Dodaj do ulubionych

Rospuda - gdzie ekologowie byli wczesniej ? Prze-

21.02.07, 20:59
ciez plany tej obwodnicy w takim ksztalcie byly planowane juz od kilkunastu
lat. Cala sprawa w fazie projektowania i konsultacji zaczela sie okolo 1992
r. Czy wczesniej nie mogli zglosic zastrzezen tylko "przypadkiem" obudzili
sie na koncu jak sprawa zaczela byc finalizowana ? Jak stwierdzil w tiwi
przedstawiciel GDDKiA - przebieg trasy byl konsultowany z oragizacjami
ekologicznymi. Nie mam powodu by facetowi nie wierzyc bo jakos nikt nie
zarzucil mu klamstwa. Wiec co Rospuda nie byla unikalna w roku 1992 a stala
sie nagle unikalna okolo roku 2006. Bo jak mnie pamiec nie myli od okolo tego
roku zaczely sie lkania ekologow nad Rospuda .......
Obserwuj wątek
    • ukos Nie pieprz, Pietrze, wieprza pieprzem... 21.02.07, 21:04
      Specjaliści od ekologii (nie ekologiści) wariant alternatywny zgłaszali już 10
      (słownie DZIESIĘĆ) lat temu.
      A PiS realizuje wariant najgorszy, bo pomysły swoich poprzedników u władzy
      realizuje tylko pod warunkiem, że są dostatecznie ch..owe.
      • frank_drebin Re: Nie pieprz, Pietrze, wieprza pieprzem... 21.02.07, 21:08
        1. Kto to jest ekologista ?
        2. Ciekawe czemu nikt z owych specjalistow nie zarzucil gosciowi z GDDKiA
        klamstwa ?
        ukos napisał:

> Specjaliści od ekologii (nie ekologiści) wariant alternatywny zgłaszali już
        10
        > (słownie DZIESIĘĆ) lat temu.
        > A PiS realizuje wariant najgorszy, bo pomysły swoich poprzedników u władzy
        > realizuje tylko pod warunkiem, że są dostatecznie ch..owe.
        • rydzyk_fizyk Re: Nie pieprz, Pietrze, wieprza pieprzem... 22.02.07, 00:08
          Najwyraźniej nikt nie ma siły prostować kogoś kto łże w żywe oczy.

Wystarczy pobieżnie interesować się sprawą żeby wiedzieć że spory o przebieg trasy trwają już ładne pare lat - pamiętacie pomysł tunelu pod torfowiskami?
          • bard333 Re: Nie pieprz, Pietrze, wieprza pieprzem... 22.02.07, 01:34
            wiesz z autopsji...?
            • drgranat nie chodzi o ekologów 22.02.07, 03:29
              oni cos tam gawędzili, aj zawsze.
              GW wyczuła, że moze rządowi narobić koło pióra no i to robi.
              Jeden Pacan z drugim Pacewiczem w życiu tam nawet nie był, w życiu o tym nie
              słyszał, po prostu wywęszyli, kłamcy, że jest szansa dokopać kaczorom no i
              robią to, gnojki.
      • bard333 Re: Nie pieprz, Pietrze, wieprza pieprzem... 22.02.07, 01:32
        masz na to jakieś dowody? Pokaż źródło, że już dziesięc lat temu ekolodzy byli przeciw.
        • ave.duce Re: 1994 22.02.07, 07:24
          bard333 napisał:

> masz na to jakieś dowody? Pokaż źródło, że już dziesięc lat temu ekolodzy byli
          > przeciw.

Jesteś mi winien 3,66 zlp:

EKOLOGOWIE PRZECIW AUTOSTRADOM / Wrogowie szos
          [podpis] Adam KOMPOWSKI, fot.Przemysław Graf
          GW Poznań nr 105, wydanie pop z dnia 07/05/1994 , str. 3
          - Kolej tak, autostrady - nie! - skandowali wczoraj uczestnicy pikiety przed
          wejściem na Międzynarodowe Targi Motoryzacji. Budowa autostrad ma zintegrować
          nas z Europą Zachodnią i doprowadzić do ożywienia gospodarczego kraju.
          Ekologowie przekonują jednak, że przynieść to może więcej strat niż korzyści.
          - Jeden samochód emituje około tony spalin rocznie, które zatrują środowisko, w
          którym żyjesz - mówił przez tubę jeden z uczestników kilkunastoosobowej pikiety,
          zorganizowanej przez Federację Zielonych i Polski Klub Ekologiczny. Wychodząca z
          targów publiczność była zdumiona. - Wariaci. Chcą, żebyśmy wrócili do
          średniowiecza - skomentował mężczyzna w średnim wieku.
          - Podobna akcja będzie w Augustowie w połowie maja. Tam autostrada Via Baltica
          ma przechodzić przez środek zielonych płuc Polski - powiedział nam Jacek
          Polewski z Federacji Zielonych.
          Autostradą do Europy?
          Głównym argumentem za autostradami jest przystosowanie sieci komunikacji
          samochodowej do standardów zachodnioeuropejskich. Szef Agencji Budowy Autostrad
          Andrzej Patalas przekonuje, że każdy kilometr autostrady w budowie, to praca dla
          72 osób, a pośrednio - dla 450 dalszych. Liczne miejscowości, położone przy
          trasie przyszłej autostrady, liczą na ożywienie gospodarcze, związane z budową.
          Pociąg czy samochód?
          - W wyniku konkurencji autostrad pracę na kolei mogą stracić setki tysięcy osób
          - twierdzą ekologowie. Są zwolennikami transportu kolejowego, a nie
          samochodowego. Kolej emituje wielokrotnie mniej zanieczyszczeń i zajmuje mniej
          terenu - argumentują. Dla przewiezienia 33 tysięcy osób w ciągu godziny
          potrzebny jest pas terenu szerokości 5 m. Żeby przetransportować tych samych
          ludzi samochodami, trzeba zająć pas szerokości 55 metrów. Poza tym kolej zużywa
          kilka razy mniej energii dla przewiezienia tego samego ładunku.
          Autostradowe dylematy
          Sieć autostrad w Polsce ma mieć docelowo długość 5 tys. km, co oznacza, że
          zajętych przez betonowe płyty zostanie kilkaset tysięcy hektarów. Wyznacza się
          je na innych terenach, niż istniejące drogi. - Autostrady podzielą tereny
          rolnicze i leśne, utrudnią przemieszczanie się ludzi i zwierząt, zniszczą
          naturalne powiązania przyrodnicze - mówią ekologowie.
          W Wojewódzkim Biurze Planowania Przestrzennego w Poznaniu podają przykład
          problemu z umieszczeniem autostrady Wschód-Zachód w okolicach Poznania.
          Przebiegać ma tuż koło ujęcia wody pitnej w Dębinie, a zanieczyszczenia z
          autostrady rozchodzą się na odległość ok. kilometra. - Było pytanie - czy
          przenosić ujęcie do Mosiny, czy zmienić przebieg autostrady, która musiałaby
          wtedy omijać na południu Wielkopolski Park Narodowy - mówią projektanci.
          Poprowadzenie autostrady na północ od miasta wymagałoby z kolei nadłożenia
          trasy, by ominąć Puszczę Zielonkę. Innym kłopotem jest ominięcie zabytkowego
          parku w Sycowie w kaliskim - w projektach autostrada przecina ten park.
          Szwajcarzy potrafią
          - Linii kolejowych nie trzeba budować od nowa, wystarczy je zmodernizować -
          argumentują ekologowie. Podają przykład Szwajcarii, w której po roku 2005 cały
          tranzyt towarowy będzie się odbywał pociągami. TIR-y będą na granicy ładowane na
          specjalne platformy.
          Polski Klub Ekologiczny wysłał do premiera list w sprawie budowy autostrad.
          "Szczególnie niebezpiecznym zjawiskiem jest pozyskiwanie środków na budowę
          autostrad i całkowity brak środków na modernizację kolei" - napisał prof.
          Stanisław Juchnowicz, prezes PKE. Rząd uważa, że autostrady pozwolą zmniejszyć
          bezrobocie. Ożywienie gospodarcze ma objąć - według szacunków - pas szerokości
          40 km wzdłuż autostrady.
          * W Europie jest 22 tys. km autostrad, z tego w Polsce - 257 km. W pierwszym
          etapie - do 2008 roku - rząd planuje wybudować sieć długości ok. 2,7 tys. km.
          Kosztować to ma ok. 17 mld dolarów.
          podpis fot. - Zdaniem Zielonych przyszzłość transportu to kolej
          Federacja Zielonych; Polski Klub Ekologiczny; autostrada; pikieta; ochrona
          środowiska
          POP
          Tekst pochodzi z Internetowego Archiwum Gazety Wyborczej. Wszelkie prawa
          zastrzeżone. Kopiowanie i rozpowszechnianie w jakiejkolwiek formie bez odrębnej
          zgody Wydawcy zabronione.

© Archiwum GW 1998,2002,2004

Copyright © Agora SA˙•˙O

;)
          • bard333 Re: 1994 22.02.07, 13:00
            oooo!!! Ave! jest przeciw autostradom? A gdzie ja bedę jeżdzil moim rumakiem...;)))

Ale tam nie ma mowy o dolinie Rospudy. Poza tym mówią o autostadzie wokół Poznania, która powstała, jest piekna i maksymalnie usprawniła komunikacje w Poznaniu. No i ztego co wiem, nikt jeszcze przez nią nie umarł, wręcz przciwnie, okoliczni mieszkańcy odetchnęli z ulgą
            Często jeżdżę do kina w Poznaniu, taki ze mnie kinoma...;)), a że kinepolis leży na rogatkach, to tylko myk autostradką i mogę bać sie jakichs stworów z kosmosu (mój ulbiony wątek) :))
            • ave.duce Re: 1994 chodzi mi o akcję TiRy na tory :))) 22.02.07, 13:02
              bard333 napisał:

> oooo!!! Ave! jest przeciw autostradom? A gdzie ja bedę jeżdzil moim rumakiem...
              > ;)))
              >
              > Ale tam nie ma mowy o dolinie Rospudy. Poza tym mówią o autostadzie wokół Pozna
              > nia, która powstała, jest piekna i maksymalnie usprawniła komunikacje w Poznani
              > u. No i ztego co wiem, nikt jeszcze przez nią nie umarł, wręcz przciwnie, okoli
              > czni mieszkańcy odetchnęli z ulgą
              > Często jeżdżę do kina w Poznaniu, taki ze mnie kinoma...;)), a że kinepolis leż
              > y na rogatkach, to tylko myk autostradką i mogę bać sie jakichs stworów z kosmo
              > su (mój ulbiony wątek) :))

Chyba jednak nie doczytałeś...

A to znasz (z fk):

siskom.waw.pl/rospuda/Wariant_alt/s8-augustow-suwalki.pdf
              ;)
          • bard333 Re: 1994 22.02.07, 13:02
            sory, doczytałem, jest tam cos o Augustowie,
            ale najbardziej podoba mi się reakcja ludzi wychodzących z targów...:)
            • ave.duce Re: 1994 >>> NO! :))) 22.02.07, 13:03
              bard333 napisał:

> sory, doczytałem, jest tam cos o Augustowie,
              > ale najbardziej podoba mi się reakcja ludzi wychodzących z targów...:)
              • bard333 Re: 1994 >>> NO! :))) 22.02.07, 13:04
                roszczpany jestem, jak robie kilka rzeczy naraz ( nie wiem czy dobre czyy...:))
                • ave.duce Re: 1994 >>> NO! :))) 22.02.07, 13:19
                  bard333 napisał:

> roszczpany jestem, jak robie kilka rzeczy naraz ( nie wiem czy dobre czyy...:))

Wiesz, nie będę ci wytykac błędów ort. > cieszy mnie, że się starasz, to już
                  wiele znaczy >>>

a to n/t:

fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/obwodnica-augustowa-pod-lupa-cba,874524,2943
                  Może Nerwusek Kamiński wreszcie zapracuje na swoją "skromną" pensyjkę?

:P
    • francuskilacznik Dlaczego ekologowie nie zalegaja na 21.02.07, 21:06
      ulicach Augustowa ?
      • kikoo1 Re: Dlaczego ekologowie nie zalegaja na 21.02.07, 21:12
        mniej szkodząca trasa wiedzie ponoć przez jakieś prominentne działki.......
      • kubala11 Re: Dlaczego ekologowie nie zalegaja na 22.02.07, 06:52
        francuskilacznik napisała:

> ulicach Augustowa ?

Bo tam bardzo "kochaja" ich mieszkańcy tego uroczego miasta...:))
    • wiewiorzasta Re: Rospuda - gdzie ekologowie byli wczesniej ? P 21.02.07, 21:14
      Wejdź na stronę obrońców Rospudy i podlaskie GDDKiA. Dowiesz się, gdzie byli
      ekolodzy, jak wyglądały protesty i jak sie skończyły. Weź po drodze pod uwagę
      fakt wejścia w życie dyrektyw dotyczących obszarów Natura 2000 i zmiany
      prawodawstwa wynikłe z naszej akcesji do UE.

W kwestii wiarygodności przedstawicieli GDDKiA - przejrzyj dokumenty/ wypowiedzi
      dotyczące ceny całej obwodnicy. W ciągu kilku lat urosła o jakieś 2 i pół raza.
      Nie mówiąc o różnych dziwnych pomysłach - np. tunel pod bagnistą Doliną Rospudy.

Mnie się już chyba nie chce - jak na pierwszy raz od dwóch miesięcy i tak
      odwaliłam kawał roboty :)
      • frank_drebin A mnie sie chce nawet na rok wstrzymac te budowe 21.02.07, 21:17
        i jakis PORZADNY raport o historii tej obwodnicy poczytac. A nie sluchac tylko
        merdialnej sraczki o "bohaterskich" ekologach przykutych do drzew.
        • wiewiorzasta Re: A mnie sie chce nawet na rok wstrzymac te bud 21.02.07, 21:21
          frank_drebin napisał:

> i jakis PORZADNY raport o historii tej obwodnicy poczytac. A nie sluchac tylko
          > merdialnej sraczki o "bohaterskich" ekologach przykutych do drzew.

Tudzież o ministrze dewastacji środowiska (to ja :)))

Też jestem ciekawa, jak to wygląda od każdej strony, zwłaszcza, że interesy mają
          najwyraźniej różnej 'opcji' politycy i biznesmeni - jakoś dziwnie spójne.
        • kubala11 Re: A mnie sie chce nawet na rok wstrzymac te bud 22.02.07, 06:55
          frank_drebin napisał:

> A nie sluchac tylko
          > merdialnej sraczki o "bohaterskich" ekologach przykutych do drzew.

Dodajmy drzew które cierpią bedąc okaleczane przez "ekologów".
      • drgranat Re: Rospuda - gdzie ekologowie byli wczesniej ? P 22.02.07, 04:36
        wiewiorzasta napisała:

> Wejdź na stronę obrońców Rospudy i podlaskie GDDKiA. Dowiesz się, gdzie byli
        > ekolodzy, jak wyglądały protesty i jak sie skończyły. Weź po drodze pod uwagę
        > fakt wejścia w życie dyrektyw dotyczących obszarów Natura 2000 i zmiany
        > prawodawstwa wynikłe z naszej akcesji do UE.
        >
        > W kwestii wiarygodności przedstawicieli GDDKiA - przejrzyj dokumenty/
        wypowiedz
        > i
        > dotyczące ceny całej obwodnicy. W ciągu kilku lat urosła o jakieś 2 i pół
        raza.
        > Nie mówiąc o różnych dziwnych pomysłach - np. tunel pod bagnistą Doliną
        Rospudy
        > .
        >
        > Mnie się już chyba nie chce - jak na pierwszy raz od dwóch miesięcy i tak
        > odwaliłam kawał roboty :)
        >
        wiewiórzasta pier.oli głupoty - ktoś rzekł.
        Bo czyta gazetę wybiórczą...-ktoś odparł na to.
        No tak i od tego zgłupiała - podsumowali oboje.
        • ave.duce Re: Coż za poświęcenie! Dr Granat założył sobie 22.02.07, 07:45
          nowe konto tylko po to, aby wybuchnąć swoim pełanym afektu postem ku wiewiorzastej!
          Doceń to, wiewiorzasto! Masz głośnego wielbiciela!

I cóż to za merytoryczna wypowiedź!
          Godna P(i)Sujskiego wykształCIOŁKA! Pełna kultury i skrząca się dowcipem.
          Brawo, doktorze Granat!

Można sobie wyobrazić, co się dzieje, kiedy granat wpadnie do kaczego szamba...

;)
    • gniewko_syn_ryba Re: Rospuda - gdzie ekologowie byli wczesniej ? P 21.02.07, 21:15
      frank_drebin napisał:

> Bo jak mnie pamiec nie myli od okolo tego roku zaczely sie lkania ekologow nad
      Rospuda .......

Więc albo cię pamięć myli albo za młody jesteś, żeby pamiętać... Protesty były
      od początku (bo skąd inaczej wziąłby się wariant alternatywny i to niejeden ???)
      ale ponieważ inwestycja nie była traktowana całkiem na serio, to i protesty nie
      były zbyt gwałtowne...
      • frank_drebin Re: Rospuda - gdzie ekologowie byli wczesniej ? P 21.02.07, 21:20
        No to chwilke to cie "ekologowie" "dzialaja". Czy dzialaja wtedy dopiero jak
        ich kamery pokaza ? Jesli nie maja jakiegos spojnego planu i reaguja tylko
        wtedy gdy cos dochodzi do skutku to ja im dziekuje.
        gniewko_syn_ryba napisał:

> frank_drebin napisał:
        >
        >
        > > Bo jak mnie pamiec nie myli od okolo tego roku zaczely sie lkania ekologo
        > w nad
        > Rospuda .......
        >
        > Więc albo cię pamięć myli albo za młody jesteś, żeby pamiętać... Protesty były
        > od początku (bo skąd inaczej wziąłby się wariant alternatywny i to
        niejeden ???
        > )
        > ale ponieważ inwestycja nie była traktowana całkiem na serio, to i protesty
        nie
        > były zbyt gwałtowne...
        • gniewko_syn_ryba Re: Rospuda - gdzie ekologowie byli wczesniej ? P 21.02.07, 21:40
          frank_drebin napisał:

> No to chwilke to cie "ekologowie" "dzialaja". Czy dzialaja wtedy dopiero jak
          > ich kamery pokaza ? Jesli nie maja jakiegos spojnego planu i reaguja tylko
          > wtedy gdy cos dochodzi do skutku to ja im dziekuje.

Nie wiesz jak to jest ???... "Wicie, rozumicie, my bardzo dogłębnie
          przeanalizujemy wasze sugestie, a zanim tego nie zrobimy, nic nie będziemy
          budować, więc spokojnie - nie macie się czego obawiać..." A po cichutku załatwia
          się wszystkie formalności i gdy zapada decyzja, mówi się "Sorry Winnetou, za
          późno, trzeba było protestować wcześniej..."
          • frank_drebin Re: Rospuda - gdzie ekologowie byli wczesniej ? P 21.02.07, 23:10
            gniewko_syn_ryba napisał:
            "A po cichutku załatwia się wszystkie formalności i gdy zapada decyzja, mówi
            się "Sorry Winnetou, za późno, trzeba było protestować wcześniej..."
            Rozumiem, ze takich spraw znasz dziesiatki jesli tak piszesz. Ciekawe w takim
            razie jakos do tej pory o tym bylo cicho ? Wajrak nie mial wystarczajacej
            rewolucyjnej czujnosci i nie opisal takiego mechanizmu ?
    • wannassermann Wladza jest od decyzji, nie dysktutowania.... 22.02.07, 03:22
      Wladza podjela decyzje a teraz probuje sie tlumaczyc, ze konsultowano ja. Tak,
      konsultowano ale tylko miedzy soba.
      • nickabrak Re: Wladza jest od decyzji, nie dysktutowania.... 22.02.07, 07:32
    • logo.vlad Re: Rospuda - gdzie ekologowie byli wczesniej ? 22.02.07, 07:36
      Tam gdzie i teraz - oprotestowywali, przygotowywali warianty alternatywne.
      One nie wzięly się znikąd. Były gotowe już ładnych parę lat temu.
      Tylko szumu medialnego wtedy nie było, bo wtedy autostrada była "pieśnią
      odległej przyszłości", a teraz zaczyna się budowa, to i szum jest...
    • deszcz.jesienny Re: Rospuda - gdzie ekologowie byli wczesniej ? 22.02.07, 12:51
      "Obrona Doliny Rospudy trwa od końca lat dziewięćdziesiątych. To wówczas dowiedzieliśmy się, że ma tamtędy przebiegać obwodnica Augustowa, niszcząc piękne i niepowtarzalne miejsce. Już wtedy ekolodzy zaalarmowali urzędników państwowych i władze lokalne, że taki przebieg trasy jest po prostu fatalny. Jedni z nas gromadzili dokumentację przyrodniczą i prowadzili badania, aby pokazać, jak bardzo wartościowe jest to miejsce. Inni wskazywali, że trasę można poprowadzić zupełnie gdzie indziej – taniej, bez konieczności wywłaszczania tak wielu rolników z ich ziemi, a przede wszystkim nie niszcząc przyrody. Jeszcze inni mówili, że należy budować obwodnice miast, ale jeśli nadal cały tranzyt towarów przez Polskę będzie odbywał się za pomocą TIR-ów, to nie starczy na te obwodnice ani miejsca, ani pieniędzy, ani ludzkiej cierpliwości – powinniśmy wozić TIR-y na platformach kolejowych, wzorem takich krajów, jak Szwajcaria czy Austria.

To wszystko wiadomo od dawna. Każdy kolejny rząd i minister środowiska, a także władze wojewódzkie i augustowskie, otrzymywali te informacje. Nikt nie może uczciwie powiedzieć, że ekolodzy tylko blokują i protestują, że nie obchodzą nas ofiary ruchu samochodowego, że za wszelką cenę bronimy tylko „żabek i kwiatków”, a ludzie są nam obojętni. To po prostu kłamstwa.
      Jeśli minister środowiska Jan Szyszko mówi nad Rospudą, że „tu wszędzie jest pięknie”, czyli że którędy by nie poprowadzić drogi, to i tak coś ona zniszczy – wtedy kłamie, bo dobrze wie, że są takie warianty trasy, które zniszczą o
      wiele, wiele mniej. Jeśli ten sam minister mówi, że „na protesty jest za późno” – to sam jest winien temu, iż rozsądnej decyzji nie podjęto znacznie wcześniej, godząc ochronę przyrody i polepszenie jakości życia mieszkańców Augustowa. Jeśli
      władze lokalne oskarżają ekologów o ofiary wypadków drogowych – to kłamią, bo same są współwinne, że droga powstanie później niż mogłaby. Jeśli jacyś członkowie lokalnej społeczności twierdzą, że chcemy, by ludzie ginęli pod kołami TIR-ów – to również kłamią, bo my od lat mówimy, że jesteśmy za budową obwodnicy Augustowa i że TIR-ów powinno być na polskich drogach jak najmniej.

Ale to nie jest tak naprawdę spór ekologów z rządem, urzędnikami czy mieszkańcami Augustowa. To spór między tymi obywatelami Polski, którzy potrafią docenić piękno i wartość naszej rodzimej przyrody, a tymi, którzy uważają, że w imię interesów i ślepego uporu kilku biurokratów, biznesmenów i politykierów można niszczyć takie miejsca, jak Dolina Rospudy. Nie jest to – wbrew
      spiskowym teoriom – ani akcja antyrządowa, ani inicjatywa „Gazety Wyborczej”, ani robota tajemniczych „sił z Brukseli”. To po prostu głos zdrowego rozsądku – wymowa faktów jest taka, że każdy, kto zapozna się z informacjami
      i odrzuci zacietrzewienie, bez trudu zauważy, iż można pogodzić różne racje. Można mieć i obwodnicę Augustowa, i ocaloną bezcenną przyrodę, i zakończenie konfliktu społecznego, i mniejsze wydatki z budżetu – a przede wszystkim satysfakcję, że uchroniliśmy się przed błędną decyzją.

Czy ktoś na tym straci? Owszem. Kilku członków obecnego i poprzednich rządów oraz władz wojewódzkich będzie musiało publicznie przyznać, że promowali złe rozwiązania. Dotychczasowe lokalne władze stracą popularność i przestaną budować swoją pozycję poprzez napuszczanie mieszkańców Augustowa na ekologów i Brukselę. Zapewne straci jeszcze ktoś – obserwując upór, z jakim chce się
      poprowadzić trasę przez Dolinę Rospudy, nie można się oprzeć wrażeniu, że ktoś wykupił działki wzdłuż niej i liczy na spory zarobek, gdy ceny ziemi pójdą mocno w górę po powstaniu drogi. Wszyscy inni zyskają – kierowcy ominą Augustów, mieszkańcy odetchną od TIR-ów, a miłośnicy przyrody będą nadal mogli podziwiać wspaniałe torfowiska."

Remigiusz Okraska

Decyzja w sprawie autostrady była zaskarżana do NSA. "ekolodzy" wykorzystali wtedy wszelkie mozliwe procedury prawne. Walka rozgorzała na nowo kiedy to w Prawie Ochrony Środowiska nastąpiły daleko idące zmiany dostosowujące nasze regulacje do unijnych... - to informacja dla tych, którzy twierdzą, że ekolodzy "obudzili się" dopiero teraz.
      Kampania organizacji ekologicznych trwa od 1991 roku. A co ciekawe, od tego czasu datują się pogłoski że najwiekszym beneficjentem obecnego przebiegu obwodnicy będzie łowczy Cimoszewicz i jego białostocki układ.
    • tymon99 Re: Rospuda - gdzie ekologowie byli wczesniej? 22.02.07, 12:57
      jak to gdzie? w warszawie, chronili przyrodę w kwadracie: złota-emilii
      plater-aleje jerozolimskie-aleje jana pawła ii..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka