tea-sci na zachod rewitalizuja a w polsce... 21.07.06, 10:10 w polsce oczywiscie przygotwuja do rewiatlizacji ktora beda prowadzic za lat 20...ot taki sobie paradoxik polskiego ynteligenctwa..nazywa sie to oszczednosci w ramach taniego panstwa oraz zapewnienie zmniejszenia bezrobocia w latach 2015-2035 Odpowiedz Link Zgłoś
czechy11 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 10:10 A tymczasem GDDPiA nie ma czasu zająć sie Rozpudą ale ma czas i chęć do manipulowania zatwierdzonym przebiegiem S8 i próba odsuwania tej trasy od Łodzi, łamiąc tym samym poczynione juz uzgodnienia. Ale jak jest zapotrzebowanie polityczne lobby piotrkowko-bełchatkowskiego (marszałek Jurek) to mozna robić wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
achodorowski Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 10:31 Mam nadzieję, że UE dowali nam taką karę, że się nie pozbieramy !! Jestem ZA !! Chciałbym również, aby nas olano i wywalono z niech, jesteśmy dzikusami, gorszymi od tych co niszczą Afrykę. Wstyd mi za naszych polityków-cymbałów. To są kretyni jakich mało. Prezydent siedzi w tym swoim Pałacyku i ściska dupę, nawet się boi zabrać głos w tej sprawie, co to za prezydent, bo na pewno nie Polaków. Panie Prezydencie, rusz się pan do cholery, albo złóż dymisję i idź sobie w diabły. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 10:41 achodorowski napisał: > Mam nadzieję, że UE dowali nam taką karę, że się nie pozbieramy !! Jestem ZA !! > A za co kare? Za decyzję lokalnego samorządu zgodną z naszym prawem ( co potwierdził NSA)? Wstyd mi za naszych polityków-cymbałów. To > są kretyni jakich mało. Rozumiem ,że chodzi Ci o lokalny samorząd , ktory zgodnie z wola mieszkańców przeznaczył takie a nie inne tereny na obwodnicę. Powiedzti jeszcze wyborcom z Augustowa. > Panie Prezydencie, rusz się pan do cholery, albo złóż dymisję i idź sobie w > diabły. Dlaczego namawiasz Prezydenta , aby wtracał się w kompetencje samorządu i zmieniał suwerenną decyzję lokalnej społeczności? Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 11:03 Obwodnica w tym kształcie ma wpływ na środowisko, nie tylko na najbliższe okolice Augustowa. IMHO trochę przesadzasz z tymi kompetencjami samorządu, idąc tym tropem ludność np. Zielnki może zacząć lobbować za elektrownią atomową i co - też jest to w kompetencjach samorządu? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 11:18 chateau napisał: > Obwodnica w tym kształcie ma wpływ na środowisko, nie tylko na najbliższe > okolice Augustowa. IMHO trochę przesadzasz z tymi kompetencjami samorządu, idąc > tym tropem ludność np. Zielnki może zacząć lobbować za elektrownią atomową i co > - też jest to w kompetencjach samorządu? Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego to właśnie "podstawowa kompetencja samorządu". To "miejscowi" okreslaja , gdzie ma być "zabudowa niska", gdzie "szpital" , gdzie "nowe drogi" a gdzie "hipermarkety" czy "zieleń". Przerzucenie takich decyzji z Centrum do terenu to właśnie podstawowa idea samorządności. Podobno ok 70 % gmin w Polsce nie zrobilo jeszcze takich planów. Tam dopiero dzieją sie cuda i samowolki!!! Ale "wkurzanie się" na gmine , ktora zdobyła się na uchwalenie planu zagospodarowania??? Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 11:26 Oczywiście, że nie zrobiło, bo nie bardzo jest na to kasa. Nie neguję potrzeby powstania tej obwodnicy ale porównywanie takiej inwestycji do szpitala albo hipermarketu to nadużycie. Wpływ obwodnicy na środowisko dotyczy nie tylko mieszkańców Augustowa, a co za tym idzie - przebieg trasy IMHO nie leży wyłącznie w kompetencjach samorządu. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 11:38 chateau napisał: > Oczywiście, że nie zrobiło, bo nie bardzo jest na to kasa. > Nie neguję potrzeby powstania tej obwodnicy ale porównywanie > takiej inwestycji do szpitala albo hipermarketu to nadużycie. > Wpływ obwodnicy na środowisko dotyczy nie tylko mieszkańców > Augustowa, a co za tym idzie - przebieg trasy IMHO nie leży > wyłącznie w kompetencjach samorządu. > Wszystko się zgadza. Tyle tylko ,ze to nie jest decyzja przypadkowa i podjeta "bezmyślnie" , jak sugeruje GW. Koncepcja obwodnicy Augustowa powstała kilkanascie lat temu ( bodajże w 1992), konkretne decyzje zapadały chyba ze 6-7 lat temu. Było to wszystko robione zgodnie z naszym prawem . Były "wszelkie analizy" , "raporty", "operaty" robione przez ekspertów. Były rownież liczne protesty , uwagi , odwołania. Była wykorzystana równiez cała droga prawna (łacznie z NSA) , do uwzglednienaia wszelkich zarzutów i watpliwosci. Oczywiście miejscowy plan był w tym wszystkim tylko jednym z elementów , ale bardzo waznym elementem. Po prostu wbrew woli miejscowych raczej nie można takiej inwestycji prowadzić. Odnosze wrażenie ,że teraz gdy po kilkunastu latach wszystkie procedury zostały zakończone ,GW najzwyczajniej w swiecie "rozrabia". A na dodatek nie pisząc całej prawdy o sprawie , niebezpiecznie zbliża się do "klamstwa". Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 12:53 Zbójeckie prawo mediów. Na szczęscie, bo na etapie przymiarek i projektów nokomu z decydentów nie przyszło do głowy, że skoro są protesty i koncepcja alternatywna można się po prostu przestać upierać. Skoro dotychczasowe protesty nic nie dały i 17 lipca br. MOŚ podjął taką decyzję to zostało tylko publiczne apelowanie. Eskpertyzy - tak, były. Tylko dziwnym trafem część osób zasiadających w komisji oceniającej projekt jest powiązana z ministrem lub jest/była zależna służbowo od niego. Odpowiedz Link Zgłoś
aciuffka Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 30.07.06, 10:49 no dobra wszytsko fajnie analizy itd. juz zostaly podjęte przez specjalistow costa costam. jednakże mamy do wyboru: -zniszczyć dolinę rospudy -zniszczyć gospodarstwa rolne -mieszkancy augustowa muszą znosic halas tirów zastanawiam się czemu ludziom się wydaje że ich własna wygoda usprawiedliwi niszczenie rezerwatu?? niech ci z augustowa bija sie z rolnikami, ktorędy maja jeździc tiry, niech organizuja wiece, zabijaja sie. ale niech wylączą z tej klotni prezyrode, bo jest bezbronna, piękna, i czy ktos chce czy nie to zaakceptowac, nam niezbedna bo z niej pochodzimy. to tak jakby ktos zabil swoją matkę, żeby miec większe mieszkanie. gratuluje pomysłu. ludzie, otworzcie oczy!! Odpowiedz Link Zgłoś
ko2006 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 17:43 tak, wg Twojego rozumowania, jesli spolecznosc Krakowa zdecyduje w planie zagospodarowania na zburzenie Wawelu i postawienie tam hipermarketu, to maja do tego pelne prawo, a hipermarket jest przeciez potrzebny! Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 15:44 sorry, ale samorzad NIE jest udzielnym ksiestwem nalezacym do Federacji Polskiej, bo takowej NIE MA - Rzeczpospolita Polska jest państwem jednolitym, a samorzady sa podporzadkowane prawu panstwowemu, ktore z kolei jest podporzadkowane prawu MIEDZYNARODOWEMU, w szczegolnosci UNIJNEMU. Tak ciezko to zrozumiec?? Odpowiedz Link Zgłoś
halo-leute To Augustow i drogowcy maja racje.Estakada w 21.07.06, 10:31 niczym nie zaszkodzi dolinie,wrecz przeciwnie.Cale Alpy i cala Francja sa poprzecinane autostradami i TYSIACAMI wiaduktow i nikomu to nie przeszkadza.A juz najmniej przyrodzie. Kwiatek,ptaszek i roslinka sa bardzo mile i potrzebne,ale to jest kraj DLA LUDZI w pierwszej kolejnosci. Jesli chcemy miec przyrode bez sladu cywilizacji,to wszyscy wyemigrujmy. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrancik Re: To nie debilizm tylko... 21.07.06, 10:15 Masz calkowita racje centrolewie. Zastanawiajacy jest sposob argumentacji ministra transportu. Rozumiem ze lokalny samorzad chce wygrac wybory samorzadowe jesienia, i dlatego probuje nawet za cene wybicia orla bielika, ktory widnieje (prawdopodobnym) na polskim godle. Czy tak postepuja ludzie dzialajacy "w interesie spolecznym"??? Minister transportu manipuluje z liczba wypadkow smiertelnych, klamie jezeli chodzi o interes spoleczny. Cos mi sie zdaje, ze ktos chce na tym dobrze zarobic. Odpowiedz Link Zgłoś
pashow.von To jest "prawda" Wyborczej ale nie cała prawda 21.07.06, 10:27 Proponuję zajrzeć tutaj: "Ratujmy Augustów": Podkreślę tylko, że obwodnica Augustowa jest zgodna zarówno z prawem polskim, jak i unijnym. W przeciwnym wypadku, minister środowiska nigdy nie uzgodniłby decyzji środowiskowej – podkreśla Jerzy Doroszkiewicz, zastępca dyrektora białostockiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060721/BIALYSTOK/60720044 "Protest pięknoduchów" "To nic, że decyzja o przebiegu obwodnicy jest zapisana w prawomocnym planie zagospodarowania przestrzennego miasta. To nic, że są ostateczne i niepodważalne wyroki Naczelnego Sądu Administracyjnego. Ale organizacjom pozarządowym i wspierającej je redakcji ogólnopolskiego, wpływowego dziennika, jakim mieni się "Gazeta Wyborcza", decyzja nie podoba się, i już! A to wystarczy, żeby zorganizować akcję sprzeciwu wobec porządku prawnego i decyzji ministra. Akcję, której motywem przewodnim jest - i tu cytat - "akt obywatelskiego protestu!" Całej operacji nie przeprowadzono ani wówczas, gdy koncepcja obwodnicy powstała (1992), ani wtedy, gdy zapadały decyzje (1997-98). Jeszcze pięć lat temu można by potraktować ją jako formę lobbowania na rzecz takiej, czy innej koncepcji. Ale dzisiaj? Teraz, gdy wszystko jest niemal gotowe, gdy 15 milionów złotych zostało wydane na ekspertyzy, opinie i zmiany w projekcie? Teraz budowa powinna ruszać, ale weto! weto! Bo my, czytaj "Wyborcza" i współpracujący z nami ekolodzy, chcemy innego przebiegu i ma być tak, jak my chcemy! ... W tym wszystkim przeraża jedno - ktoś usiłuje wmówić ludziom, że walczy się o coś, co jest niemal ścisłym rezerwatem. A dolina Rospudy wcale nim nie jest! Powołuje się na ekologów, podczas gdy przynajmniej kilkunastu z nich całkowicie neguje szkodliwość obwodnicy przeprowadzonej w tym miejscu! Mało tego. Pod decyzją Wojewódzkiej Rady Ochrony Przyrody są podpisy organizacji ekologicznych..." www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060721/OPINIE/60720030 Odpowiedz Link Zgłoś
paseo brawo,wreszcie jakis konkret.W tym kopnietym kraju 21.07.06, 10:34 wystarczy rzucic haslo i juz mamy pospolite ruszenie.Na 5 minut,do nastepnej akcji. Wlasnie estakada,pod ktora swobodnie rzadzi sie przyroda,jest najlepszym rozwiazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: To jest "prawda" Wyborczej ale nie cała prawd 21.07.06, 11:17 pashow.von napisał: > Proponuję zajrzeć tutaj: > > "Ratujmy Augustów": > Podkreślę tylko, że obwodnica Augustowa jest zgodna zarówno z prawem polskim, > jak i unijnym. W przeciwnym wypadku, minister środowiska nigdy nie uzgodniłby > decyzji środowiskowej – podkreśla Jerzy Doroszkiewicz, zastępca dyrektora > białostockiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. ... Jasne, minister zawsze podejmuje słuszne decyzje, bo jakżeby inaczej. Co innego może powiedzieć strona żywo zainteresowana budową? Dramatyczne teksty w rodzaju "przedkładam życie i zdrowie mieszkańców nad to, co robią organizacje ekologiczne" to kompletna demagogia w stylu milicjantów z "Misia" ("A gdyby wasz kilkuletni synek..."). Ile razy można tłumaczyć, że nikt nie dybie na zdrowie i życie mieszkańców Augustowa? > W tym wszystkim przeraża jedno - ktoś usiłuje wmówić ludziom, że walczy się o > coś, co jest niemal ścisłym rezerwatem. A dolina Rospudy wcale nim nie jest! A powinna być. W Polsce jest zdecydowanie za mało terenów ściśle chronionych, na co zresztą zwracają nam uwagę instytucje unijne. Przywykliśmy do krótkowzrocznego traktowania tego, co nam zostało z nie zdewastowanej przyrody: grunt to plany zagospodarowania i dobre drogi (zresztą raczej w teorii, niż w praktyce), a przyroda jakoś sobie poradzi, skoro dotąd sobie radziła. Tyle że jak pokazują liczne przykłady, w końcu sobie nie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ko2006 Re: To jest "prawda" Wyborczej ale nie cała prawd 21.07.06, 17:50 > Powołuje się na ekologów, podczas gdy przynajmniej kilkunastu z nich całkowicie > > neguje szkodliwość obwodnicy przeprowadzonej w tym miejscu! Mało tego. Pod > decyzją Wojewódzkiej Rady Ochrony Przyrody są podpisy organizacji > ekologicznych..." > ha, ha, ha! ciekawe co to za organizacje "ekologiczne" ? Czy mozna gdzies dostac liste podpisanych? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz A jesli samorząd zakaże "ruchu TIR-om" ? 21.07.06, 10:28 A co bedzie , jeśli samorząd Augustowa całkowicie legalnie i zgodnie z wola mieszkańców zakaże TIR-om przejazdu przez istniejacą droge? Znając życie to bedzie krzyk , że "Polska potrzebuje dróg , a za rządów Kaczorów to nawet wstrzymano bydowę obwodnicy Augustowa i polska gospodarka straciła gruba kasę ". Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: A jesli samorząd zakaże "ruchu TIR-om" ? 21.07.06, 15:40 jestem pewien, że i na to znajdzie się rada Odpowiedz Link Zgłoś
malgojb Jak zwykle kilka NIE uprawianych pól jest 21.07.06, 10:33 ważniejszych no bo tak jest łatwiej z krzykaczami. Może jeszcze powinniśmy wyciąc Puszcze Białowieską, a wszystkie parki narodowe zamienić na wysypiska śmieci? A może do kompletu w każdym uzdrowisku chlewnia i dodatkowo chętne składowanie odpadów niebezpiecznych z zagranicy:/ Odpowiedz Link Zgłoś
sorapis Re: Jak zwykle kilka NIE uprawianych pól jest 21.07.06, 10:48 Dokładnie. Bo jak trzeba wykupić działki od prywatnych osób to ile to roboty jest. A państwo to państwowe. Idzie prezes do dyrektora lasów państwowych i wicie rozumicie. Wszyscy zarobią. Kreska na mapie i pajechali. Mam nadzieję, że KE nie pozwoli na to barbarzyństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
vvvitek Sprawdzić, kto wziął za to w łapę 21.07.06, 10:39 Skoro "się nie da bo nie da się" to znaczy, że któryś z szefuńciów wziął w łapę, a któraś z zaprzyjaźnionych firemek będzie tą estakadę stawiać. Ot co... Odpowiedz Link Zgłoś
adamowski1 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 10:48 Ciekawe kto ma w tym interes aby tak kurczowo trzymać się głupiego projektu niszczącego środowisko naturalne.Zapewne jakaś kasa już wpłyneła do czyjejś kieszeni a wpłynie jej jeszcze trochę więc tak usilnie trwają przy swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
zartiepl Estakada nad mokradłami ?!?!?!?!?! 21.07.06, 10:53 Pomijając kwestie ochrony przyrody - co za idiota to wymyślił? Oglądałem kiedyś ciekawy dokument na temat jakiejś autostrady w USA biegnącej przed podobne tereny. Regularnie, podczas mgieł, dochodziło tam do potężnych karamboli z wieloma ofiarami, a jedyne co były w stanie zrobić władze, to wybudować kosztowny system monitorujący i ostrzegający o możliwości wystąpienia mgły. Znając podejście polskich kierowców do przepisów to u nas nawet taki system na nic się nie zda i będzie tam dochodziło do regularnych jatek. Ciekawe po ilu latach zostanie przekroczona liczba siedmiuset ofiar? Odpowiedz Link Zgłoś
enfer Wyborcza zabija 21.07.06, 11:02 GW jest nieodpowiedzialna... zrobila sobie ogorkowy temat na wakacje połaczony z mobilizacją publiki... jak na chalturze podrzednego artysty w letniskowej miejscowosci... ten szantaz Unią... a w Augustowie umeczeni ludzie widza jak znowu ich wymarzona obwodnica sie oddala... znowu beda ginac dzieci, znowu bedzie wiecej kalek, miasto zostanie wbite w ziemie... ale wyborcza robila juz wieksze, zabojcze akcje propagandowe jak wojna w Iraku... popatrzcie co sie stalo z tamtymi ptaszkami, storczykami...z ludzmi Odpowiedz Link Zgłoś
robson63 Re: Wyborcza zabija 21.07.06, 11:27 Zaraz sie rozpłacze... Niech samorzad z burmistrzem na czele zrobi sygnalizacje swietlna, ograniczy ruch do 30 km/h. To takie trudne ?? Nie ale łatwiej jest szczekać i oskarżać innych o ekoterroryzm, ażeby ukryć swoje matactwa, nieudolność i przekręty. Niech was szlag trafi nareszcie... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Wyborcza rozrabia i klamie 21.07.06, 12:03 Wyborcza sugeruje ,że decyzja jest "przypadkowa' Tymczasem wszelkie procedury ( w tym NSA) trwają juz kilkanascie lat. Teraz cała droga administracyjno-prawna została zakończona. Więc podważanie prawomocnych decyzji i wyrokow to tylko "rozrabiactwo" nic więcej. Zaraz sie rozpłacze... > Niech samorzad z burmistrzem na czele zrobi sygnalizacje swietlna, ograniczy > ruch do 30 km/h. To takie trudne ?? Ograniczenie predkości nic nie da. Jak wiesz w Polsce problemem nie jest prawo , tylko jego skuteczna egzekucja. A samorząd Augustowa zrobi co innego . Po prostu zakaże ( wolno mu) wjazdu TIR- om do miasta. Jest szansa ,że to akurat wyegzekwuje. Wtedy pewnie GW napisze o "mizerii polskich dróg i zacofaniu cywilizacyjno- technicznym ściany wschodniej" oraz o "ciemnogrodzie z Augustowa", który nie rozumie wyzwań jakie stawia nam UE. Odpowiedz Link Zgłoś
robson63 Re: Wyborcza rozrabia i klamie 21.07.06, 12:20 To ty kolego cos tu krecisz... wpierw byles jak piszesz za a teraz taki z ciebie agitator przeciwko... Cos tu smierdzi... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Infantylnie uwierzyłem Wyborczej 21.07.06, 12:39 robson63 napisał: > To ty kolego cos tu krecisz... wpierw byles jak piszesz za a teraz taki z > ciebie agitator przeciwko... > Cos tu smierdzi... Po prostu podeszłem do sprawy emocjonalnie. Ekologia to bardzo wazna sprawa, więc uwierzyłem we wszystko , co Wyborcza napisała. Potem porozmnawiałem sobie z przyjaciółmi drogowcami z"krakowskiej Generalnej Dyrekcji Dróg ...." . Na spokojnie wyjasnili mi całą sytuację. No i wtedy po ludzku "wkurzyłem się na GW". Ale głównie na siebie ,że jak dziecko dałem się GW "zrobić w konia". Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Infantylnie uwierzyłem Wyborczej 21.07.06, 14:19 nie pierwszy to taki numer wybiórczej. Kiedyś też jej wierzyłem. Teraz do każdej zapodawanej przez nią sensacji poodchodzę jak do jeża. Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Infantylnie uwierzyłem Wyborczej 21.07.06, 15:54 natomiast bardzo latwo wierzysz w BZDURY typu 'suwerenna decyzja samorzadow' nie znajac ustroju RP ani, tym bardziej, prawa unijnego. Odpowiedz Link Zgłoś
fszkaradek Re: Infantylnie uwierzyłem Wyborczej 21.07.06, 16:04 > Potem porozmnawiałem sobie z przyjaciółmi drogowcami z"krakowskiej Generalnej > Dyrekcji Dróg ...." . Na spokojnie wyjasnili mi całą sytuację. Inżynierowie drogowcy? Wykształceni w głebokiej komunie i epoce wielkich budów? W Chinach sprawdziliby się. Mają coś z rycerstwa (zgadnijcie co?) Ich wyobraźnię zaprzątają tylko metry sześcienne betonu i tony stali, a jedyna rozrywka to chlanie wódy. Odpowiedz Link Zgłoś
sorapis Re: Infantylnie uwierzyłem Wyborczej 21.07.06, 16:10 Tak samo jak ja sobie porozmawiałem z moimi przyjaciółmi leśnikami. Dla nich wyznacznikiem życia jest ile hektarów lasu trzeba wyrąbać do pierwszego, kiedy jest urlop i czy gdzieś się nie da dorobić coś na boku. Tacy ludzie akurat są bardzo .,obiektywni''. Dla nich las to uprawa i ileś tam kubików drewna, które trzeba wyrąbać bo z góry jest nakaz. Dobre sobie. Drogowcy w ramach mecanasów ekologii. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Inteligencja i kulturą raczej nie "grzeszysz 21.07.06, 16:20 fszkaradek napisał: > Inżynierowie drogowcy? Wykształceni w głebokiej komunie i epoce wielkich > budów? Jesli wskażesz fragment mojego postu , który pozwala wyciągnąc takie wnioski , to cofam zarzut o braku inteligencji Mają coś z rycerstwa (zgadnijcie co?) Ich > wyobraźnię zaprzątają tylko metry sześcienne betonu i tony stali, a jedyna > rozrywka to chlanie wódy. A to już swiadczy o Twojej kulturze odobistej ( infantylnie zakladam ,ze wiesz co to takiego. A tak nawiasem- konczyli Politechnike Krakowska kilkanascie lat temu. Znam sie z nimi ( dwie dziewczyny , jeden chłopak) prywatnie z powodu wspólnej pasji- muzyki niszowej (głównie poezji spiewanej). Ale to tylko taka niby- polemika odnosnie sugerowanej przez Ciebie bezpodstawnie "rozrywki". Jestem prawie pewien ,ze w temacie "kultura" do pięt im nie dorastasz. Ps. I ciesz się ,że tacy jak oni pracują w Krakowie dla dobra nas wszystkich a nie np u "u sasiadów". A trzyma ich m.in. specyfika i atmosfera Krakowa - ta kulturalna. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia2000 Różny punkt widzenia inzynierów i ekologów 21.07.06, 18:18 Patrzą na to samo i widzą co innego. Ekolog widzi cały zróznicowany ekosystem, widzi wszystkie zalezności w przyrodzie, potrafi przewidzieć np. że jeśli w jednym miejscu wykopie się dziurę i odpompuje z niej wodę to 500 m dalej na skutek obniżenia poziomu wód gruntowych zginie cenny gatunek rośliny ściśle zależny od wilgotności.Nie zna natomiast, można powiedzieć "szczegółów technicznych" np. budowy dróg. Inżynierowie natomiast doskonale znają wszystkie rozwiazania techniczne dotyczące danej konkretnej rzeczy, ale nie zawsze wiedzą albo czasem specjalnie nie chcą wiedzieć jakie ich praca będzie miała skutki dla otoczenia w bardziej globalnym ujeciu.Skupiaja się po prostu tu i teraz na jak najlepszym wykonaniu konktretnego zadania i właściwie bez szerszego spojrzenia nie mozna im odmówić racji...ale właśnie istnieje to szersze spojrzenie i również pewna odpowiedzialnośc za to co się robi.Ja doskonale wiem że łatwiej czasem kreślić wszystko od linijki według jasnych reguł, niz wziąć pod uwagę szereg zmiennych, które przecież dla przyrody są naturalne, i uwzględnić je w projekcie...to wymaga o wiele więcej pracy, pomysłowości i przede wszystkim dobrej woli :) bo czasem trzeba projektować "metr po metrze" a to trudne i czasochłonne.I mówię to z własnego doświadczenia. Dletego tak ważne jest to żebyśmy umieli się porozumieć, a im więcej i częściej bedziemy ze soba normalnie, bez kłótni, merytorycznie i twórczo! dyskutować tym większa szansa na zrozumienie :) czego nam wszystkim życzę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Wyborcza rozrabia i klamie 21.07.06, 15:53 > Ograniczenie predkości nic nie da. Jak wiesz w Polsce problemem nie jest > prawo , tylko jego skuteczna egzekucja. akurat predkosc mozna dosc latwo ograniczyc - zainstalowac 'spowalniacze' na drodze (oznaczone znakiem drogowym w ksztalcie.... hmm ;)))... Jeśli ktoś będzie jechał za szybko, to sobie rozwali zawieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
dr_pool Re: Wyborcza rozrabia i klamie 24.07.06, 16:47 > akurat predkosc mozna dosc latwo ograniczyc - zainstalowac 'spowalniacze' na > drodze (oznaczone znakiem drogowym w ksztalcie.... hmm ;)))... Jeśli ktoś będzi > e > jechał za szybko, to sobie rozwali zawieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Wyborcza zabija 21.07.06, 11:32 > a w Augustowie umeczeni ludzie widza jak znowu ich wymarzona obwodnica sie > oddala... znowu beda ginac dzieci, znowu bedzie wiecej kalek, miasto zostanie > wbite w ziemie... I napisz jeszcze, że patrząc na tę tragedię zaszcuty minister środowiska i zapracowany minister transportu, i cała białostocka GDDKiA wypłaczą sobie oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sanitarny Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 11:03 nie znam sprawy,ale spodkalem juz natchnionych"przyjaciol zwierzat"twierdzacych ze zabijanie swin do celow konsumpcyjnych jest niehumanitarne. Odpowiedz Link Zgłoś
zebonka5 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 11:14 Budujmy z głowa i z sercem dla przyrody. Skoro można nie niszyć nie niszczmy. Dolina Rospudy nie jest własnością Biłegostoku, Augustowa czy Ministra Polaczka albo dyr GDDKiA Topczewskiego i proszę sie z tym liczyć przy podejmowaniu decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
ajan1 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 11:30 To sie napewno nie spodoba ekologom! Byc moze jest tak jak sie na ten temat wypowiadaja ekolodzy - GROZI NAM W TEJ DOLINIE KATASTROFA!!! Wspomne kilka podobnych wydarzen, ktore mialy rowniez zakonczyc sie KATASTROFA. Czy do KATASTROFY doszlo? Kazdy dzis sam moze ocenic. 1. W latach 60tych zbudowano wieze telewizyjna w Gorach Swietokrzyskich, na sw. Krzyzu. Aby dostarczac materialy budowlane wycieto drzewa na szerokosc drogi, potem polozono asfalt i tak jest do dzis. Kazdy kto tam byl na wyciecze wie jak jest. A co pisaly na ten temat "niezalezne" gazety z lat budowy. Co prezentowali "swiatli" i jak zwykle "jedyni nie omylni"? Katastrofa ekologiczna byla oczywista. Pamietam te tytuly: "Puszcza Jodlowa zagrozona", "Wieczny las ginie", etc. Minelo prawie 50 lat. I co? I nic! Drzewa szumia jak szumialy a milosnicy przyrody, widokow, zabytkow i wedrowek maja kawalek wygodnej drogi przy ktorej pewnie za jakis czas ustawine zostana lawki dla zmeczonych marszem pod gore. 2. Pamietacie budowe tamy na Dunacju? Ta sama historia. Katastrofa ekologiczna na nie wyobrazalna skale. Jezioro mialo zmienic klimat, woda miala podmyc gory i krowy mialy przestac dawac mleko. 3. A co bylo przy okazji budowy zapory na Wisle we Wloclawku? Tez mialo dojsc do katastrofy. Klimat mial sie zmienic prawie na calym Mazowszu a zgromadzone w tym zbiorniku "scieki" z poludnia Polski mialy zatruc wszystko co na polnocy zyje az do Baltyku. 4. Przy okazji budowy autostrady okolicach gory sw. Anny bylo podobnie. Tam tez mialo dojsc do katastrofy z powodu wyciecia drzew. W Polsce o tym co nalezy chronic decyduja ekolodzy kierujac sie najczesciej walorami estetycznymi a nie racjami ekonomicznymi albo interesem spolecznym. Taki romantyczny nurt w nauce i polityce ekologicznej uksztaltowal sie przed laty i tak pozostalo do dzis. Zaslaniaja sie wiedza ale rzadko jest mozliwosc zweryfikowania tej wiedzy, etc. Nie wiadomo co sie wydarzy za 50 lat. Na tej wlasnie niepewnosci ekolodzy prezentuja swoje przekonania i wykorzystuja ja dla obrony swoich wlasnych, partykularnych, najczesciej wyimaginowanbych i oderwanych od realiow, pogladow. Nie twierdze, ze nie nalezy chronic przyrody. Nie twierdze, ze nie nalezy szukac alternatywnych rozwiazan. Namawiam tylko do porzucenia jedynych i slusznych racji. Nie mozna wykluczyc rowniez, iz jakas grupa przedsiebiorczych osob wykupila w ciagu minionych klilku lat tereny pod alternatyna trase i teraz robia wszytko aby wyjsc na "swoje" - wWykorzystujac dla swoich celow naiwnych naukowcow, entuzjazm mlodziezy i w3zytkich milosnikow przyrody. Pozdrawiawm, ajan1@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
forester_marucha Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 11:47 ajan1 napisał: > Nie mozna wykluczyc rowniez, iz jakas grupa przedsiebiorczych osob wykupila w > ciagu minionych klilku lat tereny pod alternatyna trase i teraz robia wszytko > aby wyjsc na "swoje" - wWykorzystujac dla swoich celow naiwnych naukowcow, > entuzjazm mlodziezy i w3zytkich milosnikow przyrody. Dodam wątek polityczny : komuś może zależeć na dyskredytacji przeciwnika politycznego wykorzystując naiwność ludzką. Zastrzegam, że nie jestem "pisowczykiem" jak co poniektórzy tutaj mnie nazywają. Odpowiedz Link Zgłoś
darcy25 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 11:59 akurat przykład Włocławka jest dobrany fatalnie! To bomba, z która nie wiadomo jak sobie poradzić. Dzis zbiornik we Włocławku to ogromne składowisko smieci. Gdyby nagle doszło do katastrofy, to zniszczone zostanie zycie w rzece na odcinku Włocławek- Bałtyk. Wiekszosc hydrologów dzis potwierdza, że nie wolno zabudowywac w ten sposób takich duzych rzek, jest to wbrew naturze i wbrew ekonomice Odpowiedz Link Zgłoś
unicef123 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 11:48 przez grunty rolne tez nie powinno budować się autostrad . Środowisko jest najważniejsze i żadne argumenty nie są do przyjęcia. Są miejsca gdzie istnieją już drogi "wydeptane " i piaszczyste , może nad tym się zastanowić a nie stawiać kresek na projektach ! Ochrona tego co daje nam tlen i wogóle życie jest podstawą ! Musimy bronić zakątków przyrody , bo jest ich coraz mniej lub są zanieczyszczone . NIE NISZCZCIE ! co będą miały za życie nasi potomkowie ? Co możemy im zostawić ? Odpowiedź jest bardzo prosta : czysta wodę i czyste powietrze. Tego sobie i Wam wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 14:35 unicef123 napisała: > Odpowiedź jest bardzo prosta : czysta wodę i czyste powietrze. > Tego sobie i Wam wszystkim życzę. było tak niegdyś. Zdaje się nazywamy to teraz epoką kamienia łupanego czy inną prehistorią Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
darcy25 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 11:50 zapraszam autorów artykułu na forum dyskusyjne Auto Swiat. Poczytajce sobie. Tam jest dopiero wojna (w oparciu o Wasz artykuł). Bedziecie miec dodatkowy materiał do przemyślen. Pozdrawiam autoswiat.redakcja.pl/forum/forum.asp?Artykul=5665&Watek=901502&WatekStr=2&DA=210720061034 Odpowiedz Link Zgłoś
robson63 Re: Kolejny przykład na to jak UE szkodzi Polsce. 21.07.06, 12:21 To nie UE tylko banda nieukow, zlodzieji, przekreciazy i biurw. Odpowiedz Link Zgłoś
adep1 Czy to tylko upór GDDKiA? 21.07.06, 12:43 GDDKiA bardzo dziwnie i podejrzanie "upiera się" przy kilku lokalizacjach spotykających się z całkowitym sprzeciwem społecznym - ten sam problem mamy przecież w Warszawie, gdzie GDDKiA "upiera się" przy poprowadzeniu tak zwanej obwodnicy korytarzem zaplanowanym ok. 35 lat temu, w którym to korytarzu postawiono SETKI domów! Ja tam nie mieszkam, ale to nie zmienia mojego nastawienia - obwodnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna "obwodzić" miasto, a wskakiwać w jego środek. Nie wiem, dlaczego np. NIK nie zainteresuje się wreszcie "upieraniem się" GDDKiA przy szkodliwych lokalizacjach! Odpowiedz Link Zgłoś
robson63 Nie bedzie im tak lekko jak sobie wyobrazaja... 21.07.06, 12:57 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060720/ekonomia/ekonomia_a_1.html Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 14:11 "Ekolodzy obliczyli w dodatku, że budowa takiej inwestycji - bez kosztownej estakady na grząskim gruncie - będzie kosztowała mniej" a sprawy formalno - prawne, wykupy ziemi, czas? Ekolodzy też to policzyli? M<oże wyborcza przytoczyłaby te wyliczenia? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
mozdzins Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 14:16 I tak będzie to taniej niż płacenie 400 tys Euro dziennie do czasu rozbiórki inwestycji tak jak zdazyło sie we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 14:33 jeśli budowa już ruszyła bądx jest na staarcie, to znaczy ze wszelkie sprawy zostały już rozstrzygnięte, kto wie czy nawet nie przed NSA. Wniosek: wybiórcza coś kręci Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 15:56 ... ale UE i tak moze przywalic kare, bo prawo unijne ma PRYMAT nad polskim, czyli jest wazniejsze i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 14:21 wybiórcza (tudzież takze postępowi "ekolodzy"), nie chachmęć. Pisz uczciwie co i jak było i jest Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
paliwoda potrzebna mapa ! 21.07.06, 14:21 Czy ktoś mógłby podrzucić link do mapy przebiegu obwodnicy Augustowa w obu wersjach? A może wreszcie GW wydrukuje taką mapkę, żebyśmy wiedzieli dokładnie, za czym głosujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
m.jas Re: potrzebna mapa ! [ poprawka] 21.07.06, 15:51 skyscrapercity.com/showthread.php?t=375299 Odpowiedz Link Zgłoś
disperse jak nie wiadomo o co chodzi.... 21.07.06, 15:04 ... ciekaw jestem jaka to firma JUZ wygrala pzretarg na budowe tej estakady, i ile dodatkowo trafilo do prywatnych kieszeni... Odpowiedz Link Zgłoś
critto interes spoleczny, hehe 21.07.06, 15:23 "- Koncepcja drogi "na Raczki" (takiej, jaką proponują ekolodzy) pojawiła się w początkowym etapie, ale tam są grunty rolne i uznaliśmy, że poprowadzenie drogi przez nie zaburzyłoby interes społeczny - tłumaczył Jerzy Doroszkiewicz, zastępca dyrektora białostockiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. " Odpowiedz Link Zgłoś
lubie_dziewczynki Grunty rolne trzeba chronić a przyrodę zniszczmy 21.07.06, 21:57 Myślę że wypowiedź tego matoła nie sposób skomentować. Nie ma takich słów żeby opisać jego głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
zebonka5 Re: potrzebna mapa ! 21.07.06, 15:53 m.jas napisał: > I tu: skyscrapercity.com/showthread.php?t=375299 Odpowiedz Link Zgłoś
uniu75 Re: Drogowcy upierają się przy budowie estakady n 21.07.06, 22:55 WIECIE DLACZEGO NIE CHCĄ MYŚLEĆ O ZMIANIE??!! Bo kolesie już kupili działki na drodze w kierunku doliny i teraz czekają aż Państwo będzie chciało je wykupić za oczywiście 2x lub 3x cenę. :) Wiadomo - prominenci. Odpowiedz Link Zgłoś