Dodaj do ulubionych

Kopiec czyli Cupcake

23.02.12, 19:02
Niezwykle smakowity artykuł pojawił się na lokalnych warszawskich stronach gazety.pl,

Aleja Chwały, plac apelowy, a na końcu wysoki na 50 m kopiec z kaplicami w środku i fragmentami kolumny Zygmunta na szczycie. Tak śmiały projekt uhonorowania bohaterów bitwy pod Olszynką Grochowską zaprezentował podczas sesji Rady Warszawy Andrzej Melak (PiS).

Pan Andrzej Melak jest, jak wynika z artykułu, przewodniczącym Kręgu Pamięci Narodowej. Wszystko gra, jak na razie, "Krąg" kojarzy mi się z kamiennymi kręgami w Stonehenge, kopiec jak najbardziej wpisuje się w te klimaty.

Na jego szczycie, na wysokości 50 m (krakowski kopiec Kościuszki ma tylko 34 m), pomysłodawcy chcieliby ustawić leżące dziś koło Zamku Królewskiego stare trzony kolumny Zygmunta, a na nich umieścić rzeźbę orła zrywającego się z gniazda do lotu.

Od siebie dodam, że orzeł powinien mieć świecące, czerwone oczy, mogłyby nawet migać. Taki kopiec to wspaniały znak nawigacyjny.
I na końcu perła:

Koszt realizacji projektu to około 200 mln zł. - Najlepiej żeby inwestorem było miasto - mówił Andrzej Melak.

Fajnie się chłopcy bawią za publiczne pieniądze.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Kopiec czyli Cupcake 23.02.12, 19:04
      Zarazzarazzaraz

jak to "fragmentami kolumny Zygmunta na szczycie"? Przecież to Prusa chcieli zwalić i postawić kaczkę? Łapy precz od Zygmunta!

I od Prusa też!
      • matylda1001 Re: Kopiec czyli Cupcake 23.02.12, 22:45
        yoma napisała:

> jak to "fragmentami kolumny Zygmunta na szczycie"? Przecież to Prusa chcieli zwalić i postawić kaczkę? Łapy precz od Zygmunta!
        I od Prusa też!<

Zygmunta nie ruszą. Chca te stare kawalki kolumny, co to obok zamku, od strony Al. Solidarności leżą. To szczątki przedwojennej kolumny, zabytek, bądź co bądź. Niech sobie Melaka na pal nabiją! też będzie ładnie.
        • yoma Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 10:21
          Ja im nie ufam. Stare kawałki się pojawiają dopiero w drugim akapicie. A w ogóle to niech se postawią pomnik kaczki krzyżówki, najlepiej w Łazienkach.
          • matylda1001 Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 12:12
            yoma napisała:

> Ja im nie ufam. Stare kawałki się pojawiają dopiero w drugim akapicie. A w ogóle to niech se postawią pomnik kaczki krzyżówki, najlepiej w Łazienkach. <

Zygmunta na razie nie ruszą bo na bank zarezerwowali to miejsce dla swojego bożka, co to pod Smoleńskiem za Polske poległ smiercią męczeńska. Jak teraz wywinduja kolumne na górke, to gdzie go wtedy postawia? W Łazienkach pewnie plannuja pomnik dwóch kaczek, tylko ze czekaja jeszcze bo za życia nie wolno. Gdyby mozna było zacząc budowę już jutro, to ja sama z chęcia dam złotówke;)
            • angelfree Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 18:33
              Proponuję, żeby pomnik dwóch kaczek w Łazienkach miał charakter symboliczny. Czyli inaczej mówiąc, aby był to dosłowny pomnik dwóch kaczek.
              • Gość: chłop Re: Kopiec czyli Cupcake IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 19:10

To jaki w koncu ma byc, symboliczny czy doslowny? Sie zdecyduj.
                • angelfree Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 19:35
                  Już się zdecydowałam. A że nie zrozumialeś - trudno.
                  • Gość: chłop Re: Kopiec czyli Cupcake IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 19:42
                    Symboliczny a doslowny to dwa rozne pojecia. Wiec co wybralas?
                    • angelfree Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 19:59
                      Dalej twierdzę, że nie zrozumiałeś. Nie szkodzi. Nie martw się tym. Nie musisz uczestniczyć w każdej rozmowie.
                      • Gość: chłop Re: Kopiec czyli Cupcake IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 20:06
                        angelfree napisała:

> Dalej twierdzę, że nie zrozumiałeś. Nie szkodzi. Nie martw się tym. Nie musisz
                        > uczestniczyć w każdej rozmowie.

No nie zrozumialem. zwlaszcza jak autorka watku nic cholery nie zna sie na sztuce, a za taka chce uchodzic. A ponadto brak elementarnej wiedzy chce pokryc tupetem. Kogo chcesz oszukac?
                        Chyba sama siebie. Niedouku jeden.
                        • angelfree Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 20:12
                          Chcesz powiedzieć, że Kapkejk to sztuka?
                          • Gość: chłop Re: Kopiec czyli Cupcake IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 20:22
                            Chce powiedziec, że stawianie znaku rownsci miedzy sztuka symboliczna a sztuka doslowna, co uczynilas, jest kardynalnym bledem i swiadczy o dyletanctwie. Twoim dyletanctwie.
                            • angelfree Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 20:26
                              A ja nadal utrzymuję, że nic nie zrozumiałeś, ale to nie szkodzi.
                              Nie każdy musi rozumieć moje posty, nie jestem megalomanką. Pogodzę się z tym, że czasem ktoś, na przyklad Ty, nie rozumie. Takie życie.
                              • Gość: chłop Nowy polubu IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 20:32
                                Ciekawa argumentacja. Napiszesz bzdury, i jak ktos sie z nimi nie zgodzi, to uznajesz, ze ich nie zrozumial. Tak jak polubu:))))
                                • yoma Re: Nowy polubu 24.02.12, 20:34
                                  No ale nie rozumiesz! :)
                                  • Gość: chłop Re: Nowy polubu IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 20:38
                                    yoma napisała:

> No ale nie rozumiesz! :)

Czego?
                                    • matylda1001 Re: Nowy polubu 24.02.12, 20:43
                                      Gość portalu: chłop napisał(a):

> Czego?<

Tego, ze wciskasz się miedzy usta a brzeg pucharu;)
                                      • Gość: chłop Re: Nowy polubu IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 20:53
                                        matylda1001 napisała:

> Gość portalu: chłop napisał(a):
                                        >
                                        > > Czego?<
                                        >
                                        > Tego, ze wciskasz się miedzy usta a brzeg pucharu;)

A tym brzegiem jest glupota po horyzontu kres?
                                    • angelfree Re: Nowy polubu 24.02.12, 20:44
                                      Tego, co napisałam. Ale nie przejmuj się, to było bardzo subtelne. Zbyt subtelne, jak na zwykłego chłopa.
                                      • Gość: chłop Re: Nowy polubu IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 20:51
                                        Trzeba miec dobrze narabane we lbie, zeby zgodzic sie z toba. Albo byc totalnym nieukiem, zeby nie odrozniac sztuki symbolicznej od doslownej.
                                        • matylda1001 Re: Nowy polubu 24.02.12, 20:56
                                          Gość portalu: chłop napisał(a):

> Trzeba miec dobrze narabane we lbie, zeby zgodzic sie z toba. Albo byc totalnym nieukiem, zeby nie odrozniac sztuki symbolicznej od doslownej.<

Trzeba miec nie lada tupet, zeby pchac sie tam, gdzie człowieka nie chcą:)
                                          • Gość: chłop Re: Nowy polubu IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 21:04
                                            matylda1001 napisała:

> > Trzeba miec dobrze narabane we lbie, zeby zgodzic sie z toba. Albo byc to
                                            > talnym nieukiem, zeby nie odrozniac sztuki symbolicznej od doslownej.<
                                            >
                                            > Trzeba miec nie lada tupet, zeby pchac sie tam, gdzie człowieka nie chcą:)

To po co się pchasz?
                                        • yoma Re: Nowy polubu 24.02.12, 21:27
                                          Bo widzisz chłopie, twój problem leży w tym, że masz dychotomiczny ogląd świata. Tymczasem ten pomnik jest kwantowy i jako taki może być i taki, i taki.
                                          • Gość: chłop Re: Nowy polubu IP: *.unknown.vectranet.pl 24.02.12, 22:37
                                            yoma napisała:

> Bo widzisz chłopie, twój problem leży w tym, że masz dychotomiczny ogląd świata
                                            > . Tymczasem ten pomnik jest kwantowy i jako taki może być i taki, i taki.

A twój polega na tym, ze pitolisz cos bez sensu.
                                            • angelfree Przestań trollować, chłopie 24.02.12, 23:47
                                              I zajmij się swoim kombajnem.
                                              Rozumiem, że chcesz rozbić naszą twórczą dyskusję, bo podoba Ci się Kapkejk, zapewne z przyczyn ideologicznych.
                                              Nie będę Cię już więcej karmiła. Dobranoc i miłych snów.
                                              • matylda1001 Re: Przestań trollować, chłopie 25.02.12, 00:52
                                                Od ostatniej niedzieli był spokój, dziś piatkowy wieczór, a gdzies mi tu mignął Klosowski i cos mi sie skojarzyło:)
                                                • Gość: chłop Re: Przestań trollować, chłopie IP: *.unknown.vectranet.pl 25.02.12, 07:49
                                                  matylda1001 napisała:

> Od ostatniej niedzieli był spokój, dziś piatkowy wieczór, a gdzies mi tu mignął
                                                  > Klosowski i cos mi sie skojarzyło:)

Snisz o klosowskim? No coz, jest polnoc, sama przy kompie, to marzy ci sie jakis chlopina...
                                                  Tylko on ciebie chyba nie chce.
                                                • angelfree Re: Przestań trollować, chłopie 25.02.12, 13:50
                                                  I mnie też. ; )
                                              • Gość: chłop Re: Przestań trollować, chłopie IP: *.unknown.vectranet.pl 25.02.12, 07:46
                                                angelfree napisała:

> Nie będę Cię już więcej karmiła.

Uff, jaka ulga. Dzieki o pani. Dluzej tych bzdur juz bym chyba nie zdzierzyl.
                          • matylda1001 Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 20:31
                            Angelfree, dobrze kombinujesz, po co psuc krajobraz. Ja to widze tak... w Łazienkach... dwie dorodne cyraneczki pod wierzbą z brazu;) a wokół posadzic buraczki. Chopina mozna na te kolumne na kopcu:)
                            • yoma Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 20:35
                              Nienienienie, Chopin zostaje. W ogóle wszystko zostaje, nie róbmy precedensów. Cyraneczkom można zrobić osobną wierzbę, a buraki OK.

I ziemniaków łan :)
                              • matylda1001 Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 20:53
                                :) No to niech Chopin zostanie, ostatecznie sie przyzwyczaił... Tak sobie pomyslalam, ze przeciez gotowy pomnik kaczki juz jest, tej złotej, na Tamce. Kto chce moze patrzec dosłownie, a kto chce symbolicznie;)
                                ---
                                Nie lubię wegetarian, bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi!
                                • yoma Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 21:28
                                  A bo to jest wyłącznie symboliczna kaczka, kto widział zlotą kaczkę w dosłownosci, i to jeszcze w koronie. Poza tym taka mało wylansowana jest. Natomiast cyraneczki byłyby kwantowe :)
              • yoma Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 20:07
                > dosłowny pomnik dwóch kaczek.

Ależ nic innego nie miałam na myśli.
                • angelfree Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 20:09
                  Myślę, że taki pomnik pogodziłby naród. Jedni taktowaliby go dosłownie, inni symbolicznie i wszyscy byliby wreszcie szczęśliwi.
                  • yoma Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 20:18
                    Tak, tylko czy on mógłby stanąć w Łazienkach. Żeby pielgrzymki tych symbolicznych Łazienek nie zadeptały.

No i naturalnej wielkosci, żadnego gigantyzmu!

Ale pomysł, ja ci powiem, znajduję niegłupim...
                    • angelfree Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 20:23
                      Dwie kaczki pod jakąś fontanną... Myślę, że fajny i uroczy pomysł, lubię pomniki zwierząt, a kaczka ma taką ładną, zwartą formę. Dzieciom się spodoba i mohery się wzruszą, za to przy takim pomniku nikomu nie wpadnie do głowy śpiewanie Roty i to jest pewien plus.
                      • yoma Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 20:36
                        ... w dodatku fałszywie.
    • bling.bling Re: Kopiec czyli Cupcake 23.02.12, 19:35
      i żeby miał ten orzeł duże jaja i zionął ogniem z paszczy i żeby się odszczekiwał swoim oprawcom jak ten kot-plebejski uciekinier skryty w prasłowiańskiej gruszy

Kuźwa cepeliada.
      • angelfree Re: Kopiec czyli Cupcake 23.02.12, 19:52
        Oczywiście duże złote jaja, bo jakżeby inaczej.
        • yoma Re: Kopiec czyli Cupcake 23.02.12, 21:19
          Duże złote jaja to ma ten Poniatowski, pod którym się zbierają, znaczy chciałam powiedzieć jego koń...
          • bling.bling Re: Kopiec czyli Cupcake 23.02.12, 21:47
            Duży koń duże jaja. Jaki wielki ptak musiał by pasować to tych dużych jaj? knuniorzeł?
            • angelfree Re: Kopiec czyli Cupcake 23.02.12, 21:51
              Najważniejsze, że kopiec ma być wyższy od tego z Krakowa!
              Nie tylko patrioci, ale także lokalni!
              • yoma Re: Kopiec czyli Cupcake 24.02.12, 10:23
                Kopiec Kościuszki został usypany rękami obywateli. Niech Melak z taczką pozapie..., szybko się rozmyśli.
    • angelfree Re: Kopiec czyli Cupcake 23.02.12, 20:31
      Oglądając wizualizację Kapkejka zastanawiam się, czy to po bożemu chodzic po ścieżkach w barwach narodowych. Takie deptanie flagi powinno być karane. Nie wiem, czy nawet sam pomysł ścieżek w kolorze białym i czerwonym nie podpada pod jakiś paragraf o znieważaniu. Yoma?
      • yoma Re: Kopiec czyli Cupcake 23.02.12, 21:20
        Nie deptać flagi i nie pluć na godło :) Oj, IMHO może...
        • yoma Re: Kopiec czyli Cupcake 23.02.12, 21:23
          Aż sprawdziłam. Grzywna, ograniczenie wolności albo pozbawienie wolności do roku :)
    • Gość: mariusz Re: Kopiec czyli Cupcake IP: *.play-internet.pl 25.02.12, 14:01
      nie podoba ci się durniu? to sobie postaw ogromną gwiazdę dawida i swastykę na zielonej murawie z hiszpanii
      • angelfree Re: Kopiec czyli Cupcake 25.02.12, 14:40
        Straszne emocje wzbudza ten Kapkejk. Najpierw "chłop" (jego, co prawda oburzyl kwantowy pomnik kaczek), teraz "mariusz".
    • hipnozaur Re: Kopiec czyli Cupcake 25.02.12, 21:10

Popierd... pomysły. Czy naprawdę Polacy muszą być narodem bez wykształconej formy? Skąd te głupie pomysły rodem z przedszkola? Przecież to jest przedszkole szukania własnego stylu! Na to były wieki poprzednie łącznie z akademizmem XIX-stego wieku. Bożesz ja jezdzę po Polsce i tęsknię za akademicką architekturą historyzującą bo widząc polski głód tradycjonalizmu (który rozumiem) po prostu muszę rzygać patrząc na domy i budynki udające nieudolnie fazy historyczne z koszmarnym detalem, proporcją, tandetą wykonania, bez czucia i znajomości tego z jakich przesłanek, z jakich fundamentów organizowania była wielka historia europejskiej architektury. Jaka to jest porażka! I tutaj ten Pan to?

Kiedyś Gombo chwalił polski brak formy. Niestety nie oznacza to potencjału na wielkość "nowego". Kupa, niestety kupa skrojona do poziomu małoludzkiej niedoskonałości. Stare formy stylów oparte o metafizykę jeszcze coś znaczyły. Dziś staro-nowe nie znaczą już nic.
      • hipnozaur Re: Kopiec czyli Cupcake 25.02.12, 21:14

bi.gazeta.pl/im/0/4913/z4913110O.jpg
        i to wieża widokowa w Gorzowie. Taki styl plastic bajer ful, połlisz archit polo. Kraj ciemniaków. Rzeżączka retrowersji.
      • artjomka Re: Kopiec czyli Cupcake 26.02.12, 07:55
        Ludzie! Pomysl-bomba!
        Pozmiatac wszystkie psie gowna i zrobic z nich kopiec! Bedzie napewno wiekszy jak ten planowany na tylko 50 metrow.
        No i taki polski! Zapachowo i realnie. Bo w Polsze to tylko gowno ma sie dobrze!
        Pozdro s rana!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka