Dodaj do ulubionych

Możliwość dorobienia do zasiłku macierzyńskiego

28.10.14, 15:58
Niedawno urodziłam dziecko. W jego wychowaniu pomaga mi mama, dlatego zaczęłam zastanawiać się nad możliwością dorobienia do zasiłku macierzyńskiego (jestem na „przedłużonym” urlopie macierzyńskim), który niestety nie jest zbyt wysoki.
Czy jest w ogóle taka możliwość? Czy nie stracę przez to zasiłku macierzyńskiego?
Obserwuj wątek
    • fraczyk-partnerzy Re: Możliwość dorobienia do zasiłku macierzyńskie 31.10.14, 14:02
      Co do zasady pobieranie zasiłku macierzyńskiego nie wyklucza możliwości podjęcia dodatkowej pracy, czy to w formie umowy o pracę, czy też w formie jednej z umów cywilnoprawnych (np. umowy zlecenia czy umowy o dzieło). Podjęcie dodatkowego zatrudnienia nie powoduje przy tym utraty prawa do zasiłku macierzyńskiego bądź zmniejszenia jego wysokości, niezależnie od liczby przepracowanych godzin bądź wysokości uzyskanego wynagrodzenia. Trzeba jednak być ostrożnym
      w przypadku umów cywilnoprawnych zawieranych z własnym pracodawcą, aby nie narazić się na zarzut, iż treść tych umów w istocie odpowiada stosunkowi pracy, a zatem powinno skutkować zmniejszeniem wysokości zasiłku macierzyńskiego.

Jedyne ograniczenia, o których trzeba pamiętać, wiążą się bowiem właśnie z możliwością powrotu do pracy u dotychczasowego pracodawcy: w okresie podstawowego urlopu macierzyńskiego możliwość ta jest wykluczona, natomiast w okresie dodatkowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego można wrócić do pracy, jednak na nie więcej niż pół etatu. Powrót do pracy na część etatu u dotychczasowego pracodawcy wiąże się z proporcjonalnym zmniejszeniem wysokości pobieranego zasiłku macierzyńskiego.

Warto również rozważyć możliwość założenia własnej firmy, gdyż pobieranie zasiłku macierzyńskiego w żaden sposób nie pozbawia pracownika takiej możliwości, a co więcej prowadzona działalność nie ma wpływu na wysokość zasiłku.

Możliwości podjęcia dodatkowego zatrudnienia w okresie pobierania zasiłku macierzyńskiego jest, jak widać, wiele. Przed podjęciem dodatkowego zatrudnienia warto skonsultować się jednak z prawnikiem, który pomoże wybrać najlepsze rozwiązanie oraz upewnić się, iż konkretne zatrudnienie rzeczywiście nie spowoduje utraty bądź zmniejszenia wysokości zasiłku macierzyńskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka