Dodaj do ulubionych

wolna wola jest"wolna"?

18.04.06, 20:22
tak się zastanawiam...człowiek ma wolną wolę ale jeśli dokona innego wyboru
niż ten poprawny ideologicznie to zostanie ukarany...brzmi jak wnioskowanie o
jakimś reżimie niedemokratycznym....a równie dobrze może dotyczyć etyki
chrześcijańskiej....proszę o podjęcie wątku.
Obserwuj wątek
    • kynos2 Re: wolna wola nie jest "wolna" 18.04.06, 20:26

----

Liberate te ex inferis
      • aurora15 Re: wolna wola nie jest "wolna" 18.04.06, 20:36
        ustrzeż się piekła? szerzej proszę bo nie pojmuję
    • Gość: Lena Re: wolna wola jest"wolna"? IP: *.jachpol.net 18.04.06, 20:41
      Gdybyś był "na miejscu" ukarany za złe lub nagrodzony za dobre wtedy nie
      miałbyś wolnej woli, byłbyś jak pies Pawłowa. A nie jesteś bezpośrednio karany
      i nagradzany. Musisz wierzyć,że to co zrobisz wynagrodzone lub ukarane bedzie
      po śmierci stąd twoja wolna wola - wolna do wiary, wolna do uczynków.
      • aurora15 Re: wolna wola jest"wolna"? 18.04.06, 20:44
        manipulacja jest zaprzeczeniem wolności, więc tak naprawdę nie jest człowiek
        wolny (nawiązując do powyższego?)
        • Gość: Lena Re: wolna wola jest"wolna"? IP: *.jachpol.net 18.04.06, 20:46
          Czy jest to wolna wola czy manipulacja zależy od ciebie. To jest twoja wolna
          wola w co wierzysz, w co chcesz wierzyć. To włąśnie jest ta wolna wola.
          • aurora15 Re: wolna wola jest"wolna"? 18.04.06, 20:51
            ale przecież chodzi o obiektywnie istniejącą wolna wolę czyż nie? nie chodzi
            tylko o nazewnictwo a o istotę-naturę rzeczy, prawda?
            • Gość: Lena Re: wolna wola jest"wolna"? IP: *.jachpol.net 18.04.06, 20:58
              No właśnie o to chodzi. Istotą-naturą wolnej woli jest jest wolność - którą
              masz, nikt nie przymusza cię do wiary w takie czy inne skutkowanie twoich
              uczynków. Nie musisz wierzyć w obietnicę nagrody ani poniesienie kary. Masz
              wolą wolę. Mozesz nazwać sobie to jak chcesz ale to masz. Jeśli masz
              wątpliwości czy ktoś ci nie narzuca "doktryny katolicjkiej" to sam masz
              problemy ze sobą. Jeśli ja ci coś teraz obiecam to też naruszę twoje dobre
              samopoczucie i wiarę w nieistnienie "sprawiedliwości po śmierci"? Chciałbyś nie
              słyszeć o jakiejkolwiek "doktrynie" bo zmusza cię ona do myślenia i wyboru?
              Chciałbyś mieć wolną wolę a nie mieć wyboru? Byłbyś jak pies Pawłowa.
              • aurora15 Re: wolna wola jest"wolna"? 18.04.06, 21:05
                czyli wolną wolę mam do momentu dopóki nie zdecyduję się na jakąś doktrynę, bo
                wtedy jest konieczna konsekwencja, bo jeśli jej brak to jest albo doktryna albo
                wolna wola, nie ma wolnej woli i doktryny razem?
                • lena575 Re: wolna wola jest"wolna"? 18.04.06, 21:33
                  Ech, naprawdę nie rozumiesz? Gdy już cos wybierzesz to co, wolna wola ci się
                  wyczerpała? Uważasz,że masz wolną wolę jesli nie masz konsekwencji? Wolna wola
                  to brak odpowiedzilności? To taka dyskusja na poziomie przedszkolaka - mylenie
                  wolnej woli z zachciankami i kaprysami.
    • markiz.de.sade Re: wolna wola jest"wolna"? 18.04.06, 20:41
      Poczytaj sobie Orwella, a zrozumiesz zawiłości katolickiej dialektyki ;)
      • Gość: Lena Re: wolna wola jest"wolna"? IP: *.jachpol.net 18.04.06, 20:51
        Albo nie czytałeś Orwela albo nie znasz "dialtyki katolickiej". Albo nie
        rozróżniasz ....
        • markiz.de.sade Re: wolna wola jest"wolna"? 18.04.06, 20:55
          Gość portalu: Lena napisał(a):

> Albo nie czytałeś Orwela albo nie znasz "dialtyki katolickiej". Albo nie
          > rozróżniasz ....

Faktycznie nie czytałem "Orwela". Nie znam również "dialtyki katolickiej". A o
          rozróżnianiu to już w ogóle mowy nie ma .... ;)
    • Gość: rei Re: wolna wola jest"wolna"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 00:56
      wolna wola nie istnieje
      wszscy jesteśmy tworem systemu społecznego
      tworem uwarunkowań sytuacyjnych, socjalizacji, DNA, społecznych odziaływań ITD.
    • edico Re: wolna wola jest"wolna"? 19.04.06, 01:29
      - Pius XI (1922-1939) w jednym z okólników oświadczył, że jest rzeczą nie
      do pomyślenia, aby jakakolwiek społeczność chrześcijańska, pozwalała wiernym na
      swobodę wyboru sposobu pojmowania rzeczy wiary.

• mg2005 Re: wolna wola jest"wolna"? 19.04.06, 18:27
        edico napisał: [...]

A Ty masz wolną wole ,czy być katolikiem czy nie.
    • dorianne.gray Re: wolna wola jest"wolna"? 19.04.06, 01:59
      Widzę, że wątek o wolnej woli tak czy inaczej zmierza w kierunku etyki
      chrześcijańskiej. Symptomatyczne :)
      • Gość: Andr2ej Wolna wola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 03:40
        Bóg obdarzył człowieka wolną wolą aby móc nawiazać z nim relacje miłości.
        Prawdziwa miłóść istnieje tylko gdy jest wolnym wyborem.
        • dorianne.gray Re: Wolna wola 19.04.06, 21:35
          A co, jeśli Boga nie ma, a człowiek ma wolną wolę sam z siebie, bo taka już
          jego istota?
          Ech... Już widzę, jaka etyka miałaby być alternatywą w szkole dla obowiązkowej
          religii... Straszne...
    • a.g.r.e.s.t Re: wolna wola jest"wolna"? 19.04.06, 09:48
      Dla mnie to dość zrozumiałe: to, co nazywasz poprawnością ideologiczną jest
      wskazówką, co robić, zeby w końcu było fajnie. Twoja sprawa, skorzystasz czy
      nie, wolisz iść w jedną stronę czy w drugą. Jak w górach. Możesz ominąć szlak,
      bo pod górę, wybrać asfalt, bo wygodniej, ale miej do siebie pretensje, ze
      widoków nie było po drodze i że spaliny wokół.
    • b-beagle Re: wolna wola jest"wolna"? 19.04.06, 10:05
      Wolna wola jak najbardziej tak, pod warunkiem, że wyboerze sie to co należy.
      • squirrel9 Re: wolna wola jest"wolna"? 19.04.06, 11:53
        To właśnie jest nieprawda. Jeśli wybrałąś "źle" to znaczy byłaś bez wolnej
        woli, przymuszona?
        Wolna wola daje ci prawo wyboru tego co chcesz, tego co uważasz za słuszne dla
        siebie i "odpowiadasz" sama ze to czy wybrałaś dobrze czy źle (np. z punktu
        widzenia prawa, praw "wyższych").
    • kamajkore Re: wolna wola jest"wolna"? 19.04.06, 11:58
      a co to takiego 'wola' i kiedy jest 'wolna' a kiedy 'nie'?
      pytanie całkiem na serio.
      • squirrel9 Re: wolna wola jest"wolna"? 19.04.06, 12:13
        To chyba logiczne, wola jest wtedy gdy jest świadomość. Przeciwieństwem jest
        bezwolnośc, ubezwłasnowolnienie.
        • kamajkore Re: wolna wola jest"wolna"? 19.04.06, 12:21

> To chyba logiczne, wola jest wtedy gdy jest świadomość. Przeciwieństwem jest
          > bezwolnośc, ubezwłasnowolnienie.
          no nie zupełnie. świadomość ma się również w jednej z faz snu na przykład.
          ale bycie świadomym bohaterem swoich snów czy można to nazwać wolą? czy
          utożsamiasz 'wolę' ze świadomością?
          a świadomość - w jakim sensie? przytomnności? samoświadomości? świadomości na
          jakim poziomie?
          ...to nie jest takie proste, jakby się zdawało...
          • squirrel9 Re: wolna wola jest"wolna"? 19.04.06, 13:36
            Oczywiście,zę jest to bardzo proste.

Wypis ze słownika PWN

świadomość - zdolność zdawania sobie sprawy w kategoriach pojęciowych z tego,
            co jest przedmiotem postrzegania, doznawania; najwyższy poziom rozwoju
            psychicznego charakterystyczny dla człowieka; zdolność umysłu do
            odzwierciedlania obiektywnej rzeczywistości, uwarunkowana społecznymi formami
            życia człowieka i ukształtowana w toku jego historycznego rozwoju»
            • kamajkore Re: wolna wola jest"wolna"? 19.04.06, 22:27
              > Oczywiście,zę jest to bardzo proste.
              >
              > Wypis ze słownika PWN
              >
              > świadomość - zdolność zdawania sobie sprawy w kategoriach pojęciowych z tego,
              > co jest przedmiotem postrzegania, doznawania; najwyższy poziom rozwoju
              > psychicznego charakterystyczny dla człowieka; zdolność umysłu do
              > odzwierciedlania obiektywnej rzeczywistości, uwarunkowana społecznymi formami
              > życia człowieka i ukształtowana w toku jego historycznego rozwoju»
              proste? ciekawe, czy zauważyłaś, że to nie jest jedna, lecz 3 definicje - już tutaj masz 3 różne zjawiska. które z nich miałoby się odnosić do 'wolnej woli'?
              • Gość: Lena Re: wolna wola jest"wolna"? IP: *.jachpol.net 20.04.06, 09:10
                A moze by tak wyabstrahować - pomogę - świadomość to najwyższy poziom rozwoju
                psychicznego powodujący,ze człowiek umie określić i ocenić to co widzi, słyszy,
                czuje i znaleźć korelacje z uwarunkowaniami społecznymi.
                • kamajkore Re: wolna wola jest"wolna"? 20.04.06, 10:04
                  > A moze by tak wyabstrahować - pomogę - świadomość to najwyższy poziom rozwoju
                  > psychicznego powodujący,ze człowiek umie określić i ocenić to co widzi, >słyszy,
                  >
                  > czuje i znaleźć korelacje z uwarunkowaniami społecznymi.
                  ok, ale rozmawiamy o 'wolnej woli' - ktoś powyżej napisał że to jest to samo co
                  świadomość - czy to powyżej odnosiło się do 'wolnej woli' według ciebie?
                  (nie zapytam złośliwie co z człowiekiem, który nie widzi i nie słyszy...;)
                  • lena575 Re: wolna wola jest"wolna"? 20.04.06, 10:29
                    O czym chcesz dyskutować jesli masz problem z wyciągnięciem z prostej
                    definicji "świadomości" podstawowego sensu. Teraz używasz słowa "wola" bez
                    związku ze świadomością, jakby dodając słowo "wolna" zaburzało ci znaczenie
                    tego wcześniejszego. Masz problem z łączeniem słów w sens? Ile masz lat? Bo ta
                    dyskusja jak z młodszą klasą szkoły podstawowej ( a jak nie chodzi to ? a jak
                    widzi na jedno oko to co? a jak niedosłyszy to co?).
                    • kamajkore Re: wolna wola jest"wolna"? 20.04.06, 10:36
                      > O czym chcesz dyskutować jesli masz problem z wyciągnięciem z prostej
                      > definicji "świadomości" podstawowego sensu. Teraz używasz słowa "wola" bez
                      > związku ze świadomością, jakby dodając słowo "wolna" zaburzało ci znaczenie
                      > tego wcześniejszego. Masz problem z łączeniem słów w sens? Ile masz lat? Bo ta
                      > dyskusja jak z młodszą klasą szkoły podstawowej ( a jak nie chodzi to ? a jak
                      > widzi na jedno oko to co? a jak niedosłyszy to co?).

nie oburzaj się słonko, tylko prześledź wątek od początku :)
                      mnie interesuje jak ludzie rozumieją słowo 'wola' a szczególnie 'wolna wola'.
                      ktoś powyżej utożsamił pojęcie woli ze świadomością, moim zdaniem zupełnie
                      błędnie. pytam całkiem serio, a nie odpowiedziałaś mi, czy podaną przez ciebie
                      definicję świadomości uważasz również za definicję woli.

nie wiem dlaczego tak emocjonalnie reagujesz na moje posty - zapewniam cię, że
                      nie kpię :)
                      • Gość: Lena Re: wolna wola jest"wolna"? IP: 80.48.96.* 20.04.06, 10:40
                        Wolę nie łączysz ze świadomością to z czym łączysz?
                        • kamajkore Re: wolna wola jest"wolna"? 20.04.06, 10:52

Odpowiadasz na :

Gość portalu: Lena napisał(a):

> Wolę nie łączysz ze świadomością to z czym łączysz?
                          nie wiem - podejrzewam, że nie ma czegoś takiego jak 'wola', nie udaje mi się
                          znaleźć satysfakcjonującej definicji.
                          a mimo to, intuicyjnie zauważamy, że tą 'wolę' mamy, tj że kierujemy naszymi
                          działaniami. Świadomość - to jeszcze nie 'wola', świadomość oznacza, że "wiem,
                          co sie dzieje" (tak też wynika z przytoczonych definicji'.
                          "Wola" miałaby chyba oznaczać, że nie tylko wiem, ale też to, ża ja o tym co się
                          stanie decyduję. (???)
                          I tu, moim zdaniem zaczynają się schody. Bo trzeba jeszcze zdefiniować to 'ja'.
                          A może powinno być 'ja świadome'?
                          :) Jeśli 'ja' decyduje pod wpływem przymusu, to pewnie jest 'wola nie wolna'. A
                          jesli decyduje pod wpływem alkoholu? Emocji? ...nadmiaru kawy...? itp... gdzie
                          jest granica?

Jeśli inni nie mają problemu z pojęciem woli, to gratuluję - mi wciąż nie daje
                          ono spokoju :)

• Gość: Lena Re: wolna wola jest"wolna"? IP: *.jachpol.net 20.04.06, 15:29
                            Wola w sensie filozoficznym jest zdolnością do samookreślenia się człowieka w
                            podejmowaniu decyzji, dzięki której ustalane jest działanie. Wola jest właśnie
                            takim świadomym dążeniem do jakiegoś celu. Nie ma woli bez celu.
                            To,że każdy człowiek (potencjalnie, bo istanieją ludzie przez naturę
                            ubezwłasnowolnieni - nie mają świadomości, zdolności podejmowania decyzji -
                            niekoniecznie prawnie ubezwłasnowolnieni) ma wolną wolę nie oznacza,ze z niej
                            korzysta.
                            PS. Dyskusja "czy jak mi ktoś coś kazał a ja wolałbym poleżeć to jest czy nie
                            wolna wola, a jak pod wpływem alkoholu " - to są właśnie takie "podstawówkowe
                            dyskusje" na temat zachcianek, lenistwa czy głupot które robi się w życiu. Co
                            nie oznacza, ze głupia decyzja zalania się w trupa z niewiadomo kim nie może
                            skutkować konsekwencjami na całe życie bez wzgledu na wolność naszej woli. Wolę
                            zwykle mamy wolą i im szerszą mamy świadomość tym te cele lepiej nam zakreślić.
                            • kamajkore Re: wolna wola jest"wolna"? 20.04.06, 15:37
                              > PS. Dyskusja "czy jak mi ktoś coś kazał a ja wolałbym poleżeć to jest czy nie
                              > wolna wola, a jak pod wpływem alkoholu " - to są właśnie takie "podstawówkowe
                              > dyskusje" na temat zachcianek, lenistwa czy głupot które robi się w życiu.
                              chodzi o to, że istnieją różne stany świadomości :) np stan świadomości po
                              wypiciu alkoholu jest zupełnie inny niż przed. (żeby nie mówić o skrajnościach
                              takich jak koma na przykład). a skoro, jak sama piszesz, świadomość wiąże się z
                              wolą - to czy w takim razie istnieją różne formy woli?
                              widzę że filozofowie mają swoją definicję świadomości, ale wiedz, że nie jest
                              ona jedyną...

poza tym twoje uporczywe wysyłanie mnie do podstawówki sprawia że nie chce mi
                              się dłużej rozmawiać w ten sposób, więc bye... :)

> Co
                              > nie oznacza, ze głupia decyzja zalania się w trupa z niewiadomo kim nie może
                              > skutkować konsekwencjami na całe życie bez wzgledu na wolność naszej woli. >Wolę
                              >
                              > zwykle mamy wolą i im szerszą mamy świadomość tym te cele lepiej nam >zakreślić.
                              widzę, że twoje rozumienie słowa 'świadomość' jest bliskie raczej znaczeniu słów
                              'wiedza', 'odpowiedzialność' niż 'wola'. (?)
                              • Gość: Lena Re: wolna wola jest"wolna"? IP: 80.48.96.* 20.04.06, 16:28
                                A dziwisz się,że odsyłam cię do podstawówki?
                                Masz jakąś inną definicję woli? Nie rozumiesz czym jest cel?
                                A może by tak o wolności? Czym jest wolność? I jak wypiję lub śpię to mam
                                wolność (czyli możlwość wyboru)?
                                PS. Słowo świadomość wcale nie musi być bliżesz wiedzy, bliskie jest myśleniu.
    • create Re: wolna wola jest"wolna"? 20.04.06, 10:23
      Trzeba troche rozbudowac post aurory15.
      Istnieje wolna wola osobista ale tez wolna wola spoleczna. Ta pierwsza jest
      ograniczona tą drugą. Jeśli chcesz podejmować prawdziwie wolne decyzje musisz
      umieć tak odziaływać na społeczeństwo aby te twoje decyzje były przez nie
      akceptowane.
      Jeśli nie posiadasz takiego wpływu na społeczeństwo musisz akceptować ramy
      społeczne swoich działań.
      • kamajkore Re: wolna wola jest"wolna"? 20.04.06, 10:26
        "wolna wola spoleczna" - o, to ciekawe:) kto tą wolę odczuwa?
        • Gość: ant Re: wolna wola jest"wolna"? IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.06, 12:52
          jak to kto? społeczeństwo ;)
        • Gość: Lena Re: wolna wola jest"wolna"? IP: *.jachpol.net 20.04.06, 15:32
          A może by tak poczytać "Umowę Społeczną" J.J.Rousseau.
    • Gość: ant Re: wolna wola jest"wolna"? IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.06, 13:03
      życie składa sie z ciągłego pasma wyborów, jeśli wybierasz zawsze to co TY
      chcesz (co jest mocno watpliwe) to masz nieograniczoną wolność wyboru, ale
      zazwyczaj częściej ulegasz presjom i wybierasz "mniejsze zło" i wtedy ta
      wolność jest tylko marzeniem (zazwyczaj). Faktem jest że nikt (osoba)nie
      narzuca ci reżimu, to twój umysł ciągle sie "targuje" z otoczeniem - opłaca sie
      tak czynić (dokonac tego) czy nie, co z tego bedę miał, jakie bedą przyszłe
      skutki itp. wynikające z tego wyboru.Oczywiście nie wszystkich to dotyczy,
      jedynie sapięsów :)
      chrześcijanizm (każda wiara) to narzucenie pewnych norm, więzów, na wyznawców.
      Jest to sposób na swego rodzaju manipulacje masa ludzką, poprzez wyznawanie
      odgórnie ustalonych zasad i norm, stają sie łatwo przewidywalni a zatem łatwo
      sterowalni. Wiec gdzie tam mowa o wolności ?? za wolność w zamierzchłych
      czasach palono na stosie, a teraz jest się wyklinanym na forach w necie.
      :)
    • Gość: agakoza1 Re: wolna wola jest"wolna"? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 20.04.06, 18:11
      wszystko ma granice. Wolna wola takze. Nie mozemy swoja wolnoscia ograniczac
      wolnosci innych, a tak sie dzieje, kiedy chcemy za duzo i odbieramy innym to,
      czego oni chca. Np. prawo do bezpieczenstwa: Ktos wg swojej wolnej woli chodzi
      i bije ludzi bejzbolem, wtedy wlasnie ta osoba ogranicza wolnosc innych osob,
      poniewaz pozbawia ich tego prawa do bezpieczenstwa, wiec ta osoba nie moze tak
      zupelnie dzialac wedlug swojej wolnej woli, musi brac pod uwage wolnosc innych
      ludzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka