Dodaj do ulubionych

Turnusy u benedyktynów

04.05.05, 01:28
Wygląda to na manipulację. Nie wierzę, aby benedyktyni "nawiązali
współpracę". Kompletnie nie mieści się to w ich charyzmacie. Sądząc z doboru
rozmówców (ojcowie Bernard i Jan Paweł ) pytano o organizowane przez nich
spotkania medytacyjne. Czy aby ktoś nie chce podpiąć się medialnie pod bardzo
popularne ostatnio (imię nowego Papieża ) opactwo Tynieckie ? Proponuję
dziennikarzowi redagującemu ten tekst zapytanie w opactwie, czy coś wiedzą o
tej "współpracy" !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Raio co łaska, nie mniej niż 400zł IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.05, 14:03
      wszystko dla pieniędzy
      • almanzor Módl się i pracuj a garb sam Ci wyrośnie. 04.05.05, 19:26
        • torelli1 Re: Módl się i pracuj a garb sam Ci wyrośnie. 04.05.05, 22:40
          Panowie, jedźcie, zobaczcie. Tam naprawdę nikogo nie pytają o zawartość
          portfela. Potem komentujcie. Ten tekst to bezczelna manipulacja- potwierdził
          mi to wspomniany w tekście o.Bernard. Nie ma mowy o żadnych "turnusach". Bardzo
          łatwo pisać złośliwe komentarze, postarajcie się może na przyszłość zastanowić
          zanim to zrobicie. Chyba, że tekst jest tylko pretekstem i nieważne tak
          naprawdę o co chodzi, byle błysnąć intelektem...
          • Gość: wykluczony Re: Módl się i pracuj a garb sam Ci wyrośnie. IP: *.dhcp.lbl.gov 05.05.05, 00:47
            klopot w tym kolego ze klechom juz nikt nie wierzy. To tak jak kiedys z
            komunistami nic to ze znalazl sie jeden porzadny bo cala reszta pracuje na
            opinie ogolu. Zreszta ja tez powatpiewam w szczytnosc tych idei. Dobre jest to
            ze pracuja a nie wyciagaja tlust e lapska po pieniadze emerytek...
            • torelli1 Re: Módl się i pracuj a garb sam Ci wyrośnie. 06.05.05, 23:54
              kłopot w tym, kolego, że nieważne o czym by to nie było wartościujesz już na
              wstępie - klecha, tłuste łapska, itd. Szanować należy każdego porządnego
              człowieka, czy to komunista czy mnich. Odnośmy się do konkretnych sytuacji, a
              nie przerzucajmy się komunałami. A konkretna sytuacja jest taka, że
              Benedyktynom uczyniono krzywdę. Wykorzystano ich łatwowierność czy może lepiej
              powiedzieć - wiarę w człowieka. Co sądzisz o tym ?
              A propos tłustych łapsk - wiesz jaka jest "definicja mnicha" ? "Kupa kości
              owinięta w czarny materiał" :-) Autor - JP II
    • Gość: isia Re: Turnusy u benedyktynów IP: 193.27.5.* 05.05.05, 08:57
      Wystarczy przejrzeć strony Benedyktynów żeby stwierdzić, że ta odnowa
      biologiczna to bzdura. Nigdy bym nie uwierzyła, że coś takiego organizują
      Benedyktyni. Natomiast na pewno warto zainteresować się wypoczynkiem połączonym
      z modlitwą, medytacją i pracą.
    • Gość: ktos Re: Turnusy u benedyktynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 18:38
      skoro manipulacja, to pewnie beda sie bronic.
    • Gość: opat tyniecki Re: Turnusy u benedyktynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 22:16
      Dla wyjaśnienia - oto treść listu, który przesłałem Redakcji.
      Z serdecznym pozdrowieniem dla wszystkich Gości portalu
      Bernard Sawicki OSB, opat tyniecki

Szanowna Redakcjo,

Niniejszym niech mi wolno będzie wyrazić nasz niesmak wobec stylu informacji
      pt. „Turnusy u benedyktynów”.
      Przedstawione tam informacje wyrwane są z kontekstu i przez to czynią całą
      informację co najmniej groteskową, by nie rzec nieprawdziwą, gdyż całkowicie
      wypaczającą sens idei, która u znajdowała się u podstaw artykułu i którą, jak
      mieliśmy wrażenie, Autor zdawał się rozumieć. Sam nagłówek jest na to
      najlepszym dowodem: można odnieść wrażenie, że Autorowi chodzi o sensację
      bardziej, niż o rzetelną informację – a przy rozmowie z nami deklarował coś
      wręcz przeciwnego.
      Pomijając kilka informacji co najmniej nieścisłych, by nie rzec nieprawdziwych
      (np. o tym, że nasze opactwo podjęło współpracę z krakowską WSPZ , czy że ta
      szkoła kształci lekarzy) chcemy stwierdzić, że takie przedstawienie tematu
      wywołało sporo zamieszania wśród ludzi potencjalnie zainteresowanych naszą
      ofertą dla Gości.
      Nie wiemy, jaki wpływ miał Autor na ostateczną wersję materiału. W każdym razie
      tekst ten odebrano jako manipulację (czego wyrazem są także głosy na forum
      dyskusyjnym w portalu), co – naszym zdaniem – godzi także w imię Redakcji i
      Gazety, dla której ona pracuje.
      Będziemy wdzięczni za sprostowanie podanej nieprawdy – choćby poprzez
      opublikowanie niniejszego listu zarówno w formie internetowej, jak i w formie
      drukowanej.

Pozostając z wyrazami szacunku -

Bernard Sawicki OSB, opat tyniecki
      wraz z konwentem

Tyniec, 6.05.2005

• Gość: ktos Re: Turnusy u benedyktynów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 08:03
        to wyjasnienie brzmi jak kolejna manipulacja kleru.
    • donka74 Re: Turnusy u benedyktynów 06.06.05, 20:55
      Dałam sie "na to nabrać" i napisałam "tam". Okazało się, że turnusy
      wypoczynkowe "tam" są - jak najbardziej ale tylko dla ... mężczyzn, a to co w
      artykule gazetowym jest dla Ojca Z. - delikatnie mówiąc - nieporozumieniem.
      Lekko zdziwiona poprosiłam w II e-mailu o parę słów wyjaśnienia, w
      jednozdaniowej odpowiedzi przeczytałam ponownie, iż artukuł to nieporozumienie,
      a naszą korespondencję Ojciec Z. uważa zdecydowanie za zakończoną. Mina -
      delikatnie mówiąc mi zrzedła ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka