszcie pojawia się prawdomówność samych badanych...
    • haen1950 Re: TNS OBOP: PO wyraźnie przed PiS 16.06.06, 09:05
      Na uwagę zasługuje twarde, stałe poparcie dla Leppera. Żadne kombinacje
      Kaczorów nie są w stanie tego zmenić, ostatni ich pomysł, żeby umoczyć go we
      władzę też jest chybiony.
      Z uporem twierdzę, że problemy tej koalicji zaczną się wtedy, gdy Lepper
      przeskoczy kaczorków w sondazach. Jędruś bez wahania rozwali ten interes i
      zniszczy pisiorków. Żadne CBA nie pomoże.
      • wozni Re: TNS OBOP: PO wyraźnie przed PiS 16.06.06, 09:19
        Po pierwsze nie jest to losowo wybrana grupa Polakow tylko ustalona wedlug odpowiedniego klucza uwzgledniajacgo rozpietosc wieku, miejsce zamieszkania, itp.
        Po drugie juz dawno znaleziono odpowiedz na straszne bledy sondazowe. No niestety mamy tak "wspaniale" spoleczenstwo, ze :
        - wstydzi sie przyznac na kogo glosuje, ankieterom mowi jedno potem robi co innego
        - decyzje podejmuje w dniu wyborow na podstawie biezacych informacji - PO, SLD, LPR i SO nie ma u siebie "niestety" Kurskiego :/
        - przy tak niklej frekwencji wyborczej realny 1% w sondazu to bardzo malo. Gdyby do urn poszlo 60% osob blad bylby duzo mniejszy
        Pozdrawiam
    • a.k.traper niczego to nie zmienia, 16.06.06, 09:31
      Wybory samorządowe niedługo, znowu okłamią z cyniczna brutalnościa a elektorat
      im uwierzy
    • koham.mihnika Re: TNS OBOP: PO wyraźnie przed PiS 16.06.06, 09:44
      szkoda, ze PO nic nie zyskuje, to PiS traci. ciut za malo.
    • zaifi J.Kaczyński,rozpoczął kampanie wyborczą 16.06.06, 09:49

wytoczone zostały działa Kurskiego,walka o głosy na wsi,Polska
      z "Wesela"Wyspiańskiego,kolorowa,wesoła,zasobna,kolorowe kiecki zespołu
      ludowego.Jak pięknie prezentuje swoje sentymenty J.Kaczyński!Polska wieś,to
      ludzie doświadczeni,chyba nie dadzą się wziąć na lep słodkich słówek.Natura
      obdarzyła Kaczyńskich wrednym uśmiechem i o tym należy pamiętać!
      • jorge.martinez Re: J.Kaczyński,rozpoczął kampanie wyborczą 16.06.06, 10:11
        W PL nie da się wygrać żadnych wyborów bez poparcia wsi. W 2005 Kaczyński o tym
        wiedział i wybory wygrał. Dziś jednak PiS choduje sobie przy boku konkurenta:
        Leppera, który jako minister rolnictwa spokojnie i konsekwentnie przejmuje
        wpływy na wsi. Za moment wchłonie PSL, potem ukradnie trochę głosów PiS, i
        dobije do 15% poparcia.
    • remik.bz Warto zrobić sondaż po rezolucji Parlamentu Eur. 16.06.06, 09:54
      Ciekawe jaki byłby wynik sondażu po ostatniej rezolucji Parlamentu
      Europejskiego .
      Wydaje mi się ,że "proeuropejska za wszelką cenę" PO pewnie straci. Mamy za
      sobą 45 lat "komuny" i wszelka lewackość raczej nie jest nam miła. A PE pokazał
      dość wyraźnie swoje "lewe" oblicze.
      Należy się poważnie zastanowić czy popieranie za wszelką cene UE to dobry
      pomysł. I w tej sytuacji czy bałwochwalcze umizgi PO do UE są rzeczywiście w
      naszym interesie.
      PiS też popiera UE ,ale nie boi się w konkretnych sprawach sprzeciwiać czy
      krytykować. Ma własne zdanie .
      • zaifi Tak w Europie Polska jawi się jako zaścianek! 16.06.06, 10:05
        taki ciemnogród z faszyzująco-narowowościowym rządem,masami
        ogłupiałych,rozmodlonych ludzi,wierzących już tylko w cud,że coś się zmieni!

• remik.bz Re: Tak w Europie Polska jawi się jako zaścianek! 16.06.06, 10:17
          zaifi napisała:

> taki ciemnogród z faszyzująco-narowowościowym rządem,masami
          > ogłupiałych,rozmodlonych ludzi,wierzących już tylko w cud,że coś się zmieni!
          >
          No i co z tego? Jest staropolskie przysłowie "widziały gały co brały".
          To co dla UE jest ciemnogrodem dla nas jest przywiązaniem do tradycji.
          Dziwne ,że UE tego nie dostrzega i chce nas na siłę nagiąć do swoich "wartości".
          A już walka z katolicyzmem polskim jest kompletnie nieracjonalna.
          • zaifi Nasze przywiązanie do tradycji, jest nieracjonalne 16.06.06, 10:24
            Trzymamy się kurczowo przeszłości po nowe musimy jechać na zachód.Zderzenie po
            powrocie do Polski,jest bolesne,zakazy,jakbyś nadział się na ścianę!

• cics Re: Warto zrobić sondaż po rezolucji Parlamentu E 16.06.06, 10:35
        remik.bz napisał:
        > Mamy za sobą 45 lat "komuny" i wszelka lewackość raczej nie jest nam miła

A te 40% na SLD , i ponad 50% na Kwaśniewskiego to krasnoludki glosowały (
        chyba tak , bo przecież one czerwone są).
        To ten sam lewicowy elektorat , który gromadnie przeszedł do PiS i może wrócić
        do SLD. Napewno nie trafi jednak do liberalnej Platformy.
    • jurwal Tylko dlaczego Samoobrona ma 10% ? 16.06.06, 09:59
      Kim są ci, którzy głosuja na Samoobronę. Czy nie dostrzegają, że cała dzialaność
      Leppera opiera się na gadaniu ? Popieranie każdego pokrzywdzonego i nic nie
      robienie poza gadaniem nie daje nic. Jednak 10% wyborców jest przekonana, że to
      dobre działanie. To gdzie oni mają rozum?
      Ostatnio Lepper poparł górników. Górnicy otrzymają należne im premie z zysków
      choć Lepper prócz wypowedzenia się za premią dla górników nie kiwnął nawet
      palcem żeby im pomóc. Nie kiwnął by też gdyby okazało się, że górnicy nie
      dostaną premii. Tylko znów wypowiedziałby się za wypłatą premii. Ja też byle i
      jestem za pieniędzmi dla górników bo jest to ogromnie ciężki zawód. Prawdziwie
      męski zawód.
      Lepper dotychczas niczego nie dokonał prócz gadania. każde jego działanie
      rozmyło się bez dokonań. Ach, nie. Wszędzie gdzie brał się za wyrwanie od kogoś
      pieniędzy dla siebie tam jego działania były nadzwyczajnie skuteczne. Teraz on i
      jego najbliżsi mają fortuny choć żyli biednie. Nikt narazie nie chce sprawdzić
      skąd nagle tyle dobra jest w ich rękach.
      • jorge.martinez Re: Tylko dlaczego Samoobrona ma 10% ? 16.06.06, 10:07
        jurwal napisał:

> Kim są ci, którzy głosuja na Samoobronę. Czy nie dostrzegają, że cała dzialanoś
        > ć
        > Leppera opiera się na gadaniu ? Popieranie każdego pokrzywdzonego i nic nie
        > robienie poza gadaniem nie daje nic. Jednak 10% wyborców jest przekonana, że to
        > dobre działanie. To gdzie oni mają rozum?
        > Ostatnio Lepper poparł górników. Górnicy otrzymają należne im premie z zysków
        > choć Lepper prócz wypowedzenia się za premią dla górników nie kiwnął nawet
        > palcem żeby im pomóc. Nie kiwnął by też gdyby okazało się, że górnicy nie
        > dostaną premii. Tylko znów wypowiedziałby się za wypłatą premii. Ja też byle i
        > jestem za pieniędzmi dla górników bo jest to ogromnie ciężki zawód. Prawdziwie
        > męski zawód.
        > Lepper dotychczas niczego nie dokonał prócz gadania. każde jego działanie
        > rozmyło się bez dokonań. Ach, nie. Wszędzie gdzie brał się za wyrwanie od kogoś
        > pieniędzy dla siebie tam jego działania były nadzwyczajnie skuteczne. Teraz on
        > i
        > jego najbliżsi mają fortuny choć żyli biednie. Nikt narazie nie chce sprawdzić
        > skąd nagle tyle dobra jest w ich rękach.

A który polityk coś zrobił oprócz gadania? PO ma podobno 30% i co zrobił oprócz
        gadania? A PiS? Ho ho, to dopiero gadanie bez działania.

A co do owych 10%. To ja bym dawał 12% i więcej tej partji jednego człowieka. A
        kto na nich głosuje? Rolnicy, rozczarowani, drobni przedsiębiorcy, mieszkańcy
        wsi i małych misteczek na wschodzie i północy Polski.
      • remik.bz Bo "elity" gardzą "motłochem" 16.06.06, 10:12
        W Posce jest wiele biedy, niesprawiedliwości, krzywdy.
        Statystyczny Polak-szarak to widzi.
        I widzi równocześnie ,że "ludzie madrzy" nie chca tego stanu rzeczy zmienić.
        Tzn teoretycznie chca , ale tak naprawdę to tylko gardzą "motłochem" (słynne
        mohery) . No i statystyczny Polak-szarak widzi ,że wysiłki tych
        nielicznych "mądrych", którzy próbuja cos zrobić ( Ziobro , Giertych) są
        natychmiast torpedowane , wysmiewane , blokowane przez całą resztę "elity".
        W tej sytuacji (nie ma wyjścia) zwraca sie do Leppera , jako do "swojego
        chłopa" , ktory dokopie tym wszystkim "madralom" i moze choć trochę poprawi
        los "biednych i niewykształconych".
        No cóz PO zamiast każda ustawę PiS-owską podawać do TK ,to raczej powinno
        pomysleć o pomocy PiS-owi w naprawianiu państwa. Bo inaczej zamiast PiS-u
        będziemy mieć u władzy Leppera.
        Ci "biedni" to potezny elektorat i nie zniknie z dnia na dzień. Lekceważenie go
        to poważny błąd.
        • jorge.martinez Re: Bo "elity" gardzą "motłochem" 16.06.06, 10:17
          Rzecz w tym, że to PiS i taki Giertych chętnie podtrzymują biedę i ciemnotę
          (czyli swój naturalny elektorat). Na rękę partii Kaczyńskich jest odpływ młodych
          ludzi z kraju, na rękę Giertychowi jest pozbawienie 5-letnich dzieci dostępu do
          elementarnej edukacji.

Klasa średia nie powstanie w tym kraju, bo ta zagłosuje na PO. Ot cała filozofia.
          • remik.bz Klasa średnia "grilluje" a nie głosuje 16.06.06, 10:24
            jorge.martinez napisał:

> Rzecz w tym, że to PiS i taki Giertych chętnie podtrzymują biedę i ciemnotę
            > (czyli swój naturalny elektorat). Na rękę partii Kaczyńskich jest odpływ
            młodyc
            > h
            > ludzi z kraju, na rękę Giertychowi jest pozbawienie 5-letnich dzieci dostępu
            do
            > elementarnej edukacji.
            >
            > Klasa średia nie powstanie w tym kraju, bo ta zagłosuje na PO. Ot cała
            filozofi
            > a.

Zaczyn klasy średniej juz jest.
            Tylko ,że ci ludzie w czasie wyborów ( niedziela przecież) wolą iśc do
            hipermarketu lub "grillować" a nie głosować.
            A elektorat "biednych" głosuje , bo sie boi ,ze "zdechnie" z głodu.
            • jorge.martinez Re: Klasa średnia "grilluje" a nie głosuje 16.06.06, 10:29
              Klasa średnia w PL to wedle szacunków jakieś 5-7%. Ale zgoda co do tego, że ów
              zaczyn do wyborów nie chadza, bo wie że na ich interesy to i tak nijak nie
              wpłynie. Oni robią swoje, pracują na własne konto i pomoc (bądź przeszkoda) ze
              strony polityków im nie straszna.
            • cics Re: Klasa średnia "grilluje" a nie głosuje 16.06.06, 14:24
              Jak Minister Finansów będzie im zbyt drastycznie wsadzał łapę do kieszeni, to
              zagłosują.
              Sekretem każdego rządu jest doić tych co płacą na rzecz tych co głosują ,ale
              robić to na tyle ostrożnie,żeby dojeni nie reagowali zbyt nerwowo.
        • jurwal Re: Bo "elity" gardzą "motłochem" 16.06.06, 10:19
          Całkowicie się z tym zgadzam. Niestety do elity należą tylko w własnym przekonaniu.
          Elita to specjalna grupa o wyjątkowym charakterze. A wśród polityków niewielu
          jest wyjątkowych w dobrym tego słowa znaczeniu.
      • zaifi po ostatniej rozmowie z dwoma górnikami, 16.06.06, 10:18
        będącymi w sanatorium w wieku 45 i 48 lat,mam dylemat,oczywiście wypracowane
        pieniądze im się należą w jakim odsetku,wynegocjowali!Co do pracy z ich rozmowy
        wynika,że nie taka ona ciężka,dojazd do pracy pod ziemią,to około 3
        godziny,praca jest od dawna usprawniona,jedyne co zostało to,że jest
        niebezpieczna.Bez wódeczki,też się nie obchodzi!Pracę sobie bardzo
        chwalili,zarobki też a cała obudowa zdrowotna i sanatoryjna,to marzyć!

• koloratura1 Nieprawda! 16.06.06, 11:40
          zaifi napisała:

> wypracowane
          > pieniądze im [górnikom] się należą w jakim odsetku,wynegocjowali!

Pieniądze, ponoć, pochodzą z zysku, a kopalnie ŻADNEGO ZYSKU NIE MAJĄ i jeszcze
          długo mieć nie będą. To, że wogóle mogą funkcjonować, zawdzięczają
          niewyobrażalnym sumom, jakie skarb państwa, czyli my wszyscy, w nie
          wpompowaliśmy, kosztem - choćby - służby zdrowia, nauki, czy szkolnictwa. Nie
          zamierzam dyskutować nad tym, czy słusznie, czy nie słusznie wpompowaliśmy. Chcę
          tylko mocno podkreślić jeden, oczywisty fakt: górnicy będą mogli mówić o zyskach
          kopalni - i wypłatach z tego tytułu - dopiero wtedy, gdy kopalnie, w postaci
          podatków, zwrócą nam wszystkim otrzymane wcześniej sumy.

• sq2bnx PiS'uary dołują ! 16.06.06, 12:01
      Wyrok skazujący "bulteriera Kaczyńskich" Kurskiego za ostatnie pomowienia PO i
      D.Tuska ostatecznie sprowadzi SAMOPIS do parteru z którego będzie się trudno
      podnieść.
      Może wreszcie "układy Kaczyńskich" zostaną rozbite....:-))). Polska ma już dość
      budowniczych IV RP.
      • koloratura1 Nadzieja głupich matka 16.06.06, 12:17
        sq2bnx napisał:

> Wyrok skazujący "bulteriera Kaczyńskich" Kurskiego za ostatnie pomowienia PO i
        > D.Tuska ostatecznie sprowadzi SAMOPIS do parteru z którego będzie się trudno
        > podnieść.

Żadnego "wyroku skazującego" nie będzie. Chyba, że za 10 lat. No, może troszkę
        wcześniej, ale - nie dużo wcześniej.
    • maruda.r Będzie jeszcze gorzej 16.06.06, 14:14

TNS OBOP, 1-5 czerwca, próba reprezentatywna, losowa, 950 dorosłych Polaków.

Tuż przed mundialem, a więc jeszcze w dobrych narodowych nastrojach. Blamaż
      reprezentacji piłkarskiej nie przyczyni się do polepszenia nastrojów. W
      następnych sondażach mozna spodziewać sie jeszcze większego dołka.

• haen1950 Re: Będzie jeszcze gorzej 16.06.06, 14:21
        Mamy czerwiec, pisiorki już spadły o połowę w poparciu. W chwili triumfu mieli
        prawie 40%. Następny etap to pietnascie procent i zrównanie sie z Lepperem.
        Wtedy dopiero dostaną szkołę od Jędrusia.
    • arian3 Re: TNS OBOP: PO wyraźnie przed PiS 16.06.06, 15:13
      właściwie dyskusja na ten temat na łamach gazety,która jest organem
      komunistycznych oportunistów spadkobierców komuny jest pozbawiona sensu.Oni
      zrobią wszystko,aby pozostało po staremu tzn.tak jak to nakręcił Kiszczak przy
      pomocy swoich marionetek.Są świetnie urządzeni ekonomicznie i politycznie.Nadal
      na najważniejszych utajonych stanowiskach mają swoich ludzi.Nic dziwnego,że
      zrobią wszystko,aby nic się zmieniło.Wszelka sanacja jest dla nich zagrożeniem.
      Podziwiam Kaczyńskich,którzy podjęli walkę o wydobycie Polski z tego
      postsowieckiego łajna.Będzie Im bardzo trudno.arian3
      • palnick Re: TNS OBOP: PO wyraźnie przed PiS 17.07.06, 22:31
        arian3 napisał:

> właściwie dyskusja na ten temat na łamach gazety,która jest organem
        > komunistycznych oportunistów spadkobierców komuny jest pozbawiona sensu.Oni
        > zrobią wszystko,aby pozostało po staremu tzn.tak jak to nakręcił Kiszczak
        przy pomocy swoich marionetek.Są świetnie urządzeni ekonomicznie i
        politycznie.Nadal na najważniejszych utajonych stanowiskach mają swoich
        ludzi.Nic dziwnego,że zrobią wszystko,aby nic się zmieniło.Wszelka sanacja jest
        dla nich zagrożeniem.
        > Podziwiam Kaczyńskich,którzy podjęli walkę o wydobycie Polski z tego
        > postsowieckiego łajna.Będzie Im bardzo trudno.arian3
        -------
        Też tak uważam :-)
    • ukos Z wyników trzeba usunąć błąd systematyczny 17.07.06, 22:45
      Duża część elektoratu radiomaryjnego zachęcana wprost przez ojdyra ("eee,
      wicie, rozumicie, co tam te sondaże") z chłopską chytrością ukrywa przed
      ankieterami swoje preferencje wyborcze, chcąc wyprowadzić w pole swoich
      przeciwników usypiając ich elektorat. W przeszłości prowadziło to do zaniżania
      wyników ZChN, LPR, a ostatnio PiS. Ten błąd systematyczny łatwo jednak
      skorygować. Po prostu trzeba od wyniku głównego ugrupowania liberalnego odjąć
      5% dodając je jednocześnie aktualnym pupilom ojdyra. Ostatni sondaż należy więc
      odczytać:

PO - 28%
      PiS - 26%
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka