ka_p_pa 06.01.11, 19:01 www.kciuk.pl/Hold-smolenski-l49988 Jest wątek na Kraju, ale dzieło warte upowszechnienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka_p_pa Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 19:23 > to Bosch? U Boscha to eseldowcy się znaleźli. To artysta WOLSKI, pisięta maluje, a te z definicji do nieba idą deser.pl/deser/1,97052,8911727,Nastepca_Matejki_namalowal__Hold_smolenski___Szczyt.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cogito Re: Hołd Smoleński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 20:09 yoma napisała: > y > > to Bosch? Raczej O'Boszsz... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 19:26 Podoba mi się, bo wszyscy wyglądają na szczęśliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta wygląda jak obrazek ze Strażnicy 06.01.11, 19:32 Brakuje tylko dwóch skośnookich i jednego czarnego na tym banialuku..... Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: wygląda jak obrazek ze Strażnicy 06.01.11, 21:44 bo to juz jest raj---warsztat ten malarz ma na poziomie najgorszego amatora Odpowiedz Link Zgłoś
martas89 Re: wygląda jak obrazek ze Strażnicy 07.01.11, 12:00 czyzby poziom formalny odpowiadał przekazowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: Hołd Smoleński IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.11, 19:29 pojdzie jak "cieple pieczywo w sobote rano". Facet ma leb do interesow ...kubeczki,filizanki,makatki,obrusy,talerze,talerzyki juz maluja pod Czestochowa i Toruniem Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 19:39 A krasnali ogrodowych w LK jak nie było, tak nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 20:00 yoma napisała: > A krasnali ogrodowych w LK jak nie było, tak nie ma! Jeden jest. Na miarę naszych możliwości i potrzeb. Świebodziński Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 21:20 Oj grymasisz Yomo. Na innego nas nie stać. Bierz co „rzucili” i już! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 11:57 Przyjdzie zima, śnieg spadnie, to se go ulepię... :P Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 20:39 Phi, nie ma ruskich gwałcących i grabiących zwłoki i dobijających strzałem w tył głowy. Dany obraz jest tędęcyjny ! Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 20:44 tej sztucznej mgle jak mniemam. Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 20:48 Może sadzą lasek na następną kaczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 21:17 Haremik? Lasek? Ta przynęta nie zadziała... A przy okazji. gdzież jest Szczypińska? Naprawdę mi jej brakuje. Jakoś Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 21:20 > gdzież jest Szczypińska? Naprawdę mi jej brakuje. Jakoś na tym obrazie? Słyszałem, że jeszcze żyje Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 21:33 ka_p_pa napisał: > na tym obrazie? Słyszałem, że jeszcze żyje Nie o „dzieło” mi szło Ale i na landszafcie, gdy oczęta swe uduchowione spuścisz skromnie nieco niżej to zoczysz przecie i osobistości cielesne jeszcze. niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 22:22 >zoczysz przecie i osobistości cielesne jeszcze. niestety. A tam to pomieszanie z poplątaniem, bo trzecia w lewo do wezyra to albo Szczypińska, albo Matka Teresa. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 23:01 Faaajny jest też ten bojar w futerku stojący hardo nad klęczącą istotą. Rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 23:55 A, hardo stoi. Jakby pytał- Kainie, gdzie twój brat. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 12:05 Mniemam, że owa uduchowiona postać na pierwszym planie w chmurach ujęta najgenialniejszym w dziejach ludzkości bratem jest? Nie dziwię się, że efendi nie rozpoznał... No i dlaczego artysta umieścił w tle Grabarkę? Nie jest to przypadkiem bezczeszczenie świętości jedynie słusznych... Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 12:25 Zastanawia też wqrwiona twarz wynurzająca się z chmur nad Wawelem... Przypuszczam, że Marszałek to. Zatem emocje nie dziwią negatywne... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 12:29 Słuchajcie, a ten nagus z lewej idący pod prąd to kto? Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 12:43 To prawda. Chyba... Hm... A jeśli? Znaczyłoby to, że artysta dostrzega i dziełem swym przekazuje zdecydowanie więcej niźli na pierwszy rzut oka nam się zdawało... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:04 On jeszcze ciągnie ze soba dziecko, też nagie. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:11 yoma napisała: > On jeszcze ciągnie ze soba dziecko, też nagie. To półprawda może być ;-) Choć tego nie dostrzegam... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:35 No, po prawej ręce nagusa. Ale przyznaję, że to może być nadinterpretacja, bom ślepawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:41 Ślepawa to nie prawda a sprawiedliwość jest ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Hołd Smoleński IP: *.lukman.pl 07.01.11, 12:58 > Słuchajcie, a ten nagus z lewej idący pod prąd to kto? Dojdziemy i do tego, od czego mamy Zespół Macierewicza? Zastanawiają też Faceci W Czerni z prawej strony oddających hołd. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:03 No jakże, nie wiesz, od czego są Faceci w Czerni? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:04 Chyba że to jest właśnie Zespół Macierewicza. Zespół Macierewicza... zespół Downa... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:06 A w tym tłumie, tak ździebko na prawo, to co robi chorągiew z Pogonią? Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:38 Hm... Pogoń? Powiadasz O Wielką Polskę walcząc on życie swe oddał. A przecie wiadomo, że Quebec jest nasz! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 14:17 No Pogoń. Na prawo od krzyża. A na prawo od Pogoni coś, co wygląda jak wielki kaktus, wiem, bo taki mam. Tylko jakiś szary, zalewany chyba, biedaczek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Hołd Smoleński IP: *.lukman.pl 07.01.11, 14:36 Ten kaktus to z razu inaczej przeczytałem. Szary, ma przędziorki? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 14:42 Nieee, od przędziorków to liście opadają. IMHO ma za mokro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Hołd Smoleński IP: *.lukman.pl 07.01.11, 14:47 Liście, z kaktusa??? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 14:52 No i dlatego kaktusy nie łapią przędziorków... Morfologicznie kolec od kaktusa to liść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Hołd Smoleński IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.11, 21:26 sztuka , dziela polactwa .... kicz ..... mentalnie , artrystycznie okres poznego ciemnogrodu . Co za beztalencia ksztaltuja gust katolikow ... propagujac "dziela " jarmarczno - odpustowe ... zniesmaczenie totalne . jak mozna takie cos robic 60 lat po wojnie !? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 21:21 a jakże by innej. Artysta nie oddał wiernie sztuczności mgły? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 21:47 ja pier...e .... artyzm po katolicku .... piwniczno - strychowy . Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Hołd Smoleński 06.01.11, 21:51 jacys nowi , santo subito , poland - kato - bozkowie Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 01:25 Wybrzydzasz jakbyś tych wszystkich Janów Pawłów II na kubeczkach i dywanikach nie widział. W każdym razie facet ma wielki talent... do biznesu. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 06:42 dzieło o tragedii oglądaja ludzie na wielu forach---facet robi karierę--w dzisiejszych czsach przy zalewie jarmarcznej produkcji ten ma głowę do interesu Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 11:10 Co mnie na tym obrazie zastanawia to to, że osoby przebywające na nim w niebie są ubrane niezgodnie z obowiązującą niebiańską modą a la Chrystus, czy Matka Boska, nie wiem, czy to się będzie tamtejszym władzom podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 12:46 Cytat z autora: Jak szła robota? Nie było łatwo, płakałem przy tym obrazie, a męki twórcze były takie, że robiło mi sie przed oczyma ciemno. Można powiedzieć, że namalowałem ten obraz łzami. Albo raczej farbami zmieszanymi z łzami. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 12:55 Na co Kaczyński wychylił się z nieba i ryknął! Ty mnie nie maluj ze łzami, ty mnie maluj dobrze! Paaatrz Kaczyyyyyyyński na nas z nieeebaaaa... ♫ Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:05 yoma napisała: > Paaatrz Kaczyyyyyyyński na nas z nieeebaaaa... ♫ Jako Wooolska płacze caała.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbat Re: Hołd Smoleński IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.11, 13:02 tfurczosc kato- "patriotyczna " , socrealizm po katolicku Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 15:23 Gość portalu: karbat napisał(a): > tfurczosc kato- "patriotyczna " , socrealizm po katolicku < :) Akurat! Jak ten facet w czasie malowania był poważny, to ja jestem biskupem :) Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:04 33qq napisał: > Cytat z autora: Jak szła robota? > robiło mi sie przed oczyma ciemno. Przypuszczam, że robiło mu się też niedobrze. Bo chyba nie zatracił zupełnie odczuć i odruchów ludzkich? Musiały mu przecie jakieś ich resztki jednak pozostać... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:08 Mjocie, to są absolutnie fizjologiczne odruchy. Namalowałbyś takie na trzeźwo? Nie namalowałbyś. A jak normalny człowiek nadużyje, to mu się i ciemno robi, i niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:30 yoma napisała: > A jak normalny człowiek nadużyje, to mu się i ciemno robi, i niedobrze. I takie rzeczy „zmalować” potrafi, że ho ho ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Hołd Smoleński 07.01.11, 13:57 astronomkrolewski napisał: > Mocne:) Też je palę. Hm... Chyba się zdrzemnę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Teraz będzie mocne IP: *.lukman.pl 07.01.11, 14:15 Do wizji dodajmy fonię: blogmedia24.pl/node/36137 Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 14:18 Nie mam odwagi, rzuć dwa słowa opisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Teraz będzie mocne IP: *.lukman.pl 07.01.11, 14:34 Kup wreszcie głośniki! Albo słuchawki. Słowa nie oddają wszystkiego, bo muzyka w tonacji obrazka. Pełna nirwana jak połączyć. Słowa piosenki zespołu Kery Band - Epitafium dla patriotów: To miał być prawdy dzień, o który wołał katyński las. Na pokład weszło wielu, aby o zbrodni wiedział świat. Ostatnie słowa, rozmowy, za chwilę trzeba zapiąć pas, i nagle - huk - pękło niebo i jeden krzyk- giniemy! Kolejny kwiecień w naszych dziejach, już na wieki zostawi ślad. Najsmutniejsza polska wiosna, nad nią zimna smoleńska mgła. Prezydencie, na przekór czasom, przypominałeś o tym że, Bóg, honor i Ojczyzna Rzeczpospolitej to święta rzecz. Refren: Panie Prezydencie, Przyjacielu! tylko prawda ważna jest, Zginąłeś za Nią, za Niepodległą, nie zmieni tego zdrajców szept. Tak polecieli po śmierć na wschód, wybrańcy losu okrutnego, tam dołączyli do żołnierzy z tysiąc dziewięćset czterdziestego. Błogosławieni sprawiedliwi, już nasycili Bogiem się, Pozostawili nam testament, Trzeba wypełnić jego treść. ...Refren... Więcej www.se.pl/wydarzenia/kraj/pierwsza-ballada-o-katastrofie-smolenskiej-kery-ba_153494_210427.html Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 14:43 O dżizaz, ale durny ten tekst. Jeden jedyny malutki sensik tylko w nim dostrzegłem. Dowiedziałem się w końcu z niego (wcześniej nigdy tego nie wiedziałem) po co zginęli oficerowie w Katyniu w 1940. Abyśmy mieli skrócona kadencję. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 14:46 Mnie tylko zastanawia, dlaczego to zawsze musi być taka Częstochowa... Jakby mnie ktoś poświęcił taki utwór, tobym się obraziła. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 14:43 Mam słuchawki, ale się bałam, no! Mogłam zareagować niekontrolowanie, nie? A zdjęcia właśnie obrabiam, ręka by mi drgnęła i cała robota o kant odwłoku. I widzisz, i dzięki ci wielkie, ten utwór znam i teraz wiem, czego się mogę spodziewać, ręka nie drgnie. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 14:44 To dodam kolejny krzyk rozpaczy zrozpaczonego narodu "...Katastrofa była straszna, taka wielka i poważna..." To na zachętę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Teraz będzie mocne IP: *.lukman.pl 07.01.11, 14:49 > "...Katastrofa była straszna, > taka wielka i poważna..." > > To na zachętę Dawaj dalej, dobrze się zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 14:53 Katastrofa była straszna, taka wielka i poważna, ich dosięgła ręka wrażna i zrobiła się z nich kaszna. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 14:56 życie piękne oni mieli na zbrodnię nie zasłużeli. Naród płacze po tej stracie nos wyciera w czyste gacie Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 15:09 Się nabijacie... A un tam na Wawelu leży w sowieckim mundurze generalskim i Marszałka wqrwia! Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 15:12 A un na Wawelu leży se bez celu w sowieckim mundurze na tej świętej górze Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 15:13 I Marszałka wkurza zemsta będzie duża jak się naród zbiesi to go stąd wyniesi. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 "Ale to już było" i powraca ciągle... 07.01.11, 15:27 Na ziemi szerokiej i w nieba głębinie, gdzie orzeł samotny ulata nad śnieg, o wodzu narodu odważnej „ptaszynie”, przepiękne wciąż pieśni układa nasz wiek. A leci ta pieśń niby ptak srebrnopióry i drży przed jej gniewem ciemięzca i wróg. I niczym są dla niej granice i mury, i druty kolczaste, i straże, i knut. Ta pieśń się nie lęka obławy ni kuli, porywa do walki płomienny ten śpiew. Z tą pieśnią na ustach i Murzyn, i kulis, I chiński partyzant przelewa swą krew. Na ziemi szerokiej i w nieba głębinie, gdzie orzeł samotny ulata nad śnieg, o mądrej, kochanej prezydęcinie, przepiękne wciąż pieśni układa nasz wiek. Wielki wiek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: "Ale to już było" i powraca ciągle... IP: *.lukman.pl 07.01.11, 16:03 E tam, Kantata o Stalinie. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: "Ale to już było" i powraca ciągle... 07.01.11, 16:08 Przeca wiem, ale zachwyciła mnie mądra, kochana prezydęcina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa Re: Teraz będzie mocne IP: *.lukman.pl 07.01.11, 15:00 Podrzucę gotowca: Smoleńsk 2010 W powietrzu lepkim od kłamstwa Na ziemi grząskiej od krwi Ludzie szukali okruchów państwa Patrząc na świat przez łzy W lesie stanęli w milczeniu Patrząc na groby i krzyż W śmierć zapuszczali swoje korzenie By dzięki śmierci żyć Palili ognie pamięci, By pamięć zmarłych czcić I wyrywali odłamki prawdy Z gęstej smoleńskiej mgły Ptaki szeptały coś cicho Drzewom pijanym od krwi Ziemia chłonęła nowe istnienia By dzięki śmierci żyć Nikt tego szeptu nie słyszał I tak nie zrozumiałby słów A nad Siewiernym gęstniała cisza Świat się układał do snu W powietrzu lepkim od kłamstwa Na ziemi grząskiej od krwi Ciągle szukamy okruchów państwa Patrząc na świat przez łzy Podkreślam Drzewom pijanym od krwi. Mamy sprawcę wypadku. Pewna moja znajoma też tak tłumaczyła- jadę sobie spokojnie a tu nagle na mnie pędzi latarnia Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 15:16 > Ludzie szukali okru > chów państwa Państwa Kaczyńskich. Zgadza się. Szabrownicy. > > Ziemia chłonęła > nowe istnienia > By dzięki śmierci żyć Hm. Kojarzy mi się z ogrodnictwem. Z siewem i nawożeniem. Siać, siać! Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 15:17 yoma napisała: > > Ludzie szukali okru > > chów państwa > > Państwa Kaczyńskich. Zgadza się. Szabrownicy. To takie nawiązanie do książki Grossa Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 15:22 czy wy tam razem coś pijecie bo mam wrażenie że jezyki wam sie placzą Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 15:23 I splątał Pan ich języki, aby coś tam coś tam... Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 15:40 yoma napisała: > I splątał Pan ich języki, aby coś tam coś tam... Rozwiązał chyba. A może nie, bo to trąca rozwiązłością, to by do Pana nie pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 15:48 Splątał, z zazdrości, na wieży Babel, że oni umieli, a on nie umiał. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Teraz będzie mocne 07.01.11, 16:02 Bo to był chyba jedyny taki raz, co wszyscy ludzie, zamiast się wzajemnie wyrzynać, owocnie ze sobą współpracowali. I nie znalazło to uznania w oczach Pana. Odpowiedz Link Zgłoś