Dodaj do ulubionych

"Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczny ...

30.10.05, 16:11
Polska język - trudna język :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: rutek Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.10.05, 16:17
      i gdzie w tym sens. mnie w podstawowce uczyli ze nalezy wiedziec co sie pisze i
      czyta. troszke mnie papiez rozczarowal prawde mowiac.
      • pogromca_mrowek Dziń dybry. Ma ktos polskie tłumaczenie tej gwary? 30.10.05, 18:39
        • bacteriagramdodatnia Typowo polska małostkowość panuje w tej dyskusji. 30.10.05, 20:58
          Benedykt mówi doskonale kilkoma językami i coraz lepiej przemawia po polsku z życzliwości do Polaków. Ćwiary chichrają choć nie mówią żadnym językiem obcym na przyzwoitym poziomie. Wstrętna głupota nieuków.
          • Gość: chińczak I komu ma to służyć,ośmiesza się GW IP: 218.14.88.* 31.10.05, 09:10
            • Gość: jaceek Zrobili to celowo czy sie pomylili? IP: 212.160.172.* 31.10.05, 16:36
              Moim zdaniem to wtopa biura prasowego Watykanu. Nie powinni czegoś takiego
              umieszczać, bo to trochę obniża wartość pozdrowień Papieża w oczach szarego
              tłumu.
              • bacteriagramdodatnia To, że czyta fonetycznie z kartki było jasne dla 31.10.05, 19:33
                każdego nie-debila, wiec wszyscy zaskoczeni dają swiadectwo swojego debilizmu. A każdy normalny powinien być wdzięczny, że tak się dla nas gimnastykuje, jakby nic wazniejszego nie miał do roboty niz poswięcać czas dla zawsze wdzięcznych Polaków.
                • Gość: smok Re: To, że czyta fonetycznie z kartki było jasne IP: *.a.pppool.de 31.10.05, 22:54
                  Maszn u mnie plus!!!
                  • Gość: papa Re: To, że czyta fonetycznie z kartki było jasne IP: *.upc-m.chello.nl 31.10.05, 23:48
                    Danke szón. Iś bin ject zjer glukliś. Iś libe ónser Papst!
                    • weathlehow jesteś beznajdziejny 02.11.05, 08:22
                      Bist du damit zufrieden? Geffaelt dir, was hast du geschrieben? Wie alt bist
                      du? Zwoelf? Du entsetz mich mit deine boedenlose Dummheit
                  • Gość: JFSebastian Re: To, że czyta fonetycznie z kartki było jasne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 03:47
                    Nie liż mu tak tyłka. Dla nikogo to nie było jasne ! Tak samo jak nigdy nie sadziłem że JP2 przemawiając w innym języku robi cos takiego.

Jak mam się teraz zachować jak ten papiez będzie znowu cos czytał po polsku ? Będę pękał ze smiechu !!! To wtopa totalna !!!
                    • Gość: maggiemagic Re: To, że czyta fonetycznie z kartki było jasne IP: *.aster.pl 01.11.05, 09:49
                      Dla nikogo to nie było jasne? Dla wszystkich, których znam!!!!!!!!
                      W jakim ty środowisku się obracasz? To oczywiste, że inteligentny człowiek
                      przynajmniej podpisuje sobie niektóre głoski w obcym języku gdy ma cos w nim
                      wygłosić, a nie zna tego języka dość dobrze. Zastanów sie, co piszesz. W ogóle
                      zacznij się zastanawiać!
                      • Gość: ttw Re: To, że czyta fonetycznie z kartki było jasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 17:48
                        Znam Polakow, ktorzy gorzej pisza niz papiez mowi
                        i gorzej mowia niz ma to napisane;
                        codziennie sie z nimi stykam na ulicy, w trajmwaju,
                        lub chocby w lazience - wystarczy ze spojrze w lustro.
                        Papiez jak na czlowieka, ktory dopiero uczy sie naszego jezyka,
                        doskonale sobie radzi, a ja, podobnie jak jeden z przedmowcow,
                        jestem mu wdzieczny, ze robi to dla nas, bo moglby przeciez "olac".
                      • Gość: nieprzyjaciel Re: To, że czyta fonetycznie z kartki było jasne IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.05, 18:51
                        Oczywiście że dla wszystkich to było jasne: dla ciebie, twoich znajomych itd.
                        ...tylko dla agencji prasowych, dziennikarzy straszliwie niewykształconych to
                        nie było jasne bo potraktowali to jako news'a, nie było to takze jasne dla
                        wszystkich lektorów, tłumaczy, nauczycieli którzy w swej glupocie nie uzywaja -
                        standardowo wsrod wyksztalconego plebsu - "fonetycznego jezyka".
                        Zastanow sie co piszesz. Hmm albo sie nie zastanawiaj niech ci ktos z twego
                        srodowiska napisze fonetycznie, ty tylko odtworz.
                    • Gość: Robert Re: To, że czyta fonetycznie z kartki było jasne IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 07:19
                      Czy któryś z was piszących i krytykujących wypowiedzi papieża zna doskonale
                      chociaż jeden język obcy.? Ludzie czy zastanawiacie się co piszecie ,Czy ten
                      artykuł powinien pojawić się w gazecie ? -skandal.Komu to przeszkadza , papież
                      może w ogóle nie przemawiać do polaków dla niego to chyba nie potrzebne /ale dla
                      naszego narodu napewno jest przyjemnie usłyszec pozdrowienia do papieża .
                      Bardzo się zdziwiłam że, taki artykuł znalazł się w gazecie !!!!!!!!!!!!!
                      A ty JFSebastian nie wiesz jak masz się zachować Zyczę ci żebyś kiedyś naprawdę
                      pękł ze smiechu, a może z głupoty.
                • Gość: fakir ..prątku trądu (tj. bakterio G+) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.05, 09:42
                  Moze faktycznie jacys naiwni, zakompleksieni, glupi, jestesmy. Ale nie ma sie
                  co dziwic - jestesmy LUDZMI.
                  Sa jeszcze na tym swiecie gady, plazy ...bakterie.
                • Gość: maria Re: To, że czyta fonetycznie z kartki było jasne IP: *.skynet.net.pl 01.11.05, 12:22
                  Przepraszam, ale ja nie czuję się "debilem". Być może ty jesteś na tyle
                  infantylny uważając, że byle kto może stać na straży kościoła, ale Oni są
                  ludźmi wykształconymi i o Janie PAwle II również mówiono i pisano że zna wiele
                  jęz. Wiele ludzi w to wierzyło, ale może właśnie ty dałeś świadectwo swojego
                  debilizmu, poddając te wiadomości do tej pory wątpliwości. Ty człowieku słabej
                  wiary, bezecnie pusty...
              • pogromca_mrowek Dziń dybry ;-)) 31.10.05, 21:30
                Gość portalu: jaceek napisał(a):

> Moim zdaniem to wtopa biura prasowego Watykanu. Nie powinni czegoś takiego
                > umieszczać, bo to trochę obniża wartość pozdrowień Papieża w oczach szarego
                > tłumu.

A mi sie podoba. Dzieki temu papież jest bardziej ludzki, bardziej... taki jak my.
                Pokazuje to prawde, jest blizszy "zwykłemu" śmiertelnikowi,
                pokazuje tez trud jaki wkłada Benedykt XVI by "mówic" do Polaków po polsku.
                Sam znam zaledwie 4 jezyki i szanuje człowieka ktory zna ich przynajmniej 2x tyle.
                Sam tekst natomiast jest dość zartobliwy i tak "pociachany" ze łatwiej zrozumiec gdy czyta to Ojciec Świety ;-))
                Pozdrowienia dla wszystkich ktorzy nie dopuszczaja żartu w otoczeniu (nie z!) Papieża.

• Gość: natalia Re: I komu ma to służyć,ośmiesza się GW IP: *.skynet.net.pl 01.11.05, 12:19
              Zgadzam się z przedmówcą. Komu ma to służyć? Czemu ma to służyć? Przecież to
              śmieszne. Tylko, że dla mnie ma to jeszcze inny wymiar. Ciągle wmawia się nam
              jacy to oni są elokwentni poligloci, gdy tymczasem, podsuwa się im przemówienia
              w uproszczonej wersji fonetycznej. Watykan źle chyba zrobił publikując treść
              przemówiennia, przynajmniej ja czuję się oszukana;( Jest mi przykro.
          • wujek_extrema Re: Typowo polska małostkowość panuje w tej dysku 31.10.05, 12:34
            A naiwni Polacy mysleli ze nasz papiez JP II mowil wszystkimi jezykami swiata.
            Pamietam jak to tlumaczylem dewotystycznej czesci mojej rodziny (ze czyta
            dziekonasladocze wyrazy) to sie wszyscy na mnie obrazili ze podwazam genuisz
            takiego wielkiego Polaka. Tak to wyglada od kuchni prosze panstwa. Nikt nie
            mowi wiecej niz 4-5 jezykami dobrze bo nie ma czasu w zyciu sie nauczyc. No
            chyba ze uczy sie jezykow zawodowo, np lingwisci.
            • Gość: JFSebastian Re: Typowo polska małostkowość panuje w tej dysku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 03:49
              dawniej każdu mówił 4-5 jezykami ! JP2 miał jeszcze większy talent.
              Skąd ty wiesz że JP2 oszukiwał ?
              • Gość: maggiemagic Re: Typowo polska małostkowość panuje w tej dysku IP: *.aster.pl 01.11.05, 09:57
                A kto tu mówi o oszustwie!!!!!!!!!!!!!
                Jak Pavarotti spiewa po rosyjsku to co, też oszukuje? Nikt nie twierdzi że
                papież znał wszystkie języki świata. Uczył się ich całe życie i może faktycznie
                znał kilkanaście, ale co z pozostałymi? Czy dla wiernych z innych krajów nie
                mógłby postarać sie o złożenie życzeń w ich językach? Gdyby tego nie robił. to
                byłoby brakiem szacunku: "nie znam języka więc mówił nie będę".
              • wujek_extrema Re: Typowo polska małostkowość panuje w tej dysku 01.11.05, 12:07
                JP2 na przyklad przez dlugo bardzo slabo mowil po wlosku przez co mial klopoty
                popularnosci wsrod Wlochow przez dosc dlugi czas. Potem sie wyrobil
                Czy to mu umniejsza? Nie, ja tego nie mowie ale raczej atakuje naiwnosc tych co
                wierza w to ze wladal wszystkimi jezykami swiata. Jako narod mamy tendencje na
                polaryzowanie faktow i przez to tworzenie mitow. To jest jeden z nich.
                Co w tym bulwersujacego ze Benedykt uzywa dzwiekonasladowczych tekstow tak jak
                wszyscy jego poprzednicy? Ktos napisal ze jego usilowania mowy po Polsku sa
                zenujace i mu umniejszaja... Tak samo bylo z JP2 do innych narodow tylko nikt o
                tym nie mowil z grzecznosci. Tej duskrecji i wyrozumiania i nam zycze! Aha i
                jeszcze jednego ale z tym juz gorzej, zycze LOGIKI
          • tashunka Re: Typowo polska małostkowość panuje w tej dysku 31.10.05, 23:25
            Skad w tobie taka niechec do wlasnych rodakow? Skad wiesz kto jakim jezykiem
            mowi, jakim sam mowisz? odpowiedz sobie szczerze na te pytania!!! Pozdrawiam!!!
          • Gość: Anna A ja uwazam ze to mily gest IP: *.cable.mindspring.com 02.11.05, 04:51
            i mnie sie to podoba. Nie kazdy musi mowic po polsku
        • fritz.fritz To jest fonetycznie dla Niemca. Musisz czytac na 30.10.05, 21:34
          glos i np. "s" wymawiasz jak "z" a "z" jak "c".

sch = sz.
          uf = ow ( o kreskowane)
          Bardzo sympatyczny ten zapis i bardzo glupie reakcje.

• Gość: eatmysheet Re: To jest fonetycznie dla Niemca. Musisz czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 08:26
            I nie przeszkadza ci frycu-germanofobie Niemiec z HJ?
            • Gość: Kawka Re: To jest fonetycznie dla Niemca. Musisz czytac IP: *.s-web.de 31.10.05, 08:56
              Polecam sprawdzenie znaczenia dodatku -fob ("germanofobie"), bo chyba cos ci
              sie nie udalo...
              • Gość: bΞLLiCoﻜΞ Re: To jest fonetycznie dla Niemca. Musisz czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 09:59
                > Polecam sprawdzenie znaczenia dodatku -fob ("germanofobie"), bo chyba cos ci
                > sie nie udalo...

Hehe, no właśnie
            • fritz.fritz Re: To jest fonetycznie dla Niemca. Musisz czytac 31.10.05, 15:48
              Nie jestem germanofobem.

1. Rozrozniam miedzy Niemcami-Ludzmi (naprawde istnieja, maja dwie nogi jak
              Polacy) i Niemcami panstwem

2. Oceniam polityke Niemiec panstwa.
              Jest zasadnicza roznica miedzy Niemcami-Panstwem teraz i przez zjednoczeniem na
              niekorzysc obecnego Niemiec-Panstwa. O tym wlasnie mowie

3. Widze dynamike spoleczna Niemiec (Ducha Czasu Zeitgeist) w stosunku do
              nadrzednych problemow, spotykajacy sie z problemi Niemiec-Panstwa.

Ad 1. Duzo piwa wypilem z Niemcami i ze Szwabami (nie mylic ze szwabami), i
              duzo jeszcze wypije :)
              • Gość: wardog1 Re: To jest fonetycznie dla Niemca. Musisz czytac IP: *.versanet.de 31.10.05, 20:11
                Auf Dein wohl. Prost!!
          • tymon99 fonetycznie dla Niemca 31.10.05, 09:37
            Mam sporo znajomych na Śląsku, którzy noszą nazwiska w ten sposób pisane. Z
            ciekawostek należałoby wymienić ll=ł, in po samogłosce=ń and the Oscar goes to
            Misch=Miś. Mam 2 dalekich kuzynów, jeded pisze się przez 'on' a drugi przez 'ą';
            ich dziadkowie byli braćmi!!
          • Gość: majka705 Re: To jest fonetycznie dla Niemca. Musisz czytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 12:52
            no i dla mnie nie ma nic dziwnego w tym zapisie. A czy taki zwykły Niemiec, czy
            Polak co nie umie języka bez zapisu fonetycznego umiałby przeczytać z kartki po
            arabsku albo chińsku(oczywiście z naszymi literami)?? Powiedzcie mi, jak tu się
            połapać w obcym języku, jeśli wczesniej nie rozumiałeś w nim ani słowa?? Juz
            pomijam to, że papież znał JP2. Pozdro dla wszystkich, co mnie popierają
      • Gość: szwet14 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.bredband.comhem.se 30.10.05, 19:08
        Przeciez o to gazecie chodzilo, nie???! Papiez ma na prawde wazniejsze rzeczy,
        z ktorymi musi zdazyc. Nie po to zostal glowa Kosciola, zeby sie polskiego
        uczyc.
        • Gość: opt Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.unregistered.media-com.com.pl 30.10.05, 19:17
          Jak nie zna języków obcych,to niech nie udaje,że je zna i nie naśladuje swojego
          poprzednika.Cywilizowany świat wymyślił tłumaczy,więc taki prymitywny cyrk nie
          jest potrzebny.
          • slovas Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 20:59
            Papież zna kilka języków obcych.
            Wojtyła nie znał wszystkich języków w których pozdrawiał wiernych.
            Uważam, że to duża uprzejmość ze strony Papieża, że czyta tych kilka zdań po
            polsku. Inaczej brzmi słowo czytane przez lektora, inaczej przez samego Papieża.
          • laclos Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 21:07
            Chyba zauważyłeś, że Benedykt w niczym nie naśladuje Jana Pawła. To zupełnie
            inna klasa. A co do wypowiedzi polskich, zwraca sie również do innych
            katolickich narodów europejskich w ich ojczystym jezyku. A jest to prócz
            polskiego słoweński, chorwacki, słowacki, wegierski i litewski. Czy sądzisz, że
            powinien uczyc się tych wszystkich jezyków? Nie mówię już o językach, które
            papiez zna bardzo dobrze, to jest o francuskim, hiszpańskim, portugalskim,
            angielskim i włoskim
          • fritz.fritz Ale to jest naprawde bezsensowne chamstwo. 30.10.05, 21:36
          • Gość: szwet14 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.bredband.comhem.se 30.10.05, 22:27
            Jesli chce sie komus dokopac, to kazdy powod jest dobry, prawda?
            Za prymitywny cyrk uznaje dreczenie sloni.
          • Gość: umpaumpa Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 11:07
            Jak nie zna języków obcych,to niech nie udaje,że je zna i nie naśladuje swojego
            >
            > poprzednika.

terefere, a jego poprzednik tak samo świetnie znał języki, jak i ten. Tylko o
            tym się głosno nie mówiło. Czy wy myślicie, że Jaś Wędrowniczek II naprawdę
            mówił tyloma językami? he he he
      • Gość: blake pop IP: *.21.pl 30.10.05, 19:39
        A kto Ci powiedział, że On nie wie co czyta?
        • fritz.fritz Polacy, te wasze posty to jest wstyd i hanba 30.10.05, 21:45
          Az sie w pale nie miesci, ze takie idiotyzmy mozecie wypisywac,

Ze w ten sposob traktujecie wyrazy sympatii.

• Gość: szwet14 Re: Polacy, te wasze posty to jest wstyd i hanba IP: *.bredband.comhem.se 30.10.05, 22:30
            Nie mieszaj wszystkich w jednym kotle.
          • bigos1x Drogi Fritzu oraz inni, Ziomkowie, Rodacy, 31.10.05, 01:04
            Forumowicze!
            Było pewnie tak, że ktoś z obsługi, przy redagowaniu całego komunikatu, podsunął
            przez omyłkę kartkę z wersją fonetyczną, zamiast oryginalnej, jeśli tak robią
            przy każdej podobnej okazji. Nie można wykluczyć, że ktoś z obsługi, nie
            urzędnik z Watykanu, ale jakiś pracownik biura prasowego, ktoś udzielajacy się
            tam całkiem przypadkowo, postanowił zrobić sobie głupi żart (W spisek świadomy
            na terenie Watykanu - to ja raczej nie wierzę). Właściwie obojętnie, coś takiego
            mogło, a nawet musiało się w końcu zdarzyć. Ceremoniał zaplątał się we własne
            szaty i fiknął kozła, że tak powiem. Ceremoniał, nie Majestat - dostrzegam
            różnicę. Majestatowi mogłoby to nawet dobrze posłużyć, dodać mu życia...
            Dziwię się, Fritzu, ze traktujesz, nawet te niektóre, nieco grube żarty tak
            poważnie. I podejrzewam, że jesteś bardziej papieski od papieża w traktowaniu
            Ceremoniału. Coś mi mówi, że on ma o wiele więcej poczucia humoru, niż tu się
            wielu (na tym F) wydaje i potrafi, a nawet wie, że należy, te sprawy rozdzielać.
            I tyle tych rekolecji na dobranoc czy może na dzień dobry...
            • fritz.fritz Re: Drogi Fritzu oraz inni, Ziomkowie, Rodacy, 31.10.05, 15:52
              > Dziwię się, Fritzu, ze traktujesz, nawet te niektóre, nieco grube żarty tak
              > poważnie. I podejrzewam, że jesteś bardziej papieski od papieża w traktowaniu
              > Ceremoniału. Coś mi mówi, że on ma o wiele więcej poczucia humoru, niż tu się
              > wielu (na tym F) wydaje i potrafi, a nawet wie, że należy, te sprawy
              rozdzielać
              > .
              > I tyle tych rekolecji na dobranoc czy może na dzień dobry...

Mnie nie to chodzi.
              Wazna jest intencja, zamiar uzywajacego tego tekstu.

Ten zamiar jest oczywisty.
              Dlatego wlasnie ...a mnie spora ilosc wypowiedzi.
              Zapewniam ciebie, ze mam bardzo rozwiniety zmysl humoru i moj duch jest
              niezwykle tolerancyjny
              :)
      • Gość: kato28 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 22:10
        A co myślałeś że jan Paweł II znał wszystkie języki w których pozdrawiał
        wiernych w Boże Narodzenie czy Wielkanoc? Przecież było tego z kilkadziesiąt.
        Pewnie też miał to wszystko zapisane fonetycznie po Polsku.
        • fritz.fritz Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 31.10.05, 15:52
          oczywiscie.
        • Gość: titta Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.botany.gu.se 01.11.05, 12:13
          Rozumiem, ze rownie swiete obuzenie bedzie jak sie okaze, ze nie czyta
          cyrylicy, a nie daj juz, chinskiego.
    • maureen2 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 16:20
      tego tekstu nie można przeczytać nawet po niemiecku.
      • gajowy37 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 16:22
        maureen2 napisała:

> tego tekstu nie można przeczytać nawet po niemiecku.
        Tak , ale ten tekst zostal przygotowany przez wspolpracownikow Polskich.
      • fritz.fritz Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 21:39
        maureen2 napisała:

> tego tekstu nie można przeczytać nawet po niemiecku.

bo on jest po Polsku :)
        Tylko ze Papiez stosuje rowniez jego prywatny zapis dla np. szczescia. To slowa
        dla Niemcow jest nie do wymowienia.

tsch = cz
        sch =sz

To jest naprawde ciezka praca.
        Ale bardzo, naprawde bardzo sympatyczna.
    • gajowy37 Serdecznie pozdrawiam Polakow... 30.10.05, 16:21
      Ojcze Swiety , Polacy Ci dziekuja za probe przemawiania w naszym jezyku,
      jezyku wcale nie latwym, gdyz i my sami , mamy z nim trudnosci.
      Jeszcze raz Bog zaplac !
      • szajba666 Re: Serdecznie pozdrawiam Polakow... 30.10.05, 16:29
        i my was pazdrawlajem bagażowyj.
      • dooder Re: Serdecznie pozdrawiam Polakow... 30.10.05, 20:58
        a co to zmienia, i jak ma czytac skoro jest Niemcem.
    • Gość: astjan Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.asternet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:31
      a ja mysle, ze ktos sobie jaja robi. juz kilka tygodni temu podobny tekst kursowal w sieci jako dowcip.
      • Gość: esmeralda_pl Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.future-net.pl 30.10.05, 16:44
        może i dowcip... w takim razie Ojciec Święty ma niezłe poczucie humoru, bo dziś
        podczas modlitwy na Anioł Pański wygłosił te słowa...
    • Gość: 666 żałosne IP: *.net.autocom.pl 30.10.05, 16:31
      a wszystko po to żeby przypodobać się moherowym babciom i dla kasy. Chore
    • Gość: Wzajemnie Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.abhsia.telus.net 30.10.05, 16:35
      Dziekuje i Szczesc Boze. LusiaP.
      • Gość: BJK DZIĘKUJEMY OJCZE ŚWIĘTY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:37
        • zigzaur Re: DZIĘKUJEMY OJCZE ŚWIĘTY !!! 30.10.05, 18:31
          Po prostu, miły gest Papieża. Nie sposób wygłaszać mądre przemówienia w wielu
          językach improwizując.
        • Gość: fuut Re: DZIĘKUJEMY OJCZE ŚWIĘTY !!! IP: *.creativevideo.co.uk 31.10.05, 13:38
          Teraz już wiemy.
          --
          fuutott.net
    • Gość: co.ty.powiesz Ładne :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:39
      I nie mają racji ci, którzy wybrzydzają, że papież powinien umieć czytać
      (czytaj: wymawiać) na podstawie zwykłego zapisu, a nie fonetycznego: gdyby miał
      do czynienia z dwoma, czy trzema językami egzotycznymi, to można byłoby jeszcze
      czegoś wymagać. Ale, niestety, język polski jest tak samo egzotyczny jak
      suahili (tym językiem posługuje się nawet więcej ludzi niż polskim), nie mówiąc
      o chińskim z licznymi jego odmianami.
      Ciekawe, jak wyglądają polskie teksty zapisane dla Busha, Chiraca czy
      Schroedera... O Putinie nie wspominam, bo ten nie zniżyłby się do powiedzenia
      kilku słów po polsku...
      • piotr7777 Re: Ładne :) 30.10.05, 17:13
        > I nie mają racji ci, którzy wybrzydzają, że papież powinien umieć czytać
        > (czytaj: wymawiać) na podstawie zwykłego zapisu, a nie fonetycznego: gdyby
        miał
        >
        > do czynienia z dwoma, czy trzema językami egzotycznymi, to można byłoby
        jeszcze
        >
        > czegoś wymagać. Ale, niestety, język polski jest tak samo egzotyczny jak
        > suahili (tym językiem posługuje się nawet więcej ludzi niż polskim), nie
        mówiąc
        >
        > o chińskim z licznymi jego odmianami.
        > Ciekawe, jak wyglądają polskie teksty zapisane dla Busha, Chiraca czy
        > Schroedera... O Putinie nie wspominam, bo ten nie zniżyłby się do powiedzenia
        > kilku słów po polsku...
        Sądzę, że nie miałby z tym żadnych problemów jako Słowianin.
        • mlokosk Re: Ładne :) 01.11.05, 23:13
          a skąd wiesz?

ja też Słowianinem jestem, a ucząc się "ruskiego" w szkole stosowałem zapis fonetyczny :) i do dzis nie wszystko umiem przeczytać, chociaż znam cyrylicę :P

nie jestem katolikiem i mimo to uważam, że to sympatyczne z jego stony, że stara się przemawiać do Polaków po polsku, tak jak robił to jego poprzednik

pozdrawiam
      • Gość: krzysiekes Ale jacy WY delikatni,inteligentni...ci krytykanci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:34
        a czy potrafi kazdy z was perfekcyjnie mowic w JAKIMS JEZYKU..??:) wiem-malo
        takich.Ale duzo was do krytyki i do robienia JAJCOW. To fajny Papiez-mimo ze
        Niemiec, ale tak sie buduje(nie burzy) jakas JEDNOSC/ZGODE.Chce NAS POLAKOW
        zauwazyc.Moze NAS nawet lubi - tego nie wiem,jest dla mnie PERSONĄ SUPER OK!A
        czy Ty potrafisz powiedziec kilka zdan poprawnie po niemiecku(ew.w in.jezyku)
        to bede pod DUZYM wrazeniem. Najwiecej szczekaja male pieski.... Wiecej DOBROCI-
        dla siebie,dla innych. Wyrozumialosci.Nie jestem za tzw.kosciolem(z "SZEFEM"-
        Bogiem- zyje w pelnym zrozumieniu-klerykom mowie stanowcze NIE!-ale nie mozna
        negowac wszystkiego..szczegolnie dobroci,przyjaznych gestow...krotko:wiecej
        kultury i zrozumienia...a jak chcesz to ci podesle tekst pisany po dunsku-a ty
        to fonetycznie mi przepisz-zobaczymy co bedzie...:)))hihi-juz mnie to
        weseli.milego...:)))
        • Gość: SHANIA POLIGLOCI SIĘ ZNALEŹLI :))) HAHAHAHAH IP: *.gorzow.mm.pl 30.10.05, 20:16
          Zgadzam się z tobą w 100 % !!!!!!!!! Dwa lata temu zaczęłam się uczyć
          francuskiego, i gdyby jakis francus usłyszał moje początki - padł by trupem ze
          śmiechu... Polski jest szalenie trudny dla cudzoziemca - a dla cudzoziemca
          posługującego się jednym z języków germańskich to juz kompletna masakra...
          CHOCIAŻ SIĘ STARA. Ilu z was mówi biegle po niemiecku ?????? Niektórzy z was
          nawet po polsku nie umieją- sądząc po jakości wypowiedzi.. pozdrawiam
          wszystkich "poliglotów"
      • tymon99 Re: Ładne :) 31.10.05, 09:41
        Gość portalu: co.ty.powiesz napisał(a):

>niestety, język polski jest tak samo egzotyczny jak
        > suahili (tym językiem posługuje się nawet więcej ludzi niż polskim)

Niestety, polski jest znacznie bardziej egzotyczny niż suahili. W suahili
        zgodność między tekstem pisanym a wymową jest bardzo duża, prawie taka jak w
        łacinie, więc czytanie na głos jest bardzo łatwe. Można prawidłowo przeczytać
        tekst nie rozumiejąc z niego ani słowa.
        • Gość: OT Re: Ładne :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 10:38
          w lacinie jest zgodnosc miedzy zapisem a wymowa? a slyszeliscie kiedys jak czytaja testy
          lacinskie po angielsku?? a stara wymowa oxfordzka "weey nee weedyy wyy see" ;) a po
          francusku? szwedzku???? chyba ze zgodnosc = polskie czytanie, to wtedy ok :)

ale wracajac do meeritoom :) nie widze doslownie nic zlego w tym fonetycznym zapisie, pozdr

Oww Toopik

• dr_avalanche Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 16:40
      A może się biuro prasowe kopnęło i przez pomyłkę opublikowało tekst fonetyczny
      zamiast poprawnego ;)?
    • alkud to efekt działania opozycji wewnątrz-Watykańskiej 30.10.05, 16:42
      chcą skompromitować Naszego Papieża!

00000000000000000000000000
      islam blog
      kicz blog

• Gość: marek [...] IP: *.pool8255.interbusiness.it 30.10.05, 16:44
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: esmeralda_pl Re: Benedykt to tepak i kazdy to widzi. IP: *.future-net.pl 30.10.05, 16:45
          no proszę - wypowiedział się ten, który jest alfą i omegą języka polskiego
          • Gość: bananekk [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:00
            • Gość: ove Re: Benedykt to tepak i kazdy to widzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:03
              no ładnie, gdyby ktoś tak napisał o JPII to już by postu nie było, a ty
              proszę... wkurza mnie ten kraj obłudników
              • funia81 Re: Benedykt to tepak i kazdy to widzi. 30.10.05, 18:49
                > no ładnie, gdyby ktoś tak napisał o JPII to już by postu nie było, a ty
                > proszę... wkurza mnie ten kraj obłudników

Hmmm... Dla ciebie miedzy JPII i Benkiem XVI nie ma roznicy, tak? Wspolczuje...
                • Gość: Obywatel Re: Benedykt to tepak i kazdy to widzi. IP: *.pools.arcor-ip.net 30.10.05, 19:12
                  A dla ciebie jest, dziewczynko?
                  Sadzisz ze JPII uwazal sie za lepszego?
                  Sam podal kandydature Benedykta XVI.
                  A czemu nie napisalas Funio zaraz o Janku Pawelku?
                • Gość: ppa JEST ROZNICA. Benedikt XVI. ma cos takiego IP: *.h.pppool.de 30.10.05, 21:02
                  arystokratycznego. Mowi w 5 albo 7 jezykach. Kiedy JPII przemawial po
                  niemiecku, to az bolalo. A dziennikarze w Polsce mowiac w jezyku angielskim, to
                  koszmar. Angielskich nazwisk prawie nie da sie zrozumiec. Dlaczego jezyk polski
                  jest tak dziwny? Nie wiem. "Na zdrowie"
                  • marcin.sobczyk Re: JEST ROZNICA. Benedikt XVI. ma cos takiego 31.10.05, 07:03
                    No pewnie
                • Gość: Jaro Re: Benedykt to tepak i kazdy to widzi. IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 31.10.05, 10:30
                  > Hmmm... Dla ciebie miedzy JPII i Benkiem XVI nie ma roznicy, tak?
                  Wspolczuje...

Na pewno nie w aspekcie sprawowanej funkcji. Rozumiem, że dla wielu wychowanych
                  na faszystowskiej ideologii głoszonej przez niektóre organiacje wybór Niemca
                  był szokiem, ale racja jest w 100% po stronie Twojego rozmówcy - gdyby ktoś
                  ośmielił się wyśmiewać JPII, to cenzura zadziałałaby natychmiast. Czy B16 jest
                  gorszy, bo jest Niemcem?
    • Gość: behemot Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.promax.media.pl 30.10.05, 16:50
      Chciałbym tylko przypomnieć nasz wszystkie stacje tv podnieconwe nieustannie, jak to papież coraz lepiej mówi po polsku. buhahahahahahaha
    • marquito Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 16:50
      Tak, śmiejecie się co poniektórzy, a spróbujcie to pozdrowienie na głos przeczytać!
    • maureen2 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 16:52
      przecież można stosować pisownię polską z elementami np.hiszpańskiej dla ę,ą,
      będzie to bardziej zrozumiałe niż "schje" "si/ę" nie mam w edytorze odpowiednich
      znaków do en, zamiast "dschitcha" można napisać "syzi/e" i bedzie to również bar
      dziej zrozumiałe,a także Christus czytany po niemiecku Kristus tez jest zrozu-
      miały.
    • Gość: Art23 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:04
      wyrazy żalu i współczucie dla feralnego autora artykulu:/
      • Gość: krzysiekes Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:41
        ...to bardzo nie na miejscu artykul..ale rozumiem POGON za sensacyjkami....moje
        wyrazy wspolczucia dla redakcji
    • Gość: affik A pamiętacie "perzowniczkę - pieprzowniczkę" IP: 193.0.117.* 30.10.05, 17:16
      W Kolonii papież nie za bardzo wiedział, co czyta, i przeczytał: "Njech Marija,
      Matkha Naiszwentsaa, na drokach fiary becze sawsze faszą... perzowniczką?...
      pieprzowniczką!"
      • marcin.sobczyk Re: A pamiętacie "perzowniczkę - pieprzowniczkę" 31.10.05, 07:09
        NIEEE
    • antonioni1 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 17:23
      Nasz Jan Paweł II też musiał mieć napisany fonetycznie tekst. Choćby przemówień
      po japońsku. Nie wierzę, by potrafił czytać bezpośrednio z japońskiego tekstu.
      Podziwiam Jego wysiłek, by choć w przybliżeniu powiedzieć coś po polsku. Mam
      kolegę Włocha, który niemieckie "ueber" wymawia konsekwentnie "juber" nie
      mówiąc już o innych stronach jego wymowy. Słuchałem kiedyś Pawła VI w
      pozdrowieniach Urbi et Orbi. Miał powiedzieć kilka słów po chińsku. Wziął
      oddech i rzekł z samokrytyką: adesso ... eh... in cinese. Ja znam tylko jeden
      zwrot po chińsku: "to cze" czyli dziękuję. W Stanach Zjednoczonych w podrzędnej
      restauracji chińskiej zyskałem sobie przychylność właścicieli i dostałem
      dodatkową porcję ryżu. A byłem faktycznie głodny. Przy okazji dowiedziałem się,
      że posłużyłem się dialektem Kantonu. Szacunek dla innego narodu i kultury
      poprzez znajomość choćby powierzchowną jego języka i elementów jego historii
      pomaga czuć się lepiej w ludzkiej społeczności. Jestem pewien, że Benektykt XVI
      nie wyobrażał siebie w roli papieża. Na pewno tego nie pragnął. Spadło to na
      niego nieoczekiwanie. Nie spodziewał się, że będzie musiał sprostać polskiej
      wymowie. Ale jest i takie powiedzonko: gdyby nie wer, die, das byliby Niemcy z
      nas. Dla Polaka najtrudniejszym językiem jest niemiecki. Nawet Jan Paweł II
      miał z nim trudności.
      • Gość: kim Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.flatrate.dk 30.10.05, 18:45
        > Dla Polaka najtrudniejszym językiem jest niemiecki. ...

Niemiecki to pestka, sprobuj po dunsku :( Wiem bo mowie ;)
        • zoezoe roedgroed med floede 30.10.05, 19:58
          pozdrawiam kim. Duński to karkołomny, czy raczej językołomny język :)
          • Gość: Waldi roedgroed med floede=czerwony kisiel ze smietana IP: 62.233.181.* 30.10.05, 22:04
    • Gość: r. KTO Z KOGO ROBI SOBIE JAJCA? :D :D :D :D :D :D IP: *.rezist.com 30.10.05, 17:32
    • maureen2 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 17:43
      B16 mógłby zrobić dowcip i powiedzieć "si/e ma " albo "si/e rosumi/e".
    • Gość: dzien dobry! Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.greennet.org.pl 30.10.05, 17:44
      cesc, mowi zulu gula...
      • Gość: bartłomiej Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:51
        ekspresowa nauka j. niemieckiego mucha fliga koza ciga mięso szpek a g...o drek.A po za tym papierz jest wspaniały i coraz lepiej go można go zrozumieć
    • Gość: gość portalu Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.10.05, 17:47
      Cały naród czeka na papieskiego bloga. Tylko na blog.pl.
    • Gość: Wojtek nawet małpę można nauczyć pozdrowień! IP: *.server.ntli.net 30.10.05, 17:48
      Ciekawe czy ten Batman rozumie co czyta?
      • Gość: witek Re: nawet małpę można nauczyć pozdrowień! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:07
        oj wojtus wojtus. pajacu.
        • mega Re: nawet małpę można nauczyć pozdrowień! 30.10.05, 18:12
          A mnie się nie podoba jak B16 czyta pozdrowienia po polsku. Lubię go i szanuję.
          Ale po co te cotygodniowe męczarnie po polsku. Podlizuje się nam czy co? Po
          szwedzku też pozdrawia co tydzień? No nie.
          Ja się strasznie żenuję jak słysze nieudolny polski B16. Jakoś się dla mnie
          ośmiesza, traci autorytet.
          Iś myśte zagen das iś wil niśt hóren unzer papst in polnisz.
          • maureen2 Re: nawet małpę można nauczyć pozdrowień! 30.10.05, 18:21
            powinno być iś meśte zagen das iś wil niśt unzer papst in polnisz heren.
            • Gość: Obywatel Re: nawet małpę można nauczyć pozdrowień! IP: *.pools.arcor-ip.net 30.10.05, 19:17
              ;-)
              Powinno byc:
              iś meśte zagen das iś unzer papst niśt in polnisz heren wil
              • Gość: Kawka Re: nawet małpę można nauczyć pozdrowień! IP: *.s-web.de 31.10.05, 09:07
                Jezeli juz jestesmy tacy korrekt: to "unzeren Papst"
              • tymon99 myśte, nie meśte! 31.10.05, 09:47
                oraz hyren, nie heren IMHO

gris got!

Mnje osobischtschje sje bartso poboba jak Papjesch muwie w jensykach optsych
          • Gość: ubuntu Re: nawet małpę można nauczyć pozdrowień! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 19:52
            Chyba nie pozdrawia Szwedów. Ale rozumiem, że chce pozdrawiać Polaków, bo:

1) Przez prawie 30 lat papieżem był Polak i BXVI nie chce, zebyśmy się poczuli
            odrzuceni

2) Paweł VI też pozdrawiał pielgrzymów po polsku, bo jesteśmy dużym, katolickim
            narodem (nie największym, bo np. po hiszpańsku mówi więcej katolików, ale dużym)

3) Polska wbrew pozorom liczyła się w Kosciele, choćby dlatego, że u nas nie
            występuje tak drastyczny spadek powołań kapłańskich, jak w innych krajach i to
            dla Kościoła jest zauważalne.
            • Gość: behemot Re: nawet małpę można nauczyć pozdrowień! IP: *.promax.media.pl 30.10.05, 21:34
              "Jesteśmy dużym katolicki narodem" aleś się nadął chłoptysiu! Większość Polaków to katolicy (tak się w kązdym razie deklarują), co nie oznacza, że można na przykład wrócić do publicznej umywalni po pozostawiony tam zegarek lub portfel.
              Polska katolicka bardzo mi juz zbrzydła, za dużo wody święconej za mało zwykłego mydła
          • marcin.sobczyk Re: nawet małpę można nauczyć pozdrowień! 31.10.05, 07:12
            O matko... a moze tak najpierw sie nauczyc tego niemieckiego?? CZASOWNIK w
            zdaniu podrzednym ZAWSZE NA KONCU!!!!! :))
      • wirusx Re: nawet małpę można nauczyć pozdrowień! 30.10.05, 18:09
        > Ciekawe czy ten Batman rozumie co czyta?

Gdyby rozumiał, nie potrzebowałby zapisu fonetycznego.
        On też chce być takim szołmenem jak Dżejpitu.
      • Gość: eeeh Ale ciebie nikt kultury nauczyć nie był w stanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 20:56
      • Gość: Stanisław S. Re: nawet małpę można nauczyć pozdrowień! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.05, 10:02
        Wojusiu, nie znam Cię, ale twoja wypowiedź cię zdradza. Jesteś po prostu
        najzwyklejszym prostakiem. (Nie będę używał mocniejszych określeń).
    • sunrise79 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 18:28
      wyobrazcie sobie,ze wczesniej nie mieliscie stycznosci z danym jezykiem i nagle
      przychodzi wam powiedziec cos takiego:

S´Schbeckschbätzlesbschdeck z´schbäd bschdelld

to jest jezyk niemiecki jakby ktoś miał wątpliwosci(dialekt szwabski) ;-)
      • freelancer1 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 18:31
        no rzeczywiście, zagwozdka...chociaż równie trudno wyobrazić sobie, że kard.
        Ratzinger przez lata pracy w Watykanie nie miał stycności z językiem i teraz
        nagle...;)
        • sunrise79 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 18:35
          jak juz cos to niewiele. a sam przyznaj polski do najłatwiejszych jezyków nie
          nalezy.
          własciwie jakby ktoś chciał poćwiczyc(przed ewentualnym wyjazdem) ;-)
          to www.uebersetzung.at/twister/
          • 17_mgnien_wiosny Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 18:41
            Wielkie mi mecyje, robi tę szopkę, bo w polsce jest mocny kościół a ludzie
            oczekują, że do nich zagada. Po prostu nie chce psuć PR wypracowanego przez Wojtyłę.
            • sunrise79 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 18:47
              chce gadac niech gada,ma wierne grono słuchaczy.
              tylko nie rozumiem dlaczego nazywasz to szopką?
              • 17_mgnien_wiosny Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 18:58
                Bo chyba nie powtarza we wszystkich językach tych samych rzeczy. Przecież
                wystarczyłoby gdyby powiedział to co ma do powiedzenia w jednym języku. Reszta,
                czyli takie pozdrowienia to są dodatkowe świecidełka, takie koraliki. Pewnie, że
                nic w tym złego, zwłaszcza, że te świecidełka nie dla mnie.
    • maureen2 Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn 30.10.05, 18:43
      po prostu powinno się zrezygnować w transkrypcji fonetycznej wystapień B16 z
      dokladności wymowy ę,ą,ś,ć na rzecz wymowy prostszej i bardziej przez to zro-
      zumiałej.
    • Gość: hm ljeber papzt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 18:52
      Alle lojte auz Poulen wolen ziś myt ijnen trefen. Gruz got.
      • maureen2 Re: ljeber papzt 30.10.05, 19:09
        grus albo gris albo grys
        • sunrise79 Re: ljeber papzt 30.10.05, 19:48
          iś denke,das niśt ale lojte,abea wen du szikst mia ajne buchungsbesztetigung auf
          ajnen flug iś kome gern cu dia
      • Gość: Waldi [...] IP: 80.51.47.* 30.10.05, 22:07
    • Gość: amelii Re: "Serdetschnje posdrawjam Polakuf" - fonetyczn IP: *.ghnet.pl 30.10.05, 19:19
      próbuję to czytać tak jak by to brzmiało po niemiecku ale mało z tego rozumiem ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka